Kako poništiti Check Engine? Vodič za rješavanje problema s Check Engine svjetlom

Kako Ponistiti Check Engine

Kako Ponistiti Check Engine

Check Engine svjetlo na instrument tabli je jedan od najčešćih signala problema s automobilom. Kada se ovo svjetlo upali, vozači često osjećaju paniku i ne znaju što učiniti. Međutim, prije nego što se uplašite, važno je razumjeti kako možete poništiti Check Engine svjetlo i riješiti probleme koji su uzrokovali njegovo paljenje.

Prvo što trebate učiniti kada se upali Check Engine svjetlo je pronaći OBD (On-Board Diagnostics) priključak u vašem vozilu. Ovaj priključak se obično nalazi ispod upravljača i izgleda kao mali plastični utičnica. Za povezivanje s računalom vozila, trebat ćete koristiti OBD kabel.

Nakon što ste pronašli OBD priključak i povezali se s vozilom, sljedeći korak je korištenje dijagnostičkog alata kako biste pročitali kodove grešaka. Ovi kodovi će vam pružiti informacije o problemima koje vaše vozilo može imati. Dijagnostički alati se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama ili se mogu posuditi od prijatelja ili lokalne radionice.

Kada ste pročitali kodove grešaka, morate saznati što oni znače. Ovi kodovi će vam dati smjernice o tome koji dio vozila treba popraviti ili zamijeniti. Možete se obratiti stručnjaku za automobile ili pretražiti internet kako biste saznali više o određenim kodovima. Kada identificirate problem i riješite ga, možete poništiti Check Engine svjetlo.

Kako poništiti Check Engine?

Check Engine svjetlo je upozorenje koje se pojavi na instrument tabli vašeg vozila kada postoji problem s motorom ili nekim drugim vitalnim sistemom vozila. Kada se upali Check Engine svjetlo, to može biti znak da postoji neki kvar na vozilu i da je potrebno poduzeti neke akcije.

Međutim, prije nego što se odlučite na odlazak u servis ili kod mehaničara, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste pokušali poništiti Check Engine svjetlo. Samo je važno napomenuti da ovi koraci mogu privremeno ukloniti ili poništiti Check Engine svjetlo, ali neće riješiti osnovni problem. Ovaj vodič vas upućuje kako poništiti Check Engine svjetlo privremeno i dati vam vremena da pronađete trajno rješenje.

Koraci za poništavanje Check Engine svjetla

 1. Provjerite da li je gorivo dobro zatvoreno: Prvi korak je provjeriti da li je poklopac spremnika za gorivo dobro zatvoren. Ako je poklopac labavo pričvršćen ili dobro zatvoren, to može aktivirati Check Engine svjetlo. Dobro provjerite da li ste pravilno zatvorili poklopac spremnika za gorivo.
 2. Provjerite da li je lambda sonda u ispravnom stanju: Lambda sonda je senzor kisika u ispušnom sustavu vašeg vozila. Ako je lambda sonda izvan pogonskog opsega ili oštećena, to može uzrokovati da se upali Check Engine svjetlo. Možete pokušati poništiti Check Engine svjetlo isključivanjem baterije na nekoliko minuta. Međutim, imajte na umu da to može resetirati i druge postavke na vašem vozilu.
 3. Provjerite da li je katalizator u ispravnom stanju: Katalizator je dio ispušnog sustava koji smanjuje količinu štetnih emisija koje vaše vozilo emitira. Ako je katalizator oštećen ili neispravan, to može uzrokovati da se upali Check Engine svjetlo. Jedan od načina za pokušaj poništavanja Check Engine svjetla je vožnja na autocesti pri stabilnoj brzini od oko 80 km/h tijekom 10-ak minuta. Ova vožnja može pomoći da se katalizator očisti od nakupina i poboljša njegova učinkovitost.
 4. Potražite pomoć stručnjaka: Ako nakon pokušaja navedenih koraka, Check Engine svjetlo i dalje svijetli, preporučuje se da se obratite stručnoj osobi, poput kvalificiranog mehaničara ili servisa. Oni će moći dijagnosticirati problem i pružiti vam trajno rješenje.

