Kako odčepiti WC školjku: brzi i jednostavni trikovi

Kako Odčepiti Wc Školjku

Kako Odčepiti Wc Školjku

WC školjka koja je začepljena može biti frustrirajuća situacija za svakog domaćina. Srećom, postoji nekoliko brzih i jednostavnih trikova koje možete isprobati prije nego što pozovete vodoinstalatera. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko korisnih trikova kako biste bez muke odčepili WC školjku.

Jedan od najjednostavnijih trikova je korištenje klasičnog vakuumskog čistača. Jednostavno stavite gumenu mlaznicu na otvor školjke i uključite vakuum. Vakuum će stvoriti jaku buku koja će pomoći da otpušite začepljenje. Ovaj trik je posebno koristan za manja začepljenja koja se mogu riješiti bez upotrebe kemikalija.

Ako nemate vakuumski čistač pri ruci, možete isprobati i kombinaciju sode bikarbone i octa. Prvo sipajte sodu bikarbonu u školjku i malo je promiješajte pomoću četke za WC. Zatim dodajte ocat i pustite da smjesa počne pjenušati. Ostavite smjesu da djeluje nekoliko minuta, a zatim pustite vodu da ispere začepljenje. Ova kombinacija sode bikarbone i octa je prirodna i sigurna alternativa hemijskim odčepljivačima.

Napomena:

Pri korištenju hemijskih odčepljivača, budite oprezni i obavezno slijedite uputstva proizvođača. Ove hemikalije mogu biti vrlo jake i opasne ako se nepravilno koriste.

U slučaju da nijedan od ovih trikova ne uspije, možda će biti potrebno pozvati vodoinstalatera. Stručnjaci su obučeni za rješavanje začepljenja i mogu vam pomoći u hitnim situacijama. Važno je da ne pokušavate ručno riješiti začepljenje ako niste sigurni u svoje vještine i iskustvo.

Nadamo se da će vam ovi trikovi pomoći u rješavanju problema sa začepljenjem WC školjke. Imajte na umu da je prevencija uvijek najbolja opcija, pa redovito čistite školjku i izbjegavajte bacanje krupnih komada hrane i drugih predmeta u nju. Sretno odčepljivanje!

Contents

Priprema školjke

1. Zaštitite područje oko WC školjke

Jedan od prvih koraka u pripremi školjke je zaštita područja oko nje. To možete učiniti postavljanjem novina ili starog ručnika na pod ispred WC-a. Na taj način sprječavate da se voda ili bilo kakva druga tekućina prolije po podu i oštetite pod ili tepih.

2. Skupite potrebne alate

Pre pripreme za odčepljivanje školjke, trebate prikupiti sve potrebne alate. Evo nekoliko stvari koje ćete vam možda trebati:

 • WC pumpa
 • Ventil za odzračivanje
 • Gumene rukavice
 • Staro krpe ili papirnati ručnici

3. Ispraznite WC školjku

Pre nego što počnete sa odčepljivanjem, trebate isprazniti wc školjku. Možete to uraditi na dva načina:

 • Koristeći WC pumpu koja će izbaciti vodu iz školjke.
 • Isključivanje vode za WC i ispuštanje vode iz spremnika.

4. Postavite ventil za odzračivanje

Neki WC školjke imaju ventil za odzračivanje koji se nalazi blizu dna školjke. Otvorite ventil kako biste oslobodili zrak iz školjke i time izvršili prvi korak u odčepljivanju.

5. Pripremite i koristite WC pumpu

Gumene rukavice su važne jer će vam pomoći da držite čvrsti stisak prilikom korištenja wc pumpe. Stavite gumene rukavice i umetnite gumenu pumpu u školjku. Povucite i gurajte pumpu više puta kako biste izvršili pritisak i pomogli u odčepljivanju.

6. Koristite hemikalije za čišćenje

Ako primetite da je školjka i dalje začepljena nakon upotrebe WC pumpe, možete upotrebiti hemikalije za odčepljivanje. Pratite uputstva na ambalaži kako biste pravilno upotrebili hemikalije i budite pažljivi da ne dodirnete hemikalije direktno rukama.

7. Isperite školjku

Kada ste završili sa odčepljivanjem školjke, isperite je vodom kako biste osigurali da su svi blokovi i začepljenja uklonjeni. Upotrebite vodu iz toaletne kade ili jednostavno povucite vodu iz spremnika.

