Kako skenirati QR kod mobitelom - najbolji načini i koraci

Kako Skenirati Qr Kod Mobitelom

Kako Skenirati Qr Kod Mobitelom

QR kodovi su popularni i sveprisutni danas. Možete ih vidjeti na raznim proizvodima, letcima, reklamnim panoima i mnogo drugim mjestima. Skeniranje QR koda mobitelom je jednostavan način da istražite više o nekom proizvodu, posjetite web stranicu ili dobijete dodatne informacije.

Da biste skenirali QR kod mobitelom, prvo morate instalirati odgovarajuću aplikaciju. Postoji mnogo besplatnih aplikacija za skeniranje QR kodova koje možete pronaći u trgovini aplikacija na svom mobitelu. Nakon što instalirate aplikaciju, jednostavno je otvorite i postavite kameru mobitela prema QR kodu.

Kada mobitel prepozna QR kod, automatski će otvoriti povezanu web stranicu, prikazati tekst ili izvršiti drugu predviđenu radnju. Ako je QR kod vezan za proizvod, aplikacija može prikazati detalje o proizvodu, cijenu i druge korisne informacije koje vam mogu pomoći pri kupovini.

Skeniranje QR kodova mobitelom je brz i jednostavan način za pristup dodatnim informacijama ili akcijama. Bilo da koristite iPhone, Android ili drugi mobilni uređaj, uvijek ćete moći koristiti aplikaciju za skeniranje QR kodova i istraživati svijet koji se krije iza ovih malih crno-bijelih kvadrata.

Contents

Šta je QR kod i zašto je popularan?

QR kod (Quick Response kod), poznat i kao dvodimenzionalni kod, je vrsta bar-koda koji se koristi za brzo i efikasno prenošenje informacija. QR kodovi su napravljeni tako da mogu čuvati velike količine podataka, kao što su URL adrese, tekst, brojevi telefona, ili čak digitalne vizitke.

QR kodovi su postali popularni zbog brzog i jednostavnog načina prenošenja informacija. Mogu se čitati koristeći bilo koji uređaj sa kamerom, kao što su pametni telefoni ili tableti, i nisu potrebni posebni čitači kao kod tradicionalnih bar-kodova. To ih čini pogodnim za razne svrhe, kao što su plaćanja, marketing aktivnosti, ili podjela kontakata.

Jedna od najvećih prednosti QR kodova je njihova univerzalnost i fleksibilnost. Mogu se koristiti na različitim medijima, kao što su reklamni plakati, brošure, časopisi, elektronske poruke, ili čak fizički proizvodi. Također, mogu se prilagoditi i dizajnirati kako bi odgovarali određenim potrebama ili brendu.

Osim toga, QR kodovi omogućavaju praćenje i analizu podataka. Može se vidjeti gdje su kodovi skenirani, u kojem vremenskom periodu, te korisne informacije o korisnicima koji su ih skenirali. To može pomoći poduzetnicima i marketinškim stručnjacima da bolje razumiju ciljnu publiku i da prilagode svoje strategije.

Glavne prednosti QR kodova
Broj Prednost
1 Jednostavno čitanje sa pametnim telefonom ili tabletom
2 Lako prenošenje velike količine podataka
3 Univerzalnost i prilagodljivost
4 Praćenje i analiza podataka

U današnjem digitalnom svijetu, QR kodovi su postali sveprisutni i kontinuirano se koriste za različite svrhe. Od plaćanja preko mobilnih aplikacija do marketinških kampanja, QR kodovi pružaju praktično rješenje za brz prijenos informacija i interakciju sa korisnicima.

Napomena: Ne zaboravite da uvijek budete oprezni prilikom skeniranja QR kodova sa nepoznatih izvora, kako biste izbjegli potencijalnu prijetnju sigurnosti.

Koraci za skeniranje QR koda na Android uređajima

QR kodovi postali su popularan način za brzo dijeljenje informacija ili pristup nekom sadržaju pomoću mobilnih uređaja. Ako imate Android uređaj, slijedite ove jednostavne korake za skeniranje QR koda:

 1. Provjerite je li vaš Android uređaj opremljen kamerom. Većina uređaja danas ima integriranu kameru.
 2. Idite na Google Play Store i pretražite aplikaciju za skeniranje QR koda. Neke popularne aplikacije su “QR Code Reader” i “QR Droid”. Preuzmite i instalirajte aplikaciju koju ste odabrali.
 3. Otvorite aplikaciju za skeniranje QR koda na svom Android uređaju. Aplikacija će otvoriti kameru uređaja.
 4. Namjestite kameru na QR kod. Pripazite da je QR kod u okviru kamere i da je dovoljno dobro osvijetljen.
 5. Aplikacija će automatski skenirati QR kod i prikazati informacije koje sadrži. To može biti URL, tekst, kontakt podaci i tako dalje.
 6. Analizirajte i koristite informacije prikazane na zaslonu vašeg Android uređaja prema vašim potrebama. Na primjer, ako je QR kod sadržavao URL, aplikacija za skeniranje QR koda otvorit će web stranicu u vašem pregledniku.
You might be interested:  Što Posjetiti U Ljubljani

