Kako se riješiti krtica - Savjeti i trikovi

Kako Se Riješiti Krtica

Kako Se Riješiti Krtica

Imate li problema s krticama koje kopaju po vašem vrtu ili dvorištu? Ako je odgovor da, niste sami. Krtice mogu biti pravi izazov za vlasnike vrtova i travnjaka. Srećom, postoji nekoliko savjeta i trikova koje možete isprobati kako biste se riješili tih sitnih kopnenih stvorenja.

Jedan od najjednostavnijih načina da otjerate krtice je upotrebom mirisnih i prirodnih repelenata. Krtice imaju osjetljiv njuh, pa mirisi poput češnjaka, papra, mentola ili eukaliptusa mogu ih odbiti. Možete ih koristiti u obliku granula, spreja ili esencijalnih ulja. Raspršite ih po mjestima gdje primjećujete aktivnost krtica i tako ćete ih natjerati da se povuku iz vašeg dvorišta.

Napomena: Prije upotrebe bilo kakvih repelenata, uvijek provjerite da li su oni sigurni za okoliš i kućne ljubimce.

Druga mogućnost koju možete isprobati jest korištenje zamki za krtice. Postoje različiti dizajni zamki, ali većina radi na istom principu – krtica se uhvati u zamku i može se jednostavno osloboditi na drugom mjestu. No, ovo može biti malo komplicirano jer zahtijeva strpljenje i praćenje aktivnosti krtice kako biste postavili zamku na pravo mjesto. Ako ste spremni uložiti malo više truda, ovo može biti vrlo učinkovit način da se riješite problema s krticama.

Konačno, ako se ništa drugo ne čini učinkovitim, uvijek možete potražiti pomoć stručnjaka. Profesionalci za kontrolu štetočina imaju alate i vještine za učinkovito rješavanje problema s krticama. Oni će moći procijeniti opseg problema i pružiti vam najbolje rješenje. Ako ste isprobali sve ostale metode i ništa ne djeluje, ovo može biti najbolja opcija za vas.

Trikovi za uklanjanje krtica

Kako se riješiti krtica na prirodan način

Postoji nekoliko prirodnih trikova i preparata koji mogu pomoći u uklanjanju krtica bez potrebe za odlaskom kod dermatologa:

 • Koristite sok od luka: Sjeckani luk nanesite direktno na krticu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Ponavljajte ovaj postupak svakodnevno dok ne primijetite smanjenje krtice.
 • Primijenite sok od limuna: Nanesite svježe iscijeđeni sok od limuna na krticu nekoliko puta dnevno. Limunska kiselina će pomoći u smanjenju krtice.
 • Probajte češnjak: Izdrobite češanj češnjaka i nanesite na krticu. Prekrijte zavojem i ostavite preko noći. Ponavljajte sve dok se krtica ne smanji.
 • Koristite ricinusovo ulje: Nanesite ricinusovo ulje na krticu svakodnevno i utrljajte. Ponavljajte ovaj postupak sve dok se krtica ne smanji.

Kako se riješiti krtica uz pomoć dermatologa

Ako prirodni trikovi ne daju željene rezultate, možda ćete trebati posjetiti dermatologa:

 • Elektrokoagulacija: U ovom postupku koristi se električna struja koja se primjenjuje na krticu kako bi se ona uklonila.
 • Kiretaža: Dermatolog će koristiti poseban instrument kako bi uklonio krticu iz vaše kože.
 • Lasersko uklanjanje: Laserska tehnologija se koristi za uništavanje krtice i uklanjanje je sa kože.

U svakom slučaju, važno je obratiti se stručnjaku kako biste dobili pravilan tretman za uklanjanje krtica i izbjegli moguće komplikacije.

Prirodni načini

Biljke koje odbijaju krtice

Biljke koje odbijaju krtice

Biljke kao što su lavanda, nana i češnjak mogu odbijati krtice svojim mirisom. Možete ih posaditi u vrt kako biste ih otjerali. Također, među njih možete posaditi biljke koje krtice privlače kao što su maslačak ili rupica, koje će se na njima zadržati umjesto da iskopaju nove rupe u vrtu.

