Kako Se Peče Rakija Od Smokava - Tradicionalni recepti i savjeti

Kako Se Peče Rakija Od Smokava

Kako Se Peče Rakija Od Smokava

Rakija od smokava jedna je od tradicionalnih domaćih rakija koja se dobiva destilacijom fermentiranog soka od smokava. Ova aromatična rakija ima bogat, voćni okus i jasnu zlatno-žutu boju. Smokve su bogate prirodnim šećerima i aromom, što im daje poseban pečat u procesu pečenja rakije.

Da biste napravili rakiju od smokava, prvo morate sakupiti dovoljno zrelih smokava. Smokve koje su previsoko zrele neće biti dobre za destilaciju jer će imati previše šećera, a rakija će biti preslatka. Idealno je odabrati smokve koje su mekane na dodir i imaju bogatu aromu.

Nakon što sakupite smokve, morate ih očistiti od peteljki, oprati i staviti u veliku posudu za fermentaciju. Smokve treba gnječiti u posudi kako bi se oslobodio sok i ubrzao proces fermentacije. Dodajte određenu količinu vode i šećera prema receptu koji koristite.

Kada smjesa od smokava, vode i šećera počne fermentirati, potrebno je ostaviti je pokrivenu nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Fermentacija može potrajati od jednog do tri tjedna, ovisno o uvjetima. Kada primijetite da se mjehurići više ne stvaraju i da je smjesa postala mutna, vrijeme je za prelazak na sljedeći korak – destilaciju.

Destilacija je ključni korak u procesu pečenja rakije od smokava. Za destilaciju će vam trebati posebna destilacijska posuda i refluksna kolona. Smjesu od smokava ulijte u destilacijsku posudu i zagrijte na tihu vatru. Kroz refluksnu kolonu, isparavajući alkohol se hladi i kondenzira, a zatim se skuplja u posebnom spremniku.

Nakon destilacije, dobivate mekanu i aromatičnu rakiju od smokava koju možete čuvati u staklenim bocama ili bačvama. Preporučuje se čuvanje rakije na tamnom i hladnom mjestu kako bi se sačuvala njezina kvaliteta i okus.

Rakija od smokava je posebna i ukusna pića koje možete koristiti za osvježenje ili kao dodatak raznim jelima. Uživajte u procesu pečenja rakije od smokava i dijelite je s prijateljima i obitelji!

Kako se peče rakija od smokava

Sastojci:

Sastojci:

 • 5 kg smokava
 • 2 kg šećera
 • 20 litara vode
 • Kvasac

Postupak:

 1. Prvo morate nabaviti zrele smokve. Najbolje je koristiti i razne sorte smokava kako biste dobili što bogatiji okus rakije.
 2. Kad sakupite smokve, operite ih i osušite.
 3. Iscijedite sok iz smokava. Možete koristiti sokovnik ili gnječiti smokve rukama, a zatim procijedite sok kroz gazu kako biste uklonili sjemenke i ostale krute komadiće.
 4. Sok od smokava stavite u veliki lonac zajedno s vodom i šećerom. Smjesu zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
 5. Kada smjesa provri, smanjite vatru i kuhajte je još 1-2 sata. Tokom kuhanja, skidajte pjenicu koja se formira na vrhu.
 6. Nakon što se smjesa ohladi, dodajte kvasac i promiješajte. Ostavite smjesu da fermentira 7-10 dana.
 7. Nakon što je smjesa dovoljno fermentirala, prebacite je u kazan za destilaciju rakije.
 8. Vatru stavite ispod kazana i počnite peći rakiju. Provjeravajte temperaturu i pazite da se smjesa ne prekuha.
 9. Sakupljajte prvu destiliranu smjesu u posebnu posudu. To je najkvalitetnija rakija. Nastavite s pečenjem dok ne dobijete željenu količinu rakije.
 10. Rakiju ostavite da odstoji barem mjesec dana prije konzumacije kako bi se okus izbalansirao i harmonizirao.
 11. Nakon toga, rakiju možete filtrirati kroz poseban papir za filtriranje da biste uklonili nečistoće.
 12. Uživajte u rakiji od smokava u umjerenim količinama i s osobama koje cijenite.

