Kako se riješiti buha | Vodič za uklanjanje buha kod kuće

Kako Se Riješiti Buha

Kako Se Riješiti Buha

Buhe su dosadni i potencijalno opasni paraziti koji mogu prouzrokovati ozbiljne probleme kod kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika. Ako primijetite da vaš ljubimac neprestano svrbi, ima crvene tačkice po koži ili primećujete male crne tačke koje ostaju na nameštaju ili tepisima, verovatno imate problem sa buhama. Ali ne brinite, postoji nekoliko načina na koje se možete rešiti ovih nepoželjnih parazita kod kuće.

Jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv buha je redovito čišćenje prostora. Usisavajte tepihe, tapecirane komade nameštaja i podove barem jednom nedeljno. Nakon usisavanja, odmah izbacite vrećicu za prašinu iz usisiva kako biste sprečili povratak buha u prostor. Pored toga, perite posteljinu kućnih ljubimaca i peškire redovno, koristeći visok nivo toplote kako biste ubili sve larve buha koje se mogu nalaziti u njima.

Drugi korak je tretiranje ljubimaca. Postoji veliki broj proizvoda za uništavanje buha na tržištu, uključujući šampone, sprejeve, kapi i ogrlice. Kada koristite ove proizvode, važno je pažljivo slediti uputstva i dozvoljenu dozu. Takođe, konsultujte se sa veterinarom kako biste odabrali pravi proizvod za vašeg ljubimca, jer neki tretmani mogu biti toksični za određene vrste životinja.

Uz redovito čišćenje i tretiranje vaših ljubimaca, takođe je važno tretirati prostor u kojem žive. Možete koristiti insekticide specijalno formulisane za borbu protiv buha. Ovi sprejevi se najčešće koriste na tepisima, podnim površinama i područjima na kojima kućni ljubimci provode najviše vremena. Pre primene insekticida, pročitajte uputstva i preduzmite neophodne mere predostrožnosti kako biste zaštitili sebe i svoje ljubimce.

Contents

Kako se riješiti buha kod kuće

1. Temeljito čišćenje

Počnite sa temeljitim čišćenjem svih površina u kući kako biste se riješili buha. Perite posteljinu, deke, jastuke i sve tkanine koje su možda zaražene buhama.

Usisavajte tepihe, tapecirane namještaje i sve pukotine i fuge gdje se buhe mogu skrivati. Pazite da koristite usisavač s jakim usisnim kapacitetom, kako biste otkupili i jaja buha koja su se mogla odložiti u tepih ili namještaj.

2. Pranje kućnih ljubimaca

2. Pranje kućnih ljubimaca

Ako imate kućne ljubimce, važno je da ih redovito perete i četkate kako biste uklonili buhe i smanjili rizik od ponovne infekcije. Koristite poseban šampon ili proizvode za buhe koji su sigurni za kućne ljubimce.

3. Korištenje insekticida

Primijenite insekticid u kući kako biste se riješili preostalih buha. Obratite pažnju na područja gdje se buhe najviše skrivaju, kao što su pukotine u podu, zidovima i namještaju. Kupite insekticid namijenjen za borbu protiv buha i slijedite upute proizvođača kako biste ga sigurno koristili.

4. Upotreba zamke za buhe

Zamke za buhe mogu biti korisne u suočavanju s problemom buha kod kuće. Postavite zamke na područjima gdje primjećujete najveću aktivnost buha. Ove zamke privlače buhe pomoću svjetla i topline i hvataju ih kad se približe, pomažući smanjiti populaciju buha u prostoru.

5. Preventivne mjere

Jednom kada se riješite buha, važno je poduzeti preventivne mjere kako biste spriječili ponovnu infekciju. Redovito čistite i usisavajte svoj dom, držite kućne ljubimce čistima i koristite preventivne proizvode protiv buha na njima.

Prati posteljinu i druge tkanine na visokim temperaturama kako biste ubili bilo koje preostale jaja buha. Pripazite na pozvane goste koji mogu donijeti buhe na svojoj odjeći ili torbicama.