Upotreba klasičnog sapuna

Klasični sapun može biti vrlo efikasan za odčepljivanje WC školjke. Evo nekoliko načina kako ga možete koristiti:

1. Plutanje sapuna

Jedan od načina da očistite začepljenu WC školjku je da koristite klasični sapun. Ovaj trik je vrlo jednostavan i ne zahtijeva nikakve dodatne materijale. Jednostavno uzmite komad sapuna i stavite ga u školjku. Sapun će početi plutati na vodi, a sapunski film će djelovati kao podmazivač. Ponekad samo to može biti dovoljno da omekša blokadu i omogući normalno ispuštanje vode.

2. Sapun kao sredstvo za čišćenje

Drugi način za upotrebu klasičnog sapuna je da ga koristite kao sredstvo za čišćenje unutar WC školjke. Uzmite sapun i natopite ga u vodu kako bi se omekšao. Zatim ga protrljajte po unutarnjim zidovima školjke kako biste uklonili naslage i blokade. Nakon toga isperite vodom kako biste uklonili ostatke sapuna i blokade.

3. Sapun i vruća voda

Ako niti jedan od prethodnih načina ne uspije, možete pokušati s upotrebom tople vode i klasičnog sapuna. Uzmite sapun i ostružite ga na manje komade. Zatim stavite komade sapuna u posudu s toplom vodom i ostavite da se sapun otopi. Nakon što se sapun otopi, ulijte tu vodu u školjku i ostavite da djeluje neko vrijeme. Topla voda i sapun će omekšati blokadu, a zatim je možete isprati s običnom vodom.

Prije upotrebe bilo kojeg od ovih trikova, provjerite da li imate odgovarajuću vrstu sapuna koji neće oštetiti WC školjku. Također, budite oprezni i koristite rukavice prilikom rukovanja sapunom i vodom kako biste izbjegli oštećenja kože.

Korištenje sode bikarbone i octa

Korištenje sode bikarbone i octa

Ako ste imali problema s odčepljivanjem WC školjke, možete isprobati jedan od najjednostavnijih i najpouzdanijih trikova – korištenje sode bikarbone i octa. Ovi sastojci se često koriste u kućanstvu zbog svojih čišćenja i dezinfekcijskih svojstava.

Što ćete trebati:

 • 1 šalica sode bikarbone
 • 1 šalica octa
 • Topla voda (po potrebi)

Koraci:

 1. Korak 1: Izlijte šalicu sode bikarbone u WC školjku. Soda bikarbona ima sposobnost da razgrađuje masnoću i nečistoće, što olakšava odčepljivanje školjke.
 2. Korak 2: Polako ulijte šalicu octa u WC školjku. Oct ima kiselu prirodu koja pomaže u razbijanju i otapanju ostataka.
 3. Korak 3: Pustite da soda bikarbona i ocat djeluju nekoliko minuta. Ova kombinacija će proizvesti kemijsku reakciju, koja će stvoriti mjehuriće i potrebnu energiju za odčepljivanje školjke.
 4. Korak 4: Ako je potrebno, dodajte malo tople vode. To će pomoći u ispiranju već otpuštenih ostataka.
 5. Korak 5: Pustite vodu da teče u WC školjku kako biste isprali ostatke i provjerite da li je školjka odčepljena.

Ova metoda često daje dobre rezultate, ali u nekim slučajevima možda ćete trebati ponoviti postupak ili koristiti druge tehnike. Ako ni sa jednim trikom ne uspijete riješiti problem odčepljivanja, najbolje je konzultirati stručnjaka ili koristiti profesionalne alate za odčepljivanje školjke.

Korištenje hemijskog odčepljivača

U slučajevima kada mehaničko čišćenje nije efikasno ili kada želite brzo riješiti problem začepljenja WC školjke, možete koristiti hemijski odčepljivač. Ovi proizvodi su dostupni u obliku tečnosti ili gelova i sadrže hemikalije koje mogu otopiti začepljenje.

Kako koristiti hemijski odčepljivač:

 1. Pažljivo pročitajte uputstva na pakiranju hemijskog odčepljivača.
 2. Zaštitite ruke nošenjem gumene ili plastične rukavice.
 3. Procijenite količinu odčepljivača koju trebate koristiti prema uputstvima.
 4. Nježno izlijte odčepljivač u WC školjku, polazeći od ivice školjke prema sredini.
 5. Počekajte prema uputstvima na pakiranju, obično 15-30 minuta, kako bi hemijski odčepljivač mogao djelovati.
 6. Potom povucite vodu i provjerite da li je začepljenje otopljeno. Ako nije, ponovite postupak.

