Kako omekšati meso za vrijeme kuhanja: savjeti i trikovi

Kako Omekšati Meso Za Vrijeme Kuhanja

Kako Omekšati Meso Za Vrijeme Kuhanja

Kuhanje ukusnog i sočnog mesa može biti pravi izazov. Ponekad se dogodi da meso bude tvrdo i žilavo, što može pokvariti doživljaj obroka. Srećom, postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kako biste omekšali meso i postigli savršenu teksturu.

Jedan od ključnih faktora za omekšavanje mesa je odabir pravog komada. Ako želite mekano meso, najbolje je odabrati komade koji su bogati masnoćom i vezivnim tkivom. Takva mesa poput buta, plećke ili rebarca imaju veći sadržaj kolagena, koji prilikom kuhanja pretvara u želatinu i omekšava meso.

Nakon što odaberete pravi komad mesa, možete primijeniti nekoliko savjeta kako biste poboljšali njegovu teksturu. Jedna od metoda je mariniranje mesa u kiselom soku poput limuna ili octa. Kiseline pomažu u razgradnji proteina u mesu, što rezultira mekanijom teksturom. Također možete dodati malo maslinovog ulja i začina kako biste poboljšali okus marinade.

Savjet: Ostavite meso da se marinira u hladnjaku najmanje jedan sat prije kuhanja. Ako vam je moguće, ostavite ga preko noći kako bi marinada bolje prodro u meso.

Jedna od najpopularnijih metoda omekšavanja mesa je korištenje mlinca za meso ili posebnog alata za tu svrhu. Mljevenje mesa pomaže u razbijanju vezivnog tkiva i kolagena, što rezultira mekšim mesom nakon kuhanja. Ova metoda je posebno efektivna za tvrđe komade mesa poput junetine ili svinjetine.

Drugi trik koji možete isprobati je kuhanje mesa na nižoj temperaturi i dulje vrijeme. Ova metoda omogućuje da kolagen postepeno razgrađuje u želatinu, što rezultira izuzetno mekanim mesom. Možete koristiti pećnicu ili sporu štednjak kako biste postigli najbolje rezultate. Ukoliko koristite pećnicu, preporučljivo je meso prekriti folijom kako bi zadržalo vlagu.

Korištenje marinade

Jedan od najpopularnijih načina omekšavanja mesa je korištenje marinade. Marinada je kombinacija tekućina, začina i začinskih biljaka koja se koristi za namakanje mesa prije kuhanja. Ova tehnika omogućava mesu da upije dodatne arome, a istovremeno omekšava vlakna. Evo nekoliko savjeta i trikova za uspješno korištenje marinade.

Odabir marinade

Kada birate marinadu, možete biti kreativni i eksperimentirati s raznim okusima. Temelj marinade može biti ulje kao što je maslinovo ulje ili suncokretovo ulje. Zatim dodajte kiselinski sastojak kao što je limunov sok, ocat ili jogurt. Začinite marinadu raznim začinima i začinskim biljem, poput češnjaka, luka, peršina, papra, soli i drugih začina po vašem izboru.

Priprema mesa

Prije nego što namočite meso u marinadu, važno je pripremiti meso. Očistite meso od suvišne masnoće i kože. Možete ga narezati na manje komade ili ostaviti cijelo, ovisno o preferencijama. Ako želite da marinada prodre što dublje u meso, možete napraviti nekoliko ureza po površini mesa.

Namakanje mesa

Meso trebate namakati u marinadi nekoliko sati, ili čak preko noći, ovisno o debljini i vrsti mesa. Međutim, važno je ne ostavljati meso u marinadi predugo, jer kiselinski sastojci mogu prekomjerno razgraditi vlakna mesa i učiniti ga previše mekanim. Također, nikada ne koristite marinadu koja je bila u dodiru s sirovim mesom za kasnije umakanje ili preljev, jer može sadržavati bakterije i postati nezdrava.

Kuhanje mesa

Kada je meso gotovo marinirano, treba ga dobro ocijediti prije kuhanja. Premažite meso uljem ili koristite gril tavu kako biste spriječili da se meso zalijepi. Možete peći meso, roštiljati, pirjati ili kuhati, ovisno o receptu. U svakom slučaju, marinada će dodati bogate arome i omekšati meso.

Korištenje marinade je jedan od najboljih načina za omekšavanje mesa i dodavanje okusa. Isprobajte različite marinade i eksperimentirajte s raznim kombinacijama, kako biste pronašli svoj savršen recept.

