Kako provjeriti da li me slikao radar - korisni savjeti i informacije

Kako Provjeriti Da Li Me Slikao Radar

Kako Provjeriti Da Li Me Slikao Radar

Današnji saobraćajni radar je neizostavan alat za kontolu brzine i osiguranje sigurnosti na putevima. Međutim, vozači se često pitaju da li su bili snimljeni radarom, i kako provjeriti da li su kažnjeni.

Postoji nekoliko načina da provjerite da li vas je slikao radar. Jedan od najjednostavnijih načina je gledanje crvene lampice na radaru. Ako je crvena lampica svetlucala dok ste prolazili pored radara, to znači da ste bili snimljeni. Međutim, ovo nije pouzdan metod jer neki radari nemaju lampicu koja upozorava na snimanje.

Takođe možete provjeriti da li vas je radar slikao tako što ćete pratiti službene saobraćajne novosti i informacije. Često se novine i lokalne vlasti objavljuju informacije o lokacijama na kojima će se nalaziti radari i koje brzine će biti kontrolisane. Na taj način ćete znati koje su lokacije opasne i gdje treba biti obazriv prilikom vožnje.

Na kraju, ukoliko niste sigurni da li ste slikani radarom, možete kontaktirati lokalnu policiju ili saobraćajnu službu i pitati da li imate kaznu. Oni će vam moći pružiti informacije o tome da li ste bili snimljeni i kako da se nosite sa situacijom.

Kako provjeriti brzinu vozila

Postoje razni načini da provjerite brzinu vašeg vozila. Ovdje su neki od najčešćih načina:

1. Ručni brzinomjer

Najjednostavniji način da provjerite brzinu svog vozila je da koristite ručni brzinomjer. Ovaj uređaj je prikladan i jednostavan za korištenje. Samo ga pričvrstite na prozor vašeg vozila i vozite se normalno. Ručni brzinomjer će automatski pokazivati vašu brzinu.

2. Prijenosni uređaji za mjerenje brzine

Prijenosni uređaji za mjerenje brzine su kompaktni uređaji koji vam omogućuju da provjerite brzinu vozila na bilo kojem mjestu. Ovi uređaji koriste GPS tehniku za praćenje brzine vašeg vozila. Jednostavno ih postavite na instrument ploču vašeg vozila i oni će vam pokazati trenutnu brzinu.

3. Aplikacije za mobilne uređaje

Postoje i razne aplikacije za mobilne uređaje koje vam omogućuju da provjerite brzinu svog vozila. Ove aplikacije koriste GPS tehnologiju kako bi pratile vašu brzinu. Jednostavno preuzmite jednu od tih aplikacija i pokrenite je dok vozite. Ona će vam prikazivati vašu trenutnu brzinu i još mnogo toga.

4. Elektronski uređaji u vozilu

Većina modernih vozila ima ugrađene elektronske uređaje koji vam omogućuju da pratite brzinu vašeg vozila. Ovi uređaji koriste senzore na kotačima ili GPS tehnologiju kako bi vam prikazali brzinu na instrument ploči. Provjerite korisnički priručnik svog vozila kako biste saznali kako pristupiti ovim informacijama.

Neovisno o načinu kojeg odaberete, važno je uvijek pridržavati se ograničenja brzine kako biste očuvali sigurnost na cesti.

You might be interested:  Kako Smanjiti Kalij U Krvi

Kako funkcionira radar

Radar je elektronički uređaj koji se koristi za detekciju objekata, mjerenje udaljenosti od objekta i određivanje brzine objekta. On omogućuje promatranje objekata koji su udaljeni i/ili skriveni od ljudskog vida.

Radari koriste elektromagnetske valove visoke frekvencije kako bi otkrivali objekte u svojoj okolini. Glavne komponente radara su antena, odašiljač i prijemnik. Antena šalje elektromagnetske valove u prostor, koji se zatim odbijaju od objekata i vraćaju na antenu. Prijemnik bilježi odbijene valove i koristi ih za izračunavanje udaljenosti, brzine i drugih karakteristika objekta.

Postoji nekoliko vrsta radara, uključujući meteorološke radare, zračne radare, pomorske radare i radare za mjerenje brzine vozila. Svaka vrsta radara ima svoje specifične funkcije i namjene.

