Kako odblokirati Adobe Flash Player – Vodič za rješavanje problema

Kako Odblokirati Adobe Flash Player

Kako Odblokirati Adobe Flash Player

Adobe Flash Player bio je jedan od najpopularnijih i najraširenijih programa za reprodukciju multimedijalnih sadržaja na webu. Međutim, s razvojem novih tehnologija, kao što su HTML5 i JavaScript, Adobe Flash Player izgubio je svoju popularnost i bezbjednosnu podršku. Mnogi moderni web preglednici i operativni sistemi, zbog sigurnosnih rizika, blokiraju ovaj program po defaultu, ostavljajući korisnike bez mogućnosti da pokreću Flash sadržaj.

Ako naiđete na web stranicu koja zahtijeva Adobe Flash Player, a vaš preglednik je blokiran ili nema instaliran ovaj program, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da ga odblokirate. Prva opcija je da ručno odblokirate Flash Player za određenu web stranicu. Druga opcija je da ažurirate Flash Player na najnoviju verziju, ukoliko je dostupna. Konačno, možete preći na alternativni program ili tehnologiju za reprodukciju multimedijalnih sadržaja, kao što je HTML5.

Napomena: Pre nego što preduzmete bilo kakve korake za odblokiranje Adobe Flash Player-a, razmislite o bezbjednosnim rizicima koje ovaj program nosi. Flash Player je poznat po ranjivostima i čestim napadima zlonamjernog softvera. Ako je moguće, preporučujemo korištenje alternativnih tehnologija ili programa koji su sigurniji i moderniji.

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da korak po korak odblokirate Adobe Flash Player za određenu web stranicu u popularnim preglednicima, kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge. Takođe ćemo vam pokazati kako da ažurirate Flash Player na najnoviju verziju, ukoliko je dostupna. Zapamtite da je prva opcija odblokiranja Flash Player-a privremena i moraćete je ponoviti svaki put kada posjetite blokiranu web stranicu.

Contents

Kako odblokirati Adobe Flash Player

1. Provjerite je li Adobe Flash Player instaliran

Prvi korak za odblokiranje Adobe Flash Playera je provjera je li već instaliran na vašem računalu. Da biste to provjerili, otvorite postavke preglednika i potražite odjeljak za dodatke ili plugine. Ako vidite Adobe Flash Player na popisu instaliranih dodataka, znači da je već instaliran.

2. Ažurirajte Adobe Flash Player

Ako je već instaliran Adobe Flash Player, ali ne radi pravilno, možda ćete trebati ažurirati verziju programa. Posjetite službenu web stranicu Adobe Flash Playera i preuzmite najnoviju verziju programa za svoj operacijski sustav.

3. Provjerite postavke preglednika

U nekim preglednicima, Adobe Flash Player može biti blokiran kao podrazumijevana postavka sigurnosti. Da biste otključali Flash Player, otvorite postavke preglednika i pronađite odjeljak za dodatke ili sigurnost. Potražite opciju za omogućavanje Flash Playera i provjerite je li označena.

4. Omogućite Flash Player za određene web stranice

Ako je Flash Player blokiran samo na određenim web stranicama, možete ga omogućiti samo za te web stranice. Otvorite postavke preglednika i potražite odjeljak za dodatke ili sigurnost. Pronađite opciju za upravljanje iznimkama ili dopuštenjima za Flash Player i dodajte web stranicu koju želite odblokirati.

5. Održavajte sustav ažurnim

Redovito ažuriranje operacijskog sustava, preglednika i Adobe Flash Playera može pomoći u odblokiranju Flash Playera. Novije verzije programa mogu sadržavati sigurnosna poboljšanja i ispravke koje mogu riješiti probleme s blokiranjem Flash Playera.

Slijedite ove korake i trebali biste moći odblokirati Adobe Flash Player na vašem računalu. Ako se problem nastavi, preporučuje se konzultiranje Adobe podrške ili pregledavanje korisničkih foruma za dodatne informacije i rješenja problema.

Problem s blokiranim Adobe Flash Player

Adobe Flash Player je dodatak za internetske preglednike koji omogućuje reprodukciju animacija, videa i drugih interaktivnih sadržaja na web stranicama. Međutim, s obzirom na sigurnosne probleme koje ima, mnogi preglednici blokiraju Flash Player po defaultu.

Kada se Flash Player blokira, korisnici ne mogu ispravno prikazati web stranice ili koristiti neke interaktivne sadržaje. Ovaj članak će vam pomoći da saznate kako odblokirati Flash Player i riješiti ovaj problem.

Kako provjeriti je li Flash Player blokiran?