Kuhanje u sporom kuhalu

Sporo kuhanje je jedan od načina kako omekšati meso tijekom kuhanja. Sporo kuhanje omogućuje mesu da se polako kuha na nižoj temperaturi, što pomaže da se vezivno tkivo u mesu razgradi, čime rezultira mekšim mesom.

Evo nekoliko savjeta za kuhanje u sporom kuhalu:

1. Odaberite odgovarajuće meso

Odabir pravog mesa za sporu kuhalu je ključno. Meso s više vezivnog tkiva, poput svinjskog ramsteka ili junetine s kostima, obično ima više okusa i postaje mekše tijekom sporog kuhanja.

2. Pripremite meso

Prije nego što stavite meso u sporu kuhalu, preporučljivo je da ga prethodno kratko prepržite na tavi. To će dodati dodatnu aromu i poboljšati boju mesu. Također, možete marinirati meso prije kuhanja kako biste ga dodatno omekšali i poboljšali okus.

3. Dodajte tekućinu

Dodavanje dovoljne količine tekućine, poput pilećeg ili goveđeg temeljca, umaka od rajčice ili vina, ključno je za kuhanje u sporom kuhalu. Tekućina će pomoći mesu da se ravnomjerno kuha i održi vlagu tijekom postupka kuhanja.

4. Kontrolirajte vrijeme kuhanja

Vrijeme kuhanja može se razlikovati ovisno o vrsti mesa i veličini komada mesa. Većina recepata za sporu kuhalu će pružiti preporučeno vrijeme kuhanja, ali se svakako preporučuje da provjerite meso prije nego što ga poslužite kako biste bili sigurni da je dovoljno mekano.

5. Nemojte često otvarati sporu kuhalu

Otvaranje sporog kuhalu tokom kuhanja može smanjiti temperaturu unutar posude i povećati vrijeme kuhanja. Pokušajte izbjegavati često otvaranje poklopca kako biste održali stabilnu temperaturu i smanjili rizik od isparavanja tekućine.

Sada kada znate osnove kuhanja u sporom kuhalu, isprobajte neki recept i uživajte u sočnom, mekanom mesu!

Upotreba kiseline

Jedan od načina kako omekšati meso je upotreba kiseline. Kiseline djeluju na meso na molekularnoj razini, razgrađujući vezivno tkivo i čineći ga mekšim. Ovdje su neki načini kako možete koristiti kiselinu prilikom kuhanja mesa:

Koristite limunov sok

Koristite limunov sok

Limunov sok je jedna od najčešće korištenih kiselina za omekšavanje mesa. Možete iscijediti svježi limunov sok i natopiti meso u njemu neko vrijeme prije kuhanja. Limunska kiselina će pomoći u razgradnji vezivnog tkiva i omekšavanju mesa.

Koristite ocat

Ocat je također kiselina koja može pomoći u omekšavanju mesa. Možete koristiti različite vrste octa, kao što su bijeli ocat, jabučni ocat ili vinski ocat. Pomiješajte ocat s nekom tekućinom, poput vode ili juhe, i natopite meso u toj smjesi neko vrijeme prije kuhanja.

Važno je napomenuti da trebate pažljivo pratiti upute o količini i vremenu namakanja, jer pretjerana upotreba kiseline može dovesti do previše omekšavanja mesa i njegove teksture.

Evo primjera tablice koja prikazuje neke kiseline koje možete koristiti za omekšavanje mesa:

Kiselina Primjena
Limunov sok Natapanje mesa prije kuhanja
Ocat Natapanje mesa u smjesi octa i tekućine prije kuhanja

Eksperimentirajte s različitim kiselinama i vrijeme namakanja kako biste pronašli najbolji način za omekšavanje mesa prema vašem ukusu i preferencijama.

Izbor pravilnog rezanja

Kada je riječ o omekšavanju mesa, pravilan izbor rezanja može imati veliki utjecaj na kvalitetu rezultata. U nastavku su navedeni neki važni faktori koje treba uzeti u obzir pri odabiru rezanja mesa:

1. Izbor svježeg mesa

Svježe meso je ključno za postizanje najboljih rezultata prilikom kuhanja. Izbjegavajte meso koje je izloženo dugotrajnom skladištenju ili koje ima neugodan miris.

2. Odabir pravih dijelova mesa

Neki dijelovi mesa prirodno su mekši od drugih. Na primjer, filet mignon, kotleti i ramstek su obično nježni i mekani. S druge strane, dijelovi mesa poput plećke i noge su često tvrđi i zahtjevniji za omekšavanje.

