Kako povećati cipele za broj - Savjeti i trikovi

Kako Povecati Cipele Za Broj

Kako Povecati Cipele Za Broj

Često se dogodi da kupite par cipela koje mislite da će vam odgovarati, ali kada ih obujete, shvatite da su vam malo tesne. To je frustrirajuće iskustvo, ali ne brinite – postoje načini da povećate cipele za broj i učinite ih udobnijima!

Jedan od najjednostavnijih trikova je da koristite debeli par čarapa i fen za kosu. Obujte debeli par čarapa i zagrijte područja cipele koja su vam tesna fenom za kosu. Toplina će proširiti materijal cipele i omogućiti vam da se malo opustite u njima. Budite oprezni da ne pregrijavate cipele, jer to može oštetiti materijal.

Također možete koristiti ulje ili krema za cipele kako biste ih omekšali i proširili. Nanesite malu količinu ulja ili kreme na unutrašnju stranu cipele i lagano je masirajte. Ostavite cipele da se opuste i upiju ulje nekoliko sati. Ponovite postupak ako je potrebno.

Ako vam cipele stalno izazivaju neugodnost, možete koristiti specijalne gumene jastučiće koji pomažu u povećanju prostora u cipelama. Ovi jastučići mogu se staviti na pritisnuta područja cipele kako bi se stvorio dodatni prostor za vaše stopalo. Većina ih je ljepljiva, tako da će ostati na mjestu tijekom nošenja cipela.

Ne zaboravite da je najbolje kupiti cipele koje vam odgovaraju već pri kupnji. Međutim, ako se ipak dogodi da su vam cipele tesne, nadamo se da će vam ovi savjeti i trikovi pomoći da ih povećate za broj i učinite udobnijima.

Contents

Vodič za povećanje cipela bezbolno i lako

1. Isprobajte metodu sa vodom i zamrzivačem

Da biste povećali veličinu svojih cipela bezbolno i lako, jedna od metoda koju možete isprobati je metoda sa vodom i zamrzivačem.

 • Navlažite čarapu u hladnoj vodi.
 • Obrišite višak vode sa čarape kako ne biste mokrili cipele.
 • Stavite vlažnu čarapu u cipelu i rasporedite je kako bi popunila cijeli prostor u cipeli.
 • Stavite cipele u zamrzivač na nekoliko sati, tako da se voda u čarapi zamrzne i poveća prostor u cipeli.
 • Kad izvadite cipele iz zamrzivača, ostavite da se voda u čarapi otopi prije nego što ih izvadite iz čarape i obujete.

2. Koristite napravu za širenje cipela

Postoje naprave za širenje cipela koje možete koristiti kako biste povećali veličinu cipela bezbolno i lako.

 1. Kupite napravu koja se može umetnuti u cipele i širiti ih.
 2. Slijedite upute za upotrebu naprave.
 3. Umjesto naprave za širenje cipela, možete koristiti i običnu čarapu ili mokar novinski papir.
 4. Umetnite čarapu ili mokar novinski papir u cipelu i ostavite da se suši dok ne postignete željenu veličinu cipele.

3. Posjetite profesionalnog obućara

Ako imate vrlo skupe ili specijalne cipele koje želite povećati za broj, najbolje je posjetiti profesionalnog obućara.

Obućar će imati alate i vještine potrebne da proširi cipele bez oštećenja materijala i da prilagodi cipele vašem stopalu.

Raspitajte se o cijeni i trajanju postupka prije nego što se odlučite na ovu opciju.

Tabela veličina cipela
EU broj UK broj US broj
36 3.5 5.5
37 4 6
38 5 7
39 6 8
40 6.5 8.5

Važnost pravilne veličine cipela i kako je odrediti

Pravilna veličina cipela je izuzetno važna za udobnost, dobro zdravlje i pravilan razvoj stopala. No, često ljudi nose cipele koje su preuske ili prevelike, što može dovesti do raznih problema kao što su žuljevi, kurje oči, deformacije stopala i bolovi.

Kako bi odredili pravilnu veličinu cipela, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora:

1. Mjerite stopala

Prvi korak u odabiru prave veličine cipela je mjerenje stopala. To možete učiniti pomoću mjerača stopala koji možete pronaći u radnjama ili putem online tablica s veličinama stopala. Važno je napomenuti da trebate mjeriti stopala s čarapama koje ćete nositi s cipelama.