Prednosti hemijskog odčepljivača:

 • Brzina djelovanja: Hemijski odčepljivači obično djeluju vrlo brzo, što znači da možete riješiti problem začepljenja u vrlo kratkom vremenu.
 • Lakoća korištenja: Korištenje hemijskog odčepljivača je jednostavno i ne zahtijeva posebne vještine.
 • Podjednako efikasni začepljavanje: Hemijski odčepljivači imaju sposobnost da rastvore različite vrste začepljenja, bilo da se radi o nakupljenom papiru, masnoći ili drugim materijalima.

Međutim, treba imati na umu da hemijski odčepljivači sadrže jake hemikalije koje mogu biti štetne ako se ne koriste kako je navedeno na pakiranju. Stoga, uvijek slijedite uputstva proizvođača i koristite ih sa oprezom.

Upotreba ručne sanitarne opreme

Vještine koje će vam biti potrebne:

 • Osposobljavanje za upotrebu ručne sanitarne opreme
 • Poznavanje funkcija i djelovanja različitih vrsta ventila
 • Pristup sanitarnoj opremi i osnovni alati poput ključeva i klješta

Koraci za upotrebu ručne sanitarne opreme:

 1. Zatvorite vodovodni ventil: Prije početka bilo kakvih radova na WC školjci, važno je zatvoriti vodovodni ventil koji dovodi vodu do školjke. Ovaj korak je ključan kako bi se izbjegla mogućnost curenja ili poplave. Ventil se obično nalazi iznad školjke ili u blizini bojlera.
 2. Uklonite vodu iz školjke: Otpuštanje viška vode iz školjke može se obaviti na nekoliko načina. Jedan način je da koristite veliku posudu ili kantu kako biste izvadili vodu koja se nalazi u školjki. Drugi način je korištenje mokrog usisavača koji će izvući vodu iz školjke.
 3. Stavite gumenu čepicu na otvor školjke: Gumena čepica, poznata i kao vakuumski čep, koristi se za stvaranje vakuumskog efekta u školjci kako bi se potisnuo eventualni blok. Čepica se postavlja iznad otvora školjke i pritisne prema dolje kako bi se stvorio vakuum.
 4. Pokrenite ručnu sanitarnu opremu: Ručna sanitarna oprema, poput vakuumskih pumpi ili ručnih spirala, koristi se za odčepljivanje blokade u školjci. Ova oprema se ubacuje u otvor školjke i rotira ili pumpa kako bi se stvorio pritisak koji će ukloniti blokadu.
 5. Ponavljajte postupak prema potrebi: Ako prvi put ne uspijete odčepiti školjku, ponovite postupak nekoliko puta. Ponekad je potrebno nekoliko pokušaja kako bi se potpuno uklonila blokada.
 6. Ponovno otvorite vodovodni ventil: Nakon što uspješno odčepite školjku, ponovno otvorite vodovodni ventil kako biste vratili dotok vode u školjku. Provjerite je li sve dobro i uspješno funkcionira prije pranja ruku i čišćenja alata.

Preventivno održavanje:

Da biste izbjegli česte blokade i potrebu za upotrebom ručne sanitarne opreme, važno je redovito održavati WC školjku. Evo nekoliko savjeta:

 • Koristite pravilnu količinu toaletnog papira kako biste izbjegli preopterećenje školjke.
 • Izbjegavajte ispiranje predmeta koji mogu začepiti školjku, poput vlažnih maramica, higijenskih uložaka ili plastičnih čepova.
 • Redovito čistite školjku i provjeravajte je li ventil ispravan.

Zaključak:

Upotreba ručne sanitarne opreme može biti korisna za odčepljivanje WC školjke. Važno je osposobiti se za pravilnu upotrebu ove opreme kako biste izbjegli oštećenje školjke. Redovito održavanje školjke također može smanjiti potrebu za korištenjem ove opreme.

Korištenje vakuumskog odčepljivača

Vakuumski odčepljivač je uređaj koji se koristi za rješavanje začepljenja u WC školjkama na brz i jednostavan način. Uz pomoć sile vakuma, ovaj uređaj stvara pritisak koji može otkloniti začepljenje i vratiti normalno funkcioniranje WC školjke.

Kako koristiti vakuumski odčepljivač?

