Kako se riješiti miševa: tjelovežba i domaći lijekovi | ImeSajta

Kako Se Riješiti Miševa

Kako Se Riješiti Miševa

Miševi su česti gosti u kućama i stanovima, a mnogi se ljudi bore s njihovim neželjenim prisustvom. Bez obzira na to koliko se trudimo održavati higijenu i čistoću, miševi mogu naći načine da se uvuku u naše domove. Srećom, postoje razni načini da se riješimo ovih štetnika, uključujući tjelovežbu i domaće lijekove.

Jedna od najučinkovitijih metoda za rješavanje miševa je tjelovežba. Ova metoda se temelji na postavljanju zamki koje će uhvatiti miševe i spriječiti njihovo daljnje širenje. Postoje različite vrste zamki koje možete koristiti, poput zamki sa zaljepljenom podlogom, žive zamke ili klasičnih mišolovki. Važno je postaviti zamke na mjestima gdje primijetite tragove miševa ili gdje ih često viđate. Također, važno je redovito provjeravati i prazniti zamke kako bi se osiguralo da su učinkovite.

Uz tjelovežbu, možete koristiti i razne domaće lijekove za rješavanje miševa. Jedan od najpopularnijih lijekova je mješavina sode bikarbone i šećera. Možete napraviti ovu mješavinu tako da pomiješate jednaku količinu sode bikarbone i šećera te je rasporedite na mjestima gdje primjećujete tragove miševa. Miševi će jesti mješavinu, ali zbog svoje unutrašnje reakcije na sodu bikarbonu, neće moći preživjeti.

Contents

Kako se riješiti miševa: tjelovežba i domaći lijekovi

Tjelovežba za sprječavanje ulaska miševa u kuću

Jedan od načina da se riješite miševa je sprječavanje njihovog ulaska u kuću. Tjelovežba može biti učinkovita metoda za održavanje miševa podalje od vašeg doma. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 1. Zatvorite sve potencijalne pristupne točke: provjerite pukotine, rupe i pukotine u zgradama i zidovima i popravite ih.
 2. Očistite dvorište i okoliš: uklonite smeće, olupine drveta i druge potencijalne skrovište za miševe.
 3. Koristite dezinfekcijsko sredstvo: redovito čistite svoj prostor dezinfekcijskim sredstvom kako biste uklonili miris hrane koji može privući miševe.
 4. Kupite kućnog ljubimca: mačke i psi mogu biti vrlo učinkoviti u odbijanju miševa iz vašeg doma.

Domaći lijekovi za uklanjanje miševa

Ako već imate miševe u svom domu, možete isprobati neke od sljedećih domaćih lijekova da ih uklonite:

 • Menta: osvježavajući miris mente odbijat će miševe. Stavite mentu u vrećicu ili posudu i postavite je na mjesta gdje primijetite miševe.
 • Soda bikarbona: pomiješajte sodu bikarbonu sa šećerom i postavite smjesu na mjestima gdje primijetite miševe. Kada miš pojede smjesu i popije vodu, soda bikarbona će reagirati s želudčanom kiselinom i uzrokovati smrt miša.
 • Kaplavac: isjecite kaplavac na komade i postavite ih na mjesta gdje primijetite miševe. Kaplavac je prirodni otrov za miševe i pomoći će ih ukloniti iz vašeg doma.

Zaključak

Ako se želite riješiti miševa, važno je poduzeti preventivne mjere kako biste spriječili njihov ulazak u kuću. Tjelovežba može biti učinkovita metoda sprječavanja ulaska miševa. Također možete upotrijebiti domaće lijekove kao što su menta, soda bikarbona i kaplavac kako biste se riješili miševa koji su već unutar vašeg doma.

Preventivne mjere Domaći lijekovi
Zatvoriti pukotine i rupe Menta
Očistiti dvorište i okoliš Soda bikarbona
Koristiti dezinfekcijsko sredstvo Kaplavac
Kupiti kućnog ljubimca

Prirodni načini kako se riješiti miševa

Miševi su česti problem u mnogim domaćinstvima. Oni mogu prouzrokovati oštećenja imovine, širiti bolesti i biti opasni po zdravlje ljudi. Umjesto da koristimo štetne kemikalije i mamce za miševe, postoje i prirodni načini kako se riješiti ovih štetnika.