Tradicionalni recepti i savjeti

Recepti za pečenje rakije od smokava

 • Smokve kao osnovni sastojak rakije
 • Kako odabrati prave smokve za rakiju
 • Priprema i sušenje smokava
 • Postupak fermentacije smokava
 • Destilacija smokava u rakiju
 • Skladištenje i sazrijevanje rakije od smokava

Savjeti za pečenje rakije od smokava

 1. Izaberite zrele smokve koje su na vrhuncu svog slatkoća
 2. Smokve operite i osušite prije nego što ih koristite
 3. Pripremite fermentacijski spremnik s odgovarajućim enzimima i šećerom
 4. Redovito provjeravajte fermentaciju i miješajte smjesu
 5. Koristite kvalitetnu staklenu posudu za destilaciju
 6. Pripazite da ne pretjerate s toplinom tijekom destilacije
 7. Dajte rakiji vrijeme da sazrijeva u prikladnom spremniku

Kako poslužiti rakiju od smokava

Rakija od smokava se najčešće poslužuje kao aperitiv ili digestiv. Može se konzumirati rashlađena ili na sobnoj temperaturi, ovisno o osobnom ukusu. Možete je piti kao čistu rakiju ili je koristiti u koktelima i mješavinama.

Varijacije tradicionalnog recepta

Osobni dodaci i modifikacije recepta mogu dati različite okuse rakiji od smokava. Možete dodati začine poput vanilije, cimeta ili đumbira kako biste dobili jedinstvenu aromu. Također možete eksperimentirati s različitim omjerima šećera i smokava kako biste prilagodili slatkoću rakije.

Potrebni sastojci Količina
Smokve 2 kg
Šećer 500 g
Voda 2 l

Kako izabrati prave smokve

Kako izabrati prave smokve

Da biste napravili kvalitetnu rakiju od smokava, ključno je izabrati prave smokve koje su zrele i sočne. Evo nekoliko savjeta kako izabrati prave smokve:

1. Boja smokava

Prije nego što odaberete smokve, obratite pažnju na boju. Zrele smokve trebaju biti tamnije boje, sa zlatnim ili tamnoljubičastim nijansama. Ovo je znak da su smokve sazrele i spremne za korištenje.

2. Tekstura smokava

Dotaknite smokvu svojim prstima kako biste provjerili njenu teksturu. Zrela smokva treba biti mekana i dati malo otpora kada je pritisnete. Ako je smokva tvrda, vjerojatno nije zrela i neće biti dobrog ukusa u rakiji.

3. Miris smokava

Smokve bi trebale imati prepoznatljiv slatki miris. Aroma smokava je važan faktor pri odabiru jer će to utjecati na konačni okus rakije. Ako smokve nemaju miris ili miris ne privlači, vjerojatno nisu dovoljno zrele ili kvalitetne.

4. Veličina smokava

Prilikom odabira smokvi, obratite pažnju i na njihovu veličinu. Idealno je odabrati smokve koje su srednje veličine, jer će biti lakše manipulirati njima prilikom pripreme rakije. Smokve ne bi trebale biti premale, jer neće biti dovoljno sočne i neće dati dovoljno soka za proizvodnju rakije.

5. Cijelost smokava

Provjerite da smokve nisu napukle ili oštećene. Ako smokve imaju vidljiva oštećenja, to može loše utjecati na kvalitetu i okus rakije. Odaberite smokve koje su cijele i bez vidljivih oštećenja.

Kao kod bilo kojeg voća koje koristite za destilaciju, kvalitetan izbor smokava je ključan. Zapamtite ove savjete kako biste osigurali da vaša rakija od smokava bude ukusna i aromatična.