 1. Provjerite stanje WC školjke: prije upotrebe vakuumskog odčepljivača, provjerite da li postoji vidljivo začepljenje u školjci. Ako primijetite bilo kakve predmete ili blokade, uklonite ih prije nego što počnete koristiti vakuumski odčepljivač.
 2. Priprema odčepljivača: vakuumski odčepljivač sastoji se od ručke i gumene ploče. Provjerite da li je ploča čista i dobro pričvršćena na ručku. Osigurajte da je gumena ploča dovoljno velika da prekrije cijelu površinu školjke.
 3. Položaj odčepljivača: stavite gumenu ploču vakuumskog odčepljivača preko otvora školjke. Pritisnite ploču čvrsto prema dolje da biste stvorili nepropustan vakuumski pečat.
 4. Akcija vakuumskog odčepljivača: držeći dršku odčepljivača, brzo povucite prema gore kako biste stvorili snažan vakuumski pritisak. Ova akcija treba biti izvedena brzo i energično kako bi se stvorio dovoljan vakuumski pritisak za uklanjanje začepljenja.
 5. Ponovite postupak po potrebi: ako začepljenje nije odmah uklonjeno, ponovite korake 3 i 4 dok se školjka ne očisti. U nekim slučajevima može biti potrebno nekoliko pokušaja kako bi se u potpunosti uklonilo začepljenje.

Preventivne mjere

Kako biste smanjili šanse začepljenja WC školjke, evo nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti:

 • Nemojte bacati predmete u WC školjku koji bi se mogli zaglaviti i uzrokovati začepljenje.
 • Prije nego što ispraznite sadržaj WC školjke, provjerite je li ploča dobro odvezana i ne propušta vodu.
 • Izbjegavajte pretjerano korištenje WC papira i druge toaletne robe kako biste smanjili šanse za začepljenje.
 • Redovito obavljajte održavanje i čišćenje WC školjke kako biste spriječili nakupljanje otpada i začepljenje.

Napomena:

Ako se nakon korištenja vakuumskog odčepljivača začepljenje ne otkloni ili se često ponavlja, možda ćete morati potražiti pomoć stručnjaka za vodoinstalacije ili vodoinstalatersku tvrtku kako biste riješili problem.

Upotreba specijalizirane WC školjke odčepljivača

Specijalizirani WC školjke odčepljivači su proizvodi koji se koriste za uklanjanje začepljenja u WC školjkama. Oni su formulirani da rastvore i otpuste bilo kakve blokade i začepljenja u cijevima odvodnje školjke. Evo kako se koristi specijalizirani WC školjka odčepljivač:

Korak 1: Zaštitite pod i okolne površine

Prije nego što počnete koristiti specijalizirani odčepljivač, važno je zaštititi pod i okolne površine od eventualnih kemijskih kapi ili prskanja. Možete koristiti plastičnu foliju ili stare ručnike kako biste zaštitili pod od mogućih oštećenja.

Korak 2: Nosite zaštitne rukavice i naočale

Specijalizirani odčepljivači često sadrže jake kemikalije koje mogu biti štetne za kožu i oči. Prije upotrebe, obavezno nosite zaštitne rukavice i naočale kako biste izbjegli moguće ozljede.

Korak 3: Pratite upute proizvođača

Svaki specijalizirani WC školjka odčepljivač ima svoje upute za korištenje. Obavezno pažljivo pročitajte i slijedite upute proizvođača. To će vam pomoći da koristite proizvod na pravi način i postignete najbolje rezultate.

Korak 4: Nanesite odčepljivač prema uputama

Korak 4: Nanesite odčepljivač prema uputama

Većina specijaliziranih WC školjka odčepljivača dolazi u tekućem obliku. Stoga, prema uputama proizvođača, nanesite određenu količinu odčepljivača u unutrašnjost WC školjke. Pazite da ne premažete izvan školjke kako biste izbjegli oštećenje površina.

Korak 5: Ostavite da djeluje

Nakon nanošenja specijaliziranog odčepljivača, ostavite ga da djeluje prema uputama proizvođača. Većina proizvoda zahtijeva određeno vrijeme djelovanja kako bi rastvorili i otpustili začepljene cijevi.

Korak 6: Isperite WC školjku

Nakon što je sredstvo za odčepljivanje djelovalo prema uputama proizvođača, isperite WC školjku obilnom količinom tople vode. To će ukloniti odčepljivač i začepljenje koje je otpušteno. Nakon ispiranja, provjerite je li začepljenje riješeno.

