Kako probiti gnojnu kesicu - saveti i metode

Kako Probiti Gnojnu Kesicu

Kako Probiti Gnojnu Kesicu

Gnojne kesice su zajednički problem koji može uticati na različite delove tela. One se javljaju kada se infekcija razvije ispod površine kože, stvarajući crvenilo, otok i bol. Ako se ne leče, gnojne kesice mogu izazvati komplikacije i dalje širenje infekcije. U ovom članku ćemo vam pružiti korisne savete i metode kako biste saznali kako probiti gnojnu kesicu.

Pre nego što se posvetimo metodama za probijanje gnojne kesice, važno je napomenuti da je najbolja opcija uvek odlazak kod lekara radi procene i lečenja. Lekar će moći da proceni veličinu i ozbiljnost kesice, kao i da pruži adekvatno lečenje kako bi sprečio širenje infekcije i moguće komplikacije.

Jedna od metoda koja se često koristi za probijanje gnojnih kesica je primena toplote na zahvaćeno područje. Topla kompresa može pomoći da se kesica otvori i da gnoj izađe. Možete napraviti toplu kompresu natapajući čistu krpu u toplu vodu i ostavljajući je na zahvaćenom području nekoliko minuta nekoliko puta dnevno.

Važno je napomenuti da ne bi trebali sami pokušavati probiti gnojnu kesicu iglom ili oštrim predmetom. Ovo može izazvati dalje širenje infekcije i komplikacije. Uvek se posavetujte sa lekarom pre nego što preduzmete bilo kakve korake za probijanje kesice.

Kako probiti gnojnu kesicu: saveti i metode

Uvod

Gnojne kesice, poznate i kao apscesi, su infekcije koje se javljaju kada se gnoj skuplja ispod kože. Oni mogu biti jako bolni i izazivati nelagodu. Uz odgovarajuće tretmane, moguće je probiti gnojnu kesicu i ubrzati proces ozdravljenja.

Saveti za pripremu

Prije samog probijanja gnojne kesice, važno je pripremiti se na pravilan način kako biste izbjegli dodatne komplikacije. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Operite ruke temeljno sapunom i toplom vodom kako biste spriječili unos dodatnih bakterija.
 2. Obrijte dlakavu površinu oko gnojne kesice kako biste spriječili bilo kakvo zapetljavanje dlake prilikom probijanja.
 3. Operite gnojnu kesicu i okolno područje antiseptičkim sredstvom kako biste smanjili rizik od infekcije.

Metode za probijanje gnojne kesice

Postoje nekoliko metoda koje možete koristiti za probijanje gnojne kesice. Međutim, važno je napomenuti da je u nekim slučajevima bolje potražiti stručnu medicinsku pomoć. Evo nekoliko metoda koje možete isprobati:

 • Igla i sterilni zavoj: Ako gnojna kesica ima vidljivu bijelu točku, lagano je probijte sterilnom iglom. Nakon probijanja, nježno pritisnite okolno područje kako biste izvukli gnoj. Zatim očistite područje i nanesite sterilni zavoj.
 • Vruća kompresa: Možete primijeniti toplu kompresu na gnojnu kesicu kako biste je omekšali. To može pomoći u prirodnom probijanju. Nakon primjene komprese, nježno pritisnite okolno područje kako biste izvukli gnoj i zatim očistite područje antiseptikom.

Nakon probijanja

Nakon što uspješno probijete gnojnu kesicu, važno je održavati čistoću i pravilno njegovati područje kako biste spriječili infekciju. Evo nekoliko savjeta koje trebate slijediti:

 1. Redovito mijenjajte sterilne zavoje kako biste održali područje čistim i suhim.
 2. Izbjegavajte dodirivanje rukama kako biste spriječili unošenje bakterija.
 3. Koristite antiseptička sredstva za čišćenje područja dok se rana ne zacijeli potpuno.
You might be interested:  Kako Provjeriti Koliko Sam Potrošio Interneta

Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije, kao što su oticanje, crvenilo ili povećana bol, odmah se obratite svom ljekaru.

Zaključak

Probijanje gnojne kesice može biti neugodno iskustvo, ali uz pravilnu pripremu i korištenje odgovarajućih metoda, možete ubrzati proces ozdravljenja i ublažiti nelagodu. Uvijek je važno slijediti upute i savjete zdravstvenih stručnjaka kako biste spriječili komplikacije i osigurali brzo ozdravljenje.

Šta je gnojna kesica

Šta je gnojna kesica

Gnojna kesica, poznata kao i apsces, je infekcija koja se javlja kao rezultat nakupljanja gnoja u tkivima ili organima. Gnoj je tečnost koja sadrži bela krvna zrnca, mrtve ćelije, bakterije i druge materijale koji su deo procesa zapaljenja i borbe protiv infekcija.

