Kako očistiti DPF filter?

Kako Sam Ocistiti Dpf Filter

Kako Sam Ocistiti Dpf Filter

DPF filter ili filter čestica čađe je važan dio izduvnog sistema dizel motora. Njegova glavna funkcija je zadržavanje i filtriranje čestica čađe koje se formiraju pri sagorijevanju goriva u motoru. Vremenom, ovaj filter može postati začepljen i zahtijevati čišćenje kako bi ponovno optimalno funkcionisao.

Postoji nekoliko metoda kojima se DPF filter može očistiti. Jedna od njih je pasivno regeneriranje, koje se odvija pri određenim uslovima vožnje kada se temperatura izduvnih gasova poveća i čestice čađe sagore. Međutim, u nekim slučajevima pasivno regeneriranje nije dovoljno efikasno i potrebno je primijeniti aktivno regeneriranje.

Aktivno regeneriranje se obično vrši pomoću posebnog uređaja koji generiše toplinu visokog intenziteta i direktno je usmjeren prema DPF filteru. Ova metoda omogućava puno brže i efikasnije sagorijevanje čestica čađe, čime se filter čisti.

U slučaju da DPF filter postane previše začepljen ili oštećen i ne može se očistiti, može biti potrebno zamijeniti ga novim. Održavanje i čišćenje DPF filtera je važno kako bi se obezbijedila optimalna performansa motora i smanjila emisija štetnih gasova u okolinu.

Koraci za čišćenje DPF filtera

1. Priprema

Da biste uspješno očistili DPF filter, najprije ćete trebati pripremiti nekoliko stvari:

 • Automobil
 • Otporna rukavica
 • Zaštitne naočale
 • Otopina za čišćenje DPF filtera

2. Parkiranje

Nađite sigurno mjesto za parkiranje vašeg automobila. Idealno bi bilo ako je mjesto dovoljno otvoreno da se omogući dobra ventilacija za proces čišćenja.

3. Pristup DPF filteru

Pronađite DPF filter u vašem automobilu. Obično se nalazi u blizini ispušne cijevi. Koristite uputstva iz proizvodničkog priručnika za pronalaženje DPF filtera vašeg posebnog modela automobila.

4. Uklanjanje DPF filtera

Da biste uklonili DPF filter, prvo isključite vozilo i sačekajte da se ohladi. Zatim pažljivo uklonite povezane komponente i odvojite DPF filter od ispušnog sistema.

5. Čišćenje DPF filtera

Nakon što ste sigurno uklonili DPF filter, potopite ga u otopinu za čišćenje DPF filtera. Ostavite filter potopljen u otopini kako bi se otpadne čestice i talogovi rastvorili. Ovisno o instrukcijama proizvođača otopine, vrijeme potapanja može varirati.

6. Ispiranje i sušenje

Nakon što ste filter potopili u otopini za čišćenje, isperite ga obilnom količinom vode kako biste uklonili ostatke čišćenja. Nakon toga, ostavite DPF filter da se prirodno osuši. Pripazite da filter bude potpuno suh prije nego što ga vratite na automobil.

7. Vraćanje DPF filtera

Nakon što je DPF filter potpuno suh, vratite ga na automobil i ponovno priključite sve povezane komponente. Budite sigurni da su svi dijelovi pravilno pričvršćeni i bez propuštanja.

8. Testiranje

Nakon što ste vratili DPF filter na automobil, testirajte ga kako biste bili sigurni da je čišćenje bilo uspješno. Provjerite da li su sve funkcionalnosti ispravne i da nema nikakvih problema s performansama vozila.

Čišćenje DPF filtera je složen postupak koji zahtijeva pažnju i stručnost. Ako niste sigurni u svoje vještine, uvijek je bolje potražiti pomoć stručnjaka kako biste izbjegli potencijalna oštećenja ili neispravnosti na vašem automobilu.

