Kako se čestita Pravoslavni Božić: Tradiocionalni običaji i poruke za Božićne čestitke

Kako Se Cestita Pravoslavni Bozic

Kako Se Cestita Pravoslavni Bozic

Pravoslavni Božić je jedan od najvažnijih verskih praznika koji se slavi širom sveta. Ovaj praznik se proslavlja 7. januara prema julijanskom kalendaru. To je vreme kada pravoslavni vernici proslavljaju rođenje Isusa Hrista i izražavaju radost i blagostanje.

Prilikom čestitanja Pravoslavnog Božića, postoje brojni tradiocionalni običaji i poruke koje se mogu koristiti. Jedan od najčešćih običaja je slanje Božićnih čestitki. Ove čestitke mogu biti čestitke putem pošte, elektronske poruke ili čak lične posete.

Poruke za Božićne čestitke mogu biti srdačne i tople ili mogu sadržavati verske elemente. Važno je biti pažljiv prilikom izbora poruke i osigurati da odražava pravoslavne vrednosti i duh Božića. Uz poruke, čestitke mogu sadržavati i simbole poput zvezde, svetlećih svećica, anđela ili božićnog drvca, što dodatno doprinosi prazničnom duhu.

Želim vam srećan Pravoslavni Božić ispunjen ljubavlju i radosti. Neka vam dolazak Hrista donese obilje blagoslova i mira u vaš dom. Sretan Božić!

Kako se čestita Pravoslavni Božić

Kada je u pitanju čestitanje Pravoslavnog Božića, postoji nekoliko tradicionalnih običaja i poruka koje se mogu koristiti. Evo nekoliko ideja kako možete čestitati Pravoslavni Božić:

 • Poruka blagoslova: Želim vam blagoslovljen Pravoslavni Božić, pun mira, ljubavi i radosti. Neka ovaj sveti praznik donese sreću i blagostanje u vaše domove.
 • Pozdrav radosne noći: U ovoj radosnoj noći Božića, neka svjetlost Hristovog rođenja osvijetli put vašem srcu. Sretan Pravoslavni Božić!
 • Iskrene želje za ljubavlju i srećom: Neka Pravoslavni Božić bude ispunjen ljubavlju, srećom i toplinom. Želim vam sve najbolje u ovom svetom vremenu.

Uz čestitke, također je uobičajeno da se daruju i božićni pokloni. Ovo je simbol pažnje i ljubavi prema voljenima. Također, mnogi ljudi odlaze u crkvu na ponoćnu liturgiju i sudjeluju u bogosluženju.

Pravoslavni Božić je posebno važan pravoslavnim hrišćanima i obilježava se 7. januara po gregorijanskom kalendaru. Ovaj praznik slavi rođenje Isusa Hrista i predstavlja vrijeme mira, ljubavi i zajedništva. Čestitati Božić ima duboko simboličko značenje i pokazuje poštovanje i osjećaj za tradiciju.

Također, za širenje Božićnog duha u zajednici, možete se uključiti u humanitarne akcije, donirati hrane ili oblačiti siromašne porodice. Ovo je vrijeme kada se zajedno sa voljenima možete osjećati blagosloveno i dati nazad zajednici.

Pravoslavni Božićni običaji
Običaj Opis
Badnjak Obilježava se paljenje badnjaka, simbola ognjišta i topline doma.
Bogojavljanje Običaj pranja ruku u hladnoj vodi, simbol čišćenja i blagoslova.
Božićna večera Obilježava se posebnim obredom i jelom, obično posle ponoćne liturgije u crkvi.
Ponoćna liturgija Crkvena služba koja se održava uoči Božića.

Sretan Pravoslavni Božić svima koji ga slave!

Tradiocionalni običaji

Badnji dan

Badnji dan je jedan od najvažnijih pravoslavnih običaja koji se obilježava dan prije Božića. Ovaj dan označava pripremu za dolazak Isusa Hrista na svijet. Centralni događaj na Badnji dan je seča badnjaka, što je oblik proširene porodične šetnje šumom ili okolnim područjima u potrazi za odgovarajućim drvetom.

Badnjak

Badnjak je posebno odabrano drvo koje simbolizira drvo na koje je Hrist bio razapet. Nakon što se badnjak odabere i seče, donosi se kući i stavlja na ognjište ili vatru. Ova vatra je simbol svjetlosti koju je Hrist donio svijetu, ali također ima i zaštitnu ulogu protiv zlih duhova.