1. Zaprečite ulazne putove

Prva stvar koju trebate učiniti je da provjerite i popravite sve pukotine, pukotine i rupe u zidovima, podovima i temeljima vašeg doma. Ovo će spriječiti miševe da uđu u vaš prostor.

2. Održavajte higijenu

Čistoća je ključna u borbi protiv miševa. Redovito održavanje čistoće doma će ukloniti izvor hrane i skloništa za miševe. Očistite ostatke hrane, držite hranu u zatvorenim posudama i redovito čistite smeće.

3. Korištenje prirodne repelentne metode

Postoji nekoliko prirodnih dijelova koji mogu odbiti miševe. Možete koristiti ulje metvice ili ulje paprene metvice na mjestima gdje primjećujete miševe. Također, možete koristiti listove lavande, koje miševi ne vole. Stavite ih na mjesta gdje su miševi često vidljivi.

You might be interested:  Kako Napraviti Bolonjez Od Mljevenog Mesa

4. Zamke

Možete napraviti i vlastite zamke za miševe koristeći jednostavne predmete koje već imate kod kuće. Primjerice, možete postaviti ljepljive trake ili okretne posude s hranom kao mamce. Kada miš uđe u zamku, možete ga sigurno ukloniti iz doma.

5. Koristite kućne ljubimce

Mačke i psi su prirodni predatori miševa. Ako imate kućnog ljubimca, posebno mačku, oni mogu pomoći u kontroli miševa. Njihov miris i zvuk mogu odbiti miševe.

6. Angažirajte profesionalce

Ako se miševi nekontrolirano šire i ne možete se riješiti problema sami, možete angažirati profesionalce za kontrolu štetočina. Oni će vam pomoći da se rišite miševa na siguran i učinkovit način.

Koristite ove prirodne načine kako se riješiti miševa kako biste osigurali sigurnost i zdravlje svog doma.

Kako napraviti zamke za miševe kod kuće

1. Zamka od limenke i kanapa

Jedna od najjednostavnijih zamki za miševe može se napraviti od limenke i kanapa. Evo kako:

 1. Uzmite praznu limenku od sokova ili gaziranog pića i isperite je temeljito.
 2. Izrežite mali otvor na jednom kraju limenke, dovoljno velik da miš može ući.
 3. Nabodite komad kanapa ili konca kroz otvor i zavežite ga, tako da stoji uspravno.
 4. Stavite mamac na dno limenke, kao što su komadići sira, žitarice ili čokolada.
 5. Postavite zamku na mjesto gdje primjećujete miševe i čekajte.
 6. Kada miš uđe u limenku kako bi došao do mamca, ona će se prevrnuti i miš će biti uhvaćen unutra.

2. Zamka od plastične boce i tegle

2. Zamka od plastične boce i tegle

Druga jednostavna zamka za miševe može se napraviti od plastične boce i tegle. Slijedite ove korake:

 1. Odrezati vrh plastične boce, tako da dobijete otvorenu “lijehu”.
 2. Odrežite malu rupu na dnu boce i utisnite je u otvor tegle.
 3. Stavite mamac na dno tegle, kao što su komadići hrane ili mrvica.
 4. Postavite zamku na mjesto gdje primjećujete miševe i pričekajte cijelu noć.
 5. Kada miš uđe u otvor boce kako bi došao do mamca, neće moći izaći i bit će uhvaćen unutar tegle.

3. Zamka od ljepila

Zamke od ljepila su učinkovite u hvatanju miševa, ali mogu biti i okrutne. Ako se odlučite za ovu metodu, budite spremni na to da će miš ostati zalijepljen i naći ćete ga živog.

 1. Kupite zamku od ljepila u trgovini ili napravite svoju vlastitu mješavinu ljepila koju možete nanijeti na komad kartona ili plastike.
 2. Stavite mamce na ljepilo koji će privući miševe, kao što su komadi sira, krekera ili voća.
 3. Postavite zamku na mjesto gdje primjećujete miševe.
 4. Kada miš stupi na ljepilo, ostat će na njemu i bit će uhvaćen.
 5. Molimo vas da budete pažljivi i da brzo pronađete način kako osloboditi postavljenog miša, bez da mu nanosite ozljede.