Prvo što trebate provjeriti je je li Flash Player blokiran u vašem pregledniku. Evo koraka koje možete slijediti:

 1. Otvorite svoj internetski preglednik.
 2. Pristupite postavkama preglednika.
 3. Pronađite postavke za dodatke ili proširenja.
 4. Potražite opcije za Flash Player.

Ako vidite da je Flash Player blokiran, trebate ga odblokirati kako biste mogli ispravno prikazivati web stranice koje koriste Flash sadržaj.

Kako odblokirati Flash Player?

Da biste odblokirali Flash Player, morat ćete slijediti ove korake:

 1. Otvorite postavke preglednika.
 2. Pronađite postavke za dodatke ili proširenja.
 3. Pronađite Flash Player na popisu dodataka.
 4. Označite opciju “Omogući” ili “Uvijek dopusti” za Flash Player.

Nakon što ste odblokirali Flash Player, trebali biste moći ispravno prikazivati web stranice koje koriste Flash sadržaj. Međutim, imajte na umu da Flash Player može predstavljati sigurnosni rizik, stoga ga koristite na vlastitu odgovornost.

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao da riješite problem s blokiranim Adobe Flash Playerom. Ako još uvijek imate pitanja ili poteškoća, preporučam da se obratite tehničkoj podršci preglednika ili Adobe timu.

Kako provjeriti da li je Adobe Flash Player blokiran

Ako se neki sadržaj na web stranici ne prikazuje ispravno ili ne funkcionira kako treba, možda je Adobe Flash Player blokiran. Da biste provjerili da li je Flash Player blokiran, slijedite ove korake:

 1. Korak 1: Otvorite web stranicu na kojoj se pojavljuje problem sa Flash Playerom.

 2. Korak 2: Desnom tipkom miša kliknite na sadržaj na web stranici koji treba prikazati uz pomoć Flash Playera. Iz kontekstnog menija odaberite opciju “Prikaži postavke”.

 3. Korak 3: Ako se prikaže skočni prozor koji vas obavještava o blokiranju Flash Playera, to znači da je Flash Player blokiran na toj web stranici. U tom slučaju, uređivanje postavki je potrebno kako biste omogućili Flash Player.

U slučaju da Flash Player nije blokiran na web stranici, problem s prikazom sadržaja može biti uzrokovan drugim faktorima kao što su zastarjela verzija Flash Playera, problem s mrežom ili nekompatibilnost s preglednikom. U takvim slučajevima, preporučuje se provjeriti ažurnost Flash Playera i preglednika te rješavati eventualne probleme s mrežom ili drugim softverskim komponentama.

Koraci za odblokiranje Adobe Flash Player

Korak 1: Provjerite verziju Adobe Flash Player

Prvi korak u rješavanju problema s blokiranjem Adobe Flash Playera je provjera verzije programa na vašem sustavu.

Da biste to učinili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite web preglednik i posjetite www.adobe.com.
 2. Pronađite odjeljak “Provjeri verziju” na web stranici i kliknite na njega.
 3. Na stranici za provjeru verzije, kliknite na gumb “Provjeri sada”.
 4. Po potrebi ažurirajte Adobe Flash Player na najnoviju verziju. Slijedite upute na web stranici za ažuriranje Adobe Flash Playera.

Korak 2: Provjerite postavke preglednika

Drugi korak je provjera postavki preglednika kako biste se uvjerili da je Adobe Flash Player omogućen. Evo kako provjeriti te postavke u popularnim web preglednicima:

 • Google Chrome:
  1. Otvorite Chrome preglednik.
  2. U adresnoj traci upišite “chrome://settings/content/flash” i pritisnite Enter.
  3. Potražite “Dopusti da se Flash koristi” i provjerite je li prekidač prebačen u položaj “Omogući”.
  4. Ako je prekidač isključen, kliknite na njega da biste ga uključili.
  5. Ponovno pokrenite preglednik da biste primijenili promjene.
 • Mozilla Firefox:
  1. Otvorite Firefox preglednik.
  2. Kliknite na izbornik s tri trake u gornjem desnom kutu i odaberite “Dodaci”.
  3. U odjeljku “Dodaci” kliknite na karticu “Plugins”.
  4. Pronađite “Shockwave Flash” na popisu dodataka i postavite ga na opciju “Uvijek aktiviraj”.
  5. Ponovno pokrenite preglednik da biste primijenili promjene.