You might be interested:  Kako Sam Ocistiti Dpf Filter

Nabavite dlaku kućnih ljubimaca

Krtice ne vole miris kućnih ljubimaca poput pasa ili mačaka. Možete pokušati razbacati dlaku vaših kućnih ljubimaca po dvorištu kako biste ih otjerali.

Voda i vrtne mreže

Možete postaviti vodu u rupe koje su krtice iskopale kako bi ih natopile. Krtice ne vole vodu i ovo može biti učinkovit način da ih otjerate. Također, možete postaviti vrtne mreže ispod tla prije sadnje biljaka. To će spriječiti krtice da iskopaju rupe.

Učinkoviti prirodni repelenti

Postoje neki prirodni repelenti koji možete napraviti kod kuće kako biste otjerali krtice. Na primjer, možete napraviti smjesu od vode, deterdženta za pranje posuđa i češnjaka te je aplicirati na područja gdje su krtice aktivne.

Ulje karanfilića

Krtice također ne vole miris ulja karanfilića. Možete natopiti pamučne kuglice u ulje karanfilića i staviti ih u rupe koje su krtice iskopale. Ovo bi moglo odbiti krtice i natjerati ih da napuste područje.

Kontrola populacije krtica

Ako se borite s većom populacijom krtica, možda ćete trebati koristiti metode kontrole populacije. Jedna od njih je uporaba krtičnjaka, uređaja koji emitira zvukove koji ometaju krtice i tjera ih da napuste područje.

Drugi prirodni način kontrole populacije krtica je uporaba predatora kao što su sove ili zmije. No, ova metoda može biti problematična i trebate biti oprezni pri uporabi predatora u vrtu.

Hemijski proizvodi

Prednosti korištenja hemijskih proizvoda

Hemijski proizvodi mogu biti veoma efikasno sredstvo za rješavanje problema s krticama. Oni obično sadrže hemikalije koje su otrovne za krtice i mogu ih učinkovito eliminirati.

Kako koristiti hemijske proizvode

Da biste koristili hemijske proizvode za uklanjanje krtica, prvo morate pronaći ulaze i prolaze koji krtice koriste kako bi se kretale ispod tla. Zatim možete primijeniti hemijski proizvod na te područje kako biste ih otjerali ili ubili.

Savjeti za korištenje hemijskih proizvoda

 • Pratite upute na pakiranju hemijskog proizvoda i koristite ga prema uputama.
 • Nosite zaštitne rukavice i masku prilikom nanošenja hemijskog proizvoda kako biste se zaštitili od kontakta s otrovnom supstancom.
 • Nemojte koristiti hemijske proizvode u blizini površinskih voda, jer mogu predstavljati opasnost za okoliš.
 • Pazite da ne nanosite hemijski proizvod na mjesta gdje se kućni ljubimci ili djeca mogu doći u dodir s njim.
 • Ako primijetite bilo kakve neželjene nuspojave ili alergijske reakcije nakon upotrebe hemijskog proizvoda, odmah se javite ljekaru.

Popularni hemijski proizvodi za suzbijanje krtica

Proizvod Opis
Talpirid Talpirid je jedan od najučinkovitijih hemijskih proizvoda za suzbijanje krtica. Sadrži otrovni aktivni sastojak koji je privlačan za krtice i brzo ih eliminira.
MoleMax MoleMax je još jedan popularan hemijski proizvod koji se koristi za suzbijanje krtica. On koristi ultrazvučne zvukove koji ometaju krtice i sprječavaju ih da se slobodno kreću.
Victor Mole & Gopher Repellent Victor Mole & Gopher Repellent koristi prirodne biljne sastojke kako bi odbio krtice. Ovaj proizvod također ima dugotrajno djelovanje i štiti vaše dvorište od ponovnog naseljavanja krtica.

Uvijek pročitajte upute i slijedite sigurnosne smjernice pri korištenju hemijskih proizvoda za rješavanje problema s krticama. Takođe se raspitajte o zakonima i propisima u vašem području vezanim za upotrebu kemikalija.

