Kako sakriti broj na Viberu - 5 koraka za privatnost na Viberu

Kako Sakriti Broj Na Viberu

Kako Sakriti Broj Na Viberu

Ako želite zadržati svoj broj telefona u tajnosti prilikom telefoniranja ili slanja poruka putem Viber aplikacije, postoje neki koraci koje možete poduzeti za povećanje svog privatnosti. Bez obzira radi li se o zaštiti od neželjenih poziva ili jednostavno želite biti anonimni na mreži, slijedite ove jednostavne upute kako sakriti broj na Viberu.

Korak 1: Podešavanje postavki privatnosti

Prvi korak je prilagoditi postavke privatnosti u samoj Viber aplikaciji. Otvorite aplikaciju, odaberite Postavke i zatim Privacy. Ovdje možete odabrati da ograničite tko može vidjeti vaš broj telefona. Možete odabrati opciju “Svi” da bi svi mogli vidjeti vaš broj ili “Samo kontakti” da bi samo vaši kontakti mogli vidjeti vaš broj.

Korak 2: Ne dijelite broj telefona s kontaktima

Ako želite dodatno unaprijediti svoju privatnost, možete odbiti dijeliti svoj broj telefona s kontaktima u Viberu. To možete učiniti tako da promijenite postavku u vašem profilu. Idite na Postavke, zatim Račun i odaberite Pravila privatnosti. Ovdje ćete pronaći mogućnost zaustavljanja dijeljenja broja telefona s kontaktima.

Korak 3: Blokirajte neželjene pozive i poruke

Kako biste se zaštitili od neželjenih poziva i poruka na Viberu, možete blokirati određene korisnike. Otvorite razgovor s osobom koju želite blokirati, dodirnite njeno ime ili broj i odaberite opciju “Blokiraj”. To će spriječiti osobu da vas kontaktira putem Vibera i vaš broj će ostati zaštićen.

Korak 4: Koristite aplikacije za privremenu komunikaciju

Ako namjeravate razgovarati s osobom koju ne poznajete dobro ili želite biti još više anonimni, možete koristiti aplikacije za privremenu komunikaciju poput “Viber Out” ili “Viber Vodič”. Ove aplikacije omogućavaju vam slanje poruka i obavljanje poziva bez otkrivanja vašeg broja telefona.

Korak 5: Koristite Viber na anonimnim uređajima

Za dodatnu privatnost možete koristiti Viber na anonimnim uređajima. To znači da koristite Viber na uređajima koji nisu povezani s vašim osobnim brojem telefona. Možete koristiti uređaje kao što su tableti ili sekundarni telefoni koji nemaju SIM karticu povezanu s vašim brojem telefona.

Uz ove korake, možete povećati svoju privatnost i sakriti broj na Viberu. Prilagodite postavke privatnosti, ne dijelite broj telefona s kontaktima, blokirajte neželjene pozive i poruke, koristite aplikacije za privremenu komunikaciju i koristite Viber na anonimnim uređajima kako biste zaštitili svoj broj i osigurali privatnost na Viberu.

Kako sakriti broj na Viberu

Bez obzira da li želite da sakrijete svoj broj na Viberu iz sigurnosnih razloga ili jednostavno želite imati privatnost, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste ostali anonimni na ovoj popularnoj aplikaciji za razmenu poruka.

 1. Isključite broj prikaza identiteta: Prva stvar koju možete učiniti je da isključite broj prikaza identiteta na Viberu. Da biste to uradili, otvorite aplikaciju, idite na “Settings” (Postavke) > “Privacy” (Privatnost) > “Share ‘Online’ status” (Deljenje statusa “Online”) i isključite opciju “Share ‘Online’ status” (Deljenje statusa “Online”). Na taj način će biti onemogućeno prikazivanje vašeg statusa “Online” drugim korisnicima.
 2. Ne dozvolite nepoznatim brojevima da vas kontaktiraju: Takođe možete ograničiti pristup nepoznatim brojevima tako da samo vaši kontakti mogu da vas kontaktiraju na Viberu. Da biste to uradili, idite na “Settings” (Postavke) > “Privacy” (Privatnost) > “Allow calls from” (Dozvoli pozive od) i odaberite opciju “My contacts only” (Samo moji kontakti).
 3. Ne delite svoj broj javno: Da biste zadržali svoju anonimnost na Viberu, izbegavajte deljenje svog broja javno i samo ga dajte pouzdanim kontaktima. Na taj način ćete smanjiti šanse da nepoznati korisnici dobiju pristup vašem broju i pošalju vam poruke ili pozive.
 4. Promenite broj telefona: Ako ste već previše dobili poruka ili poziva od nepoznatih korisnika, možda ćete želeti da promenite broj telefona da biste zadržali svoju privatnost na Viberu. Obratite se svom mobilnom operateru radi detalja o tome kako promeniti broj.
 5. Postavite privatnost svoje liste kontakata: Ako imate brojeve u svom telefonskom imeniku kojima ne želite da daju pristup vašem Viber profilu, možete postaviti privatnost svoje liste kontakata na Viberu. Da biste to uradili, otvorite aplikaciju, idite na “Settings” (Postavke) > “Privacy” (Privatnost) > “Share ‘Seen’ status” (Deljenje statusa “Viđeno”) i isključite opciju “Share ‘Seen’ status” (Deljenje statusa “Viđeno”) za odabrane kontakte.
You might be interested:  Što Je Dobro Za Proljev Kod Pasa

