Kako se riješiti žgaravice - prirodni tretmani i saveti

Kako Se Riješiti Žgaravice

Kako Se Riješiti Žgaravice

Žgaravica je stanje koje se javlja kada se kiselina iz želuca diže prema jednjaku, što može izazvati neugodan osećaj pečenja i nelagodnosti. Iako žgaravica može biti prilično neugodna, postoji nekoliko prirodnih tretmana i saveta koji mogu pomoći u njenom lečenju.

Jedan od najefikasnijih prirodnih tretmana za žgaravicu je promena načina ishrane. Izbegavanje masne, pikantne i pržene hrane, kao i alkohola i kafe, može smanjiti simptome žgaravice. Takođe je važno jesti manje obroke i izbegavati prejedanje.

Takođe se preporučuje izbegavanje pušenja i nošenje odeće koja ne stiska trbuh, kako bi se smanjio pritisak na stomak. Takođe je važno voditi računa o položaju tela tokom spavanja. Pokušajte spavati na levom boku, što može sprečiti vraćanje kiseline iz želuca prema jednjaku.

Uz promene načina ishrane, postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u lečenju žgaravice. Đumbir, sok od aloe vere, soda bikarbona i jabukovo sirće su neki od sastojaka koji se često koriste u prirodnim tretmanima žgaravice.

Napomena: Pre primene bilo kog prirodnog tretmana ili saveta, važno je konsultovati se sa stručnjakom ili lekarom. Žgaravica može biti simptom ozbiljnijih stanja, poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili peptičkog ulkusa.

U svakom slučaju, žgaravicu je moguće kontrolisati i lečiti, kako prirodnim putem, tako i uz pomoć lekova. Sledenje savetima o promeni ishrane, izbegavanje pušenja i alkohola, kao i održavanje zdrave telesne mase, mogu smanjiti rizik od žgaravice. Ako simptomi persistiraju, važno je posetiti lekara radi dalje dijagnostike i lečenja.

Contents

Prirodni lekovi za žgaravicu

Žgaravica je neugodan simptom koji može uzrokovati nelagodu nakon obroka. Srećom, postoje razni prirodni lekovi i tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju žgaravice bez upotrebe lekova. U nastavku su neke od najpopularnijih prirodnih lekova za žgaravicu:

1. Đumbir

Đumbir je poznat po svojim antiupalnim svojstvima i može pomoći u ublažavanju simptoma žgaravice. Možete koristiti sveži đumbir tako što ćete ga dodati u čaj ili ga koristiti u kuvanim jelima.

2. Sok od aloje

Sok od aloje je poznat po svojoj sposobnosti da umiri iritirani stomak i ublaži simptome žgaravice. Dovoljno je popiti čašu soka od aloje kako bi se osetilo olakšanje.

3. Jabučni sirće

Jabučno sirće ima pH vrednost koja može pomoći u neutralizaciji želudačne kiseline. Pomešajte kašičicu jabučnog sirćeta sa čašom vode i popijte pre ili posle obroka kako biste ublažili simptome žgaravice.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za žgaravicu. Dodajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode i popijte da biste smanjili želudačnu kiselinu i ublažili simptome.

5. Kamomil

Kamomil je poznat po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u ublažavanju žgaravice. Napravite čaj od kamilice i pijte ga nekoliko puta dnevno kako biste smanjili simptome.

6. Pijenje više vode

Dehidracija može pogoršati simptome žgaravice, pa je važno piti dovoljno vode tokom dana. Voda može pomoći u razređivanju želučne kiseline i smanjivanju simptoma žgaravice.

Pre nego što počnete koristiti prirodne lekove za žgaravicu, uvek se konsultujte sa lekarom kako biste bili sigurni da su odabrani tretmani bezbedni i odgovarajući za vas.

Dijetalne promene za sprečavanje žgaravice

Žgaravica je vrlo neugodan simptom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja može biti uzrokovana lošom probavom ili slabom funkcijom donjeg ezofagealnog sfinktera (LES). Jedan od načina da se smanji rizik od žgaravice je promena ishrane. Evo nekoliko dijetetskih promena koje mogu pomoći u sprečavanju žgaravice:

Izbegavajte kisele namirnice

Neki ljudi imaju veću osetljivost na kisele namirnice koje mogu izazvati žgaravicu i gorušicu. Izbegavajte namirnice poput citrusa, paradajza, alkohola, kisa i kisele hrane kao što su sokovi, umaci i prelive.

