Kako čestitati Ramazan na bosanskom jeziku - Najbolji načini za slavljenje Ramazana

Kako Se Cestita Ramazan Na Bosanski

Kako Se Cestita Ramazan Na Bosanski

Ramazan je jedan od najsvetijih mjeseci u islamskom kalendaru, kada muslimani poste od svitanja do zalaska sunca. Ramazan je vrijeme duhovnog obnavljanja, introspekcije i blagostanja, te je prilika da se muslimani spoje sa svojim duhovnim sazdavateljom i daju dublje značenje svom životu.

Jedan od načina da se pokaže podrška i čestita Ramazan muslimanskim prijateljima, kolegama ili članovima porodice je da se nauči nekoliko osnovnih bosanskih fraza. Ovo će pokazati poštovanje prema vjerskim tradicijama muslimana i uložiti napor da se bliže poveže sa njima tokom ovog posebnog mjeseca.

Evo nekoliko najboljih načina da se čestita Ramazan na bosanskom jeziku:

1. Sretan Ramazan. Ovo je najjednostavniji način da se čestita Ramazan na bosanskom jeziku. To je univerzalna fraza koja lako prenosi poruku ljubavi, sreće i mira u ovom svetom mjesecu. Možete je koristiti sa muslimanskim prijateljima ili kolegama, i biti sigurni da će se njihovo srce ispuniti radošću.

2. Mubarek Ramazan. Ova fraza kombinuje bosanski jezik i arapsku riječ “mubarek” koja znači “blagoslovljen”. To je snažna i duboka čestitka koja odražava iskrenu želju za blagoslovima, radosti i duhovnim rastom u ovom mjesecu posta.

3. Razlikujem Ramazan. Ovaj izraz čestitke se koristi posebno u Bosni i Hercegovini. Ona predstavlja jedinstven prisni stil pozdrava koji izražava toplinu, bliskost i posebnu pažnju prema onima kojima se čestita Ramazan.

Postoje mnogi drugi izrazi i čestitke koje se koriste u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Važno je zapamtiti da svaka riječ izražava poštovanje, ljubaznost i prisnost koju želite prenijeti muslimanskim prijateljima i kolegama. Slavljenje Ramazana na bosanskom jeziku pokazuje otvorenost, razumijevanje i kulturnu osjetljivost i doprinosi jačanju međusobnih veza i mira među različitim zajednicama.

Contents

Tradicijske čestitke Ramazana u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini, Ramazan je sveti mjesec posta i duhovnog razmišljanja za muslimane. Tokom ovog mjeseca, Bosanci i Hercegovci često koriste tradicionalne čestitke kako bi izrazili svoje želje i čestitali Ramazan svojim prijateljima, komšijama i porodici.

Evo nekoliko tradicionalnih čestitki koje se koriste u Bosni i Hercegovini za čestitanje Ramazana:

 1. “Ramazan šerif mubarek olsun!” – Ova čestitka se prevodi kao “Blažen i sretan Ramazan!”. Koristi se kao opšti pozdrav i želja za sretan i blagoslovljen mjesec Ramazana.

 2. “Sretan Ramazan!” – Ova čestitka je jednostavna, ali iskrena želja za sretan Ramazan.

 3. “Neka ti je Ramazan mubarek!” – Ova čestitka se koristi kao blagoslov za sretan Ramazan.

 4. “Mubarek Ramazan!” – Ova čestitka se prevodi kao “Blagoslovljen Ramazan!”. Koristi se kao želja za blagoslovljen mjesec Ramazana.

Ove tradicionalne čestitke se često izgovaraju dok se mijenjaju rukovanjem i ljubljenjem obrazima. Također se mogu izraziti u pisanoj formi u karticama i porukama.

Ramazan je mjesec ljubavi, mira i blagoslova. Kada čestitamo Ramazanu, izražavamo svoje poštovanje i prisustvo uz svoje muslimanske prijatelje i komšije. Tradicionalne čestitke pomažu u stvaranju atmosfere zajedništva i pružaju podršku i ohrabrenje tokom ovog posebnog vjerskog razdoblja.

Ramazanske čestitke na bosanskom jeziku

Ramazan je posebno vrijeme za muslimane širom svijeta. To je mjesec posta, duhovnosti i pažnje prema drugima. Jedan od načina za slavljenje Ramazana je slanje čestitki. Evo nekoliko ramazanskih čestitki na bosanskom jeziku koje možete poslati svojim muslimanskim prijateljima i članovima porodice:

1. Čestit Ramazan!