Priprema smokava za rakiju

Priprema smokava je važan korak u procesu pravljenja rakije od smokava. Pravilna priprema smokava osigurava kvalitetan i ukusan proizvod. Evo nekoliko koraka za pripremu smokava za rakiju:

1. Odabir zrelih smokava

 • Odaberite zrele smokve koje su potpuno zrele, sa tamnom bojom kože.
 • Izbjegavajte smokve koje su previše zelene ili nedozrele.

2. Pranje smokava

 • Operite smokve u hladnoj vodi kako biste uklonili prljavštinu i ostatke.
 • Izvadite peteljke sa smokava.

3. Sušenje smokava

 • Stavite smokve na rešetku i ostavite ih da se naređušuše na suncu najmanje 2-3 dana.
 • Okrenite smokve svaki dan kako bi se ravnomjerno sušile.

4. Rehidracija smokava

 • Nakon sušenja, smokve će postati tvrde i suve.
 • Da biste ih omekšali i rehidrirali, potopite smokve u destiliranu vodu na nekoliko sati ili preko noći.

5. Cijepanje smokava

 • Nakon rehidracije, smokve možete cijepati kako biste omogućili fermentaciju.
 • Probockajte smokve iglom ili tankim štapićem nekoliko puta sa svih strana.

6. Fermentacija smokava

 • Prebacite cijepane smokve u fermentacijsku posudu.
 • Dodajte šećer ili druge sastojke ako je potrebno prema receptu.
 • Ostavite smokve da fermentiraju najmanje 7-10 dana, ili prema receptu.

Sada su smokve spremne za daljnju proizvodnju rakije od smokava. Slijedite upute za destilaciju i proizvodnju rakije kako biste dobili kvalitetan proizvod.

Izrada fermentacijskog procesa

Za izradu rakije od smokava, važan je pravilan fermentacijski proces. Fermentacija je ključni korak u proizvodnji rakije, jer omogućava pretvaranje šećera iz smokava u alkohol. Evo kako možete izraditi fermentacijski proces kod kuće:

 1. Odaberite zrele smokve: Za fermentaciju, potrebno je odabrati zrele smokve koje su zdrave i bez ikakvih oštećenja. Smokve trebaju biti potpuno zrele kako bi sadržavale dovoljno šećera potrebnog za fermentaciju.
 2. Očistite smokve: Očistite smokve od peteljki i oprati ih u hladnoj vodi kako biste uklonili prljavštinu i nečistoće.
 3. Izgnječite smokve: Izgnječite smokve pomoću vilice ili ih možete staviti u blender kako biste dobili kašastu smjesu. Ovo će pomoći da se šećer iz smokava oslobodi i da se olakša fermentacija.
 4. Dodajte kvasac: U smjesu smokava dodajte kvasac. Kvasac će pomoći u pretvaranju šećera u alkohol tijekom fermentacije. Obično se koristi vinska ili pivska kvasina.
 5. Pokrijte smjesu: Pokrijte smjesu smokava i kvasca gazom ili čistom krpom kako biste omogućili prozračnost, ali spriječili ulazak neželjenih mikroorganizama.
 6. Pustite da fermentira: Ostavite smjesu smokava i kvasca na sobnoj temperaturi da fermentira. Fermentacija može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o uvjetima fermentacije.
 7. Promiješajte smjesu: S vremena na vrijeme, promiješajte smjesu kako biste potaknuli fermentacijski proces i osigurali ravnomjernu raspodjelu kvasca.
 8. Provjerite fermentaciju: Provjerite fermentaciju pomoću mjerača alkohola ili vrhom prsta. Ako smjesa više ne sadrži šećer i ima okus alkohola, fermentacija je gotova.