Priprema vozila

Pre čišćenja DPF filtera važno je pripremiti vozilo kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolje rezultate. Evo nekih koraka koje trebate poduzeti prije početka postupka čišćenja DPF-a:

1. Isključite vozilo

Prije nego što krenete na čišćenje DPF filtera, pobrinite se da je vozilo isključeno i motor ohlađen. Ovo je važno kako biste izbjegli ozljede ili oštećenje vozila dok radite na filteru.

2. Osigurajte pristup filteru

Locirajte DPF filter na svom vozilu. Obično se nalazi ispod vozila, uz ispuh. Provjerite je li pristup filteru slobodan i da imate dovoljno prostora za rad.

You might be interested:  Sto Kada Dobijete Eurojackpot

3. Pripremite potrebne alate

Za čišćenje DPF filtera potrebni su vam određeni alati. Ovisno o marki i modelu vozila, možda ćete morati koristiti odvijač, ključeve, crijeva za usisavanje i druge specijalizirane alate. Osigurajte da imate sve potrebne alate pripremljene prije početka postupka čišćenja.

4. Pripremite zaštitnu opremu

Prilikom rada s DPF filterom važno je koristiti zaštitnu opremu kako biste se zaštitili od prašine i drugih tvari koje se mogu osloboditi. Osigurajte da imate rukavice, zaštitne naočale i zaštitnu masku pripremljene prije početka postupka.

5. Provjerite upute proizvođača

Pročitajte upute proizvođača vašeg vozila i filtra kako biste bili sigurni da razumijete postupak čišćenja. Svaki DPF filter može imati različite specifičnosti i preporučene tehnike čišćenja, pa je važno biti upoznat s tim prije nego što započnete postupak.

Slijedeći ove korake pripreme, bit ćete spremni za čišćenje DPF filtera na svom vozilu.

Praćenje indikatora za čišćenje DPF filtera

DPF (Diesel Particulate Filter) filter je ključni deo izduvnog sistema dizel motora koji hvata i zadržava čađ i čestice koje nastaju prilikom sagorevanja goriva. Vremenom se filter začepljuje i mora se očistiti kako bi održao svoju funkcionalnost i efikasnost.

Većina modernih vozila sa dizel motorima ima ugrađen sistem praćenja indikatora za čišćenje DPF filtera. Ovi indikatori se koriste kako bi vozač bio obavešten kada je potrebno izvršiti čišćenje DPF filtera.

Simptomi zaprljanog DPF filtera

 • Povećana potrošnja goriva
 • Gubitak snage motora
 • Česti regenerativni ciklusi
 • Česta aktivacija indikatora za DPF filter
 • Akumulacija čađe ispod vozila

Indikatori za čišćenje DPF filtera

Većina vozila sa DPF filterima ima dva osnovna indikatora koji ukazuju na potrebu čišćenja:

 1. Indikator motorne greške: Ako je DPF filter značajno zaprljan, motor može prijaviti grešku koja je povezana sa emisijom izduvnih gasova. To može biti signal da je filter potrebno očistiti ili zameniti.
 2. Indikator DPF filtera: Ovaj indikator obično se nalazi na kontrolnoj tabli vozila i signalizira da je filter blizu maksimalne kapacitete zadržavanja čestica. Kada se indikator upali, to znači da je potrebno izvršiti regeneraciju ili čišćenje DPF filtera.

Regeneracija DPF filtera

Kada se indikator za DPF filter upali, to obično znači da je potrebna regeneracija DPF filtera. Regeneracija je proces tokom kojeg se čađ i čestice sagorevaju na visokim temperaturama, čime se čisti filter. Postoje dva načina za regeneraciju:

 • Pasivna regeneracija: Ova vrsta regeneracije se dešava pri normalnoj vožnji kada su uslovi motora optimalni. Motor povećava temperaturu izduvnog gasa kako bi sagoreo čađ i čestice u filteru.
 • Aktivna regeneracija: Ako filter nije uspešno očišćen tokom pasivne regeneracije, sistem može pokrenuti aktivnu regeneraciju. To se obično dešava kada je vozilo bilo duže u nižim brzinama ili kada je voženo samo na kratkim putovanjima. Aktivna regeneracija uključuje povećanje temperature izduvnog gasa putem dodatne dozirane količine goriva ili povećanjem brzine motora.

