Kako posijati mrkvu da ne bude gusta - Savjeti i trikovi

Kako Sijati Mrkvu Da Ne Bude Gusta

Kako Sijati Mrkvu Da Ne Bude Gusta

Ako želite da vaša mrkva bude zdrava i ukusna, važno je pravilno posijati sjeme kako biste izbjegli gušće biljke. Mrkva je kultura koja zahtijeva posebnu pažnju prilikom sadnje, a u ovom članku ćemo vam pružiti neke savjete i trikove kako biste postigli optimalan rast i razvoj mrkve.

Jedan od ključnih faktora za sprječavanje gušće mrkve je pravilno pripremiti tlo. Tlo treba biti labavo i dobro drenirano kako bi korijen mrkve mogao pravilno rasti. Prije sadnje, možete dodati kompost ili stajsko gnojivo kako biste poboljšali strukturu tla i povećali njegovu plodnost.

Drugi važan faktor je pravilan razmak između redova i sjemenki. Preporučuje se ostaviti razmak od najmanje 10 centimetara između redova kako biste biljkama pružili dovoljno prostora za rast. Također je važno pridržavati se preporučenog razmaka između sjemenki kako biste izbjegli da se biljke natječu za hranjive tvari i prostor.

Jedan od trikova koji se koriste za sprječavanje gušće mrkve je pomiješati sjeme s pijeskom prije sadnje. Ovo će vam pomoći da ravnomjerno posijete sjeme i spriječite da se nakupi na jednom mjestu. Također možete koristiti sitne drvene pločice s udubljenjima kako biste ravnomjerno rasporedili sjeme po redu.

Također je važno redovno zalijevati mrkvu kako bi korijen uvijek imao dovoljno vlage. Ali pazite da ne pretjerate s vodom, jer previše zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Mrkva također može biti osjetljiva na korove, pa je važno redovito uklanjati korov kako bi biljke mogle pravilno rasti.

Slijedeći ove savjete i trikove, možete posijati mrkvu na način da izbjegnete gušću biljku i imate zdrave i ukusne korijene. Ako se pridržavate pravilnog razmaka i brinete se o potrebama biljke, možete biti sigurni da će vaša mrkva uspjeti. Uživajte u svježoj i sočnoj mrkvi iz vašeg vrta!

Contents

Kako uspješno posijati mrkvu u vrtu

1. Priprema zemljišta

Prvo što trebate učiniti je pripremiti zemljište za sadnju mrkve. Mrkva preferira dobro drenirano tlo koje je labavo i bogato humusom. Prije sadnje, rastresite tlo i uklonite sve korove kako bi se omogućila dobra prozračnost. Ako je tlo previše tvrdo ili glinovito, možete ga dodatno poboljšati dodavajući kompost ili stajsko gnojivo.

2. Odabir sorti mrkve

Postoji mnogo sorti mrkve koje se mogu posaditi u vrtu. Pri odabiru sorte, važno je uzeti u obzir uvjete uzgoja, duljinu i oblik mrkve koje želite, kao i vrijeme sazrijevanja. Neki popularni izbori uključuju Nantes, Danvers, Chantenay i Baby Carrots. Odaberite sortu koja najbolje odgovara vašim potrebama i uvjetima uzgoja.

3. Sjetva mrkve

Kada ste pripremili zemlju i odabrali sortu mrkve, vrijeme je za sjetvu. Prvo, iskopajte male rupe u tlu, svakih nekoliko centimetara. Zatim stavite sjemenke mrkve u rupe, držeći ih na udaljenosti od 2-3 centimetra jedna od druge. Pokrijte sjemenke tanjem slojem zemlje, ali ne previše duboko – oko 1-2 centimetra. Nakon sjetve, pažljivo zalijte tlo da potaknete klijanje sjemenki.

4. Njega sadnica mrkve

Nakon sjetve, bitno je pružiti odgovarajuću njegu sadnicama mrkve. Redovito zalijevajte tlo kako bi se osigurala dobra vlažnost, ali pazite da ne prekomjerno zalijevate jer pretjerana vlažnost može dovesti do truljenja korijena. Također je važno redovito uklanjati korove oko sadnica kako bi se osiguralo dovoljno svjetlosti i hranjivih tvari za rast mrkve.

