Kako se radi reuma test: sve što trebate znati | NazivSajta

Kako Se Radi Reuma Test

Kako Se Radi Reuma Test

Reuma test je medicinski test koji se koristi za dijagnosticiranje i praćenje reumatoidnog artritisa, autoimune bolesti koja uzrokuje upalu zglobova i tkiva. Ovaj test je važan alat u identificiranju prisutnosti reumatoidnog artritisa i pruža informacije o njegovoj ozbiljnosti.

Reuma test se obično provodi iz uzorka krvi pacijenta. Postupak se obično sastoji od uzimanja uzorka krvi iz vene, obično izravno iz ruke, uz primjenu sterilne igle. Nakon što je uzorak krvi prikupljen, on se šalje u laboratorij gdje se provodi analiza za određene biokemijske markere koji su specifični za reumatoidni artritis.

Biokemijski markeri koji se obično mjeri tijekom reuma testa uključuju reumatoidni faktor (RF) i anticitrulinirajuća protutijela (ACPA). Reumatoidni faktor je antitijelo koje se nalazi u krvi pacijenta s reumatoidnim artritisom. ACPA je također specifično protutijelo koje se može pronaći kod pacijenata s ovom bolešću.

Rezultati reuma testa mogu biti pozitivni ili negativni. Pozitivni rezultat ukazuje na prisutnost reumatoidnog artritisa, dok negativan rezultat isključuje ovu bolest. Važno je napomenuti da reuma test nije jedini kriterij za dijagnozu reumatoidnog artritisa i da se obično koristi zajedno s drugim kliničkim simptomima i slikovnim pregledom zglobova.

Kako se radi reuma test: sve što trebate znati

Reuma test je medicinski pregled koji se koristi za otkrivanje prisustva reumatskih oboljenja kao što su reumatoidni artritis, sistemski lupus eritematosus i giht. Ovi testovi se mogu koristiti za dijagnosticiranje, praćenje napredovanja i određivanje adekvatnog tretmana za ove bolesti. U nastavku saznajte kako se radi reuma test i koje testove možete očekivati.

Krvni testovi

Krvni testovi su najčešće korišteni testovi za dijagnosticiranje i praćenje reumatskih oboljenja. Evo nekoliko krvnih testova koji se obično traže:

 • ANAs (antinuklearna protutijela): Ovi testovi mogu otkriti prisutnost protutijela koja napadaju strane tvari u jezgri ćelija. Visoke razine ANAs mogu ukazivati na prisutnost sistemskog lupusa.

 • RF (faktor reumatoidnog artritisa): Ovo protutijelo je često prisutno kod ljudi sa reumatoidnim artritisom.

 • ESR (brzina sedimentacije eritrocita): Ovaj test mjeri brzinu kojom crvena krvna zrnca padaju na dno epruvete. Povišene razine ESR-a mogu ukazivati na upalu ili infekciju, koje često prate reumatska oboljenja.

 • CRP (C-reaktivni protein): Ovaj protein se povećava u prisustvu upale. Povišene razine CRP-a mogu ukazivati ​​na upalu koja je povezana sa reumatskim oboljenjima.

Testovi na prisustvo urata

Jedan od najčešćih reumatskih oboljenja je giht, koji je uzrokovan nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Da bi se dijagnosticirao giht, može biti potrebno provesti testove na prisustvo urata. Ovi testovi mogu uključivati:

 • Testovi mokraće: Mokraća se može testirati na prisustvo kristala mokraćne kiseline, koji su tipični za giht.

 • Test krvi: Testovi krvi mogu mjeriti razinu mokraćne kiseline u tijelu. Povišene razine mokraćne kiseline mogu ukazivati ​​na giht.

Snimanje zglobova

Ponekad, za dijagnosticiranje određenih reumatskih oboljenja, kao što je osteoartritis ili reumatoidni artritis, može biti potrebno snimanje zglobova. Ovo se može raditi rendgenskim snimcima, magnetskom rezonancijom (MR) ili kompjuteriziranom tomografijom (CT). Snimci mogu pokazati oštećenja zglobova koja su karakteristična za određenu bolest.

U zaključku, reuma testovi obuhvaćaju različite vrste testova koji se koriste za otkrivanje reumatskih oboljenja. Ovi testovi su važni za pravilno dijagnosticiranje i praćenje ovih bolesti. Ako imate simptome koji ukazuju na reumatsko oboljenje, važno je konzultirati se sa svojim ljekarom kako biste odredili koji testovi su vam potrebni.