Uzimanje mera kako bi se sakrio broj na Viberu može vam pomoći da ostanete sigurni i zaštitite svoju privatnost. Bez obzira da li želite da sprečite nepoželjne poruke ili jednostavno želite više kontrole nad svojim kontaktima, ovi koraci će vam omogućiti da ostanete anonimni na ovoj popularnoj aplikaciji za razmenu poruka.

Registracija na Viberu

Da biste koristili Viber, prvo je potrebno napraviti registraciju. Registracija je jednostavan proces koji vam omogućava da otvorite svoj Viber račun i pridružite se milionima korisnika širom sveta.

Korak 1: Preuzmite Viber aplikaciju

Preuzmite Viber aplikaciju sa zvanične stranice Viber ili sa Google Play Store-a ili Apple App Store-a, zavisno od vašeg operativnog sistema.

Korak 2: Pokrenite aplikaciju

Nađite ikonu Viber aplikacije na svom telefonu i pokrenite je. Nakon pokretanja aplikacije, videćete pozdravni ekran sa opcijom za pokretanje registracije.

Korak 3: Unesite svoj broj telefona

Kada pokrenete aplikaciju, biće vam zatraženo da unesete svoj broj telefona. Unesite broj telefona koji želite da koristite za Viber i pritisnite dugme za nastavak.

Korak 4: Verifikacija broja

Nakon unosa broja telefona, Viber će vam poslati SMS sa šestocifrenim kôdom za verifikaciju. Unesite ovaj kôd u aplikaciju kako biste potvrdili svoj broj telefona.

Korak 5: Kreirajte svoj profil

Nakon verifikacije broja, bićete preusmereni na stranicu za kreiranje svog profila. Ovde možete uneti svoje ime, dodati profilnu sliku i dodatne informacije o sebi, ako to želite.

Nakon što završite sa kreiranjem profila, čestitamo! Sada ste uspešno registrovani na Viberu i možete početi da koristite sve njegove funkcionalnosti.

Pristup postavkama

Da biste pristupili postavkama na aplikaciji Viber, slijedite sljedeće korake:

 1. Prvo otvorite aplikaciju Viber na vašem mobilnom uređaju.

 2. U gornjem dijelu ekrana pronađite ikonu “Podaci o korisniku” i dodirnite je.

 3. Zatim će vam se prikazati nekoliko opcija, uključujući “Postavke”. Dodirnite “Postavke” da biste ih otvorili.

 4. U postavkama aplikacije Viber možete prilagoditi različite opcije privatnosti. Na primjer, možete isključiti prikaz da ste “Online”, onemogućiti prikaz “Tipkanje” ili sakriti “Pročitane potvrde” kada pregledavate poruke.

 5. Kada završite sa prilagodbom postavki, jednostavno zatvorite postavke da biste ih spremili i vratili se na glavni zaslon aplikacije Viber.

Pristupom postavkama na Viberu možete poboljšati svoju privatnost i kontrolirati koje informacije se prikazuju drugim korisnicima aplikacije.

Podešavanje privatnosti

Kako biste održali svoju privatnost i sakrili svoj broj na Viberu, možete izvršiti nekoliko promena u podešavanjima privatnosti. Evo kako to možete uraditi:

 1. Deaktivirajte status čitanja

  Viber vam omogućava da vidite kada su drugi korisnici pročitali vaše poruke. Međutim, ako želite da sakrijete kada ste pročitali poruku, možete isključiti ovu opciju. Da biste to uradili, idite na Settings > Privacy > Read Receipts i isključite opciju.

 2. Sakrijte informacije o isporuci poruke

  Kada šaljete poruke na Viberu, obično možete videti kada je poruka isporučena i kada je korisnik pročitao poruku. Ako želite da sakrijete ove informacije, idite na Settings > Privacy > Send Seen Status i isključite opciju.

