Kako skinuti smolu sa auta - Korak po korak vodič

Kako Skinuti Smolu Sa Auta

Kako Skinuti Smolu Sa Auta

Ako ste ikada parkirali svoj automobil ispod drveća, sigurno ste se susreli sa smolom koja je završila na vašem vjetrobranskom staklu, karoseriji ili krovu automobila. Smola sa drveća je ljepljiva i teško ju je ukloniti sa površine vozila. Međutim, ne brinite, postoji nekoliko efikasnih načina kako ukloniti smolu s automobila. U ovom korak po korak vodiču, naučit ćete kako se riješiti smole jednostavnim kućnim sredstvima i profesionalnim proizvodima.

Korak 1: Zaštitite ruke i vozilo

Prije nego što počnete sa uklanjanjem smole, bitno je zaštititi svoje ruke od potencijalno štetnih tvari. Nosite gumene rukavice kako biste izbjegli direktan kontakt sa smolom. Također, preporučljivo je zaštiti površine vozila koje nisu zahvaćene smolom. Možete koristiti traku za maskiranje ili plastičnu foliju kako biste spriječili oštećenje laka ili boje automobila.

Korak 2: Upotreba ledene kocke

Jedan od najjednostavnijih načina za uklanjanje smole s automobila je upotreba leda. Uzmite kocku leda i trljajte je po smoli nekoliko minuta. Hladnoća će stvrdnuti smolu i olakšati njezino uklanjanje. Nakon što se smola stvrdne, lagano je stružite plastičnim nožem ili četkicom za zube.

Savjet: Ako je smola tvrdokorna i teško se uklanja, koristite fen za kosu kako biste zagrijali smolu. Toplina će omekšati smolu i olakšati njezino skidanje.

Korak 3: Isopropilni alkohol

Ako led nije učinkovit, možete koristiti isopropilni alkohol ili alkohol za trljanje. Namočite pamučnu krpu u alkohol i pažljivo trljajte smolu. Alkohol će razbiti ljepljivu smolu i omogućiti vam da je lagano obrišete. Nakon što uklonite smolu, operite područje s vodom i sapunom kako biste uklonili ostatke alkohola.

Korak 4: Korištenje komercijalnih proizvoda

Ako želite brzo i jednostavno ukloniti smolu s automobila, možete koristiti specijalne komercijalne proizvode kao što su sredstva za uklanjanje smole ili sprejevi za čišćenje vozila. Ovi proizvodi su posebno formulisani za uklanjanje smole sa površine vozila i mogu biti vrlo efikasni. Slijedite upute proizvođača kako biste pravilno upotrijebili proizvod i zaštitili površinu vozila.

Sada kada znate kako ukloniti smolu s automobila, možete se riješiti ovog neželjenog problema i vratiti svom vozilu sjaj i ljepotu. Bilo da koristite kućna sredstva ili profesionalne proizvode, bitno je brzo i pažljivo djelovati kako biste izbjegli oštećenja na površini vozila. Uklonite smolu i nastavite uživati u vožnji sa čistim automobilom!

Koraci kako skinuti smolu sa auta: vodič korak po korak

Korak 1: Priprema materijala

Pre nego što počnete sa uklanjanjem smole sa svog automobila, potrebno je pripremiti određene materijale i alate:

 • Guma za brisanje smole
 • Vaš deterdžent za pranje automobila
 • Mekana krpa ili sunđer
 • Voda

Korak 2: Pranje automobila

Predmetni korak pomaže u uklanjanju prve površinske smole sa automobila.

 1. Pripremite meku krpu ili sunđer, deterdžent za pranje automobila i vodu.
 2. Nanesite malu količinu deterdženta na vlažnu krpu ili sunđer.
 3. Pažljivo operite delove automobila na kojima se nalazi smola. Ako je potrebno, primijenite malo više pritiska na smolu kako bi je obrisali.
 4. Ispirajte automobil vodom kako biste uklonili ostatke sapuna i smole.
You might be interested:  Koji Mobitel Kupiti 2022

Korak 3: Upotreba gume za brisanje smole

Nakon pranja automobila, možete koristiti gumu za brisanje smole kako biste završili proces uklanjanja smole sa automobila.

 • Nanesite malo vode na gumu za brisanje smole kako biste je vlažili.
 • Lagano trljajte gumu po površini mesta na kojem se nalazi smola.
 • Ponovite postupak dok potpuno ne uklonite smolu sa automobila.

Korak 4: Završetak

Nakon što završite proces uklanjanja smole sa automobila, operite automobil ponovno kako biste uklonili preostale ostatke smole i gumice za brisanje smole.

