Kako pripremiti brokulu kao prilog - 7 jednostavnih koraka!

Kako Pripremiti Brokulu Kao Prilog

Kako Pripremiti Brokulu Kao Prilog

Brokula je zdrava i ukusna vrsta povrća koja je izuzetno popularna u mnogim kuhinjama. Ova zelenjava je bogata hranjivim tvarima kao što su vitamini, minerali, vlakna i antioksidanti. Ako želite iskoristiti sve prednosti brokule i uvesti je kao prilog u vašu ishranu, slijedite ovih 7 jednostavnih koraka.

Korak 1: Izaberite svježu brokulu koja ima zelene cvjetove i čvrstu stabljiku. Izaberite komade bez mrlja ili oštećenja.

Korak 2: Očistite brokulu tako što ćete odrezati stabljiku i ukloniti lišće. Zatim operite brokulu pod hladnom vodom kako biste uklonili prljavštinu.

Korak 3: Pripremite posudu sa soljenom vodom i zagrijte je do ključanja. Dodajte brokulu u ključalu vodu i kuhajte je 3-5 minuta, dok ne postane mekana.

Korak 4: Ocijedite brokulu i prelijte je hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Ovaj korak će sačuvati svježinu i zelenu boju brokule.

Korak 5: Isecite brokulu na manje komade ili cvjetiće. Time ćete olakšati serviranje i jedenje.

Korak 6: Stavite brokulu u posudu i dodajte ulje, sol, papar, bijeli luk ili druge začine po želji. Promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno rasporedili.

Korak 7: Pecite brokulu u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni Celzijusa oko 15-20 minuta, dok ne postane mekana i blago zapečena.

Napomena: Ako želite imati još više hranjivih tvari u svom obroku, možete dodati sir ili parmezan na brokulu prije pečenja.

Isprobajte ovaj jednostavan recept za pripremu brokule kao priloga i uživajte u njenom bogatom ukusu i nutritivnim vrijednostima. Uz malo truda i ovu korisnu hranu možete uvesti u svoju svakodnevnu ishranu.

Contents

You might be interested:  Kako Napraviti Saft Od Piletine

Korak 1: Odaberite svježu brokulu

Prvi korak u pripremi brokule kao priloga je odabir svježe i kvalitetne brokule. Kada birate brokulu, obratite pažnju na sljedeće faktore:

  • Boja: Svježa brokula treba imati bogatu zelenu boju. Izbjegavajte brokulu koja ima žute ili smeđe mrlje.
  • Stabljika: Stabljika brokule treba biti tvrda i čvrsta. Izaberite brokulu s ravnim, glatkim stabljikom.
  • Cvjetovi: Cvjetovi brokule trebaju biti zbijeni i kompaktni. Izbjegavajte brokulu čiji se cvjetovi raspadaju ili imaju vidljive znakove kvarenja.

Odabirom svježe brokule osigurat ćete da vaš prilog ima bogat okus i nutritivnu vrijednost. Nakon što ste odabrali svježu brokulu, možete nastaviti s drugim koracima pripreme.

Korak 2: Očistite brokulu od lišća

Sada kada ste odabrali savršene glavice brokule, vrijeme je da ih očistite od lišća. Ovaj korak je važan kako bi se lakše manipuliralo sa samom glavicom brokule te kako bi izgledala urednije kada se kuha ili servira.

Evo jednostavnog vodiča kako očistiti brokulu od lišća:

  1. Uzmite svaku glavicu brokule u ruke i držite je čvrsto.
  2. Vidite li veće, oštećene ili uvijene listove, polako ih povucite prema dolje prema stabljici brokule.
  3. Ako su listovi tvrdi ili teško ih je ukloniti, možete ih jednostavno odsjeći nožem ili škarama.
  4. Ponovite postupak za svaku glavicu brokule sve dok ne uklonite sve listove koji nisu potrebni.

Uklanjanje lišća sa brokule je vrlo važno kako bi se osiguralo da ne ostane neželjenih komada tijekom pripreme i konzumacije. Također, uklanjanje lišća će olakšati rezanje i kuhanje same brokule.

Korak 3: Operite brokulu pod tekućom vodom

Nakon što ste odabrali svježu i zrelu brokulu, važno je temeljito je oprati prije pripreme. Operite brokulu pod mlazom tekuće vode kako biste uklonili prljavštinu i nečistoće s površine.

Možete koristiti hladnu ili mlaku vodu za pranje brokule. Držite brokulu pod tekućom vodom i koristite ruke da laganim pokretima trljate površinu cvijeta i stabljike. Pazite da operete sve dijelove brokule, uključujući male cvjetove na glavici i unutarnje dijelove stabljike.

