Kako se riješiti boli u uhu - savjeti i prirodni lijekovi

Kako Se Rijesiti Boli U Uhu

Kako Se Rijesiti Boli U Uhu

Bol u uhu je čest problem koji može biti izuzetno neugodan i bolan. Ona može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući upalu uha, infekciju, nakupljanje voska ili svrbež. Bez obzira na uzrok, postoji nekoliko savjeta i prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju boli i nelagode u uhu.

Jedan od najjednostavnijih načina da se riješite boli u uhu je korištenje topline. Možete staviti toplu oblogu ili bočicu s toplom vodom na zahvaćeno uho kako biste smanjili bol. Toplina će pomoći smanjiti upalu i opustiti mišiće u uhu.

Također možete isprobati kapi za uho koje sadrže ulje čajevca, češnjak ili luk. Ova ulja imaju antibakterijska svojstva i mogu pomoći u ublažavanju infekcije i upale uha. Kapi ulja čajevca mogu se koristiti izravno u uho, dok se kapi češnjaka i luka mogu primjenjivati ​​oko uha.

Ako vas boli uho zbog nakupljanja voska, možete isprobati prirodni lijek sa vodom i ocatom. Pomiješajte jednaku količinu destilirane vode i jabučnog octa te kapnite nekoliko kapi ove smjese u zahvaćeno uho. Ocat će pomoći u omekšavanju i otapanju voska, olakšavajući njegovo uklanjanje.

Važno je napomenuti da ako bol u uhu potraje ili se pogorša, trebali biste se posavjetovati s ljekarom. On će vam moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i propisati odgovarajući tretman kako biste se riješili boli u uhu.

Contents

Kako se riješiti boli u uhu

Bol u uhu može biti vrlo neugodna i bolna. Evo nekoliko savjeta i prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći da se riješite boli u uhu:

 1. Topli oblozi: Stavite toplu vrećicu ili kompresu na bolno uho. Toplina pomaže smanjiti bol i ublažiti upalu.
 2. Kapi za uho: U ljekarnama možete pronaći kapi za uho koje smiruju bol i ublažavaju upalu. Pratite upute na pakiranju i koristite ih prema potrebi.
 3. Korištenje prirodnih ulja: Neke osobe vjeruju da primjena nekoliko kapi ulja, poput maslinovog ulja ili ulja češnjaka, u uho može smanjiti bol. Međutim, važno je konzultirati se s liječnikom prije upotrebe ulja u uhu.
 4. Izbjegavanje pritiska na uho: Pokušajte izbjegavati pritisak na uho koji bi mogao pogoršati bol. Izbjegavajte spavanje na bolnom uhu i pokušajte izbjegavati aktivnosti kao što su plivanje ili ronjenje koje mogu izazvati dodatni pritisak na uho.
 5. Konzultacija s liječnikom: Ako bol u uhu potraje ili se pogorša, svakako potražite savjet liječnika. Liječnik će moći utvrditi uzrok boli i preporučiti odgovarajući tretman ili lijek. Također, iskoristite posjet liječniku da biste dobili informacije o prevenciji boli u uhu.

Važno je napomenuti da su ovo samo savjeti i prirodni lijekovi za privremeno olakšanje. Ako imate upornu bol u uhu, uvijek se obratite liječniku radi dijagnoze i liječenja.

Savjeti za ublažavanje boli u uhu

Ako osjećate bol u uhu, postoje neki korisni savjeti i prirodni lijekovi koje možete isprobati kako biste ublažili nelagodu.

Koristite topli oblog

Jedan od načina ublažavanja boli u uhu je primjena toplih obloga. Možete zagrijati malu ručniku pod toplom vodom ili koristiti termofor zamotan u ručnik. Pažljivo nanesite topli oblog na bolno uho i pustite da djeluje nekoliko minuta. Ova toplina može pomoći ublažiti bol i opustiti mišiće oko uha.

Koristite kapi za uši

Postoje bezreceptni lijekovi u obliku kapi za uši koji mogu pomoći ublažiti bol u uhu. Ove kapi često sadrže sredstva za ublažavanje boli i protuupalne sastojke. Prije nego što koristite bilo kakve kapi za uši, provjerite upute na pakiranju i posavjetujte se s ljekarnikom ili liječnikom.