3. Debljina reza

Debljina reza također može utjecati na mekoću mesa. Tanji komadi mesa obično su nježniji i brže se kuhaju, dok su deblji komadi često tvrđi i zahtijevaju duže vrijeme kuhanja.

4. Mariniranje

Mariniranje mesa u prikladnom umaku ili začinima može pomoći u omekšavanju mesa. Kiseline u marinadi razgrađuju kolagen, proteinsku strukturu koja čini meso tvrdim. Ostavite meso da se marinira najmanje 30 minuta ili čak preko noći, ovisno o vrsti mesa i razini tvrdoće.

5. Rezanje “preko žita”

Jedan od najvažnijih faktora prilikom rezanja mesa je rezanje “preko žita” (ili protiv žita). To znači rezanje mesa na suprotnu smjeru od vlakana. Ova tehnika pomaže razbiti vlakna mesa i učiniti ga mekšim. Obratite pažnju na smjer vlakana mesa i pokušajte rezati po njima.

Slijedeći ove smjernice pri odabiru pravilnog rezanja mesa, možete poboljšati mekoću i ukus svojih jela. U kombinaciji s drugim tehnikama omekšavanja mesa, kao što je kuhanje na nižoj temperaturi ili upotreba mlinca za meso, možete postići izvanredne rezultate u pripremi sočnog i nježnog mesa.

Koristite meso s visokim sadržajem masti

Kada pokušavate omekšati meso tijekom kuhanja, može biti korisno odabrati meso s visokim sadržajem masti. Mast će pomoći u zadržavanju vlage i mekoće mesa tijekom procesa kuhanja. Ovo je posebno korisno za suhe i manje masne komade mesa koji se često teže omekšavaju.

Postoji nekoliko vrsta mesa s visokim sadržajem masti koje biste mogli razmotriti:

 • Svinjski trbušnjaci – svinjski trbušnjaci su izuzetno bogati mastima i idealni za pečenje ili kuhanje na niskim temperaturama.
 • Govedina s mramornim uzorkom – govedina s mramornim uzorkom ima ugrađene tragove masti koji dodaju okus i mekoću mesu tijekom kuhanja.
 • Pileća koža – pileća koža je bogata masnoćom i može pomoći u zadržavanju vlage i sprječavanju isušivanja pilećeg mesa.

Prilikom pripreme jela s mesom, biranje komada mesa koji su bogati mastima može biti ključno za postizanje mekog i sočnog rezultata. Međutim, važno je slijediti i preporučene smjernice o unosu masti kako bi se održala uravnotežena prehrana.

Trajanje kuhanja

Kratko vrijeme kuhanja

 • Teleće odreske – 4-6 minuta
 • Svinjetinu – 6-8 minuta
 • Piletinu – 8-10 minuta
 • Ribe – 2-3 minute

Dulje vrijeme kuhanja

 • Govedinu za gulaš – 2 sata
 • Janjetinu – 1-2 sata
 • Svinjsko pečenje – 1-2 sata

Tablica za vrijeme kuhanja

Jelo Trajanje kuhanja
Teleći odresci 4-6 minuta
Svinjetina 6-8 minuta
Piletina 8-10 minuta
Riba 2-3 minute
Govedina za gulaš 2 sata
Janjetina 1-2 sata
Svinjsko pečenje 1-2 sata

Koristite mesne klinčeve

Jedan od najučinkovitijih načina omekšavanja mesa tijekom kuhanja je upotreba mesnih klinčeva. Mesni klinčevi su tanke i duguljaste metalne iglice koje se umetnu u meso prije kuhanja. Oni pomažu da se meso omekša i postane sočno i ukusno.

Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti mesne klinčeve:

 1. Oštricom noža napravite male rezove u mesu. Zatim umetnite klinčeve u te rezove, pazeći da ih ne gurate previše duboko. Ova metoda pomaže da se začini ravnomjerno rasporede po mesu i da meso omekša tijekom kuhanja.
 2. Umetnite klinčeve direktno u meso bez upotrebe noža. Pritom pazite da ne gurate klinčeve previše duboko. Ova metoda je posebno pogodna za manje komade mesa poput odrezaka ili kotleta.

Prilikom upotrebe mesnih klinčeva, važno je uzeti u obzir sljedeće savjete:

 • Umetnite klinčeve na razmak od oko 2-3 centimetra jedan od drugog kako bi se ravnomjerno rasporedili po mesu.
 • Ne gurajte klinčeve previše duboko kako biste izbjegli oštećenje mesa. Umetnite ih samo do polovine ili dvije trećine.
 • Pripremite meso barem sat vremena prije kuhanja kako bi klinčevi imali dovoljno vremena za djelovanje.

