Kako se trajno osloboditi genitalnog herpesa

Kako Se Riješiti Genitalnog Herpesa Zauvijek

Kako Se Riješiti Genitalnog Herpesa Zauvijek

Genitalni herpes je raširena virusna infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom. Ova bolest se karakteriše pojavom bolnih plikova i čireva na genitalnom području. Iako je herpes virus neizlečiv, moguće je kontrolisati simptome i smanjiti recidive. Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u trajnom oslobađanju od genitalnog herpesa.

1. Antivirusni lekovi: Lekovi kao što su aciklovir, valaciklovir i famciklovir mogu biti veoma efikasni u suzbijanju herpes virusa. Ovi lekovi se često propisuju za ublažavanje simptoma i smanjenje rizika od prenošenja virusa na seksualnog partnera.

2. Uravnotežena ishrana: Ishrana bogata vitaminima i mineralima može ojačati imuni sistem i pomoći u borbi protiv virusa. Pojačajte unos hrane bogate antioksidansima kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i riba. Izbegavajte hranu koja je bogata argininom, kao što su čokolada i orašasti plodovi.

3. Redovno vežbanje: Fizička aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi i jačati imuni sistem. Redovno vežbanje može smanjiti učestalost i trajanje herpesa outbreaka. Osim toga, vežbanje može osloboditi stres, što je čest okidač za herpes outbreake.

Contents

Zaključak

Genitalni herpes je raširena virusna infekcija koja može biti veoma neugodna. Iako se ne može izlečiti, moguće je kontrolisati simptome i smanjiti recidive. Antivirusni lekovi, uravnotežena ishrana i redovno vežbanje su samo neke metode koje mogu pomoći u trajnom oslobađanju od genitalnog herpesa. Važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste pronašli najefikasniji tretman za vas.

Kako se osloboditi genitalnog herpesa

1. Pravilno dijagnosticiranje herpesa

Dijagnosticiranje genitalnog herpesa je važno kako biste bili sigurni da imate ovu infekciju. Posjetite svog liječnika kako biste dobili dijagnozu i isključili druge moguće uzroke simptoma.

2. Izbjegavanje seksualnog kontakta

Da biste se trajno oslobodili genitalnog herpesa, važno je izbjegavati seksualni kontakt tijekom izbijanja simptoma ili ako vam je dijagnosticiran herpes. To će spriječiti širenje infekcije na druge osobe.

3. Jedenje uravnotežene prehrane

Uravnotežena prehrana s visokim udjelom vitamina C, E i cinka može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i borbi protiv infekcija. Pokušajte jesti više voća, povrća i orašastih plodova kako biste poboljšali svoje zdravlje i smanjili učestalost herpesa.

4. Korištenje ljekovitih krema i masti

Ljekovite kreme i masti koje sadrže antivirusne sastojke kao što su aciklovir ili valaciklovir mogu pomoći u smanjenju simptoma herpesa i ubrzati zacjeljivanje lezija. Pravilno koristite ove proizvode i slijedite upute svog liječnika.

5. Redoviti posjeti liječniku

Redoviti posjeti liječniku važni su kako biste pratili stanje herpesa, dobili potrebne lijekove i promjene u terapiji ako je potrebno. Također, liječnik može pružiti informacije i savjete o prevenciji infekcije.

6. Razmislite o terapiji antivirusnim lijekovima

Ako imate česte i teške simptome genitalnog herpesa, liječnik može preporučiti terapiju antivirusnim lijekovima za smanjenje učestalosti i ozbiljnosti izbijanja. Ovi lijekovi mogu se uzimati oralno ili primjenjivati lokalno.

7. Pravilno pranje i njega područja

Pravilno pranje i njega genitalnog područja mogu pomoći u sprečavanju infekcija i ubrzavanju zacjeljivanja herpesa. Koristite blage sapune i tople vode, izbjegavajte trljanje ili grebanje lezija i nosite pamučno donje rublje koje neće iritirati kožu.

