Kako oprati bijele tenisice - 6 jednostavnih koraka!

Kako Oprati Bijele Tenisice

Kako Oprati Bijele Tenisice

Imate li bijele tenisice koje su prljave i pohabane? Ne brinite, postoji jednostavan način da ih vratite u besprijekorno stanje. Pravilno čišćenje bijelih tenisica može im produžiti životni vijek i učiniti ih izgledaju novima. U ovom članku pružamo vam 6 jednostavnih koraka za pranje bijelih tenisica kod kuće.

Korak 1: Pripremite tenisice

Prije početka, uklonite pertle i uloške iz tenisica. Također, možete koristiti staru četkicu za zube kako biste uklonili suhu prljavštinu s površine tenisica. To će olakšati sam proces čišćenja.

Korak 2: Pripremite čist sprej za pranje

Pomiješajte toplu vodu s blagim deterdžentom ili sapunom. Dobro promiješajte smjesu kako biste stvorili pjenu. Ta pjena bit će vaš sprej za pranje bijelih tenisica.

Korak 3: Nanesite sprej na tenisice

Sprej za pranje ravnomjerno nanesite na površinu tenisica. Koristite četkicu ili staru četkicu za zube kako biste nježno utrljali sprej u tkaninu tenisica. Fokusirajte se na mrlje i tvrdokorne prljavštine.

Korak 4: Isperite tenisice

Nakon što ste temeljito istrljali tenisice, isperite ih čistom vodom. Možete koristiti tuš ili umivaonik kako biste uklonili sav sapun i prljavštinu s tenisica. Pazite da isperete svaku površinu, uključujući potplatu i jezik tenisica.

Korak 5: Osušite tenisice

Nakon ispiranja, nježno obrišite tenisice suhom krpom kako biste uklonili višak vode. Nemojte koristiti sušilo za kosu ili druge izvore topline jer to može oštetiti materijal.

Korak 6: Obnovite bijelinu

Ako su tenisice još uvijek malo prljave ili izgledaju poput starih, možete upotrijebiti omekšivač za rublje kako biste povratili njihovu bjelinu. Nanesite malu količinu omekšivača na čistu krpu i lagano obrišite tenisice. Pazite da ravnomjerno nanesete omekšivač i ne pretjerate s količinom.

Napomena: Prije nego što operete svoje bijele tenisice, uvijek pročitajte upute za održavanje proizvođača. Neki materijali mogu zahtijevati posebnu njegu kako bi se izbjeglo oštećenje ili gubitak boje.

Prvi korak – Uklanjanje površinske prljavštine

Prvi korak u pravilnom održavanju bijelih tenisica je uklanjanje površinske prljavštine. Ovaj korak je vrlo važan kako bi se pripremile tenisice za detaljnije čišćenje.

 • Prvo, izvadite pertle iz tenisica kako biste ih mogli temeljito očistiti.
 • Zatim, koristite meku četku ili staru četkicu za zube kako biste nježno uklonili prašinu, pijesak i druge sitne čestice s površine tenisica.
 • Posebnu pažnju posvetite gumenoj kapici na vrhu tenisica, koja često skuplja mnogo prljavštine.
 • Ako primijetite tvrdokorne mrlje ili ostatke blata, koristite malu količinu tekućeg deterdženta razblaženog u vodi kako biste ih očistili.
 • Nakon što ste očistili površinu tenisica, preporučljivo je ostaviti ih neko vrijeme na zraku kako bi se potpuno osušile.

Nakon što ste uspješno uklonili površinsku prljavštinu s bijelih tenisica, možete preći na sljedeći korak – detaljno čišćenje.

Korak broj 1 – Čišćenje četkom

Kako biste počeli proces čišćenja bijelih tenisica, prvi korak je koristiti četku za uklanjanje grubih nečistoća. Ova četka će vam pomoći da uklonite prašinu, blato, trave i ostale ostatke sa površine tenisica.

Možete koristiti četku sa tvrdim vlaknima ili staru, čvrstu četku za zube. Uzimajući četku, lagano i pažljivo trljajte po cijeloj površini tenisica, fokusirajući se na prljave dijelove. Možete koristiti i malo sapuna ili sredstva za čišćenje kako biste uklonili tvrdokorne mrlje.

Preporučuje se da četkate tenisice na otvorenom ili nad sudoperom kako biste izbjegli prljanje okoline.