Korak 3: Omogućite Flash Player putem stranice web mjesta

Korak 3: Omogućite Flash Player putem stranice web mjesta

Ako prvi dva koraka nisu riješila problem, trebali biste pokušati direktno omogućiti Adobe Flash Player putem postavki web mjesta. Evo kako to učiniti:

 1. Pristupite web stranici koja koristi Flash Player i na kojoj se prikazuje upozorenje o blokiranju.
 2. Kliknite desnom tipkom miša na dio stranice i odaberite opciju “Prikaži postavke stranice” ili sličnu mogućnost koja vam omogućuje pristup postavkama web mjesta.
 3. Potražite opcije vezane za Flash Player i omogućite ga.
 4. Ponovno učitajte stranicu i provjerite je li Adobe Flash Player sada odblokiran.

Korak 4: Ažurirajte preglednik

Ako nijedan od prethodnih koraka nije uspio, možda je vrijeme za ažuriranje vašeg web preglednika na najnoviju verziju. Redovito ažuriranje preglednika osigurava da imate najnovije sigurnosne i funkcionalne poboljšanja, što može riješiti problem blokiranja Adobe Flash Playera.

Slijedite upute proizvođača svog preglednika kako biste ažurirali softver na najnoviju verziju.

Upotreba preglednika s ugrađenim Flash Player-om

Mnogi moderni preglednici dolaze s ugrađenom podrškom za Adobe Flash Player. To znači da ne morate ručno instalirati Flash Player na svoj uređaj jer je već ugrađen u sam preglednik. Ovo je vrlo zgodna opcija jer vam omogućuje da lako pristupite sadržaju koji zahtijeva Flash Player, poput Flash igara i animacija.

Preglednici sa ugrađenim Flash Player-om

Evo nekoliko preglednika koji imaju ugrađeni Flash Player:

 • Google Chrome
 • Microsoft Edge
 • Mozilla Firefox
 • Safari

Kako koristiti preglednik s ugrađenim Flash Player-om?

Kada imate preglednik s ugrađenim Flash Player-om, njegova upotreba je vrlo jednostavna:

 1. Otvorite preglednik.
 2. Unesite željenu web stranicu koja koristi Flash sadržaj.
 3. Preglednik će automatski pokrenuti Flash sadržaj i omogućiti vam da ga pregledate ili koristite.

Ako preglednik ne podržava automatsko pokretanje Flash sadržaja ili ga ima onemogućenog po defaultu, možete ga ručno omogućiti sljedećim koracima:

 1. Otvorite izbornik preglednika.
 2. Pronađite postavke ili opcije.
 3. Pronađite vezu ili stavku povezanu s Flash Player-om.
 4. Omogućite Flash Player ili postavite ga na “Always Allow” (Uvijek dopusti).

Napomena

Usprkos tome što preglednik ima ugrađeni Flash Player, važno je imati na umu da Adobe planira povući podršku za Flash Player do kraja 2020. godine. To znači da će mnoge web stranice preći na modernije tehnologije poput HTML5 i da će korisnici morati ažurirati svoje preglednike kako bi nastavili pristupati takvom sadržaju.

Preglednik Status Flash Player-a
Google Chrome Flash Player će biti povučen do kraja 2020. godine.
Microsoft Edge Flash Player će biti povučen do kraja 2020. godine.
Mozilla Firefox Flash Player će biti povučen do kraja 2020. godine.
Safari Flash Player će biti povučen do kraja 2020. godine.

Automatsko ažuriranje Adobe Flash Player-a

Automatsko ažuriranje Adobe Flash Player-a

Adobe Flash Player je program potreban da bi se mogli prikazati različiti multimedijski sadržaji na web stranicama. Kako bi korisnici imali uvijek najnoviju verziju ovog programa, Adobe je omogućio mogućnost automatskog ažuriranja.

Kada je automatsko ažuriranje omogućeno, Adobe Flash Player će se samostalno preuzimati i instalirati najnoviju verziju softvera bez potrebe za intervencijom korisnika. Ovo pomaže u održavanju sigurnosti i funkcionalnosti Flash Player-a.

Da biste provjerili da li je automatsko ažuriranje omogućeno, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Adobe Flash Player postavke. To možete učiniti desnim klikom na bilo koju Flash animaciju na web stranici i odabirom “Globalne postavke”.
 2. U prozoru postavki, idite na karticu “Advanced”.
 3. Provjerite da li je opcija “Automatski ažuriraj Flash Player” označena.
 4. Ako nije, kliknite na dugme “Check Now” da biste provjerili ima li dostupnih ažuriranja i omogućili automatsko ažuriranje ako je to moguće.

