Kako se prenosi šarlah: uzroci, simptomi i prevencija

Kako Se Prenosi Šarlah

Kako Se Prenosi Šarlah

Šarlah je zarazna bolest koja se javlja uglavnom kod djece i karakterizira se crvenim osipom i upaljenim grlom. Glavni uzročnik šarlaha je bakterija Streptococcus pyogenes koja se može prenositi sa zaražene osobe na zdravu putem kapljica sline ili respiratornih sekreta. Ova bakterija je vrlo zarazna i lako se širi u zatvorenim prostorima poput škola, vrtića i obiteljskih domova.

Simptomi šarlaha uključuju visoku temperaturu, upalu grla, crveni osip koji se širi po koži tijela i lica, te bijele naslage na tonzilima. Osobe zaražene šarlahom mogu također imati simptome poput bolova u trbuhu, povraćanja i glavobolje. Šarlah je vrlo zarazan u prvih nekoliko dana bolesti, tako da je važno izbjegavati bliski kontakt s zaraženim osobama kako se bolest ne bi proširila na druge.

Prevencija šarlaha uključuje pranje ruku sapunom i vodom, posebno nakon kašljanja ili kihanja, te izbjegavanje dijeljenja čaša, pribora za jelo i ručnika s drugim osobama. Cijepljenje protiv streptokoka može također smanjiti rizik od šarlaha. Ako se pojave simptomi šarlaha, važno je odmah potražiti liječničku pomoć kako bi se postavila dijagnoza i započelo liječenje antibioticima.

Ukratko, šarlah je zarazna bolest koja se prenosi kapljicama sline ili respiratornih sekreta. Simptomi uključuju visoku temperaturu, upalu grla i crveni osip po tijelu. Prevencija šarlaha uključuje pranje ruku i izbjegavanje dijeljenja osobnih stvari s drugima. Liječenje šarlaha obično uključuje uporabu antibiotika.

Kako se prenosi šarlah

Šarlah je bakterijska infekcija uzrokovana streptokokom grupe A. Prenosi se putem kapljica koje se šire u zraku kada zaražena osoba kašlje, kiše ili kida površinu kože. Šarlah se može prenijeti i putem direktne kontak osobe s otpudinama zaražene osobe, kao što su kašalj ili kihanje.

Osobe s šarlom su najzaraznije tijekom prvog tjedna bolesti, dok su simptomi najizraženiji. Nakon uzimanja antibiotika, pacijenti obično nisu zarazni nakon 24 sata. Međutim, ako se ne liječi odgovarajućim antibioticima, zaraznost može trajati i do tri tjedna nakon pojave simptoma.

Zaraza šarlom može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće se javlja kod djece u dobi od 5 do 15 godina. Također, šarlah se može prenijeti i na novorođenčad tijekom porođaja ako majka ima aktivni šarlah.

Prevencija šarlaha uključuje higijenske mjere kao što su pranje ruku sapunom i vodom, izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelim osobama i izbjegavanje dijeljenja pribora za jelo, ručnika i ostalih osobnih predmeta. Također je važno da osobe s dijagnosticiranim šarlahom slijede upute liječnika i uzmu propisane antibiotike kako bi spriječile daljnje širenje infekcije.

Uzroci šarlaha

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, također poznata kao streptokok A. Ova bakterija se može prenositi sa zaražene osobe na zdravu osobu putem kašlja, kihanja ili dodirivanja površina koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Krtica

Streptokok A može se prenositi i preko kapljica sline ili sluzi koje izlaze iz nosa ili grla zaražene osobe. Ova bakterija može ostati izvan tijela duže vrijeme, posebno na površinama koje su često u dodiru sa zaraženom osobom, kao što su igračke, posuđe, ručnici, odjeća i sl.

Uz to, osobe koje imaju otvorene rane ili oštećenu kožu mogu se zaraziti ako dođu u dodir sa zaraženom osobom ili zaraženim predmetima.

Djeca su posebno osjetljiva na šarlah i češće su žrtve ove bolesti jer su njihovi imunološki sustavi još uvijek nerazvijeni. Šarlah se obično javlja kod djece između 5 i 15 godina starosti.