You might be interested:  Kada Stupa Na Snagu Novi Zakon O Radu

Tipovi reuma testova

 • Serološki testovi

  Serološki testovi se koriste za otkrivanje prisustva antitijela koja su karakteristična za određene reumatske bolesti. Ovi testovi mogu identificirati specifična antitijela kao što su reumatoidni faktor (RF) i antinuklearna antitijela (ANA).

 • Biopsija

  Biopsija je postupak u kojem se uzima mali uzorak tkiva za analizu pod mikroskopom. Kod reumatskih bolesti, biopsija se obično radi na zglobovima kako bi se utvrdila prisutnost upalnih promjena i karakterističnih znakova bolesti.

 • Imunološki testovi

  Imunološki testovi se koriste za procjenu imunološkog odgovora organizma na reumatske bolesti. Ovi testovi mogu mjeriti razinu određenih proteina, kao što su C-reaktivni protein (CRP) i sedimentacija eritrocita (SE), koji su povišeni kod upalnih stanja.

 • Genetički testovi

  Genetički testovi se koriste za otkrivanje nasljednih faktora koji mogu povećati rizik od razvoja određenih reumatskih bolesti. Ovi testovi mogu identificirati prisutnost specifičnih genetskih varijacija koje su povezane s određenim reumatskim bolestima.

 • Rendgenski snimci

  Rendgenski snimci mogu se koristiti za procjenu oštećenja zglobova koja su karakteristična za neke reumatske bolesti, kao što su degenerativne bolesti zglobova. Ovi snimci mogu pokazati promjene u kostima, hrskavici ili mekim tkivima koje mogu ukazivati na prisutnost reumatske bolesti.

 • EKG

  Elektrokardiogram (EKG) je test koji mjeri električnu aktivnost srca. Ovaj test se može koristiti kod reumatskih bolesti koje mogu utjecati na srčani ritam i funkciju.

 • Krvni testovi

  Krvni testovi se često koriste za procjenu općeg zdravlja i funkcije organa tijekom dijagnosticiranja reumatskih bolesti. Ovi testovi mogu uključivati ​​testove krvi kao što su kompletna krvna slika (CBC), testovi funkcije jetre i bubrega, kao i testovi za otkrivanje prisutnosti upalnih markera.

Razumijevanje simptoma reume

Reuma je širok pojam koji se koristi za opisivanje različitih stanja koja utječu na zglobove, mišiće, kosti i druge dijelove tijela. Simptomi reume mogu se razlikovati ovisno o vrsti reumatskog stanja koje osoba ima. U ovom dijelu članka saznajte više o zajedničkim simptomima reume.

Bol i oteklina

Bol i oteklina

Jedan od najčešćih simptoma reume je bol i oteklina zglobova. Osobe s reumatskim stanjima često doživljavaju bol koja može biti blaga ili vrlo intenzivna, ovisno o ozbiljnosti stanja. Oteklina se može javiti kao reakcija na upalu u zglobovima i može biti vidljiva ili osjetljiva na dodir.

Ukočenost

Ukočenost je još jedan uobičajeni simptom reumatoidnih stanja. Osobe s reumom mogu osjetiti ukočenost zglobova, posebno ujutro ili nakon dužeg perioda mirovanja. Ukočenost može otežati pokretljivost zglobova i izazvati nelagodu.

Umor

Umor je čest simptom reumatskih stanja. Osobe s reumom često se suočavaju s umorom koji može biti vrlo iscrpljujući. Umor može biti posljedica upale u tijelu i može se pogoršati tijekom perioda pogoršanja bolesti.

Grčevi i bol u mišićima

Reumatska stanja također mogu uzrokovati grčeve i bol u mišićima. Ovi simptomi mogu biti prisutni u različitim dijelovima tijela i mogu varirati u intenzitetu. Grčevi i bol u mišićima mogu otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti i mogu biti izvor velikog nelagode.

Oštećenje zglobova

U nekim slučajevima, dugotrajno neobrađivanje reumatoidnih stanja može dovesti do oštećenja zglobova. Oštećenje zglobova može uzrokovati deformacije, smanjenu pokretljivost i invalidnost. Zato je važno rano prepoznati simptome reume i potražiti odgovarajuću medicinsku pomoć.