4. Zamka od vode i kante

Ova metoda koristi vodu kako bi uhvatila miševe. Evo kako je napraviti:

 1. Postavite veliku kantu na pod i napunite je vodom do trećine.
 2. Stavite mamac na dno kante, kao što su komadići hrane ili krekera.
 3. Postavite dasku ili rampu koja vodi do vrha kante.
 4. Miš će pokušati doći do mamca, ali će skliznuti i pasti u vodu.
 5. Budite svjesni i brzi ukloniti uhvaćene miševe iz vode kako bi im spriječili utapanje.

Sada kada znate kako napraviti zamke za miševe kod kuće, možete odabrati metodu koja vam najviše odgovara. Budite pažljivi prilikom rukovanja uhvaćenim miševima i uvijek potražite načine kako da ih oslobodite bez ozljeđivanja. U slučaju teške infestacije miševa, možda biste trebali razmotriti pozivanje profesionalnog deratizacijskog servisa. Sretno uhvatite i oslobodite miševe!

Tjelovježba kao efikasan način za suzbijanje miševa

Što je tjelovježba?

Tjelovježba je fizička aktivnost koja uključuje kretanje mišića tijela. Ona ima mnoge zdravstvene benefite i koristi za ljudsko tijelo. Međutim, što se tiče miševa, tjelovježba može biti i efikasan način za suzbijanje njihove prisutnosti u domu. Ključ je u tome da se miševi ne osjećaju ugodno u vašem domu i da nemaju dovoljno hrane i skloništa.

Kako tjelovježba može pomoći u suzbijanju miševa?

Tjelovježba može biti efikasan način za suzbijanje miševa jer pomaže u održavanju čistog i urednog doma. Redovna tjelovježba može smanjiti buku, vibracije i mirise koji privlače miševe. Također, aktivna fizička aktivnost može smanjiti stres kod miševa i smanjiti njihovu potrebu za hranom i skloništem u vašem domu.

Kakve vrste tjelovježbe možete prakticirati?

Postoje mnoge vrste tjelovježbe koje možete prakticirati kako biste suzbili miševe u svom domu. Evo nekih prijedloga:

 • Čišćenje kuće – redovito čišćenje doma može ukloniti mrlje hrane i mirise koji privlače miševe.
 • Brzo hodanje ili trčanje – ova fizička aktivnost može pomoći u održavanju čistog doma i smanjiti broj miševa.
 • Vježbe snage – građenje mišića može pomoći u održavanju čvrstih zidova i ograda koje sprječavaju miševe da uđu u vaš dom.
 • Meditacija – opuštanje i smanjenje stresa mogu smanjiti potrebu miševa za hranom i skloništem.

Zaključak

Tjelovježba može biti efikasan način za suzbijanje miševa u domu. Redovita fizička aktivnost može smanjiti buku, vibracije i mirise koji privlače miševe, te smanjiti njihovu potrebu za hranom i skloništem. Različite vrste tjelovježbe, kao što su čišćenje kuće, brzo hodanje ili trčanje, vježbe snage i meditacija, mogu biti korisne u ovom procesu. Uz redovitu tjelovježbu i primjenu drugih mjera za kontrolu miševa, možete održavati miševe podalje od svog doma.

You might be interested:  Kada Zavrsava Skola 2023

Kako održavati higijenu i spriječiti pojavu miševa

1. Redovito čišćenje

Da biste spriječili pojavu miševa u svom domu, važno je održavati visoku razinu higijene. Redovito čistite svoj dom, posebno kuhinju, kupaonicu i prostorije u kojima se često jede. Isperite posuđe odmah nakon upotrebe, a smeće držite u zatvorenim kantama.

2. Zatvaranje rupa i pukotina

Miševi mogu se lako provući kroz male rupe i pukotine u zidovima i podovima. Inspekcija vašeg doma i brtvljenje ovih otvora može biti učinkovita mjera za sprječavanje ulaska miševa. Koristite žičanu mrežu ili brtvila za zatvaranje rupa i pukotina.

