Kako se dobije leukemija: uzroci, simptomi, i liječenje

Kako Se Dobije Leukemija

Kako Se Dobije Leukemija

Leukemija je maligna bolest koja se odnosi na krv i koštanu srž, koja je odgovorna za proizvodnju krvnih stanica. Ova bolest nastaje kada dođe do genetskih mutacija u stanicama koštane srži, što rezultira nekontroliranom proizvodnjom abnormalnih bijelih krvnih stanica. Uzroci leukemije još uvijek nisu potpuno razjašnjeni, ali se smatra da su uključeni genetski faktori, izloženost zračenju i određene infekcije.

Simptomi leukemije mogu varirati ovisno o tipu i stadiju bolesti, ali najčešći simptomi uključuju umor, slabost, gubitak tjelesne težine, ponavljajuće infekcije, krvarenje desni i noktiju, bol kostiju i zglobova, te povećane limfne čvorove. Važno je napomenuti da su ovi simptomi nespecifični i mogu se javiti i kod drugih bolesti, pa je važno konzultirati liječnika kako bi se postavila točna dijagnoza.

Liječenje leukemije ovisi o tipu i stadiju bolesti, kao i o dobi i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Najčešće se koristi kombinacija kemoterapije, radioterapije i terapije ciljanih lijekova. U nekim slučajevima, transplantacija koštane srži može biti potrebna kako bi se zamijenile zdrave stanice koštane srži novim, zdravim stanicama. Važno je da se liječenje započne što je prije moguće kako bi se postiglo najbolje moguće rezultate.

Ukratko, leukemija je maligna bolest koja se odnosi na krv i koštanu srž. Iako uzroci nisu potpuno razjašnjeni, genetski faktori, izloženost zračenju i infekcije smatraju se glavnim faktorima rizika. Simptomi leukemije mogu uključivati umor, slabost, gubitak tjelesne težine i bolove u kostima. Liječenje leukemije obično uključuje kemoterapiju, radioterapiju i ciljane lijekove, a u nekim slučajevima je potrebna transplantacija koštane srži.

Genetski faktori koji utječu na razvoj leukemije

Leukemija je kompleksna bolest koja se razvija iz različitih uzroka, uključujući genetske faktore. Genetski faktori igraju ključnu ulogu u razvoju leukemije, jer mogu utjecati na pojavu mutacija u DNK koje dovode do nekontroliranog rasta i podjele stanica koštane srži.

Faktori nasljednosti

 • Jedan od glavnih genetskih faktora koji utječu na razvoj leukemije je nasljedni faktor. Ako osoba ima obiteljsku povijest članova obitelji koji su imali leukemiju, povećava se rizik od razvoja ove bolesti. Posebno se smatra da su određene genetske mutacije odgovorne za nasljednost leukemije.
 • Neki geni mogu biti mutirani i naslijeđeni od roditelja, povećavajući rizik od razvoja leukemije. Na primjer, Downov sindrom i Li-Fraumeni sindrom su genetske bolesti koje povećavaju rizik od razvoja dječje leukemije.
 • Genetski faktori također mogu utjecati na osjetljivost na određene tvari i tretmane koji mogu povećati rizik od razvoja leukemije. Na primjer, genetske varijacije mogu povećati osjetljivost na izlaganje određenim karcinogenima, kao što su zračenje ili kemikalije.

Molekularne promjene u DNA

 • Molekularne promjene u DNA također mogu igrati važnu ulogu u razvoju leukemije. Mutacije u određenim genima mogu potaknuti nekontroliran rast i podjelu stanica koštane srži, što dovodi do razvoja leukemijskih stanica.
 • Postoje određeni geni koji su poznati kao onkogeni, koji mogu poticati razvoj leukemije. Na primjer, onkogeni kao što su BCR-ABL i FLT3-ITD mogu biti mutirani i uzrokovati promjene u stanicama koštane srži koje dovode do razvoja leukemije.