Simptomi reume mogu varirati ovisno o osobi i vrsti reumatskog stanja. Ako imate bilo kakve simptome koji bi mogli ukazivati na reumu, obavezno se obratite svom liječniku kako biste dobili točnu dijagnozu i propisanu terapiju.

Koje vrste reuma se mogu otkriti testiranjem?

Reuma je kompleksno oboljenje koje može utjecati na različite dijelove tijela, uključujući zglobove, mišiće i kosti. Postoje različite vrste reume, a neka od njih se mogu otkriti testiranjem. Evo nekoliko vrsta reume koje se često testiraju:

1. Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Testiranje na reumatoidni faktor (RF) i anti-ciklični citrulinirani peptid (anti-CCP) antitijela može pomoći u dijagnosticiranju ove vrste reume.

2. Osteoartritis

Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova koje se javlja uslijed istrošenosti hrskavice. Dok ne postoji specifičan test za dijagnozu osteoartritisa, pretrage kao što su rendgenski snimci i testovi krvi mogu pomoći u otkrivanju promjena koje su karakteristične za ovu bolest.

3. Giht

Giht je vrsta artritisa koja nastaje zbog nakupljanja mokraćne kiseline u zglobovima. Testiranje razine mokraćne kiseline u krvi može pomoći u dijagnosticiranju gihta.

4. Sistemski lupus eritematozus

Sistemski lupus eritematozus je autoimuna bolest koja može utjecati na različite organe i tkiva, uključujući zglobove. Testiranje na antinuklearna antitijela (ANA) može pomoći u otkrivanju sistemskog lupusa.

You might be interested:  Kako Izgleda Pregled Kod Gastroenterologa

5. Ankilozantni spondilitis

Ankilozantni spondilitis je oblik artritisa koji uzrokuje upalu kralježnice i zdjeličnih zglobova. Testiranje na antigen HLA-B27 može biti korisno u dijagnosticiranju ankilozantnog spondilitisa.

Važno je napomenuti da su ovo samo neke od vrsta reume koje se mogu otkriti testiranjem, a postoji mnogo drugih oblika ovog oboljenja. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom o najboljim testovima za otkrivanje vrste reume koju sumnjate da imate.

Kako se pripremiti za reuma testiranje?

Pre reuma testa, važno je pripremiti se kako bi rezultati bili što tačniji. Evo nekoliko koraka koje možete slediti kako biste se pripremili za reuma testiranje:

 1. Konsultujte se sa svojim lekarom: Pre nego što se odlučite za reuma testiranje, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom. On će vam pružiti potrebne informacije i smernice o tome šta možete očekivati od testa i kako se pripremiti za njega.
 2. Prepišite svoje simptome: Pre testiranja, važno je da zapišete sve simptome koje osećate. To može pomoći lekaru da bolje razume vaše stanje i da donese pravilan dijagnozu.
 3. Budite iskreni: Kada razgovarate sa lekarom ili tehničarem za testiranje, budite iskreni o svim informacijama koje su važne za test. Ovo uključuje sve simptome, prethodne bolesti ili stanja, kao i lekove koje trenutno uzimate.
 4. Izbegavajte konzumiranje hrane i pića: Pre nekih reuma testova, može biti potrebno da ne jedete ili pijete neko vreme. Ovo varira u zavisnosti od vrste testa, zato ćete možda morati da sledite posebne upute od strane svog lekara ili tehničara.
 5. Odeća i obuća: Vodite računa o odeći i obući koju nosite na dan testiranja. Nosite udobnu odeću koja je lako skinuti i obuću koja se lako skida, ako je to potrebno za testiranje određenog dela tela.
 6. Informišite se o postupku: Pre testiranja, informišite se o samom postupku testiranja. Pitajte svog lekara ili tehničara za testiranje o svemu što vas zanima ili brine. Na taj način ćete znati šta da očekujete i umanjiti stres koji može biti povezan sa testom.

Nemate razloga da se brinete tokom priprema za reuma testiranje. Sledite instrukcije i uputstva od svog lekara i testiranje će biti brzo i bezbolno. Rezultati će vam pomoći da razumete vaše stanje i dobijete pravilno lečenje za svoju reumu.

Postupak reuma testiranja

Za dijagnozu reumatoidnog artritisa ili drugih reumatskih oboljenja, važno je obaviti odgovarajuće testiranje. Postupak reuma testiranja uključuje nekoliko koraka, koji su detaljno opisani u nastavku.