Važno je napomenuti da je šarlah zarazan tijekom prvog tjedna bolesti, dok osoba još uvijek ima simptome poput osipa i grlobolje. Nakon liječenja antibioticima, osoba više nije zarazna i može se vratiti u školu ili rad nakon što prođe 24 sata od početka liječenja.

Prepoznavanje i liječenje šarlaha u ranim fazama može pomoći u sprječavanju daljnjeg širenja bolesti na druge osobe. Također je važno održavati dobru higijenu, prakticirati pravilno pranje ruku i izbjegavati bliski kontakt sa zaraženim osobama kako bi se smanjio rizik od širenja šarlaha i drugih infekcija.

Simptomi šarlaha

 • Virusno vnetje žrela: Prvi simptomi šarlaha se običajno začnejo z vnetjem žrela. Pacient lahko čuti bolečino, vneto grlo in težave pri požiranju. Vnetje žrela se lahko pojavi nenadoma in je običajno močno izraženo.
 • Izpuščaj: Glavni simptom šarlaha je izpuščaj, ki se pojavi na telesu. Izpuščaj se običajno začne na prsih, a se nato širi po celem telesu. Izpuščaj ima značilne rdeče pike, ki se izgubijo, ko se pritisne na njih. Izpuščaj lahko spremlja srbenje in pekoč občutek.
 • Rdeče grlo in jezik: Poleg vnetja žrela se pri šarlahu lahko pojavi tudi rdeč jezik. Jezik lahko postane grob in rdeč. Obstaja tudi značilen simptom šarlaha, imenovan “malinov jezik”. Pri tem se jezik obarva v svetlo rdečo barvo in se po približno enem tednu začne luščiti.
 • Vročina: Šarlah večinoma spremlja visoka vročina. Vročina se običajno dvigne nad 38 stopinj Celzija in se lahko spremlja z mrzlico.
 • Vnetje žlez: Pri šarlahu se lahko pojavi tudi vnetje bezgavk. Bezgavke na vratu, pod čeljustjo in za ušesi se lahko povečajo in postanejo boleče.
 • Začetni simptomi: Poleg zgoraj naštetih simptomov se lahko pri šarlahu pojavijo tudi drugi splošni simptomi, kot so glavobol, boleče mišice, slabost in utrujenost.

Če opazite katerega od teh simptomov pri sebi ali vašem otroku, se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom. Pravočasna diagnoza in zdravljenje šarlaha je pomembno za preprečevanje morebitnih zapletov in preprečevanje širjenja okužbe.

Prevencija šarlaha

 • Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, posebno pre jela i posle korišćenja toaleta.
 • Izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju šarlah, posebno u periodu kada su najzaraznije.
 • Korišćenje maramice ili rukavice kada se dolazi u kontakt sa površinama koje mogu biti kontaminirane.
 • Pravilno pokrivanje usta i nosa pri kašljanju i kijanju, kako bi se sprečilo širenje bakterija.
 • Pranje i dezinfekcija igračaka, predmeta i površina koje se često dodiruju.
 • Redovno provetravanje prostorija kako bi se smanjila koncentracija bakterija u vazduhu.

Ukoliko se u porodici ili okruženju pojavi šarlah, važno je pridržavati se preventivnih mera kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije. Osim toga, vakcinacija protiv streptokoka grupe A može pomoći u smanjenju rizika od šarlaha. Redovne posete lekaru i pridržavanje preporučenih higijenskih mera takođe su ključni za sprečavanje širenja ove bolesti.

Kako se šarlah širi

Direktni kontakt

Šarlah se obično širi putem direktnog kontakta sa zaraženom osobom. To znači da se možete zaraziti ako kašljete, kijate ili dodirujete predmete koji su kontaminirani kapljicama sline ili sekretima iz nosa osobe zaražene šarlahom.

You might be interested:  Kada Je Majčin Dan 2023

Vazdušni put

Šarlah se takođe može širiti putem vazdušnih kapljica. To znači da se zaraza može dogoditi ako udahnete kapljice sline ili sekreta iz nosa koje su izbačene tokom kašljanja ili kijanja zaražene osobe.

