Kako podijeliti internet s mobitela na mobitel: vodič i koraci

Kako Podijeliti Internet S Mobitela Na Mobitel

Kako Podijeliti Internet S Mobitela Na Mobitel


Kako podijeliti internet s mobitela na mobitel: vodič i koraci

U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako jednostavno podijeliti internet s mobitela na mobitel. Ova funkcija je vrlo korisna kada vam je potrebna internet veza na drugom uređaju, a nemate pristup Wi-Fi mreži.

Postupak za dijeljenje interneta je vrlo jednostavan i može se obaviti na većini pametnih telefona. Prvo, provjerite jeste li povezani na internet putem mobilne mreže. Zatim pristupite postavkama vašeg telefona i potražite opciju “Hotspot” ili “Tethering”. Ovisno o verziji operativnog sustava, naziv ove opcije može se razlikovati.

Kada pronađete opciju “Hotspot” ili “Tethering”, odaberite je i omogućite dijeljenje interneta. Možda ćete trebati postaviti sigurnosnu lozinku za pristup vašem hotspotu kako biste zaštitili svoju vezu od nepoželjnih korisnika.

Sada kada ste omogućili dijeljenje interneta na svom mobitelu, pronađite postavke Wi-Fi na drugom uređaju, poput drugog mobilnog telefona ili računala, i potražite dostupne Wi-Fi mreže. Vaš hotspot bi trebao biti vidljiv među dostupnim mrežama. Odaberite svoj hotspot i unesite sigurnosnu lozinku ako su potrebni.

Čestitamo, sada ste uspješno podijelili internet s mobitela na mobitel! Slobodno koristite internet na drugom uređaju kao da ste povezani na Wi-Fi mrežu. Imajte na umu da će korištenje mobilnog interneta trošiti vašu mobilnu podatkovnu kvotu, stoga budite svjesni svojeg paketa podataka prije nego što podijelite internet.

Korak 1: Provjerite kompatibilnost uređaja

Provjerite operativni sustav

Da biste mogli dijeliti internet s mobitela na mobitel, važno je provjeriti kompatibilnost operativnog sustava svog uređaja. Većina uređaja s operativnim sustavima kao što su Android, iOS i Windows Phone omogućuju dijeljenje internetske veze.

Provjerite mobilni operator

Obavezno provjerite s vašim mobilnim operaterom da podržava dijeljenje internetske veze. Neki telefonski planovi mogu uključivati ograničenja ili dodatne naknade za korištenje funkcije dijeljenja internetske veze.

Provjerite mobilni uređaj

Nakon provjere operativnog sustava i mobilnog operatera, provjerite kompatibilnost samog mobitela. Uređaj bi trebao imati mogućnost dijeljenja internetske veze putem Wi-Fi mreže ili putem USB veze.

You might be interested:  Kako Izgleda Porezna Kartica
Operativni sustav Kompatibilnost za dijeljenje interneta
Android Da
iOS Da
Windows Phone Da

Provjerite specifikacije svog mobilnog uređaja kako biste bili sigurni da podržava dijeljenje internetske veze.

Korak 2: Uključite prijenos podataka na mobilnom telefonu

Prije nego što podijelite internet s jednog mobilnog uređaja na drugi, morate osigurati da je na uređaju s kojeg želite dijeliti internet uključena opcija za prijenos podataka.

Da biste to provjerili, slijedite sljedeće korake:

 1. Otvorite izbornik Postavke na mobilnom uređaju.
 2. Pronađite odjeljak “Veze” ili “Mreže i internet” u postavkama.
 3. U tom odjeljku pronađite opciju “Podaci u pokretu” ili “Prijenos podataka” i provjerite je li prekidač za tu opciju uključen. Ako nije, pomaknite prekidač u položaj “Uključeno”.

Uključivanje prijenosa podataka osigurava da vaš mobilni uređaj može koristiti mobilnu mrežu ili Wi-Fi mrežu kako bi dijelio internet s drugim uređajima koji su povezani s njim.

