Kako smanjiti temperaturu kod djece: djelotvorni savjeti i prirodni lijekovi

Kako Skinuti Temperaturu Kod Djece

Kako Skinuti Temperaturu Kod Djece

Povećanje tjelesne temperature je čest simptom kod djece. Povišena temperatura može biti znak da se dijete bori s infekcijom ili drugim zdravstvenim problemima. Kao roditelj, važno je znati kako pravilno smanjiti temperaturu kod djece kako bi im se osigurala udobnost i olakšanje.

Jedan od najvažnijih načina smanjivanja temperature kod djece je reguliranje okoline. Držite djetetovu sobu hladnom i dobro prozračenom. Izbjegavajte pregrijavanje djeteta snopovima odjeće i pokrivačima. Također, osigurajte da dijete dovoljno pije tekućine kako bi izbjeglo dehidraciju.

Uz pravilno reguliranje okoline, postoje i prirodni lijekovi koji mogu pomoći u smanjenju temperature kod djece. Hladni oblozi na čelu i vratu mogu biti vrlo učinkoviti. Također, rashladne kupke ili tuširanje mogu smanjiti tjelesnu temperaturu. Obratite se svom pedijatru kako biste saznali koje vrste lijekova možete koristiti za smanjenje temperature kod djece.

Važno je zapamtiti da je smanjenje temperature samo simptomatsko liječenje. Ako dijete ima visoku temperaturu dulje vrijeme ili pokazuje druge zabrinjavajuće simptome, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom. Liječnik će moći pružiti odgovarajuću dijagnozu i liječenje za djetetovu specifičnu situaciju.

Contents

Savjeti za smanjenje temperature kod djece

Kada dijete ima povišenu temperaturu, važno je poduzeti odgovarajuće korake kako bi se olakšalo stanje. Evo nekoliko savjeta kako smanjiti temperaturu kod djece:

Pružiti adekvatnu hidraciju

 • Osigurajte da dijete unosi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.
 • Nudite često male količine vode, čaja ili prirodnih sokova kako bi dijete ostalo hidrirano.
 • Izbjegavajte kavu, soda i energetska pića koja mogu dodatno dehidrirati dijete.

Stvoriti ugodno okruženje za dijete

 • Održavajte sobu ugodno svježom, ali ne i prehladnom. Idealna temperatura je oko 20-22°C.
 • Koristite lagane pokrivače ili plahte kako bi se dijete osjećalo ugodno, ali ne previše zagrijano.
 • Napravite sredinu s minimalnom bukom kako bi dijete moglo odmarati i oporavljati se.

Koristite hladne obloge ili kupke

Hladni oblozi ili kupke mogu biti učinkoviti u snižavanju tjelesne temperature. Evo kako ih primijeniti:

 1. Navlažite ručnik u hladnoj vodi i nježno ga prislonite na čelo djeteta.
 2. Možete koristiti i hladne obloge na drugim dijelovima tijela, kao što su zapešća, gležnjevi i prepone.
 3. Ako je temperatura izuzetno visoka, možete dijete staviti u mlaku kupku kako bi se brže rashladilo.

Dati djetetu laganu i prozračnu odjeću

 • Djeca s povišenom temperaturom trebaju nositi laganu i prozračnu odjeću, poput pamučnih majica i širokih hlača.
 • Izbjegavajte upotrebu slojevite odjeće koja bi mogla zadržavati višak topline.
 • Uvijek provjerite da dijete nije previše pokriveno kako bi se izbjeglo pregrijavanje.

Ako temperatura djeteta ne pada ili se pogoršava, obratite se liječniku radi daljnjih uputa i medicinskih savjeta. Važno je praćenje temperature, kao i promatranje drugih simptoma koji se mogu javiti. Sve promjene u djetetovom stanju treba pažljivo pratiti i dijagnosticirati od strane stručnjaka.

Važnost mjerenja temperature

Mjerenje temperature jedan je od prvih koraka u praćenju zdravlja djeteta. Temperatura je važan pokazatelj stanja organizma i može ukazivati na infekciju ili bolest. Pravilno mjerenje temperature pomaže roditeljima i zdravstvenim djelatnicima u brzom prepoznavanju problema i pravilnom liječenju.

You might be interested:  Kako Izvuci Gorcinu Iz Maslina

Zašto treba mjeriti temperaturu?