Drugi korak – Priprema za pranje

Nakon što ste uklonili veće čestice prljavštine sa svojih tenisica, vrijeme je da ih pripremite za pranje. Slijedite ove korake kako biste osigurali da tenisice budu potpuno čiste i sigurne za pranje:

 1. Izvadite pertle i uloške: Prije nego što stavite tenisice u perilicu rublja, izvadite pertle i uloške. Ovo će omogućiti bolje čišćenje i spriječiti oštećenje pertli ili uložaka tijekom pranja.
 2. Provjerite etiketu: Prije nego što stavite tenisice u perilicu, provjerite etiketu na njima da biste vidjeli savjete proizvođača o pranju. Neki materijali ili tenisice možda zahtijevaju posebnu njegu ili ručno pranje.
 3. Uklonite otvrdnute mrlje: Ako postoji tvrdokorna mrlja na tenisicama, možda će biti potrebno prethodno obraditi tu mrlju. Možete koristiti blagi deterdžent ili posebne sredstva za uklanjanje mrlja kako biste omekšali mrlju prije pranja.
 4. Pripremite perilicu rublja: Prije nego što stavite tenisice u perilicu, pobrinite se da je ona čista i spremna. Također možete staviti nekoliko ručnika u perilicu kako biste spriječili da se tenisice previše pomiču tijekom pranja.
 5. Stavite tenisice u vrećicu za pranje: Da biste spriječili nepotrebno trljanje i oštećenje tenisica tijekom pranja, preporučuje se da ih stavite u vrećicu za pranje ili jastučnicu. Ovo će ih zaštititi i osigurati da ostanu u dobro stanju.
 6. Pripremite pranje: Prije nego što stavite tenisice u perilicu, pripremite pranje. Odaberite odgovarajući program za pranje, temperaturu i količinu deterdženta prema etiketi na tenisicama i preporukama proizvođača perilice.

Kada jasno slijedite ove korake, bit ćete spremni za pranje bijelih tenisica i vratiti im njihovu originalnu svježinu i čistoću! Idemo na treći korak – Pranje bijelih tenisica!

Korak broj 2 – Skidanje vezica

Da biste temeljito oprali svoje bijele tenisice, prvi korak je da skinete vezice. To će vam omogućiti da temeljito očistite cijelu površinu tenisica, uključujući i vezice.

 1. Počnite tako što ćete odvezati vezice i izvaditi ih iz rupa na tenisicama.
 2. Stavite vezice na sigurno mjesto kako biste ih mogli oprati zasebno.
 3. Ako su vezice prljave ili oštećene, možete razmisliti o zamjeni ili pranju novih vezica kako biste tenisicama dali svjež izgled.

Skidanje vezica prije pranja tenisica omogućit će vam da se bolje usredotočite na čišćenje svih dijelova tenisica. Također, čišćenje vezica zasebno će vam pomoći da ih temeljito očistite i osvježite.

Treći korak – Pranje u perilici

Nakon što ste pripremili svoje bijele tenisice za pranje, vrijeme je za stavljanje ih u perilicu rublja. Evo kako to učiniti:

 1. Uklonite trake, uloške i pertle: Prije pranja, važno je ukloniti sve dodatne dijelove tenisica. To uključuje trake, uloške i pertle. Ovo će pomoći pri pranju i osigurati da se svi dijelovi tenisica temeljito operu.
 2. Operite tenisice na niskoj temperaturi: Postavite perilicu na nisku temperaturu kako biste izbjegli oštećivanje tenisica. Idealna temperatura za pranje bijelih tenisica je oko 30 stupnjeva Celzijusa.
 3. Stavite tenisice u vrećicu za pranje rublja: Kako biste spriječili bilo kakvo oštećenje ili zapetljavanje pertli tokom pranja, preporučuje se stavljanje tenisica u vrećicu za pranje rublja. Ovo će omogućiti temeljito pranje, ali i smanjiti oštećenje na tenisicama.
 4. Koristite blagi deterdžent: Odaberite blagi deterdžent za pranje bijelih tenisica kako biste izbjegli oštećenje i promjenu boje. Preporučuje se upotreba deterdženta za osjetljivo rublje ili deterdženta za pranje ručnog rublja.
 5. Ažurirajte postavke na perilici: Prije nego što započnete program pranja, provjerite postavke na perilici. Provjerite jel program podešen na niskoj temperaturi i sa nježnim ciklusom pranja.
 6. Započnite program pranja: Sada kad ste stavili tenisice, odabrali odgovarajući deterdžent i postavili perilicu, započnite program pranja. Pričekajte da perilica završi sa pranjem prije nego što izvadite tenisice.