Nakon što ste pokušali poništiti Check Engine svjetlo, važno je pratiti svoje vozilo i obratiti pažnju na bilo kakve promjene ili simptome koji se mogu pojaviti. Ako primijetite bilo kakve neobične zvukove, mirise ili pogoršanje performansi vozila, svakako odmah potražite pomoć stručnjaka.

Zaključno, pokušaji poništavanja Check Engine svjetla su samo privremena rješenja i neće riješiti osnovni problem. Važno je pronaći trajno rješenje kako biste održali svoje vozilo u dobrom stanju i osigurali sigurnu vožnju.

Problemi s Check Engine svjetlom

Kako provjeriti Check Engine kodove

Kada se Check Engine svjetlo upali na instrument tabli, prva stvar koju trebate napraviti je provjeriti kodove pohranjene u sustavu vozila. To možete učiniti pomoću OBD2 čitača ili posjetom lokalnom servisu ili auto dijagnostici. Ovi kodovi pružaju informacije o problemima u vozilu i pomažu u određivanju potrebnih popravaka.

You might be interested:  Kako Provjeriti Imam Li Adhd

Najčešći problemi s Check Engine svjetlom

 • Pokvareni senzori: Neispravni senzori poput senzora kisika ili senzora tlaka u usisnom kolektoru mogu uzrokovati da se Check Engine svjetlo upali. Ti senzori mjerene različite parametre u vozilu i šalju podatke računalu vozila. Kada senzor ne radi ispravno, računalo ne dobiva točne informacije i može aktivirati Check Engine svjetlo.
 • Pokvarena plinska kapica: Kao jedan od najčešćih problema s Check Engine svjetlom, pokvarena plinska kapica može uzrokovati gubitak pritiska u sustavu goriva. To može dovesti do problema s isparavanjem goriva i aktivacije Check Engine svjetla.
 • Problemi s EGR ventilom: EGR (recirkulacija ispušnih plinova) ventil pomaže u kontroliranju emisija vozila. Ako se EGR ventil ne zatvori ili ne otvori kako treba, to može dovesti do problema s izgaranjem goriva i aktivacije Check Engine svjetla.
 • Pokvareni katalizator: Katalizator je odgovoran za smanjenje emisija štetnih plinova iz ispušnog sustava. Ako je katalizator oštećen ili začepljen, to može dovesti do problema s izgaranjem goriva i aktivacije Check Engine svjetla.

Kako riješiti probleme s Check Engine svjetlom

Rješavanje problema s Check Engine svjetlom može uključivati ​​različite korake, ovisno o uzroku problema. Neke osnovne korake koje možete poduzeti uključuju:

 1. Provjerite plinsku kapicu i osigurajte da je sigurno zatvorena.
 2. Pregledajte i očistite senzore vozila. Zamjena senzora može biti potrebna ako su oštećeni.
 3. Provjerite crijeva EGR ventila i provjerite jesu li začepljena ili oštećena.
 4. Pregledajte ispušni sustav vozila i zamijenite oštećeni katalizator ako je potrebno.

Ako ti jednostavni koraci ne riješe problem, najbolje je posjetiti stručnjaka za auto dijagnostiku ili servis kako bi provjerili i riješili sustavne probleme s vozilom.

Kako funkcionira Check Engine svjetlo?

Check Engine svjetlo je dio dijagnostičkog sustava vozila koji obavještava vozača o bilo kojim mogućim problemima s motorom ili drugim sustavima vozila. Kada se Check Engine svjetlo upali, to znači da se dogodila neka greška ili kvar, a kompjutorski sustav vozila bilježi grešku u memoriji. Vozač bi trebao provjeriti vozilo kako bi otkrio uzrok problema.

Check Engine svjetlo funkcionira tako da prati senzore i senzore sustava vozila te provjerava njihove vrijednosti. Ako senzor izmjeri vrijednost koja je izvan normalnih parametara, kompjutorski sustav vozila će zabilježiti grešku i upaliti Check Engine svjetlo. Na primjer, ako senzor kisika detektira previsoku ili prenisku razinu kisika u ispušnim plinovima, Check Engine svjetlo će se upaliti.