Korak 3: Povežite se s Wi-Fi mrežom na drugom mobilnom telefonu

Nakon što je prvi mobilni telefon postavljen kao hotspot i dijeli internetsku vezu, sada će drugi mobilni telefon trebati biti povezan s tom Wi-Fi mrežom kako bi mogao koristiti internet koji se dijeli.

Evo koraka za povezivanje:

 1. Na drugom mobilnom telefonu otvorite postavke.
 2. U postavkama, pronađite i odaberite Wi-Fi opciju.
 3. Ako Wi-Fi nije već uključen, omogućite ga.
 4. Wi-Fi mreže u rasponu bit će prikazane na popisu. Pronađite naziv Wi-Fi mreže koju je dijelio prvi mobilni telefon.
 5. Odaberite taj naziv Wi-Fi mreže kako biste se povezali.
 6. Ako je potrebno, upišite lozinku za Wi-Fi mrežu koju je postavio prvi mobilni telefon.
 7. Ako je lozinka ispravna, drugi mobilni telefon će se uspješno povezati s Wi-Fi mrežom.

Nakon što se drugi mobilni telefon uspješno poveže s Wi-Fi mrežom, sada će moći koristiti internet koji se dijeli s prvog mobilnog telefona.

Korak 4: Podijelite internetnu vezu između mobilnih telefona

Kada već imate internetnu vezu na jednom mobilnom telefonu, možete je podijeliti i s drugim mobilnim telefonima unutar iste mreže. Ovo je korisno kada želite podijeliti internet s prijateljima ili obitelji koji nemaju pristup Wi-Fi mreži ili mobilnom podatkovnom planu.

Koraci za podjelu internetne veze:

 • 1. Otvorite postavke na mobitelu koji ima aktivnu internetnu vezu.
 • 2. Pronađite opciju “Hotspot” ili “Modem & Hotspot” u postavkama.
 • 3. Omogućite “Hotspot” ili “Podijeli internet” opciju.
 • 4. Na drugom mobilnom telefonu otvorite postavke Wi-Fi-ja.
 • 5. Pronađite dostupnu mrežu s imenom (SSID-om) vašeg prvog mobilnog telefona.
 • 6. Povežite se s tom mrežom unoseći lozinku ako je potrebna.
 • 7. Sada bi drugi mobilni telefon trebao biti povezan s internetom putem podijeljene veze.

Napomena: Ovisno o marki i modelu mobilnih telefona, koraci se mogu malo razlikovati. Pojedinosti o postavkama i opcijama možete pronaći u korisničkom priručniku svog mobilnog telefona.

Korak 5: Provjerite povezanost i brzinu veze

Nakon što ste podijelili internet s mobilnog uređaja na drugi mobilni uređaj, važno je provjeriti povezanost i brzinu veze. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste to provjerili:

 1. Provjerite signal: Pogledajte je li mobilni uređaj koji koristi podijeljenu vezu u području s dobrom mobilnom pokrivenošću. Signal treba biti jak i stabilan kako biste imali stabilnu internetsku vezu.
 2. Provjerite brzinu veze: Otvorite web preglednik na mobilnom uređaju koji koristi podijeljenu vezu i posjetite web stranicu za testiranje brzine interneta. Pokrenite test kako biste saznali kolika je stvarna brzina veze.
 3. Provjerite stabilnost veze: Pokušajte otvoriti nekoliko web stranica i provjerite je li veza stabilna. Ako primijetite usporene veze ili probleme s učitavanjem stranica, provjerite je li mobilni uređaj ili mobilna mreža preopterećeni.
You might be interested:  Kako Napraviti Sirup Od Trputca

Ukoliko primijetite probleme s povezivanjem ili sporu brzinu veze, provjerite je li mobilni uređaj dovoljno blizu drugom uređaju kako bi signal bio jak i provjerite je li aktivirana opcija “Podjela interneta” na mobilnom uređaju.