You might be interested:  Kako Zatvoriti Terasu Ideje

2. Veličina cipela varira prema marki

Trebate biti svjesni da veličina cipela može varirati prema marki i modelu. Stoga se ne treba temeljiti samo na broju veličine, već treba i probati cipele kako biste se uvjerili da savršeno pristaju.

3. Pravilan prostor u cipelama

Cipele trebaju pružati dovoljno prostora za prste kako bi se mogli slobodno kretati. Također, trebaju biti dovoljno široke da ne stisnu stopala ili uzrokuju nelagodu.

4. Provjerite duljinu i širinu cipela

Prilikom probavanja cipela, važno je provjeriti da li se stopalo dobro smješta u cipelu. Trebalo bi biti dovoljno prostora za sve prste, bez stiskanja ili trljanja. Također, dužina cipele trebala bi biti nekoliko centimetara duža od stopala kako bi se osiguralo da nema pritiska na prste.

5. Potražite savjet stručnjaka

Ako imate posebne probleme s stopalima, kao što su ravna stopala ili visoki svodovi, možda ćete trebati potražiti savjet ortopeda ili specijaliste za stopala kako biste odabrali cipele koje će vam pružiti potrebnu podršku i udobnost.

Ukratko, pravilna veličina cipela je ključna za udobnost i zdravlje stopala. Slijedeći ove savjete možete poboljšati svoj izbor cipela i osigurati da vaše stopalo bude udobno i zdravo.

Trikovi sa stručnjacima o tome kako raširiti cipele

Ako imate nove ili uske cipele koje vam pritisću noge, ne očajavajte! Postoji nekoliko trikova koje možete primijeniti kako biste raširili cipele i osigurali udobnost prilikom nošenja. Evo nekoliko savjeta stručnjaka koje možete isprobati:

1. Led metoda

Jedan od najjednostavnijih načina da raširite cipele je upotreba leda. Napunite plastične vrećice vodom i smjestite ih u cipele, na mjesta koja vam pritišću. Stavite cipele s vodom u zamrzivač i pričekajte da se led potpuno zamrzne. Kako led raste, proširit će materijal cipela. Kada se led potpuno zamrzne, izvadite cipele iz zamrzivača i pustite da se led otopi prije nego što ih izvadite. Vaše cipele će biti raširene i udobnije za nošenje.

2. Sušilo za kosu

Ako ne želite koristiti led, možete isprobati ovaj trik sa sušilom za kosu. Obujte najdeblje čarape koje imate i obujte uske cipele. Zatim usmjerite sušilo za kosu prema uskim dijelovima cipela, zadržavajući topli zrak otprilike 20-30 sekundi na svakom mjestu. Toplina će omekšati materijal cipela i omogućiti vam da ih raširite. Nastavite koristiti sušilo za kosu tamo gdje je potrebno sve dok ne postignete željenu udobnost.

3. Cipela rasteznica

Rasteživači cipela su posebni alati koji se koriste za raširenje i oblikovanje cipela. Oni djeluju razvlačenjem materijala cipela, čime se osigurava proširenje i udobnost. Da biste to učinili, umetnite rasteživače unutar cipela i zatežite ih do razine koju želite postići. Držite cipele s rasteživačima preko noći ili koliko je potrebno da se postigne željeni rezultat.

4. Profesionalna intervencija

Ako vam se ne sviđa ideja eksperimentiranja s cipelama kod kuće, možete potražiti pomoć stručnjaka za cipele. Mnogi cipelari i trgovine sa cipelama nude usluge raširenja cipela. Oni će koristiti specijalizirane alate i tehnike kako bi cipele raširili na način koji osigurava ljepotu i udobnost. Ova opcija može biti malo skuplja, ali je sigurna i brza.

Napomena: Pri korištenju bilo kojeg od tih trikova bitno je biti pažljiv. Prekomjerno raširenje cipela može uzrokovati oštećenje materijala ili gubitak oblika cipele. Provjerite upute za održavanje cipele kako biste bili sigurni da koristite sredstva koja su prikladna za određeni materijal cipela.

Sada kada znate nekoliko trikova stručnjaka o tome kako raširiti cipele, možete isprobati jedan ili više ovih savjeta kako biste osigurali udobnost i uživanje u nošenju svojih omiljenih cipela.

Korištenje prirodnih sredstava za proširenje cipela

Koristite vodu i led

Jedan od prirodnih načina za proširenje cipela je korištenje vode i leda. Postupak je vrlo jednostavan. Napunite vrećicu za zamrzivač vodom i stavite je u cipelu. Stavite cipele s vrećicama u zamrzivač i pričekajte dok se voda ne zamrzne. Voda će se pretvoriti u led, šireći cipelu. Nakon što se led otopi, cipela bi trebala biti proširena za nekoliko milimetara.