Kada se Check Engine svjetlo upali, vozač bi trebao provjeriti svoje vozilo što je prije moguće. Najbolje je posjetiti ovlaštenog mehaničara ili koristiti dijagnostički skener koji može očitati kôd greške koji je zabilježen u kompjutorskom sustavu vozila. Kôd greške pruža informacije koje pomažu mehaničaru u dijagnosticiranju i popravljanju problema. Bez provjere vozila i otklanjanja uzroka problema, Check Engine svjetlo će ostati upaljeno, a vozilo može iskusiti daljnje komplikacije ili lošu učinkovitost.

Česte greške koje uzrokuju Check Engine svjetlo

Česte greške koje uzrokuju Check Engine svjetlo

 • Loša svjećica

  Kada svjećica u motoru nije u dobrom stanju ili ne radi pravilno, to može dovesti do problema s sagorijevanjem goriva i izgaranjem motora. Ova greška često uzrokuje paljenje Check Engine svjetla. Rješenje za ovo je zamjena svjećica u motoru.

 • Pokvaren senzor kisika

  Senzor kisika je odgovoran za mjerenje količine kisika u ispušnim plinovima. Kada ovaj senzor ne radi pravilno, motor može dobiti pogrešne signale o smjesi goriva i zraka, što dovodi do lošeg sagorijevanja goriva i povećane emisije štetnih plinova. Zamjena senzora kisika obično otklanja ovu grešku.

 • Labavi ili prljavi poklopac goriva

  Ako poklopac goriva nije dobro zatvoren ili je prljav, može doći do povećane isparavanja goriva iz spremnika, što može dovesti do neispravnog rada motora i aktiviranja Check Engine svjetla. U ovom slučaju, potrebno je očistiti poklopac goriva ili provjeriti njegovu zaptivenost.

 • Kvar senzora temperature motora

  Senzor temperature motora je odgovoran za mjerenje temperature rashladne tekućine. Kada ovaj senzor ne radi pravilno, računalni sustav može pogrešno tumačiti podatke o temperaturi i može doći do problema s radom motora. Zamjena senzora temperature motora obično rješava ovu grešku.

 • Pokvaren sustav za kontrolu ispušnih plinova

  Ako sustav za kontrolu ispušnih plinova ne radi ispravno, može doći do povećane emisije štetnih plinova, što je uzrok aktiviranja Check Engine svjetla. Popravak ovog sustava može uključivati zamjenu katalizatora, ventila ili senzora.

Ovo su samo neke od čestih grešaka koje mogu uzrokovati paljenje Check Engine svjetla u vozilu. U mnogim slučajevima, najbolje rješenje je posjetiti kvalificiranog mehaničara i provjeriti računalni sustav vozila kako bi se utvrdio točan uzrok problema i obavila odgovarajuća popravka.

Kako samostalno provjeriti kod greške Check Engine svjetla?

Kada se upali Check Engine svjetlo na instrument tabli, to može ukazivati na neki problem s vašim automobilom. Da biste saznali o kojem se konkretnom problemu radi, možete samostalno provjeriti kod greške koji je pohranjen u sustavu upravljanja motora.

Evo koraka koje možete slijediti kako biste provjerili kod greške Check Engine svjetla:

 1. Pripremite se: Prije nego što započnete provjeru kod greške, trebat će vam OBD-II skener. OBD-II je dijagnostički sustav koji se koristi za očitavanje kodova grešaka automobila. Ovaj skener možete kupiti u trgovinama auto dijelova ili ga možete posuditi od prijatelja ako ga već imaju.
 2. Locirajte OBD-II priključak: OBD-II priključak nalazi se obično ispod upravljača ili blizu volana. Izgleda kao mali metalni pravokutnik s rupama za povezivanje.
 3. Povežite OBD-II skener: Priključite OBD-II skener u OBD-II priključak. Skener se trebao automatski uključiti i pripremiti za čitanje kodova grešaka.
 4. Pročitajte kod greške: Nakon što je skener spreman, pritisnite gumb za čitanje kodova grešaka. Skener će tada očitati kodove grešaka koji su pohranjeni u sustavu upravljanja motora.
 5. Zabilježite kod greške: Kada skener očita kod greške, zabilježite ga kako biste kasnije mogli provjeriti njegovo značenje. Kod greške obično se sastoji od kombinacije brojeva i slova.
 6. Pretražite kod greške: Nakon što zabilježite kod greške, možete ga pretražiti na internetu ili u vodiču za vaš automobil kako biste saznali što taj kod znači. Na taj način ćete dobiti ideju o tome koji dio automobila može biti problematičan.
You might be interested:  Kako Gledati Hbo Max U Hrvatskoj