Kada je fermentacija gotova, možete nastaviti s destilacijom rakije od smokava. Važno je naglasiti da je proizvodnja rakije zabranjena bez posebnih dozvola. Ovaj članak služi samo u informativne svrhe.

Destilacija smokava

Proces destilacije smokava je tradicionalan način proizvodnje rakije od smokava i koristi se već generacijama. Destilacija ima za cilj odvajanje alkohola od fermentiranog voćnog soka, tako da se dobije čisti alkohol, poznat kao rakija.

Priprema smokava

Prvo, smokve treba pažljivo oprati i očistiti od lišća i stabljika. Zatim smokve treba nasjeckati na manje komade kako bi se oslobodio sok prilikom fermentacije. Komade smokava možete staviti u stakleni ili plastični sud.

Fermentacija smokava

Nakon pripreme smokava, potrebno je dodati određenu količinu šećera i vode kako bi se pokrenuo proces fermentacije. Obično se koristi oko 1 kg šećera i 4 litre vode za 10 kg smokava. Smjesu treba dobro promiješati i ostaviti da fermentira na tamnom i hladnom mjestu oko 10-15 dana.

Destilacija smokava

Nakon fermentacije smokava, dolazi vrijeme za destilaciju. Za destilaciju će vam biti potreban kotao za destilaciju i glava za destilaciju. Kotao se puni fermentiranim sokom smokve, a zatim se zagrijava kako bi se alkohol ispario i kondenzirao u glavi za destilaciju koja se nalazi na vrhu kotla. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta kako bi se postigao željeni stupanj alkohola u rakiji.

Destilacija smokava treba biti vrlo pažljiva i precizna, jer se samo ovim procesom može dobiti visokokvalitetna rakija od smokava. Nakon destilacije, rakija se obično ostavlja da odleži neko vrijeme kako bi se razvila i okusila.

Rakija od smokava je aromatično piće s bogatim okusom smokava. Može se poslužiti kao digestiv nakon obroka ili se može koristiti kao sastojak u koktelima.

Odabir pravog aparata za destilaciju

Kada se odlučite za proizvodnju rakije od smokava, veoma je važno odabrati pravi aparat za destilaciju. Prilikom odabira, treba uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste osigurali kvalitetan proizvod.

Materijal aparata

Prvi faktor koji treba uzeti u obzir je materijal od kojeg je aparat napravljen. Najčešći materijali su bakar, nerđajući čelik i staklo.

 • Bakar: Bakar je tradicionalan materijal za aparate za destilaciju rakije. Bakarne posude daju poseban ukus i aromu rakiji. Također, bakar ima sposobnost uklanjanja nečistoća iz destilata. Međutim, bakarne posude mogu biti skuplje i zahtijevaju redovno održavanje.
 • Nerđajući čelik: Aparati od nerđajućeg čelika su izdržljivi i lako se čiste. Međutim, neki proizvođači tvrde da nerđajući čelik može utjecati na ukus i aromu rakije.
 • Staklo: Aparati od stakla su estetski privlačni i omogućavaju vam da pratite proces destilacije. Međutim, staklo može biti krhko i teško se održava.

Kapacitet aparata

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je kapacitet aparata. Kapacitet aparata će ovisiti o količini smokava koje planirate destilirati. Aparati dolaze u različitim veličinama, pa treba odabrati onu koja odgovara vašim potrebama.

Cijena aparata

Cijena aparata također je važan faktor pri odabiru. Cijena aparata može varirati ovisno o materijalu, kapacitetu i dodatnim funkcijama. Trebate usporediti cijene različitih aparata i odabrati onaj koji se uklapa u vaš budžet.

Dodatne funkcije

Na tržištu postoje aparati koji imaju različite dodatne funkcije, kao što su termometar, hladnjak za kondenzaciju pare, kontrola temperature i sl. Dodatne funkcije mogu biti korisne za kontroliranje procesa destilacije, ali mogu povećati i cijenu aparata.

