Kako otvoriti paušalni obrt: koraci i savjeti

Kako Otvoriti Paušalni Obrt

Kako Otvoriti Paušalni Obrt

Otvoriti paušalni obrt može biti odličan način za početak vlastitog poslovanja, posebno za one koji žele jednostavnije administrativne procedure i manje financijske obveze. U ovom članku pružamo detaljan pregled koraka i savjeta kako otvoriti paušalni obrt u Hrvatskoj.

Prvi korak je odabir naziva obrta. Važno je odabrati naziv koji će biti originalan, prepoznatljiv i lako pamtljiv za kupce. Također, trebate provjeriti da li je naziv dostupan za registraciju u nadležnom registru, koji je dostupan putem interneta. Nakon odabira naziva, slijedi registracija obrta u nadležnoj instituciji.

Nadalje, potrebno je prikupiti potrebne dokumente. Ovo uključuje pripremu identifikacijskih dokumenata kao što su osobna iskaznica i potvrda o prebivalištu. Također, trebate pripremiti dokaz o stručnoj osposobljenosti, kao što su diplome ili certifikati. Obratite se nadležnoj instituciji kako biste se informirali o svim potrebnim dokumentima i procedurama.

Nakon prikupljanja dokumentacije, slijedi podnošenje zahtjeva za registraciju obrta. Ovo se može obaviti putem interneta ili u nadležnom uredu. Po podnošenju zahtjeva, trebat ćete platiti administrativnu pristojbu koja se odnosi na registraciju obrta. Nakon toga, vaš zahtjev će biti pregledan, a vi ćete dobiti sve potrebne informacije o daljnjim koracima i dokumentima koje trebate dostaviti.

Konačno, kada je registracija obrta uspješno provedena, možete započeti s radom. Uzimajući u obzir važnost dobrog poslovnog plana i marketinških strategija, možete stvoriti stabilnu i uspješnu paušalni obrt. Otvorite bankovni račun za obrt, razmislite o zakupu poslovnog prostora i promovirajte svoje usluge na odgovarajućim kanalima. Uz odgovarajuću posvećenost i predanost, možete postići uspjeh u svom paušalnom obrtu!

Korak 1: Odaberite poslovno ime

Prvi korak u otvaranju paušalnog obrta je odabir odgovarajućeg poslovnog imena. Poslovno ime trebalo bi biti jedinstveno, lako pamtljivo i privlačno potencijalnim klijentima. Također, važno je provjeriti jesu li odabrano ime i slična imena već registrirana kod nadležnih institucija.

Prilikom odabira poslovnog imena, trebali biste uzeti u obzir i karakteristike vaše djelatnosti, ciljnu skupinu i željeni imidž vašeg obrta. Ime bi trebalo odražavati prirodu vašeg poslovanja i biti relevantno za vaše usluge ili proizvode.

Jednom kada pronađete odgovarajuće poslovno ime, provjerite njegovu dostupnost putem internetskog pretraživača ili provjerom kod nadležnih institucija poput Agencije za privredne registre. Ako ime već nije zauzeto, možete ga rezervirati putem službenih kanala ili se odmah prijaviti za otvaranje paušalnog obrta s tim imenom.

Prilikom prijave za otvaranje paušalnog obrta, svakako priložite i odabrano poslovno ime kako bi se ono registriralo zajedno s vašom tvrtkom.

Korak 2: Registrirajte svoj obrt

Kada ste pripremili potrebne dokumente i odlučili se za ime obrta, sljedeći korak je registracija obrta. Da biste to učinili, trebate slijediti ove korake:

 1. Posjetite najbliži ured za registraciju obrta: Potrebno je posjetiti najbliži urede za registraciju obrta koji se nalazi u vašem području. Tamo ćete dobiti detaljne informacije o postupku registracije i potrebnu dokumentaciju.
 2. Popunite registracijski obrazac: U uredu za registraciju obrta dobit ćete registracijski obrazac koji trebate popuniti sa svim potrebnim informacijama. Ovisno o vrsti vašeg obrta, bit će potrebno navesti informacije o vašem poslovanju, podacima o vama kao vlasniku obrta i kontakt informacije.
 3. Dostavite dokumente: Nakon što ispunite registracijski obrazac, trebate dostaviti sve potrebne dokumente. To može uključivati vaš osobni identifikacijski dokument, dokaz o poslovnim prostorima (ukoliko ih imate), ugovore s dobavljačima ili kupcima, te ostale relevantne dokumente koje zatraže.
 4. Platite registracijsku pristojbu: Za registraciju obrta morate platiti određenu registracijsku pristojbu. Visina pristojbe ovisi o vrsti i veličini obrta. Provjerite iznos i način plaćanja prilikom posjete uredu za registraciju.
 5. Dobijte potvrdu o registraciji: Nakon što dostavite sve dokumente i platite pristojbu, dobit ćete potvrdu o registraciji. To je važan dokument koji potvrđuje da je vaš obrt uspješno registriran i da započinjete s poslovanjem.
You might be interested:  Kako Pogledati Story Na Instagramu A Da Se Ne Vidi