Kada je automatsko ažuriranje omogućeno, Adobe Flash Player će samostalno preuzimati ažuriranja sa Adobe servera. Nakon preuzimanja, program će tražiti dopuštenje da instalira ažuriranje. Korisnicima se savjetuje da uvijek dopuste instalaciju ažuriranja kako bi osigurali najnoviju verziju programa.

Važno je napomenuti da će automatsko ažuriranje funkcionirati samo ako korisnik ima administratorske ovlasti na računalu. Ako nemate administratorske ovlasti, morat ćete zatražiti pomoć administratora ili ručno preuzeti i instalirati ažuriranje programa.

Automatsko ažuriranje Adobe Flash Player-a je važna značajka koja korisnicima omogućuje da uvijek imaju najnoviju verziju programa. Ovo je posebno važno s obzirom na sigurnosne probleme koji se ponekad javljaju u Adobe Flash Player-u.

Uklanjanje i ponovna instalacija Adobe Flash Player-a

Ako imate problema s Adobe Flash Player-om, jedan od koraka koje možete poduzeti je uklanjanje programa sa svog računala i ponovna instalacija. Evo kako možete to učiniti:

 1. Deinstalirajte Adobe Flash Player:
  • Otvorite Postavke sustava na svom računalu.
  • Kliknite na “Aplikacije” ili “Programi” (ovisno o verziji sustava).
  • Pronađite Adobe Flash Player na popisu instaliranih programa.
  • Desnom tipkom miša kliknite na Adobe Flash Player i odaberite opciju “Deinstaliraj”.
  • Pratite upute na zaslonu da biste dovršili proces deinstalacije.
 2. Preuzmite i instalirajte najnoviju verziju Adobe Flash Player-a:
  • Idite na službenu web stranicu Adobe Flash Player-a.
  • Pronađite gumb za preuzimanje najnovije verzije.
  • Kliknite na gumb za preuzimanje i pričekajte da se datoteka preuzme na vaše računalo.
  • Nađite preuzetu datoteku Adobe Flash Player-a na svom računalu.
  • Dvaput kliknite na datoteku da biste pokrenuli instalaciju.
  • Slijedite upute na zaslonu da biste dovršili proces instalacije.
 3. Provjerite da li je Adobe Flash Player uspješno instaliran:
  • Otvorite internetski preglednik.
  • Pristupite web stranici koja koristi Adobe Flash Player (npr. YouTube).
  • Potražite bilo koji sadržaj koji zahtijeva Adobe Flash Player za reprodukciju (npr. video).
  • Ako se sadržaj ispravno prikazuje i reproducira, to znači da je Adobe Flash Player uspješno instaliran.

Nakon što slijedite ove korake, trebali biste imati najnoviju verziju Adobe Flash Player-a i otkloniti probleme s njegovim korištenjem.

Rješavanje problema s Adobe Flash Playerom

Ako imate problema s Adobe Flash Playerom, možete slijediti ove korake kako biste riješili probleme s njim.

Korak 1: Provjerite je li instaliran Adobe Flash Player

Prvo provjerite je li Adobe Flash Player instaliran na vašem sustavu. Možete to učiniti tako da otvorite stranicu s podrškom za Flash Player i provjerite prikazuje li se animacija.

Korak 2: Aktivirajte Flash Player u pregledniku

Ako je Flash Player instaliran, ali ne radi, moguće je da nije omogućen u vašem pregledniku. Da biste to provjerili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite postavke preglednika
 2. Pronađite postavke za dodatke ili proširenja
 3. Potražite Adobe Flash Player
 4. Aktivirajte ga ako je prethodno bio onemogućen

Korak 3: Ažuriranje Adobe Flash Playera

Ako je Flash Player instaliran i omogućen, ali i dalje ne radi, moguće je da koristite zastarjelu verziju. Da biste ažurirali Flash Player, slijedite ove korake:

 1. Posjetite službenu web stranicu Adobe Flash Playera
 2. Pronađite odjeljak za preuzimanje
 3. Preuzmite najnoviju verziju za svoj sustav
 4. Slijedite upute za instalaciju

Korak 4: Provjerite sigurnosne postavke preglednika

Ponekad sigurnosne postavke preglednika mogu blokirati Adobe Flash Player. Provjerite postavke preglednika i osigurajte da Flash Player ima dozvolu za rad.

Korak 5: Pokušajte s drugim preglednikom

Ako ništa od navedenog ne rješava problem, možete pokušati s korištenjem drugog preglednika. Ponekad se problemi s Flash Playerom mogu javiti samo u određenim preglednicima.

Ako ni jedan od ovih koraka ne riješi vaš problem s Adobe Flash Playerom, možda će biti potrebno tražiti dodatnu tehničku podršku.

