Kako se dobije Ureaplasma: 6 čestih načina prenosa i kako se zaštititi

Kako Se Dobije Ureaplasma

Kako Se Dobije Ureaplasma

Ureaplasma je vrsta bakterija koja se može preneti putem seksualnog kontakta ili drugih intimnih aktivnosti. Ova infekcija može biti vrlo neugodna i uzrokovati razne probleme u reproduktivnom sistemu oba spola. Da biste se zaštitili od infekcije, važno je razumeti kako se Ureaplasma dobija i kako je možete sprečiti.

1. Seksualni kontakt sa zaraženom osobom

Glavni način prenosa Ureaplazme je seksualni kontakt sa zaraženom osobom, bilo vaginalnim, analnim ili oralnim. Bakterije se lako prenose kroz sluznicu genitalnih organa, pa je važno koristiti zaštitu tokom seksualnih odnosa kako biste se zaštitili od infekcije.

2. Nezaštićeni seks

Korišćenje kondoma ili ženske kontraceptivne metode kao što je femidom može pružiti određenu zaštitu od prenosa Ureaplazme. Međutim, važno je znati da ovi oblici zaštite nisu 100% efikasni i da mogu postojati rizici od prenosa infekcije čak i kada se koristi zaštita.

3. Deljenje seksualnih igračaka

Ureaplasma se može preneti i putem deljenja seksualnih igračaka sa zaraženom osobom. Bakterije mogu preživeti na površini igračaka i preneti se na drugu osobu ako se igračke ne očiste ili dezinfikuju pre upotrebe.

4. Prenos sa majke na novorođenče

Ureaplasma se može preneti sa majke na novorođenče tokom porođaja. Infekcija može uzrokovati probleme kod novorođenčadi, kao što su infekcije pluća ili upale pluća. Važno je da trudnice redovno posećuju svog ginekologa kako bi se pravovremeno dijagnostikovala infekcija i preduzele odgovarajuće mere za zaštitu novorođenčeta.

5. Prenos preko krvi

U retkim slučajevima, Ureaplasma se može preneti putem krvi. To je čest mehanizam prenosa drugih infekcija, pa je važno biti oprezan prilikom deljenja igala i drugih oštrih predmeta koji mogu biti zaraženi krvlju.

6. Neadekvatna higijena

Neki pacijenti mogu biti zaraženi Ureaplazmom zbog neadekvatne higijene. Nedovoljno ili prekomerno pranje genitalnog područja može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija i dovesti do proliferacije Ureaplazme. Stoga je važno održavati pravilnu higijenu, ali i izbegavati prekomerno korišćenje sapuna ili agresivnih deterdženata koji mogu oštetiti sluznicu i stvoriti povoljno okruženje za širenje infekcije.

Da biste se zaštitili od prenosa Ureaplazme, važno je koristiti zaštitne mere tokom seksualnih odnosa, redovno se testirati na infekcije, održavati pravilnu higijenu i pratiti uputstva lekara. Ukoliko primetite simptome infekcije ili sumnjate na mogućnost prenosa Ureaplazme, odmah se obratite svom lekaru radi dijagnostike i lečenja.

Šta je Ureaplasma i kako se prenosi?

Ureaplasma je vrsta bakterija koja može prouzrokovati infekciju urogenitalnog trakta kod muškaraca i žena. One spadaju u grupu mikroorganizama koji se nazivaju uretralne i genitalne mikoplazme.

Ureaplasma se prenosi uglavnom putem seksualnog kontakta. Evo nekoliko načina prenosa Ureaplasme:

 1. Nezaštićeni seksualni odnos: Najčešći način prenosa je nezaštićeni seksualni odnos sa zaraženom osobom. Ureaplasma se može preneti vaginalnim, oralnim i analnim seksom, bez obzira na pol.
 2. Prenos s majke na dijete: Ureaplasma se može preneti s trudne majke na nerođeno dijete tokom porođaja ukoliko je majka zaražena. Ova vrsta prenosa može prouzrokovati infekciju kod novorođenčeta i dovesti do komplikacija.
 3. Prenos putem kontaminiranih predmeta: Ureaplasma se može preneti i putem kontaminiranih predmeta, kao što su peškiri, posteljina ili intimni predmeti koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Međutim, ova vrsta prenosa je manje česta u odnosu na seksualni kontakt.