 3. Odaberite ko može videti vašu sliku profila i status

  Viber vam omogućava da birate ko može videti vašu sliku profila i status. Da biste to uradili, idite na Settings > Privacy > Profile Photo, Status i odaberite opciju koja vam odgovara – “Everyone”, “My Contacts”, ili “Nobody”.

 4. Sakrijte svoj status online

  Sakrijte svoj status online

  Ako ne želite da drugi korisnici vide kada ste online na Viberu, idite na Settings > Privacy > Online Status i postavite opciju na “Nobody”. Na taj način, drugi korisnici neće videti da ste trenutno aktivni na Viberu.

 5. Blokirajte nepoželjne kontakte

  Ako želite da se zaštitite od neželjenih poruka ili poziva, možete blokirati određene kontakte na Viberu. Da biste to uradili, idite na Settings > Privacy > Block List i dodajte kontakte koje želite da blokirate. Blokirani kontakti neće moći da vam šalju poruke ili da vas zovu na Viberu.

You might be interested:  Kako Dobiti Internacionalni Rodni List

Sada kada znate kako da podesite privatnost na Viberu, možete se osećati sigurnije u vezi sa zaštitom vaših podataka i komunikacije sa drugim korisnicima.

Sakrivanje broja

 • Korak 1: Otvorite Viber na svom uređaju.
 • Korak 2: Kliknite na ikonu postavki u donjem desnom uglu ekrana.
 • Korak 3: U odjeljku “Račun” kliknite na “Privatnost”.
 • Korak 4: Pronađite opciju “Prikaži broj” i isključite je tako da je klizač premještete u lijevu stranu.
 • Korak 5: Vratite se natrag i vaš broj telefona će biti skriven na Viberu.

Sakrivanje broja na Viberu je vrlo jednostavno i ova opcija pruža dodatnu privatnost korisnicima. Kada sakrijete broj, drugi korisnici neće moći vidjeti vaš broj telefona kada komunicirate s njima na Viberu. Ovo je posebno korisno ako želite zadržati privatnost i anonimnost prilikom komuniciranja s nepoznatim osobama.

Viber također ima i druge opcije privatnosti, poput skrivanja online statusa, blokiranja određenih kontakata ili postavljanja dodatne sigurnosti lozinkom. Pomoću tih opcija možete dodatno kontrolirati svoju privatnost i osigurati da samo odabrane osobe vide vaše informacije na Viberu.

Provjera privatnih postavki

Prije nego što sakrijete broj na Viberu, važno je provjeriti svoje privatne postavke kako biste bili sigurni da ste zaštićeni od neželjenih poziva i poruka.

1. Provjerite postavke privatnosti

Otvorite Viber aplikaciju na svom uređaju i idite na Postavke.

 • Odaberite Privatnost.
 • Pregledajte različite opcije privatnosti i provjerite da li su postavke prilagođene vašim potrebama.

2. Blokirajte neželjene kontakte

Ako primite neželjene pozive ili poruke od određenih kontakata, možete ih blokirati kako biste se zaštitili.

 • Otvorite Viber aplikaciju i idite na Listu kontakata.
 • Pronađite kontakt koji želite blokirati.
 • Otvorite profil kontakta i odaberite opciju Blokiraj.

3. Postavite privatnost za svoje statuse

3. Postavite privatnost za svoje statuse

Ako ne želite da svi vaši kontakti vide vaše statuse, možete prilagoditi postavke privatnosti za statuse.

 • Otvorite Viber aplikaciju i idite na Postavke.
 • Odaberite Privatnost.
 • Prođite kroz opcije privatnosti i prilagodite postavke za statuse.

4. Sakrijte informacije o čitanju poruka

Ako ne želite da drugi vide kada ste pročitali poruku, možete sakriti informacije o čitanju poruka.

 • Otvorite Viber aplikaciju i idite na Postavke.
 • Odaberite Privatnost.
 • Isključite opciju “Pošalji oznaku o pročitanoj poruci”.

5. Provjerite postavke za pozive

Ako želite ograničiti pozive na Viberu, možete provjeriti postavke za pozive i prilagoditi ih svojim potrebama.

 • Otvorite Viber aplikaciju i idite na Postavke.
 • Odaberite Privatnost.
 • Pregledajte postavke za pozive i prilagodite ih prema željenim preferencijama.

Provjerite i prilagodite svoje privatne postavke na Viberu kako biste osigurali veću privatnost i zaštitu od neželjenih poziva i poruka.