Izbjegavajte vodu u uhu

Ukoliko osjećate bol u uhu, izbjegavajte ulazak vode u uho dok se ne osjećate bolje. Voda može iritirati osjetljive strukture uha i pogoršati nelagodu. Ako koristite tuš ili kadu, možete staviti vatu natopljenu uljem u uho kako biste spriječili ulazak vode.

You might be interested:  Stomatolozi Koji Primaju Nove Pacijente

Izbjegavajte pušenje

Pušenje može pogoršati bol u uhu i usporiti proces ozdravljenja. Nikotin i druge tvari sadržane u cigaretama mogu iritirati sluznicu uha i smanjiti protok krvi u području, što može povećati bol. Ako imate bol u uhu, pokušajte izbjegavati pušenje ili smanjiti izloženost duhanskom dimu.

Koristite prirodne lijekove

Postoji nekoliko prirodnih lijekova koji se mogu koristiti za ublažavanje boli u uhu. Primjerice, topli komprimirani luk može pomoći ublažiti bol i upalu. Također, kapi od ulja češnjaka mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju boli u uhu. Prije upotrebe bilo kojeg prirodnog lijeka, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Posjetite liječnika

Ako bol u uhu postaje intenzivna ili se pogoršava, svakako posjetite liječnika. On će moći utvrditi uzrok boli u uhu i preporučiti odgovarajući tretman. Ovisno o uzroku, liječnik vam može propisati antibiotike ili druge lijekove za ublažavanje boli i upale.

 • Koristite topli oblog
 • Koristite kapi za uši
 • Izbjegavajte vodu u uhu
 • Izbjegavajte pušenje
 • Koristite prirodne lijekove
 • Posjetite liječnika

Prirodni lijekovi za liječenje boli u uhu

Topli oblozi

Jedan od najjednostavnijih prirodnih lijekova za liječenje boli u uhu su topli oblozi. Možete staviti toplu oblogu na vanjski dio uha kako biste smanjili bol i upalu. Toplina pomaže u ublažavanju napetosti i opuštanju mišića. Možete koristiti grijač za sjedenje ili paket smrznute hrane umotan u ručnik. Budite oprezni da ne stavljate previše tople obloge kako ne biste opekli kožu.

Solna vodica

Isperite uši solnom vodicom kako biste smanjili bol i upalu. Pomiješajte pola čajne žličice soli u šalici tople vode, pričekajte da se sol otopi pa koristite špricu za uši ili pamučnu kuglicu da nanesete otopinu u uho. Nakon nekoliko minuta, nagnite glavu na suprotnu stranu i pustite da otopina iscuri iz uha. Ovaj postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno dok se bol ne smanji.

Češnjak

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, zbog čega je odličan prirodni lijek za liječenje boli u uhu. Zagrijte malo češnjakova ulja i pomoću pipete kapnite par kapi ulja u bolno uho. Ostavite ulje da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite uho toplom vodom. Možete također izribati češanj češnjaka i umotati ga u čistu maramicu, te staviti ovaj oblog na bolno uho.

Đumbir

Đumbir ima protuupalna svojstva i može ublažiti bol u uhu. Napravite đumbirov sok iscijedivši svježi đumbir i kombinirajte ga s jednakom količinom maslinovog ulja. Namažite ovu smjesu na vanjski dio uha kako biste smanjili bol i upalu. Također možete piti đumbirov čaj kako biste ublažili simptome boli u uhu.

Kamilica

Kamilica ima umirujuća i protuupalna svojstva te može pomoći u ublažavanju boli i nelagode uzrokovane zapaljenjem uha. Pripremite jaku kamilicu čaj i pomoću sterilne pamučne kuglice nanesite čaj na bolno uho. Također možete umočiti čistu krpu ili ručnik u kamilicu čaj i staviti ga na bolno uho kao oblog.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima prirodna svojstva omekšavanja i hidratizacije te može smanjiti simptome boli u uhu. Lagano zagrijte malu baznu količinu maslinovog ulja i kapnite nekoliko kapi u bolno uho pomoću pipete. Ostavite ulje da djeluje nekoliko minuta, a zatim isperite uho toplom vodom. Ovaj postupak možete ponavljati nekoliko puta dnevno.