6. Pozovite stručnjake

Ako se problem buha nastavi ili se pogorša, važno je pozvati stručnjaka za kontrolu štetočina. Oni će moći procijeniti situaciju i preporučiti najbolji način za uklanjanje buha iz vašeg doma.

You might be interested:  Kako Se Nanosi Sika Hidroizolacija

Slijedeći ove korake i redovito održavajući higijenu svog doma, uspjet ćete se riješiti buha i stvoriti okruženje u kojem buhe neće moći preživjeti.

Identificirajte prisustvo buha u svom domu

Psi i mačke su česti i omiljeni kućni ljubimci, ali s njima dolaze i paraziti poput buha. Buhe su male, smeđe ili crne insekte koje se hrane krvlju svojih domaćina. Njihova prisutnost može biti vrlo neugodna i izazvati svrab, iritaciju kože, alergijske reakcije i druge probleme.

Evo nekoliko načina kako identificirati prisustvo buha u svom domu:

Pregledajte dlaku svog ljubimca

Prva stvar koju trebate učiniti je da pregledate dlaku svog ljubimca. Otvorite njihovu dlaku i pažljivo pregledajte korijen dlačica. Ako primijetite male smeđe ili crne tačke koje se ne mogu lako ukloniti, to mogu biti izmeti buha.

Pregledajte perje i leglo

Ako imate ptice kod kuće, trebali biste pregledati i njihovo perje i leglo. Buhe se često sakrivaju u perju ptica i mogu biti teško primjetne. Obratite pažnju na znakove svraba ili nelagode kod ptica, jer to može ukazivati na prisustvo buha.

Pregledajte posteljinu i namještaj

Pregledajte posteljinu i namještaj

Još jedan način da provjerite ima li buha u vašem domu je da pregledate posteljinu, tapecirani namještaj i tepihe. Buhe često ostavljaju sitne smeđe ili crne mrlje na tkanini. Također možete primijetiti svrbež ili crvene otekline na koži ako ste ugrizeni od buha.

Pazite na skokove i crne tačkice

Ako primijetite da se na vašem tijelu ili odjeći pojavljuju mali crni insekti ili male crne tačkice, to može biti znak prisustva buha. Buhe često skakuću i mogu biti teško uhvatiti, ali primijetit ćete njihovu aktivnost ako pažljivo promatrate površine na kojima se nalaze.

Ukoliko primijetite prisustvo buha u svom domu, važno je da poduzmete mjere za uklanjanje ovih parazita. Postoji mnogo proizvoda koji se mogu koristiti za suzbijanje buha, uključujući sprejeve, pudere, šampone i druge tretmane. Također je važno redovito čistiti prostor i održavati higijenu kako biste spriječili ponovnu pojavu buha.

Pripremite svoj dom za tretman

Prije nego što počnete s tretmanom protiv buha, važno je pripremiti svoj dom kako biste postigli što bolje rezultate. Evo nekoliko koraka koje trebate poduzeti prije nego što počnete s postupkom:

Pomaknite namještaj i druge predmete

 • Pomaknite namještaj i druge predmete kako biste otvorili područja gdje buhe mogu biti skrivene. Buhe često vole skrivati se u područjima kao što su prostirke, tapecirani namještaj i kreveti.
 • Ako je moguće, izvadite tepihe i prostirke iz kuće kako biste ih temeljito očistili ili operali.

Vakuumirajte sve površine

Vakuumiranje je važan korak prije tretmana protiv buha jer će ukloniti buhe, jaja i ličinke koje se mogu skrivati u tepisima, tapeciranom namještaju i drugim površinama. Evo nekoliko savjeta za učinkovito vakuumiranje:

 • Koristite usisavač s jakim usisom i čvrstom četkom koja će ukloniti buhe i njihova jaja iz tepiha i tapeciranog namještaja.
 • Nakon završetka vakuumiranja, izbacite vrećicu ili praznite spremnik za prašinu iz usisavača izvan kuće kako biste spriječili povratak buha.