Redovno održavanje DPF filtera

Da bi DPF filter ostao čist i efikasan, važno je redovno ga održavati:

 1. Redovito vozite vozilo na otvorenom autoputu ili brzoj saobraćajnici kako bi se omogućila pasivna regeneracija.
 2. Izbegavajte kratke vožnje u gradskom saobraćaju koje mogu dovesti do čestog pokretanja aktivne regeneracije.
 3. Redovno proveravajte indikatore DPF filtera i odmah reagujte ako se upale.
 4. Zamenite DPF filter ako je potrebno, prema preporuci proizvođača vozila.

Upotreba aditiva za čišćenje

Jedan od načina čišćenja DPF filtera je upotreba aditiva za čišćenje. Ovi aditivi su posebno formulirani hemijski proizvodi koji pomažu uklanjanju nakupljenih čestica i sažarevanju čađi u filteru.

Da biste koristili aditiv za čišćenje DPF filtera, prvo trebate pronaći odgovarajući proizvod. Aditive za čišćenje možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama ili preko interneta. Obavezno proverite kompatibilnost aditiva sa vašim vozilom i sledite uputstva proizvođača prilikom upotrebe.

Kako koristiti aditiv za čišćenje?

Prvi korak u upotrebi aditiva za čišćenje DPF filtera je da pređete na autoput i vozite najmanje 15 do 20 minuta brzinom od najmanje 80 km/h. Ovaj korak je bitan kako bi se omogućilo postizanje potrebne temperature u izduvnim gasovima za efikasno čišćenje filtera.

Nakon što ste prešli potrebnu udaljenost i dostigli potrebnu brzinu, parkirajte vozilo na sigurnom mestu. Isključite motor i otvorite poklopac rezervoara za gorivo. Otvorite aditiv i sipajte ga u rezervoar za gorivo prema uputstvima proizvođača. Zatvorite poklopac rezervoara i vratite se u vozilo.

Nakon što ste sipali aditiv, ponovno pokrenite vozilo i nastavite normalno sa vožnjom. Preporučljivo je da vozite najmanje 30 minuta brzinom od najmanje 80 km/h kako biste omogućili da aditiv deluje na DPF filter. Ovaj proces pomaže u uklanjanju nakupljenih čestica i čađi iz filtera.

Koliko često treba koristiti aditiv za čišćenje?

Često se preporučuje korišćenje aditiva za čišćenje DPF filtera svakih 10.000 do 15.000 kilometara. Međutim, ovo zavisi od individualnih uslova vožnje i stanja vašeg vozila. Uputstva proizvođača aditiva će vam pružiti najbolje smernice o tome koliko često treba koristiti aditiv.

You might be interested:  Kako Skinuti Smolu Sa Auta

Važno je napomenuti da aditivi za čišćenje DPF filtera mogu biti korisni, ali neće uvek rešiti sve probleme sa filterom. Ako primetite da se čišćenje filtera aditivom ne poboljšava ili da problemi sa filterom postaju sve češći, možda ćete morati da konsultujete stručnjaka za dijagnostiku i održavanje vozila.

Pasivno regeneriranje DPF filtera

Pasivno regeneriranje DPF (Diesel particulate filter) filtera je proces koji se odvija automatski tokom normalne vožnje vozila. Ovaj proces se aktivira kada se vozilo vozi brzinom većom od određene granice, obično oko 60 km/h. Tada postoji dovoljna količina toplote koja omogućuje sagorevanje nakupljenih čađi u DPF filteru.

