Kako skenirati QR kod: jednostavan vodič i uputstvo | Naziv sajta

Kako Skenirati Qr Kod

Kako Skenirati Qr Kod

QR kodovi su sve popularniji način prenosa informacija u digitalnom svetu. Možete ih videti na reklamama, proizvodima, vizit kartama i raznim drugim mestima. Međutim, mnogi ljudi ne znaju kako da skeniraju QR kod i pristupe informacijama koje se nalaze iza njega. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da jednostavno skenirate QR kod pomoću svog pametnog telefona.

Da biste skenirali QR kod, prvo trebate preuzeti odgovarajuću aplikaciju na svoj pametni telefon. Postoji mnogo besplatnih aplikacija dostupnih na tržištu, poput QR Code Reader i QR Scanner. Nakon što preuzmete aplikaciju, instalirajte je na svom telefonu i pokrenite je.

Zatim, usmerite kameru telefona prema QR kodu. Aplikacija će automatski prepoznati QR kod i prikazati informacije koje se nalaze iza njega. To mogu biti URL adrese, kontakti, poruke ili bilo koja druga vrsta informacija koje su programeri postavili na QR kod.

Kao dodatna opcija, neke aplikacije vam omogućavaju da sačuvate informacije sa QR koda ili da ih delite sa drugim osobama. To je veoma korisno ako želite da sačuvate kontakt podatke ili da podelite određenu informaciju bez potrebe da je ručno unesete u telefon.

Ukratko, skeniranje QR koda je jednostavan proces koji vam omogućava da brzo pristupite informacijama i uštedite vreme. Preuzmite odgovarajuću aplikaciju, usmerite kameru prema QR kodu i saznajte šta se nalazi iza njega. Uživajte u brzom i jednostavnom skeniranju QR kodova!

Contents

Kako skenirati QR kod: jednostavan vodič i uputstvo

QR kodovi postaju sve popularniji način brzog i jednostavnog prenosa informacija. Oni se mogu naći svuda – u časopisima, na reklamnim materijalima, čak i na ambalaži proizvoda. Ako želite skenirati QR kod, evo jednostavnog vodiča kako to možete učiniti.

Korak 1: Preuzmite odgovarajuću aplikaciju

Korak 1: Preuzmite odgovarajuću aplikaciju

Prvi korak je preuzeti odgovarajuću aplikaciju za skeniranje QR kodova. Na tržištu postoji mnogo različitih aplikacija za skeniranje QR kodova koje možete koristiti, uključujući i besplatne i plaćene verzije. Evo nekoliko popularnih aplikacija koje možete probati:

 • QR Code Reader
 • QR Scanner
 • Barcode Scanner

Korak 2: Otvorite aplikaciju i skenirajte QR kod

Nakon što preuzmete aplikaciju, otvorite je na svom mobilnom uređaju. Zatim upotrijebite kameru vašeg uređaja da biste usmjerili QR kod unutar okvira za skeniranje na ekranu. Aplikacija će automatski prepoznati QR kod i prikazati informacije koje se nalaze u kodu.

Korak 3: Interpretirajte informacije

Kada aplikacija uspješno skenira QR kod, ona će vam prikazati informacije koje se nalaze unutar koda. Ove informacije mogu biti različite vrste, uključujući web adrese, kontaktni podaci, SMS poruke, kalendarske događaje ili bilo koje druge podatke koje je osoba koja je stvorila QR kod odlučila uključiti.

Ako ste skenirali QR kod koji vodi do web stranice, bit ćete preusmjereni na tu stranicu u vašem web pregledniku. Ako je QR kod sadržavao kontaktni podaci, aplikacija može ponuditi da ih dodate u vašu adresnu knjigu. Ako je QR kod imao SMS poruku, aplikacija može otvoriti SMS poruku s unaprijed napisanim tekstom.

Zaključak

Skeniranje QR kodova je jednostavno i brzo. Dovoljno je imati odgovarajuću aplikaciju na svom mobilnom uređaju i možete skenirati QR kodove gdje god se nalazili. Isprobajte neke od aplikacija za skeniranje QR kodova i vidite kako vam mogu olakšati pristup informacijama.

You might be interested:  Koji Tv Kupiti 2022

Šta je QR kod i čemu služi?