Varijacije gena

 • Varijacije gena kod pojedinaca mogu utjecati na njihovu osjetljivost na razvoj leukemije. Neki genetski polimorfizmi, odnosno varijacije u genima, mogu povećati rizik od razvoja leukemije. Na primjer, genetski polimorfizmi u genima koji su odgovorni za metabolizam kemikalija mogu utjecati na vjerojatnost razvoja bolesti.

Utjecaj genetskih faktora na liječenje

Genetski faktori također mogu utjecati na odgovor pacijenta na određene tretmane leukemije. Određene genetske mutacije mogu utjecati na osjetljivost leukemijskih stanica na određene lijekove ili terapije. Poznavanje genetskog profila pacijenta može pomoći u određivanju najučinkovitijeg tretmana za leukemiju.

You might be interested:  Kako Naučiti Njemački Jezik U 7 Dana

U zaključku, genetski faktori igraju važnu ulogu u razvoju leukemije. Razumijevanje tih faktora može pomoći u identifikaciji osoba s povećanim rizikom od razvoja leukemije i razvoju ciljanih terapija za liječenje ove bolesti.

Izloženost ionizirajućem zračenju kao mogući uzrok leukemije

Ionizirajuće zračenje smatra se jednim od mogućih uzroka nastanka leukemije. Ovo zračenje ima dovoljno energije da oštetiti DNK u stanicama, što može dovesti do nekontroliranog rasta i dioba stanica karakterističnog za leukemiju.

Osobe koje su bile izložene visokim dozama ionizirajućeg zračenja imaju veći rizik od razvoja leukemije u odnosu na opću populaciju. Primjeri takve izloženosti mogu uključivati ​​radnike koji rade s nuklearnim materijalima, pacijente koji su bili podvrgnuti radioterapiji ili osobe koje su preživjele nuklearne nesreće poput Černobila ili Fukušime.

Postoje i mnoge studije koje su proučavale vezu između izloženosti ionizirajućem zračenju i leukemije. Rezultati tih studija ukazuju na povišeni rizik od razvoja leukemije kod ljudi koji su bili izloženi ionizirajućem zračenju. Međutim, također je važno napomenuti da leukemija može imati i druge uzroke, kao što su genetske predispozicije ili izloženost drugim kancerogenim tvarima.

Dodatno istraživanje potrebno je kako bi se bolje razumjela veza između izloženosti ionizirajućem zračenju i razvoja leukemije. Važno je poduzimati mjere predostrožnosti kada je moguća izloženost ovom zračenju, kao što su nošenje zaštitnih odjevnih predmeta ili korištenje zaštitne opreme u radnom okruženju.

Kemikalije i otrovi koji mogu dovesti do razvoja leukemije

Leukemija je rak krvi koji se javlja kada abnormalne stanice krvotvornog sistema počnu nekontrolirano rasti i zamijenjuju zdrave stanice. Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti razvoju leukemije, uključujući izloženost određenim kemikalijama i otrovima.

Benzenska kiselina

Benzenska kiselina je jedna od glavnih kemikalija povezanih s razvojem leukemije. Izloženost benzenu može se dogoditi na radnom mjestu, na primjer u industriji nafte, petrokemikalija i pesticide. Ova kemikalija može uzrokovati oštećenje DNK, što rezultira nekontroliranim rastom leukemijskih stanica.

Radioaktivno zračenje

Izloženost visokoj razini radioaktivnog zračenja može povećati rizik od razvoja leukemije. Ovo zračenje može doći iz mnogih izvora, uključujući nuklearne nesreće, kao što je Černobil ili izlaganje medicinskom zračenju kao dio liječenja drugih bolesti poput raka.

