Kako prenijeti podatke sa starog mobitela na novi - Korak po korak vodič

Kako Prebaciti Podatke Sa Starog Mobitela Na Novi

Kako Prebaciti Podatke Sa Starog Mobitela Na Novi

U današnje vrijeme, mobilni telefoni su postali neizostavni dio našeg života. No, ponekad se dogodi da moramo zamijeniti stari telefon novim i moramo prenijeti sve naše podatke sa starog uređaja na novi. To može biti izazovan zadatak, ali srećom postoji nekoliko jednostavnih načina da to učinimo. U ovom korak po korak vodiču, objasnit ćemo vam kako prenijeti svoje podatke sa starog mobitela na novi. Pratite ove korake i bit ćete spremni za korištenje svog novog telefona u tren oka!

Contents

Korak 1: Provjerite podržava li vaš stari telefon mogućnost prijenosa podataka

Prvi korak u procesu prebacivanja podataka je da provjerite podržava li vaš stari telefon mogućnost prijenosa podataka. Mnogi noviji modeli imaju tu mogućnost, ali stariji modeli to možda nemaju. Provjerite korisnički priručnik svog mobilnog telefona ili posjetite web stranicu proizvođača kako biste saznali postoji li način kako prenijeti podatke sa starog uređaja na novi.

Korak 2: Korištenje Bluetooth ili Wi-Fi prijenosa

Jedna od najjednostavnijih metoda prijenosa podataka je korištenje Bluetooth ili Wi-Fi prijenosa. Ove funkcije omogućuju bežični prijenos podataka između uređaja. Proces prijenosa podataka može varirati ovisno o modelu telefona, ali općenito se svodi na korištenje opcije “Prijenos podataka” ili “Dijeljenje podataka” na oba uređaja.

Korak 3: Korištenje aplikacija za prijenos podataka

Ako vaš stari telefon ne podržava Bluetooth ili Wi-Fi prijenos, ili želite imati više kontrola nad procesom prijenosa, možete koristiti aplikacije za prijenos podataka. Postoje mnoge aplikacije dostupne u trgovinama aplikacija koje vam omogućuju brz i jednostavan prijenos podataka kao što su kontakti, poruke, fotografije i još mnogo toga. Pretražite trgovinu aplikacija na svom starom i novom telefonu i pronađite aplikaciju koja zadovoljava vaše potrebe.

Sve u svemu, prenošenje podataka sa starog mobitela na novi može biti jednostavan proces ako slijedite pravilan vodič. Provjerite podržava li vaš stari telefon mogućnost prijenosa podataka, koristite Bluetooth ili Wi-Fi prijenos ili preuzmite aplikaciju koja će vam pomoći u prijenosu podataka. Sada, kada znate korake, možete uživati u svom novom telefonu bez gubitka važnih informacija!

Korak 1: Priprema oba uređaja

Korak 1: Priprema oba uređaja

Da biste prenijeli podatke sa starog mobitela na novi, prvi korak je priprema oba uređaja. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

1. Provjerite da oba uređaja imaju dovoljno baterije

Da biste uspješno prenijeli podatke, važno je da oba uređaja imaju dovoljno baterije. Ako je potrebno, napunite oba uređaja prije nego što započnete proces prijenosa.

2. Provjerite podržava li vaš novi mobitel željeni način prijenosa

Postoje razni načini za prenos podataka s jednog mobitela na drugi, poput Bluetooth veze, USB kabela ili korištenja aplikacija za prijenos podataka. Provjerite jesu li oba uređaja kompatibilna s odabranom metodom prijenosa.

3. Osigurajte dovoljno prostora na novom mobitelu

Prije nego što započnete s prijenosom, uvjerite se da na novom mobitelu ima dovoljno prostora za sve podatke koje planirate prenijeti. Ako je potrebno, izbrišite nepotrebne datoteke ili premjestite postojeće podatke na sigurno mjesto.

4. Provjerite imate li odgovarajući kabel ili pribor

Ako koristite USB kabel za prijenos podataka, provjerite imate li odgovarajući kabel za spajanje oba uređaja. Ako koristite Bluetooth, provjerite je li Bluetooth funkcija uključena na oba uređaja.

You might be interested:  Kako Aktivirati Karticu Otp Na Bankomatu

5. Napravite sigurnosnu kopiju važnih podataka

Prije započinjanja prijenosa, preporučuje se da napravite sigurnosnu kopiju svih važnih podataka s starog mobitela. Sigurnosna kopija će vam pomoći da se zaštitite od gubitka podataka u slučaju neplaniranih problema tijekom prijenosa.

