Kako skuhati grah iz konzerve - najbolji recepti | Vaša stranica za kulinarske savjete

Kako Skuhati Grah Iz Konzerve

Kako Skuhati Grah Iz Konzerve

Dobrodošli na našu stranicu posvećenu proverenim kulinarskim savetima! Danas ćemo vam pokazati kako ukusan i hranljiv obrok pripremiti koristeći konzervirani grah. Skuhani grah iz konzerve može biti odlična glavna jelo ili prilog uz meso ili povrće. Nastavite čitati kako biste otkrili najbolje recepte i korisne trikove za pripremu ovog omiljenog jela.

Ako ste u žurbi ili nemate mnogo vremena za pripremu obroka, konzervirani grah je odličan izbor. Brzo se skuva i može biti osnova za razne vrste jela. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko različitih recepata za pripremu graha iz konzerve, iz kojih možete birati prema vašem ukusu i preferencijama.

Jedan od trikova za dobivanje ukusnog graha iz konzerve je dodavanje začina i drugih sastojaka kako biste poboljšali njegov ukus i teksturu. Možete koristiti začinsko bilje poput peršina, bosiljka ili origana, kao i dodati svježe povrće kao što su luk, paprika ili češnjak. Također, možete dodati meso poput slanine, kobasica ili piletine kako biste obogatili okus jela.

U nastavku ćete pronaći recepte za pripremu graha sa slaninom i lukom, graha sa pilećim mesom i povrćem, kao i graha sa kobasicama. Svi ovi recepti su jednostavni za pripremu i brzi za posluživanje, tako da možete uživati u ukusnom obroku bez puno truda.

Contents

Najbolji recepti za pripremu graha iz konzerve

Klasična juha od graha

Klasična juha od graha

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina pripreme graha iz konzerve. Evo kako to učiniti:

  1. U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Dinstajte dok luk ne postane staklast.
  2. Dodajte kockicu slanine i pržite dok ne postane hrskava.
  3. Dodajte konzervu graha i temeljac po izboru.
  4. Pustite da juha zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta.
  5. Posolite i popaprite po ukusu.
  6. Poslužite vruće s kriškama svježeg kruha.

Grah salata sa začinskim biljem

Ova salata je svježa i ukusna, idealna za ljetne dane. Evo kako je pripremiti:

  • Otvorite konzervu graha, ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
  • Dodajte grah u zdjelu za salatu i dodajte nasjeckani krastavac, rajčicu i crveni luk.
  • Pomiješajte maslinovo ulje, ocat, sol, papar i svježe začinsko bilje po želji (poput peršina, bosiljka, korijandra).
  • Preljte preljev preko salate i nježno promiješajte.
  • Poslužite hladno kao prilog uz meso ili kao lagani obrok.

Grah s kobasicama i povrćem

Ovaj recept je obilan i savršen za hladnije dane. Evo kako ga pripremiti:

Sastojci: Upute:
  • Konzerva graha
  • Kobasice (narezane)
  • Luk (nasjeckan)
  • Paprika (nasjeckana)
  • Mrkva (nasjeckana)
  • Sočivo (po izboru)
  • Vegeta i začini po ukusu
  1. U velikom loncu zagrijte malo ulja i dodajte luk, kobasice, papriku i mrkvu. Dinstajte dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte konzervu graha, sočivo (ako koristite) i prelijte vodom ili temeljcem dok sve ne bude dobro potopljeno.
  3. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte dok povrće ne bude skuhano (oko 20-30 minuta).
  4. Posolite, popaprite i dodajte začine po ukusu.
  5. Poslužite vruće uz svježi kruh.

Priprema graha iz konzerve korak po korak

Za pripremu graha iz konzerve trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 1 konzerva graha (400g)
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 1/2 žličice mljevenog crvenog papra (opciono)
You might be interested:  Kako Kupiti A Bon Preko Mobitela

Evo koraka koje trebate slijediti za pripremu graha iz konzerve:

  1. Iscijedite luk i nasjeckajte češnjak.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  3. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu mekani i lagano zlatni.
  4. Izvadite grah iz konzerve i isperite ga pod tekućom vodom.
  5. Dodajte isprani grah u tavu s lukom i češnjakom.
  6. Dodajte sol, papar i mljeveni crveni papar (ako želite malo ljutine).
  7. Promiješajte sve sastojke u tavi i pustite da se kuhaju na srednjoj vatri oko 10-15 minuta, dok se okusi dobro ne sjedine.

Vaš grah iz konzerve je sada spreman za posluživanje. Možete ga poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz meso ili povrće. Uživajte u svojem obroku!

Tajne savršenog graha iz konzerve

Grah je ukusno jelo koje se može pripremiti na mnogo načina, ali ako želite brzu i jednostavnu opciju, možete koristiti grah iz konzerve. Evo nekoliko tajni kako skuhati savršen grah iz konzerve:

1. Dobro isperite grah

Prije kuhanja, dobro isperite grah iz konzerve pod hladnom vodom kako biste uklonili višak soli i konzervanse. Ovo će poboljšati okus i teksturu jela.

2. Dodajte aromatično povrće

Kako bi poboljšali okus graha, dodajte svježe aromatično povrće kao što su luk, češnjak i mrkva u lonac zajedno s grahom. Luk i češnjak dodat će bogatstvo okusa, dok će mrkva dodati slatkoću.

3. Začinite po ukusu

Dodajte začine po svom ukusu kao što su papar, sol, čili ili lovorov list. Također možete dodati i začine kao što su mljevena paprika, kumin ili kurkuma kako biste obogatili okus graha.