Kada se aktivira pasivno regeneriranje, kontrolna jedinica motora povećava temperaturu ispušnih gasova usmeravajući dodatno gorivo ka filteru. Ovo povećava temperaturu u DPF filteru i omogućava sagorevanje čađi i drugih čestica koje su se nakupile tokom normalne vožnje.

Proces pasivne regeneracije se obično odvija bez ikakvog uticaja vozača, a kontrolna jedinica motora automatski upravlja parametrima regeneracije. Vozač će možda primetiti blago povećanje temperature izduvnih gasova ili promene u funkciji automobila tokom ovog procesa, ali u većini slučajeva neće biti potrebno preduzeti nikakve posebne mere.

Da bi pasivno regeneriranje bilo efikasno, važno je redovno održavanje vozila, posebno pravilno vožnja na autoputu ili otvorenoj saobraćajnici, kako bi se postigli potrebni uslovi za aktiviranje ovog procesa. Takođe je važno koristiti kvalitetno gorivo i pratiti preporuke proizvođača vozila kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje DPF filtera.

Ako primetite da se pasivno regeneriranje ne dešava ili da je DPF filter često začepljen, važno je posvetiti pažnju održavanju vozila i kontaktirati stručnjaka za dijagnostiku problema.

Aktivno regeneriranje DPF filtera

Aktivno regeneriranje DPF filtera

Aktivno regeneriranje DPF filtera je proces kojim se čisti DPF filter od nakupljenih čestica čađe. Taj proces omogućuje da se filter ponovno pročisti i nastavi sa svojim normalnim radom.

Aktivno regeneriranje se obično automatski pokreće kada su određeni uvjeti ispunjeni. To uključuje dovoljno visoku temperaturu ispušnih plinova (iznad 550°C) i dovoljno visok postotak čestica čađe u DPF filteru.

Kada se aktivno regeneriranje pokrene, ECU (Elektronička kontrolna jedinica) šalje dodatno gorivo na cilindre motora kako bi se podigla temperatura ispušnih plinova. To dovodi do povećanja temperature unutar DPF filtera i zagrijava naslage čađe.

Kada temperatura u DPF filteru dosegne odgovarajuću razinu, toplina izaziva kemijsku reakciju koja pretvara naslage čađe u pepeo. Pepeo je manje štetan i lako može proći kroz DPF filter.

Aktivno regeneriranje se obično događa dok vozite na otvorenom i kontinuirano održavate odgovarajuću brzinu. Održavanje odgovarajuće brzine omogućava dovoljeno visoku temperaturu ispušnih plinova, dok vožnja na otvorenom osigurava dovoljno svježeg zraka.

Međutim, postoji nekoliko situacija u kojima se aktivno regeneriranje može prekinuti. To uključuje prekid vožnje (na primjer, kada parkirate vozilo), niska temperatura okoline ili kada DPF filter dostigne svoj maksimalni kapacitet zadržavanja čađe.

Ako se aktivno regeneriranje DPF filtera često prekida ili ne uspije, moguće je da postoji neki problem sa sustavom ili senzorima. U takvim slučajevima, preporučljivo je konzultirati stručnjaka za pregled i popravak DPF filtera.

Manualno čišćenje DPF filtera

Kako bi se održao ispravan rad DPF (Diesel Particulate Filter) filtera, periodično je potrebno izvršiti čišćenje. Manualno čišćenje DPF filtera je postupak koji se može izvesti bez skidanja filtera sa vozila. Ovaj postupak se često primjenjuje u slučajevima kada se filter značajno zapuši i prilikom kojeg isključivanje filtera iz vozila nije moguće ili željeno.