Preporučuje se da na kraju upotrijebite vosak za automobile kako biste zaštitili boju automobila i spriječili ponovno zalepljivanje smole na površinu.

Korak 1: Priprema vozila

Priprema vozila za uklanjanje smole

Prije nego što započnete postupak uklanjanja smole s vašeg automobila, važno je pravilno pripremiti vozilo kako biste izbjegli oštećenje boje ili laka.

Dobro operite automobil

Prvi korak u pripremi vozila je temeljito pranje. Koristite blagi deterdžent i čistu spužvu kako biste uklonili prljavštinu s površine automobila. Pazite da ne ostavite nikakve ostatke deterdženta jer bi to moglo ometati postupak uklanjanja smole.

Osušite vozilo

Nakon što ste oprali automobil, osušite ga temeljito čistom krpom ili ručnikom kako biste uklonili svu vodu. Ostavljanje mokrog vozila može uzrokovati mrlje ili oštećenje prilikom uklanjanja smole.

Zaštita površine

Prije nego što započnete s uklanjanjem smole, preporučuje se da zaštitite okolne dijelove vozila koji nisu zahvaćeni smolom. Možete koristiti plastičnu foliju ili traku kako biste prekrili rubove i druge osjetljive dijelove kako biste ih zaštitili od potencijalnih oštećenja tijekom postupka.

Korak 2: Odabir metode uklanjanja smole

1. Topla voda i sapun

1. Topla voda i sapun

Prva metoda koju možete isprobati je upotreba tople vode i sapuna.

Ova metoda je posebno efikasna kada je smola još uvek mekana.

Samo natopite krpu ili sunđer u toplu vodu i stavite ga na područje zahvaćeno smolom na vašem automobilu.

Pustite da voda deluje na smolu nekoliko minuta, a zatim nežno trljajte krpu ili sunđer kako biste uklonili smolu.

Ukoliko smola nije potpuno uklonjena, možete ponoviti proces ili isprobati neku od sledećih metoda.

2. Alkoholno sirće

Alkoholno sirće je takođe efikasan sastojak za uklanjanje smole sa automobila.

Možete ga naneti direktno na smolu ili ga prvo natopiti na krpu ili sunđer pa onda trljati po zahvaćenom području.

Ostavite alkoholno sirće da deluje na smolu nekoliko minuta, a zatim koristite krpu ili sunđer da je uklonite.

Ukoliko je smola tvrdokorna, možda ćete morati ponoviti proces ili koristiti neku drugu metodu.

3. Kupovni sredstva za uklanjanje smole

Na tržištu postoje razna sredstva i sprejevi koji su specijalno formulirani za uklanjanje smole sa automobila.

Ova sredstva obično sadrže određene hemikalije koje su efikasne u razbijanju smole i omogućavaju lakše uklanjanje.

Prilikom upotrebe ovih sredstava, sledeći uputstva proizvođača je veoma važno kako biste postigli najbolje rezultate i izbegli oštećenje površine vozila.

4. Profesionalno čišćenje automobila

Ukoliko smola na vašem automobilu predstavlja veći problem i ne možete je sami ukloniti, možda je najbolje da potražite profesionalnu pomoć u čišćenju automobila.

Stručnjaci za čišćenje automobila imaju posebne alate i sredstva koja su dizajnirana da uklone i najtvrdokorniju smolu, a istovremeno ne oštete površinu vozila.

Oni će moći da vam pruže najbolje rešenje za uklanjanje smole sa vašeg automobila.

Korak 3: Upotreba tople vode i sapuna

Sada kada ste uklonili grube ostatke smole sa automobila, vrijeme je da koristite toplu vodu i sapun kako biste temeljito očistili površinu.

Započnite tako da natopite spužvu ili krpu toplom vodom i dodajte nekoliko kapi sapuna za pranje posuđa.

Nježno operite površinu automobila koristeći pokrete prema naprijed i unatrag. Vodite računa da temeljito pokrijete cijelo područje koje je bilo zahvaćeno smolom.

You might be interested:  Kako Otkriti Podzemne Vode U Kuci

Ako primijetite tvrdokorne mrlje smole koje se teže uklanjaju, možete koristiti mekšu četku ili spužvu kako biste bolje utrljali sapun na tim mjestima.

Nakon što ste operirali površinu sa toplom vodom i sapunom, isperite automobil čistom vodom kako biste uklonili sve ostatke sapuna.

