Kako se riješiti atopijskog dermatitisa - najbolji savjeti i prirodni lijekovi

Kako Se Riješiti Atopijskog Dermatitisa

Kako Se Riješiti Atopijskog Dermatitisa

Atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, je uobičajeno kožno oboljenje koje se karakterizira suhom, svrbežnom i upaljenom kožom. Ova bolest često utječe na bebe i djecu, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba. Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa često se bore s nelagodom i frustracijom zbog svrbeža i iritacije kože.

Postoji nekoliko načina da se ublaže simptomi atopijskog dermatitisa i riješi njegovo ponovno pojavljivanje. Jedan od najvažnijih savjeta je održavanje hidratacije kože. Upotreba kvalitetnih hidratantnih krema i losiona može pomoći u održavanju vlažnosti kože i smanjiti suhoću i svrbež.

Pored hidratacije, važno je i izbjegavati iritante i alergene koji mogu pogoršati simptome atopijskog dermatitisa. To može uključivati ​​izbjegavanje proizvoda za njegu kože s parfemima i drugim kemijskim aditivima, kao i nošenje pamučne odjeće koja ne iritira kožu. Važno je također izbjegavati dugotrajno izlaganje vrućoj vodi i jakoj sunčevoj svjetlosti, jer to može dodatno isušiti kožu.

Pored ovih savjeta, postoje i brojni prirodni lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa. Neki od njih uključuju upotrebu aloe vere, kokosovog ulja, kamilice i čaja od zobi. Ove prirodne tvari imaju hidratantna, protuupalna i umirujuća svojstva koja mogu smanjiti crvenilo, svrbež i iritaciju kože.

Napomena: Prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka ili preduzimanja bilo kakve mjere za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa, preporučuje se savjetovati se s dermatologom ili drugim stručnjakom kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost odabrane metode.

Contents

Uzroci atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolest čiji su uzroci složeni i obuhvaćaju nasljedne, imunološke i okolišne faktore. Neki od najčešćih uzroka atopijskog dermatitisa uključuju:

 • Genetska predispozicija: Atopijski dermatitis često se javlja u obiteljima koje imaju povijest atopijskih bolesti kao što su astma, alergijski rinitis ili alergijski konjuktivitis.
 • Oštećena kožna barijera: Koža kod osoba s atopijskim dermatitisom ima oštećenu zaštitnu barijeru, što dovodi do isušenosti i povećane propusnosti za štetne tvari iz okoline.
 • Alergije: Alergije na hranu, pelud, kućnu prašinu ili životinjsku dlaku mogu pogoršati simptome atopijskog dermatitisa.
 • Osjetljivost na iritante: Osobe s atopijskim dermatitisom često su osjetljive na određene tvari kao što su sapuni, deterdženti, kemijski spojevi ili čak voda.
 • Klimatski uvjeti: Suhi i hladni klimatski uvjeti mogu pogoršati simptome atopijskog dermatitisa, dok topli i vlažni uvjeti mogu donijeti olakšanje.
 • Emocionalni stres: Stres može pogoršati simptome atopijskog dermatitisa i izazvati njihovo pogoršanje.

Važno je napomenuti da točan mehanizam nastanka atopijskog dermatitisa još uvijek nije potpuno razumljiv i da svaka osoba može imati različite uzroke i okidače koji izazivaju njegovo pogoršanje. Savjetuje se posjet dermatologu kako bi se utvrdili individualni uzroci i pristupio adekvatnom liječenju.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je upalna kožna bolest koja uzrokuje suhu, svrbljivu i crvenu kožu. Simptomi atopijskog dermatitisa mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se javljaju na licu, rukama, nogama i pregibima kože. Simptomi se obično javljaju kod djece, ali mogu se pojaviti i kod odraslih osoba.

Suha koža

Jedan od glavnih simptoma atopijskog dermatitisa je suha koža. Koža može biti gruba i ispucala, a ponekad se može ljuštiti. Suha koža može biti vrlo svrbežna i neugodna.