Prirodna ulja

Još jedan način za proširenje cipela je korištenje prirodnih ulja poput ulja avokada ili ricinusovog ulja. Nanesite malu količinu ulja na unutarnju stranu cipele i ostavite je preko noći. Ulje će omekšati kožu cipele i učiniti je fleksibilnijom, što će olakšati proširenje cipele.

Alkoholna para

Alkoholna para je još jedan prirodni način za proširenje cipela. Zagrijte malo alkohola, ali pazite da ga ne zagrijete previše. Nakon što alkohol postane topli, stavite cipele na njega i pustite da para djeluje 5-10 minuta. Toplina i vlaga iz alkohola će pomoći u proširenju cipele. Nakon što se cipele ohlade, provjerite je li se proširila.

Koristite cipeli proširivač

Ako želite profesionalnije rješenje, možete kupiti cipeli proširivač. Ovi uređaji koriste prirodnu silu za proširenje cipele. Jednostavno ih stavite u cipelu i podesite da se šire na pravilnu veličinu. Ostavite uređaj neko vrijeme i provjerite je li cipela proširena prema željenom broju.

Korištenje ovih prirodnih sredstava može vam pomoći da proširite cipele za jedan broj ili čak više. Prirodni pristup je siguran i nježan prema vašoj obući, osiguravajući da vaše cipele ostanu u dobrom stanju. Isprobajte ove metode i uživajte u udobnosti vaših proširenih cipela.

You might be interested:  Kako Izračunati Potrošnju Struje

Različite tehnike kako istegnuti kožne i sintetičke cipele

1. Korištenje čarapa i sušila za kosu

Prva tehnika koju možete isprobati je kombinacija nošenja debljih čarapa i sušila za kosu. Uzmite par debljih čarapa i navucite ih na noge prije nego obujete cipele. Zatim, koristite sušilo za kosu kako biste zagrijali područja cipela koji su vam preuski. Iskoristite sušilo za kosu na srednjoj temperaturi i usmjerite topli zrak prema dijelovima cipela koji vas stišću. Nastavite koristiti sušilo za kosu dok se cipele ne ohlade.

2. Korištenje alkohola i vode

Druga tehnika koja može pomoći pri istezanju cipela uključuje korištenje mješavine alkohola i vode. Uzmite jednake količine alkohola i vode te ih pomiješajte. Navlažite krpu ili spužvicu u tu mješavinu i nanesite je na unutrašnjost cipela na područja koja želite istegnuti. Nakon nanosa mješavine, obujte cipele i nosite ih dok se potpuno ne osuše. Alkohol će pomoći da se koža rastegne, dok voda pomaže u održavanju fleksibilnosti materijala.

3. Korištenje istezalice za cipele

Alternativno, možete koristiti istezalicu za cipele koja je posebno dizajnirana za istezanje materijala cipela. Postavite istezalicu za cipele unutar cipele i zategnite je kako bi se materijal istegnuo. Držite istezalicu unutar cipele najmanje nekoliko sati, ili čak preko noći, kako bi se postigao željeni rezultat. Ova tehnika je posebno korisna kod kožnih cipela koje želite malo povećati.

4. Korištenje cipeleširitelnih sprejeva

Na tržištu postoje i posebni sprejevi za istezanje cipela koji olakšavaju postupak istegnuća. Sprej jednostavno nanesite na unutrašnjost cipele i pričekajte da se osuši. Ovaj proizvod pomaže u omekšavanju materijala, što olakšava istezanje cipele. Ova tehnika je prikladna i za kožne i sintetičke cipele.

5. Odlazak kod profesionalnog obućara

Ako nijedna od prethodnih tehnika ne daje rezultate ili se ne osjetite sigurno da sami istežete cipele, uvijek možete potražiti stručnu pomoć kod profesionalnog obućara. Obućar ima iskustva i specijalna pomagala koja će vam pomoći da sigurno i učinkovito istegnete cipele i povećate njihov broj.

Uz ove različite tehnike, trebali biste moći dobiti malo više prostora u svojim kožnim i sintetičkim cipelama. Prije nego što koristite neku od ovih tehnika, provjerite upute proizvođača ili savjetujte se s profesionalnim obućarom kako biste se uvjerili da je sigurno istezanje vaših specifičnih cipela.

