Kako se riješiti smrdljivog martina na rajčici - Korisni savjeti | NazivSajta

Kako Se Riješiti Smrdljivog Martina Na Rajčici

Kako Se Riješiti Smrdljivog Martina Na Rajčici

Smrdljivi martin je jedan od najčešćih štetnika koji napadaju rajčice. Ovaj insekt, također poznat kao brašnasti kukac, može nanijeti značajne štete usjevu rajčica. Martine se hrane sokovima biljaka i ostavljaju tragove bijelog brašna na listovima rajčice, što može dovesti do oslabljenog rasta i propadanja biljaka. U ovom članku ćemo vam pružiti nekoliko korisnih savjeta kako se riješiti smrdljivog martina na rajčici.

Jedna od metoda koja se preporučuje za suzbijanje smrdljivog martina na rajčici je upotreba prirodnih insekticida. Možete napraviti vlastiti insekticid kod kuće koristeći prirodne sastojke poput sapuna od proizvoda, ulja lavande i tinkture češnjaka. Ovaj insekticid možete jednostavno napraviti miješanjem tih sastojaka i prskanjem biljaka svaka dva tjedna. Ovo će pomoći da se riješite smrdljivog martina i zaštitite vaše rajčice od daljnjih napada.

Također, važno je redovito pregledavati biljke radi otkrivanja simptoma napada smrdljivog martina. Ako primijetite prisutnost traga bijelog brašna na listovima ili insekte samog, odmah reagirajte. Ručno uklonite smrdljive martine sa zaraženih biljaka koristeći rukavice ili druge zaštitne rukavice. Također, preporučuje se uklanjanje zaraženih dijelova biljaka kako bi se spriječilo širenje infekcije. Redovito uklanjanje korova oko biljaka također će pomoći u smanjenju broja smrdljivih martina u vašem vrtu.

Nemate vremena za pripremu insekticida i borbu protiv smrdljivog martina? Možete razmisliti o kupovini komercijalnih insekticida koji su posebno formulirani za borbu protiv smrdljivog martina na rajčicama. Ovi insekticidi su lako dostupni u vrtićima i trgovinama za kućne ljubimce i mogu biti učinkovito rješenje za vaš problem. Pažljivo pročitajte upute prije uporabe i slijedite ih kako biste postigli najbolje rezultate.

Contents

Kako se riješiti smrdljivog martina na rajčici

Smrdljivi martin je vrsta kukca koji se često može naći na rajčicama i drugim biljkama solana. Ovaj mali insekt može prouzročiti ozbiljnu štetu na rajčicama, a također i ispušta neugodan miris zbog kojeg je dobio svoje ime.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako se riješiti smrdljivog martina na rajčicama:

 1. Zaštitite biljke: Pokrijte svoje biljke sa mrežom ili krpom kako biste spriječili martine da dođu i napadaju rajčice.
 2. Ručno uklanjanje: Ako primijetite martine na svojim biljkama, ručno ih uklonite i stavite u posudu s vodom i sapunom kako biste ih neutralizirali.
 3. Biološke metode kontrole: Koristite prirodne neprijatelje martina kao što su gušteri, ptice i bubamare. Ove životinje se hrane martina i mogu vam pomoći da održite populaciju pod kontrolom.
 4. Upotreba kemijskih sredstava: Ako se problem s martina ne može riješiti drugim metodama, možete koristiti insekticide koji su namijenjeni za kontrolu smrdljivog martina. Obratite se stručnjaku za biljnu zaštitu kako biste dobili preporuke o prikladnim proizvodima.

Važno je napomenuti da je važno redovito pregledavati svoje biljke rajčice kako biste na vrijeme primijetili prisustvo martina i poduzeli mjere da ih se riješite. Preduzimanje preventivnih mjera, kao što je pravilna njega biljaka i zdravo okruženje, također je ključno za sprečavanje infekcija martina na biljkama.

Ukratko o smrdljivom martinu
Ime Latinski naziv Opis
Smrdljivi martin Halyomorpha halys Veliki, smeđi kukac s širokim leđima i karakterističnim mirisom.