Profesionalne usluge

Servis za uklanjanje krtica

Ako se borite s problemom krtica u svom dvorištu i niste uspjeli iskorijeniti ih sami, možda je vrijeme da se obratite profesionalnom servisu za uklanjanje krtica. Ovi stručnjaci imaju iskustva i specijalizirane alate potrebne za učinkovito uklanjanje krtica iz vašeg prostora.

Profesionalni servis za uklanjanje krtica obično provodi sljedeće korake:

 1. Pregled prostora: Stručnjaci će pregledati vaše dvorište kako bi utvrdili prisutnost krtica i procijenili obim problema.
 2. Plan djelovanja: Nakon pregleda, servis će izraditi plan djelovanja koji će uključivati metode uklanjanja krtica i eventualnu preventivnu zaštitu od ponovne pojave.
 3. Uklanjanje krtica: Stručnjaci će provesti mjere za uklanjanje krtica, koristeći metode poput postavljanja zamki ili primjene kemijskih sredstava koje su prikladne za uklanjanje krtica u vašem području.
 4. Preventivne mjere: Da bi spriječili povratak krtica, servis će vam možda preporučiti dodatne preventivne mjere kao što su postavljanje zaštitnih ograda ili primjena repelenata.

Cijena profesionalnih usluga za uklanjanje krtica može varirati ovisno o veličini prostora, težini problema s krticama i lokalnim cijenama usluga. Važno je obratiti se renomiranom servisu s iskustvom u uklanjanju krtica kako biste osigurali kvalitetno rješenje vašeg problema.

You might be interested:  Kako Izliječiti Ulcerozni Kolitis

Vrtlarske usluge

Ako želite riješiti problem krtica dugoročno i održavati svoje dvorište urednim, možda biste trebali razmotriti angažiranje profesionalnih vrtlara. Vrtlari mogu pružiti razne usluge, uključujući:’

 • Kreiranje cvjetnih gredica i uređivanje vrta tako da se smanji privlačnost za krtice.
 • Redovito održavanje vrta, uključujući košnju trave, zalijevanje i uklanjanje korova, kako bi se održao zdrav i neprivlačan habitat za krtice.
 • Implementacija preventivnih mjera poput postavljanja mreža ili barijera kako bi se spriječio ulazak krtica na određena područja.
 • Savjetovanje o najboljim metodama za održavanje vrta bez prisutnosti krtica.

Vrtlarske usluge mogu biti korisne ne samo za rješavanje trenutnog problema s krticama, već i za općenito održavanje i unaprjeđenje vašeg vrta. Stoga, ako želite dugoročno rješenje i profesionalnu skrb za svoje dvorište, razmislite o angažiranju vrtlara.

Pozivanje lokalnih vlasti

Ako se problem sa krticama odnosi na javne površine poput parkova ili sportskih terena, možda biste trebali kontaktirati lokalne vlasti kako biste izvijestili o problemu i zatražili profesionalnu pomoć. Mnoge lokalne vlasti imaju odjeljenja zadužena za održavanje javnih površina i mogu angažirati stručnjake za rješavanje problema s krticama.

Kada kontaktirate lokalne vlasti, bilo bi korisno pružiti informacije o lokaciji, veličini problema s krticama i eventualnim rizicima koje krtice predstavljaju za korisnike javnih površina. Ovisno o situaciji, lokalne vlasti mogu poduzeti mjere za uklanjanje krtica ili primijeniti preventivne metode kako bi spriječili daljnje širenje.

Kada eliminirate krtice iz prostora, osiguravate sigurno i uredno okruženje za vas i vaše susjede. Bez obzira na to koji pristup odaberete, važno je djelovati brzo i učinkovito kako biste spriječili štetu koju krtice mogu uzrokovati.

Rizici i opreznost

Jedan od glavnih rizika pri uklanjanju krtica je mogućnost da se krtica vrati ili da se pojave nove. Također, može postojati rizik od infekcije ili ožiljka ako postupak uklanjanja nije izvršen profesionalno.