8. Edukacija i informiranje

Važno je educirati se o genitalnom herpesu, njegovim simptomima, prevenciji i liječenju. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili potražite pouzdane izvore informacija kako biste dobili sve potrebne informacije i mogli donijeti informirane odluke.

Tip Simptomi Prevencija Liječenje
HSV-1 Često se pojavljuje kao herpes na ustima izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama, izbjegavanje dijeljenja pribora za jelo i ručnike antivirusni lijekovi, ljekovite kreme
HSV-2 Simptomi se javljaju u genitalnom području i mogu uključivati ​​bol, svrbež i lezije seksualna apstinencija, korištenje kondoma antivirusni lijekovi, ljekovite kreme
You might be interested:  Što Se Smije Nositi U Avion

Simptomi i uzroci

 • Simptomi genitalnog herpesa

  Genitalni herpes je virusna infekcija koja se prenosi putem seksualnog kontakta. Simptomi mogu varirati od blagih do teških i uključuju sljedeće:

  • Bol i svrbež u području genitalija
  • Prištavi osip na genitalijama ili ustima
  • Oteklina i crvenilo u području genitalija
  • Osjećaj pečenja tijekom mokrenja
  • Vrućica i umor

  Simptomi obično počinju 2 do 10 dana nakon infekcije, ali mogu se pojaviti i mnogo kasnije. Nakon prvog izbijanja, virus ostaje u tijelu i može izazvati ponavljajuće simptome u budućnosti.

 • Uzroci genitalnog herpesa

  Genitalni herpes je uzrokovan herpes simplex virusom tipa 2 (HSV-2), iako se može prenijeti i herpes simplex virusom tipa 1 (HSV-1) koji obično uzrokuje prehlade na ustima. Infekcija se obično prenosi tijekom seksualnog kontakta s osobom koja ima aktivno izbijanje herpesa.

  Virus može biti prisutan i kod osoba koje nemaju vidljive simptome, pa je važno koristiti zaštitu tijekom seksualnog kontakta kako bi se smanjio rizik od infekcije. Trudnice s aktivnim herpesom trebaju biti posebno oprezne jer virus može biti opasan za novorođenče.

Prevencija i zaštita

Prevencija genitalnog herpesa ključna je u borbi protiv ove infekcije. Pravilna i redovna primena određenih mera može vam pomoći da se zaštitite od virusa herpesa i smanjite rizik od infekcije.

1. Kondom

Korišćenje kondoma tokom seksualnog odnosa može smanjiti rizik od prenošenja genitalnog herpesa. Međutim, treba imati na umu da kondom ne pruža apsolutnu zaštitu jer herpes može biti prisutan i na drugim delovima tela koji nisu pokriveni kondomom.

2. Izbegavanje seksualnog kontakta

Izbegavanje seksualnog kontakta sa osobom koja ima aktivne simptome herpesa ili je u fazi izbijanja osipa može smanjiti rizik od infekcije. Treba biti oprezan i tokom oralnog seksa jer herpes može biti prisutan i na usnama ili u ustima.

3. Redovno pranje ruku

Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom može pomoći u sprečavanju širenja herpesa. Posebno je važno oprati ruke pre i posle diranja područja zahvaćenog osipom herpesa.

4. Smanjenje stresa

Stres može povećati rizik od izbijanja herpesa. Pokušajte smanjiti stresne situacije u svakodnevnom životu i primeniti tehnike opuštanja kako biste smanjili šanse za izbijanje herpesa.

5. Održavanje imunološkog sistema

Jaki imunološki sistem pomaže telu da se bori protiv virusa. Održavanje zdravog načina života, uključujući dovoljno sna, zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost može pomoći u održavanju jakog imunološkog sistema.

6. Deljenje informacija

Važno je da delite informacije o herpesu sa svojim seksualnim partnerom. To će im omogućiti da donesu informisane odluke o riziku od infekcije i brinu o svom zdravlju.