Gnojne kese se mogu javiti na različitim delovima tela, uključujući kožu, unutrašnje organe i mišiće. Ove infekcije mogu biti izuzetno bolne i zahtevaju adekvatno lečenje kako bi se sprečile komplikacije.

Simptomi gnojne kesice mogu uključivati crvenilo, otok, bol, toplotu i osetljivost na mestu infekcije. Ponekad se može javiti i groznica. Ako primetite ove simptome, važno je da se obratite lekaru kako bi se postavila dijagnoza i započelo lečenje.

Lečenje gnojne kesice obično uključuje drenažu gnoja i primenu antibiotske terapije. Drenaža se može sprovesti putem incizije ili punkcije kako bi se uklonio gnoj i olakšalo zarastanje tkiva.

U nekim slučajevima, gnojne kese mogu biti komplikacija ozbiljnijih stanja, poput hroničnih upala ili infekcija unutrašnjih organa. U takvim slučajevima, može biti neophodna dodatna medicinska intervencija kako bi se rešio osnovni problem i sprečile ponovne infekcije.

Simptomi gnojne kesice

 • Bol: Može se javiti jak bol u području gnojne kesice. Bol može biti oštar ili tup i može se povećavati s vremenom.
 • Oteklina: Gnojna kesica obično uzrokuje oticanje na zahvaćenom području. Oteklina može biti vidljiva i može se povećavati s vremenom.
 • Crvenilo: Koža oko gnojne kesice može postati crvena i upaljena. Crvenilo može biti lokalizirano samo na određenom području ili se može proširiti na šire područje.
 • Topleća koža: Gnojna kesica može uzrokovati osjećaj topline na koži oko zahvaćenog područja. Koža može biti topla na dodir.
 • Punjenje gnoja: Gnojna kesica može biti ispunjena gnojem. Gnoj može biti bijele, žute ili zelene boje, ovisno o uzročniku infekcije.
 • Povišena temperatura: U nekim slučajevima, gnojna kesica može uzrokovati povišenu temperaturu tijela. Temperatura može biti blaga ili visoka, ovisno o težini infekcije.

Kako se formira gnojna kesica

Gnojna kesica, poznata i kao apsces, je inficirano tkivo koje sadrži gnoj. Ova infekcija se formira kada bakterije ili drugi mikroorganizmi prodru u tijelo i uzrokuju upalu. Gnojna kesica se obično javlja kao odgovor na infekciju ili oštećenje tkiva.

Postoje nekoliko načina na koje se gnojna kesica može formirati:

Infekcija rane ili oštećenog tkiva

Jedan od najčešćih načina formiranja gnojne kesice je infekcija rane ili oštećenog tkiva. Kada bakterije ili drugi mikroorganizmi prodru u ranu, tijelo pokreće imunološki odgovor koji uzrokuje upalu i akumulaciju gnoja.

Infekcija unutarnjih organa

Gnojna kesica se također može formirati kada bakterije ili drugi mikroorganizmi prodru u unutarnje organe, kao što su pluća, jetra ili bubreg. Infekcije unutarnjih organa mogu se dogoditi kao rezultat bolesti, kao što su upala pluća ili pijelonefritis.

Zapaljenje lojnih žlijezda

Lojne žlijezde su prirodne žlijezde koje proizvode sebum, prirodnu masnoću koja pomaže u održavanju kože hidratiziranom. Kada se lojne žlijezde začepe, na primjer zbog prekomjernog stvaranja sebuma ili kozmetičkih proizvoda, može se razviti upala kože i stvoriti gnojna kesica.

Akumulacija bakterija

Kada se bakterije akumuliraju na određenom području tijela, može se formirati gnojna kesica. Ovo se često događa kod infekcija kože, kao što su furuncle ili karbunkle, koji su uzrokovani Staphylococcus bakterijama.

Gnojna kesica može biti bolna i uzrokovati simptome poput crvenila, oticanja, topline i osjetljivosti na dodir. Ako primijetite takve simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se pravilno liječila infekcija i spriječile eventualne komplikacije.

You might be interested:  Kako Razbistriti Vodu U Bazenu

Kada posetiti doktora

Ako imate gnojnu kesicu, važno je znati kada je vreme da posetite lekara. U većini slučajeva, gnojne kesice se mogu lečiti kod kuće, ali u nekim situacijama je neophodno potražiti stručnu pomoć.