Perite posteljinu i odjeću

Perite posteljinu, presvlake, presvlake za jastuke i odjeću u vrućoj vodi kako biste ubili buhe i njihova jaja. Ako je moguće, stavite ih u sušilicu na visokoj temperaturi kako biste dodatno eliminirali buhe.

Uklonite kućne ljubimce iz područja

Ako imate kućne ljubimce, važno je ukloniti ih iz sobe ili doma prije tretmana protiv buha. Buhe često napadaju ljude i životinje, pa je važno da se ljubimci ne vraćaju u tretiranu površinu prije nego što se buhe potpuno eliminiraju.

Konzultirajte stručnjaka

Ako ste isprobali različite metode uklanjanja buha, ali problem se nastavlja ili pogoršava, preporučljivo je konzultirati stručnjaka za kontrolu štetnika. Oni će imati iskustva i znanja potrebna za učinkovito rješavanje problema s buhama.

Slijedeći ove korake pripreme, bolje ćete se pripremiti za tretman protiv buha kod kuće i povećati šanse za uspješno uklanjanje buha iz svog doma.

Koristite insekticide za uklanjanje buha

Insekticidi su efikasni proizvodi za suzbijanje buha i mogu biti od velike pomoći u procesu uklanjanja ovih štetočina iz kuće. Međutim, pre upotrebe insekticida važno je ispravno ih odabrati i primeniti, kako bi bili sigurni da su efikasni i bezbedni za sve ukućane.

Odabir insekticida

Prilikom odabira insekticida za suzbijanje buha, obratite pažnju na sledeće faktore:

 • Tip insekticida: Postoje različiti tipovi insekticida, uključujući sprejeve, aerosole, praškove i tečne formulacije. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara i koji je lakše primeniti na područjima gde se buhe najčešće javljaju, kao što su tepisi, nameštaj i kreveti.
 • Delovanje insekticida: Proverite da li je insekticid koji odaberete efikasan protiv buha. Mnogi proizvodi imaju oznaku na pakovanju koja navodi protiv kojih štetočina su efikasni. Pročitajte pažljivo etiketu proizvoda i potražite one koji su posebno formulirani za suzbijanje buha.
 • Bezbednost: Uvek proverite da li je insekticid siguran za upotrebu u domaćinstvu i da li poseduje odgovarajuće bezbednosne upute na pakovanju. Izaberite proizvode koji su označeni kao bezbedni za decu i kućne ljubimce.

Primena insekticida

Kada ste odabrali odgovarajući insekticid, važno je pravilno ga primeniti kako biste postigli najbolje rezultate. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti prilikom primene insekticida za uklanjanje buha:

 1. Priprema prostora: Pre primene insekticida, temeljno usisajte sve površine koje su inficirane buhama, kao što su tepisi, nameštaj i kreveti. Ovo će ukloniti izvor hrane i omogućiti bolje delovanje insekticida.
 2. Primenite insekticid: Pažljivo pročitajte uputstva na pakovanju insekticida i sledite ih precizno. Nanesite insekticid ravnomerno po površinama koje su inficirane buhama. Pripazite da insekticid ne dospe na mesta koja su izložena hrani, kao što su kuhinjski stolovi i trpezarijski pribor.
 3. Bezbednost prilikom primene: Prilikom primene insekticida, nosite rukavice i zaštitnu odeću kako biste se zaštitili od mogućih štetnih efekata. Takođe, provetrite prostoriju nakon primene insekticida kako biste izbegli koncentraciju štetnih hemikalija u vazduhu.
You might be interested:  Kako Postati Agent Za Nekretnine

Uvek se pridržavajte uputstava o dozi, primeni i bezbednosti insekticida kako biste bili sigurni da pravilno koristite proizvod i da postižete željene rezultate u uklanjanju buha iz svog doma.