Da biste se zaštitili od prenošenja Ureaplasme, savetuje se sledeće:

 • Koristite kondom prilikom seksualnih odnosa kako biste smanjili rizik od infekcije.
 • Redovno se testirajte na seksualno prenosive infekcije, posebno ako imate promiskuitetne seksualne odnose.
 • Ako ste trudni, redovno se kontrolirajte kod ginekologa kako biste se osigurali da ste zdravi i da ne prenosite infekcije na svoje nerođeno dijete.
 • Ako sumnjate da ste zaraženi Ureaplasmom, odmah se obratite lekaru radi dijagnostike i potrebne terapije.
You might be interested:  Što Je Beta Glukan

Važno je razumeti da Ureaplasma može biti prisutna u telu i da ne izaziva uvek simptome infekcije. Ipak, ako se javljaju simptomi kao što su bol prilikom mokrenja, pojačan iscedak ili svrbež u genitalnom području, trebalo bi se javiti lekaru radi dijagnostike i lečenja.

Seksualni odnos kao glavni način prenosa

Ureaplasma se najčešće prenosi putem seksualnog odnosa. Ovaj mikroorganizam može se preneti kroz vaginalni, analni ili oralni seksualni kontakt. Oba partnera trebaju biti obažavatelji kako bi se infekcija prenijela, ali važno je napomenuti da se infekcija može prenijeti čak i ako nema vidljivih simptoma ili ako se upotrebljava zaštita.

Prilikom vaginalnog ili analnog seksa, ureaplazma može proći s jedne osobe na drugu putem kontakta sluznice i tjelesnih tekućina. Infekcija se može prenijeti i putem oralnog seksa ako se osoba oralno dodiruje ili konzumira tjelesne tekućine koje sadrže ureaplasmu.

Ureaplasma se također može prenijeti s majke na dijete tijekom poroda. Ako majka ima aktivnu infekciju ureaplasmom tijekom trudnoće, postoji veći rizik od prijenosa na dijete prilikom porođaja. To može dovesti do ozbiljnih komplikacija kod novorođenčadi, kao što su upala pluća ili meningitis.

Da biste se zaštitili od prenošenja ureaplazme putem seksualnog odnosa, važno je koristiti kondome pravilno i svaki put tijekom seksualnog kontakta. Kondomi mogu smanjiti rizik od prenošenja ureaplazme, ali ne pružaju potpunu zaštitu jer infekcija može biti prisutna izvan područa koje pokriva kondom.

Također je važno redovito testiranje na spolno prenosive infekcije, uključujući ureaplazmu, kako biste otkrili i liječili infekciju na vrijeme. Komunicirajte s partnerom o seksualno prenosivim infekcijama i budite svjesni svojih simptoma ili simptoma partnera. Ako primijetite bilo kakve simptome ili sumnjate na infekciju ureaplazme, obratite se svom zdravstvenom djelatniku kako biste dobili odgovarajuće testiranje i liječenje.

Prenos tokom trudnoće i porođaja

Trudnoća i zaraza ureaplazmom

Ureaplazma je jedna od najčešćih infekcija koje mogu uticati na trudnoću. Moguće je dobiti ureaplazmu tokom trudnoće, a infekcija može biti prenesena sa majke na dete tokom porođaja.

Prenošenje ureaplazme tokom porođaja

Kada majka ima ureaplazmu, postoji mogućnost da se infekcija prenese na dete tokom vaginalnog porođaja. Infekcija se može javiti ako beba prolazi kroz inficirani porođajni kanal.

Kako se infekcija prenosi na bebu tokom porođaja:

 • Bebe mogu biti izložene ureaplazmi tokom prolaska kroz inficirani porođajni kanal.
 • U nekim slučajevima, ureaplazma može biti prisutna u plodovim membranama ili amnionskoj tečnosti, što takođe može dovesti do zaraze bebe tokom porođaja.

Rizik od infekcije bebe

Bebe koje se inficiraju ureaplazmom tokom porođaja mogu razviti brojne komplikacije. Ove infekcije mogu uticati na pluća, oči, kosti i druge organe bebe. Mogu se javiti ozbiljni zdravstveni problemi kao što su upalne bolesti pluća, meningitis i pneumonia.

Testiranje za ureaplazmu tokom trudnoće

Testiranje za ureaplazmu obično se vrši tokom prvog prenatalnog pregleda. Ako je trudnica pozitivna na ureaplazmu, lekar će preporučiti dalje testiranje i lečenje. Takođe je važno da se pregledaju i partneri, jer oba partnera mogu biti izvor zaraze.

