Kako oprati perilicu rublja: savjeti i trikovi | Vaš vodič za održavanje perilice rublja

Kako Oprati Perilicu Rublja

Kako Oprati Perilicu Rublja

Perilica rublja je jedan od najvažnijih kućanskih aparata koji nam pomaže u održavanju čistoće našeg rublja. Međutim, kao i svaki drugi uređaj, i perilica rublja zahtijeva određenu brigu i održavanje kako bi nam služila što duže i bolje.

Pravilno održavanje perilice rublja nije samo važno za njenu dugotrajnost, već i za higijenu rublja koje u njoj peremo. Redovito čišćenje i održavanje perilice rublja otklanja naslage prljavštine, kamenca i ostalih nečistoća koje se s vremenom nakupljaju unutar uređaja.

U ovom članku donosimo vam nekoliko savjeta i trikova kako pravilno oprati perilicu rublja i održavati je u što boljem stanju. Odaberite odgovarajuće sredstvo za čišćenje, pratite upute za uporabu, redovito provjeravajte filtere i brtvila, te čistite unutarnje i vanjske dijelove perilice rublja kako biste osigurali njen optimalan rad i funkcionalnost.

Važno je napomenuti da se ovi savjeti odnose na standardne perilice rublja, stoga se uvijek savjetujte s uputama proizvođača i pridržavajte se njihovih preporuka.

Pridržavanjem ovih savjeta i trikova možete produžiti životni vijek svoje perilice rublja te uživati u čistom i svježem rublju. Budite pažljivi i redovito provjeravajte stanje i funkcioniranje perilice rublja kako biste na vrijeme mogli dati potrebnu brigu i održavanje uređaja.

Contents

Kako oprati perilicu rublja: savjeti i trikovi

1. Redovito čišćenje perilice rublja

 • Kako biste održali perilicu rublja u dobrom stanju i produžili joj vijek trajanja, važno je redovito je čistiti.
 • Prije čišćenja odvojite perilicu rublja od struje tako da je isključite iz utičnice.
 • Uklonite sve otpatke i ostatke prašine s vanjske površine perilice koristeći meku krpu ili spužvu.
 • Za čišćenje unutarnjeg dijela perilice rublja, napunite bubanj vodom, dodajte malu količinu octa i pokrenite kratki program pranja na visokoj temperaturi. Octa će ukloniti naslage sapuna i nečistoću iz perilice.
 • Nakon završetka programa, obrišite unutarnji dio perilice s mekom krpicom.

2. Uklanjanje neugodnih mirisa

 • Ako primijetite neugodne mirise iz vaše perilice rublja, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati.
 • Jedan od načina je da u prazan bubanj stavite pola šalice sode bikarbone i pokrenete program pranja na visokoj temperaturi.
 • Također možete koristiti pola šalice bijelog octa umjesto sode bikarbone. Octa će se pobrinuti za uklanjanje mirisa i dezinfekciju perilice.
 • Redovito provjetravajte prostoriju u kojoj se nalazi perilica rublja kako bi se smanjila vlažnost i sprečilo stvaranje plijesni.

3. Održavanje filtera i odvodne cijevi

 • Filteri i odvodne cijevi na perilici rublja trebaju se redovito čistiti kako bi se spriječila začepljenja i oštećenja.
 • Najprije provjerite upute za pravilno čišćenje filtera i odvoda. Obično se filter nalazi na donjoj prednjoj strani perilice.
 • Isključite perilicu iz struje prije uklanjanja filtra.
 • Pažljivo izvucite filter i očistite ga od vlakana, otpadaka i ostataka rublja.
 • Provjerite odvodnu cijev da biste bili sigurni da nema blokada ili savijanja.

4. Prevencija kamenca

 • Kamenac može se nakupljati u perilici rublja s vremenom i smanjivati njezinu učinkovitost.
 • Kako biste spriječili taloženje kamenca, možete koristiti posebne proizvode za čišćenje perilice rublja koji su dostupni na tržištu.
 • Također možete dodati nekoliko žlica octa u perilicu tijekom programa pranja jednom mjesečno. Octa će pomoći u uklanjanju kamenca i osvježiti perilicu rublja.