QR kod je dvodimenzionalni bar kod koji je često korišten za skladištenje informacija. Kratica QR dolazi od engleske riječi “quick response”, što znači brzi odgovor.

QR kodovi mogu sadržavati različite vrste informacija, kao što su tekst, URL linkovi, kontakt informacije, WiFi mreže, itd. S obzirom na to da su QR kodovi lako čitljivi pomoću bilo kojeg uređaja sa kamerom i odgovarajućom aplikacijom za skeniranje QR kodova, oni su postali popularni način za dijeljenje informacija na brz i jednostavan način.

Neki primjeri kako se QR kodovi mogu koristiti su:

 • Skeniranje QR koda na proizvodu kako biste dobili više informacija o proizvodu, poput cijene, sastojaka, recenzija itd.
 • Skeniranje QR koda na flajeru ili posteru kako biste prešli na web stranicu koja pruža dodatne informacije o događaju ili proizvodu.
 • Dijeljenje kontaktnih podataka koristeći QR kod na vizit kartici.
 • Ulazak u bežičnu mrežu skeniranjem QR koda koji sadrži informacije o WiFi mreži.

QR kodovi su također često korišteni u marketinške svrhe jer omogućavaju brzo i lako prenošenje informacija korisnicima.

Zašto je važno znati kako skenirati QR kod?

Skeniranje QR koda je postalo sve raširenije i populanije u današnjem digitalnom svetu. QR kodovi se mogu videti na različitim mestima kao što su proizvodi, reklame, letci i poslovne kartice. Znanje kako skenirati QR kod postalo je veoma važno iz nekoliko razloga.

1. Brzo i jednostavno dobijanje informacija

Skeniranje QR koda omogućava brz i jednostavan pristup informacijama. Umesto da koristite klasične metode kao što su kucanje adrese ili pretraživanje na internetu, skeniranjem QR koda možete odmah dobiti sve željene informacije na svom uređaju. To može biti veoma korisno ako želite brzo pristupiti nekoj web stranici, kontakt informacijama ili promotivnom materijalu.

2. Bezbednost i pouzdanost

Kada skenirate QR kod, možete biti sigurni da ste pouzdano dobili informacije koje su deo koda. QR kodovi mogu sadržavati linkove do web stranica, kontakt informacije, tekstualne poruke ili druge vrste podataka. Pre nego što skenirate QR kod, uvek možete proveriti da li je prenos podataka bezbedan i pouzdan.

3. Društvena interakcija

Skeniranje QR koda može biti i način za povezivanje sa drugim ljudima. Na primer, skeniranjem QR koda na poslovnoj kartici, možete brzo sačuvati kontaktnu informaciju neke osobe u svoj telefon. Takođe, QR kodovi mogu biti deo marketinških kampanja koje promovišu neki proizvod ili događaj. Skeniranjem QR koda možete dobiti dodatne informacije ili učestvovati u posebnoj ponudi.

4. Jednostavan način plaćanja

QR kodovi mogu biti deo sistema za jednostavno plaćanje. U mnogim zemljama, QR kodovi se koriste za brzo i jednostavno plaćanje putem mobilnih aplikacija. Ova vrsta plaćanja je pogodna jer je brza, sigurna i ne zahteva nošenje novčanika sa sobom. Skeniranjem QR koda, možete izvršiti plaćanje na jednostavan način.

Zbog ovih razloga, važno je znati kako skenirati QR kod. Ova tehnologija je korisna i praktična, i može vam olakšati pristup informacijama, uspostaviti nove kontakte i obavljati brze i jednostavne transakcije.

Kako skenirati QR kod koristeći mobilni telefon?