Uzimajući u obzir ove faktore, trebali biste moći odabrati pravi aparat za destilaciju rakije od smokava koji će vam omogućiti proizvodnju visokokvalitetne rakije.

Potrebna oprema i sastojci

Sastojci:

 • Smokve
 • Voda
 • Šećer
 • Kvasac
 • Kvasac
 • Rakija

Oprema:

 • Velika kanta
 • Drobilica smokava
 • Gaza
 • Veliki lonac
 • Drveni štap
 • Destilerija ili kazan za destilaciju
 • Staklenke za rakiju
 • Četka za pranje posuđa
 • Krpica za brisanje

Proces starenja i čuvanja rakije

Jedna od najvažnijih faza u procesu proizvodnje rakije od smokava je starenje. Ovim postupkom rakija dobiva specifičan okus, arome se razvijaju i postaje glađa i mekša na nepcu.

Da biste pravilno sačuvali rakiju od smokava i omogućili joj da stari i razvija se, slijedite ove savjete:

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost

Rakiju treba čuvati na tamnom mestu i izbjegavati direktnu sunčevu svetlost. Sunčeva svetlost može uticati na proces starenja i izazvati promene u rakiji. Idealno mesto za skladištenje rakije je tamna ostava, podrum ili ormar.

Stabilna temperatura

Temperatura je ključna za proces starenja rakije. Rakiju treba skladištiti na stabilnoj temperaturi između 12 i 18 stepeni Celzijusa. Drastične promene temperature mogu oštetiti rakiju i uticati na njen kvalitet.

Čvrsto zatvorena flaša

Flašu sa rakijom treba dobro zatvoriti kako bi se sprečio ulazak kiseonika u rakiju. Kiseonik može izazvati oksidaciju rakije i narušiti njen ukus. Ako rakiju čuvate u bačvi, pobrinite se da je čep dobro zatvoren.

Dodatno starenje

Rakija od smokava može se dodatno staviti u bačvu ili staklenku od drveta kako bi starija i razvila bogatiji ukus i arome. Za dodatno starenje, preporučuje se drveni sud koji je prethodno korišten za starenje vina ili drugih alkoholnih pića. Ovako se rakija može ostaviti da stoji nekoliko meseci ili godina kako bi se postigao željeni efekat.

Redovna degustacija

Da biste pratili proces starenja rakije, povremeno otvorite flašu i degustirajte proizvod. Provjerite njegov ukus, arome i teksturu. To će vam pomoći da odredite koliko je dugo potrebno da rakija ostane u procesu starenja.

Slijedeći ove korake i brinući se o ispravnom skladištenju, možete uživati u vrhunskim ukusima i aromama rakije od smokava. Zapamtite, strpljenje je ključno, jer što duže rakija stoji, to će joj ukus biti bolji.

FAQ:

Koje su potrebne namirnice za pečenje rakije od smokava?

Za pečenje rakije od smokava potrebne su smokve, šećer, voda i kvasac.

Kako se pripremaju smokve za pečenje rakije?

Smokve se prvo operu i očiste od peteljki, a zatim se izgnječe ili isitne.

Koliko dugo treba ostaviti smokve da fermentiraju prije pečenja rakije?

Smokve treba ostaviti da fermentiraju oko 5-7 dana prije pečenja rakije.

Koje su mjere opreza potrebne prilikom pečenja rakije od smokava?

Prilikom pečenja rakije od smokava potrebno je paziti na vatru i koristiti odgovarajuću opremu za destilaciju.

Koji je optimalan broj smokava potreban za pečenje rakije?

Optimalan broj smokava za pečenje rakije ovisi o količini koju želite proizvesti, ali za manju količinu može biti dovoljno oko 10 kilograma smokava.

Koliko dugo treba čuvati rakiju od smokava prije nego je možemo konzumirati?

Rakiju od smokava treba čuvati barem nekoliko mjeseci kako bi se razvili njezin okus i aroma.