Primijenite prirodne metode kontrole buha

Buhe su paraziti koji mogu predstavljati veliki problem u kući. Međutim, postoje prirodne metode kojima se možete riješiti buha bez korištenja štetnih kemikalija. Evo nekoliko prirodnih načina kako se riješiti buha:

Korištenje praška od dijatomejske zemlje

Dijatomejska zemlja je fini prašak koji sadrži fosilne alge. Ovaj prašak ima oštre rubove koji oštećuju egzoskelete buha, što dovodi do njihovog isušivanja i smrti. Možete posuti dijatomejsku zemlju po tepisima, tapeciranim namještajem i drugim površinama koje su zahvaćene buhama. Ostavite prašak da djeluje nekoliko sati, a zatim usisajte površine i bacite usisnu vrećicu.

Koristite biljne repelente

Neke biljke imaju prirodne repelentne osobine koje mogu odbiti buhe. Primjerice, mente, lavanda i ružmarin imaju miris koji buhe ne vole. Možete napraviti sprej od biljnih ulja i vode i poprskati tapecirani namještaj, tepihe i posteljinu. Ovi biljni repelenti mogu pomoći u održavanju buha podalje od vašeg doma.

Redovito usisavajte

Usisavanje je jedan od najjednostavnijih načina kako se riješiti buha. Usisavanje može ukloniti jaja, ličinke i odrasle jedinke buha s površina u vašem domu. Budite sigurni da usisavate temeljito, posebno po tepisima, tapeciranim namještajem i područjima gdje kućni ljubimci često borave. Odmah izbacite usisnu vrećicu nakon usisavanja kako biste spriječili buhe da se ponovno prošire.

Perite posteljinu i tapecirani namještaj

Pranje posteljine, jastuka, plahta i tapeciranog namještaja može pomoći u eliminaciji buha i njihovih jaja. Koristite vruću vodu i deterdžent kako biste ubili buhe i njihove ličinke. Nakon pranja, pustite da se sve dobro osuši na jakom suncu, jer toplina također može ubiti buhe.

Korištenje ovih prirodnih metoda kontrole buha može biti učinkovito u uklanjanju i sprečavanju buha u vašem domu. Međutim, budite strpljivi jer može biti potrebno nekoliko tretmana kako biste potpuno riješili problem buha. Ako buhe i dalje predstavljaju veliki problem, preporučljivo je konzultirati se s profesionalcima za kontrolu štetnika. Uz pravilnu njegu i održavanje, možete imati buhe besplatan dom!

Perite posteljinu i namještaj

Kada se pokušavate riješiti buha u svom domu, važno je upotrijebiti sve moguće metode kako biste osigurali da se one potpuno eliminiraju. Pranje posteljine i namještaja je ključni korak u tom procesu. Evo nekoliko koraka za uklanjanje buha sa posteljine i namještaja koje biste trebali slijediti:

1. Skupite posteljinu i namještaj

Prvo trebate sakupiti svu posteljinu i namještaj koji može biti zaražen buhama. Ovo uključuje plahte, jastučnice, prekrivače, deke i bilo koji drugi komad tekstila koji je bio izložen buhama. Također, ne zaboravite ukloniti jastuke, jastučiće i pokrivače sa sofe i stolica.

2. Odstranite buhe s namještaja

Nakon što ste sakupili posteljinu i namještaj, trebate ih temeljito očistiti kako biste uklonili buhe. Prvo, temeljito usisajte namještaj, uključujući sve pukotine i fuge gdje se buhe mogu skrivati. Zatim, operite površine namještaja s toplom sapunicom kako biste ubili sve preostale buhe i njihove jaja.

3. Operite posteljinu

Sljedeći korak je pranje posteljine. Postupak pranja treba obuhvatiti korake poput:

 • Izvrnute vreće poput jastučnica, plahti i prekrivača stavite u perilicu rublja.
 • Upotrijebite vruću vodu i postavite perilicu na najvišu temperaturu koju tkanina može podnijeti kako biste ubili buhe i njihova jaja.
 • Dodajte deterdžent za rublje ili antiparazitski sredstvo za pranje kako biste osigurali učinkovito čišćenje.
 • Nakon završetka pranja, temeljno osušite posteljinu na visokoj temperaturi kako biste dodatno ubili buhe i njihova jaja.