6. Očistite uređaje od nepotrebnog sadržaja

Prije prijenosa, preporučuje se da oba uređaja očistite od nepotrebnog sadržaja, poput privremenih datoteka, neželjenih aplikacija ili nepotrebnih fotografija. To će olakšati proces prijenosa i uštedjeti prostor na oba uređaja.

Nakon što pripremite oba uređaja, spremni ste za sljedeći korak – odabir načina prijenosa podataka. Pročitajte sljedeći korak kako biste saznali više.

Korak 2: Korištenje Bluetooth veze

Korak 2.1: Pregled kompatibilnosti Bluetooth-a

Prvi korak pri korištenju Bluetooth veze za prijenos podataka sa starog mobitela na novi je provjera kompatibilnosti između uređaja. Obavezno provjerite da li vaš stari mobitel i novi mobitel podržavaju Bluetooth konekciju. Većina modernih mobitela podržava Bluetooth, ali stariji modeli možda nemaju ovu mogućnost.

Korak 2.2: Provjera Bluetooth postavki

Da biste koristili Bluetooth veze, morate prvo provjeriti da li je Bluetooth uključen na oba uređaja – starom i novom mobitelu. Da biste to učinili, idite na postavke mobitela i potražite odjeljak za Bluetooth. Uključite Bluetooth na oba uređaja.

Korak 2.3: Povezivanje uređaja putem Bluetooth-a

Nakon što ste provjerili kompatibilnost i uključili Bluetooth na oba uređaja, možete ih povezati putem Bluetooth veze. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Na starom mobitelu idite na postavke, odaberite Bluetooth odjeljak i omogućite vidljivost uređaja.
 2. Na novom mobitelu idite na postavke, odaberite Bluetooth odjeljak i aktivirajte pretraživanje uređaja.
 3. Novi mobitel će pronaći stari mobitel u listi dostupnih uređaja. Odaberite stari mobitel za povezivanje.
 4. Na starom mobitelu će se pojaviti obavijest o pokušaju povezivanja putem Bluetooth veze. Prihvatite povezivanje.
 5. Nakon uspješnog povezivanja, uređaji će biti spojeni putem Bluetooth veze.

Korak 2.4: Prijenos podataka putem Bluetooth-a

Nakon što su uređaji uspješno povezani putem Bluetooth veze, možete započeti prijenos podataka. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Na starom mobitelu idite na postavke aplikacije koju želite prenijeti, odaberite opciju za dijeljenje ili slanje putem Bluetooth-a.
 2. Odaberite novi mobitel iz liste dostupnih uređaja.
 3. Potvrdite prijenos podataka na novi mobitel.
 4. Na novom mobitelu će se pojaviti obavijest o primanju podataka putem Bluetooth-a. Prihvatite prijenos podataka.
 5. Prijenos podataka će se automatski započeti i bit će dovršen kada su svi podaci preneseni.

Korak 2.5: Provjera prenesenih podataka

Nakon što je prijenos podataka putem Bluetooth-a završen, provjerite novi mobitel kako biste bili sigurni da su svi podaci uspješno preneseni. Pregledajte aplikacije, kontakte, fotografije ili druge podatke koje ste prenijeli.

Korak 2.6: Isključivanje Bluetooth veze

Kada završite s prijenosom podataka, preporučuje se isključivanje Bluetooth veze na oba uređaja kako biste sačuvali bateriju i osigurali sigurnost vaših uređaja. Idite na postavke svakog uređaja i isključite Bluetooth s istim postupkom kao što ste ga uključili.

Korak 3: Prijenos podataka putem USB kabela

Jedan od najjednostavnijih načina prijenosa podataka sa starog mobilnog telefona na novi je korištenje USB kabla. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Prilikom kupnje novog mobilnog telefona, provjerite da li dolazi sa USB kabelom. Ukoliko ne dolazi, provjerite koji tip kabela je potreban za spajanje vašeg starog mobilnog telefona na novi.
 2. Potrebno je omogućiti USB debugging (USB otklanjanje pogrešaka) na starom mobilnom telefonu. Ovisno o modelu telefona, postupak može varirati. Najčešće se postavke za USB debugging mogu pronaći u ‘Postavke > Developer options’ na telefonu.
 3. Pomoću USB kabla spojite stari mobilni telefon na novi mobilni telefon ili računalo.
 4. Na starom mobilnom telefonu, uključite USB način rada (MTP mod) kako bi omogućili prijenos podataka. Ovo se obično može napraviti otvaranjem obavijesti na vrhu zaslona i odabirom opcije “Povezano kao medij”.
 5. Na novom mobilnom telefonu ili računalu, potrebno je prihvatiti USB vezu i omogućiti pristup podacima. Ovisno o sustavu, ova obavijest se može pojaviti na zaslonu ili se mora provjeriti u postavkama uređaja.
 6. Kada je USB veza uspostavljena, moći ćete pristupiti podacima sa starog mobilnog telefona. To može uključivati fotografije, kontakte, poruke, glazbu i druge datoteke.