Pripazite na masnu hranu

Masna hrana može izazvati opuštanje LES-a i usporiti probavu, što povećava rizik od žgaravice. Izbegavajte prženu hranu, prerađenu hranu bogatu mastima (hamburgeri, pomfrit) i hranu bogatu zasićenim mastima (maslac, sirevi).

Umanjite unos kofeina

Kofein može iritirati želudac i izazvati povećanu proizvodnju želudačne kiseline. Smanjite unos kafe, čaja, gaziranih pića i energetskih napitaka.

Izbegavajte gazirana pića i alkohol

Gazirana pića mogu povećati količinu gasa u želucu i izazvati pritisak na ezofagealni sfinkter. Slično tome, alkohol može opustiti LES i izazvati višak kiseline.

Pazite šta jedete pre spavanja

Pokušajte jesti najmanje 2-3 sata pre spavanja kako biste dali dovoljno vremena svom želucu da se prazni. Izbegavajte teške obroke pre spavanja i ležanje odmah nakon obroka.

Prilagodite veličinu porcija

Veliki obroci mogu pritisnuti želudac i povećati pritisak na ezofagealni sfinkter. Pokušajte jesti male, česte obroke kako biste olakšali varenje i sprečili žgaravicu.

Pazite na svoju težinu

Prekomerna težina može povećati pritisak na stomak i donji deo jednjaka, što povećava rizik od žgaravice. Pokušajte održavati zdravu težinu kroz ishranu i vežbanje kako biste smanjili simptome žgaravice.

Uz prilagođavanje ishrane, takođe je važno posavetovati se sa lekarom ili nutricionistom kako biste dobili pravilan medicinski savet o sprečavanju žgaravice i GERB-a.

Izbjegavanje izazivača žgaravice

Ishrana

Izbjegavanje određenih namirnica može pomoći u smanjenju simptoma žgaravice. Ovdje su neke namirnice koje je najbolje izbjegavati:

 • Ljuta hrana: paprika, feferoni, čili
 • Kiselina: agrumi (limun, narandža), paradajz, salsa, umaci od rajčice
 • Masna hrana: pržena hrana, maslac, ulje, punomasni mliječni proizvodi
 • Kofein: kafa, čaj, energetska pića, čokolada
 • Alkohol
 • Pržena hrana

Navike i aktivnosti

Pored promjene ishrane, možete pokušati slijediti ove savjete kako biste smanjili simptome žgaravice:

 • Jedite manje obroke i izbjegavajte prejedanje
 • Ne jedite najmanje 2 sata prije spavanja
 • Pazite na svoju težinu i vodite računa o tjelesnoj aktivnosti
 • Smanjite stres koliko je to moguće
 • Izbjegavajte pušenje

Lijekovi i suplementi

Uz ove preporuke, također možete razmotriti korištenje određenih lijekova ili dodataka prehrani za smanjenje simptoma žgaravice. Prije upotrebe, svakako se posavjetujte s ljekarom ili farmaceutom. Oni mogu preporučiti odgovarajući tretman koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Vježba

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u prevenciji žgaravice. Pokušajte uključiti fizičku aktivnost u svoju svakodnevnu rutinu, kao što je hodanje, vožnja bicikla ili plivanje.

Različiti načini da se smanji stres

Stres može biti vrlo štetan za naše zdravlje i dobrobit, ali postoje različite tehnike koje nam mogu pomoći da smanjimo stres i osjećamo se bolje. Evo nekoliko načina kako možete smanjiti stres u svakodnevnom životu:

1. Vježbajte redovito

Redovita tjelesna aktivnost poput šetnje, trčanja ili joge može biti vrlo korisna u smanjenju stresa. Vježbanje pomaže oslobađanju endorfina, hormona sreće, koji mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti stres.

2. Duboko disanje

2. Duboko disanje

Jednostavna tehnika dubokog disanja može biti vrlo učinkovita u smanjenju stresa. Dovoljno je da duboko udahnete kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnete kroz usta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta kako biste se opustili i smirili.

3. Posvetite vrijeme sebi

Iako je lako zaboraviti na svoje potrebe i želje, važno je posvetiti vrijeme sebi kako biste se opustili i smanjili stres. Možete se opustiti uz omiljenu knjigu, gledajući film, kroz meditaciju ili neku drugu aktivnost koja vam donosi zadovoljstvo.

