Kako odčepiti uho? Forum za savjete i iskustva

Kako Odčepiti Uho Forum

Kako Odčepiti Uho Forum

Jeste li ikada osjetili neugodan osjećaj začepljenosti uha? Ako je tako, sigurno ste se zapitali kako se riješiti tog problema. Na našem forumu za savjete i iskustva možete pronaći mnogo korisnih informacija i rasprava o tome kako odčepiti uho na najučinkovitiji način.

Naši korisnici dijele svoja iskustva i daju savjete koji su im pomogli da se oslobode neugodnog osjećaja začepljenosti uha. Možete pronaći različite metode i tehnike, kao i prirodne lijekove koji su se pokazali učinkovitima.

Jedan od najčešćih savjeta uključuje upotrebu tople komprese na uhu ili ispiranje uha toplom vodom s malo soli. Drugi korisnici preporučuju vježbe otvaranja čeljusti ili promjenu položaja tijela kako bi se olakšalo otvaranje Eustahijeve tube.

Ako imate problema s začepljenim uhom, ne morate očajavati. Posjetite naš forum i pronađite najbolje savjete i iskustva korisnika koji su se suočili s istim problemom. Budite sigurni da ćete pronaći rješenje koje će vam pomoći da se oslobodite začepljenosti i vratite svoje uho u normalno stanje!

Contents

Kako odčepiti uho?

Kada vam se začepi uho, to može biti veoma nelagodno iskustvo. Ne samo da vam otežava čuti jasno, već može uzrokovati i bol i neugodan pritisak. Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete pokušati odčepiti uho kod kuće.

Ljekovite kapi

Jedan od najjednostavnijih načina da odčepite uho je korištenje ljekovitih kapi koje se mogu kupiti u ljekarni. Ove kapi sadrže sastojke koji mogu pomoći u omekšavanju i otapanju viška voska ili drugih uzroka začepljenja uha. Slijedite upute na pakiranju kako biste pravilno koristili kapi i riješili problem.

Topla kompresa

Ako je uho začepljeno zbog upale sinusa ili prehlade, može pomoći primjena tople komprese na područje uha. Toplina može pomoći u smanjenju upale i oteklina, olakšati otvaranje eustahijske cijevi i osloboditi pritisak, što će olakšati odčepljivanje uha.

Isprobajte Valsalvin manevar

Još jedan način da odčepite uho je pokušati izvesti Valsalvin manevar. Za to trebate zatvoriti usta, zadržati nosnice i nježno pokušati izdisati zrak kroz nos. Stvarate pritisak u sinuskima koji se može proširiti na eustahijsku cijev, otvarajući je i omogućavajući da zrak i tekućina izađu iz uha. Budite oprezni i nježni kako ne biste ozlijedili uho.

Posjetite doktora

Posjetite doktora

Ako pokušaji kod kuće ne uspiju ili imate intenzivnu bol ili gubitak sluha, trebali biste posjetiti doktora. On ili ona može utvrditi što uzrokuje začepljenje uha i preporučiti adekvatno liječenje. Ponekad ukapljivanje voska ili čišćenje uha može biti potrebno kako bi se uklonila prepreka i povratila normalna funkcija uha.

Preventivne mjere

Da biste smanjili rizik od ponovnog začepljenja uha, važno je poduzeti preventivne mjere. Pokušajte izbjegavati izloženost jakom buci, redovito čistite uši, koristite zaštitu za uši ako ste izloženi buci i pazite da ne uvlačite vodu u uho prilikom kupanja ili tuširanja.

Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ako imate ozbiljne simptome ili pitanja o zdravlju uha. Ovi savjeti mogu biti korisni za manje probleme s uhom, ali nisu zamjena za medicinske savjete ili dijagnozu.

Savjeti za olakšanje simptoma

Prirodni lijekovi

 • Koristite toplu kompresu – stavite topli ručnik na uho kako biste ublažili bol i olakšali očepivanje.
 • Koristite tople kapi ulja – kapnite nekoliko kapi tople maslinovog ili bademovog ulja u uho kako biste ublažili simptome.
 • Ispiranje crijeva slanom vodom – napravite otopinu slane vode (jedna čajna žličica soli pomiješana s čašom tople vode) i koristite pipetu da spustite nekoliko kapi u zahvaćeno uho.
You might be interested:  Mononukleoza Do Kada Si Zarazan

Lijekovi bez recepta

 • Kapljice za uši – koristite kapljice za uši koje su dostupne bez recepta u ljekarni kako biste ublažili simptome.
 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) – poput ibuprofena ili acetaminofena mogu pomoći u smanjenju upale i olakšanju boli.