Mjerenje temperature pomaže u praćenju tijeka bolesti djeteta. Visoka temperatura može biti znak infekcije ili upale, dok niska temperatura može ukazivati na nedovoljnu aktivnost tijela. Pravovremeno otkrivanje promjena temperature omogućuje roditeljima da poduzmu odgovarajuće korake kako bi pomogli djetetu.

Kako pravilno mjeriti temperaturu?

Da biste pravilno izmjerili temperaturu djeteta, možete koristiti termometar. Postoji nekoliko načina mjerenja temperature, uključujući oralno, rektalno, aksilarno (ispod pazuha) i temporalno (prema čelu).

 • Oralno mjerenje temperature: Stavite vrh termometra ispod jezika djeteta i zatvorite usta. Držite termometar na mjestu dok se ne čuje zvučni signal koji označava kraj mjerenja.
 • Rektalno mjerenje temperature: Namažite vrh termometra vazelinom i pažljivo ga umetnite u rektum djeteta. Držite termometar na mjestu dok se ne čuje zvučni signal koji označava kraj mjerenja. Ova metoda se obično koristi kod dojenčadi i male djece.
 • Aksilarno mjerenje temperature: Stavite vrh termometra ispod pazuha djeteta i lagano pritisnite ruku uz tijelo. Držite termometar na mjestu nekoliko minuta ili prema uputama proizvođača.
 • Temporalno mjerenje temperature: Koristite poseban termometar za mjerenje temperature na čelu djeteta. Slijedite upute proizvođača za pravilno korištenje.

Prilikom mjerenja temperature važno je pratiti upute proizvođača termometra i pridržavati se higijenskih standarda kako biste spriječili širenje zaraze.

Kako interpretirati rezultate mjerenja?

Normalna tjelesna temperatura varira ovisno o dobi djeteta. Općenito, tjelesna temperatura ispod 36 °C smatra se niskom, između 36 °C i 37 °C se smatra normalnom, između 37 °C i 38 °C je blago povišena, dok je tjelesna temperatura iznad 38 °C visoka i ukazuje na prisutnost infekcije ili bolesti.

Ako primijetite promjene temperature kod djeteta, važno je obratiti se liječniku radi daljnje procjene i dijagnoze.

Ublažavanje simptoma temperature

1. Pijte dovoljno tekućine

1. Pijte dovoljno tekućine

Dehidracija može pogoršati simptome temperature, stoga je važno da dijete pije dovoljno tekućine kako bi ostalo hidrirano. Ponudite djetetu vodu, biljni čajevi ili prirodne sokove bez dodanog šećera.

2. Držite dijete ugodno

Držite dijete u ugodnom i hladnom okruženju kako biste mu pomogli držati nisku temperaturu tijela. Prozračite prostoriju, obucite dijete u lagani pamučni materijal i koristite lagano prekrivanje.

3. Hladite dijete

Koristite metode hlađenja kako biste smanjili temperaturu djeteta. Možete koristiti hladne obloge na čelu i vratu ili dječju kupku s mlakom vodom. Pazite da voda nije previše hladna.

4. Osigurajte odmor

Djetetu je važno osigurati dovoljno odmora kako bi se oporavilo od temperature. Dopustite mu da se odmara i spava koliko je potrebno kako bi tijelo moglo obraniti od infekcije.

5. Praćenje temperature

Praćenje temperature je važno kako biste znali koliko dugo traje temperatura i kako biste kontrolirali njeno povećanje. Koristite termometar kako biste redovito mjerili temperaturu djeteta i zabilježili promjene.

6. Konzultirajte liječnika

Ako temperatura djeteta traje dulje vrijeme ili je vrlo visoka, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom. Liječnik može ponuditi dodatne savjete i preporuke o tome kako smanjiti temperaturu i ublažiti simptome kod djece.

Dajte djetetu dovoljno tekućine

Kada dijete ima temperaturu, vrlo je važno osigurati da djetetu pružimo dovoljnu količinu tekućine. Povišena temperatura može dovesti do bržeg gubitka tekućine iz tijela, što može dovesti do dehidracije.

Dehidracija može imati ozbiljne posljedice na zdravlje djeteta, posebno kada je već povišena temperatura prisutna. Dajte djetetu mnogo vode, biljnog čaja ili prirodnih sokova kako bi ostalo hidrirano.

Osobito je važno ponuditi tekućinu djetetu ako ima simptome poput znojenja, suhe kože, crvenila usana ili rijedak urin. Dodatno, povišena temperatura može povećati apetit za tekućinom i važno je pratiti da dijete redovito pije tekućinu čak i ako nije gladno.