Nakon što su vaše bijele tenisice oprane u perilici, možete nastaviti sa sljedećim korakom – sušenjem.

Korak broj 3 – Upotreba blagog deterdženta

Kada ste pripremili bijele tenisice za pranje i uklonili većinu prljavštine, vrijeme je da upotrijebite blagi deterdžent kako biste ih temeljito očistili.

 1. Popunite lavor ili svoju sudoperu toplom vodom.
 2. Dodajte malu količinu blagog deterdženta. Važno je odabrati deterdžent koji je prikladan za pranje bijele tkanine kako biste izbjegli nepoželjne promjene boje.
 3. Za pojačanu čistoću, možete dodati 1-2 žličice sode bikarbone u vodu s deterdžentom. Soda bikarbona ima izbjeljujuća svojstva koja će pomoći u uklanjanju mrlja i vraćanju sjaja bijelih tenisica.
 4. Promiješajte vodu i deterdžent kako biste stvorili sapunicu.
 5. Potopite tenisice u vodu i nježno ih trljajte četkom ili krpom. Pazite da budete pažljivi kako ne biste oštetili materijal tenisica.
 6. Kada ste završili s trljanjem, isperite tenisice čistom vodom kako biste uklonili deterdžent i ostale ostatke sapunice.

Nakon što ste završili s korakom broj 3, prijeđite na korak broj 4 – Sušenje bijelih tenisica.

Četvrti korak – Sušenje

Kada ste završili sa pranjem tenisica, važno je da ih pravilno posušite kako biste očuvali njihov oblik i izgled. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti prilikom sušenja bijelih tenisica:

 1. Uklonite višak vode: Nakon pranja, pažljivo izvucite tenisice iz stroja za pranje ili iz posude s vodom i uklonite višak vode. Možete to učiniti laganim lupkanjem tenisica vani ili upotrebom ručnika kako biste ih osušili.

 2. Umjesto sušenja na suncu: Izbjegavajte sušenje bijelih tenisica izravno na suncu jer to može izazvati promjene boje i deformaciju materijala. Umjesto toga, preporučljivo je sušiti ih na suhom i prozračnom mjestu, poput terase ili prozora s dobrim protokom zraka.

 3. Korištenje papira za punjenje: Kako biste održali oblik tenisica tijekom sušenja, možete napuniti unutrašnjost tenisica papirom. To će pomoći da zadrže svoju formu i izbjeći deformaciju.

 4. Poštujte vrijeme sušenja: Važno je ne žuriti s procesom sušenja i dati dovoljno vremena tenisicama da se potpuno osuše. To može potrajati nekoliko sati, ovisno o uvjetima vlažnosti zraka i materijalu od kojeg su tenisice napravljene.

Pravilno sušenje bijelih tenisica pomoći će vam da ih održite čistima i dobro očuvanima. Slijedeći ove korake, možete biti sigurni da će vaše tenisice izgledati sjajno i nakon pranja.

Korak broj 4 – Prirodno sušenje na zraku

Korak broj 4 - Prirodno sušenje na zraku

Kada ste završili sa pranjem bijelih tenisica, važno je da ih pravilno osušite kako biste spriječili oštećenja materijala i deformaciju. Sušenje na zraku je najbolji način da vaše tenisice zadrže svoj oblik i boju.

Evo nekoliko koraka kako pravilno sušiti bijele tenisice na zraku:

 1. Uklonite sve umetke iz tenisica kako biste ih mogli posebno osušiti.
 2. Pročistite tenisice od viška vode i sapuna koristeći čistu i suhu krpu.
 3. Napunite tenisice s papirom ili starim novinama kako biste pomogli da zadrže svoj oblik dok se suše.
 4. Postavite tenisice na suho mjesto s dobrom cirkulacijom zraka, poput blizu prozora ili na terasi.
 5. Izbjegavajte direktno izlaganje tenisica izvorima topline, poput radijatora ili sušila za kosu, jer to može oštetiti materijal.
 6. Pustite tenisice da se prirodno osuše na zraku. Ovaj proces može potrajati nekoliko sati ili čak nekoliko dana, ovisno o uvjetima okoline.

Važno je napomenuti da je sušenje tenisica na direktnom suncu može uzrokovati promjenu boje materijala. Stoga je najbolje sušiti tenisice na zraku u hladu.