Svrbež

Svrbež je vrlo čest simptom atopijskog dermatitisa. Osobe s atopijskim dermatitisom često osjećaju jak svrbež na zahvaćenim područjima kože. Svrbež može biti toliko intenzivan da pacijenti često češljanjem oštećuju kožu i povećavaju rizik od infekcije.

Crvene i upaljene kožne lezije

Atopijski dermatitis također može uzrokovati crvene i upaljene kožne lezije. Ove lezije mogu biti male i diskretne ili velike i šire se na većem dijelu tijela. Lezije mogu biti vlažne ili suhe i mogu postati bolne i osjetljive.

Pregib kože

Područja s pregibima kože, poput koljena, laktova i vrata, posebno su osjetljiva na atopijski dermatitis. U tim područjima može se javiti povećana suhoća, svrbež, crvenilo i promjene u teksturi kože.

Promjene u boji kože

Atopijski dermatitis može uzrokovati promjene u boji kože, poput povećane pigmentacije ili bjelkastih mrlja.

Sekundarne infekcije

Svrbljenje i grebanje kože može dovesti do stvaranja rana i infekcija. Otvorene rane su osjetljive na infekciju i mogu se pogoršati, posebno ako se ne liječe odgovarajućim metodama.

Povećana osjetljivost kože

Koža osoba s atopijskim dermatitisom može biti vrlo osjetljiva i reagirati na određene tvari ili uvjete. Ova povećana osjetljivost može uzrokovati alergijske reakcije i pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa.

Očni simptomi

Atopijski dermatitis može uzrokovati i simptome na području očiju, poput svrbeža, crvenila i suhoće očiju. Ovi simptomi mogu biti vrlo neugodni i mogu otežavati svakodnevne aktivnosti.

Poremećaji spavanja

Svrbež i neugodnost kože mogu ometati spavanje osoba s atopijskim dermatitisom. Nedostatak sna može pogoršati simptome i utjecati na opće zdravlje i kvalitetu života.

Emocionalni i psihološki simptomi

Atopijski dermatitis može imati i emocionalne i psihološke simptome. Svrbež i nelagoda mogu izazvati stres, anksioznost i depresiju. Osobe s atopijskim dermatitisom mogu se osjećati nelagodno u društvenim situacijama i imati nisko samopouzdanje.

Simptomi atopijskog dermatitisa mogu varirati u intenzitetu i ovisiti o individualnoj osobi. Liječenje atopijskog dermatitisa treba biti prilagođeno svakom pojedincu i treba kombinirati različite metode liječenja kako bi se ublažili simptomi i poboljšala kvaliteta života.

Dijagnoza i prepoznavanje atopijskog dermatitisa

Dijagnoza i prepoznavanje atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je česta kožna bolest koja se javlja kod djece i odraslih osoba. Dijagnoza i prepoznavanje ove bolesti od ključne su važnosti za uspješno liječenje i upravljanje simptomima.

Klinička dijagnoza

Atopijski dermatitis može se dijagnosticirati temeljem fizičkog pregleda kože i karakterističnih simptoma. Liječnik će pregledati vašu kožu i tražiti sljedeće znakove i simptome:

 • Crvenilo i upala kože
 • Svrbež
 • Suhoća kože
 • Pukotine i ljuskanje kože
 • Oticanje
 • Ožiljci od češanja (kod dugotrajnih ili teških slučajeva)

Anamneza

Liječnik će također razgovarati s vama o vašoj medicinskoj anamnezi kako bi dobio dodatne informacije o vašim simptomima. Bitno je spomenuti:

 • Dob kada su simptomi započeli
 • Prednostna mjesta kože na kojima se simptomi javljaju
 • Periodičnost simptoma
 • Utjecaj vanjskih okidača na simptome (npr. određena hrana, pelud, prašina)
 • Obiteljska anamneza atopijskog dermatitisa ili drugih alergijskih bolesti

Diferencijalna dijagnoza

Ponekad je potrebno isključiti druge moguće uzroke simptoma kako bi se postavila točna dijagnoza atopijskog dermatitisa. Liječnik može provesti sljedeće testove kako bi eliminirao druge mogućnosti:

 1. Kožni testovi alergije – koriste se za isključivanje drugih uzroka kožne reakcije
 2. Krvni testovi – mogu se provesti kako bi se provjerio imunološki odgovor i isključile druge alergijske bolesti

Budući da atopijski dermatitis može imati različite stupnjeve ozbiljnosti i simptome, važno je u potpunosti surađivati ​​s liječnikom kako bi se postavila ispravna dijagnoza i utvrdio najbolji način liječenja.