Vodi računa o svom uhu

 • Izbjegavajte duboko uranjanje glave pod vodu – voda može pogoršati simptome i prouzročiti dodatnu nelagodu.
 • Izbjegavajte stavljanje predmeta u uho – pokušaj čišćenja uha s oštrim ili tankim predmetima može uzrokovati ozljede i infekcije.
 • Posjetite liječnika ako simptomi ne popuste – ako simptomi potraju ili se pogoršaju, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i liječenje.

Imajte na umu da ovi savjeti mogu pomoći ublažiti simptome, ali nije jamstvo za potpuno rješavanje problema. Ako imate ozbiljne simptome ili sumnjate na infekciju u uhu, važno je konzultirati se s liječnikom.

Prirodni lijekovi koje možete isprobati

 • Vruća kompresa

  Stavite vruću kompresu na uho. Možete koristiti toplu ručnik ili vrećicu sa zrnom riže koju ste zagrijali. Držite kompresu na uhu nekoliko minuta. Toplina će pomoći otvaranju kanala Eustachijeve cijevi i olakšati izlazak viška tekućine ili voska.

 • Masaža

  Nježno masirajte područje iza uha prstima ili koristite neko ulje poput maslinovog ili bademovog ulja. Masaža može pomoći u stimuliranju cirkulacije i olakšavanju blokade uha.

 • Slaninski kapi

  Kapajte nekoliko kapi slaninskih kapi u začepljeno uho. Ove kapi sadrže razrijeđenu solnu otopinu koja može pomoći u razbijanju i uklanjanju viška tekućine ili voska.

 • Zagrijana lukova kriška

  Zagrijte krišku luka na tavi dok ne postane mekana. Zamotajte je u čistu krpu i stavite na uho kao kompresu. Luk može pomoći u smanjenju upale i ublažavanju začepljenja uha.

 • Češnjak

  Isprobajte kapati nekoliko kapi svježe iscijeđenog češnjaka u uho. Češnjak ima prirodna antibiotička svojstva i može pomoći u smanjenju infekcije koja može uzrokovati začepljenje uha.

Upotreba toplote i hladnoće u liječenju

Kada se suočite s određenim zdravstvenim stanjem ili ozljedom, upotreba toplote i hladnoće može biti vrlo korisna u procesu liječenja. Ove terapije su relativno jednostavne i mogu se primijeniti samostalno kod kuće.

Upotreba toplote

Toplota može pomoći kod ublažavanja bolova, smanjenja napetosti mišića i poticanja cirkulacije. Ovdje su neki načini na koje možete koristiti toplinu u terapijske svrhe:

 • Korištenje tople vode: Možete koristiti čistu toplu vodu ili sredstvo za toplu kupku kako biste umirili bolne mišiće ili zglobove. Potopite zahvaćeno područje u toplu vodu 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.
 • Topli oblozi: Topli oblozi, poput toplih ručnika ili grijanih jastučića, mogu se primijeniti izravno na zahvaćeno područje kako bi se ublažili bolovi i olakšala napetost mišića.

Upotreba hladnoće

Hladnoća može pomoći kod smanjenja otoka, zaustavljanja krvarenja i ublažavanja upale. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti hladnoću u terapijske svrhe:

 • Primjena leda: Zamotajte led u čist ručnik i nanesite ga na zahvaćeno područje. Držite ga 15-20 minuta nekoliko puta dnevno. Pazite da između leda i kože stavite zaštitnu tkaninu kako biste izbjegli ozebline.
 • Hladni oblozi: Hladni oblozi ili smrznute povrća zamotani u ručnike mogu pružiti slične terapijske učinke kao primjena leda. Nanesite hladni oblog na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.

Važno je napomenuti da je primjena topline i hladnoće kontraindicirana u određenim slučajevima, poput otvorenih ozljeda, opeklina ili smanjene osjetljivosti na toplinu ili hladnoću. Uvijek se posavjetujte s liječnikom ili stručnjakom prije početka terapije toplinom ili hladnoćom.

U slučaju ozbiljnih ili dugotrajnih simptoma, uvijek se obratite stručnjaku za pravilan pregled i dijagnozu.