Dodatna privatnost na Viberu

1. Zadržavanje kontakata samo za sebe

Da biste dodatno zaštitili svoju privatnost na Viberu, možete postaviti opciju da vaš broj telefona bude vidljiv samo za kontakte koji su već u vašoj adresar. Da biste to postavili, pratite sledeće korake:

 1. Otvorite Viber aplikaciju
 2. Kliknite na “Postavke” u donjem desnom uglu ekrana
 3. Izaberite “Privatnost”
 4. U sekciji “Ko može da me kontaktira” izaberite “Samo kontakti”

2. Blokiranje neželjenih kontakata

Ukoliko vas neko nepoznat ili neželjen kontaktira na Viberu, možete blokirati tu osobu i sprečiti je da vam šalje poruke ili vrši pozive. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Viber aplikaciju
 2. Pronađite poruku od osobe koju želite da blokirate
 3. Povucite prstom preko poruke (s leva na desno)
 4. Kliknite na opciju “Blokiraj”

3. Privatne poruke sa samouništavanjem

Ako želite da pošaljete privatan sadržaj koji će se automatski uništiti nakon što osoba kojoj je poruka namenjena je pročita, možete koristiti opciju samouništavajućih poruka na Viberu. Evo kako to učiniti:

 1. Pronađite kontakt osobe kojoj želite da pošaljete privatnu samouništavajuću poruku
 2. Kliknite na ikonicu olovke da biste otvorili prozor za pisanje poruke
 3. Izaberite ikonicu sata koja se nalazi iznad polja za unos teksta
 4. Postavite željeni vremenski period za samouništavanje poruke (na primer, 10 sekundi)
 5. Napišite poruku i kliknite na “Pošalji”

4. Skrivanje statusa aktivnosti

Ako ne želite da drugi korisnici Vibera vide kada ste poslednji put bili aktivni na aplikaciji, možete sakriti svoj status aktivnosti. Da biste to učinili, pratite sledeće korake:

 1. Otvorite Viber aplikaciju
 2. Kliknite na “Postavke” u donjem desnom uglu ekrana
 3. Izaberite “Privatnost”
 4. U sekciji “Status aktivnosti” izaberite “Sakrij”

5. Onemogućavanje potvrde o dostavljanju poruka

Viber ima opciju da šalje potvrdu o dostavljanju poruka, koja obaveštava osebi kojoj ste poslali poruku da je ona stigla do vas. Ako želite da onemogućite ovu opciju, evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Viber aplikaciju
 2. Kliknite na “Postavke” u donjem desnom uglu ekrana
 3. Izaberite “Privatnost”
 4. U sekciji “Potvrda o dostavljanju” isključite opciju “Dostavljen”

Znakovi ilegalne aktivnosti

Ilegalne aktivnosti na mreži mogu imati ozbiljne pravne posljedice. Poznavanje znakova ilegalne aktivnosti može vam pomoći da prepoznate sumnjive ili nezakonite radnje na internetu. Evo nekoliko znakova koje treba imati na umu:

 • Neovlašten pristup računalnim sustavima: Pokušaj neovlaštenog pristupa računalnim sustavima ili mrežama, kao što je hakiranje, može biti znak ilegalne aktivnosti.
 • Lažno predstavljanje: Korištenje lažnih identiteta ili predstavljanje kao druga osoba na mreži može biti kršenje zakona o krađi identiteta.
 • Nezakonite transakcije: Pokušaji kupovine ili prodaje ilegalnih proizvoda ili usluga, kao što su droga, oružje ili ukradene kartice, mogu ukazivati na nezakonite aktivnosti.
 • Distribucija dječje pornografije: Sve aktivnosti povezane s distribucijom, posjedovanjem ili proizvodnjom dječje pornografije su ozbiljno protuzakonite i mogu dovesti do ozbiljnih kazni.
 • Mašinerije za prijevaru: Pokušaji prevarnih aktivnosti na mreži, kao što su phishing napadi ili prevarne internetske stranice, mogu ukazivati na ilegalne radnje.
 • Uznemiravanje i nasilje: Bilo kakvo nasilno ponašanje ili uznemiravanje drugih korisnika mreže može biti ilegalno i prijavljeno od strane žrtve.
 • Krađa intelektualnog vlasništva: Neovlašteno korištenje ili distribucija autorski zaštićenog materijala, poput filmova, glazbe ili softvera, može biti kršenje autorskih prava.
You might be interested:  Stomatolozi Koji Primaju Nove Pacijente

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je odmah kontaktirati lokalnu policiju ili nadležne institucije kako bi bili sigurni da ne podržavate ili sudjelujete u ilegalnim aktivnostima. Zapamtite, poštivanje zakona na mreži je od vitalnog značaja za stvaranje sigurnog i etičkog digitalnog okruženja.