Nakon registracije vašeg obrta, bit ćete obaviješteni o daljnjim koracima koje trebate poduzeti, kao što je izrada pečata i otvaranje poslovnog bankovnog računa. Sada ste spremni da započnete svoje poslovanje kao paušalni obrtnik!

Korak 3: Odaberite vrstu djelatnosti

Jedan od najvažnijih koraka u otvaranju paušalnog obrta je odabir vrste djelatnosti koju želite obavljati. Ovo je važno jer će vrsta djelatnosti odrediti vaše zakonske obveze, poreze i pravila kojima se morate pridržavati. Prilikom odabira vrste djelatnosti, važno je uzeti u obzir sljedeće:

Vaše interese i vještine

Prilikom odabira vrste djelatnosti, pokušajte odabrati nešto što vam je blisko i u čemu ste vješti. To će vam olakšati posao i povećati šanse za uspjeh. Ako ste strastveni prema određenom području ili imate potrebne vještine, veća je vjerojatnost da ćete biti zadovoljni svojim poslom i uspješni u njemu.

Potražnja na tržištu

Prije nego što se odlučite za određenu vrstu djelatnosti, važno je istražiti tržište kako biste utvrdili ima li potražnje za proizvodom ili uslugom koju želite ponuditi. Analizirajte konkurenciju i vidite koju vrstu djelatnosti nude. Ako postoji velika potražnja za određenom vrstom djelatnosti, veće su šanse za uspjehom vašeg obrta.

Zakonski propisi

Važno je provjeriti zakonske propise i propisane uvjete za obavljanje odabrane djelatnosti. Proučite regulative i zahtjeve koje trebate ispuniti kako biste legalno poslovali u određenoj vrsti djelatnosti. Obratite pozornost na porezne obveze, radne dozvole i dozvole za obavljanje određenih poslova.

Financijske mogućnosti

Razmislite o financijskim mogućnostima koje imate za pokretanje odabrane djelatnosti. Određene vrste djelatnosti zahtijevaju veće početno ulaganje, dok druge mogu biti pokrenute s manje novca. Uzmite u obzir troškove nabave opreme, plaćanje prostora, marketing i druge troškove koji su povezani s pokretanjem i održavanjem odabrane djelatnosti.

Nakon što razmotrite sve navedene faktore, odaberite vrstu djelatnosti koja vam najbolje odgovara. Obratite se lokalnoj nadležnoj instituciji kako biste saznali više o postupku registracije i uvjetima za otvaranje odabrane vrste paušalnog obrta.

Korak 4: Otvorite poseban račun za obrt

Kada otvorite paušalni obrt, važno je da imate poseban račun za obrt. To je važno iz različitih razloga:

 1. Preglednost: Otvorite poseban račun omogućuje vam da jasno vidite sve prihode i rashode vezane uz vaš obrt. Ovo je važno za praćenje financijske situacije vašeg obrta i olakšava izvještavanje o njemu.

 2. Legalne obveze: Zakon nalaže da svaki obrt mora imati poseban račun za poslovne transakcije. Otvorite poseban račun kako biste ispunili ove zakonske obveze.

 3. Pouzdanost: Imati poseban račun za obrt pomaže u izgradnji povjerenja sa svojim klijentima i partnerima. To pokazuje da ozbiljno pristupate svom obrtu i da imate sustavno vođenje poslovnih transakcija.

Da biste otvorili poseban račun za obrt, slijedite ove korake:

 1. Istražite bankovne opcije: Proučite različite bankovne institucije i njihove ponude za obrte. Usredotočite se na banku koja vam nudi pristupačne naknade i korisne usluge za vaše poslovanje.