Uvijek se pobrinite da skenirate QR kodove s pouzdanim aplikacijama kako biste izbjegli bilo kakve sigurnosne probleme ili prijevare.

Koraci za skeniranje QR koda na iOS uređajima

Korak 1: Otvorite aplikaciju “Kamera”

Da biste skenirali QR kod na iOS uređajima, prvo morate otvoriti aplikaciju “Kamera”. Ova aplikacija dolazi instalirana na svim iOS uređajima i obično se nalazi na početnom zaslonu.

Korak 2: Fokusirajte kameru na QR kod

Kada se otvori aplikacija “Kamera”, trebali biste vidjeti sliku s vašom kamerom. Da biste skenirali QR kod, držite uređaj ravno iznad QR koda i usmjerite kameru na QR kod kako biste ga fokusirali.

Korak 3: Pričekajte da se QR kod automatski skenira

Nakon što ste usmjerili kameru na QR kod, pričekajte da kamera automatski detektira kod. Obično je potrebno samo nekoliko trenutaka da se QR kod automatski skenira, a zatim će se prikazati sažežni prikaz informacija povezanih s tim kodom.

Korak 4: Pregledajte informacije povezane s QR kodom

Kada se QR kod automatski skenira, prikazat će vam se sažežni prikaz informacija povezanih s tim kodom. Na primjer, mogli biste vidjeti URL web stranice, kontaktne podatke, tekstualne poruke i druge vrste informacija. Pregledajte informacije kako biste vidjeli što je povezano s QR kodom.

Korak 5: Slijedite povezane radnje

Ovisno o informacijama povezanim s QR kodom, možda će biti potrebno slijediti određene radnje. Na primjer, ako QR kod povezuje s web stranicom, možda ćete biti preusmjereni na tu web stranicu. Ako je povezan s kontaktima, možda ćete dobiti mogućnost dodavanja kontakta u adresar svog uređaja. Slijedite povezane radnje kako biste iskoristili informacije povezane s QR kodom.

Nakon što ste slijedili ove korake, uspješno ste skenirali QR kod na svom iOS uređaju. QR kodovi mogu biti vrlo korisni za brzo pristupanje informacijama i izvršavanje različitih radnji na mobilnim uređajima.

Kako skenirati QR kod ugrađenom kamerom na mobitelima

QR kodovi postaju sve popularniji način za pristup informacijama i web stranicama koristeći mobilne uređaje. Skeniranje QR koda ugrađenom kamerom na mobitelu je jednostavan postupak koji zahtijeva samo nekoliko koraka.

Koraci za skeniranje QR koda na mobitelu:

Koraci za skeniranje QR koda na mobitelu:

 1. Uključite kameru na vašem mobitelu tako da pritisnete na ikonu kamere.
 2. Uđite u aplikaciju za kameru na svome mobitelu.
 3. Postavite QR kod u sredinu ekrana kamere.
 4. Držite uređaj stabilno dok kamera fokusira QR kod.
 5. Nakon što je QR kod prepoznat, vaš mobitel će prikazati informacije povezane s kodom.

Važno je napomenuti da neki stariji ili jeftiniji mobiteli možda nemaju mogućnost skeniranja QR kodova ugrađenom kamerom. U tom slučaju, možete preuzeti aplikaciju za skeniranje QR kodova s trgovine aplikacija vašeg mobilnog operativnog sustava.

Ugrađeno skeniranje QR kodova je brz i praktičan način za pristup informacijama s mobitela. Bilo da želite posjetiti web stranicu, dobiti kôd za popust, ili jednostavno pristupiti detaljnim informacijama, skeniranje QR koda ugrađenom kamerom na mobitelu je jednostavan i jednostavan način da dobijete željene informacije.

Najbolje aplikacije za skeniranje QR koda na mobitelima

1. QR kod skener

QR kod skener je jedna od najboljih i najpopularnijih aplikacija za skeniranje QR kodova na mobitelima. Možete je preuzeti i instalirati sa Google Play prodavnice na vašem Android uređaju. Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i omogućava brzo i efikasno skeniranje QR kodova.