5. Berba mrkve

Mrkve će biti spremne za berbu nakon otprilike 60-80 dana od sadnje, ovisno o sorti. Da biste provjerili jesu li mrkve spremne za berbu, nježno izvucite jednu iz tla i provjerite veličinu i boju korijena. Oštrim vrtnim nožem ili vilicom, pažljivo iskopajte mrkve iz tla, izbjegavajući oštećenje korijena. Odnijelite mrkve unutra i uživajte u svježim, ukusnim plodovima svog rada.

6. Savjeti za uspješno posijanje mrkve

 • Posijte mrkvu u redove kako biste olakšali održavanje i berbu.
 • Pokrijte sjemenke mrkve mrežicom ili tkaninom kako biste zaštitili od ptica i drugih štetnika.
 • Redovito provjeravajte i uklanjajte korove kako biste osigurali dovoljno svjetlosti i hrane za mrkvu.
 • Zalijevajte tlo ravnomjerno kako bi se osigurala pravilna vlažnost, ali pazite da ne prekomjerno zalijevate.
You might be interested:  Kako Dobiti Internacionalni Rodni List

7. Dodatni savjeti

Uzgoj mrkve može biti izazovan, ali s pravilnom pripremom i njegom, možete uspješno uzgajati svježe i ukusne mrkve u svom vrtu. Budite strpljivi i redovito brinite o sadnicama, a uskoro ćete uživati u plodovima vašeg rada.

Priprema tla

Prije sijanja mrkve važno je pravilno pripremiti tlo kako bi biljke imale optimalne uvjete za rast. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

 1. Uklonite korov: Prije svega, trebate ukloniti sve korov s mjesta na kojem želite posijati mrkvu. Korov može ometati rast i razvoj mrkve, pa je važno da tlo bude čisto.

 2. Provedite ispitivanje tla: Izvršite ispitivanje tla kako biste saznali njegove karakteristike i sastav. To će vam pomoći da odredite je li potrebno izvršiti bilo kakve promjene ili dodati gnojiva.

 3. Pripremite tlo: Nakon ispitivanja tla, pripremite ga za sijanje mrkve. Iskopajte tlo na dubinu od otprilike 20-25 cm i razbijte grudice zemlje. Pripazite da uklonite sve kamenje i druge nepoželjne materijale.

 4. Dodajte kompost ili gnojivo: Ako je tlo siromašno hranjivim tvarima, možete dodati kompost ili gnojivo kako biste ga obogatili. To će pružiti hranjive tvari koje su potrebne biljkama za rast.

Nakon što ste završili s pripremom tla, možete nastaviti s postupkom sijanja mrkve. Važno je osigurati da tlo bude dobro pripremljeno kako bi mrkva imala dobre uvjete za rast.

Odabir sorti mrkve

Kada se odlučujete za sjetvu mrkve, važno je odabrati pravu sortu koja će odgovarati vašim potrebama i uvjetima uzgoja. Postoji veliki broj sorti mrkve dostupnih na tržištu, a svaka od njih ima svoje karakteristike i prednosti.

1. Rane sorte mrkve

 • Iskra: ova sorta je vrlo rana i brzo sazrijeva, pogodna za uzgoj na manjim površinama.
 • Paris Market: mala i okrugla mrkva koja je također vrlo rana i pogodna za uzgoj u posudama.

2. Srednje rane sorte mrkve

 • Nantes: jedna od najpopularnijih sorti, duguljasta i slatka mrkva koja dobro podnosi različite uvjete uzgoja.
 • Flyaway: ova sorta je otporna na mrkvu muhu i pogodna je za uzgoj u vrtu.

3. Kasne sorte mrkve

 • Autumn King: ova sorta daje velike i mesnate mrkve, pogodne za skladištenje.
 • Chantenay: kratka i debela mrkva s slatkim okusom koja je dobra za konzumaciju i preradu.

Prilikom odabira sorte mrkve, važno je uzeti u obzir svoje potrebe i uvjete uzgoja. Također, treba imati na umu da određene sorte imaju specifične karakteristike kao što su otpornost na bolesti i štetočine, te se mogu prilagoditi različitim klimatskim uvjetima.

Kvalitetno sjeme mrkve

Da biste imali uspješan i zdrav uzgoj mrkve, ključno je koristiti kvalitetno sjeme. Kvalitetno sjeme osigurava dobar i jednolik usjev, s jakim i otpornim biljkama.