Nadam se da vam ovi savjeti mogu pomoći da se riješite smrdljivog martina na vašim rajčicama. Slijedite ove smjernice i uživajte u zdravim i ukusnim plodovima rajčice!

Kako prepoznati smrdljivog martina

 • Boja:

  Smrdljivi martin je mali insekt koji se često naziva poput mladog mrava. Obično ima smeđu ili crnu boju tijela, što ga čini teškim za primijetiti na rajčici.

 • Oblik i veličina:

  Smrdljivi martin ima izduženo tijelo duljine oko 5-7 mm. Ima tanka i ravna krila koja prekrivaju veći dio tijela. Može izgledati slično mravima ili stjenicama, ali se razlikuje po svom karakterističnom smradnom izlučevinama.

 • Mirisi i izlučevine:

  Jedan od ključnih znakova smrdljivog martina je njegov smradni miris. Kad je uznemiren ili se osjeća ugroženo, ispušta neugodan miris iz žlijezda na svojim zglobovima. Ova izlučevina može biti teška i oštra, što se može primijetiti na rajčici

 • Ponašanje:

  Smrdljivi martin često se nalazi na površini rajčica, hraneći se njihovim sokovima. Može dovesti do oštećenja plodova i lišća, što može uzrokovati propadanje i gubitak prinosa. Ako primijetite rupice na rajčici ili vidite oštećenja lišća, to može biti znak prisutnosti smrdljivog martina.

You might be interested:  Kako Lijeciti Ciste U Dojkama

Zašto smrdljivi martini napadaju rajčice

Smrdljivi martini (Halyomorpha halys) su jedna od najčešćih vrsta štetočina koje napadaju rajčice. Ovi insekti su poreklom iz Azije, ali su se proširili na mnogim delovima sveta, uključujući i Hrvatsku. Rajčice su posebno privlačne za smrdljive martine zbog svoje slatko-kiselog mirisa.

Postoji nekoliko razloga zašto smrdljivi martini napadaju rajčice:

 1. Ishrana: Smrdljivi martini se hrane sokom iz rajčica. Oni probuše kožu ploda svojim proboscisom i sisaju sokove. Ovo može uzrokovati smanjenje prinosa i kvaliteta rajčica.
 2. Potraga za zaklonom: Smrdljivi martini imaju tendenciju da traže zaklon tokom hladnih zimskih meseci. Rajčice im pružaju odgovarajući prostor za skrivanje.
 3. Razmnožavanje: Rajčice su pogodno mesto za smrdljive martine da se razmnožavaju. Ženke polažu jaja na donju stranu lista ili na plod rajčice, gde se larve razvijaju pre nego što postanu odrasli insekti.

Smrdljivi martini mogu predstavljati značajan problem za proizvođače rajčica. Oni mogu prouzrokovati smanjenje prinosa i kvaliteta plodova, kao i širenje bolesti. Da biste se rešili ovih štetočina, preporučuje se primena integrisanog sistema upravljanja štetnim organizmima, koji uključuje prskanje insekticidima i upotrebu zamki za smrdljive martine.

Kako spriječiti napad smrdljivih martinov

Smrdljivi martin je mali insekt koji napada rajčice i druge biljke. Njegovo prisustvo može uzrokovati oštećenja na vašim biljkama i smanjiti prinos. Evo nekoliko korisnih savjeta kako spriječiti napad smrdljivih martinov.

1. Redovito provjeravajte svoje biljke

Redovito pregledavajte svoje biljke kako biste uočili rane znakove napada smrdljivih martinov. Obratite pažnju na listove i plodove biljaka.

2. Uklonite zaražene dijelove biljke

Ako primijetite zaražene dijelove biljke, odmah ih uklonite i uništite. To će pomoći u sprječavanju širenja infekcije na druge dijelove biljke.

3. Koristite prirodne repelente

Postoje prirodni repelenti koji mogu odbijati smrdljive martinove. Primjerice, možete koristiti esencijalna ulja lavande, naranče ili eukaliptusa. Nanesite malu količinu ulja na listove biljke kako biste odbili insekte.

4. Koristite mreže za zaštitu biljke

Postavite mreže za zaštitu oko biljke kako biste spriječili ulazak smrdljivih martinov. Mreže će odbiti insekte i zaštititi vaše biljke od oštećenja.