Najbolji načini liječenja atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koja može uzrokovati svrbež, crvenilo i osip. Iako ne postoji lijek za atopijski dermatitis, postoje razni načini liječenja i prirodni lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i održavanju kože zdravom. U nastavku su navedeni neki od najboljih načina liječenja.

1. Hidratacija kože

Redovita hidratacija kože važna je za održavanje zdrave barijere kože i smanjenje simptoma atopijskog dermatitisa. Koristite kvalitetne hidratantne kreme i losione koji ne sadrže iritirajuće sastojke. Nanesite ih na vlažnu kožu odmah nakon kupanja i ponovite postupak nekoliko puta dnevno.

2. Izbjegavanje iritansa

Identificirajte potencijalne iritanse koji pogoršavaju simptome atopijskog dermatitisa i izbjegavajte ih koliko je to moguće. To može uključivati određene proizvode za njegu kože, parfeme, deterdžente za pranje odjeće, dlaku kućnih ljubimaca i druge tvari koje mogu izazvati iritaciju kože.

3. Kupke

Kupke s dodatkom umirujućih sastojaka poput zobene kaše ili ulja mogu pomoći u smanjenju svrbeža i iritacije kože. Tople ili mlake kupke treba provoditi kratko vrijeme kako bi se izbjeglo isušivanje kože.

4. Primjena topikalnih kortikosteroida

Topikalni kortikosteroidi su ljekarnički pripravci koji se koriste za smanjenje upale i svrbeža kože. Važno je koristiti ih prema uputama liječnika, jer pretjerana upotreba može uzrokovati nuspojave.

5. Primjena imunomodulatora

Imunomodulatori su krema ili masti koje moduliraju imunološki odgovor kože kako bi se smanjila upala i svrbež. Ovi lijekovi se obično koriste za blage do umjerene simptome atopijskog dermatitisa.

6. Prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi poput aloe vere, kokosovog ulja i ulja čajevca mogu imati umirujući učinak na kožu. Međutim, važno je napomenuti da se učinci ovih prirodnih lijekova mogu razlikovati od osobe do osobe, pa je važno konzultirati se s dermatologom prije njihove primjene.

Važno je napomenuti da svaki pacijent može imati jedinstvene potrebe i liječenje atopijskog dermatitisa može varirati. Najbolje je konzultirati se s dermatologom kako biste pronašli najbolji način liječenja za svoje specifične simptome i potrebe kože.

Prirodni lijekovi za atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je hronična kožna bolest koja uzrokuje svrab, crvenilo i suhoću kože. Iako ne postoji definitivno izlječenje za ovu bolest, mnogi prirodni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma i upravljanju stanjem. Evo nekoliko prirodnih lijekova koje možete isprobati:

1. Hladne obloge

Hladne obloge mogu smanjiti svrab i crvenilo kod atopijskog dermatitisa. Možete koristiti hladne obloge sa ledenom vodom, ili omotati ledeni paket u tkaninu i nježno ga staviti na zahvaćeno područje kože. Ostavite oblogu na koži nekoliko minuta i ponovite postupak nekoliko puta dnevno.

2. Ulje za njegu kože

Nekoliko ulja može pomoći u hidrataciji kože i smanjenju suhoće usljed atopijskog dermatitisa. Ulje kokosa, badema ili avokada mogu biti korisni. Nanesite malu količinu ulja na zahvaćeno područje kože i nježno umasirajte. Nemojte koristiti previše ulja, jer to može dovesti do zadržavanja vlage na koži i pogoršanja simptoma.