Prevencija genitalnog herpesa Zaštita od infekcije
Korišćenje kondoma Izbegavanje seksualnog kontakta sa zaraženom osobom
Redovno pranje ruku Smanjenje stresa
Maintaining god immunsystem Deljenje informacija sa seksualnim partnerom

Dijagnoza i testiranje

Genitalni herpes najčešće se dijagnosticira na temelju fizičkog pregleda i prikupljanja anamneze pacijenta. Liječnik će pregledati genitalnu regiju i potražiti prisutnost karakterističnih simptoma kao što su osip, lezije ili čirevi.

Osim toga, moguće je provesti i dodatne dijagnostičke testove kako bi se potvrdila prisutnost herpesa. Najčešći testovi uključuju:

 • Kultura virusa: Uzima se uzorak tekućine iz lezija ili čireva i šalje se u laboratorij radi uzgoja virusa. Ovaj test može trajati nekoliko dana.

 • PCR test: Polimerazna lančana reakcija (PCR) test koristi se za otkrivanje DNK virusa herpesa u uzorcima tekućine iz lezija. Ovaj test je vrlo osjetljiv i može potvrditi prisutnost virusa u roku od nekoliko sati.

 • Test krvi: Krvni testovi mogu se koristiti za otkrivanje protutijela na virus herpesa. Ovi testovi mogu biti korisni za potvrdu dijagnoze, posebno u slučajevima kada se nema prisutnost simptoma.

Važno je napomenuti da testovi nisu uvijek potpuno pouzdani, posebno ako se provode za vrijeme aktivnog razdoblja infekcije. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se postavila točna dijagnoza.

Tradicionalne metode liječenja:

Postoji nekoliko tradicionalnih metoda koje se koriste za liječenje genitalnog herpesa. Međutim, treba napomenuti da ove metode nisu znanstveno dokazane i da se preporučuje konzultirati se s liječnikom prije korištenja bilo koje od njih.

1. Upotreba leda

Jedna od tradicionalnih metoda za ublažavanje simptoma genitalnog herpesa je upotreba leda. Možete primijeniti led na zaraženo područje kako biste smanjili oticanje i bol. Važno je napomenuti da led neće izliječiti infekciju, već će samo privremeno ublažiti simptome.

2. Biljni lijekovi

Neke biljke imaju antivirusna svojstva i mogu se koristiti kao dopuna konvencionalnom liječenju genitalnog herpesa. Primjerice, aloja vera i ulje čajevca su neki od biljnih lijekova koji se koriste u kombinaciji s antiviralnim lijekovima kako bi se smanjili simptomi i ubrzao proces ozdravljenja.

3. Promjene u prehrani

Promjene u prehrani mogu pomoći u održavanju imunološkog sustava jakim i smanjenju učestalosti izbijanja herpesa. Konzumiranje hrane bogate vitaminom C, kao što su agrumi i paprike, može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Također, treba izbjegavati hranu bogatu argininom, kao što su čokolada i orašasti plodovi, jer se pokazalo da arginin potiče izbijanje herpesa.

You might be interested:  Kako Izbaciti Zrak Iz Stomaka

4. Med

Neke studije sugeriraju da med ima antivirusna svojstva i može pomoći u ublažavanju simptoma genitalnog herpesa. Možete primijeniti malu količinu meda izravno na zaraženo područje ili ga dodati u toplu vodu i popiti kao napitak.

5. Eterična ulja

Eterična ulja poput lavande, limuna i čajevca mogu imati antivirusna svojstva i koristiti se za ublažavanje simptoma genitalnog herpesa. Međutim, prije korištenja eteričnih ulja, treba provjeriti njihovu sigurnost i razrijediti ih s nosačem uljem kako bi se izbjegla iritacija kože.

Ukratko, tradicionalne metode liječenja genitalnog herpesa mogu biti korisne kao dodatak konvencionalnim terapijama, ali treba ih koristiti s oprezom i pod nadzorom stručnjaka. Važno je konzultirati se s liječnikom prije korištenja bilo koje od ovih metoda kako biste dobili pravilne smjernice i sigurnu upotrebu.