3. Čuvanje hrane

Miševi su privučeni hranom, stoga je važno pravilno čuvati hranu kako biste ih odbili. Držite hranu u čvrsto zatvorenim posudama od metala ili stakla. Također, redovito pregledavajte ostavu i bacajte pokvarene ili istekle namirnice.

4. Održavanje vrta

Ako imate vrt, održavanje higijene u tom području također je važan korak u sprječavanju pojave miševa. Pobrinite se da su smeće i kompostirani materijali smješteni dalje od kuće, kako ne bi privukli miševe. Također, redovito uklanjajte otpad i držite područje oko vrta čistim i urednim.

5. Poziv profesionalnog tima za uklanjanje miševa

Ako unatoč svim preventivnim mjerama primijetite miševe u svom domu, najbolje je pozvati profesionalni tim za uklanjanje miševa. Oni će znati najbolje načine za kontrolu miševa, upotrijebiti sigurne metode i osigurati da se problem ukloni bez rizika za vas ili vaše kućne ljubimce.

Slijedeći ove korake možete održavati visoku razinu higijene u svom domu i spriječiti pojavu miševa. Važno je djelovati brzo ako primijetite znakove miševa i poduzeti mjere kako biste ih se riješili što je prije moguće.

Upotreba domaćih lijekova protiv miševa

Suzevši upotrebu kemikalija, postoji nekoliko domaćih lijekova i ručnih tehnika koje možete isprobati kako biste se riješili miševa u svom domu.

Prirodni odbijači miševa

Postoje neki prirodni mirisi koji miševe odbijaju i sprječavaju ih da ulaze u vaš dom. Možete ih koristiti na sljedeći način:

 • Kapajte nekoliko kapi ulja paprene metvice na krpe i stavljajte ih na mjesta gdje primjećujete miševe. Budite sigurni da su krpe izvan dohvata kućnih ljubimaca ili male djece.
 • Istucane češnjeve bijelog luka možete staviti na ulaze miševa ili na mjesta gdje se obično pojavljuju.
 • Kapi ulja peperminta ili eukaliptusa možete razrijediti u vodi i napraviti sprej kojim ćete poprskati područja koja treba zaštititi od miševa.

Domovi od prirodnih materijala

Odabir domova za miševe koje su izrađene od prirodnih materijala također može biti učinkovit način da ih odvratite od vašeg doma. Evo nekoliko prirodnih materijala koje možete koristiti:

 • Kuglice vate natopljene mentolom ili uljem paprene metvice možete staviti na mjesta gdje primjećujete miševe. Mijenjajte kuglice svakih nekoliko dana.
 • Komadići bakrenih žica postavljeni na ulaze miševa mogu ih odbiti jer ne vole dodirivati bakar.
 • Komadići tkanine natopljeni octom mogu biti postavljeni na mjesta koja treba zaštititi od miševa. Miris octa ih obično odbija.

Domći otrovi za miševe

Ako se miševi već naselili u vašem domu i želite ih se riješiti, možete koristiti nekoliko domaćih otrova koji su sigurniji za okoliš:

 • Mješavina sode bikarbone i šećera može se stavljati na mjesta gdje primjećujete miševe. Miševi jedu smjesu i kasnije će imati problema s varenjem. Budite oprezni da ovu smjesu ne ostavljate na mjestima gdje kućni ljubimci ili djeca mogu dohvatiti.
 • Mješavina gipsa i brašna također može biti učinkovita. Miševi će je pojesti, a kad pije vodu, gips će stvrdnuti u njihovom probavnom sustavu.
 • Peperoncino paprika ili ljute paprike mogu se koristiti kao otrov za miševe. Miševi ne vole oštar okus i miris papra. Možete posipati prah na područja gdje su miševi aktivni.

Važno je napomenuti da domaći lijekovi nisu uvijek 100% učinkoviti i postoji mogućnost da ćete trebati kombinirati nekoliko metoda kako biste se potpuno riješili miševa. Ako imate velik broj miševa ili problem postaje nepodnošljiv, preporučuje se da se obratite profesionalnoj službi za kontrolu štetočina.