Neka dijete pije male gutljaje tekućine tijekom dana kako bi održalo hidrataciju. Ako dijete odbija piti, možete koristiti žličicu za davanje malih količina tekućine ili se posavjetovati s liječnikom o drugim načinima za održavanje hidratacije.

Održavajte pravilnu temperaturu u prostoriji

Pravilna temperatura u prostoriji može pomoći u smanjenju temperature kod djece i olakšati simptome groznice. Evo nekoliko savjeta kako održavati pravilnu temperaturu u prostoriji:

1. Provjerite termostat

Provjerite postavke termostata u prostoriji. Idealna temperatura za spavaću sobu je između 18 i 20 stupnjeva Celzijusa. Ako je temperatura previsoka, smanjite termostat kako bi prostorija bila ugodnija za dijete.

2. Koristite ventilatore ili klima uređaje

Ako je vanjska temperatura visoka, koristite ventilatore ili klima uređaje kako bi rashladili prostoriju. Održavanje temperature između 18 i 20 stupnjeva može pomoći u smanjenju groznice kod djece.

3. Vlažite zrak

Uz visoku temperaturu, zrak može postati suh što može pogoršati simptome groznice. Koristite ovlaživače zraka ili stavite posudu s vodom u prostoriju kako bi se povećala vlažnost zraka.

You might be interested:  Kako Izgleda Pregled Kod Reumatologa

4. Prekriti dijete odgovarajućim pokrivačima

Odaberite lagane pokrivače ili plahte kako biste prekrili dijete tijekom spavanja. Predebeli pokrivači mogu zadržavati toplinu i pogoršati simptome groznice.

5. Održavajte prostoriju dobro prozračenom

Dobro prozračivanje prostorije također može pomoći u održavanju pravilne temperature. Otvaranje prozora ili korištenje ventilatora može osigurati protok svježeg zraka i smanjiti temperaturu u prostoriji.

Važno je održavati pravilnu temperaturu u prostoriji kako bi se dijete osjećalo ugodnije tijekom groznice. Ako se temperatura djeteta ne smanjuje ili se pogoršava, važno je konzultirati se s liječnikom.

Hladite tijelo djeteta prirodnim metodama

Kod povišene temperature kod djece važno je hladi tijelo na prirodan način kako bi se smanjila temperatura. Ovo su neki od djelotvornih i prirodnih metoda za hlađenje tijela djeteta:

Pijte puno tekućine

Dajte djetetu dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Ovo može uključivati vodu, biljne čajeve, sokove i juhe. Tekućina pomaže tijelu da se rashladi i održava normalnu tjelesnu temperaturu.

Koristite hladne obloge

Nanesite hladne obloge na čelo, vrat i pazuh djeteta kako biste pomogli u snižavanju temperature. Možete koristiti hladne obloge od vode ili koristiti hladne obloge napravljene od prirodnih sastojaka poput limuna, mente ili lavande.

Kupkajte dijete u mlakoj vodi

Kupanje djeteta u mlakoj vodi može pomoći u snižavanju temperature. Pazite da voda nije previše hladna, jer to može izazvati drhtavicu. Umjesto toga, koristite mlaku vodu kako biste opustili tijelo djeteta i rashladili ga.

Smanjite slojeve odjeće

Uklonite višak slojeva odjeće kako biste olakšali tijelu regulaciju temperature. Dajte prednost laganim i prozračnim materijalima koji omogućuju koži djeteta da diše i rashlađuje se.

Boravite na hladnom i sjenovitom mjestu

Ako je moguće, boravite na hladnom i sjenovitom mjestu kako biste izbjegli izlaganje suncu i vrućini. Hladno okruženje pomaže tijelu da se rashladi i smanji temperaturu.

Pazite na prehranu

Nekim vrstama hrane može se pomoći u snižavanju tjelesne temperature. To uključuje voće i povrće s visokim sadržajem vode poput lubenice, krastavaca i dinje. Ove vrste hrane pomažu hidrirati tijelo i pružaju dodatne hranjive tvari.

Koristite prirodne lijekove

Postoje biljni i homeopatski lijekovi koji se mogu koristiti za snižavanje temperature kod djece. Prijenosni umivaonik s hladnom vodom ili kompresija od hladnog ulja mogu također pomoći u smanjenju temperature djeteta.