Večera na Badnji dan

Na Badnji dan, obitelj se okuplja za večeru koja se sastoji od tradicionalnih jela. Obično su to riba, grah, kiseli kupus, pečenica i ostali specijaliteti. Večera se događa u tišini, bez televizije ili razgovora o svakodnevnim temama. Ova večera se smatra svetom i treba biti svečana i duhovna.

Ponoćka

Ponoćka je tradicionalni dio proslave Božića. Nakon večere na Badnji dan, obitelj odlazi u crkvu na polnoćku. Ponoćka je svečana služba koja označava dolazak Isusa Hrista na svijet. Tokom ponoćke, crkva je ukrašena svećama i božićnim dekoracijama, a vjernici sudjeluju u molitvama i pjevanju božićnih pjesama.

Božićno jutro

Na Božićno jutro, obitelj se okuplja i razmjenjuje božićne čestitke i blagoslove. Ova razmjena čestitki je običaj koji simbolizira ljubav i sreću koje Hrist donosi vjernicima. Čestitke mogu biti ručno izrađene ili kupljene, a često sadrže biblijske citate i blagoslove za sve ukućane. Osim toga, obitelj zajedno odlazi u crkvu na božićnu službu i nastavlja s proslavom Božića.

Poruke za Božićne čestitke

Ovdje su neke poruke za Božićne čestitke koje možete poslati svojim najmilijima:

 • Sretan Božić! Želim ti mir, ljubav i sreću u ovoj blagdanskoj sezoni.
 • Neka Božićne zvijezde osvijetle tvoj dom! Sretan Božić i blagoslovljena Nova godina!
 • Želim ti toplinu i ljubav u tvojim srcima ovog Božića. Sretan Božić i sretna Nova godina!
 • Neka ti Božić bude ispunjen radošću i smijehom. Sretan Božić i uspješna Nova godina!
 • Uživaj u ovom posebnom trenutku s obitelji i prijateljima. Sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini!

Podijelite ove poruke s voljenima kako biste im prenijeli osjećaj radosti i blagoslova koje Božić donosi.

Priprema za Božić

Božić je jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika i zahteva posebnu pripremu. Svečano se dočekuje svake godine 7. januara i predstavlja vreme kada se ispovedamo, postimo, molimo i pripremamo se da dočekamo rođenje Isusa Hrista.

Ispovedanje

Prva korak pripreme za Božić je ispovest. Vernici pravoslavne crkve posećuju svoje sveštenike i priznaju svoje grehe kako bi očistili svoju dušu i pripremili se za dolazak Hrista. Ispovest se obavlja u tajnosti i sveštenik zatim daje odgovarajuće savete i pokajnička dela kako bi vernik mogao da se vrati Bogu i primi Njegovu milost.

Post

Post je još jedan važan deo pripreme za Božić. Vernici se postom odriču određene hrane i pića kako bi se očistili i pokazali svoju posvećenost bogosluženju. U vreme posta, meso, mlečni proizvodi i alkohol se izbegavaju, a hrana se priprema od povrća, žitarica i orašastih plodova. Post se obično završava Božićnom večerom kada se jede bogata i ukusna hrana.

Molitva

Molitva igra važnu ulogu u pripremi za Božić. Vernici se svakodnevno mole, posebno tokom jutra i večeri. Molitva je način da se izraze zahvalnost Bogu za Njegovu milost i zaštitu. Takođe je vreme za razmišljanje o duhovnom životu i traženje Njegove snage i blagoslova za predstojeću godinu.

Dekoracija doma

Deo pripreme za Božić je i dekoracija doma. Vernici u svojim domovima postavljaju ikone, božićne zvezde, sveće i druge dekoracije. Sve prostorije se ukrašavaju sa mnogo pažnje i ljubavi kako bi se stvorila svečana i radostna atmosfera. Većina domova takođe postavlja i Badnjak, grančicu drveta koja simbolizuje rođenje Isusa i donosi sreću i blagoslov u dom.

Donacije

Božić je vreme darivanja i velikodušnosti. Vernici obično prave donacije crkvama, humanitarnim organizacijama ili siromašnim porodicama kako bi pomogli onima koji su u potrebi. Ova ljubazna dela su deo pripreme za Božić jer se tako ispoljava ljubav prema bližnjem i deli radost sa drugima.

Sve ove aktivnosti čine pripremu za Božić posebnom i svetom. Vernici veruju da kada se pripremaju na duhovan način, mogu se još bliže povezati sa Bogom i doživeti pravu radost i blagoslov ovog svetog praznika.