Važno je napomenuti da čitanje kodova grešaka pomoću OBD-II skenera može pružiti samo općenite informacije o problemu i da je daljnja dijagnostika možda potrebna kako biste utvrdili točan uzrok problema i popravili ga.

Ako se Check Engine svjetlo upali i ako niste sigurni kako provjeriti kod greške ili kako riješiti problem, najbolje je posjetiti profesionalnog mehaničara koji će vam pomoći u dijagnostici i popravku automobila.

Kako očistiti kod greške Check Engine svjetla?

Ako se vaše Check Engine svjetlo uključilo na instrument tabli vašeg automobila, to je znak da postoji neka vrsta problema s vašim vozilom. Ova greška se obično prikazuje u obliku koda greške koji se može očitati pomoću dijagnostičkog uređaja.

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u čišćenju koda greške Check Engine svjetla i utvrđivanju uzroka problema:

 1. Prvo je potrebno povezati dijagnostički uređaj s vašim vozilom kako biste očitali kod greške. Ovaj uređaj omogućuje vam pristup informacijama o problemu i omogućuje vam brisanje koda greške.
 2. Nakon što očitate kod greške, trebali biste provjeriti što taj kod znači. Ovo možete učiniti pomoću knjige s kodovima grešaka automobila ili putem interneta. Svaki kod greške ima određeno značenje i ukazuje na specifičan problem na vozilu.
 3. Kada saznate što kod znači, trebali biste provjeriti svoje vozilo da biste utvrdili uzrok problema. Ovo može uključivati provjeru motora, senzora ili drugih dijelova vozila koji su povezani s određenim kodom greške.
 4. Nakon što utvrdite uzrok problema, možete odlučiti želite li sami pokušati riješiti problem ili se obratiti stručnjaku. Ovisno o složenosti problema, možda će biti potrebna profesionalna pomoć.
 5. Kada problem bude riješen, možete koristiti dijagnostički uređaj kako biste obrisali kod greške. Ovo će ugasiti Check Engine svjetlo na instrument tabli.

Važno je napomenuti da samo brisanje koda greške neće riješiti problem. Potrebno je utvrditi uzrok problema i provesti odgovarajuće popravke kako bi se osiguralo da Check Engine svjetlo ostaje isključeno i da vozilo normalno funkcionira.

Primjeri kodova grešaka i njihova značenja:
Kod greške Značenje
P0100 Problemi s protokom zraka / snaga signala
P0420 Neispravan katalizator
P0300 Slučajno propušteno paljenje

Zapamtite da bi provjere vezane uz Check Engine svjetlo trebali obavljati samo iskusni automehaničari ili stručnjaci. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili niste sigurni u uzrok problema, uvijek je najbolje potražiti stručnu pomoć kako biste izbjegli moguće ozbiljne posljedice.

Kada je potrebno posjetiti profesionalca?

Kada se upali Check Engine svjetlo na vašem vozilu, to može biti važan znak da nešto nije u redu. U većini slučajeva, problem može biti riješen jednostavnim koracima koje sami možete poduzeti.