 2. Prikupite potrebnu dokumentaciju: Pripremite sve potrebne dokumente kako biste otvorili račun za obrt. To obično uključuje osobne dokumente, potvrdu o registraciji vašeg obrta i kopiju vašeg statuta ili osnivačkog dokumenta.

 3. Zakazivanje sastanka: Kontaktirajte odabranu banku i zakažite sastanak kako biste otvorili račun za obrt. Ovo je prilika da postavite sva pitanja i razjasnite sve detalje prije nego otvorite račun.

 4. Otvorite račun: Na sastanku s bankovnim predstavnikom, podnesite svoju dokumentaciju i slijedite postupak kako biste otvorili poseban račun za obrt.

Imajte na umu da svaka banka može imati različite zahtjeve i postupke za otvaranje računa za obrt. Stoga je važno kontaktirati odabranu banku kako biste saznali točne korake i dokumente potrebne za vašu specifičnu situaciju.

Korak 5: Pribavite potrebne dozvole i dozvoljenja

Nakon što ste registrirali paušalni obrt i priredili sve dokumente, sljedeći korak je pribaviti potrebne dozvole i dozvoljenja za vaše poslovanje. Ovo je važno jer će vam omogućiti da legalno obavljate svoju djelatnost i izbjegnete moguće probleme s vlastima.

1. Provjerite vrstu dozvole koju trebate

Prva stvar koju morate učiniti je saznati koju vrstu dozvole ili dozvoljenja trebate za vašu djelatnost. Ovisno o vrsti obrta kojom se bavite, možda ćete trebati tražiti dozvolu od specifičnih tijela, kao što su gradsko ili županijsko upravno tijelo, Ministarstvo gospodarstva ili Ministarstvo financija.

You might be interested:  Kako Se Prenosi Šarlah

2. Zatražite potrebnu dokumentaciju

Nakon što saznate koju vrstu dozvole trebate, trebate zatražiti potrebnu dokumentaciju. Ovo može uključivati ispunjavanje prijavnog obrasca, priloženje određenih dokumenata kao što su plan poslovanja, financijski izvještaji, dokaz o edukaciji ili stručnosti, i druge relevantne podatke.

3. Podnesite zahtjev za dozvolu

Kada pripremite svu potrebnu dokumentaciju, trebate podnijeti zahtjev za dobivanje dozvole. To ćete moći učiniti putem elektroničkog sustava ili osobno odlaskom u nadležno upravno tijelo. U nekim slučajevima, možda ćete se morati sastati s nadležnim tijelom kako biste razgovarali o detaljima svog poslovanja.

4. Pratite status vašeg zahtjeva

Nakon podnošenja zahtjeva, bit će vam dodijeljen broj predmeta ili referentni broj koji možete koristiti za praćenje statusa svog zahtjeva. Važno je redovito provjeravati status kako biste bili sigurni da su sve stvari u redu i da se vaš zahtjev obrađuje.

5. Platite troškove dozvole

Nakon što dobijete dozvolu, obično ćete morati platiti naknadu ili pristojbu za njezinu izdaju. Troškovi mogu varirati ovisno o vrsti dozvole i tijelu koje je izdaje. Obratite pažnju na rokove plaćanja kako biste izbjegli kašnjenja i moguće dodatne troškove.

6. Održavajte važeće dozvole

Kada dobijete dozvole i dozvoljenja za vaše poslovanje, važno je provjeravati njihov status i održavati ih važećim. Neke dozvole imaju određeno vrijeme trajanja i morate ih obnoviti kada isteknu. Ako planirate proširiti ili promijeniti svoju djelatnost, možda ćete također morati zatražiti nove dozvole ili dozvoljenja.

Slijedeći ove korake i osiguravajući da imate sve potrebne dozvole i dozvoljenja, moći ćete poslovati legalno i bez nepotrebnih problema. Ako niste sigurni o procedurama ili vrstama dozvola koje su vam potrebne, uvijek se možete obratiti nadležnim tijelima ili stručnjaku za poslovno pravo koji vam može pružiti potrebne informacije i podršku.

Korak 6: Odredite prometni sustav

Prometni sustav je važan aspekt svakog obrta. Ne samo da omogućuje protok robe ili usluga, već također utječe na poslovnu produktivnost i efikasnost.