Korištenje mesnih klinčeva je jednostavan i učinkovit način za omekšavanje mesa i poboljšanje njegovog okusa i teksture. Isprobajte ovu tehniku idući put kada pripremate meso i primijetit ćete razliku.

Použite mehaničke pomoćnike

Kad je meso tvrdo, možete koristiti nekoliko mehaničkih pomoćnika kako biste ga omekšali i osigurali bolju teksturu i okus. Evo nekoliko metoda koje možete isprobati:

Kuhalo pod tlakom

Kuhalo pod tlakom je izvrstan način da međuslojevi proteina u mesu omekšaju. Tlak omogućuje da se temperatura i vlaga brže i učinkovitije prodiru u meso, čime se smanjuje vrijeme kuhanja. Kod kuhanja pod tlakom, meso će biti nježnije i sočnije.

Mariniranje

Mariniranje je jednostavan i učinkovit način omekšavanja mesa. U marinadu se koristi kiselina (na primjer, limunov sok, ocat) koja će razbiti vlakna mesa i pomoći da meso postane nježnije. Osim kiseline, možete dodati i druge sastojke poput ulja, začina i bilja kako biste unijeli dodatni okus u meso. Preporučljivo je da meso marinirate najmanje nekoliko sati ili, još bolje, preko noći.

Mekinje i puding

Mekinje i puding se često koriste za omekšavanje mesa. Mekinje, koje se mogu naći u trgovinama zdrave hrane, sadrže enzime koji mogu razgraditi proteine u mesu i učiniti ga nježnijim. Prah od pudinga također može pomoći u omekšavanju mesa zbog svojih svojstava vezivanja vlage.

Mekači za meso

Mekači za meso su posebni alati koji imaju oštre čelične igle. Jednostavno utrljajte mekač po površini mesa kako biste probili vlakna i omekšali meso. Ovaj postupak pomaže mesa da brže upije marinadu ili začine i smanjuje vrijeme kuhanja.

Svi ovi mehanički pomoćnici mogu biti vrlo korisni u omekšavanju mesa. Važno je odabrati metodu koja je najprikladnija za specifičnu vrstu mesa i vaše osobne preferencije. Slijedite upute za korištenje svake metode i budite strpljivi tijekom procesa omekšavanja mesa.

FAQ:

Koje su najbolje metode za omekšavanje mesa prilikom kuhanja?

Postoji nekoliko efikasnih metoda za omekšavanje mesa. Jedan od najpopularnijih načina je mariniranje mesa u kiselom soku, kao što su limunov sok ili ocat. Druga metoda je korištenje marmelade od kivija koja sadrži enzim koji omekšava meso. Također, možete koristiti tehnike lagane kuhanja na niskoj temperaturi i korištenje prirodnih omekšivača mesa poput ananasa ili papaje.

Kako dugo treba marinirati meso kako bi postalo mekše?

Vrijeme potrebno za mariniranje mesa varira ovisno o debljini i vrsti mesa. Općenito se preporučuje da meso ostavite da se marinira najmanje 30 minuta, ali ako želite postići maksimalno omekšavanje, možete ga ostaviti marinirati preko noći. Važno je napomenuti da ne bi trebalo ostavljati meso da se marinira predugo jer može postati previše mekano i izgubiti svoju teksturu.

Koje vrste mesa najbolje reagiraju na metode omekšavanja?

Neki tipovi mesa su prirodnije mekši od drugih, ali postoji nekoliko vrsta mesa koje posebno dobro reagiraju na metode omekšavanja. To uključuje meso s visokim udjelom kolagena, poput svinjetine i janjetine, kao i meso s više vlakana, poput govedine. Meso peradi također može imati koristi od metoda omekšavanja kako bi postalo sočnije i nježnije.

Da li postoji način za omekšavanje mesa bez korištenja kiselih sastojaka?

Da, postoje i druge metode za omekšavanje mesa koje ne uključuju korištenje kiselih sastojaka. Možete koristiti tehniku tzv. “brininga”, koja uključuje namakanje mesa u slanoj otopini kako bi se povećala njegova vlažnost i omekšala tekstura. Također, možete koristiti razne uređaje i alate za omekšavanje mesa koji koriste mehaničku silu kako bi razbili vlakna mesa i činili ga nježnijim.