Želim ti blagoslovljen mjesec Ramazan, ispunjen mirom, srećom i ljubavlju. Neka ti post bude lagan, a tvoje molitve uslišane. Sretan Ramazan!

You might be interested:  Stomatolozi Koji Primaju Nove Pacijente

2. Mubarek Ramazan!

Neka ti ovaj sveti mjesec donese obilje blagoslova, radosti i ljubavi. Neka ti molitve budu uslišane, a duša ispunjena mirom. Sretan Ramazan!

3. Ramazan mubarek olsun!

Želim ti sretan mjesec posta, posvećenosti i molitve. Neka tvoje dobre djela budu nagrađena, a tvoje grijehe oproštenje pronađu. Sretan Ramazan!

4. Sretan mjesec Ramazan!

Želim ti mjesec ispunjen dobrotom, blagošću i ljubavlju. Neka tvoja duša bude očišćena, a tvoje srce ispunjeno srećom. Sretan Ramazan!

5. Neka ti Ramazan donese mir i blagostanje!

Želim ti sretan mjesec posta u kojem ćeš pronaći duhovnu snagu, blagoslov i ispunjenje. Neka ti Ramazan donese mir i blagostanje. Sretan Ramazan!

6. Ramazan kareem!

Neka ti ovaj sveti mjesec donese blagoslov i sreću. Neka tvoje molitve budu uslišane, a tvoje želje ostvarene. Sretan Ramazan!

7. Neka ti Ramazan bude pun radosti i ljubavi!

Želim ti mjesec posta koji će te obogatiti duhovno, unijeti mir u tvoj život i donijeti blagoslov svakom tvojem koraku. Sretan Ramazan!

8. Čestit mubarek Ramazan!

Želim ti svetu i blagoslovljenu noć, pune molitve i zahvalnosti. Neka ti ovaj mjesec donese novu nadu, sreću i ljubav. Sretan Ramazan!

9. Neka ti Ramazan bude mjesec mira i radosti!

Želim ti sretan mjesec posta u kojem ćeš pronaći duševni mir, radost i ispunjenje. Neka ti Ramazan donese blagoslov u svakom trenutku. Sretan Ramazan!

10. Ramazan je vrijeme za slavlje i zahvalnost!

Želim ti blagoslovljen mjesec Ramazan, ispunjen ljubavlju, radošću i zahvalnošću. Neka ti svaka tvoja molitva bude uslišana. Sretan Ramazan!

Virtuelne čestitke za Ramazan

Virtuelne čestitke za Ramazan

1. Slanje elektronskih kartica

Jedan od najjednostavnijih načina da čestitate Ramazan prijateljima i porodici je slanjem elektronskih kartica. Mnoge web stranice nude besplatne virtuelne kartice sa različitim temama za Ramazan. Samo je potrebno odabrati karticu koja vam se najviše sviđa, unijeti e-mail adrese primaoca, vašu poruku i kartica će biti poslana. Ovo je praktičan način da izrazite svoje želje i čestitate svima koji vam nisu fizički blizu.

2. Deljenje čestitki putem društvenih mreža

Društvene mreže kao što su Facebook, Instagram i Twitter su odlična platforma za slanje čestitki za Ramazan. Možete objaviti poruku na vašem zidu ili priču, tagovati prijatelje i porodice ili koristiti popularne hashtage kako bi vaša poruka bila vidljiva većem broju ljudi. Ova vrsta čestitanja je jednostavna i brza, a takođe omogućava da čestitate većem broju ljudi odjednom.

3. Slanje poruka putem WhatsApp-a ili Viber-a

Ako želite nekome čestitati Ramazan na privatniji način, možete koristiti poruke putem aplikacija kao što su WhatsApp ili Viber. Ove aplikacije omogućavaju slanje poruka, emotikona i slika u privatnim razgovorima. Možete poslati personalizovanu poruku ili koristiti unapred pripremljene čestitke koje možete pronaći na internetu. Ovo je odličan način da svojim voljenima izrazite toplinu i ljubav tokom ovog svetog meseca.