1. Odaberite prikladnu lokaciju

Jedan od prvih koraka u određivanju prometnog sustava je odabir prikladne lokacije za vaš obrt. Važno je da se vaš obrt nalazi na mjestu koje je dobro povezano sa cestovnim, željezničkim ili zračnim prometom, ovisno o prirodi vašeg poslovanja.

2. Odlučite o načinima dostave

Također trebate razmotriti kako će se vaša roba ili usluge dostavljati kupcima. Odlučite hoćete li koristiti vlastiti vozni park ili ćete se osloniti na usluge dostave drugih tvrtki.

3. Organizirajte skladište

Ako planirate imati skladište za vašu robu, važno je organizirati ga na način da olakša protok robe. Razmislite o kategorizaciji, označavanju i sustavu praćenja inventara kako biste imali ispravan pregled nad zalihama.

4. Osigurajte odgovarajuću logističku podršku

4. Osigurajte odgovarajuću logističku podršku

Prometni sustav se može poboljšati osiguravanjem odgovarajuće logističke podrške. To uključuje uspostavljanje učinkovitih procesa za obradu narudžbi, praćenje dostave i rješavanje eventualnih problema ili kašnjenja koji se mogu pojaviti.

5. Razmotrite alternativne načine dostave

Uz tradicionalne načine dostave, možda ćete htjeti razmotriti i alternative poput online trgovine ili digitalne dostave, posebno ako vaš obrt uključuje prodaju digitalnih proizvoda ili usluga.

6. Redovito ažurirajte svoj prometni sustav

Nakon što uspostavite prometni sustav, važno je redovito ga ažurirati kako bi odražavao promjene u poslovanju. Pridržavajte se najnovijih trendova i tehnologija kako biste osigurali da vaš prometni sustav ostane učinkovit i konkurentan.

Prednosti dobro organiziranog prometnog sustava:
Prednosti
Povećana produktivnost
Smanjenje troškova dostave
Brža obrada narudžbi
Bolja usluga kupcima

Korak 7: Organizirajte poslovne aktivnosti

Kada otvorite paušalni obrt, važno je organizirati svoje poslovne aktivnosti kako biste osigurali da sve ide glatko. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti da biste to postigli:

1. Izradite raspored rada

Prvi korak je izrada rasporeda rada koji će vam pomoći da održavate produktivnost i organizaciju. Odlučite koliko sati dnevno ili tjedno namjeravate raditi i napravite raspored koji odgovara vašim potrebama i zahtjevima posla.

2. Izgradite sustav upravljanja dokumentacijom

Uredna dokumentacija ključna je za uspješno vođenje obrta. Izgradite sustav upravljanja dokumentacijom koji će vam omogućiti lako praćenje i organiziranje svih potrebnih dokumenata. To može uključivati stvaranje mapa za dokumente, označavanje datoteka i redovito ažuriranje vaše dokumentacije.

3. Nabavite potrebne alate i opremu

Za obavljanje svog posla kao obrtnik, vjerojatno će vam trebati određeni alati i oprema. Identificirajte što vam je potrebno i nabavite ih prije nego što započnete s poslovanjem. Ovo može uključivati ​​računala, softver, alate, strojeve ili bilo koji drugi materijal koji će vam olakšati posao.

You might be interested:  Kako Je Nastao Svemir

4. Uvedite sustav za praćenje financija

Da biste uspješno vodili svoj paušalni obrt, važno je imati dobar sustav za praćenje financija. Ovo uključuje praćenje prihoda i rashoda, izdavanje računa, praćenje zaliha, plaćanje računa i poreza, te vođenje evidencije o financijskom stanju vašeg obrta. Razmislite o korištenju računovodstvenog softvera koji će vam olakšati ovaj proces.

5. Organizirajte radno mjesto

Važno je imati uredno i organizirano radno mjesto kako biste bili produktivni i efikasni. Postavite svoj radni prostor tako da vam omogućuje lako pronalaženje potrebnih stvari i sredstava za rad. Redovito čistite i organizirajte svoje radno mjesto kako biste održali produktivnost.

6. Uspostavite komunikacijski sustav

Kako biste uspješno komunicirali s klijentima, dobavljačima i ostalim važnim dionicima, bitno je uspostaviti dobar komunikacijski sustav. Razmislite o korištenju različitih alata za komunikaciju kao što su e-pošta, telefoni i druge online platforme koje će vam omogućiti brzu i učinkovitu komunikaciju.