Kada su tenisice potpuno suhe, možete ih nositi i uživati u njihovom svježem izgledu!

Peti korak – Bjeljenje

Nakon pranja tenisica, možda će biti potrebno izvršiti bjeljenje kako bi se uklonile eventualne mrlje i vratila sjajna bjelina. Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete slijediti:

 1. Uzmite bjelilo namijenjeno za obojene tkanine. Provjerite upute na pakiranju kako biste bili sigurni da se može koristiti za bijele tenisice.
 2. Pripremite malu zdjelu s toplom vodom i nježnim deterdžentom. Dodajte nekoliko kapi bjelila u otopinu i dobro promiješajte.
 3. Navlažite četku za zube u otopinu i nježno trljajte mrlje ili prljave dijelove tenisica. Pazite da ne pretjerujete s količinom bjelila kako biste izbjegli oštećenje tkanine.
 4. Nakon što ste temeljito očistili tenisice, isperite ih čistom vodom kako biste uklonili ostatke bjelila i deterdženta.
 5. Stavite tenisice na suho mjesto i pustite ih da se prirodno osuše. Izlaganje direktnom izvoru topline može oštetiti tkaninu ili izazvati promjene u boji.

U ovom koraku, bjeljenje, važno je pažljivo rukovati tenisicama kako biste izbjegli oštećenja. Ako niste sigurni kako će tkanina reagirati na bjeljenje, uvijek provjerite etiketu na tenisicama ili se posavjetujte s uputama proizvođača.

Korak broj 5 – Korištenje izbjeljivača

Kada su vaše bijele tenisice vrlo zaprljane i potrebno im je intenzivno čišćenje, možete isprobati korištenje izbjeljivača kako biste im vratili svježinu i bjelinu.

Evo kako to možete učiniti:

 1. Pažljivo pročitajte upute na izbjeljivaču – Provjerite jesu li vaše tenisice prikladne za tretiranje izbjeljivačem i slijedite upute proizvođača.
 2. Razrijedite izbjeljivač – Ako je potrebno, razrijedite izbjeljivač s vodom prema uputama. Koristite zaštitne rukavice kako biste izbjegli iritaciju kože.
 3. Nanesite izbjeljivač na tenisice – Upotrijebite četkicu ili spužvu da biste nježno nanesli razrijeđeni izbjeljivač na bijele dijelove tenisica koje želite očistiti. Pripazite da ne koristite izbjeljivač na obojenim ili plastičnim dijelovima tenisica, jer može uzrokovati oštećenja.
 4. Pustite izbjeljivač da djeluje – Ostavite tenisice da odstoje nekoliko minuta kako bi izbjeljivač mogao učinkovito djelovati na mrlje i prljavštinu.
 5. Isperite tenisice – Isperite tenisice hladnom vodom kako biste uklonili izbjeljivač i mrlje. Pazite da temeljito isperete svaki dio tenisica.
 6. Sušite tenisice – Nakon pranja, ostavite tenisice na suhom mjestu i pustite ih da se prirodno osuše. Izbjegavajte izlaganje tenisica izravnoj sunčevoj svjetlosti ili izvorima topline.

Važno je napomenuti da prekomjerna upotreba izbjeljivača može oštetiti tkaninu tenisica i uzrokovati blijedenje boje. Stoga, koristite izbjeljivač samo kad je to stvarno potrebno i uvijek slijedite upute proizvođača.

FAQ:

Koje su najbolje metode za pranje bijelih tenisica?

Najbolje metode za pranje bijelih tenisica uključuju korištenje sapuna i vode, pasta za zube, otopine bijelog octa i praška za pecivo.

Koliko često je potrebno prati bijele tenisice?

To ovisi o tome koliko često nosite svoje tenisice. Ako ih nosite često i primijetite da su prljave, preporučuje se pranje barem jednom mjesečno kako biste održali njihov izgled svježim i čistim.

Mogu li bijele tenisice biti oprane u perilici rublja?

Da, bijele tenisice mogu se prati u perilici rublja, ali preporučuje se da ih stavite u posebnu vrećicu za pranje ili ih umotate u ručnik kako bi se spriječilo da se oštete tijekom pranja.

Što je najbolji način za sušenje bijelih tenisica nakon pranja?

Najbolji način za sušenje bijelih tenisica nakon pranja je ostaviti ih da se prirodno suše na zraku. Nemojte stavljati tenisice u sušilicu, jer bi to moglo oštetiti njihov oblik i materijal.