2. QR Code Reader

QR Code Reader je još jedna od pouzdanih aplikacija za skeniranje QR kodova na mobitelima. Dostupna je za preuzimanje na iPhone-u putem App Store-a. Ova aplikacija ima intuitivan korisnički interfejs i podržava razne vrste QR kodova, uključujući linkove, tekstualne poruke, vCard i Wi-Fi mreže.

3. QR & Barcode Scanner

QR & Barcode Scanner je sveobuhvatna aplikacija koja omogućava skeniranje i prepoznavanje QR kodova i bar kodova na mobitelima. Ova aplikacija je dostupna za preuzimanje na Android uređajima putem Google Play prodavnice. Omogućava vam skeniranje QR kodova za web linkove, tekstualne poruke, vCard, kupone i mnoge druge informacije.

4. ScanLife

ScanLife je jedna od najstarijih i najpouzdanijih aplikacija za skeniranje QR kodova. Dostupna je za preuzimanje na oba platforme – Android i iOS. Ova aplikacija vam omogućava skeniranje QR kodova i bar kodova, ali takođe vam pruža mogućnost da pregledate rezultate skeniranja i pristupite dodatnim informacijama.

You might be interested:  Kako Napraviti Web Stranicu

5. QR Droid

QR Droid je još jedna popularna aplikacija koja omogućava skeniranje QR kodova na mobitelima. Dostupna je za preuzimanje na Android uređajima. Omogućava vam skeniranje različitih vrsta QR kodova, kao i generiranje vlastitih QR kodova. Takođe nudi dodatne funkcionalnosti poput skeniranja vCard-ova, WiFi mreža i više.

Tabela aplikacija za skeniranje QR koda na mobitelima
Ime aplikacije Platforma
QR kod skener Android
QR Code Reader iOS
QR & Barcode Scanner Android
ScanLife Android, iOS
QR Droid Android

Za skeniranje QR kodova na mobitelima, ove aplikacije su neke od najboljih opcija. Izaberite aplikaciju koja odgovara vašem mobilnom uređaju i uživajte u brzom i jednostavnom skeniranju QR kodova.

Kako iskoristiti QR kodove u marketinške svrhe

QR kodovi su postali snažan alat u marketinškim kampanjama i mogu pružiti brojne mogućnosti za povećanje brend svijesti, angažmana korisnika i prodaje. Evo nekoliko načina kako iskoristiti QR kodove u marketinške svrhe:

Povezivanje offline i online aktivnosti

Jedan od najpopularnijih načina korištenja QR kodova u marketingu je povezivanje offline i online aktivnosti. Postavite QR kod na svoje tiskane materijale poput letaka, plakata ili ambalaže proizvoda. Kada korisnici skeniraju QR kod, mogu biti preusmjereni na vašu web stranicu, društvene mreže ili besplatno preuzeti dodatne informacije, popuste ili nagrade.

Organiziranje nagradnih igara

QR kodovi mogu biti sjajan način za organiziranje nagradnih igara i poticanje sudjelovanja korisnika. Kreirajte poseban QR kod koji, kada se skenira, vodi korisnike na stranicu gdje mogu ispuniti obrazac za sudjelovanje u nagradnoj igri ili dobiti popust na proizvode i usluge. Također, možete koristiti QR kodove za slanje nagrada na pobjedničke adrese ili za slanje posebnih ponuda korisnicima koji su sudjelovali u nagradnoj igri.

Praćenje kampanja i analitika

Upotreba QR kodova u marketinškim kampanjama omogućuje praćenje kampanja i analizu uspjeha. Svaki QR kod može biti jedinstven i možete pratiti koliko puta je QR kod skeniran, kada je skeniran te na kojem uređaju. Ove informacije pružaju vam uvid u učinkovitost vaših marketinških kampanja i pomažu vam u prilagodbi strategije.

Povezivanje s video sadržajem

QR kodovi se mogu koristiti i za povezivanje s video sadržajem. Umjesto da korisnici upisuju URL adrese ili pretražuju na internetu, mogu jednostavno skenirati QR kod koji ih vodi izravno na video sadržaj koji želite podijeliti. Ovo je posebno korisno kada želite podijeliti video zapise promocije proizvoda, događaja ili iza scene u svojoj kompaniji.

Praćenje proizvoda i informacije o korištenju

QR kodovi mogu biti korisni za praćenje proizvoda. Možete postaviti QR kod na proizvod ili ambalažu proizvoda koji korisnicima omogućuje pristupanje dodatnim informacijama o proizvodu, uputama za korištenje ili pružanje povratnih informacija i recenzija. Ovo poboljšava korisničko iskustvo i jača povjerenje korisnika u vaš proizvod.