Kada se koristi za otkrivanje brzine vozila, radar emitira elektromagnetske valove u određenom rasponu frekvencija. Kada se ovi valovi odbiju od vozila, promjena frekvencije koristi se za izračunavanje brzine objekta. Ova informacija se zatim prikazuje na zaslonu radara. U slučaju upotrebe radara za mjerenje brzine vozila, važno je da je radar ispravno kalibriran i da se točno postavlja.

Uz to, važno je napomenuti da su radari usklađeni s prometnim propisima i da se koriste samo u određene svrhe. Vozači moraju biti svjesni postojanja radara i pridržavati se ograničenja brzine kako bi spriječili kazne ili nezgode.

Vrste radara

Postoji nekoliko različitih vrsta radara koji se koriste za merenje brzine vozila:

 • Stacionarni radar: Ovi radari su postavljeni na određenim lokacijama, kao što su različite tačke na putu ili specifične saobraćajne znakove. Oni mogu biti vidljivi ili sakriveni, i mogu biti postavljeni na stup ili na vozilo. Stacionarne radarske merače brzine često koriste policija ili druge nadležne institucije za nadgledanje brzine vozila u određenim oblastima.
 • Pokretni radar: Pokretni radari su prenosni uređaji koji se mogu lako postaviti i koristiti na različitim lokacijama. Oni se često koriste za nadzor brzine vozila na različitim putnim tačkama ili tokom rekonstrukcija puta.
 • Mobile radar: Ovi radari su montirani na vozilima koja se kreću. Vozač ovih vozila koristi radar kako bi nadgledao brzinu vozila koja putuju oko njih, kao što su vozila u saobraćajnoj patroli ili u pratećem vozilu.

Na kraju, bez obzira na vrstu radara, važno je strogo poštovati saobraćajne propise i ograničenja brzine kako biste održali sigurnost na putevima.

Kako se pripremiti za kontrolu brzine

Kontrola brzine je uobičajena aktivnost prometne policije kako bi se osiguralo da vozači poštuju ograničenja brzine. Da biste se pripremili za kontrolu brzine i izbjegli kazne, slijedite ove korake:

1. Pridržavajte se ograničenja brzine

Najbolji način da se pripremite za kontrolu brzine je poštivanje znakova ograničenja brzine. Pridržavajte se propisanih ograničenja brzine na svim cestama kako biste minimalizirali šanse da vas policija zaustavi.

2. Redovito provjeravajte svoju brzinu

Da biste bili sigurni da se pridržavate ograničenja brzine, redovito provjeravajte svoju brzinu pomoću brzinomjera u vozilu. Na taj način ćete biti svjesni svoje brzine i bit ćete u mogućnosti prilagoditi se uvjetima vožnje.

3. Pazite na prometne znakove i signalizaciju

Budite svjesni prometnih znakova i signalizacije kako biste znali koja je ograničenja brzine na određenim cestama. Prometni znakovi i signalizacija jasno će pokazati kako se trebate ponašati u prometu i pridržavati se ograničenja brzine.

4. Održavajte sigurnosnu udaljenost

Održavajte sigurnosnu udaljenost između svog vozila i vozila ispred vas. Ako vozite preblizu drugog vozila, povećava se rizik da će vas policija primijetiti i provjeriti vašu brzinu.

5. Redovito održavajte svoje vozilo

Redovito održavanje vozila, uključujući provjeru brzine, može vam pomoći da se pripremite za kontrolu brzine. Pobrinite se da su svi dijelovi vašeg vozila u ispravnom stanju kako biste izbjegli tehnička oštećenja koja bi mogla privući pažnju prometne policije.

You might be interested:  Zaldiar Tablete Za Što Se Koriste

Slijedeći ove korake, možete se pripremiti za kontrolu brzine i izbjegnuti neugodne situacije i kazne povezane s prekoračenjem brzine. Budite odgovorni i uvijek vozite propisnom brzinom kako biste osigurali sigurnost svih sudionika u prometu.