Kada treba posetiti lekara:

 • Ako vam je gnojna kesica veća od 1 centimetra u prečniku
 • Ako se stanje pogoršava ili se simptomi ne smanjuju nakon nekoliko dana lečenja kod kuće
 • Ako primetite crvenilo oko gnojne kesice koje se širi
 • Ako imate groznicu ili druge znakove infekcije
 • Ako primetite otok ili bol u obližnjim limfnim čvorovima
 • Ako imate oslabljen imunološki sistem
 • Ako se gnojna kesica pojavljuje često ili se ponavlja

Šta očekivati kod lekara:

Kada posetite lekara zbog gnojne kesice, on će vršiti pregled i može odlučiti da uradi neke od sledećih postupaka:

 • Otvoriti gnojnu kesicu kako bi se oslobodio gnoj
 • Uzeti uzorak gnoja za laboratorijsku analizu kako bi se odredila bakterijska infekcija
 • Prepisati antibiotike radi zaustavljanja infekcije
 • Dati vam uput za specijalistu, ako je potrebno dodatno lečenje

Važno je da se konsultujete sa lekarom kada imate gnojnu kesicu kako biste dobili pravilan tretman i sprečili komplikacije.

Kućni tretmani za probijanje gnojne kesice

Prirodne metode koje možete iskoristiti kod kuće

1. Topla obloga: Jedan od najjednostavnijih načina za probijanje gnojne kesice je primena tople obloge na zahvaćeno područje. Možete koristiti toplu vodu ili vlažni, topao peškir. Toplina pomaže u otvaranju pore, što olakšava izlazak gnoja.

2. Sol: Napravite rastvor soli i tople vode. Namočite čistu pamučnu krpu u rastvor i stavite je na gnojnu kesicu. Sol će pomoći u izvlačenju gnoja i smanjenju upale. Držite oblogu na mestu nekoliko minuta, a zatim je uklonite.

3. Med: Med je prirodni antibiotik i ima protivupalna svojstva. Nanesite malu količinu meda direktno na gnojnu kesicu i ostavite ga da deluje oko 20 minuta. Med će pomoći u isušivanju i čišćenju kesice, a takođe će pomoći u sprečavanju infekcije.

4. Čaj od kamilice: Skuvajte čaj od kamilice i ostavite ga da se ohladi. Potopite pamučne kuglice u ohlađen čaj i stavite ih na gnojnu kesicu. Kamilica ima antibakterijska i protivupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju otoka i smanjenju upale.

Opće smjernice i mjere opreza

 • Nikada ne iscijedite ili probijajte gnojnu kesicu kod kuće bez stručnog savjeta ili nadzora.
 • Prije primjene kućnih tretmana uvijek temeljito operite ruke i područje oko gnojne kesice.
 • Ako primijetite da se simptomi pogoršavaju ili se javljaju znakovi infekcije, odmah potražite liječničku pomoć.
 • Ako vam je dijagnostikovana gnojna kesica, najbolje je posjetiti liječnika kako biste dobili odgovarajući tretman.

Podsjetnik: Kućni tretmani mogu biti korisni samo za manje gnojne kesice, dok se veće ili inficirane kesice moraju tretirati pod nadzorom kvalificiranog medicinskog stručnjaka.

Kada je potrebno hirurško otvaranje

Kada gnojna kesica ne reaguje na druge metode lečenja ili se stanje pacijenta pogoršava, može biti potrebno hirurško otvaranje.

 • Jak i uporan bol: Ako pacijent i dalje oseća jak i uporan bol u oblasti gnojne kese, bez obzira na primenjene metode lečenja, hirurško otvaranje može biti neophodno.

 • Povećanje veličine: Ako se veličina gnojne kese povećava umesto da se smanjuje, to može ukazivati ​​na potrebu za hirurškim otvaranjem.

 • Visoka temperatura: Ako pacijent ima visoku temperaturu koja ne reaguje na antibiotike ili druge lekove, to može ukazivati ​​na potrebu za hirurškom intervencijom.

 • Komplikacije: Komplikacije kao što su sepsa ili širenje infekcije na okolne organe takođe mogu zahtevati hirurško otvaranje gnojne kese.

Prilikom odlučivanja o hirurškom otvaranju gnojne kese, lekar će pažljivo proceniti stanje pacijenta i izvesti detaljan pregled. Takođe može biti potrebno izvršiti dodatne testove, kao što su analiza krvi ili ultrazvuk, kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i odredilo najbolje lečenje.

Hirurško otvaranje gnojne kese obično se vrši pod lokalnom ili opštom anestezijom. Lekar će napraviti rez na koži iznad gnojne kese i pažljivo je otvoriti kako bi se oslobodio gnoj i isprao infekciju. Nakon toga, rana će biti prekrivena sterilnim zavojem i pacijentu mogu biti propisani antibiotici ili drugi lekovi za lečenje.

You might be interested:  Što Vidjeti U Sarajevu

Postupak otvaranja gnojne kesice

Korak 1: Priprema

Počnite pripremom prostora i alata kako biste osigurali sterilne uvjete. Potrebno je:

 • Čista krpa
 • Antiseptička otopina za čišćenje kože
 • Sterilne rukavice
 • Sterilni skalpel ili škare
 • Gaza

Korak 2: Dezinfekcija

Nježno očistite područje oko gnojne kesice antiseptičkom otopinom. Ovo će smanjiti rizik od infekcije prilikom otvaranja kesice.