Važno je napomenuti da se trebate obratiti liječniku ako temperatura djeteta ostaje visoka ili se pogoršava, ili ako se javljaju drugi simptomi poput jakih bolova, osipa ili promjena ponašanja.

Iskoristite prirodne lijekove za snižavanje temperature

Postoji nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u snižavanju temperature kod djece. Ovi lijekovi ne samo da mogu smanjiti temperaturu, već mogu olakšati i druge simptome koji često prate povišenu temperaturu kao što su bolovi u tijelu, glavobolja i opća nelagoda.

Eterična ulja

Eterična ulja poput lavande i kadulje mogu se koristiti za snižavanje temperature. Možete dodati nekoliko kapi ovih ulja u topao oblog ili u kadu za kupanje kako biste osigurali olakšanje od temperature. Također možete koristiti difuzor za raspršivanje ovih ulja u prostoriji.

Vodene komprese

Kompresi hladne vode mogu biti vrlo učinkovite u snižavanju temperature. Natopite ručnik hladnom vodom, ocijedite višak te stavite na čelo djeteta. Ponavljajte ovaj postupak svakih 15-20 minuta dok temperatura ne padne. Ovo će pomoći u hlađenju tijela i smanjenju temperature.

Hidracija

Bitno je osigurati da dijete ima dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Povišena temperatura može uzrokovati pojačano znojenje, što može dovesti do dehidracije. Ponudite djetetu česte male gutljaje vode, voćnih sokova ili biljnih čajeva kako biste mu osigurali potrebnu hidraciju.

Hladan tuš ili kupka

Hladan tuš ili kupka mogu pomoći u smanjenju temperature kod djece. Možete koristiti mlaku vodu za tuširanje ili kupanje kako biste postupno snizili temperaturu tijela. Važno je ne koristiti previše hladnu vodu jer to može uzrokovati šok organizmu. Nakon tuširanja ili kupanja, obrišite dijete lagano ručnikom kako biste mu pomogli da se osuši i ne izložite ga propuhu odmah nakon toga.

Izbjegavanje toplih napitaka i hrane

Kod povišene temperature, preporučuje se izbjegavati tople napitke i hranu. Umjesto toga, nudite djetetu hladne napitke kao što su sokovi, voda ili ledene nektar. Također, izbjegavajte tešku hranu koja zahtijeva dugo varenje i umjesto nje dajte djetetu jednostavnu hranu poput lagane juhe ili svježeg voća i povrća.

Prirodni lijekovi za snižavanje temperature
Naziv lijeka Opis
Lavanda Lavanda se može koristiti kao eterično ulje ili u obliku čaja za snižavanje temperature i smanjenje simptoma prehlade.
Kadulja Kadulja je poznata po svojim antibakterijskim svojstvima i može pomoći u snižavanju temperature i ublažavanju simptoma prehlade.
Vodena kompresa Kompresi hladne vode stavljaju se na čelo kako bi se smanjila temperatura i olakšali simptomi povišene temperature.
Hidracija Dovoljna hidracija važna je kako bi se izbjegla dehidracija koja može nastupiti kod povišene temperature.
Hladan tuš ili kupka Hladan tuš ili kupka mogu smanjiti temperaturu tijela i pružiti olakšanje od visoke temperature.
Hladni napici i lagana hrana Nudi se hladna voda, sokovi ili ledene nektar kako bi se izbjegla iritacija probavnog sustava kod povišene temperature.
You might be interested:  Kako Koristiti Psyllium Ljuskice

Osigurajte odgovarajući odmor djetetu

 • Razumijevanje važnosti odmora

  Djetetu je potreban odgovarajući odmor kako bi se oporavilo od bolesti i povratilo energiju. Razumijevanje važnosti odmora može pomoći roditeljima da pruže potrebne uvjete djetetu.

 • Stvaranje povoljnog okruženja

  Osigurajte mirno i tiho okruženje u kojem će dijete moći odmarati. Smanjite buku i osigurajte udobnu temperaturu u sobi za spavanje.

 • Pružanje udobnosti

  Djetetu pružite mekanu i udobnu posteljinu na kojoj će moći udobno spavati. Osigurajte mu mekani jastuk i deku kako bi se osjećalo sigurno i ugodno.

 • Promicanje opuštanja

  Pobrinite se da dijete ima priliku opustiti se tijekom odmora. Možete mu čitati priče, pustiti umirujuću glazbu ili koristiti tehnike opuštanja poput masaže.