Pravoslavni blagdani

Pravoslavna crkva i pravoslavni blagdani

Pravoslavna crkva je jedna od tri glavne grane kršćanstva i ima svoj vlastiti kalendar blagdana. U pravoslavnom kalendaru postoje mnogi blagdani koji se tradicionalno slave u Hrvatskoj i drugim pravoslavnim zemljama.

Veliki i Mali Božić

Pravoslavni Božić se slavi 7. januara prema gregorijanskom kalendaru, koji se koristi u većini zapadnih zemalja. Veliki Božić je najvažniji pravoslavni blagdan i obilježava rođenje Isusa Hrista. Tri nedelje pre Velikog Božića, pravoslavci poste kako bi se pripremili za dolazak Hrista.

Mali Božić, ili Bogojavljenje, se slavi 19. januara. To je blagdan koji obilježava Krštenje Isusa Hrista u reci Jordan i Simbolizira početak njegove javne službe.

Pravoslavni Uskrs

Pravoslavni Uskrs je najvažniji pravoslavni blagdan i obilježava Hristovo vaskrsenje. Datum Uskrsa se svake godine računa drugačije nego u zapadnom kršćanstvu, jer pravoslavna crkva koristi julijanski kalendar. Ova razlika u kalendarima može dovesti do toga da pravoslavci slave Uskrs u drugo vreme nego katolici i protestanti.

Ostali pravoslavni blagdani

Pored Velikog Božića, Malog Božića i Uskrsa, pravoslavni kalendar ima i mnoge druge blagdane. Neki od njih su Sveti Trifun, Sveti Nikola, Sveti Sava, Sveti Jovan Krstitelj i mnogi drugi. Svaki blagdan ima svoje specifične običaje i tradicionalne aktivnosti koje pravoslavci obično prakticiraju.

Neki od pravoslavnih blagdana
Blagdan Datum
Veliki Božić 7. januar
Mali Božić (Bogojavljenje) 19. januar
Pravoslavni Uskrs Različiti datum svake godine
Sveti Trifun 14. februar
Sveti Nikola 19. decembar
Sveti Sava 27. januar
Sveti Jovan Krstitelj 7. juli

Pravoslavni blagdani su dio bogate kulturne baštine i tradicije pravoslavnih zajednica. Oni predstavljaju vrijeme koje pravoslavci koriste za molitvu, slavlje i zajedničko okupljanje sa porodicom i prijateljima.

Običaji na Badnji dan

Badnji dan je dan koji je prethodi Božiću i koji je ujedno i posljednji dan adventskog razdoblja. To je dan kada se obavljaju razni običaji i pripreme za Božićnu večeru i polnoćku.

Badnji dan uključuje sljedeće običaje:

 1. Kućni poslovi: Badnji dan je dan kada se u kući obavljaju zadnji poslovi prije Božića. To uključuje čišćenje kuće, ukrašavanje jelke i pripremu prostora za Božićnu večeru.
 2. Badnje jutro: Na Badnji dan se obično ustaje rano kako bi se izvršili svi potrebni poslovi. Tijekom jutra se obavljaju poslovi kao što je priprema hrane za Božićnu večeru i postavljanje stola.
 3. Badnjak: Badnjak je grana hrasta koja simbolizira Božićno drvce. Na Badnji dan se donosi badnjak u kuću i postavlja ga u prostoriji u kojoj će se slaviti Božićna večera. Badnjak se potom pali u večernjim satima kao simbol prosvjetljenja i topline.
 4. Blagoslov hrane: Prije Božićne večere, običaj je blagosloviti hranu koja će se konzumirati. To često uključuje kruh, rakiju, med, voće i druge tradicionalne božićne delicije.
 5. Božićna večera: Nakon blagoslova hrane, svi se okupljaju za Božićnu večeru. To obično uključuje tradicionalnu hranu kao što su riba, pečenje, salate i kolači.

Badnji dan je vrijeme kada se obitelji okupljaju i zajedno pripremaju za Božić. To je prilika za slavlje, molitvu i zahvalu za blagoslove u prethodnoj godini. Običaji na Badnji dan su važan dio pravoslavnog Božićnog slavlja i predstavljaju tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno.

Sveti Božić

Sveti Božić je jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika koji se slavi širom svijeta. Ovaj praznik obilježava rođenje Isusa Hrista i slavi se 7. januara prema julijanskom kalendaru. Sveti Božić je vrijeme kada se porodice okupljaju i zajedno slave ovaj sveti dan.