Slijedeći ove korake, uspješno ćete organizirati svoje poslovne aktivnosti i olakšati sebi vođenje paušalnog obrta.

Savjeti za uspješno vođenje paušalnog obrta

 • 1. Proučite zakonske propise – Prije nego što otvorite paušalni obrt, osigurajte da ste upoznati s važećim zakonima i propisima vezanim za vođenje obrta u Hrvatskoj. Osigurajte da ste svjesni svih svojih obveza i pravnih zahtjeva kako biste izbjegli moguće kazne ili poteškoće u poslovanju.
 • 2. Vodite dobar financijski plan – Izrada detaljnog financijskog plana ključna je za uspješno vođenje paušalnog obrta. Osigurajte da imate jasan uvid u svoje prihode i rashode te da pratite svoje financijske ciljeve. Redovito nadgledanje i ažuriranje financijskog plana pomoći će vam u donošenju informiranih odluka o poslovanju.
 • 3. Razvijte marketinšku strategiju – Bez obzira na vrstu posla kojim se bavite, važno je uložiti vrijeme i napore u promoviranje svog poslovanja. Razmotrite različite marketinške metode kao što su društveni mediji, internetska oglašavanja ili neizravno oglašavanje kao što je pohađanje događaja i mreženje s potencijalnim klijentima.
 • 4. Upravljajte vremenom učinkovito – Kako biste maksimizirali svoju produktivnost i efikasnost, važno je imati dobar sustav upravljanja vremenom. Napravite to-do listu ili kalendar kako biste pratili svoje zadatke i rokove. Također, naučite delegirati zadatke i prioritizirajte važne poslove kako biste osigurali da vaše vrijeme bude iskorišteno na najbolji mogući način.
 • 5. Održavajte dobre odnose s klijentima – Kvalitetni odnosi s klijentima ključni su za dugoročni uspjeh vašeg obrta. Osigurajte da pružate dobar i kvalitetan proizvod ili uslugu te brzo reagirajte na upite i pritužbe klijenata. Redovito komunicirajte s klijentima kako biste održali njihovo zadovoljstvo i lojalnost.

FAQ:

Koje su prednosti otvaranja paušalnog obrta?

Otvoriti paušalni obrt ima nekoliko prednosti. Jedna od njih je jednostavnost i brzina procesa otvaranja. Također, ne postoji minimalni kapital za otvaranje paušalnog obrta. Paušalni obrt omogućuje vlasniku da bude sam svoj gazda i donosi odluke vezane za svoje poslovanje. Druga prednost je manja administracija i porezno opterećenje u odnosu na druge vrste obrta.

Kako mogu otvoriti paušalni obrt?

Za otvaranje paušalnog obrta potrebno je slijediti nekoliko koraka. Prvo, trebate odabrati naziv obrta i provjeriti njegovu dostupnost. Zatim trebate prikupiti potrebnu dokumentaciju, kao što su osobna iskaznica, OIB, dokaz o školskoj spremi, dokaz o završenim stručnim osposobljavanjima, potvrde o nekažnjavanju i druge. Nakon toga, trebate se registrirati u nadležnom uredu za gospodarstvo i platiti određene naknade. Također, trebate otvoriti račun u banci i izdati fiskalne račune. Nakon provedenih ovih koraka, vaš paušalni obrt će biti otvoren.

Koje su obveze vlasnika paušalnog obrta?

Vlasnik paušalnog obrta ima nekoliko obveza. Jedna od njih je voditi knjige i evidenciju o poslovanju. Također, vlasnik obrta je obvezan izdavati fiskalne račune svojim klijentima. Osim toga, treba plaćati poreze i doprinose na dohodak. Vlasnik obrta mora redovito plaćati doprinose za mirovinsko osiguranje i zdravstveno osiguranje. Također mora voditi brigu o redovitom održavanju poslovnog prostora i pravovremeno obavljati sve zakonske obveze.

Postoji li minimalni kapital potreban za otvaranje paušalnog obrta?

Ne, za otvaranje paušalnog obrta ne postoji minimalni kapital. To znači da vlasnik obrta ne mora imati određeni iznos novca na računu prije nego što otvori obrt. Otvoriti paušalni obrt je jednostavnije i pristupačnije u financijskom smislu u odnosu na druge vrste obrta. Međutim, vlasnik obrta mora biti svjestan da će se morati nositi s određenim troškovima, kao što su naknade za registraciju obrta, porezi, doprinosi itd.