Ako želite skenirati QR kod koristeći svoj mobilni telefon, slijedite ove korake:

 1. Provjera podrške: Provjerite da li vaš mobilni telefon podržava skeniranje QR kodova. Većina modernih smartfona ima ugrađen skener za QR kodove, ali provjerite u postavkama ili pretražite online ako niste sigurni.
 2. Preuzimanje aplikacije: Ako vaš mobilni telefon ne podržava skeniranje QR kodova, trebat ćete preuzeti aplikaciju koja to omogućava. Idite u trgovinu aplikacija svog telefona (Google Play Store za Android ili App Store za iPhone) i potražite aplikaciju za skeniranje QR kodova.
 3. Instalacija aplikacije: Preuzmite i instalirajte odabranu aplikaciju za skeniranje QR kodova na svoj mobilni telefon.
 4. Otvorite aplikaciju: Nakon instalacije, pronađite ikonu aplikacije na početnom zaslonu svog mobilnog telefona i otvorite je.
 5. Usmjerite kameru: U aplikaciji za skeniranje QR kodova, usmjerite kameru svog mobilnog telefona prema QR kodu koji želite skenirati.
 6. Skeniranje: Kada je kamera usmjerena prema QR kodu, aplikacija će automatski prepoznati i skenirati kod. Sačekajte nekoliko trenutaka dok se obradi skenirani kod.
 7. Pregled rezultata: Nakon što je QR kod skeniran, aplikacija će prikazati rezultate. Ovisno o sadržaju QR koda, rezultati mogu biti različiti: može se otvoriti internetska stranica, prikazati tekst, prikazati kartu ili neki drugi sadržaj.

Nakon što se rezultati prikažu, možete nastaviti s daljnjim akcijama, ovisno o tome što QR kod sadrži. Uživajte u skeniranju QR kodova i iskoristite njihove različite mogućnosti!

Kako skenirati QR kod koristeći QR čitač aplikaciju?

Skeniranje QR koda je jednostavno uz pomoć QR čitač aplikacije. Evo kako to možete uraditi:

 1. Preuzmite QR čitač aplikaciju sa App Store-a (za iOS korisnike) ili sa Google Play Store-a (za Android korisnike).
 2. Instalirajte aplikaciju na svoj mobilni uređaj.
 3. Otvorite aplikaciju i pristupite funkciji za skeniranje QR koda.
 4. Postavite QR kod ispred kamere vašeg mobilnog uređaja.
 5. Počnite sa skeniranjem QR koda držeći kameru stabilno i fokusirano na QR kod.
 6. Aplikacija će automatski prepoznati QR kod i prikazati informacije koje sadrži.
 7. Možete kliknuti na prikazane informacije kako biste ih otvorili ili izvršili odgovarajuću akciju.
You might be interested:  Kako Napraviti Noklice Za Gulas

I to je to! Sada znate kako skenirati QR kod koristeći QR čitač aplikaciju na svom mobilnom uređaju. Skeniranje QR koda je praktičan način za brzo pristupanje informacijama putem svojeg mobilnog uređaja.

Kako skenirati QR kod koristeći digitalni fotoaparat?

Ako želite skenirati QR kod koristeći digitalni fotoaparat, najčešće to možete učiniti na sljedeći način:

 1. Uključite digitalni fotoaparat i otvorite aplikaciju za kameru.
 2. Pritisnite ikonu za skeniranje ili fokusirajte kameru na QR kod.
 3. Počekajte dok se QR kod ne prepozna.
 4. Nakon što je QR kod prepoznat, možete vidjeti informacije koje su povezane s tim kodom.

U nekim slučajevima, možda ćete morati preuzeti posebnu aplikaciju za skeniranje QR kodova ako vaš digitalni fotoaparat nema tu funkciju ugrađenu. Nakon što preuzmete aplikaciju, slijedite upute za skeniranje QR kodova pomoću te aplikacije.

Napomena: osigurajte da održavate stabilnost fotoaparata pri skeniranju QR koda kako biste dobili jasnu sliku i brzo prepoznavanje.

Kako dekodirati informacije iz QR koda?

Kada skenirate QR kod, obično želite dekodirati informacije koje su skrivene unutar njega. Srećom, postoji nekoliko načina kako to možete učiniti.

Koristite mobilnu aplikaciju za skeniranje QR koda

 • Instalirajte aplikaciju za skeniranje QR koda na svom pametnom telefonu ili tabletu.
 • Otvorite aplikaciju i usmerite kameru prema QR kodu.
 • Aplikacija će automatski skenirati QR kod i dekodirati informacije koje se nalaze unutar njega.
 • Prikazaće vam dekodirane informacije na ekranu.