Alternativni načini za reprodukciju multimedijskih sadržaja

1. Upotreba HTML5

Jedan od najpopularnijih alternativnih načina za reprodukciju multimedijskih sadržaja kao zamjena za Adobe Flash Player je korištenje HTML5. HTML5 je jezik za označavanje web stranica koji podržava reprodukciju audio i video sadržaja bez potrebe za dodatnim dodacima ili dodatnim programima. Većina modernih web preglednika podržava HTML5 i može automatski reproducirati multimedijske sadržaje koji su označeni u skladu s HTML5 standardima.

2. Korištenje drugih preglednika

Ako susrećete probleme s reprodukcijom multimedijskih sadržaja u svom trenutnom pregledniku, možda je vrijedno isprobati druge preglednike. Svi moderni preglednici podržavaju HTML5, ali se mogu razlikovati u načinu na koji tretiraju specifične multimedijske formate. Pokušajte instalirati i koristiti druge popularne preglednike kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox ili Microsoft Edge kako biste vidjeli jesu li problemi vezani uz preglednik.

3. Korištenje vanjskih programskih dodataka

Neki web stranice i dalje mogu koristiti Adobe Flash Player za reprodukciju svojih multimedijskih sadržaja. Ako je Adobe Flash Player blokiran u vašem pregledniku, a ipak je potreban za pravilno prikazivanje određenih web stranica, možete instalirati ili omogućiti vanjske programse dodatke koji podržavaju Flash sadržaj. Međutim, budite oprezni prilikom instaliranja takvih dodataka i provjerite njihovu autentičnost i sigurnost prije nego što ih koristite.

4. Korištenje specijaliziranih medijskih reproduktora

Za određene multimedijske formate ili aplikacije možda će biti potrebno koristiti specijalizirane medijske reproduktore umjesto Adobe Flash Playera. Na primjer, za reprodukciju nekih vrsta videozapisa ili audio zapisa možete koristiti VLC Media Player, QuickTime Player ili Windows Media Player. Ovi programi pružaju podršku za različite multimedijske formate i mogu se koristiti kao alternativni načini reprodukcije multimedijskih sadržaja.

FAQ:

Koje su najčešće metode za odblokiranje Adobe Flash Playera?

Jedna od najčešćih metoda je omogućavanje Flash Playera u postavkama preglednika. Također možete provjeriti ima li ažuriranja za Flash Player ili ponovno instalirati program.

Kako omogućiti Adobe Flash Player u Chromeu?

Da biste omogućili Adobe Flash Player u Chromeu, prvo otvorite postavke preglednika. Zatim pronađite opciju “Sadržaj” ili “Site Settings”, a zatim pronađite Flash. Kliknite na Flash i omogućite opciju “Allow sites to run Flash”.

Kako mogu provjeriti je li Adobe Flash Player ažuriran na mom računalu?

Da biste provjerili ažuriranja za Adobe Flash Player, otvorite postavke preglednika i potražite opciju “Plugins” ili “Extensions”. Tamo ćete pronaći opciju za provjeru ažuriranja Flash Playera. Kliknite na tu opciju i slijedite upute za preuzimanje i instalaciju najnovije verzije.

Što mogu učiniti ako mi se Adobe Flash Player stalno blokira na određenoj web stranici?

Ako vam se Adobe Flash Player stalno blokira na određenoj web stranici, prvo provjerite jeste li omogućili Flash Player za tu web stranicu. Također se preporučuje brisanje predmemorije preglednika ili povremeno čišćenje kolačića kako bi se riješili potencijalni problemi s Flash Playerom.

Trebam li obrisati stariju verziju Adobe Flash Playera prije instalacije nove verzije?

Da, preporučuje se da obrišete stariju verziju Adobe Flash Playera prije instalacije nove verzije. Starije verzije programa mogu uzrokovati probleme i sigurnosne ranjivosti, pa je važno uvijek koristiti najnoviju verziju.

Kako mogu provjeriti je li Adobe Flash Player instaliran na mom računalu?

Da biste provjerili je li Adobe Flash Player instaliran na računalu, otvorite postavke preglednika i potražite opciju “Plugins” ili “Extensions”. Tamo biste trebali vidjeti Adobe Flash Player. Ako ga ne vidite, tada ga trebate preuzeti i instalirati.

Koji su najčešći problemi s Adobe Flash Playerom?

Jedan od najčešćih problema s Adobe Flash Playerom je blokiranje u preglednicima zbog sigurnosnih razloga. Također, Flash Player može imati problema s određenim web stranicama ili aplikacijama, a ponekad ga korisnici moraju ažurirati kako bi funkcionirao ispravno.