1. Povijest pacijenta

Prvi korak u reuma testiranju je detaljno razgovor s pacijentom o simptomima i povijesti oboljenja. Liječnik će vas pitati o prisutnosti bolova u zglobovima, oticanju, jutarnjoj ukočenosti, kao i o mogućim faktorima rizika. Ovaj korak je važan kako bi se prikupile relevantne informacije o vašem stanju.

2. Fizički pregled

Nakon razgovora, liječnik će obaviti fizički pregled zglobova i mišića. Ovo uključuje provjeru pokretljivosti zglobova, palpaciju, i provjeru moguće prisutnosti otekline ili upale. Ovaj korak pomaže liječniku da dobije uvid u stanje vaših zglobova i ocijeni moguće prisutne simptome reumatskih oboljenja.

3. Laboratorijske analize

Za potvrdu dijagnoze reumatoidnog artritisa, važno je obaviti laboratorijske analize. Ovisno o simptomima i stanju pacijenta, liječnik će možda naručiti sljedeće testove:

 • Krvne pretrage – provjera prisutnosti upalnih markera u krvi, kao i specifičnih antitijela povezanih s autoimunim bolestima.
 • Testovi na reumatske faktore – provjera prisutnosti antitijela koja se povezuju s reumatskim oboljenjima.
 • Analiza sinovijalne tekućine – vađenje uzorka tekućine iz zahvaćenog zgloba radi provjere prisutnosti upalnih stanica ili kristala.

4. Dodatne pretrage

Ako rezultati laboratorijskih analiza upućuju na mogući reumatoidni artritis ili drugu vrstu reumatskog oboljenja, liječnik može naručiti dodatne pretrage radi potvrde dijagnoze ili daljnje procjene. Ove pretrage mogu uključivati rendgenske snimke zglobova, ultrazvuk, magnetsku rezonancu (MR) ili druge slikovne pretrage.

5. Konzultacija s reumatologom

Na kraju, liječnik vas može uputiti reumatologu, specijalistu za reumatske bolesti, kako bi se obavila detaljnija dijagnostika i razradio plan liječenja, ako je to potrebno.

Nakon provedenog reuma testiranja, liječnik će vam dati povratne informacije o rezultatima i razgovarati s vama o daljnjim koracima u liječenju. Važno je redovito pratiti svoje simptome i dogovarati se za redovite preglede kako bi se održalo optimalno zdravlje zglobova.

Rezultati reuma testa: šta oni znače?

Nakon što ste obavili reuma test, rezultati mogu pružiti važne informacije o stanju vašeg organizma i mogu biti od velike pomoći za dijagnostiku i planiranje daljeg liječenja. Evo nekoliko ključnih pojmova koje trebate znati kako biste razumjeli značenje rezultata reuma testa.

Revmatoidni faktor (RF)

Revmatoidni faktor je protutijelo koje može biti prisutno kod osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa. Visoka razina RF-a može ukazivati na prisutnost upale u tijelu, ali nije nužno potvrda dijagnoze reumatoidnog artritisa.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Mitesera

Protutijela na citruliniranu vimentinu (ACPA)

Protutijela na citruliniranu vimentinu su specifična protutijela koja mogu pomoći u dijagnostici reumatoidnog artritisa. Njihova prisutnost ukazuje na autoimunu reakciju koja može uzrokovati upalu zglobova.

C-reaktivni protein (CRP)

C-reaktivni protein je protein koji se povećava u odgovoru na upalu. Visoka razina CRP-a može ukazivati na prisutnost upalnog procesa u tijelu.

Antinuklearna protutijela (ANA)

Antinuklearna protutijela su protutijela koja reagiraju s jezgrama stanica. Njihova prisutnost može ukazivati na autoimune bolesti kao što su sistemski eritemski lupus ili Sjögrenov sindrom.

Povišena sedimentacija eritrocita (ESR)

Povišena sedimentacija eritrocita (ESR)

Povišena sedimentacija eritrocita može ukazivati na prisutnost upale u organizmu. Količina crvenih krvnih zrnaca koja se taloži u određenom vremenskom periodu može pomoći u procjeni intenziteta upalnog procesa.

Nakon što dobijete rezultate reuma testa, važno je da ih analizira kvalificirani zdravstveni stručnjak koji će vam pružiti adekvatna tumačenja i uputiti vas na daljnje korake. Ovi rezultati nisu uvijek definitivni dokaz o prisutnosti određene bolesti, pa je važno uzeti u obzir i druge simptome i pretrage kod dijagnostikovanja reumatskih bolesti.