Pravila postupanja prilikom zaustavljanja

1. Pravila za vozače

Prilikom zaustavljanja vozila, vozači bi trebali:

 • odmah se zaustaviti na sigurnom mjestu
 • isključiti motor
 • ostati u vozilu i ne izlaziti dok ne bude sigurno
 • postaviti sigurnosni trokut na propisanu udaljenost od vozila
 • uključiti svjetla za hitne slučajeve
 • sačekati dolazak ovlaštenog službenika

2. Pravila za ovlaštene službenike

Ovlašteni službenici prilikom zaustavljanja vozila trebaju:

 • povjeriti dokumente vozaču
 • provjeriti vozačevu identifikaciju
 • obavijestiti vozača o razlogu zaustavljanja
 • zatražiti potrebne dokumente i provesti pravne procedure
 • davanje uputa vozaču o daljnjim postupcima

3. Pravila za vozače i ovlaštene službenike

Vozači i ovlašteni službenici prilikom zaustavljanja vozila trebaju:

 • biti ljubazni i poštivati jedni druge
 • pridržavati se prometnih propisa

Napomene:

 1. Zaustavljanje vozila se ne smije izbjegavati
 2. Zaustavljanje vozila je zakonska obveza koju treba poštivati

Poštivanje pravila postupanja prilikom zaustavljanja osigurava sigurnost svih sudionika u prometu.

Kazne za prekoračenje brzine

Kazne za prekoračenje brzine u Hrvatskoj su propisane Kaznenim zakonom te Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Visina kazne ovisi o brzini kojom je vozač prekoračio dozvoljenu brzinu, kao i o okolnostima u kojima je prekršaj počinjen.

Evo pregleda kazni za prekoračenje brzine:

Brzina prekoračenja (km/h) Kazna
Do 10 Od 300 do 1000 HRK
11 – 20 Od 500 do 2000 HRK
21 – 30 Od 1000 do 3000 HRK
31 – 50 Od 2000 do 5000 HRK
51 – 70 Od 3000 do 7000 HRK
71 – 100 Od 5000 do 15000 HRK
Preko 100 10000 HRK i više, moguća i oduzimanje vozačke dozvole

Pored novčanih kazni, prekoračenje brzine može rezultirati i oduzimanjem vozačke dozvole na određeno vrijeme, kao i drugim kaznenim mjerama, poput obveznog prisustvovanja edukativnim programima o sigurnosti prometa.

U slučaju prekoračenja brzine u naseljenom mjestu i zonama ograničenog brzinskog režima, kazne mogu biti i veće. Također, ponavljanje prekršaja može dovesti do povećanja kazni.

Važno je naglasiti da je brza vožnja izrazito opasna i može dovesti do teških prometnih nesreća. Poštivanje prometnih pravila i ograničenja brzine ključno je za sigurnost svih sudionika u prometu.

Savjeti za izbjegavanje kazni

1. Pratite prometna pravila

Prva i najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste izbjegli kazne je pridržavati se prometnih pravila. Vožnja po dozvoljenom ograničenju brzine, korištenje sigurnosnih pojaseva, korištenje mobilnog telefona samo s handsfree uređajem – to su samo neki od primjera pravila kojih se morate pridržavati.

2. Budite pažljivi na znakove

2. Budite pažljivi na znakove

Pravilno čitanje i interpretacija prometnih znakova ključno je kako biste izbjegli kazne koje se odnose na parkiranje ili ograničenje brzine. Uvijek budite pažljivi i pridržavajte se uputa na znakovima, posebno u nepoznatim područjima ili u blizini škola ili bolnica gdje su često postavljeni posebni prometni znakovi.

3. Koristite navigacijski sustav

Ugradnja navigacijskog sustava u vaše vozilo može vam pomoći u izbjegavanju kazni. Ovi uređaji često su ažurirani s najnovijim informacijama o brzinama na cestama, prometnim ograničenjima i zonama s radarima. Na taj način možete biti uvijek informirani o trenutnim uvjetima na cestama.

4. Koristite aplikacije za provjeru brzine

Aplikacije za provjeru brzine mogu vam pomoći u izbjegavanju radarima i kaznama vezanim uz brzinu. Te aplikacije koriste podatke iz zajednice korisnika, koji dijele informacije o položaju i prisutnosti radara na cestama. Na taj način možete biti upozoreni na prisutnost radara i prilagoditi brzinu kako biste izbjegli kazne.

5. Pratite informacije o nadzoru

Budite informirani o područjima ili vremenima u kojima se često provodi nadzor brzine. Često se određena područja ili dionice cesta koriste za postavljanje radarskih sustava kako bi se nadgledala brzina vožnje. Pratite lokalne vijesti, portale ili društvene medije kako biste bili upozoreni na takva područja i mogli ih izbjegavati ili prilagoditi brzinu.