U ovom koraku bitno je osigurati da ostanete nježni prema površini automobila kako ne biste izazvali oštećenja. Također se pobrinite da sapun u potpunosti isperete kako ne bi ostao na površini i izazvao fleke ili oštećenja boje.

Nakon što završite s ovim korakom, prijeđite na sljedeći korak u procesu uklanjanja smole sa automobila.

Korak 4: Korištenje alkohola za uklanjanje smole

Kada se susretnete s tvrdokornom smolom koja se ne može ukloniti samo sapunom i vodom, alkohol može biti korisno sredstvo za rješavanje ovog problema. Alkohol je dobar otapalo i može otopiti smolu bez oštećivanja boje ili površine vozila.

Koraci:

 • Korak 1: Uzmite čistu krpu i natopite je alkoholom.
 • Korak 2: Nježno trljajte smolu na vozilu s natopljenom krpom. Pripazite da ne trljate previše snažno kako ne biste oštetili površinu automobila.
 • Korak 3: Ponavljajte postupak trljanja dok se smola ne ukloni. Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja ako je smola vrlo tvrdokorna.
 • Korak 4: Nakon što je smola uklonjena, operite područje s toplom sapunicom i vodom kako biste uklonili preostale tragove alkohola.
 • Korak 5: Osušite područje pomoću čiste krpe.

Važno je napomenuti da je za ovaj postupak najbolje koristiti izopropilni alkohol. Ostali alkoholi, kao što su alkoholna pića, mogu sadržavati dodatne sastojke koji mogu oštetiti lak ili boju vašeg vozila.

Ako smola ostane i nakon što ste pokušali koristiti alkohol, može biti potrebno potražiti profesionalnu pomoć kako biste sigurno uklonili smolu bez oštećenja vašeg vozila.

Korak 5: Kako ukloniti smolu automobilskim šamponom?

Za uklanjanje smole sa automobila, možete upotrijebiti automobilski šampon. Automobilski šampon će vam pomoći da uklonite smolu sa površine vozila bez oštećenja boje.

 1. Prvo dobro operite vozilo kako biste uklonili prljavštinu i prašinu sa površine.
 2. Pripremite automobilski šampon i toplu vodu. Potrebna vam je kanta i sunđer ili spužva.
 3. Razrijedite automobilski šampon u kanti sa toplom vodom prema uputstvima na pakiranju.
 4. Namijenite sunđer ili spužvu u kantu sa razrijeđenim automobilskim šamponom.
 5. Dobro operite površinu vozila koristeći sunđer ili spužvu. Pritisnite sunđer ili spužvu na smole i laganim kružnim pokretima uklonite smolu sa površine.
 6. Nakon što uklonite smolu, isperite površinu vozila čistom vodom kako biste uklonili ostatke šampona.
 7. Osušite vozilo čistom i suvom krpom.

Ako smola ne izlazi u potpunosti, možete ponoviti postupak ili koristiti poseban proizvod za uklanjanje smole sa automobila. Važno je biti pažljiv i ne koristiti pregrube materijale ili kemikalije koje mogu oštetiti boju vozila.

Korak 6: Upotreba specijaliziranih proizvoda za uklanjanje smole

Nakon što ste probali nekoliko domaćih metoda za uklanjanje smole sa svog automobila i niste postigli željeni rezultat, vrijeme je za upotrebu specijaliziranih proizvoda. Postoji mnogo proizvoda na tržištu koji su posebno dizajnirani za uklanjanje smole sa lakirane površine automobila.

Kada kupujete specijalizirani proizvod za uklanjanje smole, važno je da pažljivo pročitate upute na pakiranju. Svaki proizvod ima svoje specifičnosti i način primjene, stoga je važno slijediti upute proizvođača kako biste postigli najbolje rezultate.

Općenito, većina specijaliziranih proizvoda za uklanjanje smole je vrlo jednostavna za upotrebu. Evo osnovnih koraka za upotrebu takvih proizvoda:

 1. Priprema automobila: Prije nanošenja specijaliziranog proizvoda, važno je temeljito oprati automobil kako biste uklonili prljavštinu i prašinu s površine. Možete koristiti blagi deterdžent i toplu vodu za pranje automobila.
 2. Nanošenje proizvoda: Slijedite upute proizvođača za nanošenje specijaliziranog proizvoda. Obično je potrebno nanijeti proizvod na čistu krpu i zatim nježno trljati smolu na površini automobila. Pazite da ne utrljate previše sile kako ne biste oštetili lakiranu površinu.
 3. Čišćenje: Nakon što ste nježno trljali smolu s površine automobila, koristite čistu krpu ili bazu za čišćenje kako biste uklonili preostale ostatke proizvoda i smole.
 4. Finalno poliranje: Ako želite dodatno poboljšati izgled površine automobila, možete koristiti specijalizirani proizvod za poliranje. Slijedite upute proizvođača za poliranje automobila.
You might be interested:  Kako Ponistiti Check Engine

Prije korištenja bilo kojeg specijaliziranog proizvoda, uvijek napravite test na manje vidljivom površini automobila kako biste izbjegli moguće oštećenje. Uvijek slijedite upute proizvođača i radite na hladnom i suhom mjestu.