 • Organizacija slobodnih aktivnosti

  Tijekom odmora, organizirajte slobodne aktivnosti koje će stimulirati dijete, ali istovremeno neće biti prenaporne. To mogu biti aktivnosti poput bojanja, slagalica ili čitanja knjiga.

Kada se obratiti liječniku

Kada se radi o visokoj temperaturi kod djece, važno je znati kada treba potražiti liječničku pomoć. Neke situacije zahtijevaju hitno djelovanje, dok se u drugim slučajevima može pratiti stanje kod kuće.

Situacije u kojima treba hitno potražiti liječničku pomoć uključuju:

 • Temperatura koja traje više od tri dana
 • Visoka temperatura koja se ne smanjuje uz primjenu antipiretika poput paracetamola ili ibuprofena
 • Dodatni simptomi poput osipa, povraćanja, proljeva ili jake glavobolje
 • Teško disanje ili nedostatak daha
 • Stalno plakanje ili izražena razdražljivost
 • Grčevi ili konvulzije
 • Smanjenje svijesti ili neodgovarajući odgovor na vanjske podražaje

Kada nije hitno, ali je potrebno konzultirati se s liječnikom:

 • Temperatura koja traje dulje od 24 sata, ali uz primjenu antipiretika postoji blago smanjenje temperature
 • Temperatura iznad 39 °C kod dojenčadi mlađe od 3 mjeseca
 • Dječja dob ispod dvije godine u slučaju visokih temperatura
 • Temperatura iznad 40 °C u bilo kojoj dobi
 • Opća slabost, umor ili neobjašnjiv gubitak težine kod djeteta

U svakom slučaju, roditelji trebaju pratiti stanje svog djeteta i pridržavati se uputa svog pedijatra. Ako su prisutni bilo kakvi zabrinjavajući simptomi ili se stanje pogoršava, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom radi procjene i odgovarajuće terapije.

FAQ:

Koji su simptomi visoke temperature kod djece?

Simptomi visoke temperature kod djece mogu uključivati vrućicu, crvenilo lica, groznicu, slabost, gubitak apetita, glavobolju i znojenje.

Treba li uvijek koristiti lijekove za snižavanje temperature kod djece?

Nije uvijek potrebno koristiti lijekove za snižavanje temperature kod djece. U većini slučajeva, tijelo djeteta samo se bori protiv infekcije i visoka temperatura je prirodni odgovor imunološkog sustava. Međutim, ako je temperatura izuzetno visoka ili ako dijete ima simptome kao što su teška glavobolja ili povraćanje, trebali biste potražiti savjet liječnika.

Koje prirodne metode mogu pomoći u snižavanju temperature kod djece?

Postoje nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u snižavanju temperature kod djece. Primjerice, možete koristiti hladne obloge na čelu i vratu, dati djetetu hladan tuš ili kupku, ili mu pružiti dovoljno tekućine kako bi spriječili dehidraciju.

Koje lijekove mogu koristiti za snižavanje temperature kod djece?

Za snižavanje temperature kod djece možete koristiti lijekove poput paracetamola ili ibuprofena. Važno je pridržavati se uputa liječnika i doziranja, te ne koristiti više lijeka nego što je preporučeno bez savjeta stručnjaka.

Koliko često trebam davati lijek djetetu da smanjim njegovu temperaturu?

Kod davanja lijekova za snižavanje temperature kod djece, trebate se pridržavati uputa na pakiranju ili preporuke liječnika. Obično je preporučeno uzimanje lijeka svakih 4 do 6 sati, ali to može ovisiti o dobi djeteta i težini simptoma.

Kako mogu pomoći djetetu da se osjeća bolje dok ima visoku temperaturu?

Da biste pomogli djetetu da se osjeća bolje dok ima visoku temperaturu, možete mu osigurati udoban i miran prostor za odmor, pružiti mu dovoljno tekućine kako bi se spriječila dehidracija, te mu ponuditi lagane obroke koji su mu lako probavljivi. Također, redovito provjeravajte temperaturu djeteta i pratite njegove simptome kako biste bili sigurni da se stanje ne pogoršava.

Kada trebam potražiti medicinsku pomoć za dijete s visokom temperaturom?

Trebate potražiti medicinsku pomoć za dijete s visokom temperaturom ako temperatura traje duže od nekoliko dana, ako je vrlo visoka (viša od 39°C), ako dijete ima teškoće s disanjem ili ako ima druge ozbiljne simptome kao što su napadaji ili sankcioniranje.