Brže i jednostavnije korisničko iskustvo

Korištenje QR kodova može pružiti brže i jednostavnije korisničko iskustvo. Umjesto da korisnici ručno upisuju informacije ili izvršavaju određene radnje, mogu jednostavno skenirati QR kod i dobiti sve potrebne informacije ili poduzeti određene akcije. Ovo štedi vrijeme i smanjuje frustraciju korisnika, što rezultira pozitivnijim utiscima o vašem brendu.

Segmentacija i personalizacija

Mogućnosti segmentacije i personalizacije su također prednost korištenja QR kodova u marketinške svrhe. Možete kreirati različite QR kodove za različite ciljne skupine ili marketinške kampanje. Na taj način možete pružiti personalizirane poruke, ponude i sadržaj korisnicima, što povećava angažman i učinkovitost marketinških aktivnosti.

Kako se zaštititi od zlonamjernih QR kodova

Zaštita od zlonamjernih QR kodova je važan korak kako biste se osigurali od potencijalnih prijetnji i sačuvali sigurnost vaših osobnih podataka. Postoji nekoliko metoda i pravila koja trebate slijediti kako biste se zaštitili pri skeniranju QR kodova mobitelom.

Koristite pouzdane aplikacije za skeniranje QR kodova

Kada odlučite koristiti aplikaciju za skeniranje QR kodova, uvijek provjerite recenzije i povratne informacije od drugih korisnika. Birajte pouzdane aplikacije s dobrom reputacijom kako biste smanjili rizik od krađe podataka i zlonamjernih aktivnosti.

Određujte izvor QR koda prije skeniranja

Prilikom skeniranja QR koda pomoću mobilnog uređaja, uvijek provjerite izvor QR koda prije skeniranja. Pazite na sumnjive ili nepoznate izvore QR kodova. Ako QR kod dolazi s nepouzdanog izvora ili vam izgleda sumnjivo, najbolje je izbjegavati skeniranje kako biste spriječili potencijalne prijetnje.

Provjerite URL prije posjeta web stranici

Ako QR kod vodi do web stranice, uvijek provjerite URL prije nego što posjetite tu web stranicu. Budite na oprezu kada QR kod vodi do web stranica koje traže osobne podatke ili pokušavaju preuzeti sumnjive datoteke. Ako URL izgleda nepoznato ili sumnjivo, najbolje je izbjegavati posjetu kako biste se osigurali da ne dođe do zlonamjernih aktivnosti.

Pazite na dodatne aplikacije i dozvole

Kada skenirate QR kod, pripazite na eventualne dodatne aplikacije ili dozvole koje se traže od vas. Zlonamjerne aplikacije mogu tražiti pristup vašim osobnim podacima ili instalirati dodatne zlonamjerne programe na vaš mobilni uređaj. Uvijek provjerite dozvole koje aplikacija traži prije nego što ih odobrite.

You might be interested:  Vidoviti Ljudi Koji Ne Naplacuju

Redovito ažurirajte mobilni uređaj

Redovito ažuriranje softvera na vašem mobilnom uređaju može biti ključno za održavanje sigurnosti. Ažuriranja često sadrže sigurnosne zakrpe i ispravke za poznate sigurnosne prijetnje. Provjerite jesu li vaši mobilni uređaji ažurirani kako biste držali zlonamjerne QR kodove pod kontrolom.

Koristeći ove korake i pridržavajući se pravila opreza, možete se bolje zaštititi od zlonamjernih QR kodova i smanjiti rizik od prijetnji vašoj sigurnosti i privatnosti.

Budućnost QR kodova – nove aplikacije i mogućnosti

QR kodovi imaju dug i uspješan put od svog prvog izuma u Japanu 1994. godine. Počevši kao jednostavna tehnologija za praćenje inventara, QR kodovi su s vremenom postali sveprisutni i korišteni u raznim industrijama. Budućnost QR kodova donosi nove aplikacije i mogućnosti koje će imati značajan utjecaj na naš svakodnevni život.

Povezivanje s mrežom i Wi-Fi mrežama

Jedna od glavnih novih aplikacija QR kodova je mogućnost automatskog povezivanja s mrežom, posebno Wi-Fi mrežom. Umjesto ručnog unosa lozinke za bežičnu mrežu, korisnici mogu skenirati QR kod i automatski se povezati. Ovo je osobito korisno u ugostiteljskim objektima, hotelima i drugim javnim prostorima gdje korisnici mogu brzo i jednostavno dobiti pristup internetu.