Preventivne mjere za izbjegavanje začepljenja uha

Izbjegavanje začepljenja uha može biti ključno za održavanje dobrog sluha i prevenciju infekcija uha. Evo nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti:

1. Održavajte higijenu uha

 • Redovito čistite vanjski dio uha koristeći vodu i blagi sapun.
 • Izbjegavajte korištenje oštrih predmeta poput štapića za uši kako biste izbjegli oštećenje uha ili uklanjanje prirodnog voska.
 • Ako imate problema s nakupljanjem voska, posjetite svog liječnika koji će vam preporučiti najbolju metodu za uklanjanje voska.

2. Izbjegavajte izloženost buci

 • Nositite zaštitne slušalice ili čepiće za uši kada ste izloženi jakoj buci poput glazbe na koncertima, bučnih radnih mjesta ili tijekom vožnje motocikla.
 • Pauzirajte slušanje glazbe preko slušalica na glasnoj razini kako ne biste oštetili sluh.

3. Pazite na infekcije

 • Ako ste skloni infekcijama uha, izbjegavajte plivanje u prljavoj vodi ili koristite zaštitne čepiće za uši kako biste spriječili ulazak vode u uho.
 • Ako primijetite bilo kakve simptome infekcije uha, kao što su bol, crvenilo ili iscjedak, posjetite liječnika i slijedite propisanu terapiju.
You might be interested:  Zašto Curi Krv Iz Nosa

4. Budite oprezni s tuđim predmetima

 • Ako koristite slušalice, čistite ih redovito kako biste izbjegli prenošenje bakterija između ušiju.
 • Izbjegavajte korištenje ili posuđivanje tuđih slušalica, čepića za uši ili drugih predmeta koji dolaze u dodir s ušima.

Pravilna njega i oprez mogu vam pomoći u izbjegavanju začepljenja uha i održavanju dobrog sluha. Ako imate poteškoća ili simptome koji su povezani s ušima, svakako posjetite svog liječnika kako biste dobili pravovremenu dijagnozu i liječenje.

Forum za savjete i iskustva s odčepljenjem uha

Kako odčepiti uho?

Imate li savjet kako odčepiti uho? Imam osjećaj kao da mi je uho zapušeno već nekoliko dana i jako mi smeta. Pokušao sam koristiti kapljice za uho, ali nisu donijele olakšanje. Molim vas, podijelite svoja iskustva i savjete.

Iskustva s odčepljenjem uha

Dragi forumaši, želio bih podijeliti svoje iskustvo s odčepljenjem uha. Nakon što se nekoliko puta susrećem s ovim problemom, shvatio sam da mi najbolje pomaže ispiranje uha toplom vodom. Samo trebam napuniti špricu s toplom vodom, nagnuti glavu i polako ubrizgati vodu u uho. Ovo mi je pomoglo da se riješim osjećaja zapušenosti u vrlo kratkom vremenu.

Druge metode koje sam isprobao, a koje su mi također donekle pomogle su:

 • Mastiranje ušiju – koristio sam mentolnu mast i nekoliko minuta lagano masirao područje oko uha
 • Isprobavanje “žvakanja” – otvaranje usta i kretanje vilicom kao da najedete nešto, ovo mi je pomoglo da osjetim “pop” zvuk i da se osjećaj zapušenosti donekle smanji
 • Posjet liječniku – kada ništa drugo nije pomoglo, odlučio sam se za posjet liječniku. On mi je preporučio kapi za uho koje su bili puno snažnije od onih koje sam sam koristio. Pomogle su mi nakon nekoliko dana.

Savjeti od drugih forumaša

Evo nekoliko savjeta koje sam pronašao na drugim forumima:

 1. Isprobajte Valsalvin manevar – zatvorite usta, zatvorite nosnice i pokušajte lagano izdahnuti, kao da pokušavate gurnuti zrak kroz uši. To bi moglo pomoći u odčepljenju uha.
 2. Koristite parobrod – držite lice iznad zdjele vruće vode i prekrijte se ručnikom kako biste uhvatili paru. Ovo može pomoći da se osjet zapušenosti u uhu olakša.
 3. Konzultirajte se s liječnikom – ako se problem s odčepljenjem uha nastavi i ne možete ga riješiti kod kuće, preporučljivo je potražiti savjet od liječnika. Oni će provesti pregled i preporučiti najbolji tretman za vašu situaciju.

Zaključak

Odčepljenje uha može biti vrlo neugodan osjećaj, ali slijedeći neke od navedenih savjeta, možete pronaći olakšanje. Važno je biti nježan pri rukovanju s ušima i nikad ne koristiti oštre predmete ili sile u pokušaju da uklonite začepljenje. Ako se problem nastavi ili pogorša, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.