4. Zaštita namještaja i posteljine

Nakon što ste očistili posteljinu i namještaj od buha, važno je poduzeti korake kako biste spriječili ponovnu zarazu. Evo nekoliko savjeta za zaštitu namještaja i posteljine:

 • Redovito usisavajte namještaj i posteljinu kako biste uklonili eventualne buhe koje bi se mogle ponovno pojaviti.
 • Koristite antiparazitske sprejeve ili praške kako biste održavali buhe pod kontrolom.
 • Upute za pranje posteljine pridržavajte se redovito kako biste ubili bilo kakve preostale buhe i njihova jaja.

Perite posteljinu i namještaj redovito kako biste osigurali da su vaš dom i vaša obitelj sigurni od buha. Uključivanje ovih koraka u rutinu čišćenja i održavanja vašeg doma pomoći će vam da se u potpunosti riješite buha i spriječite njihov povratak.

Vakuumirajte redovito

Buhe vole živjeti u mekim materijalima kao što su tepisi, tapecirani namještaj, kreveti i prostirke. Jedan od načina da se riješite buha je redovito usisavanje tih područja. Vakuumiranje će ukloniti jaja buha, ličinke i odrasle jedinke, smanjujući njihovu populaciju i sprječavajući daljnje širenje.

You might be interested:  Kako Smanjiti Ldl Kolesterol

Prilikom vakuumiranja, osigurajte da usisavate sve teže pristupačne dijelove kao što su pukotine između poda i zida, tepisi u uglovima prostorija i prostor ispod namještaja. Buhe i njihovi jaja mogu se skrivati i na ovim područjima i mogu se brzo ponovno razmnožavati ako se propuste.

Nakon završetka vakuumiranja, odmah izbacite vrećicu ili praznite spremnik usisavača. Buhe mogu preživjeti u unutrašnjosti usisavača, pa je važno odmah se riješiti sadržaja usisavača kako biste spriječili ponovnu infekciju.

Uz redovito vakuumiranje, možete koristiti i dodatne metode kontrole buha kao što su upotreba insekticida i pranje i izlaganje tepiha i tapeciranih površina visokim temperaturama. Ali redovito usisavanje je važan korak u održavanju kuće i sprječavanju ponovnih infekcija buha.

Pazite na kućne ljubimce

Redovito čistite i usisavajte prostor

Da biste spriječili buhe da se razmnožavaju i infestiraju vaš dom, važno je redovito čistiti i usisavati prostor. Buhe mogu ostaviti jaja u tepisima, tapecirungu namještaja i drugim dijelovima prostora te se mogu brzo razmnožiti. Redovito usisavanje pomoći će ukloniti jaja i odrasle jedinke buha iz vašeg doma.

Koristite proizvode za zaštitu od buha

Postoji širok izbor proizvoda za zaštitu od buha koji mogu pomoći u sprječavanju infestacije kod vaših kućnih ljubimaca. Možete koristiti zaštitne ogrlice, sprejeve, kapi za leđa i druge proizvode koji će ubiti i odbiti buhe. Slijedite upute proizvođača o pravilnoj primjeni i doziranju proizvoda.

Redovito kupajte i češljajte ljubimce

Kupanje i češljanje kućnih ljubimaca također može pomoći u uklanjanju buha. Upotrijebite poseban šampon ili sapun za ljubimce koji se bori protiv buha i pažljivo operite dlaku i kožu ljubimca. Nakon kupanja, redovito češljajte ljubimca specijalnim češljem za buhe kako biste uklonili preostale buhe i gnjide.

Konzultirajte veterinara

Ako primijetite buhe na svom kućnom ljubimcu ili u svom domu, važno je konzultirati veterinara. Veterinar će vam moći preporučiti najbolje proizvode i tretmane za uklanjanje buha i sprečavanje daljnje infestacije. Također će provjeriti zdravlje vašeg ljubimca i dati vam savjete o prevenciji infestacije u budućnosti.