Koraci za manualno čišćenje DPF filtera:

 1. Priprema i zaštita: Prije početka čišćenja, vozilo treba biti parkirano na sigurnom mjestu i isključeno. Preporučuje se korištenje zaštitnih rukavica i naočala kako bi se izbjegao kontakt s prljavštinom.
 2. Pristup filteru: Proučite upute proizvođača vozila kako biste pronašli i pristupili DPF filteru. Najčešće se DPF filter nalazi blizu ispušnog sistema vozila.
 3. Ručno čišćenje: Nježno uklonite filter sa vozila i pažljivo ga operite vodom kako biste uklonili veći dio nakupljene prljavštine i čađe. Upotrebom posebnih deterdženata za čišćenje DPF filtera može se postići bolji rezultat.
 4. Puhanje zrakom: Pomoću komprimiranog zraka ili posebnog alata za čišćenje DPF filtera, pažljivo pušite sa obje strane filtera kako biste uklonili sitne čestice i nečistoće.
 5. Inspekcija: Pažljivo pregledajte filter kako biste provjerili jesu li svi kanali čisti i prohodni. Ukoliko primijetite bilo kakva oštećenja ili blokade, preporučuje se zamjena filtera.
 6. Povrat filtera: Vratite filter nazad na vozilo i provjerite jesu li svi priključci pravilno spojeni. Osigurajte filter kako se ne bi odvojio tijekom vožnje.

Nakon manualnog čišćenja DPF filtera, preporučuje se provedba testne vožnje kako bi se provjerila ispravnost rada filtera. Ukoliko se problemi nastave ili ukoliko manualno čišćenje nije dostatno, preporučuje se posjet stručnom servisu za dodatne provjere i eventualno profesionalno čišćenje ili zamjenu DPF filtera.

You might be interested:  Kako Se Moli Krunica Sv Anti

Zamjena DPF filtera

DPF filter (Diesel Particulate Filter) je komponenta modernih dizelskih vozila koja služi za zadržavanje čestica štetnih materija koje se stvaraju prilikom sagorijevanja goriva. Kako se filter nakuplja česticama, s vremenom gubi svoju učinkovitost i potrebno ga je zamijeniti kako bi vozilo nastavilo optimalno funkcionirati.

Postupak zamjene DPF filtera uključuje sljedeće korake:

 1. Prethodna provjera – Prije nego što se odlučite na zamjenu DPF filtera, prvo je potrebno provjeriti stanje filtera. To se može obaviti u specijaliziranim servisima ili pomoću odgovarajućeg dijagnostičkog uređaja.
 2. Uklanjanje starog filtera – Nakon što potvrdite potrebu za zamjenom, potrebno je ukloniti stari DPF filter. Ovaj postupak može zahtijevati određene alate i vještine, stoga je najbolje prepustiti ga stručnjaku.
 3. Nabava novog filtera – Nakon uklanjanja starog filtera, potrebno je nabaviti odgovarajući DPF filter za vaše vozilo. DPF filteri su specifični za svako vozilo i važno je osigurati kompatibilnost s vašim modelom automobila.
 4. Montaža novog filtera – Nakon nabave novog filtera, slijedi montaža. Opet, ovo je posao koji se najbolje povjerava stručnjaku, jer zahtijeva preciznost i pažnju kako bi se osiguralo pravilno postavljanje filtera.
 5. Testiranje – Nakon što je novi DPF filter montiran, potrebno je testirati njegovu funkcionalnost kako bi se osigurala ispravnost i učinkovitost.

Važno je napomenuti da je zamjena DPF filtera složen postupak koji zahtijeva određene tehničke vještine i alate. Stoga je najbolje povjeriti posao stručnjacima u specijaliziranim servisima kako bi se osigurala ispravna zamjena i pravilan rad DPF filtera. Redovito održavanje i zamjena DPF filtera ključni su za očuvanje performansi vašeg vozila i zaštite okoliša.

Redovito održavanje DPF filtera

DPF filter (ili filter za čestice čađe) je bitan dio ispušnog sustava u dizelskim vozilima koji pomaže u smanjenju emisije štetnih čestica iz motora. Kako bi DPF filter radio učinkovito i bez problema, potrebno je redovito provoditi održavanje.