4. Virtuelni sastanci sa čestitkama

Ako želite da čestitate Ramazan uživo, ali niste u mogućnosti da se fizički sastanete sa svojim voljenima, možete organizovati virtuelne sastanke putem platformi kao što su Zoom, Skype ili Google Meet. Možete odrediti tačno vreme za sastanak, pozvati sve koji žele da učestvuju i izraziti svoje čestitke lice u lice preko video poziva. Ovo je odličan način da se osećate bliže vašim prijateljima i porodici, uprkos fizičkoj udaljenosti.

5. Ostavljanje digitalnih komentara i poruka

Još jedan način da čestitate Ramazan je ostavljanje digitalnih komentara i poruka na blogovima, forumima, novinskim člancima ili drugim online platformama. Možete izraziti svoje želje i dobre misli u komentarima ispod objava ili poslati privatnu poruku autorima ili članovima foruma. Ovo je neformalni način da izrazite solidarnost i poštovanje prema drugima tokom ovog posebnog vremena.

Dizajnirane čestitke za Ramazan

Uzbuđenje i radost su neodvojivi dio Ramazana. Jedan od načina da podijelite radost ovog svetog mjeseca sa svojim najdražima je kroz slanje čestitki. Dizajnirane čestitke dodaju poseban dodir vašim željama i čine ih još posebnijima. Evo nekoliko ideja za dizajnirane čestitke za Ramazan:

1. Ručno oslikane čestitke

Jedan od najosobnijih načina da izrazite ljubav i blagoslove ovog mjeseca je kroz ručno oslikane čestitke. Možete koristiti razne tehnike kao što su akvarel, kolaž, bojanje voskom, itd. Ovi unikatni dizajni će sigurno oduševiti vaše najdraže.

2. Dizajnerke čestitke

Ako nemate vještine za ručno oslikavanje, možete potražiti dizajnerke čestitke koje su već napravljene. Na internetu možete pronaći razne web stranice i prodavnice koje nude dizajnirane čestitke za Ramazan. Odaberite dizajn koji vam se najviše sviđa i jednostavno ga naručite.

3. Digitalne čestitke

Ako želite poslati čestitku putem interneta, možete koristiti digitalne čestitke. Postoji mnogo web stranica i aplikacija koje omogućavaju besplatno slanje digitalnih čestitki. Dodajte osobne poruke i slike, i pošaljite ih svojim najdražima putem e-pošte, društvenih mreža ili čak SMS poruka.

4. 3D čestitke

Ako želite nešto još spektakularnije, možete izabrati 3D čestitke. Ove čestitke su napravljene od papira i imaju trodimenzionalne detalje. Kada otvorite čestitku, slike se iskaču i stvaraju prelijepi efekat. Vaši najdraži sigurno će biti oduševljeni ovakvom jedinstvenom čestitkom.

5. Čestitke sa islamskim motivima

Ako želite dodati duh Ramazana u svoje čestitke, možete koristiti čestitke sa islamskim motivima. Nađite čestitke sa motivima poput mesdžida, arapskih kaligrafija, mjeseca ramazana, islamskih simbola i slično. Ovi motivi će sigurno dodati poseban duh ovom svetom mjesecu.

You might be interested:  Kada Je Umrla Sofija Loren

Neovisno o tome koju vrstu čestitke odaberete, važno je da šaljete dobre želje i blagoslove svojim najdražima. Ramazan je vrijeme zajedništva, ljubavi i blagoslova, i slanje čestitki je sjajan način da podijelite radost ovog svetog mjeseca.

Čestitke za Ramazan sa islamskim simbolima

Ramazan je posebno vrijeme za muslimane širom svijeta, kada se slavi mjesec posta i molitve. Da biste uputili čestitke za Ramazan, možete koristiti islamske simbole koji su važni za muslimane. Ovi simboli mogu dodati posebnu vrijednost vašim čestitkama i pomoći vam da iskažete poštovanje prema muslimanskim običajima.

Mjesec Ramazan

Mjesec Ramazan je Sveti mjesec za muslimane, kada su obavezni da poste od izlaska do zalaska sunca. Pored čestitki za Ramazan, možete dodati simbol mjeseca Ramazana na svoje čestitke. Ovaj simbol može biti oblik mjeseca sa zvijezdom ili samo stilizirana zvijezda. On simbolizuje početak Ramazana i ukazuje na važnost ovog mjeseca u muslimanskom kalendaru.