Međutim, postoje situacije u kojima je potrebno posjetiti profesionalca. Evo nekoliko situacija kada je to potrebno:

 1. Ne možete otkriti problem: Ako se Check Engine svjetlo upali i ne uspijevate pronaći uzrok problema, možda je vrijeme da potražite pomoć stručnjaka. Oni imaju napredne dijagnostičke alate i znanje potrebno za pronalaženje skrivenih problema.
 2. Vaše vozilo ima ozbiljan problem: Ako primijetite druge simptome uz upaljeno Check Engine svjetlo, kao što su nepravilan rad motora, smanjena snaga ili problemi s kočnicama, to može ukazivati na ozbiljan problem. U takvim slučajevima, stručnjak će moći identificirati i riješiti problem.
 3. Broj problema se stalno povećava: Ako se Check Engine svjetlo ponovno pali i pokazuje različite kodove greške svaki put, to može ukazivati na temeljni problem u vašem vozilu. Stručnjak će biti u mogućnosti da analizira kodove greške i utvrdi najvjerojatniji uzrok problema.
 4. Trebate zamjenu dijelova: Ako vam je dijagnostika pokazala da je potrebno zamijeniti određene dijelove u vašem vozilu, najbolje je potražiti stručnjaka. Oni će imati pristup originalnim dijelovima i iskustvo potrebno za zamjenu.

Posjet stručnjaku za vozila nije uvijek potreban kada se upali Check Engine svjetlo, ali u nekim slučajevima to može biti najsigurnija i najučinkovitija opcija. Ako imate bilo kakve sumnje ili poteškoće, obratite se stručnjaku kako biste dobili potrebnu pomoć.

Kako izbjeći probleme s Check Engine svjetlom?

Check Engine svjetlo može se upaliti iz raznih razloga, ali postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti kako biste izbjegli probleme s njim. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izbjegnete da se Check Engine svjetlo upali:

1. Redovito održavanje vozila

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se Check Engine svjetlo može upaliti su problemi s održavanjem vozila. Redovito provjeravajte i mijenjajte ulje, filtere zraka, filtre za gorivo i druge dijelove vozila prema uputama proizvođača. Redovito održavanje može spriječiti mnoge probleme koji mogu uzrokovati paljenje Check Engine svjetla.

You might be interested:  Vidoviti Ljudi Koji Ne Naplacuju

2. Koristite kvalitetno gorivo

2. Koristite kvalitetno gorivo

Loše kvaliteta goriva može uzrokovati probleme s motorom i dovesti do paljenja Check Engine svjetla. Pokušajte koristiti kvalitetno gorivo i izbjegavajte punjenje na sumnjivim benzinskim postajama. Također može biti korisno dodati aditive za gorivo koji pomažu u čišćenju sustava za ubrizgavanje goriva i smanjivanju rizika od problema.

3. Provjerite čep za gorivo

Dobro zatvoren čep za gorivo važan je dio održavanja vozila. Ako čep nije pravilno zatvoren ili je oštećen, može doći do curenja pare goriva i uzrokovati probleme s Check Engine svjetlom. Provjerite čep za gorivo svaki put kada točite gorivo i osigurajte da je čvrsto zatvoren.

4. Izbjegavajte produženo vožnje s upaljenim Check Engine svjetlom

Ako se Check Engine svjetlo upali, važno je da provjerite vozilo u najkraćem mogućem roku. Dok možda nije hitan slučaj, produženo vožnja s upaljenim Check Engine svjetlom može dovesti do većih problema s vozilom. Odmah provjerite vozilo kod mehaničara kako biste utvrdili uzrok problema i izbjegli moguće štete.

5. Koristite dijagnostički alat

Dijagnostički alati mogu biti vrlo korisni u izbjegavanju problema s Check Engine svjetlom. Oni vam omogućuju da očitate kodove grešaka i saznate uzrok problema prije nego što se svjetlo upali. Ako primijetite neku nepravilnost u vožnji ili radu motora, možete koristiti dijagnostički alat kako biste saznali više o problemu i poduzeli pravovremene mjere.

Prije nego se Check Engine svjetlo upali, važno je paziti na redovito održavanje vozila i primijetiti bilo kakve nepravilnosti. Iako se ponekad problemi ne mogu izbjeći, ovim mjerama možete smanjiti rizik od paljenja Check Engine svjetla i održavati svoje vozilo u najboljem stanju.

Konačne misli o rješavanju problema s Check Engine svjetlom

Check Engine svjetlo na upravljačkoj ploči može biti frustrirajuće iskustvo za vozače. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste riješili ovaj problem i održali svoje vozilo u dobrom stanju.