Kemoterapija

Kemoterapija

Kemoterapija, koja se koristi za liječenje raka i druge bolesti, također može povećati rizik od razvoja leukemije. Ova terapija uključuje upotrebu visokih doza kemikalija kako bi se uništile stanice raka, ali istovremeno može oštetiti i zdrave stanice krvotvornog sistema.

Alkohol i pušenje

Konstantno i dugotrajno konzumiranje alkohola može povećati rizik od razvoja različitih tipova raka, uključujući leukemiju. Pušenje također može povećati rizik od razvoja leukemije, pogotovo ako se kombinira s izloženošću drugim karcinogenim tvarima poput benzina i duhanskog dima.

Otovrište

Otrovi poput benzena, formaldehida i asbesta također mogu povećati rizik od razvoja leukemije. Ove tvari se često nalaze u industrijskim proizvodima i materijalima, te mogu biti opasne ako se udišu ili konzumiraju.

Važno je biti svjestan i izbjegavati izloženost ovim kemikalijama i otrovima što je više moguće kako bi se smanjio rizik od razvoja leukemije. Također je važno redovito provjeravati i održavati opću zdravstvenu kondiciju kako bi se otkrilo bilo kakve promjene što je ranije moguće.

Virusne infekcije i njihova povezanost s leukemijom

Leukemija je rak krvnih stanica koji se javlja kada se normalan proces proizvodnje krvi poremeti. Jedan od mogućih uzroka leukemije su virusne infekcije.

Tipopovirusi

 • Jedan od tipova virusa koji su povezani s razvojem leukemije su retrovirusi, posebno tipopovirusi.
 • Tipopovirusi mogu ući u ljudski organizam preko infekcije HIV-om ili kroz kontakt sa zaraženom krvlju ili tjelesnim tekućinama.
 • Ovi virusi mogu izazvati promjene u genetskom materijalu normalnih krvnih stanica, što može dovesti do razvoja leukemije.

Hepatitis B virus

Hepatitis B virus

 • Hepatitis B virus je također povezan s razvojem leukemije.
 • Ovaj virus se obično prenosi putem kontakta s kontaminiranom krvlju, seksualnim kontaktom s zaraženom osobom ili prijenosom s majke na dijete tijekom porođaja.
 • Infekcija hepatitisom B može dovesti do trajnog oštećenja jetre, što povećava rizik od razvoja leukemije.

Epstein-Barr virus

 • Epstein-Barr virus (EBV) je često povezan s razvojem određenih vrsta leukemije.
 • EBV je virus iz porodice herpesvirusa koji se obično prenosi kapljičnim putem, kroz kontakt s tjelesnim tekućinama ili slinom zaražene osobe.
 • Kada se osoba zarazi EBV-om, virus može izazvati promjene u limfocitima, što može dovesti do leukemije.

Prevencija i liječenje

Prevencija virusnih infekcija može pomoći u smanjenju rizika od razvoja leukemije. To uključuje pridržavanje higijenskih mjera, izbjegavanje kontakta s kontaminiranom krvlju i tjelesnim tekućinama te cijepljenje protiv virusa kao što su hepatitis B i EBV.

You might be interested:  Kako Smršaviti 5 Kg

Liječenje leukemije koja je povezana s virusnim infekcijama obično uključuje kemoterapiju, terapiju zračenjem, terapiju ciljanim lijekovima ili transplantaciju matičnih stanica. Važno je pravovremeno dijagnosticirati i liječiti leukemiju kako bi se povećala šansa za potpunim ozdravljenjem.

Simptomi koji upućuju na mogućnost leukemije

Leukemija, ili krvni rak, je maligna bolest koja se razvija u koštanoj srži. Ona utječe na stvaranje abnormalnih bijelih krvnih stanica, koje se nakupljaju i sprječavaju normalno funkcioniranje zdravih stanica.