Nakon uspješnog završetka prijenosa podataka, obavezno isključite USB način rada i odspojite USB kabel. Sada možete pregledavati i koristiti svoje podatke na novom mobilnom telefonu.

Korak 4: Korištenje softverskih alata treće strane

Kada se selite s jednog mobitela na drugi, možete koristiti i softverske alate treće strane kako biste prenijeli podatke na jednostavan i brz način. Ovi alati često imaju funkcije za prijenos različitih vrsta podataka kao što su kontakti, poruke, slike i više.

Jedan od popularnih alata koji se može koristiti je MobileTrans. Ovaj alat vam omogućuje da prenesete podatke s bilo kojeg mobitela na drugi, bilo da se radi o Androidu ili iPhoneu. Evo kako možete koristiti MobileTrans za prijenos podataka:

 1. Preuzmite i instalirajte MobileTrans aplikaciju na oba mobitela.
 2. Pokrenite aplikaciju na oba mobitela i odaberite opciju “Prijenos podataka”.
 3. Povežite oba mobitela s računalom pomoću USB kabela.
 4. Priključite stare mobitele na računalo i otvorite program.
 5. Odaberite vrstu podataka koje želite prenijeti, poput kontakata, poruka i slika.
 6. Pritisnite gumb “Prijenos” i pričekajte da se proces završi.
 7. Kada je prenos završen, odspojite oba mobitela i provjerite jesu li podaci uspješno preneseni na novi mobitel.
You might be interested:  Kako Se Riješiti Buha

Koristite ovaj korak ako ne želite izravno kopirati podatke s vašeg starog mobitela na novi, već želite koristiti alat treće strane koji može pojednostaviti postupak prijenosa podataka. Provjerite je li alat kojeg koristite kompatibilan s vašim mobitelima i da li podržava vrste podataka koje želite prenijeti.

Korak 5: Korištenje Google računa za sinkronizaciju

Korak 5: Korištenje Google računa za sinkronizaciju

Ako koristite Android uređaj, možete iskoristiti prednosti Google računa za jednostavnu sinkronizaciju podataka s vašeg starog mobitela na novi.

Korak 5.1: Provjera da li je vaš Google račun aktiviran

Prvo, provjerite da li je vaš Google račun aktiviran na vašem starom mobitelu. Otvorite Postavke > Računi i provjerite da li je Google račun izlistan. Ako nije, dodajte svoj Google račun prateći upute na zaslonu.

Korak 5.2: Sinkronizacija podataka

 1. Otvorite Postavke > Računi > Google na vašem starom mobitelu.
 2. Odaberite svoj Google račun.
 3. Provjerite opcije za sinkronizaciju koje želite koristiti (npr. kontakti, kalendar, bilješke itd.).
 4. Pritisnite gumb za sinkronizaciju ili ikonu za osvježavanje da biste započeli proces.
 5. Počet će se sinkronizirati podaci s vašeg starog mobitela na vaš Google račun u oblaku.

Korak 5.3: Sinkronizacija podataka na novom mobitelu

Kada dobijete novi mobitel i aktivirate ga, prijavite se na svoj Google račun i dopustite da se podaci sinkroniziraju na novi uređaj. Otvorite Postavke > Računi > Google i odaberite svoj Google račun. Provjerite da su opcije za sinkronizaciju uključene, a zatim pritisnite gumb za sinkronizaciju ili ikonu za osvježavanje da biste prenijeli podatke na novi mobitel.

Korištenje Google računa za sinkronizaciju je jednostavan način za prenos podataka s vašeg starog mobitela na novi. Osigurajte se da imate aktiviran Google račun i koristite opciju sinkronizacije kako biste sačuvali sve važne podatke na vašem novom uređaju.

Korak 6: Korištenje SD kartice

1. Provjerite podržava li Vaš novi mobitel SD karticu

Prvi korak je provjeriti podržava li Vaš novi mobitel korištenje SD kartice. Upute za provjeru možete pronaći u priloženoj dokumentaciji ili na službenoj web stranici proizvođača.