3. Ovasni kupke

Kupanje u ovasu može smanjiti svrab i omogućiti hidrataciju kože. Dodajte šalicu fino samljevenog zobi (koja se može kupiti u ljekarni ili trgovini prirodne hrane) u toplu kupku i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga možete se kupati u otopini 15-20 minuta. Nježno se osušite ručnikom poslije kupanja, bez trljanja kože.

4. Probiotici

Probiotici su korisni mikroorganizmi koji podržavaju zdravu ravnotežu crijevne flore. Neki istraživači vjeruju da probiotici mogu pomoći u poboljšanju simptoma atopijskog dermatitisa. Možete uzeti dodatak probiotika ili pokušati povećati unos fermentirane hrane kao što su jogurt, kefir ili kiseli kupus.

5. Aloe vera

Gel aloe vere je poznat po svojim umirujućim i hidratantnim svojstvima. Možete nanijeti malu količinu gela aloe vere na zahvaćeno područje kože nekoliko puta dnevno kako biste umanjili svrab i iritaciju.

6. Prehrana

Prehrana bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama može imati pozitivan uticaj na atopijski dermatitis. Uključite u svoju ishranu hranu poput bobičastog voća, orašastih plodova, ribe i lisnatog povrća. Izbjegavajte procesiranu hranu, šećer i zasićene masti koje mogu pogoršati simptome bolesti.

7. Redovna hidratacija

Hidratacija je ključna za upravljanje atopijskim dermatitisom. Nanesite hidratantnu kremu na kožu svakodnevno, posebno nakon kupanja ili tuširanja. Koristite kreme bez mirisa i s minimalnim sastojcima kako biste izbjegli dodatnu iritaciju kože.

Važno je da se posavjetujete s ljekarom prije nego započnete bilo koji prirodni tretman, kako biste bili sigurni da odgovara vašem stanju. Neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na određene prirodne proizvode, pa je važno biti oprezan. Također, imajte na umu da prirodni lijekovi mogu biti samo dodatak tradicionalnim medicinskim tretmanima i ne bi trebali zamijeniti liječničku terapiju.

Preporuke za njegu kože kod atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kronična upalna kožna bolest koja zahtijeva posebnu njegu i pažnju kako bi se smanjili simptomi i pogoršanja bolesti. U nastavku su neke preporuke za njegu kože kod atopijskog dermatitisa:

Hidratacija kože

 • Redovito koristite vlažnu kremu ili losion kako biste održali kožu hidratiziranom.
 • Izbjegavajte proizvode koji sadrže mirise, parfeme, alkohol ili druge iritante.
 • Nanesite kremu odmah nakon tuširanja kako biste zadržali vlagu u koži.

Kupanje

Kupanje

 • Kupajte se kratko u mlakoj vodi, izbjegavajte vruću vodu koja može isušiti kožu.
 • Koristite blage deterdžente i izbjegavajte sapune koji mogu iritirati kožu.
 • Nakon kupanja, nježno tapkajte kožu ručnikom kako biste je osušili, nemojte trljati kožu.

Izbjegavajte iritanse

 • Izbjegavajte kontakt s agresivnim sredstvima za čišćenje, kemikalijama i drugim iritantima koji mogu izazvati pogoršanje simptoma.
 • Nosite pamučnu odjeću koja ne iritira kožu i izbjegavajte sintetičke tkanine.

Prehrana

Promjena prehrane može dodatno pomoći u upravljanju atopijskim dermatitisom.

 • Pokušajte izbjegavati hranu koja može izazvati alergijske reakcije ili pogoršanje simptoma. To može uključivati mlijeko, jaja, soju, gluten i orašaste plodove.
 • Bogatite prehranu hranom koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, orašastih plodova i maslinovog ulja.

Konzultacija s liječnikom

Uvijek se obratite svom liječniku kako biste dobili prave informacije i preporuke o njezi kože kod atopijskog dermatitisa. Oni će vam moći pružiti detaljnije savjete i preporučiti odgovarajuće tretmane ako je potrebno.