Kako povećati cipele za broj koristeći domaće trikove

Korištenje novinskih papira

Jedan od najjednostavnijih načina da povećate cipele za broj je korištenje novinskog papira. Jednostavno zgužvajte nekoliko listova novinskog papira i stavite ih u prednji dio cipele. Ovo će vam pomoći da dodate malo prostora i povećate udobnost cipela.

Korištenje vode i sušila za kosu

Ako su vaše cipele od prirodnog materijala kao što je koža, možete iskoristiti trik sa vodom i sušilom za kosu. Navucite debele čarape i obujte cipele. Zatim nanesite vodu na dijelove cipela koje želite da rastegnete, poput prstiju ili pete. Neka voda prodre u kožu i zatim koristite sušilo za kosu da zagrijete te dijelove dok se ne osuše. Toplota će pomoći da se cipele rastegnu za broj veći.

Korištenje smrznute vrećice s vodom

Jedan od neobičnijih trikova je korištenje smrznute vrećice s vodom. Napunite vrećicu vodom, dobro je zatvorite i stavite je u prednji dio cipele. Stavite cipele u zamrzivač i pustite da se voda smrzne. Kako se voda smrzava, širi se i stvara pritisak na cipele, što pomaže da se rastegnu.

Korištenje rastezljivih uložaka

Ako želite dugotrajno rješenje za povećanje cipela, možete koristiti rastezljive uloške. Ovi ulošci su napravljeni od materijala koji se rastegne kako bi povećao veličinu cipela. Ulošci su obično dostupni u različitim veličinama i mogu se prilagoditi vašim cipelama da bi vam pružili dodatnu udobnost i prostor.

Konsultacija s profesionalnim cipelerom

Ako vam prethodni trikovi ne daju željene rezultate ili želite sigurno rješenje, uvijek je najbolje konzultirati se s profesionalnim cipelerom. Cipeler može koristiti razne tehnike i alate kako bi povećao cipele za broj, pružajući vam savjet i dodatnu podršku.

Zaključak

Povećanje cipela za broj može biti jednostavan proces ako koristite domaće trikove kao što je korištenje novinskog papira, vode i sušila za kosu, smrznute vrećice s vodom ili rastezljivih uložaka. Međutim, uvijek je dobro konzultirati se s profesionalnim cipelerom za sigurno i dugotrajno rješenje.

Kupovina cipela sa mogućnošću povećanja veličine

Kada tražite cipele, važno je da pronađete one koje vam savršeno odgovaraju. Međutim, ponekad se može dogoditi da cipele koje ste kupili ipak nisu baš idealne veličine. Srećom, postoje neki trikovi i savjeti koji vam mogu pomoći da povećate cipele za broj koji vam nedostaje.

Korištenje uložaka

Jedan od najjednostavnijih načina da povećate veličinu cipela je korištenje uložaka. Postoje različiti tipovi uložaka koji mogu pomoći u povećanju veličine cipela. Najčešće su to gel ulošci ili silikonski ulošci koji se mogu staviti na unutrašnji dio cipele, pod petu ili ispod prstiju. Ovi ulošci će pomoći da se popuni prazan prostor i da vam cipele bolje odgovaraju.

You might be interested:  Kako Znati Da U Klimi Nema Plina

Korištenje ulja ili kreme za kožu

Ako su vaše cipele od kože, možete pokušati koristiti ulje ili kremu za kožu kako biste ih raširili. Nanesite tanki sloj ulja ili kreme na unutrašnji dio cipele i ostavite ih da odstoje nekoliko sati ili preko noći. Ovo će omekšati kožu i omogućiti da se cipele malo prošire, čime će vam bolje odgovarati.

Korištenje papira ili novina

Još jedan trik koji možete isprobati je upotreba papira ili novina da biste raširili cipele. Uzmite vlažni komad papira ili novina i stavite ga čvrsto u cipelu. Zatim stavite cipele na mjesto gdje mogu stajati bez prevrtanja i ostavite ih tako da se osuše. Kako papir ili novine budu sušili, oni će raširiti cipele i omogućiti vam da ih nosite bez nelagode.

Odlazak kod obućara

Ako ništa od navedenih trikova ne uspije, možete posjetiti obućara koji će vam pomoći da povećate veličinu cipela. Obućar će moći da napravi odgovarajuće promjene na cipelama, kao što je dodavanje elastične trake ili širenje kože, kako bi vam pružio udobnost koju tražite.

