Kako resetirati perilicu rublja Gorenje: upute i savjeti

Kako Resetirati Perilicu Rublja Gorenje

Kako Resetirati Perilicu Rublja Gorenje

Perilica rublja je neophodan aparat u modernom domaćinstvu koji nam omogućava jednostavno i brzo pranje odjeće. Međutim, ponekad se može dogoditi da perilica rublja ne funkcionira kako treba i da se pojave problemi koji zahtijevaju resetiranje aparata. U ovom članku saznat ćete kako resetirati perilicu rublja Gorenje i riješiti najčešće probleme.

Jedan od najčešćih problema koji se mogu pojaviti na perilici rublja Gorenje je blokiranje programa. To se može dogoditi ako se aparat neočekivano zaustavi ili ne reagira na naredbe. U takvim slučajevima prvo što trebate pokušati je resetiranje perilice. Da biste to učinili, pritisnite i držite tipku On/Off (Uključeno/Isključeno) nekoliko sekundi dok se ne ugasi svjetlosna signalizacija. Nakon toga pričekajte nekoliko minuta i ponovno uključite perilicu.

Napomena: Prije nego što resetirate perilicu rublja Gorenje, provjerite ima li dovoljno vode i električne energije. Također, provjerite jesu li svi priključci ispravno spojeni.

Ako resetiranje perilice nije riješilo problem, možete pokušati s drugim koracima. Jedan od njih je provjera filtra. Filter se nalazi na donjoj strani aparata i često je uzrok začepljenja. Da biste ga provjerili, isključite perilicu, otvorite vrata i pronađite malo vratanca. Otvorite ga i izvucite filter. Očistite ga od prljavštine i vlakana te ga ponovno stavite na svoje mjesto. Nakon toga ponovno uključite perilicu i provjerite funkcionira li ispravno.

U sljedećem dijelu članka saznat ćete kako resetirati perilicu rublja Gorenje ukoliko se i dalje javljaju problemi te kako spriječiti potencijalne kvarove u budućnosti.

Contents

Provjerite napajanje i utičnicu

Kako biste započeli resetiranje perilice rublja Gorenje, prvo biste trebali provjeriti je li perilica ispravno povezana na napajanje i je li utičnica ispravna.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste provjerili napajanje i utičnicu:

 1. Provjerite je li perilica rublja Gorenje priključena na ispravnu utičnicu. Možete isprobati drugu električnu napravu u istoj utičnici kako biste provjerili je li utičnica ispravna.

 2. Provjerite jesu li sve priključne žice ispravno spojene. Otvorite stražnju stranu perilice i provjerite jesu li sve žice čvrsto pričvršćene. Ako primijetite da je neka žica oštećena ili labava, trebali biste je zamijeniti ili ponovno pričvrstiti.

 3. Pokušajte resetirati perilicu rublja pritiskom na gumb za napajanje ili isključivanjem i ponovnim uključivanjem perilice iz struje. Pričekajte nekoliko minuta prije nego što je ponovno uključite kako biste osigurali potpuno resetiranje.

 4. Ako perilica rublja i dalje ne radi, možda biste trebali isprobati drugu utičnicu u vašem domu ili čak provjeriti osigurač perilice rublja.

You might be interested:  Ktc Bodovi Kako Iskoristiti

Ako nakon provjere napajanja i utičnice perilica rublja Gorenje i dalje ne radi, možda biste trebali razmotriti kontaktiranje stručnjaka za popravak ili servis Gorenje perilice rublja kako biste riješili problem.

Isključite perilicu i pričekajte

Prvi korak u resetiranju perilice rublja Gorenje je isključivanje uređaja iz električne mreže. Da biste to učinili, pritisnite gumb za uključivanje/isključivanje ili isključite perilicu iz struje tako da izvadite utikač iz utičnice.

Nakon što ste isključili perilicu rublja, pričekajte oko 5-10 minuta. Ova pauza će omogućiti perilici da se potpuno isključi i resetira.

Provjerite filter za otpad i čistoću cijevi

Provjerite filter za otpad i čistoću cijevi

Kako biste osigurali pravilno funkcioniranje perilice rublja Gorenje, važno je povremeno provjeriti filter za otpad i čistoću cijevi. Ove komponente mogu se začepiti ili zaprljati što može uzrokovati probleme u radu perilice.