Alternativne metode liječenja

Prirodni lijekovi

Mnoge biljke i prirodni sastojci mogu pomoći u liječenju genitalnog herpesa. Neki od prirodnih lijekova koji su se pokazali učinkovitima su:

 • Ekstrakt ljekovitog bilja: Ekstrakti biljaka poput nevena, ljekovitog bilja i aloe vere mogu se nanijeti izravno na zahvaćeno područje kako bi se smanjila upala i ubrzao proces zacjeljivanja.
 • Propolis: Propolis, smolasta supstanca koju pčele koriste za izgradnju košnice, ima prirodna antivirusna svojstva i može se koristiti za suzbijanje virusa herpesa.
 • Eterična ulja: Eterična ulja poput ulja čajevca, lavande i eukaliptusa mogu se koristiti za smanjenje bolova i svrbeža te ubrzavanje zacjeljivanja. Važno je razrijediti eterična ulja prije nanošenja na kožu kako bi izbjegli iritaciju.

Promjena prehrane

Prehrana može imati značajan utjecaj na jačanje imunološkog sustava i borbu protiv genitalnog herpesa. Namirnice bogate aminokiselinom lizinom, kao što su riba, perad, nemasno meso, grah i mliječni proizvodi, mogu pomoći u smanjenju simptoma i bržem zacjeljivanju. Također je važno izbjegavati hranu koja sadrži visoke razine arginina, kao što su čokolada, orašasti plodovi i kofein, jer ova aminokiselina može potaknuti rast herpes virusa.

Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska metoda koja uključuje umetanje tankih igala na određene točke na tijelu radi vraćanja ravnoteže i poticanja procesa zacjeljivanja. Akupunktura se može koristiti kao alternativna metoda liječenja genitalnog herpesa kako bi se smanjila bol, svrbež i upala te stimuliralo tijelo na borbu protiv virusa.

Licencirani nadopunski terapeuti

Licencirani nadopunski terapeuti, poput homeopata ili naturopata, mogu pružiti različite alternative metode liječenja. Ovi stručnjaci rade s pacijentima kako bi pronašli individualni pristup liječenju genitalnog herpesa, koji može uključivati ​​biljne lijekove, homeopatske pripravke, prehrambene promjene i druge prirodne metode.

Upozorenje

Alternativne metode liječenja mogu imati određeni uspjeh u liječenju genitalnog herpesa, ali uvijek je važno konzultirati se s medicinskim stručnjakom prije nego što započnete bilo koju novu metodu liječenja, kako biste dobili odgovarajuće savjete i pazili na moguće rizike. Neovisno o odabranim alternativnim metodama, pridržavanje liječničkih uputa i uzimanje propisanih lijekova su važni za borbu protiv virusa.

Prirodni lijekovi i terapije

1. Mažanje propolisom

Propolis je prirodna smola koju pčele sakupljaju iz cvijetova i koriste za zaštitu košnice. On ima antibakterijska i antivirusna svojstva, zbog čega se može koristiti za liječenje genitalnog herpesa. Da bi se primijenio propolis, treba ga razrijediti u biljnom ulju ili medu i nanijeti na zaraženo područje.

2. Korištenje eteričnih ulja

Eterična ulja poput čajevca, lavande ili limuna mogu imati antivirusna svojstva i pomoći u liječenju herpesa. Mogu se razrijediti u biljnom ulju i nanijeti na zaraženo područje ili mogu se dodati u kupku kako bi se smanjila nelagoda.

3. Korištenje hladnih obloga

Stavljanje hladnih obloga na zaraženo područje može smanjiti oticanje i svrbež koji se javljaju kod genitalnog herpesa. Hladne obloge mogu biti ledene kocke umotane u meku krpu ili hladni oblozi kupljeni u ljekarni.

4. Kupanje u otopini soli

Kupanje u otopini soli može pomoći isušivanju i zacjeljivanju herpesnih lezija. Da bi se pripremila otopina soli, treba razrijediti nekoliko žlica soli u toploj vodi i provesti desetak minuta u njoj.