Kada kupujete cipele, uvijek je najbolje da pronađete one koje su vam odgovarajuće veličine. Međutim, ako vam se neophodne cipele malo sužavaju, možete isprobati ove trikove kako biste ih raširili i osigurali da vam pružaju potrebnu udobnost. Zapamtite da je uvijek najbolje nositi cipele koje vam savršeno odgovaraju kako biste izbjegli nelagodu i moguće probleme sa stopalima.

Održavanje i njega povećanih cipela za dugotrajnu udobnost

Dugotrajna udobnost povećanih cipela zavisi od pravilne njege i održavanja. Evo nekoliko savjeta kako održavati vaše povećane cipele u dobrom stanju:

Pravilno čišćenje

 • Koristite mekanu krpu ili četku od prirodnih vlakana kako biste očistili površinu cipela od prašine i nečistoće. Izbjegavajte korištenje oštrih predmeta koji bi mogli ogrebati ili oštetiti cipele.
 • Ako su cipele izrađene od materijala osjetljivog na vlagu, poput kože, koristite specijalne proizvode za čišćenje koji su prikladni za tu vrstu materijala.

Spremanje cipela

 • Kada ne nosite povećane cipele, preporučljivo je da ih čuvate na suhom mjestu, daleko od izravnog svjetla i topline. Također je dobro staviti komade papira ili drvene oblike unutar cipela kako bi zadržale svoj oblik.
 • Ako je moguće, čuvajte cipele u kutiji ili torbi za cipele kako biste ih zaštitili od prašine i oštećenja.

Redovno održavanje

 • Povremeno pregledajte cipele kako biste provjerili ima li znakova oštećenja ili potrebe za popravkom. Ako primijetite bilo kakve probleme, poput ogrebotina, rupa ili odvajanja, obratite se profesionalnom krojaču ili majstoru obuće.
 • Ako su cipele izgubile oblik ili se nisu udobno proširile, možda će biti potrebno ponovno proći postupak povećanja.

Pametno održavanje cipela za dugotrajnu udobnost ključno je kako bi vam one dugo služile. Slijedeći ove savjete, vaše povećane cipele će vam pružati udobnost i podršku tijekom mnogih nošenja.+

FAQ:

Kako mogu povećati cipele za broj?

Postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da povećate cipele za broj. Jedan od najjednostavnijih trikova je punjenje čarapa sa suhim rižom i stavljanje u cipele. Ostavite ih preko noći i riža će apsorbirati vlagu, što će pomoći da se cipele malo rastežu.

Kako mogu rastezati cipele?

Postoji nekoliko načina da rastežete cipele. Možete koristiti profesionalne alate za rastezanje cipela, koji se mogu kupiti u specijaliziranim prodavnicama obuće. Također, možete isprobati napunjene čarape sa suhim materijalom kao što je riža ili pijesak, koje ostavite u cipelama preko noći kako bi se rastegnule.

Da li je moguće povećati cipele za dva broja?

Da, moguće je povećati cipele za dva broja, ali to ovisi o vrsti materijala od kojeg su cipele napravljene. Neki materijali mogu se lakše rastezati od drugih. U tom slučaju, možda ćete morati koristiti profesionalne alate za rastezanje cipela ili ih odnijeti kod profesionalnog obućara koji će ih moći povećati za dva broja.

Koliko vremena je potrebno da se cipele rastegnu?

Vrijeme koje je potrebno da se cipele rastegnu ovisi o triku koji koristite i vrsti materijala od kojih su cipele napravljene. Ako koristite punjenje čarapama i suhim materijalom, može biti potrebno ostaviti ih preko noći ili čak nekoliko dana. Ako koristite profesionalne alate, vrijeme će biti kraće, ali će i dalje ovisiti o vrsti materijala.

Kako mogu povećati cipele od prave kože?

Ako želite povećati cipele od prave kože, najbolje je odnijeti ih kod profesionalnog obućara. Oni će imati alate i tehnike specijalizirane za povećanje cipela od prave kože. Budite svjesni da postoje određene granice koliko se cipele mogu rastezati, pa je važno imati na umu da nije uvijek moguće povećati ih za više od pola broja.

Koji su drugi trikovi za povećanje cipela?

Pored punjenja čarapa suhim materijalom, postoji još nekoliko trikova koje možete isprobati za povećanje cipela. Jedan od njih je korištenje alkohola za rastezanje cipela. Nanesite malo alkohola na područja koja želite rastegnuti i zatim stavite cipele kako biste omogućili alkoholu da ih rastegne. Također, možete pokušati staviti vlažne novine ili krpe u cipele i ostaviti ih da se osuše na suncu.