Prirodni repelenti za miševe

Menta

Žalfija je poznata po svojim antimikrobnim svojstvima i mirisu koji miševi ne vole. Možete koristiti svježe listove mente na problematičnim područjima kao što su podrumi, tavani ili druga mjesta gdje primjećujete miševe. Također možete koristiti eterično ulje mente i poprskati po kući ili napraviti vrećice od suhih listova koje ćete staviti na mjesta gdje dolaze miševi.

Lavanda

Miševi ne vole miris lavande. Možete koristiti suhe cvjetove lavande i staviti ih na mjesta gdje primjećujete miševe. Također možete koristiti eterično ulje lavande i pomiješati ga s vodom kako biste napravili sprej za prskanje po kući.

Pelargonije

Pelargonije su biljke koje miševi također ne vole. Možete koristiti svježe listove pelargonije i staviti ih na mjesta gdje dolaze miševi, kao što su područja oko ulaznih vrata, prozora i pukotina u zidovima. Također možete koristiti eterično ulje pelargonije i pomiješati ga s vodom za prskanje.

Češnjak

Češnjak ima jak miris koji miševi ne podnose. Možete koristiti svježe češnjeve i staviti ih na mjesta gdje primjećujete miševe. Također možete koristiti češnjak u prahu i posipati ga na problematičnim područjima.

Citrusi

Miševi ne podnose miris citrusa. Možete koristiti koru citrusa i staviti je na mjesta gdje dolaze miševi, kao što su podrumi, tavani ili druga mjesta gdje primjećujete miševe. Također možete koristiti eterično ulje citrusa i poprskati po kući ili napraviti vrećice od suhe kore citrusa koje ćete staviti na mjesta gdje dolaze miševi.

You might be interested:  Što Je Koeficijent Plaće

Kombiniranjem ovih prirodnih repelenata možete efektivno odbiti miševe i održati svoj dom miševima slobodnim. Međutim, važno je napomenuti da ovi repelenti mogu biti manje učinkoviti u slučaju velike populacije miševa u vašem domu. U tom slučaju, možda ćete morati potražiti profesionalnu pomoć da riješite problem s miševima.

Profesionalni načini za eliminaciju miševa

Kazneni otpuhivanje miševa

Kazneno otpuhivanje miševa je jedan od profesionalnih načina za eliminaciju miševa koji je vrlo efikasan. Prilikom ovog postupka se koriste posebni uređaji i tehnike kako bi se miševi uhvatili živi i potom odvedeni dalje od kuće ili objekta.

Korištenje mamaca i otrova

Korištenje mamaca i otrova je još jedan profesionalni način za eliminaciju miševa koji je vrlo učinkovit. Postoji različiti komercijalno dostupni proizvodi i otrovi koji mogu biti postavljeni na mjesta gdje miševi najčešće dolaze. Važno je pažljivo slijediti upute o korištenju i osigurati da se otrov nađe na mjestima koja su izvan dosega djece i kućnih ljubimaca.

Korištenje zamki za hvatanje miševa

Korištenje zamki za hvatanje miševa je još jedan profesionalni način za eliminaciju miševa koji se često koristi. Ove zamke su dizajnirane da uhvate miševe žive, bez nanošenja ozljeda, kako bi se kasnije pušteni na slobodu dalje od kuće ili objekta. Zamke moraju biti pravilno postavljene na mjestima gdje se miševi najčešće prelaze, kao što su prolazi i mjesta s hranom.

Pojačano čišćenje i higijena

Pojačano čišćenje i održavanje higijene prostora također je važan profesionalni način za smanjenje mišje populacije. Često čišćenje, uklanjanje hrane i smeća te sprječavanje pristupa miševa hrani može ih potaknuti da napuste područje. Osim toga, redovno održavanje kuće i objekta može otkriti i popraviti rupe ili otvore kroz koje miševi ulaze.

Profesionalne usluge za suzbijanje miševa

Ako se miševi ne mogu eliminirati upotrebom jednostavnih metoda, uvijek je moguće angažirati profesionalne servise za suzbijanje miševa. Stručnjaci će koristiti specijalizirane metode i tehnike kako bi identificirali izvor problema, izvršili tretmane i ponudili dugoročna rješenja za eliminaciju miševa.