5. Pravilna prehrana

Zdrava prehrana bogata hranjivim tvarima može ojačati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv virusa herpesa. Preporučuje se konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe i orašastih plodova.

Važno je napomenuti da prirodni lijekovi i terapije mogu pomoći u smanjenju simptoma genitalnog herpesa, ali ne mogu ga trajno izliječiti. Ako imate genitalni herpes, uvijek se posavjetujte s liječnikom kako biste dobili odgovarajući tretman.

Upotreba antivirusnih lijekova

Antivirusni lijekovi često se koriste za liječenje genitalnog herpesa. Njihov cilj je suzbijanje aktivnosti virusa i ublažavanje simptoma bolesti.

Postoje dva glavna tipa antivirusnih lijekova koji se koriste za liječenje genitalnog herpesa:

 1. Akiklovir: To je najčešće korišten antivirusni lijek za liječenje genitalnog herpesa. Akiklovir se obično uzima u obliku tableta ili se može primijeniti kao krema izravno na zaraženo područje.
 2. Valaciklovir: Ovaj antivirusni lijek se također često koristi za liječenje genitalnog herpesa. Valaciklovir se također uzima u obliku tableta.

Važno je naglasiti da antivirusni lijekovi ne mogu trajno izliječiti genitalni herpes, ali mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju trajanja i učestalosti herpesnih ospica.

Kod uzimanja antivirusnih lijekova važno je pridržavati se preporučenih doza i rasporeda uzimanja lijekova. Redovito uzimanje lijekova može biti ključno za postizanje najboljih rezultata u liječenju genitalnog herpesa.

You might be interested:  Kako Otkriti Da Se Muz Dopisuje Na Telefonu

Također, važno je napomenuti da se antivirusni lijekovi ne smiju koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Stručnjak će moći procijeniti najbolje metode liječenja na temelju individualnog slučaja i povijesti bolesti.

Uz antivirusne lijekove, važno je također paziti na higijenu i zdravlje genitalnog područja, koristiti kondome tijekom spolnog odnosa i izbjegavati spolni odnos s partnerom tijekom razdoblja aktivnih herpesnih ospica kako bi se smanjio rizik od prijenosa virusa.

Ukratko:
Antivirusni lijekovi Način upotrebe
Akiklovir Tablete ili krema na zaraženo područje
Valaciklovir Tablete

Stil života i rehabilitacija

Prevencija

Prevencija

Da biste smanjili rizik od genitalnog herpesa ili recidiva simptoma u budućnosti, važno je pridržavati se određenih mjera predostrožnosti. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u prevenciji:

 • Izbjegavajte seksualni kontakt sa zaraženom osobom ili koristite kondom kao zaštitu.
 • Redovito perite ruke sapunom i vodom, posebno nakon dodirivanja zaraženog područja.
 • Izbjegavajte dijeljenje osobnih predmeta kao što su ručnici ili četkice za zube sa zaraženom osobom.
 • Vodite zdrav način života – jedite uravnoteženu prehranu, redovito vježbajte i izbjegavajte stres.

Rehabilitacija

Nakon dijagnoze genitalnog herpesa, važno je pridržavati se određenih smjernica za rehabilitaciju. Evo nekoliko važnih koraka koje trebate poduzeti:

 • Pridržavajte se propisane terapije koju je propisao vaš liječnik i uzimajte lijekove redovito kako bi se smanjila ozbiljnost simptoma i skratilo trajanje herpesa.
 • Izbjegavajte fizički kontakt sa zaraženim područjem kako biste spriječili širenje infekcije na druge dijelove tijela.
 • Redovito perite zaraženo područje toplom vodom i nežno osušite ručnikom.
 • Koristite antiseptičku kremu ili mast na zaraženom području kako biste umanjili nelagodu i potaknuli brže zacjeljivanje.
 • Izbjegavajte nošenje uske odjeće koja može iritirati zaraženo područje.
 • Vodite računa o higijeni tijekom izbijanja infekcije i izbjegavajte dodirivanje zaraženog područja rukama kako biste spriječili širenje infekcije na druge dijelove tijela.