You might be interested:  Kako Koristiti Ricinusovo Ulje Za Kosu

6. Redovito provjeravajte svoje vozilo

Pristojno održavanje i redovito provjeravanje vašeg vozila mogu vam pomoći u izbjegavanju kazni. Osigurajte da su vaše svjetlosne ploče ispravne, kočnice funkcioniraju ispravno i da su gume ispravno napumpane. Održavanje vozila u dobrom stanju pridonosi sigurnosti na cestama i smanjuje šanse za dobivanje kazne.

Tabela sažetih savjeta za izbjegavanje kazni:
Broj Savjet
1. Pratite prometna pravila
2. Budite pažljivi na znakove
3. Koristite navigacijski sustav
4. Koristite aplikacije za provjeru brzine
5. Pratite informacije o nadzoru
6. Redovito provjeravajte svoje vozilo

Prava vozača u slučaju problema

 • Vozač ima pravo na jasne informacije i obavijesti o prekršaju za koji je optužen.
 • Vozač ima pravo zatražiti kopiju zapisnika o prekršaju i sve informacije o mjerenju brzine.
 • Vozač ima pravo uložiti prigovor na prekršaj ukoliko smatra da je nepravedno optužen.
 • Vozač ima pravo pristupiti sudskom postupku i braniti se.
 • Vozač ima pravo zatražiti provjeru rada radara ili uređaja za mjerenje brzine.
 • Vozač ima pravo zatražiti od policije da predstavi dokaze o važenju kalibracije radara ili uređaja za mjerenje brzine.

U slučaju da vozač smatra da su počinjena kršenja njegovih prava, preporučuje se kontaktirati pravnu pomoć kako bi se zaštitila vozačeva prava i pravilno postupilo u svim fazama sudskog postupka.

FAQ:

Kako da provjerim da li me slikao radar?

Da biste provjerili da li vas je slikao radar, možete preduzeti nekoliko koraka. Prvo, možete provjeriti da li se na putu nalazio radar. To možete učiniti tako što ćete koristiti aplikaciju za navigaciju koja prikazuje lokacije radara. Drugi korak je da provjerite da li ste primili kaznu za prekoračenje brzine poštom ili elektronskom poštom. Ako ste primili kaznu, to znači da vas je radar slikao. Također, možete posjetiti web stranicu lokalnih vlasti ili policijske uprave i provjeriti da li imate neplaćene kazne za prekoračenje brzine. Na tim web stranicama će biti prikazani svi prekršaji za koje ste kažnjeni.

Koje su mogućnosti da me radar ne primijeti?

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na to da vas radar ne primijeti. Prvo, ako se vozite unutar brzinskog ograničenja, radar neće reagirati i nećete biti uhvaćeni prekoračenje brzine. Također, ako ste vozilo u pokretu okruženo drugim vozilima, radar može imati poteškoće u preciznom snimanju brzine vašeg vozila. Osim toga, moderni automobili često koriste nevidljive lasere za otkrivanje radara i mogu sakriti vaše vozilo od radara. Međutim, važno je napomenuti da nikada ne biste trebali namjerno kršiti brzinska ograničenja i oslanjati se na ove metode kako biste izbjegli kazne.

Kako izbjeći kazne za prekoračenje brzine?

Najbolji način da izbjegnete kazne za prekoračenje brzine je poštivanje prometnih propisa. Držite se brzinskih ograničenja i prilagodite brzinu uvjetima puta. Osim toga, koristite aplikacije za navigaciju koje prikazuju lokacije radara i upozoravaju vas kada se približavate tim područjima. Vožnja defanzivno i koncentracija na cestu također je važna kako biste bili svjesni prometnih znakova i upozorenja. U slučaju da dobijete kaznu, plaćajte je na vrijeme i budite odgovorni vozač.

Koliko je brzina dozvoljena prema novim propisima?

Brzinska ograničenja mogu varirati ovisno o uvjetima puta, vrsti vozila i lokaciji. U većini slučajeva, na autocestama je dozvoljena maksimalna brzina od 130 km/h, dok je na većini ostalih prometnica dozvoljena brzina od 50 km/h ili 90 km/h. Međutim, važno je obratiti pažnju na prometne znakove koji prikazuju brzinska ograničenja u određenim područjima. Također, treba napomenuti da se brzinska ograničenja mogu mijenjati u skladu s vremenskim uvjetima ili posebnim događanjima, pa uvijek budite pažljivi i prilagodite brzinu uvjetima puta.