Lijek Kako koristiti
Topli oblozi Stavite toplu oblogu na vanjski dio uha.
Solna vodica Ispirite uho sa solnom vodicom nekoliko puta dnevno.
Češnjak Kapnite nekoliko kapi češnjakova ulja u bolno uho ili stavite oblog od češnjaka na uho.
Đumbir Mažite đumbirov sok na vanjski dio uha ili pijte đumbirov čaj.
Kamilica Nanesite čaj od kamilice na bolno uho ili koristite ga kao oblog.
Maslinovo ulje Kapnite nekoliko kapi maslinovog ulja u bolno uho.

Kada posjetiti liječnika zbog boli u uhu

U većini slučajeva, bol u uhu može biti uzrokovana manjim problemom kao što je infekcija ili iritacija, i može se liječiti kod kuće. Međutim, postoje situacije kada je važno posjetiti liječnika radi daljnje dijagnostike i liječenja.

Slučajevi kada treba posjetiti liječnika:

 • Ako je bol u uhu vrlo jaka i ne prolazi, bez obzira na primijenjene metode ublažavanja boli.
 • Ako se pojavi oticanje uha ili oko uha.
 • Ako primijetite iscjedak iz uha, posebno ako je gnojan ili ima neugodan miris.
 • Ako se javi naglo pogoršanje sluha.
 • Ako osjetite vrtoglavicu, mučninu ili druge simptome koji mogu ukazivati na ozbiljniji problem.
 • Ako bol u uhu traje više od 48 sati, bez znakova poboljšanja.

Što očekivati kod posjeta liječniku:

Kada posjetite liječnika zbog boli u uhu, on će vjerojatno provesti fizički pregled uha kako bi utvrdio uzrok boli. Liječnik može koristiti otoskop, poseban instrument koji omogućava uvid u vanjsko i srednje uho. Također će tražiti informacije o simptomima, kao i o eventualnim ozljedama ili prethodnim infekcijama uha.

Nakon pregleda, liječnik može postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. Ovisno o uzroku boli, to može uključivati antibiotike, analgetike, kapi za uho ili druge terapije. U nekim slučajevima, može biti potrebna daljnja dijagnostika, poput laboratorijskih testova ili rendgenskih snimaka.

Kada se odmah obratiti hitnoj pomoći:

U rijetkim slučajevima, bol u uhu može biti znak ozbiljnijeg stanja koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Ako osjetite jake bolove u uhu praćene visokom temperaturom, otežanim disanjem, teškoćama u gutanju, teškom vrtoglavicom ili gubitkom svijesti, trebate se odmah obratiti hitnoj medicinskoj pomoći.

Znakovi kada posjetiti liječnika: Znakovi kada se obratiti hitnoj pomoći:
 • Jaka bol koja ne prolazi
 • Oticanje uha ili oko uha
 • Iscjedak iz uha
 • Pojavljuje se naglo pogoršanje sluha
 • Jake bolove praćene visokom temperaturom
 • Otežano disanje
 • Teškoće u gutanju
 • Teška vrtoglavica ili gubitak svijesti
You might be interested:  Koji Tv Kupiti 2022

Kako spriječiti bol u uhu

Bol u uhu može biti vrlo neugodna i bolna, ali postoje neke mjere koje možete poduzeti kako biste je spriječili. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u sprječavanju boli u uhu:

Vodite računa o higijeni uha

 • Redovito perite uši i vanjski dio uha vodom i blagim sapunom kako biste uklonili nakupljenu prljavštinu i bakterije.
 • Nikada ne stavljajte oštre ili oštećene predmete poput šibica ili olovaka u uho kako biste izbjegli ozljede koja može dovesti do boli.
 • Držite uši suhima izbjegavajući izlaganje vodi ili vlazi.

Izbjegavajte izloženost buci

Prolongirana izloženost jakom zvuku može oštetiti sluh i uzrokovati bol u uhu. Pokušajte izbjegavati bučna mjesta ili koristite zaštitu za uši kako biste smanjili rizik od boli u uhu.