Koristite online alat za dekodiranje QR koda

Koristite online alat za dekodiranje QR koda

 • Posetite web stranicu ili koristite online alat za dekodiranje QR koda.
 • Učitajte QR kod na stranicu ili unesite URL adrese QR koda.
 • Alat će automatski dekodirati informacije i prikazati ih na ekranu.

Upotrebite QR kod čitač ugrađen u fotoaparat

 • Upotrebite ugrađeni QR kod čitač na svom pametnom telefonu ili tabletu.
 • Otvorite kameru i usmerite je prema QR kodu.
 • Prikazaće se opcija za otvaranje linka ili prikazivanje dekodiranih informacija.
 • Izaberite željenu opciju i pregledajte dekodirane informacije.

Zahvaljujući ovim metodama, možete brzo i jednostavno dekodirati informacije iz QR koda i saznati šta se krije iza njega. Bilo da se radi o URL adresi, tekstualnoj poruci ili drugim podacima, QR kodovi mogu pružiti korisne informacije na intuitivan način.

Kako kreirati QR kod?

Korak 1: Izaberite QR kod generator

Postoji mnogo online alata i aplikacija koje možete koristiti da biste generisali QR kod. Potrebno je samo da pretražite internet i pronađete pouzdan generator QR kodova koji vama odgovara.

Korak 2: Odaberite tip informacije

Nakon odabira generatora QR koda, treba da odlučite kakav tip informacija želite da sadrži vaš QR kod. To može biti veza, tekst, email adresa, broj telefona ili neka druga vrsta podataka.

Korak 3: Unesite informacije

U zavisnosti od generatora QR koda koji koristite, unesite odgovarajuće informacije. Na primer, ako želite da generišete QR kod sa linkom, unesite URL. Ako želite QR kod sa tekstom, unesite željeni tekst i tako dalje.

Korak 4: Prilagodite QR kod (opciono)

Neke QR kod generatore omogućavaju vam da prilagodite izgled svog QR koda. Možda želite promeniti boju ili dodati logotip. Ova korak je opcioni, ali može biti koristan ako želite da QR kod bude više u skladu sa vašim brendom.

Korak 5: Generišite QR kod

Nakon što ste uneli sve informacije i eventualno prilagodili izgled QR koda, kliknite na dugme “Generiši” ili slično kako biste kreirali QR kod.

Korak 6: Preuzmite QR kod

Kada je QR kod generisan, bićete obavešteni gde možete preuzeti QR kod. To može biti u obliku slike koju možete sačuvati na vašem računaru ili uređaju, ili u obliku posebnog linka koji vam omogućava da preuzmete QR kod kada vam je potrebno.

Korak 7: Testirajte QR kod

Pre nego što koristite QR kod u stvarnim situacijama, preporučuje se da ga testirate da biste bili sigurni da je sve ispravno. Skenirajte QR kod koristeći mobilnu aplikaciju za čitanje QR kodova i proverite da li pravilno otkriva informacije koje ste uneli.

Korak 8: Koristite QR kod

Kada ste uvereni da je QR kod ispravan, možete ga koristiti kako god želite. Možete ga štampati na raznim materijalima kao što su vizit kartice, letci, plakati itd. ili ga možete deliti putem interneta putem društvenih mreža, e-pošte, SMS poruka itd.

You might be interested:  Kako Obuci Bebu Za Spavanje

Pratite ove korake i u roku od nekoliko minuta možete kreirati svoj QR kod i početi ga koristiti za unos informacija na brz i jednostavan način.

Kako efikasno koristiti QR kodove u poslovanju?

QR kodovi mogu biti veoma korisni alat u poslovanju, jer omogućavaju brz i jednostavan prenos informacija putem pametnih telefona. Evo nekoliko načina kako ih efikasno iskoristiti u svojoj organizaciji:

Kreirajte QR kodove za kontakt informacije

Umesto da ručno unosite kontakt informacije u telefon ili prosleđujete vizit karte, možete kreirati QR kod sa vašim kontakt podacima. Kada neko skenira taj kod, automatski će se sačuvati vaš broj telefona, imejl adresa i sve ostale podatke u njihovom adresaru.

Promovišite proizvode i usluge pomoću QR kodova

Kreirajte QR kodove za specifične proizvode ili usluge i stavite ih na ambalažu, letke ili reklamne materijale. Kada korisnici skeniraju te kodove, mogu biti usmereni na vašu web stranicu ili posebnu ponudu kako bi saznali više o tome.