Važno je zapamtiti da atopijski dermatitis varira od osobe do osobe, tako da metode njege kože mogu biti individualne. Ove preporuke su samo općenite smjernice za njegu kože, ali se uvijek savjetujte s liječnikom kako biste prilagodili njegu svojim potrebama.

Promjene u prehrani za smanjenje atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože koju karakterizira suha i svrbljiva koža. Jedan od faktora koji mogu utjecati na pogoršanje simptoma atopijskog dermatitisa je prehrana.

Izbjegavanje alergena

Jedan od prvih koraka u promjeni prehrane za smanjenje atopijskog dermatitisa je identifikacija i izbjegavanje alergena. Osobe s atopijskim dermatitisom mogu biti alergične na određenu hranu poput jaja, mlijeka, ribe, orašastih plodova ili pšenice. Uklanjanje ovih potencijalnih alergena iz prehrane može pomoći u smanjenju simptoma bolesti.

Povećanje unosa omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje i mogu pomoći u smanjenju upale kože kod osoba s atopijskim dermatitisom. Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su masne ribe poput lososa, tuna i skuše. Ako ne konzumirate dovoljno ribe, možete razmisliti o uzimanju dodataka prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline.

Povećanje unosa hrane bogate antioksidansima

Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Hrana bogata antioksidansima uključuje bobice, agrume, tamnu čokoladu, orašaste plodove, zeleno lisnato povrće i crvene paprike. Dodavanje ovih namirnica u vašu prehranu može imati blagotvoran učinak na vašu kožu.

Izbjegavanje prerađene hrane i dodataka prehrani

Prerađena hrana, kao i hrana koja sadrži dodatke prehrani poput konzervansa i aroma, može potaknuti upalu i pogoršati simptome atopijskog dermatitisa. Stoga je važno izbjegavati ove namirnice i odlučiti se za prirodne i svježe namirnice koje ne sadrže nepotrebne dodatke.

Promjena prehrambenih navika

Uz izbjegavanje alergena i dodatak prehrani bogat omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, važno je usvojiti zdrave prehrambene navike općenito. To uključuje konzumiranje dovoljno voća, povrća, cjelovitih žitarica, te ograničenje konzumacije šećera, soli i zasićenih masnoća.

Za izbjegavanje Za konzumiranje
 • Jaja
 • Mlijeko
 • Riba
 • Orašasti plodovi
 • Pšenica
 • Prerađena hrana
 • Hrana s dodacima prehrani
 • Masne ribe (losos, tuna, skuša)
 • Bobice
 • Agrumi
 • Tamna čokolada
 • Orašasti plodovi
 • Zeleno lisnato povrće
 • Crvena paprika
 • Voće
 • Povrće
 • Cjelovite žitarice

Važno je napomenuti da promjene u prehrani same po sebi možda neće izliječiti atopijski dermatitis, ali mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života osoba s ovim stanjem kože. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što napravite bilo kakve značajne promjene u prehrani.

Prevencija atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je kožna bolest koja se može pojaviti kod osoba svih dobnih skupina, ali je najčešća kod djece. Iako je atopijski dermatitis kronična bolest, postoje načini prevencije koji mogu pomoći u smanjenju simptoma i sprečavanju pojave novih osipa.

Održavajte kožu hidratiziranom

Jedan od najvažnijih koraka u prevenciji atopijskog dermatitisa je održavanje kože hidratiziranom. Redovito koristite hidratantne kreme i losione koji su formulirani posebno za suhu i osjetljivu kožu. Ovi preparati trebaju biti bez mirisa i hipoalergeni.

Izbjegavajte iritantne tvari

Odabir proizvoda za njegu kože, deterdženata i deterdženata za pranje rublja s oznakom “hypoallergenic” može pomoći u izbjegavanju iritacija kože koje mogu dovesti do pojave ili pogoršanja atopijskog dermatitisa. Također je važno izbjegavati uporabu sapuna, dezodoransa i drugih kozmetičkih proizvoda koji sadrže umjetne boje, mirise i kemikalije.