Redovito tretirajte okolinu

Uz tretiranje ljubimca, važno je redovito tretirati i okolinu kako biste spriječili buhe da se ponovno pojave. To može uključivati korištenje sprejeva ili prskanja prostora insekticidima koji su sigurni za kućne ljubimce. Također možete razmotriti korištenje usisavača s posebnim filtrom za uklanjanje jaja buha i insekata iz prostora.

Pratite napredak

Redovito pratite napredak u uklanjanju buha kod kućnih ljubimaca i u vašem domu. Ako primijetite daljnje infestacije ili znakove buha, ponovite postupke tretmana i konzultirajte se sa veterinarom. Kontinuirana briga i praćenje će vam pomoći da se riješite buha jednom zauvijek.

Prevencija ponovne pojave

Da biste spriječili ponovnu pojavu buha kod kuće, važno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od ponovne infestacije:

Zadržite čistoću

 • Redovito usisavajte podove u svim prostorijama kako biste uklonili jaja, ličinke i odrasle buhe.
 • Po potrebi operite i usisajte tepihe, tapecirane namještaj, zavjese i ostale tkanine koje mogu skrivati ​​buhe.
 • Održavajte čistoću kućnih ljubimaca redovitim pranjem njihovog kreveta i igračaka.

Brinite o kućnim ljubimcima

 • Redovito pregledavajte kućne ljubimce na prisutnost buha i koristite preventivne tretmane.
 • Konzultirajte se sa veterinarom o odgovarajućem antiparazitnom tretmanu za kućne ljubimce.
 • Perite kućne ljubimce sa specijaliziranim šamponima za buhe kako biste uklonili buhe i jaja sa njihove dlake.

Zaštitite svoj dom

 • Zaštitite svoje dvorište i okolinu od buha koristeći insekticide ili prirodne repelente.
 • Zapamtite da buhe mogu donijeti u dom putem životinja ili ljudi, pa je važno održavati higijenu u svom okruženju.
 • Ispitajte otvorene prostore na znakove infestacije buha i poduzmite mjere za rješavanje problema na vrijeme.

Konzultirajte stručnjaka

Ako se problem s buhama nastavi iako ste poduzeli preventivne mjere, preporučljivo je konzultirati se sa stručnjakom za kontrolu štetočina. Oni će moći pružiti dodatne savjete i učinkovite tretmane kako bi se trajno riješili buha u vašem domu.

FAQ:

Koje su najučinkovitije metode za uklanjanje buha kod kuće?

Najučinkovitije metode za uklanjanje buha kod kuće uključuju redovito usisavanje, pranje posteljine i tepiha, korištenje insekticida za domaćinstvo i kontaktiranje profesionalnih usluga za suzbijanje buha.

Koliko često trebam usisavati da se riješim buha?

Preporučuje se usisavanje svakodnevno, posebno ako imate problema s buhama. Usisavanje može pomoći u uklanjanju jaja buha i odraslih jedinki koje se nalaze u tepisima, presvlakama i drugim površinama.

Koje su prirodne metode za suzbijanje buha kod kuće?

Prirodne metode za suzbijanje buha uključuju korištenje dijatomejske zemlje, eteričnih ulja poput lavande i čajevca, i postavljanje zamki za buhe s toplom vodom i sapunom.

Kako mogu spriječiti povratak buha?

Da biste spriječili povratak buha, redovito usisavajte i perite posteljinu i tepihe. Također možete koristiti preventivne proizvode poput sprejeva i prašaka protiv buha.

Kako mogu prepoznati da imam problema s buhama kod kuće?

Simptomi koji ukazuju da imate probleme s buhama kod kuće uključuju prisutnost ugriza na tijelu, svrbež, crvenilo kože, crne tačke na tepisima ili presvlakama i vidljive odrasle jedinke buha.