2. Izvadite SD karticu iz starog mobitela

Ako Vaš stari mobitel koristi SD karticu, izvadite je pažljivo. To obično zahtijeva otvaranje poklopca baterije i umetanje / izvlačenje SD kartice iz odgovarajućeg utora.

3. Umetnite SD karticu u novi mobitel

Pronađite utor za SD karticu na svom novom mobitelu i pažljivo umetnite SD karticu. Obično se utor za SD karticu nalazi s bokove ili vrha uređaja i označen je simbolom “SD”.

4. Provjerite prepoznaje li novi mobitel SD karticu

Nakon što umetnete SD karticu, provjerite je li Vaš novi mobitel prepoznao SD karticu. To možete provjeriti tako da otvorite Postavke i pronađete odjeljak za pohranu ili SD karticu. Ako je kartica ispravno umetnuta, trebala bi biti prikazana i moći ćete pristupiti njenom sadržaju.

5. Prijenos podataka

Ako je Vaša SD kartica prepoznata, možete jednostavno prenijeti željene podatke s Vašeg starog mobitela na novi. To može uključivati slike, videozapise, kontakte, glazbu ili bilo koji drugi sadržaj koji je bio pohranjen na SD kartici.

6. Pazite na veličinu SD kartice

Prilikom prijenosa podataka s starog mobitela na novi, obratite pažnju na veličinu SD kartice u novom mobitelu. Ako je veličina SD kartice manja od kapaciteta starog mobitela, možda ćete morati izvršiti dodatne korake kako biste osigurali da sve važne datoteke stane na novu SD karticu.

7. Nastavite koristiti SD karticu

Nakon završetka prijenosa podataka, možete nastaviti koristiti SD karticu na novom mobitelu kao dodatno skladište ili za spremanje novih podataka.

Ukoliko Vam ovaj način korištenja SD kartice nije dostupan, možete isprobati druge načine prijenosa podataka na novi mobitel, kao što su korištenje Bluetooth veze, bežičnog prenosa ili računala.

Korak 7: Korištenje oblaka za prijenos podataka

Kada je riječ o prijenosu podataka s starog mobitela na novi, korištenje oblaka je jednostavan i praktičan način za sigurno prenositi svoje podatke. Uz korištenje oblaka, vaši podaci će biti sigurno pohranjeni na internetskom poslužitelju i lako ih možete preuzeti na svoj novi mobitel.

Da biste koristili oblak za prijenos podataka, slijedite ove korake:

 1. Provjerite ima li vaš stari mobitel opciju za sigurnosno kopiranje podataka u oblak. Ovu opciju možete pronaći u postavkama mobitela.
 2. Ako već nemate račun za oblak, otvorite novi račun kod pružatelja oblaka po vašem izboru. Postoje mnoge popularne usluge oblaka kao što su Google Drive, Dropbox, OneDrive i iCloud.
 3. Prijavite se na svoj račun oblaka na svom starom mobitelu. Ovdje ćete moći odabrati koje vrste podataka želite sigurnosno kopirati.
 4. Po završetku postupka sigurnosne kopije, odjavite se sa svog računa oblaka na starom mobitelu.
 5. Sada upalite svoj novi mobitel i preuzmite aplikaciju oblaka koju ste odabrali. Opet se prijavite na svoj račun oblaka.
 6. Nakon što se prijavite na svoj račun oblaka na novom mobitelu, možete odabrati opciju za preuzimanje sigurnosne kopije s starog mobitela.
 7. Podsjetite se da biste sigurno pohranili svoje podatke s oblačnog poslužitelja na novi mobitel, morate biti spojeni na Wi-Fi mrežu ili koristiti mobilne podatke.
You might be interested:  Tvrda Stolica Kako Izbaciti Forum

Korištenje oblaka za prijenos podataka je jednostavan i učinkovit način da brzo prenesete sve svoje podatke s jednog mobitela na drugi. Ova metoda je posebno korisna ako imate velike količine podataka koje želite sigurnosno kopirati i premjestiti na novi uređaj. Osigurajte sigurnost i dostupnost svojih podataka korištenjem oblaka kao svoje sigurnosne kopije.

Korak 8: Provjera prijenosa podataka i brisanje starih podataka

Jednom kada ste uspješno prenijeli sve podatke sa starog mobilnog uređaja na novi, važno je provjeriti da li je prijenos podataka prošao ispravno. Također je preporučljivo obrisati stare podatke sa starog mobilnog uređaja kako biste oslobodili prostor i zaštitili svoju privatnost.