Kako prepoznati kvalitetno sjeme mrkve?

Kvalitetno sjeme mrkve ima nekoliko karakteristika koje ga razlikuju od manje kvalitetnog sjemena:

 • Čistoća i cjelovitost sjemena: Kvalitetno sjeme treba biti čisto, bez primesa i nečistoća. Također, svako sjeme treba biti cjelovito, bez oštećenja.
 • Veličina i oblik sjemena: Kvalitetno sjeme mrkve obično je veće veličine i ima pravilan oblik. Sitno sjeme može biti znak manje kvalitete.
 • Boja sjemena: Seme mrkve može biti različitih boja, ovisno o sorti. Međutim, kvalitetno sjeme obično ima svijetlu i ujednačenu boju. Ako primijetite tamne ili mrlje na sjemenu, to može biti znak manje kvalitete.

Gdje kupiti kvalitetno sjeme mrkve?

Da biste bili sigurni u kvalitetu sjemena mrkve, preporučljivo je kupovati ga od provjerenih prodavatelja sjemena ili posjetiti lokalne poljoprivredne sajmove. Također, možete se posavjetovati sa susjedima ili iskusnim vrtlara, koji će vam preporučiti pouzdane izvore sjemena.

Kako pohraniti sjeme mrkve?

Kvalitetno sjeme mrkve treba pravilno pohraniti kako bi zadržalo svoju kvalitetu i klijavost. Evo nekoliko savjeta za pohranu sjemena:

 1. Suho i hladno mjesto: Najbolje je čuvati sjeme mrkve na suhom i hladnom mjestu, kao što je hladnjak ili ormarić sa staklenim vratima.
 2. Dobro zatvorena ambalaža: Sjeme treba čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži, kako bi se spriječila vlaga i oštećenja.
 3. Kratko vrijeme skladištenja: Sjeme mrkve treba koristiti u roku od godinu dana, jer s vremenom gubi svoju klijavost.

Zaključak

Kvalitetno sjeme mrkve je ključno za uspješan uzgoj ove popularne korjenaste kulture. Osigurajte čisto, cjelovito i dobro pohranjeno sjeme kako biste imali zdrav usjev mrkve.

Idealno vrijeme sjetve mrkve

Odabir pravog vremena

Sjetva mrkve zahtijeva određenu pažnju i odabir pravog vremena. Idealno vrijeme za sjetvu mrkve je proljeće, obično u ožujku ili travnju. U ovom razdoblju tlo ima dovoljno vlage, temperatura je umjerena, a dani postaju dulji, što je povoljno za rast i razvoj mrkve.

Temperatura tla

Da biste postigli najbolje rezultate, tlo bi trebalo biti zagrijano između 7 i 24 stupnja Celzijusa prije sjetve mrkve. Ako je tlo prehladno, sjemenke mrkve mogu isklijati sporije ili čak propasti. Stoga je važno provjeriti temperaturu tla prije sjetve.

Zaštita od mraza

Mrkva je osjetljiva na mraz, stoga je važno izbjegavati sjetvu kada postoji rizik od kasnih proljetnih mrazeva. Ako očekujete niske temperature ili mraz, preporučuje se pokriti tlo zaštitnim materijalom poput malča ili agrotekstila kako bi se smanjio rizik od oštećenja mladih biljaka.

Prilagođavanje vremenskim uvjetima

Vremenski uvjeti se mogu razlikovati između različitih područja i godina. Stoga je važno prilagoditi vrijeme sjetve mrkve prema lokalnim uvjetima i dugoročnoj prognozi vremena. Ako očekujete duže razdoblje lošeg vremena ili jakog kišenja, možda je najbolje pričekati sjetvu dok se uvjeti ne poboljšaju.

You might be interested:  Kako Se Dobije Leukemija

Ukratko:
Uvjeti Idealno vrijeme sjetve mrkve
Zemlja Umjereno zagrijana, između 7 i 24 °C
Mraz Izbjegavanje kasnih proljetnih mrazeva
Prilagođavanje vremenskim uvjetima Prilagoditi lokalnim uvjetima i dugoročnoj prognozi

Pravilan razmak između redova mrkve

Kada se sije mrkva, bitno je obratiti pažnju na pravilan razmak između redova kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast i razvoj. Pravilan razmak između redova mrkve osigurava da se svaka biljka može pravilno razviti i da se izbjegne gušća sadnja koja može dovesti do slabijeg kvaliteta korijena.