5. Držite vrata perilice otvorena

 • Nakon završetka programa pranja, preporučljivo je ostaviti vrata perilice rublja otvorena kako bi se osušile unutrašnjosti i spriječile neugodne mirise.
 • Otvorena vrata također će pomoći u sprečavanju razvoja plijesni i bakterija.

Slijedeći ove savjete i trikove, vaša perilica rublja će biti čista, svježa i učinkovita, pružajući vam dugotrajne rezultate pranja rublja.

Osigurajte pravilno funkcioniranje perilice rublja

1. Redovito čistite perilicu rublja

Da bi vaša perilica rublja pravilno radila, potrebno ju je redovito čistiti. To uključuje praznjenje i čišćenje filtera, čišćenje bubnja i provjeru začepljenja cijevi.

2. Ne preopterećujte perilicu rublja

Prilikom punjenja perilice rublja, pazite da ne preopteretite bubanj. Preopterećenje može uzrokovati loše pranje rublja i oštećenja perilice.

3. Koristite pravilna sredstva za pranje

Koristite pravilne količine i vrste deterdženta za pranje rublja. Previše deterdženta može uzrokovati nakupljanje i začepljenje perilice rublja.

4. Održavajte ravnotežu bubnja

Ako primijetite da se perilica rublja trese ili nepravilno radi pri centrifugiranju, provjerite je li bubanj ravnotežan. Ako bubanj nije ravnotežan, prilagodite raspored rublja i ponovno pokrenite program pranja.

5. Provjerite crijeva i cijevi

Redovito provjeravajte crijeva i cijevi perilice rublja kako biste bili sigurni da nisu začepljene ili oštećene. Začepljena crijeva mogu uzrokovati probleme s pražnjenjem ili punjenjem perilice.

6. Pripazite na temperature vode

Pripazite na temperature vode koje koristite za pranje rublja. Previsoka temperatura može oštetiti rublje ili perilicu rublja. Obratite se uputama proizvođača za ispravan izbor temperature.

7. Izbjegavajte prekoračenje vremena pranja

Pripazite da ne ostavljate rublje u perilici nakon što je završen program pranja. Ostavljanje rublja u perilici predugo može uzrokovati nepoželjne mirise i stvaranje plijesni.

Najvažniji savjeti za održavanje perilice rublja
Savjet Opis
Redovito čišćenje Osigurajte da su filteri i cijevi čisti kako bi perilica rublja pravilno funkcionirala.
Ne preopterećujte perilicu Pazite da ne stavljate previše rublja u bubanj kako biste izbjegli oštećenja perilice.
Koristite pravilna sredstva za pranje Koristite odgovarajući deterdžent za pranje rublja kako biste spriječili nakupljanje i začepljenje perilice.
Održavajte ravnotežu bubnja Pazite da je bubanj ravnotežan kako biste izbjegli probleme tijekom centrifugiranja.
Provjerite crijeva i cijevi Redovito provjeravajte cijevi perilice rublja kako biste bili sigurni da nisu začepljene ili oštećene.
Pripazite na temperature vode Koristite ispravne temperature vode kako biste spriječili oštećenje rublja i perilice rublja.
Izbjegavajte ostavljati rublje u perilici Nakon završetka programa pranja, izvadite rublje iz perilice kako biste spriječili nepoželjne mirise i stvaranje plijesni.

Slijedeći ove savjete, osigurat ćete pravilno funkcioniranje perilice rublja i produljiti njezin vijek trajanja. Redovito održavanje i briga o perilici rublja bit će ključni za optimalne rezultate pranja rublja.

Redovito čistite perilicu rublja

Perilica rublja je jedan od najvažnijih kućanskih aparata koji koristimo svakodnevno. Kako bi vam perilica rublja uvijek pravilno radila i pružala optimalne rezultate pranja, važno je redovito je čistiti. Evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti:

1. Čišćenje bubnja

Jedan od glavnih dijelova perilice rublja koji trebate čistiti je bubanj. U njemu se nakupljaju ostaci prljavštine, deterdženta i ostataka od pranja rublja. Da biste ga očistili, možete koristiti poseban deterdžent za čišćenje perilice rublja ili jednostavno pokrenuti pranje na visokoj temperaturi s malo bijelog octa.