4. Družite se s voljenim osobama

4. Družite se s voljenim osobama

Provoditi vrijeme s voljenim osobama može biti vrlo učinkovito u smanjenju stresa. Razgovor i podrška bližnjih mogu pomoći da se osjećate bolje i da se riješite napetosti i stresa.

5. Ograničite unos kofeina

Kofein može povećati razinu stresa i uzrokovati tjeskobu, pa je važno ograničiti unos kave, čaja, energetskih pića i drugih napitaka koji sadrže kofein.

6. Organizirajte se

Nered i haos u vašem okruženju mogu dodatno povećati stres. Organizirajte svoje vrijeme i prostor kako biste se osjećali sigurnije i mirnije.

7. Razvijte hobi

Razvijanje hobija i bavljenje aktivnostima koje volite može biti izvrstan način za smanjenje stresa. Pronađite nešto što vam donosi zadovoljstvo kao što je slikanje, kuhanje, ples ili bilo koja druga aktivnost koja vas ispunjava.

Uz ove tehnike, važno je napomenuti da je individualno što može najbolje funkcionirati za svaku osobu. Važno je eksperimentirati s različitim metodama kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara. Ako se osjećate preplavljeni stresom, preporučuje se potražiti stručnu pomoć.

Fizička aktivnost kao prevencija žgaravice

Fizička aktivnost može biti vrlo korisna u prevenciji žgaravice. Redovna tjelovježba pomaže u održavanju zdravog tjelesnog i probavnog sustava, čime se smanjuje rizik od žgaravice. Postoji nekoliko načina na koje fizička aktivnost može pomoći u sprječavanju problema s žgaravicom:

Jačanje mišića trbuha

Jake trbušne mišiće mogu pomoći u održavanju normalnog pritiska u želucu i jednjaku. Kada su ti mišići slabi, pritisak u želucu se može povećati, što može dovesti do refluksa želučane kiseline i žgaravice. Redovito vježbanje trbušnih mišića, kao što su trbušnjaci ili plank, može pomoći u održavanju mišića jakima i smanjiti rizik od žgaravice.

Promicanje zdrave tjelesne težine

Višak kilograma može povećati pritisak na želudac i jednjak, što može doprinijeti žgaravici. Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju rizika od prekomjernog pritiska na probavni sustav.

Poboljšanje probave

Fizička aktivnost može potaknuti probavu. Povećan protok krvi i poboljšana cirkulacija mogu pomoći u efikasnijoj probavi hrane. Ovo može pomoći u sprječavanju probavnih smetnji, uključujući žgaravicu.

Smanjenje stresa

Redovita tjelovježba može smanjiti razinu stresa i tjeskobe, što može pridonijeti smanjenju simptoma žgaravice. Stalni stres može pojačati simptome žgaravice, pa vježbanje može biti korisno za opuštanje tijela i uma.

Uz brojne druge prednosti za zdravlje, fizička aktivnost može biti važan dio prevencije žgaravice. Preporučuje se provoditi najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti većinu dana u tjednu kako bi se postigla najbolja korist za zdravlje probavnog sustava.

Prirodni lekovi za trenutno olakšanje žgaravice

1. Žvakanje đumbira

Đumbir je poznat po svojim antiupalnim svojstvima i može pomoći u smanjenju želudačne kiseline koja uzrokuje žgaravicu. Jedan od načina da se konzumira đumbir je žvakanje male količine svježeg đumbira. To može pomoći u smirivanju žgaravice i smanjenju nelagode.

2. Pijenje kamilice

Kamilica je biljka koja ima umirujuće svojstvo i može pomoći u smanjenju želučane kiseline. Pripremite šalicu čaja od kamilice i polako je pijte. Ovo može pomoći u smirivanju žgaravice i smanjenju nelagode.

3. Sok od aloe vere

Aloe vera je biljka koja ima umirujući učinak na želudac i može pomoći u ublažavanju simptoma žgaravice. Pijenje soka od aloe vere može pomoći u smirivanju želučane kiseline i smanjenju nelagode. Preporučuje se konzumiranje soka od aloe vere prije obroka ili kada se pojavi žgaravica.