Redovito održavanje vozila

Jedan od najvažnijih načina za izbjegavanje problema s Check Engine svjetlom je redovito održavanje vašeg vozila. Redovito mijenjajte ulje i filtere, provjeravajte razinu tekućina i održavajte motor u dobrom stanju. Održavajući svoje vozilo u dobrom stanju, smanjujete šanse za pojavu problema s Check Engine svjetlom.

Provjerite gorivo i gorivni sustav

Ako Check Engine svjetlo upali, jedan od mogućih uzroka može biti problem s gorivom ili gorivnim sustavom. Provjerite jeste li koristili kvalitetno gorivo i provjerite je li vaš gorivni sustav ispravan. Također, provjerite jeste li pravilno zatvorili poklopac spremnika nakon punjenja gorivom.

Koristite dijagnostički uređaj

U slučaju da se Check Engine svjetlo upali, koristite dijagnostički uređaj za očitavanje koda greške. Ovi uređaji mogu vam pružiti informacije o tome što je uzrok problema. Možete koristiti i online alate za očitavanje kodova greške kako biste dobili detaljnije informacije.

Posjetite servis

Ako se Check Engine svjetlo upali i ne možete sami riješiti problem, posjetite kvalificiranog mehaničara ili servisno središte. Oni će moći provjeriti vozilo i otkriti uzrok problema. Nemojte ignorirati Check Engine svjetlo jer to može dovesti do ozbiljnijeg kvara na vozilu.

Uzimanje brige o Check Engine svjetlu može vam pomoći u održavanju sigurnosti vašeg vozila i produžiti vijek trajanja. Redovito održavanje, provjera goriva i gorivnog sustava, korištenje dijagnostičkih uređaja i posjet servisnom centru su sve važni koraci u održavanju i rješavanju problema s Check Engine svjetlom.

FAQ:

Kako mogu sam poništiti Check Engine svjetlo na mom automobilu?

Da biste sami poništili Check Engine svjetlo na automobilu, trebate koristiti OBD-II skener ili dijagnostički alat. Povežite skener s priključkom koji se nalazi ispod upravljača i prati upute koje ste dobili s uređajem kako biste očitali kodove grešaka. Zatim izbrišite kodove i provjerite je li Check Engine svjetlo ugašeno. Međutim, važno je napomenuti da samo brisanje koda greške neće riješiti temeljni problem koji je uzrokovao paljenje Check Engine svjetla. Stoga je preporučljivo da odmah pregledate automobil kako biste utvrdili uzrok problema i izvršili potrebne popravke.

Koliko košta izvođenje dijagnostičkog testa u auto servisu?

Cijena dijagnostičkog testa u auto servisu može varirati ovisno o mjestu i vrsti testa koji se izvodi. U prosjeku, cijena dijagnostičkog testa može se kretati između 200 i 500 kuna. Međutim, važno je napomenuti da su troškovi dijagnostike obično uključeni u troškove popravka ako odlučite popraviti automobil u istom servisu. Cijena također može biti viša ako je potrebna detaljnija dijagnoza ili ako je potrebno zamijeniti dijelove automobila.

Jesu li sve greške koje uzrokuju paljenje Check Engine svjetla ozbiljne?

Ne, ne sve greške koje uzrokuju paljenje Check Engine svjetla nisu ozbiljne. Neka svjetlo može se upaliti zbog manjih problema kao što su labava čep goriva ili neispravna sonda kisika. Međutim, Check Engine svjetlo može se upaliti i zbog ozbiljnijih problema kao što su kvar senzora ili oštećenje motora. Stoga je uvijek važno odmah pregledati automobil kako biste utvrdili uzrok problema i izbjegli daljnje oštećenje automobila.

Mogu li nastaviti voziti automobil ako je Check Engine svjetlo uključeno?

Općenito je sigurno nastaviti vožnju automobila ako je Check Engine svjetlo upaljeno. Međutim, trebali biste odmah pregledati automobil kako biste utvrdili uzrok problema i izbjegli daljnje oštećenje automobila. U nekim slučajevima, vožnja automobila s upaljenim Check Engine svjetlom može dovesti do smanjene učinkovitosti motora ili čak do kvara. Stoga je preporučljivo odmah provjeriti automobil i izvršiti potrebne popravke.