Napomena: Ovaj članak ne zamjenjuje savjet liječnika. Savjetujte se sa stručnjakom ako imate ozbiljne simptome ili zdravstvene probleme.

Iskustva korisnika s različitim metodama liječenja

Kapljanje ulja u uho

 • Petra: Koristila sam 2 kapi maslinovog ulja u uho svaki dan tijekom 3 dana. U početku se nisam osjećala nikakvu razliku, ali nakon trećeg dana primijetila sam da se pritisak u uhu smanjuje. Nakon tjedan dana korištenja, moje uho je bilo potpuno otčepljeno. Preporučujem ovu metodu!
 • Marko: Kapljanje ulja u uho nije bilo djelotvorno za mene. Isprobao sam s maslinovim uljem, ali nisam primijetio nikakve promjene nakon nekoliko dana. Morao sam potražiti druge metode liječenja.

Topli oblozi

 • Mia: Korištenje toplih obloga mi je pomoglo da otčepim uho. Stavljala sam topli ručnik na uho nekoliko puta dnevno tijekom 15 minuta. Osjetila sam trenutno olakšanje nakon svake primjene. Nakon dva dana korištenja, moje uho je bilo potpuno otčepljeno.

Ispiranje uha

 • Ivan: Pokušao sam isprati uho s toplom vodom i malom štrcaljkom. To mi je pomoglo da uklonim nešto voska iz uha, ali ipak nisam uspio otčepiti uho. Nakon nekog vremena sam odustao od ove metode jer sam osjećao nelagodu prilikom ispiranja.

Posjet liječniku

 • Ana: Moje uho je bilo otčepeno nekoliko dana i nisam uspjela ga otčepiti kod kuće. Odlučila sam posjetiti liječnika i on je uklonio vosak iz mog uha pomoću posebnog alata. Nakon tog postupka, moje uho se odmah otčepilo. Ako ne uspijete otčepiti uho kod kuće, preporučujem posjet liječniku.

Konkluzija

Različite metode liječenja mogu imati različite rezultate za svakog pojedinca. Kapljanje ulja i korištenje toplih obloga su neinvazivne metode koje mnogi korisnici pronalaze korisnima. Međutim, ako te metode ne uspiju otčepiti uho, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se izbjegle komplikacije. Liječnik može preporučiti ispiranje uha ili upotrijebiti profesionalne alate kako bi uklonio začepljenje.

Kada se obratiti liječniku za pomoć?

 • Ukoliko imate jaku bol u uhu koja traje duže od nekoliko sati, preporučuje se da se obratite liječniku. Bol može biti znak ozbiljnijeg problema koji zahtijeva medicinsku intervenciju.
 • Ako primijetite bilo kakve promjene u sluhu kao što su smanjenje ili potpuni gubitak sluha, trebate konzultirati liječnika. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju uha, oštećenje bubnjića ili probleme sa slušnim kanalom.
 • Kada primijetite promjene u izgledu uha kao što su crvenilo, oticanje ili iscjedak, potrebno je posjetiti liječnika. Takvi znakovi mogu ukazivati na infekciju uha koja zahtijeva tretman antibioticima ili druge medicinske intervencije.
 • U slučaju da ste nedavno pretrpjeli ozljedu ili udarac u uho, trebate se posavjetovati s liječnikom. Oštećenje unutarnjeg uha može biti ozbiljno i zahtijeva stručnu medicinsku pomoć.
You might be interested:  Što Vidjeti U Zagrebu

Uvijek je važno pratiti i vlastite instinkte. Ako osjećate da nešto nije u redu ili da vaši simptomi nisu normalni, najbolje je konzultirati se s liječnikom. Oni su obučeni da dijagnosticiraju i tretiraju probleme s ušima i mogu pružiti odgovarajuću pomoć i podršku.

Savjeti za ublažavanje nelagode nezavisno od uzroka

Kako ublažiti nelagodu u uvjetima povišenih nadmorskih visina?

Ako osjetite nelagodu u ušima prilikom putovanja avionom ili planinarenja na visokim nadmorskim visinama, možete isprobati sljedeće savjete:

 • Žvakanje gume ili sisanje tvrdih bombona – to može pomoći pročišćavanju Eustahijeve cijevi i izjednačavanju tlaka između unutarnjeg uha i okoline.
 • Isprobajte tehniku “Valsalvinog manevra”: Zatvorite usta, stisnite nosnice prstima i puhnite zrak kroz nos. To može pomoći otvaranju Eustahijeve cijevi i izjednačavanju tlaka.
 • Koristite posebne ušne čepiće za ublažavanje promjena tlaka prilikom putovanja zrakoplovom ili planinarenja.