Slavlje Svetog Božića uključuje razne tradicionalne običaje i ceremonije koje su se stvarali kroz stoljeća. Ovi običaji su prilagođeni raznim kulturama i zemljama, ali imaju istu simboliku – slavlje rođenja Isusa Hrista i radost koja dolazi s tim događajem.

Midnight Liturgija

Sveti Božić počinje ponoćnom liturgijom koja se održava u pravoslavnim crkvama. Ova liturgija traje do kasno u noć i služi se za vrijeme ponoći. Vjernici prisustvuju liturgiji kako bi prisustvovali obredima i molitvama.

Badnje veče

Badnje veče je dan prije Svetog Božića i uključuje nekoliko tradicionalnih običaja. Jedan od najpoznatijih običaja je paljenje badnjaka, koji je veliki hrastov panj, predstavljajući simbol Isusa Hrista. Badnjak se stavlja na vatru kao zahvalnost za dobru godinu koja prolazi i kao blagoslov za dolazeću godinu.

Također je običaj da se uoči Svetog Božića jede posna hrana. Obrok se sastoji od ribe, suvog voća, pasulja i drugih bezmesnih jela. Običaj je također dati poklone koji se otvaraju u ponoć nakon liturgije.

Božićna trpeza

Na sam dan Svetog Božića porodice se okupljaju za svečani ručak. Trpeza je obogaćena jelima poput pečenice, raznih salata, kolača i tradicionalnih slatkiša. Ovaj obrok se dijeli sa rodbinom i prijateljima kako bi se proslavio praznik.

Božićne čestitke

Božićne čestitke su također važan dio slavlja Svetog Božića. Poruke i čestitke ispunjavaju se ljubavlju, srećom i mirnom željom. Čestitke se šalju bliskim osobama kako bi se izrazila radost povodom rođenja Isusa Hrista i poželeli sreća i blagostanje u novoj godini.

Poruke božićnih čestitki često se sastoji od vjerskih stihova i izraza, ali mogu biti i personalizirane sa posebnim porukama i željama.

Crkvene ceremonije

Ponoćka

Ponoćka je liturgijsko bogoslužje koje se obavlja u pravoslavnim crkvama na Badnju večer, odnosno uoči Pravoslavnog Božića. Ponoćka simbolizira dolazak Isusa Hrista na svet i obeležava početak Božića.

Tokom ponoćke, vernici se okupljaju u crkvama i slušaju bogosluženje. Liturgijski obredi uključuju molitve, pevanje i čitanje Svetog Pisma. Ovaj ceremonijalni događaj traje do ponoći, kada se saopštava da je Hristos rođen i započinje proslava Božića.

Svetosavska liturgija

Svetosavska liturgija je poseban bogoslužbeni obred koji se održava 27. januara, na dan Svetog Save, zaštitnika Srpske pravoslavne crkve. Ovaj praznik je jedan od najznačajnijih u pravoslavnoj tradiciji i obeležava se služenjem svete liturgije i posebnim molitvama u čast Svetog Save.

Tokom Svetosavske liturgije, sveštenik izgovara molitve za blagoslov školske dece, učitelja i prosvetnih radnika. Vernici donose poklone za školu, uključujući knjige, sveske i olovke, koje se posle liturgije blagosiljaju i dele deci. Ovaj običaj simbolizuje važnost obrazovanja i znanja u pravoslavnoj kulturi.

Crkveni praznici

Pored Božića i Svetog Save, pravoslavna crkva obeležava i druge značajne praznike koji se često proslavljaju kroz crkvene ceremonije. Među njima su Vaskrs, Uskrs, Duhovi, Bogojavljenje, Sveti Jovan, Aranđelovdan i mnogi drugi.

Crkveni praznici se obično proslavljaju bogosluženjem, molitvama, pevanjem crkvenih pesama i blagoslovima. Vernici se okupljaju u crkvi da zajedno proslave ove praznike i ispune duhovnu dužnost.

Veliki post

Veliki post je period posta i duhovne pripreme koji prethodi pravoslavnom Uskrsu. Obično traje 40 dana i počinje posle Krsne slave. Tokom Velikog posta, vernici se uzdržavaju od određene hrane i pića, praktikuju post i izražavaju pokajanje za svoje grehe.