1. Redovito vožnja na otvorenoj cesti

 • DPF filter najbolje radi pri višim temperaturama, pa je važno povremeno voziti na otvorenoj cesti kako bi se postigla potrebna temperatura za regeneraciju filtera.
 • Kratke vožnje u gradu uz nisku brzinu često neće zagrijati DPF filter dovoljno, što može dovesti do nakupljanja čađe i začepljenja filtera.

2. Kvalitetno gorivo

Korištenje kvalitetnog goriva je ključno za održavanje DPF filtera. Niskokvalitetno gorivo može sadržavati nečistoće koje mogu oštetiti filter. Birajte gorivo koje zadovoljava preporuke proizvođača vozila.

3. Redovita provjera i čišćenje

 • Redovito provjeravajte stanje DPF filtera kako biste otkrili eventualne nedostatke ili začepljenja.
 • Ako primijetite žutu ili crvenu lampicu na instrument tabli, to može ukazivati na problem s DPF filtrom. Odmah provjerite vozilo u servisu.
 • Ukoliko se DPF filter začepi, potrebno je obaviti profesionalno čišćenje ili zamijeniti filter.

4. Pravilno održavanje motora

 • Redovito mijenjajte ulje prema preporukama proizvođača vozila. Korištenje pravilnih specifikacija i kvalitetnog ulja pomaže u održavanju čistoće filtera.
 • Pazite na pravilno funkcioniranje motora kako bi izbjegli povećanu emisiju čađe koja može opteretiti DPF filter.

Održavanje DPF filtera je važno kako bi vaše vozilo bilo učinkovito i zadovoljavalo propise o emisiji čestica. Pravilnim održavanjem DPF filtera produžujete njegov vijek trajanja i smanjujete mogućnost skupe popravke ili zamjene.

FAQ:

Kako mogu znati da je DPF filter zaprljan?

Indikator na instrument tabli će se upaliti da signalizira da je DPF filter zaprljan. Također, možete primijetiti smanjenje performansi vozila i povećanu potrošnju goriva.

Koliko često treba čistiti DPF filter?

Frekvencija čišćenja DPF filtera ovisi o načinu vožnje i uvjetima vožnje. U idealnim uvjetima, DPF filter bi trebalo čistiti svakih 100.000 do 150.000 km. Međutim, ako vozite uglavnom u gradu ili na kratkim udaljenostima, DPF filter bi se mogao zaprljati češće i trebao bi se čistiti svakih 50.000 do 80.000 km.

Kako mogu očistiti DPF filter?

Postoje nekoliko načina za čišćenje DPF filtera. Možete ga zamijeniti novim filterom, što je najčešći način. Također, možete koristiti kemijske čistače ili koristiti profesionalne usluge čišćenja DPF filtera.

Mogu li ručno čistiti DPF filter?

Ne preporučuje se pokušavati ručno čistiti DPF filter jer je vrlo osjetljiv i zahtijeva posebne postupke čišćenja. Bolje je prepustiti čišćenje stručnjaku ili koristiti kemijske čistače koji su posebno dizajnirani za taj zadatak.

Koliko košta čišćenje DPF filtera?

Cijena čišćenja DPF filtera može varirati ovisno o modelu vozila, regiji i pružatelju usluga. Obično se kreće između 1000 i 3000 kuna.

Kako mogu spriječiti zaprljanje DPF filtera?

Da biste spriječili zaprljanje DPF filtera, važno je redovito održavati vaše vozilo. Pazite da koristite kvalitetno gorivo i provodite redovite servise. Također, izbjegavajte vožnju na vrlo niskom broju okretaja i provodite povremeno “pročišćavanje” DPF filtera vožnjom na autoputu ili otvorenoj cesti gdje možete postići veće brzine.