4. Izbjegavanje masne hrane

Masna hrana može izazvati žgaravicu jer uzrokuje povećanu proizvodnju želudačne kiseline. Izbjegavajte masnu hranu, poput pržene hrane, brze hrane i masnih mliječnih proizvoda, kako biste smanjili simptome žgaravice.

5. Pijenje vode

Puno pijenje vode može pomoći u razblaživanju želudačne kiseline i smanjenju simptoma žgaravice. Pijte gutljaje vode tijekom cijelog dana kako biste održali hidraciju i ublažili žgaravicu.

6. Izbjegavanje alkohola i gaziranih pića

Alkohol i gazirana pića mogu povećati proizvodnju želudačne kiseline i pogoršati simptome žgaravice. Izbjegavajte konzumiranje alkohola i gaziranih pića kako biste smanjili žgaravicu.

7. Postavljanje uzglavlja kreveta

Ako često patite od žgaravice tijekom noći, pokušajte podići uzglavlje kreveta. Postavljanje uzglavlja kreveta tako da je viši od ostatka kreveta može pomoći u sprječavanju povratka želučane kiseline u jednjak i smanjenju simptoma žgaravice.

Prirodni lekovi za trenutno olakšanje žgaravice
Lek Opis
Žvakanje đumbira Đumbir smanjuje želudačnu kiselinu i olakšava žgaravicu.
Pijenje kamilice Kamilica ima umirujući učinak na želudac i smanjuje želučanu kiselinu.
Sok od aloe vere Aloe vera ublažava simptome žgaravice i smiruje želudac.
Izbjegavanje masne hrane Masna hrana uzrokuje povećanu proizvodnju želudačne kiseline i žgaravicu.
Pijenje vode Puno pijenje vode razblažuje želudačnu kiselinu i smanjuje žgaravicu.
Izbjegavanje alkohola i gaziranih pića Alkohol i gazirana pića povećavaju proizvodnju želudačne kiseline i pogoršavaju žgaravicu.
Postavljanje uzglavlja kreveta Elevacija uzglavlja kreveta smanjuje povrat želučane kiseline u jednjak.

Saveti za spavanje kako bi se smanjila žgaravica noću

 1. Izbjegavajte jelo i piće neposredno prije spavanja

  Pokušajte jesti najmanje 2-3 sata prije spavanja kako biste omogućili probavnom sistemu da se smiri prije nego što legnete. Izbjegavajte tešku hranu i pikantne obroke, kao i kofein i alkohol, koji mogu izazvati žgaravicu.

 2. Promijenite položaj spavanja

  Pokušajte spavati s izdignutom glavom. Možete koristiti jastuk za podizanje gornjeg dijela tijela ili podmetače ispod kreveta kako biste nagnuli cijeli krevet prema gore. Ova promjena položaja može pomoći u sprječavanju ‘vraćanja’ kiseline iz želuca.

 3. Izbjegavajte preuske spavaće odjeće

  Nosite udobnu, labavu odjeću koja neće pritiskati trbuh. Preuska odjeća može vršiti pritisak na želudac i pogoršati žgaravicu.

 4. Izbjegavajte ležanje odmah nakon obroka

  Pokušajte se ne leći odmah nakon obroka. Umjesto toga, prošetajte malo ili obavite blagu fizičku aktivnost kako biste pomogli probavi i smanjili rizik od žgaravice.

 5. Izbjegavajte stres prije spavanja

  Stres može pogoršati simptome žgaravice. Pokušajte se opustiti prije odlaska na spavanje. Možete prakticirati duboko disanje, slušati opuštajuću muziku ili se posvetiti nekoj drugoj aktivnosti koja vas opušta.

 6. Promijenite svoju prehranu

  Određena hrana može izazivati žgaravicu. Pokušajte eliminirati hranu koja vam izaziva žgaravicu i prije spavanja se držite lakih obroka.

Ovi savjeti mogu pomoći u smanjenju žgaravice noću i poboljšanju kvalitete sna. Međutim, ako žgaravica često ometa vaš san, preporučuje se da se obratite doktoru kako biste dobili pravilan tretman i dijagnozu.