Provjerite filter za otpad

Filter za otpad nalazi se u donjem dijelu perilice. Slijedite sljedeće korake kako biste provjerili filter:

 1. Isključite perilicu i otvorite vrata.
 2. Pronađite filter za otpad na dnu perilice, obično pored crpke.
 3. Pažljivo izvucite filter van.
 4. Uklonite prljavštinu ili ostatke odjeće iz filtera.
 5. Temeljito isperite filter pod vodom kako biste uklonili sve nečistoće.
 6. Sušite filter prije nego ga vratite na svoje mjesto.

Provjerite čistoću cijevi

Cijevi perilice mogu se također zaprljati pa je važno redovito ih provjeravati. Evo kako to učiniti:

 1. Provjerite cijevi koje se povezuju na perilicu i dovode vodu.
 2. Pregledajte cijevi i provjerite ima li tuđih predmeta ili zaprljanosti.
 3. Ako primijetite bilo kakve blokade ili zaprljanosti, pažljivo uklonite te nečistoće.
 4. Provjerite priključke cijevi i osigurajte da su pravilno postavljeni i čvrsto pričvršćeni.

Nakon što provjerite filter za otpad i čistoću cijevi, vratite ih na svoje mjesto. Ovo će vam pomoći održavati vašu perilicu rublja Gorenje u dobrom stanju i osigurati optimalan rad. U slučaju bilo kakvih problema ili nejasnoća, obratite se stručnjaku za servisiranje perilice rublja Gorenje.

Podesite ispravnu temperaturu i program pranja

Za optimalno pranje rublja u perilici rublja Gorenje, važno je pravilno odabrati temperaturu i program pranja.

Evo nekoliko korisnih savjeta za postizanje najboljih rezultata:

1. Provjerite upute za pranje rublja

Prvo provjerite upute na etiketi odjeće. Tamo će biti navedene preporuke o najvišoj temperaturi pranja i vrsti programa koju biste trebali koristiti.

2. Odaberite ispravnu temperaturu

Temperatura pranja može se postaviti na perilici rublja Gorenje. Pazite da odaberete temperaturu koja je prikladna za vrstu tkanine koju perete. Na primjer, bijelo rublje može se prati na višim temperaturama, dok osjetljive tkanine zahtijevaju niže temperature.

U nastavku je popis nekoliko preporučenih temperatura pranja:

 • 30°C – za osjetljive tkanine poput svile i vune
 • 40°C – za sintetičke tkanine i mješovite materijale
 • 60°C – za bijelo rublje i vrlo zaprljano rublje
 • 90°C – samo za vrlo zaprljano bijelo rublje

Uvijek pridržavajte se preporuka proizvođača kako biste izbjegli oštećenje tkanine.

3. Odaberite odgovarajući program pranja

Gorenje perilice rublja imaju različite programe pranja za različite vrste rublja. Evo nekoliko uobičajenih programa pranja:

Program Opis
Normalno pranje Standardni program pranja, pogodan za većinu vrsta rublja.
Brzo pranje Kratki program koji je pogodan za manje zaprljano rublje.
Osjetljivo pranje Program s nježnijim pokretima bubnja, pogodan za osjetljive tkanine poput svile i vune.
Intenzivno pranje Dugotrajni program pranja s intenzivnim izbacivanjem i ispiranjem za vrlo zaprljano rublje.

Odaberite program pranja koji je najprikladniji za vrstu rublja koje perete. Na kontrolnoj ploči perilice rublja odaberite odgovarajući program pomoću prekidača ili gumba.

Za maksimalne rezultate, uvijek koristite odgovarajuću temperaturu u kombinaciji s programom pranja.

Očistite kamenac i ostalu prljavštinu iz perilice

Perilica rublja može se tijekom vremena zaprljati kamencom i ostalom prljavštinom, što može negativno utjecati na njen rad. Redovito čišćenje perilice rublja pomoći će u održavanju njenog optimalnog stanja i produžiti njen vijek trajanja. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste očistili kamenac i ostalu prljavštinu iz perilice rublja.

You might be interested:  Kada Je Prva Adventska Nedjelja 2022

Korak 1: Upotrijebite ocat za uklanjanje kamenca

Ocat je prirodni sastojak koji je izvrstan za uklanjanje kamenca. Napunite posudu s 1-2 šalice octa i stavite je u perilicu. Pokrenite perilicu na najvišoj temperaturi i najdužem programu. Ocat će otpustiti kamenac i očistiti unutarnje dijelove perilice.

Korak 2: Očistite filtre i spremnik sapuna

Redovito provjeravajte filtre za prašak ili tekući deterdžent i uklonite nakupine prljavštine koje se mogu sakupiti na njima. Očistite i spremnik sapuna u skladu s uputama proizvođača. To će pomoći u sprječavanju stvaranja plijesni i neugodnih mirisa.