Zaštita od neželjenih kontakata

Kako biste zaštitili svoj Viber od neželjenih kontakata i osigurali svoju privatnost, sledite ove korake:

 1. Omogućite postavku “Nepoznati kontakti”.
 2. Omogućite ovu postavku kako biste blokirali poruke i pozive od nepoznatih brojeva. Da biste to uradili, pratite ove korake:

  • Otvorite aplikaciju Viber na svom telefonu.
  • Pritisnite tri tačke u gornjem desnom uglu kako biste otvorili meni.
  • Izaberite “Postavke”.
  • Idite na “Privatnost”.
  • Uključite opciju “Nepoznati kontakti”.
 3. Blokirajte neželjene kontakte.
 4. Ako imate kontakte koje želite da blokirate na Viberu, sledite ove korake:

  • Otvorite aplikaciju Viber na svom telefonu.
  • Pritisnite na chat sa kontaktom koga želite da blokirate.
  • Pritisnite na njegovo ime na vrhu ekrana.
  • Izaberite “Blokiraj”.
  • Potvrdite blokiranje.
 5. Podešavanje privatnosti profila.
 6. Dodatno zaštitite svoj profil podešavanjem privatnosti kako biste sprečili neželjene kontakte da vide vaše informacije:

  Podešavanje Opis
  Prikazivanje slike profila Postavite da samo vaši kontakti mogu videti vašu sliku profila.
  Prikazivanje informacija o poslednoj aktivnosti Isključite ovu opciju kako ne biste otkrili svoju aktivnost drugim kontaktima.
  Prikazivanje informacija o pročitanim porukama Moguće je onemogućiti ovu opciju kako bi se sačuvala privatnost pri čitanju poruka.
  Status online Moguće je odabrati da samo vaši kontakti vide da ste online.
 7. Prijava neželjenih poruka i poziva.
 8. Ako primate neželjene poruke ili pozive na Viberu, možete prijaviti te kontakte kako biste ih blokirali i sprečili dalje kontakte:

  • Otvorite chat sa kontaktom koji vam šalje poruke ili pozive.
  • Pritisnite na ime kontakta na vrhu ekrana.
  • Izaberite “Report” ili “Prijavi”.
  • Izaberite razlog prijave i sledite dalje korake.
  • Viber će pregledati vašu prijavu i preduzeti odgovarajuće mere.
 9. Redovno ažurirajte Viber.
 10. Kako biste imali najnovije bezbednosne funkcije i ispravke, redovno ažurirajte aplikaciju Viber na svom telefonu. Novi update-i često donose poboljšanja u zaštiti privatnosti i sprečavaju ulazak neželjenih kontakata.

Sledenjem ovih koraka zaštitićete svoju privatnost na Viberu i sprečiti unos neželjenih kontakata.

FAQ:

Mogu li sakriti broj samo određenim osobama na Viberu?

Nažalost, Viber nema mogućnost sakrivanja broja samo određenim osobama. Ako se odlučite sakriti broj na Viberu, on će biti sakriven od svih korisnika koji vam neće biti prijavljeni kao kontakti. Dakle, to će se odnositi na sve vas koji nemaju vaš broj spremljen u svojim telefonskim imenicima.

Treba li se plaćati za sakrivanje broja na Viberu?

Ne, sakrivanje broja na Viberu je potpuno besplatno. Nema dodatnih naknada ili pretplata koje morate platiti da biste sakrili svoj broj na ovoj platformi.

Je li moguće sakriti broj na Viberu bez dodatnog softvera ili aplikacija?

Da, moguće je sakriti broj na Viberu bez potrebe za dodatnim softverom ili aplikacijama. Samo slijedite korake koje smo već spomenuli, a broj će biti sakriven.

Mogu li razgovarati s drugim korisnicima ako sakrijem svoj broj na Viberu?

Da, i dalje možete razgovarati s drugim korisnicima na Viberu čak i ako sakrijete svoj broj. Sakrivanje broja ne utječe na mogućnost slanja poruka, slika ili poziva drugim korisnicima na ovoj platformi.

Kako mogu provjeriti jesu li drugi korisnici na Viberu sakrili svoj broj?

Nažalost, nema načina da provjerite jesu li drugi korisnici sakrili svoj broj na Viberu. Možete samo vidjeti informacije koje korisnici odluče podijeliti s vama, poput svog imena ili fotografije profila.