Korak 6: Postavite sigurnosnu lozinku za podijeljenu vezu

Ako želite osigurati svoju podijeljenu vezu i spriječiti neovlašteni pristup, trebate postaviti sigurnosnu lozinku. Ovo je posebno važno kada dijelite internet s drugim ljudima na javnim mjestima.

 1. Otvorite postavke mobilne veze na svom mobilnom telefonu.
 2. Pronađite opciju “Podijeli vezu” ili “Hotspot”
 3. Ako već niste, omogućite podijeljenu vezu.
 4. Pronađite opciju za postavljanje sigurnosne lozinke ili mrežnog ključa.
 5. Unesite željenu lozinku koju će korisnici morati unijeti kako bi se povezali s vašom podijeljenom vezom.
 6. Spremite postavke.

Nakon što postavite sigurnosnu lozinku, samo oni koji znaju lozinku moći će se povezati s vašom podijeljenom vezom. To osigurava vašu privatnost i sprječava neovlašteni pristup vašem internetu.

Korak 7: Isključite dijeljenje interneta kada vam više ne treba

Kada više ne trebate dijeliti internet s vašeg mobilnog uređaja, važno je isključiti tu mogućnost kako biste spriječili neovlašteno korištenje vaše internetske veze. Evo kako možete isključiti dijeljenje interneta na različitim mobilnim uređajima:

Za Android uređaje:

Za Android uređaje:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju.
 2. Pronađite i odaberite opciju “Podaci o mobilnoj mreži” ili “Dijeljenje veze i pristupna točka”.
 3. Isključite opciju “Dijeljenje veze” ili “Mobilna pristupna točka” ili sličnu opciju koja je aktivna.

Za iPhone uređaje:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju.
 2. Pronađite i odaberite opciju “Lična pristupna točka” ili “Dijeljenje veze”.
 3. Isključite opciju “Lična pristupna točka” ili “Dijeljenje veze” ili sličnu opciju koja je aktivna.

Vaš mobilni uređaj više neće biti pristupna točka za dijeljenje interneta nakon što isključite tu opciju. Ovo će vam pomoći u održavanju sigurnosti i kontroliranju korištenja internetske veze sa svog mobilnog uređaja.

Korak 8: Dodatni savjeti za optimalno dijeljenje interneta na mobilnom telefonu

Kako poboljšati brzinu dijeljenja interneta?

Evo nekoliko korisnih savjeta kako poboljšati brzinu dijeljenja interneta s mobilnog telefona na drugi mobilni telefon:

 • Provjerite signal: Prije početka dijeljenja interneta, osigurajte da imate dobar signal na svom mobilnom telefonu. Slab signal može usporiti brzinu interneta.
 • Izbjegavajte istovremeno korištenje drugih aplikacija: Zatvorite sve aplikacije koje koriste internet na oba mobilna telefona. To će osloboditi propusnost i poboljšati brzinu dijeljenja interneta.
 • Postavite lozinku: Podesite lozinku na svojoj Wi-Fi mreži kako bi se spriječilo neovlašteno korištenje vašeg interneta.
 • Optimizirajte postavke dijeljenja interneta: Provjerite postavke dijeljenja interneta na svom mobilnom telefonu i prilagodite ih prema uputama vašeg mobilnog operatera kako bi se postigla maksimalna brzina.

Kome dijeliti internet?

Kome dijeliti internet?