Prevencija prenošenja ureaplazme tokom porođaja

Da bi se smanjio rizik od prenošenja ureaplazme na bebu tokom porođaja, lekari preporučuju sledeće mere prevencije:

 1. Testiranje i lečenje majke pre porođaja.
 2. Upotreba antibiotika tokom porođaja.

Takođe je važno pratiti uputstva lekara i redovno obavljati prenatalne preglede kako bi se otkrile moguće infekcije i preduzele odgovarajuće mere opreza.

Prenos putem zaražene medicinske opreme

Prenos putem zaražene medicinske opreme

Kada je medicinska oprema, poput instrumenata, posuđa ili drugih pomagala, zaražena ureaplazmom, postoji opasnost od prenošenja infekcije na druge osobe.

Zaražena medicinska oprema može biti izvor infekcije ako nije pravilno sterilizovana ili dezinfikovana. Ureaplazma može preživeti na površinama i opremi duže vreme, te se infekcija može preneti na pacijente tokom medicinskih postupaka.

Da bi se smanjio rizik od prenošenja ureaplazme putem medicinske opreme, važno je pridržavati se stroge higijene i pravila sterilizacije. Medicinska oprema treba biti pažljivo oprana i dezinfikovana nakon svake upotrebe, koristeći odgovarajuće metode dezinfekcije prema preporukama proizvođača.

Takođe je važno da medicinsko osoblje koje koristi opremu nosi adekvatnu zaštitnu opremu, uključujući rukavice i maske, kako bi se smanjio rizik od kontaminacije opreme ureaplazmom.

U slučaju sumnje da je medicinska oprema zaražena ureaplazmom, treba je odmah izolovati i obavestiti nadležne zdravstvene radnike kako bi se preduzele potrebne mere za sprečavanje širenja infekcije.

You might be interested:  Što To Bješe Ljubav Akordi

Prijenos putem zajedničkih higijenskih predmeta

Ureaplazma se može prenijeti putem zajedničkih higijenskih predmeta. Ovo se odnosi na predmete kao što su ručnici, sapuni, britvice ili wc sjedalice. Ovoditi računa o higijeni ovih predmeta može biti ključno za sprečavanje prijenosa infekcije.

Ukoliko koristite zajedničke higijenske predmete, važno je slijediti sljedeće upute kako biste se zaštitili od Ureaplazme:

 • Koristite vlastite higijenske predmete: Kada god je to moguće, koristite vlastite ručnike, sapune i druge higijenske predmete kako biste smanjili rizik od prijenosa Ureaplazme.
 • Izbjegavajte dijeljenje predmeta: Nemojte dijeliti ručnike, sapune ili druge higijenske predmete sa drugim osobama, posebno sa osobama koje imaju simptome Ureaplazme.
 • Održavajte čistoću predmeta: Redovito perite ručnike, posteljinu i ostale predmete koji dolaze u kontakt sa tijelom kako biste smanjili rizik od širenja infekcije.
 • Izbjegavajte dodirivanje lica: Izbjegavajte dodirivanje lica rukama kako biste smanjili rizik od prijenosa infekcije na kožu lica.

Prijenos Ureaplazme putem zajedničkih higijenskih predmeta može se lako izbjeći pravilnom higijenom i oprezom. Redovito održavanje higijene i korištenje vlastitih higijenskih predmeta ključno je za sprečavanje prijenosa infekcije.

Prenos putem oralnog seksa

Putem oralnog seksa moguće je preneti Ureaplasmu. Ureaplazma može biti prisutna u genitalnom traktu osobe koja prima oralni seks ili osobe koja pruža oralni seks. Postoji nekoliko načina na koji može doći do prenosa Ureaplazme tokom oralnog seksa:

1. Direktan kontakt

Prilikom oralnog seksa, stomak, usne i jezik mogu doći u direktan kontakt sa genitalijama zaražene osobe, što može rezultirati prenosom Ureaplazme. Ovaj način prenosa je čest i moguć je kako kod muškaraca, tako i kod žena.

2. Sekret

Ureaplazma je prisutna u sekretima iz genitalnog trakta i može biti preneta kontaktom sa tim sekretima tokom oralnog seksa. Sekret koji sadrži Ureaplazmu može biti nevidljiv golim okom, pa je važno biti oprezan čak i ako ne primetite nikakve vidljive znakove infekcije.

3. Bez upotrebe kondoma ili dentalne brane

Neljubazan oralni seks bez upotrebe kondoma ili dentalne brane povećava rizik od prenosa Ureaplazme. Kondomi i dentalne barijere mogu smanjiti rizik od kontakta sa sekretima koji mogu sadržati Ureaplazmu.