Provjera prijenosa podataka

 1. Provjerite da su svi podaci preneseni na novi mobilni uređaj. Otvorite različite aplikacije i provjerite da li su sve informacije, kao što su kontakti, poruke, slike, muzika i ostale datoteke, prenesene ispravno.
 2. Ako primijetite da neki podaci nisu preneseni ili da nedostaju, provjerite da li je postupak prijenosa podataka završen u potpunosti. Pokušajte ponovno prenijeti podatke ili koristite alternativne metode prenosa podataka, kao što su Bluetooth ili Cloud usluge.
 3. Ako i dalje ne možete prenijeti određene podatke, pokušajte kontaktirati proizvođača mobilnog uređaja ili pružatelja usluge za pomoć i podršku.

Brisanje starih podataka

Napomena: Prije nego što izbrišete stare podatke, svakako napravite sigurnosne kopije svih važnih podataka kako biste se zaštitili od nenamjernog gubitka podataka.

 1. Otvorite Postavke na starom mobilnom uređaju.
 2. Pronađite opciju “Obnova na tvorničke postavke” ili sličnu opciju koja će vratiti uređaj na početne postavke.
 3. Slijedite upute i potvrdite brisanje svih podataka na uređaju. Ovaj postupak će izbrisati sve podatke i postavke sa starog mobilnog uređaja.
 4. Nakon što se uređaj obnovi, možete ga isključiti i sačuvati za eventualnu prodaju ili recikliranje.

Nakon provjere prijenosa podataka i brisanja starih podataka, možete biti sigurni da su svi vaši podaci uspješno preneseni na novi mobilni uređaj i da ste uklonili sve vaše lične informacije sa starog uređaja.

FAQ:

Koje su opcije za prenos podataka sa starog mobitela na novi?

Postoji nekoliko opcija za prenos podataka sa starog mobitela na novi. Možete koristiti kabl za prenos podataka, Bluetooth ili WiFi vezu, Google račun ili aplikaciju za prenos podataka.

Kako prenijeti kontakte sa starog mobitela na novi?

Da biste prenijeli kontakte sa starog mobitela na novi, možete koristiti opciju prijenosa putem SIM kartice ili Google računa. Ako koristite SIM karticu, kopirajte kontakte na SIM karticu na starom mobitelu, a zatim ih uvezite na novi mobitel. Ako koristite Google račun, sinhronizirajte kontakte s Google računom na starom mobitelu i sinhronizirajte ih na novom mobitelu.

Kako prenijeti fotografije sa starog mobitela na novi?

Da biste prenijeli fotografije sa starog mobitela na novi, možete koristiti USB kabel za povezivanje oba mobitela sa računalom i prenijeti fotografije s jednog mobitela na drugi pomoću Windows Explorera ili programa za upravljanje datotekama. Također, možete koristiti Google fotografije ili aplikacije za prijenos podataka koje podržavaju prijenos fotografija s jednog mobitela na drugi.

Kako prenijeti poruke sa starog mobitela na novi?

Prenos poruka sa starog mobitela na novi može biti malo složeniji. Možete koristiti aplikaciju za prijenos poruka, koja će pomoći u sigurnosnoj kopiji poruka s starog mobitela i zatim ih prenijeti na novi mobitel. Također, neke aplikacije za e-poštu i društvene mreže imaju opciju sinhronizacije poruka, pa možete koristiti tu opciju ako koristite te aplikacije za komunikaciju.

Kako prenijeti aplikacije sa starog mobitela na novi?

Prenos aplikacija sa starog mobitela na novi može se obaviti na nekoliko načina. Ako su vaše aplikacije povezane s Google računom, samo se prijavite na novi mobitel s istim Google računom i preuzmite aplikacije s Google Play trgovine. Također, neke aplikacije imaju vlastitu opciju prijenosa podataka ili sigurnosne kopije, koja vam omogućuje prijenos aplikacija s jednog mobitela na drugi. Na kraju, postoje i aplikacije za prijenos podataka koje vam mogu pomoći u prijenosu aplikacija sa starog mobitela na novi.

Kako prenijeti glazbu sa starog mobitela na novi?

Da biste prenijeli glazbu sa starog mobitela na novi, možete koristiti USB kabel za povezivanje oba mobitela sa računalom i prenijeti glazbene datoteke s jednog mobitela na drugi pomoću Windows Explorera ili programa za upravljanje datotekama. Također, možete koristiti aplikacije za prijenos podataka ili Google Drive za prenos glazbe s jednog mobitela na drugi.