2. Čišćenje odvodne pumpe

2. Čišćenje odvodne pumpe

Ako primijetite da perilica ne crpi vodu ili da se ne zbija rublje kako treba, možda je potrebno očistiti odvodnu pumpu. Da biste to učinili, prvo isključite perilicu iz struje. Zatim pronađite odvodnu pumpu koja se obično nalazi negdje na dnu perilice rublja. Otvaranjem poklopca ili panela možete pristupiti odvodnoj pumpi. Uklonite sve prepreke i nečistoće koje možda sprječavaju pravilan rad pumpe. Nakon čišćenja, vratite poklopac ili panel na mjesto.

3. Čišćenje brtve vrata

Brtva vrata perilice može biti savršeno mjesto za skupljanje prljavštine i plijesni. Redovito je provjeravajte i očistite. Možete koristiti mješavinu tople vode i deterdženta za čišćenje, ili jednostavno obrišite vlažnom krpom. Budite pažljivi prilikom čišćenja brtve i pazite da je dobro osušite nakon čišćenja.

4. Sprečavanje i uklanjanje neugodnih mirisa

Neugodni mirisi mogu se javiti u perilici rublja, posebno ako ostavljate mokre ili prljave predmete unutra nakon završetka programa pranja. Da biste spriječili i uklonili neugodne mirise, ispraznite perilicu odmah nakon završetka programa pranja. Ostavite vrata perilice otvorena kako bi se prozračila. Također možete povremeno pokrenuti pranje samo s malo bijelog octa kako biste uklonili neugodne mirise.

5. Redovito provjeravajte filtre

Perilica rublja ima filtre koji sprječavaju ulazak nečistoća i otpadaka u odvodnu pumpu i cijevi. Redovito provjeravajte filtere i uklonite sve nečistoće koje se tamo nakupljaju. To će osigurati pravilan rad perilice rublja i produžiti joj životni vijek.

Slijedeći ove jednostavne savjete i redovito čisteći perilicu rublja, možete osigurati da uvijek dobivate najbolje rezultate pranja i produljiti životni vijek svog aparata.

Ispravno dozirajte deterdžent

Ispravno doziranje deterdženta ključno je za optimalno čišćenje rublja i održavanje vaše perilice rublja. Previše ili premalo deterdženta može utjecati na kvalitetu pranja i izazvati probleme s perilicom rublja.

Količina deterdženta

Količina deterdženta koju trebate koristiti ovisi o tvrdoći vode, količini rublja i stupnju prljavštine. Obično je na pakiranju deterdženta navedena uputa za doziranje, ali možete se i koristiti sljedećim smjernicama:

 • Za manje količine rublja ili manje prljavo rublje, koristite manje deterdženta.
 • Za veće količine rublja ili jako prljavo rublje, koristite više deterdženta.
 • Ako želite očistiti posebno prljavo rublje, kao što su mrlje od masnoće ili trave, možete dodati malo više deterdženta ili koristiti odstranjivač mrlja prije pranja.

Pravilan način doziranja

Prilikom doziranja deterdženta, slijedite upute proizvođača na pakiranju. Također, slijedite sljedeće smjernice kako biste osigurali ispravno doziranje:

 1. Izmjerite točnu količinu deterdženta koristeći mjericu koja dolazi s proizvodom.
 2. Ako koristite praškasti deterdžent, ulijte ga izravno u odjeljak za prašak u perilici rublja.
 3. Ako koristite tekući deterdžent, ulijte ga u odjeljak za tekući deterdžent ili koristite odgovarajuću dozirnu posudicu koja dolazi s proizvodom.
 4. Izbjegavajte predoziranje deterdženta, jer to može uzrokovati prekomjerno stvaranje pjene i začepljenje perilice.

Dodatni savjeti

Evo nekoliko dodatnih savjeta kako ispravno dozirati deterdžent i održavati vašu perilicu rublja:

 • Redovito čistite odjeljak za deterdžent kako biste uklonili nakupine prljavštine.
 • Koristite odgovarajući deterdžent za određenu vrstu rublja, kao što su deterdženti za osjetljivo rublje, deterdženti za bijelo rublje itd.
 • Nakon svakog pranja, osušite odjeljak za deterdžent da biste spriječili razmnožavanje bakterija i gljivica.
 • Pratite upute proizvođača za održavanje i čišćenje perilice rublja.