4. Oralna seksualna aktivnost

Oralna seksualna aktivnost koja uključuje ljubljenje, lizanje ili usisavanje genitalija može povećati rizik od prenosa Ureaplazme. Ovaj način prenosa je posebno čest kod infekcija usta ili grla.

5. Homoseksualni odnosi

Homoseksualni odnosi uključujući oralni seks mogu povećati rizik od prenosa Ureaplazme. Bez obzira na seksualnu orijentaciju, važno je zaštititi sebe i svog partnera korišćenjem prenosnih barijera, kao što su kondomi ili dentalne brane.

6. Nezaštićeni seksualni odnos

Ako je osoba već zaražena Ureaplazmom, oralni seks bez upotrebe kondoma ili dentalne brane može dovesti do prenosa infekcije. Ovo se posebno odnosi na osobe koje praktikuju poliamorni seks ili imaju multiple seksualne partnere.

Da biste se zaštitili od prenosa Ureaplazme putem oralnog seksa, važno je da koristite prenosne barijere, kao što su kondomi ili dentalne brane. Redovne kontrole i testiranja mogu takođe pomoći u ranoj dijagnozi i lečenju Ureaplazme.

Prenos putem krvne transfuzije

Krvna transfuzija je postupak kojim se pacijentu prenosi krv ili njeni sastojci. Ovaj medicinski postupak se koristi u različitim situacijama kao što su operacije, ozbiljne povrede ili oboljenja krvi. Međutim, uprkos strogoj kontroli i testiranju donirane krvi, prenos Ureaplasme putem krvne transfuzije može se dogoditi u vrlo retkim slučajevima.

U slučajevima prenosa Ureaplasme putem krvne transfuzije, infekcija se javlja kada donirana krv sadrži Ureaplasmu. Ovo se može dogoditi kada donator krvi ima aktivan slučaj Ureaplazme ili je nedavno bio izložen infekciji.

Ukoliko se prenese Ureaplazma putem krvne transfuzije, mogući simptomi infekcije mogu biti slični drugim oblicima infekcije Ureplazmom. Ovi simptomi uključuju bol prilikom mokrenja, pojačan iscedak iz genitalija, bol u donjem delu stomaka kod žena, bol u testisima kod muškaraca i neprijatan miris iscedka.

Kako bi se smanjio rizik od prenosa Ureaplazme putem krvne transfuzije, krvne banke primenjuju stroge protokole i testiranja. Ovo uključuje proveru donatora krvi na prisustvo infekcija, uključujući Ureaplazmu. Međutim, s obzirom na to da se Ureaplazma može nalaziti i u asimptomatskim nosiocima koji nemaju znakove infekcije, postoji minimalni rizik od prenosa.

Ako ste zabrinuti u vezi prenosa Ureaplazme putem krvne transfuzije, preporučljivo je da razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom o mogućim rizicima i merama predostrožnosti koje se preduzimaju u vašoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.

Kako se zaštititi od Ureaplazme?

Ureaplazma je seksualno prenosiva infekcija koja se može lako prenijeti s jedne osobe na drugu. Međutim, postoje neke mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od dobivanja Ureaplazme.

You might be interested:  Kada Počinje Isplata Poticaja Za 2018

Evo nekoliko načina kako se zaštititi od Ureaplazme:

 • Koristite kondom – Korištenje kondoma tijekom seksualnog odnosa može smanjiti rizik od dobivanja Ureaplazme. Međutim, kondomi nisu 100% učinkoviti i ne pružaju potpunu zaštitu od seksualno prenosivih infekcija.
 • Redovito se testirajte – Redoviti pregledi kod ginekologa ili urologa mogu pomoći u ranom otkrivanju Ureaplazme. Ako ste seksualno aktivni, preporučuje se da se testirate barem jednom godišnje.
 • Izbjegavajte promiskuitet – Seksualni kontakt s više partnera povećava rizik od dobivanja Ureaplazme i drugih seksualno prenosivih infekcija. Izbjegavajte promiskuitet i održavajte monogamnu vezu kako biste smanjili rizik.
 • Koristite dentalne brane – Ako prakticirate oralni seks, koristite dentalne brane kako biste smanjili rizik od dobivanja Ureaplazme i drugih seksualno prenosivih infekcija. Dentalne brane su tanke folije koje se stavljaju preko usne šupljine kako bi se zaštitili od izravnog kontakta sa partnerovim tijelom.
 • Partneri trebaju biti testirani – Ako imate novog seksualnog partnera, preporučuje se da oboje prođete testiranje na Ureaplamu. To može pomoći u otkrivanju infekcije i sprječavanju njenog širenja.
 • Slijedite dobru higijenu – Redovito pranje genitalnog područja sapunom i vodom može pomoći u uklanjanju bakterija i smanjenju rizika od infekcije. Također je važno izbjegavati upotrebu jakih parfema, losiona ili drugih proizvoda koji mogu iritirati genitalno područje.