5. Održavajte biljke zdravima

Jake i zdrave biljke su manje osjetljive na napade smrdljivih martinov. Pravilno njegujte biljke pravilnim zalijevanjem, gnojidbom i uklanjanjem korova kako bi bile otpornije na insekte.

6. Pripazite na susjedne biljke

Martinovi se mogu kretati s biljke na biljku. Pripazite na biljke u blizini koje bi mogle biti zaražene i poduzmite mjere kako biste spriječili širenje.

7. Kontrolirajte populaciju korisnih insekata

Korisni insekti poput bubamara i pauka mogu se hraniti smrdljivim martinovima. Stvorite okoliš koji će privući ove korisne insekte kako bi vam pomogli u suzbijanju populacije smrdljivih martinov.

Slijedeći ove savjete, možete spriječiti napad smrdljivih martinov i očuvati zdravlje svojih biljaka.

Prirodni načini suzbijanja smrdljivih martina

Smrdljive martine su mali insekti koji mogu uzrokovati štetu na rajčicama i drugim biljkama. Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina da se ovi insekti suzbiju, bez upotrebe hemijskih sredstava.

1. Upotreba insekatskih sapuna

Insekatski sapun je prirodno sredstvo koje može pomoći u suzbijanju smrdljivih martina. Ovaj sapun se može napraviti od prirodnih sastojaka kao što su natrijum lauril sulfat i voda. Sapun se nanosi prskanjem po biljkama i pomaže u uklanjanju insekata.

2. Upotreba mehaničkih metoda

Jedna od metoda suzbijanja smrdljivih martina je mehaničko uklanjanje insekata. To može biti ručno sakupljanje i uništavanje insekata ili postavljanje mrežica kako bi se sprečilo njihovo ulazak na biljke.

3. Korištenje prirodnih neprijatelja

Smrdljive martine imaju prirodne neprijatelje koji se hrane njima. Neke od ovih životinja su bubamare i paukovi. Možete pokušati privući ove prirodne neprijatelje u svoj vrt, sadnjom cvijeća koja ih privlači.

4. Korišćenje mirisnih biljaka

Neki mirisi mogu odbiti smrdljive martine. Možete iskoristiti ovu činjenicu i posaditi mirisne biljke kao što su nana, lavanda ili bosiljak u blizini rajčica kako biste odbili ove insekte.

5. Zadržavanje vrta čistim

Jedan od načina za suzbijanje smrdljivih martina je održavanje vrta čistim i uklanjanje mrtvih biljaka i otpada. Smrdljive martine se često sakrivaju u lišću i otpadu, stoga redovno čišćenje vrta može pomoći u smanjenju njihove populacije.

Kemijska sredstva za uklanjanje smrdljivih martina

Smrdljiva martin je insekt koji se često javlja na rajčici. Ova vrsta martina ostavlja neugodan miris koji se može proširiti na druge plodove i povrće u blizini. Srećom, postoji nekoliko kemijskih sredstava koja se mogu koristiti za uklanjanje smrdljivih martina i smanjenje njihovog broja.

You might be interested:  Kako Smršaviti 5 Kg

1. Insekticidi

Jedno od najčešćih kemijskih sredstava za uklanjanje smrdljivih martina su insekticidi. Postoji nekoliko vrsta insekticida koji se mogu koristiti za tretiranje rajčica kako bi se eliminirale ove štetočine. Prije upotrebe insekticida, važno je pročitati upute za upotrebu i slijediti ih pažljivo kako biste osigurali sigurnost i učinkovitost tretmana.

2. Piretroidi

2. Piretroidi

Piretroidi su još jedna opcija za uklanjanje smrdljivih martina. Ovi insekticidi djeluju na živčani sustav insekata, sprječavajući ih da se hrane i razmnožavaju. Piretroidi su dostupni u obliku sprejeva i prašaka i mogu se primijeniti izravno na biljke ili koristiti za stvaranje barijera oko vrta kako bi se spriječio ulazak smrdljivih martina.