Tablica deterdženata za pranje rublja
Deterdžent Količina za manje prljavo rublje Količina za jako prljavo rublje
Praškasti deterdžent A 60 ml 90 ml
Praškasti deterdžent B 50 ml 80 ml
Tekući deterdžent C 70 ml 100 ml
Tekući deterdžent D 80 ml 110 ml

Održavajte brtve i spojeve perilice rublja

Jedan od važnih dijelova održavanja perilice rublja su brtve i spojevi. Redovito provjeravajte stanje brtvi i spojeva kako biste izbjegli curenje vode i oštećenja perilice rublja.

1. Provjerite brtve vrata perilice

Brtva vrata perilice ima važnu ulogu u sprječavanju curenja vode tijekom pranja rublja. Redovito provjeravajte stanje brtve vrata i uklonite svaku mrlju ili prljavštinu koja bi mogla ometati njezinu funkcionalnost.

Također možete koristiti otopinu vode i octa za čišćenje brtve vrata perilice. Nanesite smjesu na brtvu i pažljivo je očistite spužvom ili krpom.

2. Provjerite spojeve crijeva i vode

Redovito provjeravajte spojeve crijeva i vode kako biste osigurali da nema propuštanja. Pregledajte sve spojeve i crijeva te ih pričvrstite ili zamijenite ako primijetite oštećenja ili propuštanje vode.

3. Očistite spremnike za deterdžent i omekšivač

Često zanemareni dio održavanja perilice rublja su spremnici za deterdžent i omekšivač. Redovito ih ispraznite, operite i osušite kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i ostataka deterdženta koji mogu uzrokovati blokade ili lošu kvalitetu pranja.

4. Pazite na tragove kamenca

Ako primijetite tragove kamenca na brtvama i spojevima, koristite otopinu octa i vode za uklanjanje kamenca. Nanesite smjesu na mjesto s kamencom, ostavite da djeluje neko vrijeme, a zatim obrišite i isperite vodom.

5. Redovito čistite filter

Filter perilice je jedan od najvažnijih dijelova održavanja. Redovito ga čistite kako biste uklonili prašinu, dlake i ostale prljavštine koji se nakupljaju tijekom pranja rublja. Pristup filteru ovisi o modelu perilice, pa provjerite upute proizvođača za detalje o čišćenju filtera.

Slijedeći ove savjete i redovito provjeravajući stanje brtvi i spojeva, produžit ćete vijek trajanja perilice rublja i spriječiti probleme poput curenja i oštećenja.

Uklonite nečistoću iz bubnja i filtera perilice rublja

Jedan od važnih koraka u održavanju perilice rublja je redovito čišćenje bubnja i filtera. Nečistoća i ostaci deterdženta mogu se nakupiti tijekom vremena i smanjiti učinkovitost perilice rublja. Evo nekoliko koraka kako ukloniti nečistoću iz bubnja i filtera vaše perilice rublja:

1. Provjerite upute proizvođača

Svaka perilica rublja može imati različite specifičnosti u čišćenju bubnja i filtera. Stoga je najbolje da prvo provjerite upute proizvođača za vaš model perilice rublja. Tamo ćete pronaći preporučene postupke i sigurne načine čišćenja.

2. Ispraznite bubanj

Prije nego što počnete čišćenje, morate isprazniti bubanj perilice rublja. Izvadite sva rublja i provjerite jesu li sva džepovi prazna. Uklonite sve ostatke prljavštine ili nečistoće koje možete vidjeti.

3. Uklonite nečistoće iz bubnja

Da biste uklonili nečistoće iz bubnja, možete koristiti nekoliko jednostavnih metoda. Jedna od njih je korištenje vode i octa. Napunite bubanj vodom i dodajte malu količinu octa. Pokrenite perilicu rublja na najvišoj temperaturi i odaberite program za dugotrajno pranje. Nakon što se program završi, nečistoće bi trebale biti uklonjene iz bubnja.

4. Očistite filter

Filter perilice rublja odgovoran je za zadržavanje krupnih komada prljavštine i nečistoća. Redovito čišćenje filtera pomaže u održavanju učinkovitosti perilice rublja. Većina filtera nalazi se na dnu perilice rublja, obično iza prednje ploče. Provjerite upute proizvođača kako biste pronašli točnu lokaciju filtera za vaš model. Kada pronađete filter, pažljivo ga izvucite i očistite od svih krupnijih ostataka.