Korak 3: Pokrenite prazan ciklus s bikarbonatom sode

Bikarbonat soda također je koristan za čišćenje perilice rublja. Dodajte 1 šalicu bikarbonata sode u bubanj perilice i pokrenite prazan ciklus na najvišoj temperaturi. Bikarbonat soda će ukloniti neugodne mirise i ostatke prljavštine.

Korak 4: Perite perilicu nježnim sredstvom

Kad ste završili s postupcima čišćenja kamenca i ostale prljavštine, operite perilicu rublja nježnim sredstvom, poput sapuna za ruke ili blagog deterdženta, kako biste uklonili sve ostatke sredstava za čišćenje.

Korak 5: Održavajte redovito čišćenje

Da biste održali perilicu rublja čistom i u optimalnom stanju, preporučuje se redovito čišćenje barem jednom mjesečno, ili češće ako primijetite da se kamenac ili prljavština ponovno akumuliraju. Pratite upute proizvođača kako biste bili sigurni da pravilno provodite postupak čišćenja.

Slijedeći ove korake redovito čišćenje perilice rublja pomoći će vam da održite njen optimalan rad i produžite njen vijek trajanja. Također, redovito čišćenje može pomoći u sprječavanju razvoja neugodnih mirisa i plijesni u perilici rublja.

Resetirajte perilicu prema uputama proizvođača

Korak 1: Provjerite upute za uporabu

Prvi korak u resetiranju perilice rublja Gorenje je provjeriti upute za uporabu koje ste dobili uz perilicu. U njima se često nalaze specifične upute za resetiranje uređaja.

Korak 2: Isključite perilicu

Prije nego što započnete s postupkom resetiranja, isključite perilicu rublja iz struje. To možete učiniti tako da izvadite utikač iz utičnice ili isključite perilicu na prekidaču.

Korak 3: Pričekajte neko vrijeme

Nakon što ste isključili perilicu, pričekajte neko vrijeme, najmanje 1-2 minute. Ovo vrijeme čekanja omogućit će da se elektronika perilice resetira i vrati na početne postavke.

Korak 4: Provjerite pomoćne gumbiće

Neki modeli perilica Gorenje imaju pomoćne gumbiće ili kombinaciju tipki koje se koriste za resetiranje uređaja. Provjerite upute za uporabu kako biste saznali postoje li takve tipke na vašem modelu. Ako postoje, pravilno ih pritisnite prema uputama za resetiranje.

Korak 5: Ponovno uključite perilicu

Nakon završetka svih prethodnih koraka, ponovno priključite perilicu rublja na struju. Uključivanjem perilice provjerite je li resetiranje bilo uspješno. Provjerite je li izbor programa normalan i možete li upravljati perilicom kao i prije.

Napomena: Ako nakon ovih koraka problemi s perilicom i dalje persistiraju, preporučujemo da se obratite profesionalnom serviseru ili tehničkoj podršci Gorenje-a za daljnje upute i pomoć.

Provjerite stanje gumenih brtvi i pakni

1. Vizualna inspekcija

Prvi korak je vizualna inspekcija gumenih brtvi i pakni na vašoj perilici rublja Gorenje. Pregledajte ih pažljivo kako biste provjerili jesu li oštećene, poderane ili iskrivljene. Ako primijetite bilo kakve nedostatke, trebat će ih zamijeniti novim.

2. Čišćenje gumenih brtvi i pakni

Ponekad se na gumenu brtvu ili paknu može nakupiti prljavština, ostaci sapuna ili kamenac. To može uzrokovati lošu brtvu i propuštanje vode iz perilice. Očistite gumenu brtvu i paknu koristeći meku krpom i blagi deterdžent. Izbjegavajte upotrebu oštrih predmeta koji bi mogli oštetiti gumu.

3. Zamjena oštećenih gumenih brtvi i pakni

Ako primijetite da su gume oštećene i da propuštaju vodu, trebat ćete ih zamijeniti novim. Možete se obratiti ovlaštenom servisu za Gorenje perilice rublja radi nabave i zamjene novih gumenih brtvi i pakni. Pri zamjeni, slijedite upute proizvođača kako biste osigurali ispravno postavljanje novih brtvi i pakni.