Izbjegavajte povlake i prehlade

Izbjegavajte povlake i prehlade

Infekcije uha često su rezultat povlaka ili prehlade. Pokušajte održavati dobru higijenu, izbjegavajte dodirivanje lica prljavim rukama i redovito perite ruke kako biste smanjili rizik od infekcije.

Ne čistite uši štapićima za uši

Korištenje štapića za uši često može gurati prljavštinu i vosak još dublje u uho, što može uzrokovati bol i infekciju. Umjesto toga, koristite pamučnu krpicu za čišćenje vanjskog dijela uha i pustite da prirodni proces čišćenja uha ukloni višak voska.

Izbjegavajte izlaganje alergenima

Alergije mogu uzrokovati oticanje i upalu uha, što može dovesti do boli. Pokušajte izbjegavati izlaganje alergenima kao što su cvjetni pelud, prašina ili kućni ljubimci kako biste smanjili rizik od alergijske reakcije u uhu.

Redovito provjeravajte svoje uši

Ako primijetite bilo kakve promjene u sluhu ili osjetite bol u uhu, važno je redovito provjeravati svoje uši kako biste pravovremeno reagirali i spriječili daljnje komplikacije.

Slijedeći ove jednostavne savjete, možete smanjiti rizik od boli u uhu i održavati svoje uši zdravima.

Topli oblozi za ublažavanje boli u uhu

Kada osjetite bol u uhu, jedan od načina da ublažite nelagodu je primjena toplih obloga na zahvaćeno područje. Topli oblozi mogu pomoći u smanjenju upale, opuštanju mišića i ublažavanju boli. U nastavku su neki od najučinkovitijih toplih obloga koje možete primijeniti kod kuće:

Topla vlažna krpa

Jednostavan način primjene tople obloge je natopiti čistu krpu toplom vodom. Pazite da voda nije previše vruća kako biste izbjegli opekline. Nakon što ste namočili krpu, ocijedite višak vode i nanesite je na vanjski dio uha. Držite oblog na uhu nekoliko minuta, a zatim ga uklonite. Možete ponoviti ovaj postupak nekoliko puta dnevno dok se bol ne smiri.

Komprimirani ručnik za mikrovalnu pećnicu

Ako želite dugotrajniji izvor topline, možete koristiti komprimirani ručnik za mikrovalnu pećnicu. Priprema ovog obloga vrlo je jednostavna. Samo stavite ručnik u mikrovalnu pećnicu dok se ne zagrije, prema uputama proizvođača. Pazite da testirate temperaturu ručnika prije nego ga stavite na uho kako biste izbjegli opekline. Nanesite ručnik na zahvaćeno područje i držite ga dok se ne ohladi. Ovaj oblog pruža ugodnu toplinu i može se koristiti više puta.

Topla solna vrećica

Još jedan učinkovit način korištenja tople obloge je solna vrećica. Možete je napraviti tako da zagrijete sol u tavi, prenesete je u platnenu vrećicu i nježno je pritisnete na bolno uho. Pazite da sol nije previše vruća kako biste izbjegli opekline. Držite vrećicu na uhu nekoliko minuta, a zatim je uklonite. Solna vrećica može pomoći u ublažavanju upale i smanjenju boli.

Topla kupka

Ako bol u uhu ne proizlazi direktno iz uha, već iz sinusnih problema ili prehlade, topla kupka može biti korisna. Napunite kadu toplom vodom i sjednite u nju tako da vam uši budu potpuno potopljene. Topla voda pomaže u otvaranju sinusnih prolaza i olakšava drenažu. Ovim postupkom možete osjetiti olakšanje u uhu. Ostanite u toploj kupki oko 20 minuta kako biste postigli maksimalnu učinkovitost.

Važno je napomenuti da, iako topli oblozi mogu pružiti privremeno olakšanje, ukoliko bol u uhu traje dulje vrijeme ili je jako intenzivna, trebate se obratiti liječniku radi dijagnoze i liječenja uzroka boli. Osim toga, nikada ne koristite previše vruću vodu ili obloge kako biste izbjegli oštećenje kože ili unutarnjeg uha. Uvijek budite svjesni svojih granica i poslušajte svoje tijelo.