5. Ponovite postupak redovito

Da biste održali optimalnu učinkovitost perilice rublja, preporučuje se redovito čišćenje bubnja i filtera. Ovo je važno jer se tijekom vremena mogu nakupiti nečistoće koje mogu smanjiti rad perilice rublja. Odredite u svoj raspored održavanja vrijeme za čišćenje i održavanje kako biste produžili životni vijek vaše perilice rublja.

Slijedeći ove korake, možete ukloniti nečistoću iz bubnja i filtera vaše perilice rublja te poboljšati njezinu učinkovitost i trajnost.

Upotrijebite prirodne alternative čišćenju perilice rublja

Ako želite očistiti perilicu rublja na prirodan način, postoje neke alternative koje možete isprobati umjesto konvencionalnih sredstava za čišćenje:

 1. Ocat: Ocat je odličan prirodni dezinficijens i može pomoći u uklanjanju naslaga sapuna i kamenca iz perilice rublja. Jednostavno dodajte otprilike 1 šalicu octa u bubanj perilice i pokrenite ciklus pranja bez rublja.
 2. Soda bikarbona: Soda bikarbona također može biti korisna za čišćenje perilice rublja. Stavite otprilike 1/2 šalice sode bikarbone u bubanj perilice i pokrenite ciklus pranja bez rublja. Soda bikarbona pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa i osvježava perilicu.
 3. Limunova kiselina: Limunova kiselina je još jedna prirodna alternativa za čišćenje perilice rublja. Dodajte otprilike 1/4 šalice limunove kiseline u bubanj perilice i pokrenite ciklus pranja bez rublja. Limunova kiselina će pomoći ukloniti naslage kamenca i pružiti svježinu perilici.

Ako želite dodatno očistiti unutarnje dijelove perilice rublja, možete isprobati sljedeće:

 • Pročišćavanje filtera: Provjerite filter perilice i očistite ga od ostataka prljavštine i vlakana. Neki filtri se mogu jednostavno izvaditi i isprati, dok kod drugih treba pažljivo ukloniti poklopac i izvaditi filter.
 • Čišćenje bubnja: Da biste očistili unutarnji dio bubnja perilice, možete koristiti smjesu octa i sode bikarbone. Pomiješajte otprilike 1/2 šalice octa i 1/4 šalice sode bikarbone, nanesite smjesu na unutarnje dijelove bubnja i ostavite da djeluje nekoliko sati. Zatim obrišite sredstvom za čišćenje i isperite vodom.

Važno je napomenuti da prije bilo kojeg čišćenja perilice rublja uvijek provjerite upute za održavanje proizvođača. Neki proizvođači mogu imati posebne preporuke ili upute o tome kako očistiti njihovu perilicu rublja.

Upotrebom ovih prirodnih alternativa čišćenju perilice rublja možete održavati aparat u dobrom stanju bez upotrebe agresivnih kemikalija.

Izbjegavajte preopterećenje perilice rublja

Preopterećenje perilice rublja može uzrokovati nepravilno pranje, oštećenje perilice ili čak kvar. Stoga je važno pridržavati se preporuka proizvođača o maksimalnoj količini rublja koju možete staviti u perilicu.

Ako perilicu preopteretite, rublje se može nepravilno rasporediti u bubnju ili se može zapetljati oko središnje osovine. To može uzrokovati neravnotežu i nepravilno okretanje bubnja tijekom pranja, što može dovesti do oštećenja perilice ili lošeg ispiranja rublja.

Dodatno, preopterećena perilica može imati problema s ispravnim doziranjem deterdženta i omekšivača za rublje. Ako je bubanj pretrpan, deterdžent i omekšivač mogu se nepravilno rasporediti i neće se pravilno otopiti tijekom ciklusa pranja, što također može utjecati na čistoću i miris rublja.

Stoga, uvijek provjerite upute proizvođača kako biste bili sigurni koliko rublja možete staviti u perilicu rublja. Ako imate veliku količinu rublja koju trebate oprati, bolje je podijeliti je u dva manja ciklusa umjesto da preopteretite perilicu.