Uobičajeni razmak između redova mrkve je oko 25-30 centimetara. Ovaj razmak omogućuje dovoljno prostora za rast lišća, što pomaže u apsorpciji sunčeve svjetlosti i fotosintezi. Također, veći razmak između redova olakšava čišćenje i održavanje vrta, jer omogućuje lakši pristup korovu.

Prilikom sadnje, redovi mrkve mogu se označiti kako bi se održao pravilan razmak. To se može postići postavljanjem drvenih ili metalnih štapova duž reda, ili postavljanjem konopca po cijeloj dužini vrta. Na taj način, sadnice se lako mogu postaviti na pravilan razmak između redova.

Važno je napomenuti da će točan razmak između redova ovisiti o vrsti mrkve koju sijete. Neke vrste mrkve zahtijevaju veći razmak između redova kako bi se razvile potpuno, dok druge vrste mogu uspješno rasti i na manjem razmaku. Stoga je uvijek korisno savjetovati se s lokalnim rasadničarom ili poljoprivrednim stručnjakom koji će vam pružiti informacije o pravilnom razmaku za određenu vrstu mrkve koju sadite.

Evo nekoliko osnovnih smjernica za razmak između redova mrkve:

 • Za tradicionalnu sortu mrkve, razmak između redova može biti oko 25-30 centimetara.
 • Ako sadite manju sortu mrkve, kao što je “baby” mrkva, možete smanjiti razmak na otprilike 15-20 centimetara.
 • Za veće sorte mrkve, kao što su šumska mrkva ili “trowing” mrkva, razmak između redova može biti veći, oko 30-35 centimetara.

Pravilan razmak između redova mrkve važan je za uspješno uzgoj ove korisne biljke. Držeći se preporučenih smjernica za razmak između redova, osigurat ćete zdrav rast i razvoj mrkve te uživati u sočnim i ukusnim korijenima koje ste sami posadili.

Kako posijati sjeme mrkve

Sjetva mrkve je jedan od prvih koraka u uzgoju ovog popularnog korijenskog povrća. Slijedite ove korake kako biste postigli uspješan rast mrkve.

Korak 1: Priprema tla

Prvo, pripremite tlo za sadnju sjemena mrkve. Tlo treba biti labavo, plodno i dobro drenirano. Uklonite sve korove i velike grudvice zemlje, a zatim lagano izravnajte površinu tla.

Korak 2: Odabir sjemena

Odaberite kvalitetno sjeme mrkve koje je svježe i dobro sačuvano. Pripazite da sjeme bude iste sorte i da nije prestaro. Možete odabrati sjeme većih, crvenih ili sorte šarene mrkve, ovisno o vašim preferencijama.

Korak 3: Sjetva sjemena

Sjemena mrkve vrlo su sitna, pa je važno biti pažljiv prilikom sjetve. Sijte sjeme ravnomjerno po površini tla, držeći razmak između sjemenki od oko 2-3 cm. Možete koristiti pravu liniju ili dlanove da biste održali pravilan razmak.

Korak 4: Pokrivanje sjemena

Nakon sjetve, lagano prekrijte sjeme tankim slojem zemlje ili kompostom. Sjeme mrkve ne treba duboko saditi, već samo lagano pokriti kako bi imalo dovoljnu zaštitu i vlage za klijanje.

Korak 5: Održavanje vlage

Da bi sjeme mrkve klijalo, važno je održavati tlo vlažnim. Redovito zalijevajte tlo kako bi zadržali adekvatnu vlagu, ali pripazite da ne zalijevate previše i da ne stvorite previše vlage, jer to može uzrokovati truljenje sjemena.

Korak 6: Razrjeđivanje sadnica

Kada se sadnice mrkve pojave, pustite ih neko vrijeme da se razvijaju prije nego što obavite razrjeđivanje. Nakon nekoliko tjedana, kad sadnice budu dovoljno velike, razmaknite ih na željeni razmak između biljaka, obično oko 5-7 cm.

Korak 7: Zaštita od štetočina

Da biste spriječili oštećenja od štetočina, možete koristiti mreže ili tkanine kako biste zaštitili mlade biljke od insekata. Redovito provjeravajte biljke kako biste otkrili i uklonili eventualne štetnike.