You might be interested:  Zašto Ne Mogu Mokriti

Nakon što ste operirali brokulu, dobro je posušiti je prije nastavka pripreme. Možete koristiti papirnate ručnike ili kuhinjski ručnik za to. Očišćenu i suhu brokulu možete dalje pripremiti prema receptu koji želite slijediti.

Korak 4: Skuhajte vodu u loncu

Nakon što ste izabrali svježu brokulu i pripremili je za kuhanje, prvi korak je skuhati vodu u loncu. Budite sigurni da je lonac dovoljno velik da stane cijeli cvjet brokule.

Evo kako možete skuhati vodu u loncu:

  1. Napunite lonac svježom hladnom vodom, dovoljno da prekrije cijelu brokulu.
  2. Stavite lonac na štednjak i podesite vatru na srednje jaku.
  3. Dodajte malo soli u vodu kako bi poboljšali okus brokule. Otprilike 1 žličicu soli na 4 šalice vode bi trebalo biti dovoljno.
  4. Pokrijte lonac poklopcem i pustite vodu da zavrije.
  5. Kada voda zavrije, smanjite vatru na lagano i ostavite da vrije još 1-2 minute.

Sada kada ste skuhali vodu u loncu, spremni ste za sljedeći korak pripreme brokule!

Korak 5: Stavite brokulu u kipuću vodu

Korak 5: Stavite brokulu u kipuću vodu

Nakon što ste pripremili brokulu, sada je vrijeme da je stavite u kipuću vodu kako bi se skuhala. Evo kako to učiniti:

  1. Uzmite veliki lonac i napunite ga vodom.
  2. Stavite lonac na štednjak i pustite da voda prokuha.
  3. Dodajte malo soli u kipuću vodu kako biste poboljšali okus brokule.
  4. Dodajte brokulu u kipuću vodu. Pazite da voda prekrije brokulu u potpunosti.
  5. Kuhajte brokulu u kipućoj vodi dok ne postane mekana, ali i dalje hrskava. To obično traje otprilike 5-7 minuta, ali vrijeme kuhanja može varirati ovisno o veličini i gustoći brokule.
  6. Kada brokula bude gotova, ocijedite je u cjediljki kako biste uklonili višak vode.
  7. Sada je brokula spremna za serviranje kao ukusan prilog!

Vaša brokula je sada savršeno skuhana i spremna za uživanje. Možete je poslužiti uz glavno jelo i uživati ​​u njenom osvježavajućem okusu i hranjivim vrijednostima. Uživajte!

You might be interested:  Kada Se Mijenja Sat 2023

Korak 6: Kuhajte brokulu 5-7 minuta

Nakon što ste brokulu narezali i pripremili na željeni način, vrijeme je da je skuhate. Kuhajte brokulu 5-7 minuta u velikom loncu s kipućom vodom. Ovo vrijeme kuhanja omogućit će brokuli da zadrži svoju svježinu i hrskavost, ali istovremeno postane i dovoljno mekana za konzumaciju.

Prilikom kuhanja brokule, pazite da ne prekuvate. Previše kuhanja može izazvati gubitak hranjivih tvari i izazvati mlohavu teksturu. Također je važno kontrolirati vrijeme kuhanja kako biste postigli željenu konzistenciju brokule.

Možete provjeriti je li brokula gotova tako da probodate komad vilicom ili nožem. Ako se lako probije, gotova je. Ako želite brokulu malo kruškastiju, možete je kuhati kraće vrijeme, dok za mekaniju brokulu produžite vrijeme kuhanja.

Korak 7: Procijedite vodu i servirajte brokulu

Kada je brokula kuhana do željene mekoće, trebate je procijediti kako biste uklonili svu vodu.

  1. Pripremite cjedilo veličine koja odgovara količini brokule koju ste skuhali.
  2. Pažljivo ulijte vodu iz posude za kuhanje brokule u cjedilo.
  3. Pustite vodu da se potpuno ocijedi iz brokule, možete malo protresti cjedilo kako biste pokušali ukloniti svu preostalu vodu.

Kada ste ocijedili vodu iz brokule, spremni ste servirati je kao prilog.

Mozete je poslužiti odmah uz glavno jelo, ili je staviti u zdjelu i pokriti kako biste je zadržali toplom dok se ne posluži.

Sada možete uživati u svojoj ukusnoj i zdravoj brokuli kao prilog uz vaš omiljeni obrok!

FAQ:

Koliko dugo treba kuhati brokulu da bude savršeno skuhana?

Brokulu treba kuhati oko 5-7 minuta kako bi bila savršeno skuhana. Ako je prekuhate, može postati gnjecava i izgubiti svoju hrskavost, dok će nedovoljno kuhanje ostaviti brokulu tvrdom i nedovoljno jestivom.