Kao kod svake ozbiljne bolesti, važno je prepoznati simptome koji upućuju na mogućnost leukemije, kako bi se bolest dijagnosticirala i liječenje započelo što prije. Simptomi leukemije mogu varirati, ali neki od najčešćih su:

 • Povećana umor i slabost: Osobe s leukemijom često osjećaju izraženu slabost i umor, čak i nakon odmora.
 • Gubitak težine: Neočekivani gubitak težine može biti znak da tijelo ne može pravilno apsorbirati hranjive tvari zbog abnormalnih bijelih krvnih stanica.
 • Povećana sklonost infekcijama: Leukemija narušava imunološki sustav, što može rezultirati čestim infekcijama, poput prehlade i upale grla.
 • Povećane modrice i krvarenje: Oštećene krvne stanice u leukemiji mogu rezultirati neobičnom sklonosti modricanju i krvarenju, čak i od manjih ozljeda.
 • Povećane limfne žlijezde: Limfne žlijezde koje postanu veće i bolne mogu biti znak prisutnosti leukemije.
 • Bolovi u kostima i zglobovima: Osobe s leukemijom ponekad doživljavaju bolove i nelagodu u zglobovima i kostima, što se može pogoršati kada leže.

Ovi simptomi mogu biti povezani i s drugim zdravstvenim stanjima, ali je važno posjetiti liječnika ako osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma kako bi se isključila mogućnost leukemije.

Dijagnoza i testiranja koja se koriste za potvrdu leukemije

Akutna leukemija može biti teško dijagnosticirana zbog sličnosti simptoma s drugim bolestima. Dijagnoza leukemije obično uključuje niz testiranja koja pomažu identificirati abnormalne stanice i potvrditi prisutnost ove bolesti.

Krvni testovi

Krvni testovi su jedan od najvažnijih dijagnostičkih alata za leukemiju. Doktor će uzeti uzorak krvi pacijenta i provesti sljedeće testove:

 • Kompletna krvna slika (KKS): Ovaj test mjeri količinu crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i trombocita u krvi. Pacijenti s leukemijom obično imaju abnormalno visok broj bijelih krvnih stanica i nizak broj crvenih krvnih stanica i trombocita.

 • Flow citometrija: Ova tehnika se koristi za identificiranje specifičnih površinskih proteina na stanicama koje mogu ukazivati na prisutnost leukemije. Flow citometrija može pomoći u određivanju tipa leukemije i njezinog stupnja agresivnosti.

 • Molekularna dijagnostika: Ovaj test koristi se za otkrivanje genetskih abnormalnosti povezanih s leukemijom. Može se koristiti lančana reakcija polimeraze (PCR) ili fluorescentna in situ hibridizacija (FISH) za identifikaciju specifičnih genetskih mutacija ili promjena broja kromosoma.

Testovi koštane srži

Koštana srž je tkivo u unutrašnjosti kostiju gdje se proizvode krvne stanice. Testovi koštane srži se koriste za potvrdu dijagnoze leukemije i utvrđivanje njezinog tipa. Postupak uključuje uzimanje uzorka koštane srži pomoću malog vrha igle i pregled stanica pod mikroskopom.

Biopsija limfnih čvorova

Biopsija limfnih čvorova može se provesti kako bi se utvrdilo je li leukemija proširena na ove organe. Tijekom postupka, mali dio limfnog čvora se uzima i pregleda pod mikroskopom kako bi se potvrdila prisutnost abnormalnih stanica.

Druge dijagnostičke metode

Osim krvnih testova, testova koštane srži i biopsije limfnih čvorova, liječnici mogu koristiti i druge dijagnostičke metode za potvrdu leukemije. To može uključivati ​​testove za otkrivanje proteinskih markera leukemije, slikovne pretrage kao što su rendgen i CT skeniranje, te testove za provjeru funkcije bubrega, jetre i drugih organa.