Opća opreznost

 • Kada se odlučite za uklanjanje krtica, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom ili dermatologom.
 • Nemojte sami uklanjati krticu kod kuće jer može biti opasno i dovesti do ozbiljnih komplikacija.
 • Ako primijetite promjene u boji, veličini ili obliku krtice, odmah posjetite dermatologa kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Metode uklanjanja

Postoje različite metode uklanjanja krtica, ali svaka metoda nosi određeni rizik. Navedene su neke od najčešćih metoda uklanjanja krtica i s njima povezani rizici:

 1. Ekscizija krtice:

  • Rizik od infekcije ili krvarenja.
  • Mogući ožiljci nakon postupka.
  • Potrebno je šivanje nakon uklanjanja.
 2. Elektrokoagulacija:

  • Postoji rizik od opekotina ili ožiljaka ako se postupak ne izvodi pravilno.
  • Ova metoda može izazvati osjećaj peckanja ili nelagode tijekom postupka.
 3. Krioterapija:

  • Može uzrokovati bol ili nelagodu tijekom postupka.
  • Postoji rizik od oštećenja okolne kože ili nastanka ožiljka.
  • Potrebno je više sesija za potpuno uklanjanje krtice.
 4. Laser:

  • Rizik od ožiljka, promjene pigmentacije ili infekcije.
  • Moguće je osjećaj pečenja ili nelagode tijekom postupka.
  • Više sesija može biti potrebno za potpuno uklanjanje krtice.

Važno je uzeti u obzir moguće rizike i pažljivo odabrati metodu uklanjanja krtica. Svakako se posavjetujte sa stručnjakom kako biste se informirali o najboljoj metodi za vas i kako biste izbjegli moguće komplikacije.

Prevencija novih krtica

Izbjegavajte izlaganje suncu

Jedan od najvažnijih načina prevencije novih krtica je izbjegavanje izlaganja suncu. Sunčeva svjetlost može uzrokovati pojavu novih krtica na koži. Stoga je važno koristiti kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom i nositi zaštitnu Odjeću i šešir koji štite kožu od sunca.

Redovito pregledavajte kožu

Redoviti pregledi kože mogu pomoći u otkrivanju novih krtica ili promjena na već postojećim krticama. Ako primijetite bilo kakve promjene, kao što su promjene oblika, boje ili veličine krtica, odmah posjetite dermatologa.

Pazite na genetski faktor

Genetski faktor može utjecati na pojavu novih krtica na koži. Ako ste skloni razvoju krtica, posebno obratite pažnju na prethodno navedene mjere prevencije i redovito posjetite dermatologa kako biste se educirali o pravilnoj njezi kože.

Nosite zaštitnu Odjeću

Jedan od načina na koji možete smanjiti izlaganje suncu i tako spriječiti pojavu novih krtica je nošenje zaštitne Odjeće. Koristite duge rukave, hlače i šešir kako biste zaštitili kožu od UV zraka sunca.

Zdrav stil života

Opći zdrav stil života, kao što je uravnotežena prehrana, fizička aktivnost i izbjegavanje pušenja, može imati pozitivan utjecaj na zdravlje kože. Zdrava koža manje je podložna pojavi novih krtica i drugih promjena kože.

You might be interested:  Kako Prepoznati Lažne Eure

Sažetak mjera prevencije novih krtica:
Mjera prevencije Opis
Izbjegavanje izlaganja suncu Koristiti kremu za sunčanje i nositi zaštitnu Odjeću
Redoviti pregledi kože Pregledavati kožu i pratiti promjene na krticama
Paziti na genetski faktor Ako ste skloni krticama, dodatno se educirati o prevenciji
Nositi zaštitnu Odjeću Koristiti zaštitnu Odjeću koja štiti od UV zraka
Zdrav stil života Uravnotežena prehrana, fizička aktivnost i izbjegavanje pušenja

Kako da sami uklonite krticu

Uklanjanje krtica može biti izazov, ali postoje nekoliko metoda koje možete isprobati da sami riješite taj problem. Evo nekoliko savjeta i trikova koje možete koristiti:

1. Metoda iskapanja

 • Izaberite mjesto gdje se krtica najčešće pojavljuje i kopajte rupe oko postojećih rupa koje je iskopala krtica.
 • Kopajte rupe duboko kako biste pronašli krticu, ali budite oprezni da ne oštetite korijenje biljaka koje su ispod tla.
 • Kada pronađete krticu, pažljivo je izvadite i premjestite na drugo mjesto što je dalje moguće od vašeg vrta ili dvorišta.