Korak 3: Otvaranje kesice

Korak 3: Otvaranje kesice

Nakon dezinfekcije, pažljivo otvorite gnojnu kesicu sterilnim skalpelom ili škarama. Uvjerite se da ste otvorili dovoljno da bi se gnoj istjecao, ali pazite da ne oštetite okolno tkivo.

Korak 4: Ispiranje

Nakon otvaranja gnojne kesice, pažljivo isperite područje sterilnom fiziološkom otopinom ili antiseptičkom otopinom. Ovo će pomoći ukloniti preostali gnoj i smanjiti rizik od infekcije.

Korak 5: Gazom pokrijte ranu

Nakon ispiranja, stavite sterilnu gazu preko rane kako biste spriječili daljnje zagađenje i osigurali brži oporavak.

Uvijek je preporučljivo potražiti medicinsku pomoć ili savjet prije nego što pokušate otvoriti gnojnu kesicu kod kuće. Ovi koraci služe samo kao opći vodič i ne zamjenjuju stručnu medicinsku njegu. Ako primijetite bilo kakve komplikacije ili simptome infekcije, obratite se svom liječniku.

Prevencija gnojne kesice

Da biste sprečili nastanak gnojne kesice, morate redovno voditi brigu o higijeni i zdravlju. Evo nekoliko saveta kako da to postignete:

1. Čišćenje i dezinfekcija rana

Uvek redovno čistite rane i posekotine kako biste sprečili infekciju. Koristite blagi sapun i toplu vodu za pranje rana. Nakon toga, koristite antiseptik ili rastvor povidon-joda da dezinfikujete ranu i sprečite razvoj bakterija.

2. Održavanje kože čistom

Perite kožu redovno sapunom i vodom kako biste uklonili prljavštinu, znoj i višak masnoće. Održavanje kože čistom smanjuje rizik od začepljenja pora i nastanka gnojne kesice.

3. Korišćenje dezinfekcijskih sredstava

Redovno koristite dezinfekcijska sredstva za čišćenje predmeta i površina koje često dodirujete, kao što su mobilni telefoni, tastature ili kvake na vratima. Ovo je posebno važno kada se nalazite u javnim prostorima gde su bakterije često prisutne.

4. Pravilna ishrana

Unos zdrave i uravnotežene ishrane može ojačati imunološki sistem, čime se smanjuje rizik od infekcija. Jedite hranu bogatu vitaminima, mineralima i antioksidansima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i proteini.

5. Izbegavajte povrede

Pokušajte da izbegnete situacije koje mogu dovesti do povreda, kao što su padovi, udarci ili posekotine. Ako se povredite, odmah obradite ranu kako biste sprečili infekciju.

6. Nosite odgovarajuću odeću

Nosite odeću koja vam odgovara i koja nije previše tesna kako biste izbegli trenje i iritaciju kože. Odeća napravljena od prirodnih materijala poput pamuka također može pomoći da se koža bolje diše.

7. Nemojte istiskivati ​​akne ili bubuljice

Pokušajte da ne istiskujete akne ili bubuljice jer to može dovesti do infekcije i stvaranja gnojnih kesica. Ako imate problema s aknama, konsultujte se sa dermatologom o pravilnom tretmanu.

Pridržavanje ovih saveta može vam pomoći da smanjite rizik od nastanka gnojne kesice i održavate vašu kožu zdravom i čistom.

FAQ:

Kako liječiti gnojnu kesicu?

Gnojnu kesicu treba liječiti antibiotikom i eventualno je otvoriti, kako bi se oslobodio gnoj.

Koji su simptomi gnojne kesice?

Simptomi gnojne kesice mogu uključivati crvenilo, oticanje, bol i osjetljivost na dodir. Također, može se primijetiti prisutnost gnoja unutar kesice.

Kada treba posjetiti liječnika zbog gnojne kesice?

Ako se simptomi gnojne kesice pogoršavaju ili traju duže vrijeme, treba posjetiti liječnika. Također, treba posjetiti liječnika ako se javljaju opći simptomi infekcije kao što su vrućica i slabost.

Koje su metode otvaranja gnojne kesice?

Postoji nekoliko metoda otvaranja gnojne kesice, uključujući inciziju i drenažu, presijecanje kesice i ekstrakciju gnoja i uporabu sterilne igle za dreniranje gnoja.

Kako se brinuti o otvorenoj gnojnoj kesici nakon zahvata?

Nakon otvaranja gnojne kesice, treba je redovito čistiti antiseptičnim otopinama i prekrivati sterilnim zavojem dok se ne zacijeli. Također, treba slijediti upute liječnika o uzimanju antibiotika ili drugih lijekova za infekciju.