Kapi za uho kao tretman protiv bolova u uhu

Kapi za uho mogu biti izuzetno korisne u tretiranju bolova u uhu. Dostupne su različite vrste kapi za uho koje mogu pomoći u ublažavanju boli, smanjivanju upale i infekcije u uhu. Ovdje su neke od najčešće korištenih kapi za uho:

1. Antibiotičke kapi za uho

Antibiotičke kapi za uho obično se koriste za liječenje infekcije uha uzrokovane bakterijama. One mogu pomoći u suzbijanju rasta bakterija i ublažavanju upale. Važno je pravilno slijediti upute o doziranju i primjeni.

2. Analgetske kapi za uho

Analgetske kapi za uho su namijenjene za ublažavanje boli u uhu. One mogu sadržavati sastojke poput benzokaina ili lidokaina koji djeluju kao lokalni anestetici. Ove kapi se obično koriste kao kratkotrajno rješenje za bolove u uhu.

3. Kapi za uho s prirodnim sastojcima

Kapi za uho koje sadrže prirodne sastojke poput ulja čajevca ili ulja lavande mogu pomoći u smanjivanju upale, ublažavanju boli i promicanju zdravlja uha. Prirodne kapi za uho mogu biti dobar izbor za osobe koje preferiraju prirodne tretmane.

4. Kapi za uho s otopinom soli

Kapi za uho s otopinom soli, poznate i kao kapi za ispiranje uha, mogu pomoći u čišćenju uha i uklanjanju viška voska ili prašine. Ove kapi mogu biti korisne za sprječavanje i liječenje infekcija uha.

You might be interested:  Što Posjetiti U Sarajevu

Preporučuje se konzultirati se s liječnikom prije upotrebe kapi za uho kako bi se utvrdilo koji su najbolji tretmani za vašu specifičnu situaciju.

Čišćenje ušiju kao prevencija boli u uhu

Čišćenje ušiju je važan korak u prevenciji boli u uhu. Redovito čišćenje ušiju može spriječiti nakupljanje cerumena (ušne cerne) i smanjiti rizik od infekcija uha.

1. Koristite blage metode čišćenja

Kada čistite uši, koristite metode koje su nježne i sigurne. Nikada ne koristite oštre predmete poput štapića za uši ili igle jer možete oštetiti bubnjić ili izazvati infekciju. Umjesto toga, koristite posebne pamučne štapiće ili krpe za čišćenje ušiju.

2. Nemojte pretjerivati

Pri čišćenju ušiju, nemojte pretjerivati. Ušna cerumen ima važnu ulogu u zaštiti uha od infekcija i vanjskih čestica. Prekomjerno čišćenje može ukloniti prirodnu zaštitu uha i izazvati nepotrebne probleme. Umjesto toga, preporučuje se čišćenje ušiju samo kada se primijeti prekomjerno nakupljanje cerumena.

3. Izbjegavajte upotrebu vode

Kada čistite uši, izbjegavajte upotrebu vode. Voda u uhu može omekšati cerumen i stvoriti povoljne uvjete za razvoj bakterija. Umjesto toga, koristite posebne tekućine za čišćenje ušiju koje se mogu nabaviti u ljekarni.

4. Posavjetujte se s liječnikom

Ako imate često problema s bolovima u uhu ili ako primijetite neobične simptome poput svrbeža, crvenila ili iscjedka iz uha, posavjetujte se s liječnikom. On može pregledati uho i preporučiti odgovarajuće mjere čišćenja ili liječenja.

5. Redovito održavajte higijenu uha

Da biste spriječili bol u uhu, redovito održavajte higijenu uha. To uključuje čišćenje ušiju, ali i pražnjenje vode iz uha nakon plivanja ili tuširanja. Možete koristiti posebne kapi za uši koje pomažu u sušenju vlage i sprečavanju infekcija.

Zaključak

Čišćenje ušiju kao prevencija boli u uhu je važan korak u održavanju zdravlja uha. Redovito održavanje higijene uha i pravilne metode čišćenja mogu spriječiti nakupljanje cerumena i smanjiti rizik od infekcija uha.

Preporuke za zdravlje uha i sprječavanje boli u uhu

1. Čuvajte higijenu uha

Da biste spriječili infekcije i boli u uhu, važno je redovito čistiti uši. Koristite meku i vlažnu krpu ili papirnatu maramicu za čišćenje vanjskog dijela uha. Nemojte koristiti oštre predmete poput štapića za uši jer možete oštetiti bubnjić.