Plaćanje QR kodom

QR kodovi su sve popularniji na području digitalnih plaćanja. Umjesto korištenja tradicionalnih kartica ili gotovine, korisnici mogu jednostavno skenirati QR kod povezan s njihovim bankovnim računom ili digitalnom novčanicom i izvršiti plaćanje. Ova tehnologija omogućava brže, sigurnije i praktičnije transakcije, a sve više trgovina i restorana prihvaća QR kodove kao način plaćanja.

Praćenje i identifikacija proizvoda

QR kodovi omogućuju praćenje i identifikaciju proizvoda tijekom lanca opskrbe. Kroz skeniranje QR koda, potrošači mogu dobiti sve informacije o proizvodu, uključujući njegovu povijest, sastav, način proizvodnje i druge relevantne informacije. Ova tehnologija omogućava veću transparentnost i povjerenje u proizvodnu i distribucijsku industriju.

Turizam i promocija

QR kodovi su sve popularniji u turističkoj industriji kao alat za promociju i informiranje. Posjetitelji turističkih atrakcija mogu skenirati QR kodove kako bi pristupili raznim informacijama o destinaciji, poput znamenitosti, povijesti i turističkih ruta. Ova tehnologija omogućava turistima da samostalno istražuju destinacije i dobiju relevantne informacije na njihovom maternjem jeziku.

Edukacija i interaktivnost

QR kodovi također imaju veliki potencijal u obrazovanju. Kroz skeniranje QR koda, učenici mogu pristupiti dodatnom materijalu kao što su interaktivni testovi, video materijali ili online resursi. To omogućava učenicima da prošire svoje znanje i iskustvo izvan klasičnih udžbenika i predavanja.

Uzimajući u obzir ove nove aplikacije i mogućnosti, QR kodovi će nastaviti rasti i razvijati se u budućnosti. Njihova praktičnost, jednostavnost upotrebe i mnogostrane primjene čine ih nezaobilaznim alatom za komunikaciju i interakciju u digitalnom svijetu.

FAQ:

Kako mogu skenirati QR kod mobitelom?

Da biste skenirali QR kod mobitelom, trebate preuzeti i instalirati aplikaciju za skeniranje QR kodova na svom mobilnom uređaju. Nakon što je aplikacija instalirana, otvorite je i usmjerite svoj mobilni uređaj prema QR kodu. Aplikacija će automatski prepoznati kod i prikazati povezane informacije ili otvoriti povezani web sadržaj.

Koje su najbolje aplikacije za skeniranje QR kodova na mobitelu?

Na tržištu postoji mnogo različitih aplikacija za skeniranje QR kodova za mobilne uređaje. Neki od najboljih i najpopularnijih su “QR Scanner” za Android, “QR Code Reader” za iOS i “QR Code Reader” za Windows Phone. Sve ove aplikacije imaju jednostavan sučelje i visoku točnost skeniranja.

Mogu li skenirati QR kod bez posebne aplikacije?

Da, neke moderne kamere mobilnih uređaja imaju ugrađenu funkciju skeniranja QR kodova. Ako želite skenirati QR kod bez instaliranja dodatnih aplikacija, samo otvorite kameru na svom mobilnom uređaju i usmjerite je prema QR kodu. Aplikacija fotoaparata će automatski prepoznati kod i prikazati povezane informacije ili otvoriti povezani web sadržaj.

Kako mogu koristiti skenirane QR kodove?

Skenirani QR kodovi mogu imati različite namjene. Na primjer, mogu voditi do web stranica, aplikacija, elektroničkih knjiga, popusta ili kupona, informacija o proizvodu, itd. Nakon što je QR kod skeniran, aplikacija će prikazati povezane informacije ili vam omogućiti pristup povezanim sadržajima.

Je li skeniranje QR kodova sigurno?

Da, skeniranje QR kodova općenito je sigurno. Međutim, uvijek postoji određeni rizik kada skenirate nepoznate QR kodove zbog mogućnosti preusmjeravanja na zlonamjerne web stranice ili preuzimanja zlonamjernih datoteka. Zato uvijek pazite na QR kodove koje skenirate i provjerite njihovo podrijetlo prije nego što skenirate.

Koje su prednosti korištenja QR kodova?

Korištenje QR kodova ima mnoge prednosti. Oni omogućuju brz pristup informacijama ili web sadržajima samo jednim skeniranjem. Također su korisni za promociju i oglašavanje, jer se mogu postaviti na različite materijale kao što su plakati, letci, proizvodi ili posjetnice. Također, QR kodovi se lako generiraju i mogu se koristiti u raznim industrijskim sektorima kao što su trgovina, turizam, logistika, itd.