Savjeti za sprečavanje buduće pojave miševa

 • Čuvajte hranu zatvorenu: Miševi su privučeni hranom, tako da je važno da sve namirnice držite u dobro zatvorenim posudama ili vrećicama.
 • Redovno čistite prostor: Čistoća je ključna u sprečavanju pojave miševa. Redovno usisavajte i brišite površine kako biste uklonili mrvice hrane i ostatke koji bi mogli privući miševe.
 • Zatvorite otvore i pukotine: Miševi mogu se provući kroz malene otvore i pukotine. Inspekcijom prostora pronađite i zatvorite sve rupe i pukotine kroz koje bi mogli proći.
 • Primijenite metode zaštite: Možete postaviti zamke za miševe ili koristiti elektronske uređaje za odbijanje. Ove metode mogu biti korisne u sprečavanju ulaska miševa u vaš dom.
 • Održavajte dvorište urednim: Uklonite smeće, držite travu podrezanu i drveće pod kontrolom kako biste smanjili privlačnost dvorišta za miševe.
 • Čuvajte kućne ljubimce: Ako imate kućne ljubimce, važno je čuvati hranu za njih zatvorenu i redovno čistiti njihove posude kako biste smanjili mogućnost privlačenja miševa.
 • Angažirajte profesionalce: Ako imate ozbiljan problem s miševima, možda ćete morati angažirati stručnjake za kontrolu štetočina koji će vam pomoći u rješavanju problema.

FAQ:

Kako se riješiti miševa u kući?

Postoje nekoliko načina kako se riješiti miševa u kući. Jedna od metoda je korištenje zamki za miševe koje se mogu postaviti na strategičnim mjestima. Također, možete koristiti domaće lijekove kao što su mirisni ulošci s eteričnim uljima ili pepermint ulje koje miševi ne vole. Također je važno održavati čistu kuću i često prazniti smeće kako biste održali okolinu manje primamljivom za miševe.

Koje su zamke najučinkovitije za hvatanje miševa?

Postoji nekoliko vrsta zamki koje se mogu korisiti za hvatanje miševa. Najčešće su klasične mrtve zamke za miševe koje sadrže mamac koji privlači miševe. Također postoje i žive zamke koje omogućuju uhvaćenom mišu da ostane živ, tako da kasnije možete osloboditi miša na sigurnom mjestu. Izbor zamke ovisi o vašim preferencijama i uvjetima u kući.

Kako se mogu koristiti domaći lijekovi za rješavanje miševa?

Domaći lijekovi mogu biti korisni za odbijanje miševa iz kuće. Primjerice, mirisni ulošci s eteričnim uljima poput paprene metvice ili pepermint ulje mogu odbijati miševe zbog mirisa koji im smeta. Također, možete koristiti ulje čempresa ili lavande. Ovi mirisi mogu biti nepodnošljivi za miševe i potaknuti ih da napuste prostoriju. Jednostavno stavite nekoliko kapi ulja na pamučnu kuglicu i postavite je na područja gdje su miševi najčešće viđeni.

Koje su još metode prevencije od miševa?

Da biste spriječili miševe da uđu u kuću, važno je održavati čistoću i higijenu. Često prozračujte kuću kako biste spriječili zadržavanje mirisa hrane koji bi mogao privući miševe. Također je važno očistiti sve otpatke i smeće i redovito ga iznijeti. Zatvorite sve rupe, pukotine i otvore koji mogu služiti kao ulaz za miševe. Ako se miševi već nalaze u kući, pokušajte pronaći njihovo gnijezdo i ukloniti ga kako biste spriječili daljnju reprodukciju.

Koliko je opasno imati miševe u kući?

Prisutnost miševa u kući može biti problematična iz nekoliko razloga. Prvo, miševi mogu prenositi bolesti i parazite koji mogu biti opasni za ljudsko zdravlje. Također, miševi mogu napraviti štetu na vašem domu jer žvaču kroz žice, izolaciju i druge materijale. Također, njihov izmet može uzrokovati neugodan miris i dovesti do kontaminacije hrane. Stoga je važno riješiti se miševa čim primijetite njihovu prisutnost.