Korak 8: Berba mrkve

Nakon što mrkva dozrije, možete je početi brati. Oprezno iskopajte mrkvu iz tla ili je pažljivo povucite kako biste izbjegli oštećenje korijena.

Prateći ove korake, moći ćete uspješno posaditi mrkvu i uživati u svježem i ukusnom korjenastom povrću.

Zalijevanje mrkve

Jedan od najvažnijih faktora koji će utjecati na uspjeh uzgoja mrkve je pravilno zalijevanje. Mrkva zahtijeva ravnomjerno vlažno tlo kako bi se optimalno razvijala. Evo nekoliko važnih savjeta za zalijevanje mrkve:

1. Učestalost zalijevanja

Mrkva treba biti zalijevana redovito kako bi tlo ostalo vlažno. Najbolje vrijeme za zalijevanje je ujutro ili kasno poslijepodne, kada sunce nije jako i kada voda ima vremena da prodre u tlo prije nego što se ispari. Pazite da ne pretjerujete s zalijevanjem, jer previsoka vlažnost može uzrokovati truljenje korijena.

2. Količina zalijevanja

2. Količina zalijevanja

Mrkva treba dobiti dovoljno vode da može rasti, ali ne smije biti preplavljena. Potrebno je zalijevati tlo ravnomjerno, tako da voda dopre do korijena bez da se zadržava na površini. Idealno je zalijevati mrkvu s malim mlazom vode ili kap po kap kako bi se spriječilo stvaranje ustajale vode.

3. Dubina zalijevanja

Da biste osigurali da voda doseže korijenje mrkve, potrebno je zalijevati dovoljno duboko. Voda bi trebala prodrijeti do dubine od oko 15-20 centimetara kako bi korijenje moglo dohvatiti vlagu. Površinsko zalijevanje može rezultirati plitkim korijenima koji nisu u stanju crpsti dovoljno vode i hranjivih tvari.

You might be interested:  Kako Skinuti Naljepnice Sa Stakla

4. Mulčiranje

Mulčiranje oko biljaka mrkve može pomoći u zadržavanju vlage u tlu, time smanjujući potrebu za čestim zalijevanjem. Tanki sloj organskog mulča poput piljevine, slame ili usitnjenih lišća pokriva tlo oko biljaka i sprečava isparavanje vlage. Mulčiranje također pomaže u suzbijanju korova koji bi mogli konkurirati mrkvi za vodu i hranjive tvari.

5. Provjera vlage u tlu

Redovito provjeravajte vlagu u tlu kako biste bili sigurni da tlo nije previsoko ili presušeno. Možete koristiti prst ili vlagomjer za tlo kako biste provjerili vlagu. Ako je tlo suho, zalijevajte ga, ali pazite da ne pretjerujete. Ako je tlo previše vlažno, možda ćete morati smanjiti učestalost zalijevanja ili prilagoditi količinu vode koju koristite.

6. Kišnica

Ako je moguće, koristite kišnicu za zalijevanje mrkve. Kišnica je prirodna i nema dodatne kemikalije koje se mogu naći u vodi iz slavine. Osim toga, kišnica ima optimalnu temperaturu i pH vrijednost za biljke.

Količina vode Učestalost zalijevanja
Umjereno vlažno tlo Jednom tjedno
Suho tlo Dva do tri puta tjedno

Zalijevanje je važan dio uzgoja mrkve i treba biti prilagođeno uvjetima i potrebama biljaka. Pravilno zalijevanje će osigurati zdrav rast i dobivanje ukusnih i sočnih mrkvi.

Kako spriječiti gušenje mrkve

1. Razmak između sjemenki

Da biste spriječili gušenje mrkve, važno je pravilno posijati sjemenke s odgovarajućim razmakom između njih. Preporučuje se ostaviti udaljenost od 5-7 cm između svake sjemenke kako bi imale dovoljno prostora za rast.

2. Tanjiranje sadnica

Tanjiranje ili proćelavljivanje sadnica jedan je od postupaka koji pomažu u sprječavanju gušenja mrkve. Nakon što sadnice narastu do visine od oko 5-7 cm, potrebno je izvaditi određeni broj najslabijih sadnica kako bi preostale imale dovoljno prostora za rast.