Najčešća pitanja o reuma testiranju

Koje vrste reuma testiranja postoje?

Postoje različite vrste testiranja koja se koriste za dijagnosticiranje reumatoidnog artritisa (RA) i drugih reumatskih bolesti. Najčešći testovi uključuju:

– Krvne testove: Test krvi se često koristi za otkrivanje prisutnosti upale i drugih abnormalnosti koje ukazuju na reumatsku bolest.

– Testovi na autoantitijela: Ovi testovi se koriste za otkrivanje prisutnosti autoantitijela, koja su proteini generirani od strane imunološkog sustava koji napadaju sopstvene tkiva i zglobove.

– Slikovni testovi: Ovi testovi uključuju rendgenske snimke, ultrazvuk ili magnetsku rezonancu (MRI) zglobova kako bi se otkrile promjene karakteristične za reumatoidni artritis i druge reumatske bolesti.

Kako se pripremiti za reuma testiranje?

Obično nema posebne pripreme potrebne za reuma testiranje. Međutim, uvijek je dobro biti hidriran i izbjegavati pretjeranu tjelesnu aktivnost prije nego se izvodi test krvi. Ako vam liječnik propiše određene lijekove, važno je obavijestiti ih o uzimanju tih lijekova prije testiranja.

Koliko dugo traje dobiti rezultate reuma testiranja?

Vrijeme čekanja na rezultate reuma testiranja može varirati ovisno o vrsti testa i laboratoriju. Za neke krvne testove rezultati mogu biti dostupni isti dan ili sljedeći dan, dok za druge testove kao što su testovi na autoantitijela ili slikovni testovi rezultati mogu biti dostupni u roku od nekoliko dana ili tjedana.

Kakva je pouzdanost reuma testiranja?

Pouzdanost reuma testiranja može ovisiti o različitim faktorima. Važno je imati na umu da ti testovi ne daju konačnu dijagnozu, već samo pomažu liječnicima u potvrđivanju prisutnosti reumatoidnog artritisa ili druge reumatske bolesti. Konačna dijagnoza se obično postavlja na temelju simptoma pacijenta, pregleda i drugih kliničkih podataka.

Što učiniti ako dobijem pozitivan rezultat reuma testiranja?

Ako dobijete pozitivan rezultat reuma testiranja, to može ukazivati na prisutnost reumatoidnog artritisa ili druge reumatske bolesti. U tom slučaju, važno je konzultirati se s liječnikom koji će provesti dodatne testove i preglede kako bi napravio konačnu dijagnozu. Liječnik će također razgovarati s vama o mogućnostima liječenja i upravljanja bolešću.

FAQ:

Kako se radi test na reumu?

Test na reumu se radi tako što se uzima uzorak krvi pacijenta i šalje u laboratorij na analizu. U laboratoriju se vrši testiranje krvi kako bi se otkrili specifični antitijela na reumu. Rezultati testa mogu ukazivati na prisutnost ili odsutnost reumatske bolesti.

Koliko traje test na reumu?

Vrijeme potrebno za izvođenje testa na reumu može varirati ovisno o laboratoriju i metodi testiranja koja se koristi. Obično rezultati testa mogu biti dostupni u roku od nekoliko sati do nekoliko dana.

Kako se pripremiti za testiranje reume?

Nije potrebna posebna priprema za testiranje reume. Međutim, pacijenti trebaju biti hidrirani prije uzimanja uzorka krvi. Također je važno obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje pacijent uzima, uključujući i dodatke prehrani, jer neki lijekovi mogu utjecati na rezultate testa.

Što znače pozitivni rezultati reuma testa?

Pozitivni rezultati reuma testa ukazuju na prisutnost specifičnih antitijela koja su povezana s reumatskim bolestima. Međutim, pozitivan test ne znači uvijek da osoba ima reumu, već samo da postoji mogućnost prisutnosti bolesti. Dodatne pretrage i konzultacija s liječnikom mogu biti potrebne za potvrdu dijagnoze.

Je li reuma test pouzdan?

Reuma test je jedan od alata koji se koristi za dijagnosticiranje reumatskih bolesti. Međutim, test može dati lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom i obaviti druge pretrage kako bi se postavila točna dijagnoza.