Moguće komplikacije

Genitalni herpes može dovesti do nekoliko komplikacija, posebno u slučaju osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Moguće komplikacije uključuju:

 1. Povećan rizik od zaraze drugim spolno prenosivim bolestima.
 2. Povećan rizik od razvoja drugih infekcija, kao što su bakterijske ili gljivične infekcije.
 3. Povećan rizik od pojave komplikacija kod trudnica, uključujući rizik od prijevremenog poroda ili prijenosa infekcije na novorođenče.

Savjeti za emocionalno blagostanje

Genitalni herpes može izazvati emocionalnu nelagodu i tjeskobu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u suočavanju sa psihološkim aspektima ove infekcije:

 • Razgovarajte s partnerom o svojoj dijagnozi kako biste smanjili osjećaj izolacije i zajedno pronašli načine kako se nositi s infekcijom.
 • Potražite podršku od osoba koje su prošle kroz slično iskustvo. Grupni ili individualni razgovori s drugim osobama koje imaju genitalni herpes mogu vam biti od pomoći.
 • Vodite zdrav način života i njegujte sebe. Redovito vježbajte, opuštajte se, provodite vrijeme sa svojim najdražima i radite stvari koje vas ispunjavaju i čine sretnima.
 • Ako osjećate jaku tjeskobu ili depresiju zbog genitalnog herpesa, potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Zaključak

Održavanje zdravog stila života i slijedeći rehabilitacijske smjernice mogu pomoći u trajnom oslobađanju od genitalnog herpesa. Važno je biti svjestan mjera predostrožnosti i voditi računa o higijeni tijekom izbijanja infekcije kako bi se spriječilo širenje infekcije na sebe i druge. Također, važno je pridavati pažnju emocionalnom blagostanju i potražiti podršku ako je potrebno.

FAQ:

Koje su najčešće metode za trajno oslobađanje od genitalnog herpesa?

Najčešće metode za trajno oslobađanje od genitalnog herpesa su oralno uzimanje antivirusnih lijekova, primjena lokalnih krema i masti, ili terapija laserskom svjetlošću.

Da li genitalni herpes može da se izleči potpuno?

Na žalost, genitalni herpes se ne može potpuno izlečiti jer je virus herpesa prisutan u telu zauvek. Međutim, postoje efikasne metode za kontrolu simptoma i smanjenje učestalosti i intenziteta herpesa.

Koliko vremena je potrebno da se genitalni herpes trajno izleči?

Vreme potrebno za trajno izlečenje genitalnog herpesa zavisi od više faktora, uključujući stanje imunog sistema, način života i vrstu terapije koja se primenjuje. U nekim slučajevima, simptomi mogu nestati za nekoliko dana ili nedelja, dok u drugim slučajevima može biti potrebno više vremena.

Kako mogu smanjiti rizik od ponovne infekcije genitalnim herpesom?

Da biste smanjili rizik od ponovne infekcije genitalnim herpesom, preporučuje se da izbegavate seksualni kontakt sa zaraženom osobom, koristite kondom prilikom seksa, izbegavate stres i održavate snažan imunološki sistem.

Da li postoje prirodni lekovi za trajno oslobađanje od genitalnog herpesa?

Postoje neki prirodni lekovi koji mogu pomoći u smanjenju simptoma genitalnog herpesa i jačanju imunog sistema, ali nema naučnih dokaza da ovi lekovi mogu trajno izlečiti genitalni herpes. Uvek se preporučuje konsultacija sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih prirodnih ili alternativnih lekova.

Da li je genitalni herpes zarazan?

Da, genitalni herpes je zarazan i prenosi se putem seksualnog kontakta sa zaraženom osobom, čak i kada nema vidljivih simptoma. Zato je važno koristiti zaštitne mere tokom seksualnog odnosa kako bi se smanjio rizik od širenja virusa.