3. Ulje neema

Ulje neema je prirodno ulje koje se dobiva iz sjemenki neemovog drveta. Ovo ulje ima insekticidna svojstva i može se koristiti za suzbijanje smrdljivih martina. Da biste koristili ulje neema, pomiješajte ga s vodom i napravite sprej koji ćete raspršiti po rajčicama. Važno je redovito prskati biljke kako biste osigurali učinkovitost tretmana.

4. Fosforne kiseline

Fosforne kiseline su još jedno kemijsko sredstvo koje se može koristiti za uklanjanje smrdljivih martina. Ova kiselina djeluje na izlučivanje želučane kiseline kod insekata, što rezultira njihovim brzim uginućem. Fosforne kiseline su obično dostupne u obliku tekućih koncentrata s uputama za miješanje. Važno je slijediti upute za upotrebu kako biste pravilno koristili ovo kemijsko sredstvo.

Ime sredstva Vrsta Način primjene
Insekticidi Kemijsko sredstvo Sprej ili prašak
Piretroidi Kemijsko sredstvo Sprej ili barijera
Ulje neema Prirodno sredstvo Sprej
Fosforne kiseline Kemijsko sredstvo Tekući koncentrat

Važno je napomenuti da je prilikom korištenja bilo kojeg kemijskog sredstva važno slijediti upute za upotrebu i voditi računa o sigurnosti. Također, preporučuje se redovito pregledavati biljke kako biste otkrili moguće infestacije i poduzeli mjere što je prije moguće kako biste spriječili širenje smrdljivih martina.

Redovna njega rajčica kao prevencija napada smrdljivih martina

Smrdljivi martin je česta štetočina koja napada rajčice. Međutim, redovna njega rajčica može pomoći u sprečavanju napada i održavanju zdravog i produktivnog bilja.

1. Sprečavanje prekomjernog zalijevanja

Smrdljivi martin voli vlažne uvjete, stoga je važno izbjegavati prekomjerno zalijevanje rajčica. Zemlju treba zalijevati samo kada je potrebno – kada je gornji sloj zemlje suh na dodir. Također, treba izbjegavati zalijevanje lišća biljke kako bi se smanjila vlažnost i sprječavala pojava štetočina.

2. Uklanjanje korova i ostalog biljnog otpada

Korov i ostali biljni ostaci oko rajčica mogu služiti kao sklonište i izvor hrane za smrdljive martine. Stoga je važno redovito uklanjati korov i ostali biljni otpad kako bi se smanjio broj štetočina.

3. Primjena prirodnih sredstava

Postoje različiti prirodni preparati koji mogu pomoći u odvraćanju smrdljivih martina od rajčica. Na primjer, mješavina vode i sapuna može se koristiti za prskanje biljaka. Također, biljni mirisi poput bosiljka, lavande i nevena mogu odbiti ove štetočine. Biljke s tim mirisima mogu se posaditi u blizini rajčica kako bi se stvorila barijera od smrdljivih martina.

4. Primjena organskog gnojiva

Rajčice koje su dobro gnojene i zdrave manje su osjetljive na napade smrdljivih martina. Stoga je važno redovito primjenjivati organsko gnojivo kako bi se biljke održavale zdravima i otpornima na štetočine.

5. Povremeno pregledavanje biljaka

Važno je redovito pregledavati rajčice kako bi se pravovremeno primijetili znakovi napada smrdljivih martina. Ako se primijeti prisutnost štetočina, treba ih odmah ručno ukloniti i uništiti kako bi se spriječilo daljnje širenje.

Slijedeći ove savjete i redovito njegujući rajčice, možete smanjiti rizik od napada smrdljivih martina i održati zdravo bilje koje će vam donijeti obilan urod rajčica.

Kako ukloniti smrdljive martine s rajčica

Smrdljive martine, poznate i kao smrdljive senzore, su mali insekti koji se hrane sokom krtole rajčice. Oni mogu izazvati oštećenje lišća i plodova rajčica. Problem smrdljivih martina može biti frustrirajuć, ali postoje neke metode koje možete koristiti kako biste ih se riješili.