Nošenje bakterija

Šarlah se takođe može širiti putem predmeta koji su kontaminirani bakterijama koje uzrokuju bolest. Na primer, ako dodirnete površinu koju je nedavno dodirnula zaražena osoba, a zatim dotaknete svoje lice, usta ili nos, možete se zaraziti.

Bliski kontakti

Osobe koje žive zajedno ili imaju bliski kontakt jedna s drugom imaju veći rizik od širenja šarlahom. To se posebno odnosi na članove porodice, supružnike i partnere koji redovno dolaze u kontakt s početnom zaraženom osobom.

Širenje šarlaha kod djece

Šarlah, također poznat kao “crveni vjetar”, je zarazna bolest koja se često javlja kod djece. Ona se lako širi među djecom putem kapljica koje se šire zrakom ili direktnim kontaktom s osobom koja je zaražena. Evo nekoliko načina na koje se šarlah može prenijeti među djecom:

 1. Kašljanje i kihanje: Kada dijete zaraženo šarlahom kašlje ili kihne, male kapljice s bakterijama se šire zrakom. Druga djeca koja udahnu te kapljice mogu postati zaražena.
 2. Direktan kontakt: Kada djeca dijele igračke, hranu ili piće s osobom koja je zaražena šarlahom, bakterije se mogu prenijeti sa zaražene osobe na zdravu osobu. Ovo je posebno važno kod djece koja su bliska i često se igraju zajedno.
 3. Dodirivanje kontaminiranih površina: Bakterije koje uzrokuju šarlah mogu preživjeti na različitim površinama, poput stolova, ručnika ili igračaka. Kada djeca dodiruju kontaminirane površine i zatim diraju svoje lice ili usta, bakterije se mogu prenijeti i uzrokovati infekciju.

Da biste smanjili rizik od širenja šarlaha među djecom, važno je poduzeti određene preventivne mjere. Neki od načina kako možete spriječiti širenje šarlaha uključuju:

 • Redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom.
 • Pokrivanje usta i nosa pri kašljanju ili kihanju, idealno koristeći papirnatu maramicu.
 • Izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta, poput češljeva, ručnika ili čaša.
 • Često čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju.
 • Podučavanje djece o pravilima higijene i važnosti redovitog pranja ruku.

U slučaju sumnje na šarlah, važno je potražiti medicinsku pomoć i slijediti upute liječnika. Pravilna dijagnoza i rano liječenje mogu pomoći u sprječavanju širenja bolesti među djecom.

Kako prevenirati širenje šarlaha

Održavajte higijenu ruku

Jedan od najvažnijih načina za sprečavanje širenja šarlaha je održavanje dobre higijene ruku. Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom, posebno nakon korištenja toaleta, prije pripreme hrane i prije jela. Ako nemate pristup vodi i sapunu, koristite dezinficijens za ruke koji sadrži najmanje 60% alkohola.

Izbjegavajte bliski kontakt s osobama zaraženim šarlahom

Šarlah se lako širi putem kapljica koje se oslobađaju kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori. Kako biste smanjili rizik od infekcije, izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome šarlaha, kao što su kašalj, kihanje i vrućica.

Pokrivajte usta i nos prilikom kašljanja ili kihanja

Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos maramicom ili lakta, a ne rukom. To pomaže u sprječavanju širenja kapljica s bakterijama koje uzrokuju šarlah. Odbacite korištenu maramicu odmah nakon korištenja i operite ruke sapunom i vodom.

Ne dijelite osobne predmete

Širenje šarlaha lako se može dogoditi putem zajedničkih predmeta kao što su tanjuri, čaše, pribor za jelo, ručnici i igračke. Da biste spriječili širenje infekcije, izbjegavajte dijeljenje osobnih predmeta s drugima.

You might be interested:  Kako Doći U Komunu

Održavajte čistoću i dezinfekciju

Redovito čistite i dezinficirajte površine s kojima dolazite u dodir, kao što su kvake vrata, radne površine i igračke. Ovo pomaže u sprječavanju prenošenja bakterija koje uzrokuju šarlah.