Crkva organizuje posebne službe tokom Velikog posta, uključujući Veliki Časoslov koji se služi svakog dana, posebne liturgije i večernje bogosluženje. Vernici se obično pridržavaju stroge molitve, posta i pokore kako bi prošli kroz ovaj period duhovnog čišćenja i pripremili se za Uskrs.

Obiteljsko okupljanje

Obiteljsko okupljanje je središnji dio proslave Pravoslavnog Božića. Ovo je vrijeme kada se svi članovi obitelji okupljaju kako bi proveli vrijeme zajedno i proslavili Božićnu svetkovinu. U nastavku su neki od tradicionalnih običaja i aktivnosti koje obitelji mogu uključiti tijekom obiteljskog okupljanja:

Jelka i ukrašavanje doma

Jedan od prvih koraka u pripremi doma za Božić je ukrašavanje jelke. Obitelji se tradicionalno okupljaju kako bi zajedno okitili jelku i postavili različite ukrase i svjetla. Ovo je prilika za dijeljenje radosti zajedničkog rada i stvaranja blagdanskog ozračja.

Tradicionalna božićna jela

Tradicionalna božićna jela

Jedan od ključnih elemenata Božićnog slavlja su tradicionalna božićna jela. Obitelji se okupljaju za zajednički obrok koji se sastoji od raznih specijaliteta poput pečene svinjetine, sarma, bakalara, medenjaka i raznih kolača. Ovo je vrijeme kada svi uživaju u ukusima obiteljske kuhinje i zajedničkom blagovanju.

Sveta ponoćka

Jedan od najvažnijih običaja Pravoslavnog Božića je prisustvovanje službi Svete ponoćke. Obitelji se okupljaju u crkvama diljem zemlje kako bi sudjelovali u ovim posebnim božićnim obredima. Ovo je vrijeme kada se zajedno moli, pjeva i slavi rođenje Isusa Krista.

Razmjena poklona

Obitelji obično organiziraju razmjenu poklona tijekom obiteljskog okupljanja kako bi izrazili ljubav i pažnju prema svojim najmilijima. Svaki član obitelji pažljivo bira poklone za svakog člana obitelji i svi ih razmjenjuju tijekom Božića. Ovo je vrijeme radosti i darivanja.

Bilježenje obiteljskih trenutaka

Obiteljsko okupljanje pruža priliku za stvaranje posebnih uspomena i trenutaka koji će se pamtiti cijeli život. Obitelji mogu koristiti fotoaparate ili kamere kako bi zabilježile ove trenutke i tako stvorile trajne uspomene. Ovo je vrijeme za slavlje ljubavi, jedinstva i obiteljskih veza.

Igre i aktivnosti

Tijekom obiteljskog okupljanja, obitelji mogu sudjelovati u raznim igrama i aktivnostima kako bi se razvijali

FAQ:

Koje su tradicionalne poruke za Božićne čestitke?

Tradicionalne poruke za Božićne čestitke mogu biti “Mir Božji, Hristos se rodi” ili “Sretan Božić i srećna Nova godina”.

Kako se čestita Pravoslavni Božić?

Pravoslavni Božić se čestita čestitkom koja obično sadrži “Mir Božji, Hristos se rodi” ili “Sretan Božić”. Također, može se poslati i poruka koja izražava tople želje za mir, ljubav i sreću u ovo blagdansko vrijeme.

Koje su tradicionalne božićne čestitke u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se tradicionalne božićne čestitke često šalju putem razglednica ili osobno. Poruke na tim čestitkama mogu biti različite, ali obično izražavaju želje za blagoslov, mir, radost i sreću u blagdanskom razdoblju.

Koji su tradicionalni običaji za Božić u hrvatskoj pravoslavnoj zajednici?

U hrvatskoj pravoslavnoj zajednici običaji za Božić uključuju odlazak u crkvu na ponoćku, paljenje badnjaka, razmjenu božićnih čestitki i darova, te zajedničko obiteljsko okupljanje uz bogatu trpezu. Također, običaj je i čestitanje Božića sa tradicionalnom čestitkom “Mir Božji, Hristos se rodi”.

Kako se Badnja noć slavi u hrvatskoj pravoslavnoj zajednici?

Badnja noć u hrvatskoj pravoslavnoj zajednici obično se slavi odlaskom u crkvu na ponoćku i paljenjem badnjaka. Badnjaci su grančice hrasta ili druge vrste drva koje simboliziraju Hristov dolazak na svijet. Nakon ponoćke, obitelji se okupljaju kod kuće, pripremaju bogatu trpezu i razmjenjuju čestitke i darove.