2. Korištenje repelenata

 • Koristite repelente koji odbijaju krtice i stavljajte ih u rupe koje je iskopala krtica.
 • Postoji veliki broj komercijalnih proizvoda na tržištu koji služe kao repelenti za krtice, a možete ih pronaći u lokalnim poljoprivrednim trgovinama.
 • Slijedite upute proizvođača za upotrebu repelenata kako biste postigli najbolje rezultate.

3. Korištenje zamki za krtice

 • Možete kupiti ili izraditi vlastite zamke za krtice koje će vam pomoći da uhvatite krticu i uklonite je iz vašeg vrta ili dvorišta.
 • Postavite zamke u blizini rupa koje je iskopala krtica i koristite mamac koji će privući krticu.
 • Budite strpljivi i provjeravajte zamke redovito kako biste uhvatili krticu kada je ona unutra. Kada je uhvatite, premjestite je na sigurno mjesto što je dalje moguće.

Uklanjanje krtica može biti težak proces, ali s pravim metodama i strpljenjem možete ih se riješiti. Ako niste sigurni kako pravilno riješiti problem s krticama, možete se obratiti stručnjaku za kontrolu štetnika koji će vam pomoći riješiti taj problem.

Razlike između benignih i zloćudnih krtica

Benigne i zloćudne krtice su dva različita tipa kožnih lezija koje se mogu pojaviti na tijelu. Važno je razumjeti razlike između njih kako biste mogli odrediti je li krtica sigurna ili može predstavljati rizik za zdravlje.

Benigne krtice

Benigne krtice su obično bezopasne i ne predstavljaju prijetnju po zdravlje. Ove vrste krtica su često ravne ili blago izbočene, imaju jednolično smeđe ili tamnosmeđe boje i mogu biti veličine od nekoliko milimetara do centimetra. Benigne krtice obično ne mijenjaju oblik, boju ili veličinu tijekom vremena.

Većina ljudi ima barem nekoliko benignih krtica na tijelu, a one se najčešće pojavljuju na područjima izloženima suncu, poput lica, vrata, ruku i nogu. Benigne krtice su najčešće rezultat nakupljanja pigmenta u stani

FAQ:

Koje su najučinkovitije metode za uklanjanje krtica?

Najučinkovitije metode za uklanjanje krtica uključuju vježbe disanja, primjenu prirodnih sredstava poput ricinusovog ulja ili paste od aspirina, te korištenje krtičnjaka ili specijalnih klopki.

Da li je moguće riješiti se krtica bez upotrebe kemikalija?

Da, potpuno je moguće riješiti se krtica bez upotrebe kemikalija. Postoji nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u uklanjanju krtica, poput primjene jabučnog octa ili češnjaka, te korištenja biljnih ekstrakata i ulja.

Jesu li krtice opasne po zdravlje?

Većina krtica nije opasna po zdravlje. Međutim, neke vrste krtica mogu biti nositelji zaraznih bolesti kao što su kuga ili salmoneloza. Također, krtice mogu izazvati oštećenje travnjaka ili vrtova. U slučaju sumnje ili problema s krticama, preporučuje se konzultirati stručnjaka.

Koliko je vremena potrebno za uklanjanje krtica?

Vrijeme potrebno za uklanjanje krtica može varirati ovisno o odabranim metodama uklanjanja i broju krtica koje treba ukloniti. U nekim slučajevima, uklanjanje krtica može biti gotovo odmah, dok u drugim slučajevima može biti potrebno nekoliko tjedana ili čak mjeseci da bi se postigao željeni rezultat.

Kako spriječiti ponovni rast krtica?

Da bi se spriječio ponovni rast krtica, preporučuje se održavanje vrtova i travnjaka u dobrom stanju, redovito uklanjanje korova, te osiguravanje dobre drenaže tla kako bi se spriječilo zadržavanje vlage i stvaranje povoljnog okruženja za krtice.