Zelena boja

Zelena boja ima poseban značaj u islamu i često se koristi u čestitkama za Ramazan. Zelena boja se smatra bojom vjere i nade, pa je stoga važan simbol u muslimanskim kulturama. Možete dodati zelenu boju u pozadinu vaših čestitki ili je koristiti kao naglašenu boju za vaše poruke čestitki.

Allahova riječ – Kuran

Kuran je sveta knjiga muslimana koja sadrži riječi i upute Alaha. Kuran je simbol duboke vjere i duhovnosti u islamu. Možete dodati slike otvorenog Kuran-a ili citate iz Kuran-a na vaše čestitke za Ramazan. Ovaj simbol će pružiti poseban značaj i duhovni aspekt vašim čestitkama.

Arapsko pismo

Arapsko pismo je pismo na kojem je napisan Kuran, i jedan je od najvažnijih simbola islamske kulture. Možete dodati arabeske ili stilizovana slova arapskog pisma na vaše čestitke za Ramazan. Ovaj simbol će dodati autentičnost i kulturnu vrijednost vašim čestitkama.

Srnčevi rogovi – Lailat al-Qadr

Lailat al-Qadr je noć Moći i Smisla, koja se smatra jednom od najsvetlijih i najznačajnijih noći u muslimanskom kalendaru. Srnčevi rogovi se često koriste kao simbol ove noći, jer su po nadahnuću od zapisa u Kuranu. Možete koristiti slike srnčevih rogova na vašim čestitkama za Ramazan kao simbol ove posebne noći u islamskom kalendaru.

Polusvijetlo zelena boja

Polusvijetlo zelena boja je također povezana sa mjesecom Ramazanom, posebno sa periodom iftara (prekida posta). Ova boja podsjeća na ugodnost i mir tokom ovog posebnog vremena. Možete koristiti polusvijetlo zelenu boju u kombinaciji sa drugim simbolima Ramazana kako biste uputili čestitke sa posebnim osjećajem za ovaj sveti mjesec.

Sa ovim islamskim simbolima možete stvoriti čestitke za Ramazan koje će biti posebne i značajne za muslimane koji ih primaju. Važno je imati na umu da je Ramazan svet mjesec za muslimane, pa stoga čestitke trebaju biti pažljive i poštovati vjerske vrijednosti i običaje muslimanske zajednice.

Pokloni za Ramazan

Kada je u pitanju slavljenje Ramazana, tradicionalno je da se razmjenjuju pokloni kako bi se izrazilo poštovanje i radost ovog svetog meseca. Evo nekoliko ideja za poklone koji bi bili prikladni za proslavu Ramazana.

1. Božur

Božur je cvijet koji se smatra simbolom Ramazana. Ove mirisne i prekrasne cvjetove možete pokloniti voljenoj osobi kao simbol ljepote i duhovnosti Ramazana.

2. Tefter sa ajetima

Tefter sa ajetima je lijep i simboličan poklon za Ramazan. Možete odabrati tefter sa izabranim ajetima iz Kur’ana koji će osobi kojoj poklanjate pružiti inspiraciju i duhovnu podršku tokom Ramazana.

3. Tespih

Tespih je molitveni rekvizit koji se često koristi tokom Ramazana. Možete pokloniti tespih voljenoj osobi kako bi im pomogao u koncentraciji tokom namaza i duhovnom putovanju kroz Ramazan.

4. Čaša sa imenom

Kao poseban i personalizovan poklon, možete dati čašu sa imenom osobe kojoj poklanjate. Pored toga što će biti praktična za korištenje, ova čaša će predstavljati simbol vaše pažnje i ljubavi prema toj osobi tokom Ramazana.

5. Zdrava hrana

Ramazan je mjesec posta i duhovnog čišćenja, pa je dobar poklon zdrava hrana koju osoba može konzumirati tokom iftara i sehura. Možete napraviti korpu sa suhim voćem, orašastim plodovima i drugim zdravim namirnicama za Ramazan.

6. Knjiga o islamu

Za one koji vole čitati, knjiga o islamu može biti odličan poklon. Odaberite knjigu koja se bavi temama kao što su duhovnost, moralnost i praktikovanje islama, kako bi osoba imala dodatnu inspiraciju tokom Ramazana.