Poboljšajte kupovno iskustvo

Ukoliko se bavite prodajom, možete koristiti QR kodove da biste poboljšali kupovno iskustvo vaših klijenata. Na primer, možete postaviti QR kod na proizvode koji će povezivati korisnike sa dodatnim informacijama, video uputstvima ili recenzijama proizvoda.

Obezbedite brzi pristup važnim dokumentima

Umesto da šaljete dokumente putem imejla ili fizičkih kopija, možete kreirati QR kodove koji će direktno povezivati klijente sa relevantnim dokumentima. Na taj način štedite vreme i resurse, kao i olakšavate pristup važnim informacijama.

Praćenje rezultata marketinških kampanja

Kada koristite QR kodove u marketinškim kampanjama, možete pratiti koliko ljudi ih skenira i kako reaguju na ponudu koja se nalazi iza njih. Ovo vam omogućava da analizirate efikasnost svojih marketinških napora i prilagođavate ih prema rezultatima.

Unapredite procese logistike i inventara

QR kodovi mogu biti korisni i u procesima logistike i inventara. Možete ih koristiti da biste obeležili i pratili artikle, olakšavajući inventuru i upravljanje zalihama. Takođe, mogu biti korisni za praćenje proizvoda u lancu snabdevanja.

Ubrzajte procese plaćanja

QR kodovi mogu biti korisni i u procesima plaćanja. Na primer, možete postaviti QR kod na kasama ili POS terminalima kako bi klijenti mogli da skeniraju kod i izvrše plaćanje putem mobilnih aplikacija ili digitalnih novčanika.

Kao što vidite, QR kodovi mogu biti veoma korisni u poslovnom okruženju. Iskoristite njihovu praktičnost i jednostavnost za unapređenje različitih aspekata svog poslovnog procesa.

FAQ:

Kako mogu skenirati QR kod?

Da biste skenirali QR kod, potrebno je da imate pametni telefon sa kamerom. Zatim preuzmite aplikaciju za skeniranje QR kodova sa prodavnice aplikacija (Google Play, App Store) i otvorite je. Kada ste spremni, usmerite kameru telefona prema QR kodu i sačekajte da se skenira. Nakon toga, dobićete informacije ili će se otvoriti određena veb stranica.

Koja aplikacija za skeniranje QR kodova je najbolja?

Postoji mnogo aplikacija za skeniranje QR kodova na tržištu, a najbolje je pronaći onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Neke popularne aplikacije za skeniranje QR kodova uključuju “QR & Barcode Scanner” i “QR Code Reader”. Ove aplikacije su besplatne i lako se koriste.

Da li je skeniranje QR koda sigurno?

Da, skeniranje QR koda je sigurno. Međutim, važno je biti oprezan prilikom skeniranja nepoznatih QR kodova, posebno ukoliko vam se traži da izvršite neku akciju, kao što je preuzimanje datoteke ili pristupanje nepoznatoj veb stranici. Preporučuje se da pre skeniranja QR koda proverite izvor i verifikujete pouzdanost informacija koje su povezane sa tim kodom.

Kako koristiti skenirani QR kod?

Kada skenirate QR kod, aplikacija obično automatski izvršava odgovarajuću akciju, kao što je otvaranje veb stranice, prikazivanje informacija ili pokretanje aplikacije. Na primer, ako skenirate QR kod na letku sa restoranom, aplikacija može otvoriti meni restorana ili prikazati posebne ponude i promocije. Skenirani QR kod može vam pružiti brz pristup relevantnim informacijama ili vas uputiti na određenu lokaciju na vebu.

Da li je moguće skenirati QR kod bez interneta?

Da, moguće je skenirati QR kod bez interneta, ali će vam možda biti potrebna internet veza kako biste dobili informacije koje su povezane sa tim kodom. Ako skenirate QR kod koji vodi do veb stranice, biće vam potreban pristup internetu kako biste otvorili tu stranicu. Međutim, ako je QR kod samo tekstualni ili ima druge informacije koje se mogu prikazati lokalno, nećete morati koristiti internet za pristup tim informacijama.