Kada posetiti doktora zbog žgaravice

Žgaravica je obično bezopasno stanje koje se može rešiti prirodnim tretmanima i promenom načina života. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno posetiti doktora. Evo nekoliko situacija u kojima treba razmotriti posetu doktoru:

Ako simptomi postaju sve češći i intenzivniji

Ako se simptomi žgaravice javljaju sve češće i intenzivnije, može biti znak da postoji ozbiljniji problem sa varenjem. Ovo može ukazivati na gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili peptički ulkus. U takvim situacijama trebali biste se obratiti doktoru kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Ako imate problem sa gutanjem ili gubitak telesne težine

Ako osim žgaravice imate i probleme sa gutanjem, otežano gutanje hrane ili tečnosti, ili primetite rapidan gubitak telesne težine, to su znaci da postoji ozbiljniji problem sa probavnim sistemom. Ovo može biti znak suženja jednjaka, Barrettovog jednjaka ili čak kancera jednjaka. U takvim situacijama odmah se obratite doktoru radi dalje dijagnostike i tretmana.

Ako simptomi ne prolaze ni nakon promene životnog stila i upotrebe lekova bez recepta

U većini slučajeva žgaravica se može ublažiti promenom načina života i upotrebom lekova bez recepta. Međutim, ako simptomi ne prolaze ni nakon upotrebe ovih mera, to može ukazivati na potrebu za dodatnim tretmanom ili analizom. Može biti potrebno uzeti jače lekove za kontrolu simptoma ili dobiti specifičan tretman za stanje koje izaziva žgaravicu.

Ako imate druge zdravstvene probleme ili uzimate druge lekove

Ako imate druge zdravstvene probleme poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili problema sa bubrezima, ili ako već koristite druge lekove, trebali biste se obratiti doktoru pre upotrebe bilo kakvog leka za žgaravicu. Neki lekovi za žgaravicu mogu imati interakcije sa drugim lekovima i pogoršati postojeće zdravstvene probleme. Takođe, simptomi žgaravice mogu biti posledica drugih zdravstvenih problema, pa je važno da dobijete stručno mišljenje.

Ako imate stalne ili dugotrajne simptome žgaravice

Ako imate stalne ili dugotrajne simptome žgaravice koji traju više od nekoliko nedelja, bez obzira na intenzitet ili učestalost, trebali biste posetiti doktora. Stalna žgaravica može biti znak neke ozbiljnije bolesti koja zahteva medicinsku intervenciju.

Uvek je bolje posetiti doktora radi saveta i dijagnostike kako biste bili sigurni da se stanje pravilno upravlja i ne predstavlja ozbiljnu pretnju vašem zdravlju.

FAQ:

Koji su prirodni tretmani za žgaravicu?

Prirodni tretmani za žgaravicu uključuju promjene u prehrani, poput izbjegavanja masne i začinjene hrane, konzumiranje manjih obroka i izbjegavanje prejedanja. Osobe s žgaravicom također mogu koristiti prirodne lijekove poput đumbira, aloe vere ili papaje kako bi ublažile simptome. Promjene načina života kao što su odustajanje od pušenja i konzumiranje alkohola mogu također biti od pomoći.

Kako se može ublažiti žgaravica pomoću đumbira?

Đumbir je jedan od prirodnih lijekova koji se može koristiti za ublažavanje žgaravice. Može se konzumirati kao čaj ili dodatak jelima. Đumbir pomaže smirivanju upale u želucu i smanjenju simptoma žgaravice. Preporučuje se konzumiranje svježeg đumbira ili đumbirovih dodataka prehrani kako bi se postigao najbolji učinak.

Koja hrana treba izbjegavati ako imate žgaravicu?

Kada imate žgaravicu, trebali biste izbjegavati masnu i začinjenu hranu, kao što su pržena hrana, kobasice, umaci s visokim udjelom masnoće i začini poput čilija ili paprike. Također je dobro izbjegavati hranu i napitke koji mogu opustiti donji esofagealni sfinkter, poput alkohola, kofeina i čokolade. Također treba izbjegavati prejedanje i konzumiranje velikih obroka odjednom.

Koliko je važno promijeniti način života kod žgaravice?

Promjena načina života može biti vrlo važna kod žgaravice. Previše masne hrane ili jedenje prije spavanja, kao i pušenje i konzumacija alkohola mogu povećati rizik od žgaravice. Redovito vježbanje, održavanje zdrave prehrane i postizanje zdrave tjelesne težine mogu pomoći u smanjenju simptoma žgaravice i poboljšanju općeg zdravlja. Također je važno izbjegavati stres i naučiti tehnike opuštanja, jer stres može pogoršati simptome žgaravice.