7. Majica sa muslimanskim motivima

Ako tražite poklon za mladu osobu, majica sa muslimanskim motivima može biti originalan izbor. Takva majica će osobi omogućiti da izrazi svoj identitet i ponos prema svojoj vjeri tokom Ramazana.

8. Neseser sa mirisima

Mirisni neseser može biti praktičan i luksuzan poklon za osobu koja voli aromaterapiju i njegu tijela. Odaberite neseser sa prirodnim mirisima poput ruže, lavande ili sandalovine kako bi osoba mogla uživati u opuštajućem mirisu tokom Ramazana.

9. Slika sa arapskim kaligrafijama

Slika sa arapskim kaligrafijama može biti umjetnički i duhovni poklon za Ramazan. Odaberite sliku sa citatima iz Kur’ana ili hadisa kako bi osoba imala inspiraciju i duhovnu podršku tokom ovog svetog mjeseca.

10. Kupka za opuštanje

Kupka za opuštanje je luksuzan i holistički poklon za Ramazan. Odaberite kupku sa prirodnim sastojcima poput ruže, jasmina ili sandalovine kako bi osoba mogla opustiti um i tijelo tokom ovog svetog mjeseca.

Nadam se da vam ove ideje mogu pomoći u odabiru savršenog poklona za proslavu Ramazana. Bez obzira na to šta odaberete, važno je da poklon bude simboličan i izrazi vašu ljubav i poštovanje prema osobi kojoj poklanjate.

You might be interested:  Kako Smiriti Drhtanje Ruku

Blagovaonica na otvorenom za Ramazan

Jedan od najboljih načina za slavljenje Ramazana jest organizacija blagovaonice na otvorenom. Ovo je poseban trenutak kada se muslimani okupljaju kako bi zajedno ispoštovali ovaj sveti mjesec i uživali u obrocima nakon iftara. Blagovaonica na otvorenom nudi mogućnost da se zajedno podijeli hrana, druži i slavi Ramazan.

Kako organizirati blagovaonicu na otvorenom za Ramazan?

Ovdje su neki koraci koje možete slijediti da biste uspješno organizirali blagovaonicu na otvorenom za Ramazan:

 1. Odaberite lokaciju: Prije svega, odaberite prikladno mjesto za organizaciju blagovaonice na otvorenom. To može biti dvorište džamije, park ili bilo koje drugo otvoreno mjesto koje je dostupno svim sudionicima.
 2. Planirajte jelovnik: Sastavite jelovnik koji će imati raznolike islamske specijalitete kao što su baklava, džigerica i tradicionalne bosanske kolače. Obratite pažnju na različite prehrambene potrebe i preferencije sudionika blagovaonice.
 3. Pozovite sudionike: Obavijestite lokalnu muslimansku zajednicu o blagovaonici na otvorenom putem plakata, društvenih medija i mreže za slanje poruka. Dajte ljudima do znanja da je ovo otvoreni događaj koji je otvoren za sve ljude, bez obzira na vjeru ili nacionalnost.
 4. Organizirajte raspored: Osigurajte da imate dovoljno stolova i stolica za sve sudionike. Organizirajte raspored kako bi ljudi mogli udobno sjediti i uživati u hrani i razgovoru.
 5. Pripremite dekoraciju: Učinite prostor blagovaonice privlačnim postavljanjem stolnjaka, cvijeća i drugih ukrasa koji će stvoriti prikladnu atmosferu za blagovao-nicu na otvorenom.

Prednosti blagovaonice na otvorenom za Ramazan

Organiziranje blagovaonice na otvorenom za Ramazan ima mnoge prednosti, uključujući:

 • Stvaranje zajedništva i jačanje veza između muslimanske zajednice.
 • Promicanje tolerancije i razumijevanja među različitim vjerskim i kulturnim skupinama.
 • Jačanje duhovne prakse i slavljenje vjerskih vrijednosti.
 • Promocija zdrave prehrane i dijeljenja hrane s drugima.

Zato ne oklijevajte! Organizirajte blagovaonicu na otvorenom za Ramazan i uživajte u zajedničkom slavlju ovog svetog mjeseca!

Običaji i tradicije slavljenja Ramazana u Bosni i Hercegovini

Slavljenje Ramazana u Bosni i Hercegovini je ispunjeno brojnim običajima i tradicijama koji datiraju još iz doba Otomanskog carstva. Ovi običaji su duboko ukorijenjeni u bosanskohercegovačku kulturu i predstavljaju važan dio identiteta muslimanskog stanovništva.