Napomena: U slučaju da specijalizirani odčepljivač ne riješi začepljenje, možda će biti potrebno konzultirati stručnjaka za odvodne sustave kako bi se riješili problemi s cijevima.

Kad je vrijeme za pozivanje vodoinstalatera

U većini slučajeva, problemi sa WC školjkom mogu se riješiti samostalno uz pomoć nekoliko trikova i alata. Međutim, ponekad se suočavate s problemima koji zahtijevaju stručno znanje i vještine vodoinstalatera. Evo nekoliko situacija kada je vrijeme da pozovete vodoinstalatera:

1. Ponavljajući problemi s odčepljivanjem

Ako se vaša WC školjka redovito začepljuje, čak i nakon što ste isprobali razne trikove i alate za odčepljivanje, vrijeme je da pozovete vodoinstalatera. Ponavljajući problemi mogu ukazivati na ozbiljniji problem u vašoj kanalizacijskoj cijevi koji zahtijeva stručnu intervenciju.

2. Curenje vode

Ako primijetite da vaša WC školjka neprestano kaplje vodu ili da se pojavi veće curenje, to može biti znak oštećenja ventila ili drugih dijelova unutar školjke. Pozivanje vodoinstalatera može spriječiti daljnje oštećenje i uštedjeti vam na troškovima popravka u budućnosti.

3. Problemi s kanalizacijom

Ako primijetite neprijatan miris ili izlijevanje vode iz WC školjke u vašem domu, to može ukazivati na probleme sa kanalizacijskom cijevi ili septičkim sustavom. Ovi problemi zahtijevaju stručno znanje i vještine vodoinstalatera kako bi se utvrdio uzrok i riješio problem.

4. Starost WC školjke

Ako je vaša WC školjka stara i često se kvari, vrijeme je da razmislite o zamjeni. Starije WC školjke su sklonije oštećenjima i mogu uzrokovati ponavljajuće probleme. Vodoinstalater vam može pomoći odabrati i instalirati novu WC školjku.

Kad se suočite s ovim ili bilo kojim drugim problemom s WC školjkom za koji niste sigurni kako ga riješiti, najbolje je da kontaktirate stručnog vodoinstalatera. Oni imaju potrebno znanje, alate i iskustvo da riješe problem brzo i efikasno.

FAQ:

Kako mogu odčepiti WC školjku ako voda ne odlazi?

Jednostavan trik je da koristite odštopavanje sode bikarbone i octa. Pomiješajte šalicu sode bikarbone s šalicu octa i ulijte smjesu u WC školjku. Pričekajte nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ova smjesa će otopiti začepljenje i omogućiti protok vode.

Kako mogu odčepiti WC školjku ako je zapušena toaletnim papirom?

Ako imate začepljenje toaletnim papirom, pokušajte sa tekućim sapunom. Dodajte malu količinu tekućeg sapuna u WC školjku, pričekajte nekoliko minuta, a zatim isperite toplom vodom. Sapun će omekšati toaletni papir i olakšati njegovo odčepljivanje.

Koje su druge opcije za odčepljivanje WC školjke?

Pored sode bikarbone i octa te tekućeg sapuna, postoji još nekoliko metoda za odčepljivanje WC školjke. Možete koristiti gumenu gumu, koju trebate postaviti preko rupa u WC školjki i brzo pritisnuti i otpustiti kako biste stvorili vakuum i odčepili začepljenje. Također možete pokušati sa specijaliziranim alatima za odčepljivanje, poput šipke za odčepljivanje ili vakuumskih pumpi.

Ako koristim hemijske proizvode za odčepljivanje WC školjke, da li mogu oštetiti cijevi?

Hemijski proizvodi za odčepljivanje WC školjke mogu biti efikasni, ali potencijalno opasni za cijevi. Agresivne hemikalije mogu oštetiti cijevi i uzrokovati koroziju. Ako koristite hemijske proizvode, uvijek pročitajte uputstva pažljivo i koristite ih samo prema propisanim dozama.

Ako ništa ne pomaže, šta da radim ako je WC školjka i dalje začepljena?

Ako ništa od prethodno navedenog ne pomaže, ili ako niste sigurni kako riješiti problem, preporučuje se pozvati stručnjaka za odčepljivanje cijevi. Oni imaju specijaliziranu opremu i znanje za rješavanje težih problema sa odčepljivanjem WC školjke.