Iako ove mjere ne mogu pružiti apsolutnu zaštitu od Ureaplazme, ona pomažu smanjiti rizik od infekcije. Važno je biti svjestan simptoma Ureaplazme i pravovremeno potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve neobične simptome ili promjene u svom reproduktivnom zdravlju.

Podsumnorne

Ureaplazma se može prenositi na razne načine, a kako bi se zaštitili od infekcije, važno je biti svjestan ovih načina prenosa i poduzeti odgovarajuće mjere opreza. Evo nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir:

 1. Spolni odnosi: Spolni odnosi su jedan od najčešćih načina prenosa Ureaplazme. Infekcija se može prenijeti vaginalnim, analnim ili oralnim seksom. Koristite kondome ili dentalne brane kako biste smanjili rizik od infekcije.
 2. Inficirana majka na dijete: Ureaplazma se može prenijeti s majke na dijete tijekom porođaja. Ako ste trudnica i imate Ureaplazmu, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste isplanirali odgovarajuće mjere kako biste smanjili rizik od prenošenja na dijete.
 3. Nezaštićeni spolni odnosi s više partnera: Ako imate nezaštićene spolne odnose s više partnera, povećava se rizik od infekcije Ureaplazmom. Korištenje kondoma ili dentalnih brana može smanjiti rizik od prenosa infekcije.
 4. Nepravilno korištenje higijenskih proizvoda: Nepravilno korištenje higijenskih proizvoda poput tuširanja, douchinga ili upotrebe neodgovarajućih intimnih proizvoda može dovesti do promjene ravnoteže vaginalne flore i povećanog rizika od infekcije Ureaplazmom. Važno je koristiti samo sigurne i preporučene proizvode za higijenu kako biste održali zdravlje genitalnog područja.
 5. Koristite zajedničke ručnike ili odjeću: Ureaplazma se može prenijeti i kroz dijeljenje zaraženih ručnika, odjeće ili posteljine. Važno je izbjegavati dijeljenje ovih predmeta s drugima kako biste smanjili rizik od infekcije.
 6. Nepravilno ispitivanje i liječenje: Ako se Ureaplazma ne dijagnosticira i ne liječi pravilno, može vam ponovno prijetiti nakon izlječenja. Važno je redovito odlaziti na preglede i slijediti upute liječnika kako biste osigurali da se infekcija u potpunosti izliječi.

Ove mjere opreza mogu vam pomoći smanjiti rizik od infekcije Ureaplazmom. Ako imate simptome ili sumnjate da ste zaraženi, svakako se obratite svom liječniku kako biste dobili točnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje.

FAQ:

Koji su najčešći načini prenosa Ureaplazme?

Najčešći načini prenosa Ureaplazme su seksualni kontakt bez zaštite, oralni seks, vaginalni seks i analni seks.

Kako se može preneti Ureaplazma u slučaju da nema seksualnog kontakta?

Ureaplazma se takođe može preneti sa majke na novorođenče prilikom porođaja, kao i putem kontakta sa zaraženim predmetima kao što su peškiri, posteljina ili toaletni pribor.

Da li je moguće dobiti Ureaplazmu preko wc šolje ili javnog toaleta?

Iako je teoretski moguće dobiti Ureaplazmu kroz javni toalet, rizik je vrlo nizak. Uobičajeni načini prenosa su seksualni kontakt i kontaminirani predmeti u intimnom okruženju.

Kakve su mogućnosti prenošenja Ureaplazme putem oralnog seksa?

Ureaplazmu je moguće preneti putem oralnog seksa, jer je bakterija prisutna u genitalnom traktu. Stoga je važno koristiti kondom ili dentalnu branu kako bi se smanjio rizik od prenosa.

Da li oralni seks sa zaštitom može sprečiti prenos Ureaplazme?

Korišćenje kondoma ili dentalnebrane prilikom oralnog seksa može značajno smanjiti rizik od prenosa Ureaplazme, ali nije potpuno garantovano da će se sprečiti prenos.

Kako se mogu zaštititi od prenosa Ureaplazme?

Najbolji način zaštite od prenosa Ureaplazme je korišćenje kondoma ili dentalnebrane prilikom seksualnog kontakta. Takođe je važno izbegavati deljenje peškira, posteljine ili toaletnog pribora sa zaraženom osobom.