Post i iftar

Glavni običaj Ramazana je post, koji predstavlja suzdržavanje od hrane, pića, pušenja i drugih fizičkih potreba od zore do zalaska sunca. Post je obavezan za sve muslimane koji su dostigli određenu dob i zdravstvene uvjete. Nakon zalaska sunca, muslimani se okupljaju na iftaru, obroku kojim se prekida post. Iftar je obično zajednički obrok koji se dijeli s rodbinom, prijateljima i komšijama. Tradicionalna iftarska jela uključuju hurma (datule), supu, pite, meso i slatkiše.

Mubarek noće

U Bosni i Hercegovini, posebna pažnja se posvećuje Mubarek noćima tokom Ramazana. Mubarek noći su noći koje se smatraju blagoslovljenim i prema vjerovanju muslimana, u tim noćima su vrata neba otvorena, a dova ima posebnu moć. Tokom ovih noći, muslimani se okupljaju u džamijama i mole se, čitaju Kur’an i vrše druge vjerske aktivnosti.

Ljepota i bogatstvo mjeseca Ramazana

Mjesec Ramazan je poseban i vrijedan mjesec za muslimane u Bosni i Hercegovini. U ovom mjesecu se posebna pažnja posvećuje vjerskim praksama, dobrotvornosti i molitvama. Mnoge džamije organizuju razne aktivnosti kao što su razgovori o vjerskim temama, predavanja, dobrovoljni rad i humanitarne akcije. Također, ljepota i bogatstvo mjeseca Ramazana se ogleda i u noćima provedenim u molitvi i razmišljanju o duhovnosti.

Jutarnja molitva i bajram

Zadnji dan Ramazana je dan kad muslimani obilježavaju Ramazanski bajram (Eid al-Fitr). Toga jutra, muslimani odlaze u džamiju na posebnu jutarnju molitvu koja se naziva bajram namaz. Nakon molitve, običaj je posjetiti groblja i pomoliti se na grobovima preminulih članova porodice. Također je običaj čestitati bajram svojim rođacima, prijateljima i komšijama, a mnogi ljudi organiziraju gostoprimstvo za porodicu i prijatelje.

Ukratko, običaji i tradicije slavljenja Ramazana u Bosni i Hercegovini su bogati i raznovrsni. Ovi običaji reflektiraju vjeru, duhovnost i zajedništvo muslimanskog naroda u zemlji.

FAQ:

Koje su najbolje čestitke za Ramazan na bosanskom jeziku?

Najbolje čestitke za Ramazan na bosanskom jeziku mogu biti: “Sretan Ramazan!” ili “Ramazanska radost i blagoslovi nek’ vas prate”. Također, možete koristiti tradicionalni izraz “Bajram šerif mubarek olsun” što znači “Nek’ je blagoslovljen Bajram”.

Kako mogu proslaviti Ramazan na bosanskom jeziku?

Proslava Ramazana na bosanskom jeziku može uključivati zajedničku molitvu u džamiji, iftare (obrok koji se jede nakon zalaska sunca), i bajramske svečanosti. Također, možete čestitati Ramazan svojim muslimanskim prijateljima i rodbini slanjem čestitki ili osobnim susretom.

Kako prevesti “Ramazan Mubarak” na bosanski jezik?

“Ramazan Mubarak” se može prevesti na bosanski jezik kao “Bajram Mubarek”. To je tradicionalni izraz koji se koristi za čestitanje Ramazana i želje za blagoslovljenim bajramom.

Koje su tradicionalne poslastice za Ramazan u Bosni?

U Bosni se za vrijeme Ramazana tradicionalno pripremaju razne poslastice poput baklava, hurmašica, tulumbi i tufahija. Ove poslastice su slatke i bogate okusa, a obično se poslužuju za vrijeme iftara ili za vrijeme bajramskih svečanosti.

Kako mogu čestitati Ramazan nekome ko ne govori bosanski jezik?

Ako želite čestitati Ramazan nekome ko ne govori bosanski jezik, možete koristiti univerzalni izraz “Sretni Ramazan” ili “Happy Ramadan”, što znači isto na različitim jezicima. Također, možete koristiti geste ljubaznosti poput darivanja sitnica ili slanja bajramskih kartica kako biste izrazili svoje čestitke.