Različiti pristupi liječenju leukemije

Kemoterapija

Kemoterapija je najčešće korišten način liječenja leukemije. Ova terapija koristi specifične lijekove koji se primjenjuju putem intravenoznih injekcija ili oralno. Kemoterapija ima za cilj ubiti i zaustaviti rast abnormalnih stanica u krvi. Ovisno o stadiju bolesti, kemoterapija se može koristiti u kombinaciji s drugim terapijama.

Transplantacija matičnih stanica

Transplantacija matičnih stanica, također poznata kao transplantacija koštane srži, je metoda koja se koristi za liječenje leukemije kod nekih pacijenata. Ovaj postupak uključuje zamjenu oštećene ili abnormale matične stanice s novim, zdravim stanicama. Ove nove stanice, koje se najčešće dobiju od donora, imaju sposobnost da se razviju i zamijene oštećene stanice u koštanom mozgu.

Terapija ciljanih lijekova

Terapija ciljanih lijekova je relativno nova metoda liječenja leukemije. Ova terapija koristi lijekove koji ciljano djeluju na određene mutacije u stanicama raka, blokirajući njihov rast i razmnožavanje. Ova vrsta terapije često ima manje nuspojava u usporedbi s kemoterapijom, ali se koristi samo u određenim slučajevima.

Imunoterapija

Imunoterapija je metoda liječenja leukemije koja koristi imunološki sustav pacijenta za borbu protiv abnormalnih stanica raka. Ova terapija može uključivati primjenu antitijela ili stimulaciju imunološkog sustava kako bi se povećala njegova sposobnost da prepozna i ubije stanice raka. Imunoterapija se često koristi kao dodatak drugim oblicima liječenja.

You might be interested:  Zašto Ne Mogu Mokriti

Terapija zračenjem

Terapija zračenjem se koristi za liječenje leukemije kod nekih pacijenata. Ova terapija koristi visokoenergetske zrake ili čestice kako bi ubile abnormalne stanice raka ili spriječile njihov rast. Terapija zračenjem može se primijeniti na specifična područja tijela ili na cijelo tijelo, ovisno o individualnom slučaju.

Kombinacije terapija

U nekim slučajevima, liječenje leukemije može uključivati kombinaciju različitih terapija kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Ovi pristupi se često koriste u naprednim stadijima bolesti ili kod pacijenata koji ne reagiraju dobro na jedan oblik terapije. Kombiniranje različitih terapija može pomoći u uništavanju abnormalnih stanica raka s više frontova, povećavajući šanse za uspjeh liječenja.

Prognoza i dugoročni izgledi za pacijente s leukemijom

Prognoza za pacijente s leukemijom vrlo je različita ovisno o vrsti i fazi bolesti, kao i o individualnim faktorima svakog pacijenta. Dugoročni izgledi za pacijente također ovise o vrsti i stupnju bolesti, kao i o uspjehu terapije.

Prognoza za akutnu limfoblastičnu leukemiju (ALL)

Akutna limfoblastična leukemija (ALL) često se javlja kod djece, ali može se pojaviti i kod odraslih. Prognoza za djecu s ALL-om vrlo je dobra. Oko 90% djece se izliječi uz pravilno liječenje. Međutim, kod odraslih osoba prognoza je nešto lošija, ali se i dalje stalno poboljšava zahvaljujući novim terapijama.

Prognoza za akutnu mijeloidnu leukemiju (AML)

Akutna mijeloidna leukemija (AML) često se javlja kod odraslih osoba. Prognoza za AML može biti vrlo različita, ovisno o dobi pacijenta i drugim čimbenicima. Mlađe osobe obično imaju bolju prognozu od starijih osoba. Liječenje AML-a obično uključuje kemoterapiju i možda transplantaciju matičnih stanica. U nekim slučajevima, rezultati mogu biti izvrsni, dok drugi pacijenti mogu imati lošiju prognozu.