Dijeljenje interneta s drugim mobilnim telefonima može biti korisno u različitim situacijama:

 • Ako se nalazite na putu i drugi mobilni telefon nema pristup Wi-Fi mreži ili mobilnom internetu, možete im pomoći dijeljenjem vašeg interneta kako biste mogli pristupati internetu.
 • Ako ograničenje podatkovnog prometa na vašem mobilnom planu nije iskorišteno, možete ga podijeliti s drugim mobilnim telefonima kako bi im pomogli uštedjeti podatkovni promet.
You might be interested:  Kada Je Crni Petak 2022

Savjeti za sigurno dijeljenje interneta

Evo nekoliko savjeta kako sigurno dijeliti internet s drugim mobilnim telefonima:

 • Koristite lozinku: Postavljanje lozinke na vašu Wi-Fi mrežu spriječit će neovlašten pristup vašem internetu.
 • Redovito provjeravajte postavke dijeljenja interneta: Provjerite postavke dijeljenja interneta na svom mobilnom telefonu kako biste bili sigurni da su ispravno konfigurirane i da nema neovlaštenog pristupa.
 • Onemogućite dijeljenje interneta kad ga ne koristite: Ako je dijeljenje interneta omogućeno, drugi mobilni telefoni mogu se slučajno povezati na vašu Wi-Fi mrežu. Stoga je preporučljivo onemogućiti dijeljenje interneta kada ga ne koristite.

FAQ:

Kako podijeliti internet s mobitela na mobitel?

Da biste podijelili internet s mobitela na mobitel, možete koristiti funkciju “Tethering” ili “Mobilna točka pristupa” na svom mobitelu. Ova funkcija omogućuje vam dijeljenje mobilne internetske veze s drugim uređajima putem bežične ili Bluetooth veze.

Koje sve metode mogu koristiti za dijeljenje interneta sa svog mobilnog telefona?

Postoje različite metode za dijeljenje interneta s mobilnog telefona. Najčešći način je korištenje funkcije “Tethering” ili “Mobilna točka pristupa”. Također, možete koristiti aplikacije treće strane koje omogućuju dijeljenje interneta putem Wi-Fi, Bluetooth ili USB veze. Neke verzije Android operativnog sustava čak imaju ugrađenu funkcionalnost koja omogućuje dijeljenje interneta putem Wi-Fi Directa.

Kako mogu omogućiti “Tethering” na svom mobitelu?

Za omogućavanje “Tetheringa” na svom mobitelu trebate prvo otvoriti Postavke. Zatim potražite opciju “Podaci o mobitelu” ili “Veza i dijeljenje” i kliknite na nju. U ovom izborniku trebali biste pronaći opciju “Mobilna točka pristupa” ili “Tethering i prijenos interneta”. Kada pronađete tu opciju, kliknite na nju i omogućite “Mobilnu točku pristupa” ili “Tethering”. Možda ćete morati odabrati željeni način dijeljenja interneta, kao što je Wi-Fi, Bluetooth ili USB.

Kako mogu podijeliti internet putem Wi-Fi Directa?

Ako vaš mobilni telefon podržava Wi-Fi Direct, možete podijeliti internet putem ove funkcije. Da biste to učinili, otvorite Postavke, potražite opciju “Veza i dijeljenje” ili slično. U tom izborniku trebali biste pronaći opciju “Wi-Fi Direct” ili “Direktni Wi-Fi” i kliknite na nju. Zatim pratite upute za postavljanje Wi-Fi Directa i omogućite ga na drugom uređaju s kojim želite dijeliti internet. Nakon toga, možete podijeliti internet sa svojeg mobilnog telefona na drugi uređaj putem Wi-Fi Directa.

Koje su alternativne metode za dijeljenje interneta ako moj mobilni telefon ne podržava funkciju “Tethering”?

Ako vaš mobilni telefon ne podržava funkciju “Tethering” ili “Mobilna točka pristupa”, možete koristiti aplikacije treće strane koje omogućuju dijeljenje interneta putem Wi-Fi, Bluetooth ili USB veze. Postoje mnoge besplatne i plaćene aplikacije dostupne na tržištu koje vam omogućuju dijeljenje interneta s drugim uređajima. Samo pretražite trgovinu aplikacija na svom mobilnom telefonu i pronađite najprikladniju aplikaciju za vas.