1. Ručno uklanjanje

Jedan od načina da se riješite smrdljivih martina je ručno uklanjanje. Ovo može biti malo vremenski zahtjevno, ali je vrlo efikasno. Pregledajte svoje biljke rajčice i pažljivo uklonite sve martine koje vidite. Možete ih ruinirati papirnom maramicom ili ih jednostavno baciti u posudu s vodom.

2. Prirodni neprijatelji

Smrdljive martine imaju prirodne neprijatelje koji ih mogu kontrolirati. Prepoznaju ih golubovi, lastavice, pikapolonice i druge korisne vrste insekata. Ako imate te životinje u vašem okolišu, potaknite njihovo zadržavanje u blizini vaših biljaka. Na taj način će se njihov broj prirodno smanjiti.

3. Korištenje insekticida

Ako ručno uklanjanje nije dovoljno učinkovito ili ako imate veliki broj smrdljivih martina, možete razmotriti korištenje insekticida. Odaberite insekticid koji je pogodan za upotrebu na rajčicama i slijedite upute za primjenu. Budite oprezni da ne oštetite i druge korisne insekte i biljke u vašem vrtu.

4. Fizičke barijere

Jedan od načina da se spriječi dolazak smrdljivih martina na vaše biljke rajčice je postavljanje fizičkih barijera kao što su mreže ili pokrivači. To može spriječiti pristup insektima i zaštititi vaše biljke od oštećenja.

5. Redovito održavanje

Redovito održavanje vrta može pomoći u sprječavanju infestacije smrdljivih martina. Redovito uklanjanje mrtvih biljaka, korova i lišća može smanjiti broj mjesta na kojima se martine mogu skriti i razmnožavati.

You might be interested:  Kada Piti Zeleni Čaj

Kada se suočite s problemom smrdljivih martina na rajčicama, važno je biti uporan i primijeniti odgovarajuće metode. Kombinacija različitih pristupa može biti najučinkovitija za uklanjanje ovih dosadnih insekata i zaštitu vaših biljaka.

Korisni savjeti za sprečavanje napada smrdljivih martina na rajčice

Smrdljive martinke, poznate i kao smrdibube, su insekti koji mogu uzrokovati veliku štetu na rajčicama. Da biste spriječili napad smrdljivih martina na vaše rajčice, slijedite ove korisne savjete:

1. Pokrijte rajčice mrežom protiv insekata

Postavite mrežu protiv insekata preko svojih rajčica kako biste spriječili smrdljive martine da dođu do njih. Mreža će ih fizički odbiti i spriječiti njihov ulazak.

2. Koristite prirodne insekticide

Upotrijebite prirodne insekticide koji su specifično formulirani za suzbijanje smrdljivih martina. Ovi insekticidi su sigurni za okoliš i mogu ubiti smrdljive martine bez nanošenja štete na vašim rajčicama.

3. Redovito uklanjajte korov

Korov može biti skrovište za smrdljive martine i poslužiti im kao izvor hrane. Redovito uklanjajte korov iz okoline vaših rajčica kako biste smanjili rizik od napada.

4. Uklonite zaraženo bilje

Ako primijetite da su neke biljke u blizini vaših rajčica zaražene smrdljivim martinama, odmah ih uklonite. To će smanjiti broj smrdljivih martina u blizini vaših rajčica i smanjiti rizik od napada.

5. Održavajte zdravo tlo

Zdravo tlo može poboljšati otpornost vaših rajčica na napad smrdljivih martina. Redovito dodajte organsku tvar u tlo kako biste poboljšali njegovu kvalitetu i potencijalno smanjili rizik od napada.

6. Promovirajte prirodne neprijatelje smrdljivih martina

Promovirajte prisutnost prirodnih neprijatelja smrdljivih martina u vašem vrtu, kao što su ptice ili žabe. Ti prirodni neprijatelji mogu se hraniti smrdljivim martina i smanjiti njihovu populaciju.

Slijedeći ove korisne savjete, možete smanjiti rizik od napada smrdljivih martina na vaše rajčice i sačuvati svoj usjev.