3. Pravilno zalijevanje

Nepropisno zalijevanje također može dovesti do gušenja mrkve. Važno je zalijevati umjereno i ravnomjerno, izbjegavajući pretjerano zalijevanje ili isušivanje tla. Održavanje optimalne vlažnosti pomoći će mrkvi da raste zdravo bez gušenja.

4. Održavanje optimalne gustoće sadnje

Nije samo pravilan razmak između sjemenki važan, već i održavanje optimalne gustoće sadnje. Prevelik broj sjemenki može dovesti do gušenja jer biljke neće imati dovoljno prostora za rast korijena i nadzemnog dijela. Preporučuje se posijati sjemenke po određenoj udaljenosti jedna od druge, ili koristiti tanjir na sadilici kako bi se osigurao pravilan razmak.

5. Redovito rastresanje tla

Rastresanje tla oko mrkve može pridonijeti pravilnom razvoju korijena i smanjiti mogućnost gušenja. Ovo se može postići laganim rahljenjem tla oko biljaka kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka i pristup kisiku korijenima.

6. Korištenje odgovarajućeg gnojiva

Gnojivo koje ima optimalne hranjive tvari za mrkvu može poboljšati njen rast i smanjiti rizik od gušenja. Preporučljivo je koristiti gnojivo koje ima uravnotežen omjer dušika, fosfora i kalija kako bi mrkva dobila sve potrebne hranjive tvari.

7. Pravilan plodoređaj

Redovito rotiranje usjeva jedan je od načina za sprečavanje gušenja mrkve. Izbjegavajte uzgajanje mrkve na istom mjestu godinama zaredom, jer to može dovesti do nakupljanja štetnih organizama u tlu koji mogu uzrokovati gušenje. Umjesto toga, rotirajte usjeve i koristite mrkvu u plodoredu s drugim biljkama.

Pregled pojedinih koraka za sprječavanje gušenja mrkve
Korak Opis
1. Razmak između sjemenki
2. Tanjiranje sadnica
3. Pravilno zalijevanje
4. Održavanje optimalne gustoće sadnje
5. Redovito rastresanje tla
6. Korištenje odgovarajućeg gnojiva
7. Pravilan plodoređaj

FAQ:

Koje su najbolje metode za sadnju mrkve?

Postoji nekoliko metoda za sadnju mrkve, ali najbolje i najlakše je direktno sijanje sjemena u vrt. Pripremite zemlju tako da je dovoljno mekana i rahljana, uklonite korov i izravnajte površinu. Potom, sijte sjeme mrkve na razmaku od oko 5-10 cm, a nakon toga ga lagano pokrijte zemljom. Redovi sjemena trebaju biti udaljeni jedan od drugog oko 30-40 cm.

Kada treba posijati mrkvu?

Najbolje vrijeme za sijanje mrkve je rano proljeće, kada se tlo počinje zagrijavati. Mrkva preferira toplije uvjete kako bi klijala, pa je važno da temperatura tla bude iznad 10°C. Ovisno o sorti mrkve, možete posijati sjeme od veljače do travnja.

Koliko duboko treba posijati sjeme mrkve?

Sjeme mrkve treba posijati na dubinu od oko 1-2 cm. Preporučljivo je ne sijati sjeme previše duboko jer može otežati klijanje. Također, pazite da ne posijete sjeme preplitko jer će biti izloženo vanjskim utjecajima i može se osušiti.

Kako pravilno zalijevati mrkvu nakon sadnje?

Nakon sadnje mrkve, važno je redovito zalijevati. Mrkva voli vlažno tlo, ali ne previše natopljeno. Tijekom prvih tjedana nakon sadnje, zalijevajte površinu vrta svaki drugi dan. Pazite da ne prelijevate, jer previše vode može uzrokovati truljenje korijena. Također, pripazite da voda dopre do korijena, a ne samo natapa površinu zemlje.

Kako spriječiti gustu mrkvu prilikom sadnje?

Jedan od trikova za sprečavanje guste mrkve je razrjeđivanje mladih biljaka. Kada mrkva počne nicati, morate nježno izvući višak sadnica, ostavljajući razmak od oko 3-5 cm između biljaka. Na taj način, svaka biljka će imati dovoljno prostora za rast korijena i mrkva će biti lijepa i pravilno oblikovana.