2. Izbjegavajte izlaganje jakom buci

Dugotrajno izlaganje jakoj buci može oštetiti sluh i uzrokovati bol u uhu. Kada ste izloženi jakom zvuku, koristite zaštitne slušalice ili čepiće za uši kako biste smanjili rizik od oštećenja sluh.

3. Sušite uši nakon kupanja ili plivanja

Kada se kupate ili plivate, voda može ostati zarobljena u ušima, što stvara povoljno okruženje za razvoj bakterija i infekcija. Nakon svakog kupanja ili plivanja, nagnite glavu sa strane i lagano potresite kako biste izbacili suvišnu vodu iz ušiju. Možete koristiti i sušilo za uši s niskom toplinom da biste uklonili vlagu iz ušiju.

4. Pridržavajte se zdravog načina života

Zdrav način života može imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje tijela, uključujući i uši. Pijte dovoljno vode, jedite uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem, redovito vježbajte i dovoljno spavajte. Također, izbjegavajte pušenje i konzumaciju alkohola jer mogu oštetiti sluh.

5. Redovito posjećujte liječnika

Ako imate česte infekcije uha ili probleme sa sluhom, redovito posjećujte liječnika. On će moći pružiti točnu dijagnozu i savjete za tretman ili prevenciju boli u uhu. Pravodobno liječenje može spriječiti komplikacije i dugoročne probleme sa sluhom.

6. Izbjegavajte stavljanje stranih predmeta u uho

Nikada ne stavljajte oštre, tvrde ili strane predmete poput štapića, igala ili metalnih predmeta u uho. To može oštetiti ušni kanal ili bubnjić, što može uzrokovati bol i infekciju.

7. Održavajte zdrav imunološki sustav

Jedan od najboljih načina za sprječavanje infekcija uha je održavanje zdravog imunološkog sustava. Za to trebate jesti uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, redovito vježbati, izbjegavati stres i dovoljno spavati.

8. Izbjegavajte plivanje u zagađenoj vodi

Ako planirate plivati, uvijek se uvjerite da je voda u bazenu ili jezeru čista i sigurna za plivanje. Plivanje u zagađenoj vodi može povećati rizik od infekcija uha.

9. Nemojte koristiti slušalice ili slušni aparat s prejakim zvukom

Ako koristite slušalice ili slušne aparate, pripazite da zvuk nije prejak. Prejaki zvuk može oštetiti sluh i uzrokovati bol u uhu.

10. Radite vježbe za olakšavanje pritiska u ušima

Ako osjećate pritisak ili začepljenje u uhu, pokušajte s nekoliko jednostavnih vježbi za olakšavanje pritiska. Na primjer, zatvorite usta, stisnite nosnice i polako pokušajte izdahnuti kroz nos. To može pomoći otvoriti Eustahijevu cijev i osloboditi pritisak.

Slijedeći ove preporuke za zdravlje uha možete smanjiti rizik od boli u uhu i očuvati zdrav sluh. Ako i dalje imate problema s uhom, svakako potražite savjet od stručnjaka za uho, nos i grlo.

FAQ:

Koje su najčešće uzroci boli u uhu?

Najčešći uzroci boli u uhu su infekcija uha, prehlada, upala sinusa, promjene tlaka, otitis externa i trauma.

Koji su simptomi boli u uhu?

Simptomi boli u uhu mogu uključivati peckanje, svrbež, osjetljivost na dodir, oticanje, iscjedak, gubitak sluha i vrtoglavicu.

Kako se može ublažiti bol u uhu?

Da biste ublažili bol u uhu, možete pokušati s toplom oblogom, kapi za uši, prehladom, analgeticima ili prirodnim lijekovima poput češnjaka, lukovog soka ili maslinovog ulja.

Kada trebam posjetiti liječnika zbog boli u uhu?

Trebate posjetiti liječnika ako bol u uhu traje više od 48 sati, ako se pojave jaki simptomi poput visoke temperature ili jakih bolova, ili ako imate povijest problema s ušima ili bubnjem.