Ako niste sigurni koji specijalizirani proizvod odabrati ili kako ga pravilno koristiti, uvijek se možete obratiti profesionalcima za savjet i pomoć. Oni će vam dati najbolje preporuke i pružiti uslugu uklanjanja smole s vašeg automobila.

Korak 7: Korištenje ribeža pri uklanjanju smole

Ako smola ne nestane nakon korištenja toplinske metode ili alkalnog sredstva, možete isprobati korištenje ribeža za uklanjanje tvrdokorne smole. Ribež koristi finu abrazivnu površinu za pažljivo uklanjanje smole s površine automobila.

 1. Za ovaj korak će vam trebati:
  • Ribež ili abrazivna spužva
  • Voda
  • Blagi deterdžent
  • Mekana krpa
 2. Postupak:
 3. Slijedite sljedeće korake za korištenje ribeža:

  1. Namjestite ribež na svojoj ruci kako biste imali bolju kontrolu.
  2. Natopite ribež vodom kako bi se omekšao.
  3. Ako je potrebno, dodajte malu količinu blagog deterdženta na ribež.
  4. Pažljivo trljajte ribežem po smoli na automobilu, koristeći lagane kružne pokrete.
  5. Nastavite trljati dok smola ne počne otpadati.
  6. Obrišite površinu automobila mekom krpom nakon uklanjanja smole.
 4. Napomena:
 5. Vodite računa da ne trljate pretjerano snažno kako biste izbjegli oštećenje boje ili površine automobila. Ako primijetite da ribež uzrokuje ogrebotine, odmah prestanite s postupkom.

Korak 8: Završni koraci uklanjanja smole sa auta

Nakon što ste uspješno uklonili smolu sa automobila, vrijeme je za završne korake kako biste vratili sjaj svom vozilu. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

Korak 8.1: Pranje vozila

Nakon uklanjanja smole, preporučuje se da operete automobil kako biste uklonili sve tragove otapala ili drugih tvari koje ste koristili za uklanjanje smole. Koristite blagi automobilski šampon i čistu spužvu ili krpu za pranje. Temeljito isperite automobil čistom vodom i osušite ga ručnikom od mikrovlakana.

Korak 8.2: Poliranje

Poliranje je važan korak kako biste vratili sjaj automobilu i uklonili manje ogrebotine ili oštećenja na laku. Koristite polirnu pastu i mekanu krpu za poliranje. Nanesite pastu na krpu i lagano trljajte površinu automobila kružnim pokretima. Nakon poliranja, obrišite površinu čistom krpom.

Korak 8.3: Nanesite zaštitni sloj

Nakon što ste oprali i polirali automobil, preporučuje se da nanesete zaštitni sloj kako biste održali sjaj i zaštitili lak. Možete koristiti vosak ili premaz koji je posebno dizajniran za automobile. Nanesite premaz prema uputama proizvođača i koristite čistu krpu za poliranje kako biste postigli sjajni završetak.

Korak 8.4: Završni pregled

Kada završite s pranjem, poliranjem i nanošenjem zaštitnog sloja, pregledajte automobil kako biste bili sigurni da ste uklonili sve smole. Ako primijetite neke ostatke smole, možete ih nježno ukloniti koristeći metodu koja vam je bila najučinkovitija u prethodnim koracima.

Nakon što ste završili sa svim koracima uklanjanja smole sa automobila, vaš automobil će ponovno izgledati kao nov. Sada se možete ponosno voziti znajući da ste uspješno uklonili smolu sa svog vozila i vratili mu prvobitni sjaj.

FAQ:

Može li smola oštetiti boju automobila?

Da, smola može oštetiti boju automobila ako se ne ukloni na vrijeme. Vruća smola može se topiti i prodrijeti u gornji sloj boje, što može uzrokovati mrlje i oštećenja. Također, smola može postati tvrda i tvoreći debele naslage koje je teže ukloniti. Stoga je važno brzo reagovati i ukloniti smolu s automobila kako biste sačuvali izgled boje i spriječili oštećenja.