Održavajte zdravlje

Jedan od načina jačanja imunološkog sustava i smanjenja rizika od infekcije šarlaha je održavanje općeg zdravlja. Redovito vježbajte, jedite uravnotežene obroke, pijte dovoljno tekućine i spavajte dovoljno. Također je važno redovito posjećivati ​​lijecnika i pridržavati se propisanih terapija za bilo koju postojeću medicinsku stanju.

Liječenje šarlaha

Liječenje šarlaha obično uključuje upotrebu antibiotika i simptomatske terapije. Evo nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako bi se riješili simptomi i ubrzao oporavak:

1. Antibiotici

Šarlah je infektivna bolest koja se uzrokuje bakterijom Streptococcus pyogenes. Zbog toga se obično propisuju antibiotici, kao što su penicilinski antibiotici, da bi se suzbio rast bakterija i izliječile infekcije.

2. Simptomatska terapija

Simptomatska terapija može uključivati upotrebu analgetika, kao što su acetaminophen ili ibuprofen, radi ublažavanja boli i snižavanja temperature. Također se preporučuje odmor i unos dovoljnog broja tekućina kako bi se tijelo oporavilo.

3. Izolacija i higijena

3. Izolacija i higijena

Da bi se spriječilo širenje infekcije, osoba s šarlahom treba biti izolirana od drugih ljudi, posebno od djece, dok se ne završi liječenje i simptomi ne nestanu. Također je važno održavati dobru higijenu, redovito prati ruke i ograničiti kontakt s drugima kako bi se spriječilo širenje infekcije.

4. Prevencija

Prevencija šarlaha uključuje pridržavanje osnovnih higijenskih mjera, kao što su redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja, te izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju aktivnu infekciju. Također je važno pravovremeno cijepljenje i održavanje imunološkog sustava jakim kroz zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

5. Posjet liječniku

Ako imate simptome šarlaha, važno je konzultirati liječnika i dobiti pravilnu dijagnozu i liječenje. Liječnik će vam dati upute o tome kako se nositi s bolesti i pratiti vaš napredak tijekom terapije.

FAQ:

Kako se prenosi šarlah?

Šarlah se prenosi putem kihanja i kašljanja kada zaražena osoba širi kapljice s bakterijama. Također, može se prenijeti i dodirivanjem površina koje su kontaminirane bakterijama.

Koji su uzroci šarlaha?

Šarlah je uzrokovan bakterijom Streptococcus pyogenes. Bakterija se širi između ljudi i može se lako prenijeti sa zaražene osobe na zdravu osobu putem kapljica iz zraka ili dodirom.

Koji su simptomi šarlaha?

Simptomi šarlaha mogu uključivati crvenilo grla, visoku temperaturu, osip koji nalikuje na lišaj, bol u grlu, glavobolju i umor. Također se može pojaviti i bijeli premaz na jeziku i tonzilama.

Mogu li se simptomi šarlaha pojaviti odmah nakon izlaganja bakterijama?

Simptomi šarlaha obično se javljaju oko 2 do 5 dana nakon izlaganja bakterijama. Tijekom tog razdoblja, bakterije se razmnožavaju u tijelu i uzrokuju upalu grla i druge simptome.

Mogu li se djeca cijepiti protiv šarlaha?

Postoji cjepivo protiv šarlaha koje se može primijeniti kod djece kako bi se spriječila infekcija. Cjepivo se obično daje u kombinaciji s drugim cjepivima kao dio rutinskog cijepljenja djeteta.

Koje su mjere prevencije šarlaha?

Neki koraci koji se mogu poduzeti kako bi se spriječilo širenje šarlaha uključuju redovito pranje ruku, izbjegavanje kontakta s zaraženom osobom, pokrivanje usta i nos kada se kiše ili kašlje te čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju.

Mogu li osobe s šarlajem i dalje ići na posao ili u školu?

Osobe s dijagnosticiranim šarlajem trebale bi ostati kod kuće dok su zarazne kako bi spriječile širenje bolesti drugima. To obično znači da trebaju ostati kod kuće barem 24 sata nakon početka liječenja antibioticima.