Prognoza za kroničnu limfocitnu leukemiju (KLL)

Kronična limfocitna leukemija (KLL) je spororastući oblik leukemije koji se najčešće javlja kod starijih osoba. Prognoza za KLL obično ovisi o stadiju bolesti, težini simptoma i odgovoru na liječenje. Neki pacijenti mogu živjeti s KLL-om dugi niz godina bez da trebaju liječenje, dok drugi mogu imati bržu progresiju bolesti.

Prognoza za kroničnu mijeloidnu leukemiju (KML)

Kronična mijeloična leukemija (KML) je rijetki oblik leukemije koji se obično javlja kod odraslih osoba. Liječenje KML-a često uključuje ciljanu terapiju, kao što je inhibitor tirozin kinaze. Prognoza za KML je uglavnom vrlo dobra, posebno s novim ciljanim lijekovima. Većina pacijenata s KML-om može imati dugoročno preživljavanje bez daljnje progresije bolesti.

Dugoročni izgledi

Dugoročni izgledi za pacijente s leukemijom mogu varirati ovisno o brojnim faktorima, uključujući vrstu i fazu bolesti, dob pacijenta, opću zdravstvenu situaciju i odgovor na terapiju. Važno je naglasiti da je svaki pacijent jedinstven i da će dugoročni izgledi biti različiti za svakog pacijenta.

Redoviti medicinski pregledi i praćenje su važni za pacijente s leukemijom kako bi se osiguralo otkrivanje svakog recidiva ili komplikacija u najranijoj fazi. Pravovremeno otkrivanje i adekvatno liječenje mogu značajno poboljšati izglede za dugoročno preživljavanje i kvalitetu života pacijenta.

FAQ:

Koje su najčešći uzroci leukemije?

Najčešći uzroci leukemije nisu do kraja poznati. Međutim, neki faktori koji mogu povećati rizik od razvoja leukemije uključuju izlaganje visokim dozama zračenja, izloženost nekim kemikalijama, pušenje, nasljedne faktore i imunološke poremećaje.

Koji su simptomi leukemije?

Simptomi leukemije mogu se razlikovati ovisno o tipu leukemije i stadiju bolesti. Među uobičajene simptome spadaju umor, slabost, česte infekcije, gubitak tjelesne težine, povećane limfne čvorove, krvarenje i modrice, bolovi u kostima i zglobovima, upaljenje desni i osjećaj punoće u trbuhu zbog povećane slezene.

Kako se postavlja dijagnoza leukemije?

Za postavljanje dijagnoze leukemije potrebno je provesti brojne laboratorijske pretrage kao što su kompletna krvna slika, biokemijski testovi krvi, analiza koštane srži i citogenetske analize. Također se mogu provesti i dodatne pretrage poput lumbarne punkcije i magnetske rezonance.

Koje su terapijske mogućnosti za leukemiju?

Terapija leukemije može varirati ovisno o tipu i stadiju bolesti. Glavne metode liječenja uključuju kemoterapiju, zračenje, terapiju ciljanih lijekova i transplantaciju koštane srži. Odluka o terapiji leži u rukama onkologa koji će uzeti u obzir vrstu leukemije, dob pacijenta i opće zdravstveno stanje.

Koji su izgledi za preživljavanje kod leukemije?

Izgledi za preživljavanje kod leukemije ovise o mnogim faktorima. U općem slučaju, preživljavanje kod djece s akutnom limfoblastičnom leukemijom iznosi oko 90%, dok je kod odraslih s akutnom mijeloičnom leukemijom ta brojka oko 50%. Perzistirajuća ili ponavljajuća leukemija može značajno smanjiti izglede za preživljavanje.

Koje su moguće komplikacije leukemije?

Leukemija može dovesti do raznih komplikacija koje mogu uključivati anemiju, krvarenje, infekcije, poremećaje krvarenja, oštećenje organa (poput jetre, bubrega i pluća) i neurološke probleme. Rani pristup liječenju i praćenje od strane stručnjaka može smanjiti rizik od komplikacija.