You might be interested:  Kada Piti Čaj Od Maslačka

4. Redovno održavanje

Da biste osigurali dugovječnost gumenih brtvi i pakni, važno je redovito održavati perilicu rublja. Očistite brtve i pakne od prljavštine i ostataka deterdženta te provjerite je li prostor oko njih suh kako bi se spriječilo stvaranje plijesni ili neugodnih mirisa. Redovito čišćenje i održavanje pomoći će vam u sprječavanju oštećenja i produžiti vijek trajanja gumenih brtvi i pakni.

Napomena: Uvijek pazite pri radu s gumama i koristite zaštitne rukavice kako biste izbjegli oštećenja kože uslijed kontakta sa sredstvima za čišćenje ili prljavštinom.

Kontaktirajte servis ako problem ne nestane

Ako nakon svega pravilno slijedite upute za resetiranje perilice rublja Gorenje, a problem i dalje postoji, preporučujemo da se obratite ovlaštenom servisu. Oni imaju stručno osoblje i potrebne alate za dijagnostiku i rješavanje problema.

Prilikom kontakta s servisom, bit će korisno imati sljedeće informacije pri ruci:

 • Model perilice rublja Gorenje
 • Broj serijskog broja
 • Opis problema koji se pojavljuje

Mnogi servisi imaju mogućnost prijave problema putem interneta ili telefonom. Provjerite web stranicu Gorenje-a ili se obratite njihovoj korisničkoj podršci za više informacija o tome kako kontaktirati servis.

Zaposlenici servisa će moći pružiti stručne savjete i predložiti najbolje rješenje za vašu situaciju. Moguće je da ćete morati zakazati servisni termin kako bi se rješili problemi koji zahtijevaju intervenciju tehničara.

Imajte na umu da ako pokušate riješiti problem sami ili bez stručne pomoći možete oštetiti perilicu rublja Gorenje ili izgubiti jamstvo. Stoga je najbolje kontaktirati ovlašteni servis kako bi se problem riješio na pravilan i siguran način.

FAQ:

Kako resetirati perilicu rublja Gorenje?

Da biste resetirali perilicu rublja Gorenje, prvo je isključite iz struje i pričekajte nekoliko minuta. Zatim ponovno uključite perilicu rublja i pritisnite i zadržite tipku za uključivanje/isključivanje nekoliko sekundi dok se ne čuje zvučni signal koji potvrđuje resetiranje perilice rublja.

Kako resetirati program na perilici rublja Gorenje?

Ako želite resetirati program na perilici rublja Gorenje, pritisnite i zadržite tipku za poništavanje programa nekoliko sekundi. To će poništiti trenutni program i omogućiti vam odabir novog programa za pranje rublja.

Treba li mi poseban alat za resetiranje perilice rublja Gorenje?

Ne, za resetiranje perilice rublja Gorenje nije vam potreban poseban alat. Samo trebate isključiti perilicu rublja iz struje i ponovno je uključiti kako biste je resetirali. Ako želite resetirati program, možete to učiniti pritiskom i zadržavanjem određenih tipki na upravljačkoj ploči perilice rublja.

Trebam li resetirati perilicu rublja Gorenje ako se pojave pogreške?

Da, ako se pojave pogreške na perilici rublja Gorenje, preporučuje se da je resetirate kako biste pokušali otkloniti problem. Isključivanje i ponovno uključivanje perilice rublja može povratiti normalan rad i otkloniti pogreške koje se pojavljuju.

Koliko često trebam resetirati perilicu rublja Gorenje?

Nije potrebno redovito resetirati perilicu rublja Gorenje. Resetiranje se preporučuje samo ako se pojave pogreške ili ako želite promijeniti program pranja rublja. U suprotnom, perilica rublja trebala bi normalno raditi bez potrebe za resetiranjem.

Kako mogu naučiti više o resetiranju perilice rublja Gorenje?

Za detaljnije upute o resetiranju perilice rublja Gorenje, najbolje je konzultirati priručnik za upotrebu koji dolazi s perilicom rublja. Također možete posjetiti službenu internetsku stranicu proizvođača Gorenje kako biste pronašli upute i savjete o resetiranju perilice rublja.

Treba li mi stručna pomoć za resetiranje perilice rublja Gorenje?

Obično ne trebate stručnu pomoć za resetiranje perilice rublja Gorenje. Sami možete isključiti i ponovno uključiti perilicu rublja kako biste je resetirali. Međutim, ako imate bilo kakve sumnje ili neugodnosti, uvijek je bolje konzultirati se sa stručnjakom za perilice rublja ili kontaktirati službu za korisnike Gorenje radi dodatne pomoći.