NazivSajta – stručni savjeti za vrtlare i uzgajivače

Kako se riješiti smrdljivog martina na rajčici

Smrdljivi martin je jedan od najčešćih problema s kojima se vrtlari susreću pri uzgoju rajčica. Ove male zelene bube iz roda smrdljivih insekata mogu prouzročiti ozbiljnu štetu na vašim biljkama i ugroziti vaš urod. Evo nekoliko stručnih savjeta kako se riješiti smrdljivog martina na rajčicama:

 • Pažljivo pregledajte biljke: Redovno provjeravajte svoje biljke rajčice kako biste uočili znakove prisutnosti smrdljivog martina. Ove bube često ostavljaju tragove žućenja, pucanja kože i oznaka u obliku malih crnih točkica na zaraženim rajčicama.
 • Ručno uklonite martine: Ako primijetite prisutnost smrdljivog martina, pažljivo ga uklonite rukom. To možete učiniti tako da nosite rukavice i nježno ga uklonite s biljke. Pazite da ne pritisnete bube, jer to može uzrokovati da puste svoj neugodan miris.
 • Upotrijebite insekticid: Ako je infestacija smrdljivim martinom ozbiljna i ručno uklanjanje nije dovoljno, možete upotrijebiti insekticid. Postoje različiti insekticidi koji su učinkoviti protiv smrdljivog martina. Pažljivo pročitajte upute na proizvodu i slijedite ih kako biste osigurali sigurnu primjenu i maksimalnu učinkovitost.
 • Prirodne metode: Ako želite izbjeći korištenje kemikalija, postoje prirodne metode za suzbijanje smrdljivog martina. Primjerice, možete koristiti prirodne insekticide poput insekatskog sapuna ili insekticidnog ulja na bazi biljaka. Također možete isprobati razne domaće mješavine poput češnjaka, crvene paprike i vode koje možete prskati na biljke rajčice.

Slijedeći ove stručne savjete, možete se učinkovito riješiti smrdljivog martina na rajčicama i osigurati zdrav rast i razvoj vašeg usjeva. Sretno vrtnarenje!

FAQ:

Koje su najčešće metode za rješavanje smrdljivog martina na rajčici?

Najčešće metode za rješavanje smrdljivog martina na rajčici uključuju ručno uklanjanje insekata, upotrebu insekticida i prirodnih sredstava kao što su biljni sprejevi ili sapunica.

Kako ručno ukloniti smrdljivog martina s rajčice?

Ručno uklanjanje smrdljivog martina s rajčice može se obaviti tako da se rukom ili pincetom uhvati insekt i odstrani s biljke. Važno je biti nježan kako bi se izbjeglo oštećenje rajčice.

Koji insekticidi su najbolji za eliminaciju smrdljivog martina na rajčici?

Nekoliko insekticida može biti učinkovito u eliminaciji smrdljivog martina na rajčici, kao što su piretrin i malation. Važno je pažljivo pročitati upute na proizvodu i pridržavati se preporučene doze i sigurnosnih mjera prilikom upotrebe.

Kako pripremiti prirodni biljni sprej za suzbijanje smrdljivog martina?

Prirodni biljni sprej može se pripremiti tako da se nekoliko češnjeva češnjaka ili žaruljica luka samljeveno i napuni vodom te ostavi da odstoji preko noći. Zatim se tekućina procijedi i prelije u bočicu s raspršivačem. Ovaj sprej može se koristiti za prskanje rajčica i odbijanje smrdljivog martina.

Postoji li neka prirodna sapunica koja može pomoći u rješavanju smrdljivog martina na rajčici?

Da, prirodna sapunica može biti učinkovita za suzbijanje smrdljivog martina na rajčici. Sapunica se može napraviti tako da se u malo vode otopi par kapi tekućeg sapuna bez mirisa. Ova smjesa se zatim može koristiti za prskanje rajčica i uklanjanje smrdljivog martina.

Koji su drugi korisni savjeti za suzbijanje smrdljivog martina na rajčici?

Osim ručnog uklanjanja, upotrebe insekticida, biljnih sprejeva i sapunice, neki drugi korisni savjeti za suzbijanje smrdljivog martina na rajčici uključuju redovitu kontrolu i pregled biljaka, primjenu prirodnih neprijatelja kao što su bubamare, provjetravanje staklenika i izbjegavanje prekomjernog gnojenja rajčica.