Održavajte perilicu rublja svjesno i ekološki

Redovito čistite perilicu rublja

Redovito čistite perilicu rublja

Poštivanje i održavanje perilice rublja ključni su koraci za osiguravanje dugovječnosti vašeg aparata. Redovito čišćenje pomaže ukloniti nakupine prljavštine, kamenca i ostalih nečistoća koje se mogu nakupiti tijekom zadržavanja rublja. Preporučuje se čišćenje perilice rublja barem jednom mjesečno ili prema uputama proizvođača.

Koristite ekološka sredstva za pranje rublja

Pri odabiru deterdženta za rublje, birajte one koji su ekološki prihvatljivi. Ovi deterdženti manje opterećuju okoliš svojim sastojcima i načinom proizvodnje. Njihova upotreba također smanjuje rizik od iritacije kože i alergijskih reakcija. Također, koristite preporučenu količinu deterdženta kako biste smanjili količinu otpada.

Sušite rublje na prirodan način

Umjesto korištenja sušilice rublja, sušite rublje na prirodan način. Sušenje rublja na zraku smanjuje potrošnju energije i produkciju stakleničkih plinova povezanih s radom sušilica. Također, sunčeva toplina pomaže u dezinfekciji rublja i uklanjanju neugodnih mirisa.

Punite perilicu rublja do pune kapaciteta

Kako biste smanjili potrošnju vode i energije, uvijek napunite perilicu rublja do pune kapaciteta. Pranje manje količine rublja troši više vode i energije po kilogramu rublja. Pripazite da ipak ne preopteretite perilicu, jer to može dovesti do lošeg pranja i oštećenja aparata.

Provjerite cijevi i brtve

Redovito provjeravajte stanje cijevi i brtvi perilice rublja. Oštećene ili istrošene cijevi mogu uzrokovati curenje vode ili druge probleme s radom perilice. Ako primijetite bilo kakve pukotine ili propuste, odmah zamijenite dotrajale dijelove kako biste izbjegli veće probleme.

Održavajte perilicu rublja sustavno

Da biste održali perilicu rublja u dobrom stanju, sustavno je pratite i čistite. Pridržavajte se uputa proizvođača i obavljajte redovite preglede kako biste osigurali da aparat funkcionira ispravno. Također, ako primijetite bilo kakve probleme s radom, odmah ih riješite kako biste spriječili dodatna oštećenja.

Savjeti za održavanje perilice rublja
# Savjet
1 Redovito čistite perilicu rublja kako biste uklonili nečistoće i kamenac.
2 Koristite ekološke deterdžente za pranje rublja.
3 Sušite rublje na zraku umjesto u sušilici.
4 Napunite perilicu rublja do pune kapaciteta.
5 Redovito provjeravajte stanje cijevi i brtvi.
6 Pratite upute proizvođača i održavajte perilicu rublja sustavno.

Slijedeći ove savjete, održavat ćete perilicu rublja svjesno i ekološki. Tako ćete produžiti vijek trajanja aparata, smanjiti potrošnju resursa i doprinijeti očuvanju okoliša.

FAQ:

Kako oprati perilicu rublja?

Da biste oprali perilicu rublja, prvo isključite napajanje perilice. Zatim otvorite vrata perilice i izvucite bubanj. Koristite meku krpu ili spužvu natopljenu mlakom vodom i sapunom za pranje posuđa kako biste očistili unutrašnjost perilice. Temeljito isperite i osušite.

Koliko često treba čistiti perilicu rublja?

Preporučuje se čistiti perilicu rublja barem jednom mjesečno. Redovito čišćenje pomaže u uklanjanju nakupljenih ostataka deterdženta i mekog kamenca te osigurava da perilica rublja ostane u optimalnom stanju.

Kako ukloniti neugodne mirise iz perilice rublja?

Ako se iz perilice rublja širi neugodan miris, možete ga ukloniti tako da napravite ciklus pranja prazne perilice. Dodajte šalicu bijelog octa u bubanj perilice i pokrenite program pranja na visokoj temperaturi. Nakon toga, isperite perilicu i osušite.

Kako spriječiti stvaranje plijesni u perilici rublja?

Da biste spriječili stvaranje plijesni u perilici rublja, pobrinite se da ostavite vrata perilice otvorena nakon svakog pranja kako bi se osušila unutrašnjost. Također je važno redovito čistiti i održavati gumenu brtvu vrata perilice kako biste spriječili nakupljanje vlage.