Nosite pamučnu odjeću

Pamuk je jedan od najboljih materijala za atopijsku kožu jer je mekan i prozračan. Nosite odjeću od prirodnih vlakana, poput pamuka, umjesto sintetičkih materijala koji mogu nadraživati kožu. Također je važno izbjegavati preuske i uske odjevne predmete koji mogu trljati i iritirati kožu.

Izbjegavajte dugotrajno izlaganje vodi

Dugotrajno izlaganje vodi može isušiti kožu i pogoršati simptome atopijskog dermatitisa. Pokušajte smanjiti vrijeme provedeno u tuširanju ili kupanju, i izbjegavajte korištenje vruće vode. Nakon tuširanja, nježno tapkajte kožu ručnikom kako biste ostavili malo vlage na njoj, a zatim odmah nanesite hidratantnu kremu.

Izbjegavajte izlaganje alergenima

Alergeni poput prašine, peludi i životinjske dlake mogu izazvati ili pogoršati simptome atopijskog dermatitisa. Pokušajte smanjiti izlaganje ovim alergenima tako što ćete održavati čistu i urednu kuću, redovito mijenjati posteljinu i vakuumirati tepihe i presvlake za namještaj. Također je važno izbjegavati bliži kontakt s kućnim ljubimcima koji mogu izazvati alergijsku reakciju.

Izbjegavajte stres

Stres može pogoršati simptome atopijskog dermatitisa, pa je važno izbjegavati stresne situacije i pronaći načine za opuštanje. Vježba, meditacija, yoga i duboko disanje mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg zdravlja kože.

Slijedeći ove savjete i prakticirajući zdrave navike njege kože, možete smanjiti rizik od pojave i pogoršanja atopijskog dermatitisa. Ako imate kronični atopijski dermatitis, važno je konzultirati dermatologa radi pravilne dijagnoze i liječenja.

FAQ:

Kako se manifestira atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis se manifestira crvenilom kože, svrbežom, suhoćom kože, osipom i ljuskicama. Može se javljati na različitim dijelovima tijela i često se pogoršava tijekom zimskih mjeseci.

Koje su najčešće prirodni lijekovi za rješavanje atopijskog dermatitisa?

Najčešći prirodni lijekovi za rješavanje atopijskog dermatitisa su kozmetički proizvodi na bazi prirodnih sastojaka koji hidratiziraju kožu, kao što su aloe vera gel, ulje kokosa i shea maslac.

Kako može prehrana utjecati na atopijski dermatitis?

Prehrana može biti važan faktor u manifestaciji atopijskog dermatitisa. Neke namirnice kao što su agrumi, čokolada, orašasti plodovi i mlijeko mogu pogoršati simptome. Zato je važno pratiti reakciju organizma na određene namirnice i izbjegavati one koje izazivaju simptome.

Kako se može ublažiti svrbež kod atopijskog dermatitisa?

Ublažavanje svrbeža kod atopijskog dermatitisa može se postići primjenom hidratantnih krema, izbjegavanjem jakih sapuna i toplih kupki, nošenjem pamučne odjeće i izbjegavanjem prekomjernog grebanja kože.

Kako mogu smanjiti iritaciju kože kod atopijskog dermatitisa?

Za smanjenje iritacije kože kod atopijskog dermatitisa mogu se koristiti kozmetički proizvodi bez mirisa i parabena, nositi pamučnu odjeću, izbjegavati vruće temperature i tuševe te koristiti blage deterdžente za pranje odjeće.

Kako može utjecati stres na atopijski dermatitis?

Stres može pogoršati simptome atopijskog dermatitisa. Važno je pronaći načine za smanjenje stresa, kao što su vježbanje, meditacija ili druženje s prijateljima i obitelji.

Kako mogu održavati kožu hidratiziranom kod atopijskog dermatitisa?

Kako bi održali kožu hidratiziranom kod atopijskog dermatitisa, treba redovito nanositi hidratantne kreme, izbjegavati dugačke i tople tuševe, koristiti blage sapune i prati rublje deterdžentima bez mirisa i parabena.