Kako ublažiti nelagodu uzrokovanu prehladom ili sinusnom infekcijom?

Ako osjetite nelagodu u ušima zbog prehlade ili sinusne infekcije, možete isprobati sljedeće savjete:

 • Pijte puno tekućine kako biste održali hidrataciju i pomogli pročišćavanju sluzi.
 • Koristite nosnu dekongestivnu sprej ili kapljice kako biste otvorili začepljene nosnice i olakšali protok zraka.
 • Isprobajte inhalaciju pare: Skuhajte vodu, prekrijte glavu ručnikom i lagano udahnite paru koja se izdiže. To može pomoći otvaranju začepljenih sinusa.

Kako ublažiti nelagodu uzrokovanu nakupljanjem voska?

Kako ublažiti nelagodu uzrokovanu nakupljanjem voska?

Ako osjetite nelagodu uho zbog nakupljanja voska, možete isprobati sljedeće savjete:

 • Ne stavljajte predmete poput šibice ili pamučne krpice u uho kako biste pokušali ukloniti vosak. To može pogoršati situaciju ili uzrokovati ozljedu uha.
 • Isprobajte uporabu toplog ulja ili vodikovog peroksida kako biste omekšali vosak i lakše ga uklonili. Nemojte koristiti ovu metodu ako imate perforaciju bubnjića ili sumnjate na infekciju uha.
 • Ako se nakon korištenja kućnih metoda ne osjećate bolje, posjetite liječnika koji će vam možda preporučiti ispiranje uha za uklanjanje voska.

Kada trebate potražiti liječničku pomoć?

U većini slučajeva, nelagoda u uhu nestaje nakon primjene savjeta opisanih gore. Međutim, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, posjetite svog liječnika ili specijalista za uho, grlo i nos. Također je važno potražiti medicinsku pomoć ako osjetite jaku bol u uhu, gubitak sluha, krvarenje iz uha ili druge zabrinjavajuće simptome.

FAQ:

Kako odčepiti uho?

Jedan od načina je ispuhivanje nosa zatvorenih usta i nosnica. Treba duboko udahnuti, zatvoriti usta i nosnice te snažno izduvati zrak kroz nos. Ovaj pritisak zraka može pomoći da se riješite zagušenja u uhu.

Koji su drugi načini za odčepljivanje uha?

Osim ispuhivanja nosa, možete pokušati i sa žvakanjem žvakaće gume ili puhanjem balona, što može pomoći u ravnoteži pritiska u uhu. Također, možete probati i kašljati ili progutati nekoliko puta za redom.

Kada trebam posjetiti liječnika?

Ako se problem s odčepljenim uhom ne riješi nakon nekoliko dana ili ako ga prate intenzivni bolovi, vrtoglavica ili gubitak sluha, tada je važno posjetiti liječnika. On će vam moći pružiti točnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman.

Kako mogu spriječiti ponovno začepljenje uha?

Neki načini za sprječavanje ponovnog začepljenja uha uključuju izbjegavanje izlaganja buci, redovito čišćenje ušiju, izbjegavanje dubokog čišćenja ušiju štapićem za uši te korištenje zaštitnih slušalica prilikom rada u bučnom okruženju.

Mogu li kućni lijekovi pomoći u odčepljivanju uha?

Da, neki kućni lijekovi mogu pomoći u odčepljivanju uha. Primjerice, zagrijavanje malo maslinovog ulja i ubacivanje nekoliko kapi u uho može omekšati ušnu ceru i olakšati njezino izbacivanje. Također, korištenje toplih obloga na uhu može smanjiti oticanje i olakšati cirkulaciju.

Kako riješiti začepljeno uho na letu?

Jedan od načina za rješavanje začepljenog uha na letu je žvakanje žvakaće gume ili sisati bombon. Također, možete probati i otvoriti usta, zatvoriti nosnice prstima i pokušati izdisati kroz nos dok pritiskate nosnicama, kako biste izjednačili pritisak u uhu s pritiskom u zrakoplovu.

Mogu li alergije uzrokovati začepljeno uho?

Da, alergije mogu uzrokovati začepljeno uho zbog promjena u tkivima nosa i grla. Kod alergijske reakcije, sluznice se mogu oteći i zagušiti, što može dovesti do začepljenja uha. U tom slučaju, važno je liječiti alergijske simptome kako bi se riješilo i začepljeno uho.