4. Dinstajte povrće prije dodavanja graha

Prije nego dodate grah u lonac, dinstajte povrće kako biste pojačali okus. Dinstano povrće će dati bogatiju i kremastiju konzistenciju graha.

5. Kuhajte na laganoj vatri

Kuhajte grah na laganoj vatri kako bi se svi okusi i začini dobro sjedinili. Dugotrajno kuhanje također će omekšati grah i dati mu kremastu teksturu.

6. Dodajte sok od limuna

Za svježi i osvježavajući okus, dodajte malo soka od limuna prije posluživanja.

7. Poslužite s prilogom

Grah iz konzerve može biti samostalno jelo, ali možete ga poslužiti i s prilogom kao što su kuhani krumpir, riža ili tjestenina.

8. Varijacije jela

Možete dodati razne sastojke kako biste prilagodili jelo svom ukusu. Na primjer, možete dodati meso poput kobasica ili slanine za bogatiji okus, ili dodati povrće poput paprike i tikvica za više teksture.

Sada kad znate tajne savršenog graha iz konzerve, samo se prepustite kuhanju i uživajte u ukusnom obroku!

Popularni recepti s grahom iz konzerve

1. Salata s grahom i tunjevinom

Sastojci:

  • 1 konzerva graha
  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 crvena paprika
  • 1 crveni luk
  • Peršin po ukusu
  • Ocat po ukusu
  • Maslinovo ulje po ukusu
  • So i papar po ukusu

Priprema:

  1. Isperite i ocijedite konzervu graha.
  2. Ocijedite tunjevinu.
  3. Nasjeckajte papriku, luk i peršin.
  4. Pomiješajte grah, tunjevinu, papriku, luk i peršin u velikoj zdjeli.
  5. Dodajte ocat, maslinovo ulje, so i papar po ukusu.
  6. Dobro promiješajte.
  7. Poslužite hladno.

2. Varivo s grahom

Sastojci:

  • 1 konzerva graha
  • 2 mrkve
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • Malo ulja
  • Vegeta po ukusu
  • Bijeli papar po ukusu

Priprema:

  1. Isperite i ocijedite konzervu graha.
  2. Ogulite i nasjeckajte mrkve, luk i češnjak.
  3. Zagrijte malo ulja u loncu.
  4. Dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu staklasti.
  5. Dodajte mrkve, lovorov list i vegetu.
  6. Dolijte vodu da prekrije povrće i kuhajte dok mrkve ne omekšaju.
  7. Dodajte grah, sol i papar te kuhajte još nekoliko minuta.
  8. Maknite sa štednjaka i poslužite toplo.

3. Juha s grahom i kobasicama

Sastojci:

  • 1 konzerva graha
  • 2 kobasice
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 peršinov korijen
  • 1 lovorov list
  • Malo ulja
  • Vegeta po ukusu
  • Bijeli papar po ukusu

Priprema:

  1. Isperite i ocijedite konzervu graha.
  2. Ogulite i nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i peršinov korijen.
  3. Izrežite kobasice na kolutove.
  4. Zagrijte malo ulja u loncu.
  5. Dodajte luk, češnjak i kobasice te pržite dok kobasice ne dobiju zlatno smeđu boju.
  6. Dodajte mrkvu, peršinov korijen, lovorov list i vegetu.
  7. Dolijte vodu da prekrije povrće i kuhajte dok povrće ne omekša.
  8. Dodajte grah, sol i papar te kuhajte još nekoliko minuta.
  9. Maknite sa štednjaka i poslužite toplo.

Inovativni načini korištenja graha iz konzerve

1. Grah sendviči

Umjesto tradicionalnog sendviča, možete iskoristiti grah iz konzerve kao namaz ili dodatak u sendvičima. Sameljite grah uz dodatak maslinovog ulja, limunovog soka i začina po želji. Nanesite ga na kruh i dodajte omiljene svježe sastojke poput zelenila, rajčice, sira itd. Ovaj sendvič će sigurno osvježiti vašu prehranu.

2. Grah hummus

Umjesto tradicionalnog hummusa s kikirikijem, možete isprobati verziju s grahom. Jednostavno pomiješajte grah iz konzerve s tahinijem, češnjakom, maslinovim uljem, limunovim sokom i soli. Dobit ćete kremasti namaz koji možete koristiti kao umak za povrće ili kao namaz na kruhu.

3. Grah salata

Grah iz konzerve je odličan dodatak raznim salatama. Možete ga uključiti u pripremu svježe salate s povrćem poput paprike, rajčica, krastavaca, luka i svježeg peršina. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar po ukusu. Ova salata će dodati obilje proteina i vlakana vašem obroku.

You might be interested:  Crveni Plikovi Po Tijelu Koji Svrbe

4. Grah juha

Upotrijebite grah iz konzerve za pripremu brze i hranjive juhe. Samo pomiješajte grah s povrćem po izboru (npr. mrkva, krumpir, luk) i temeljac. Kuhajte dok povrće ne omekša, a zatim blendajte juhu do željene konzistencije. Začinite solju, paprom i drugim začinima po ukusu.

5. Grah tacos

5. Grah tacos

Grah iz konzerve može biti sjajna nadjev za vaše tacos. Zagrijte ploču s tortiljama, dodajte grah, svježe povrće, umak od vrhnja i guacamole. Savijte tortilje i uživajte u ukusnom i brzom obroku.

Prehrambene vrijednosti graha iz konzerve (na 100g)
Nutrijent Vrijednost
Kalorije 82 kcal
Ugljikohidrati 15 g
Proteini 6 g
Masti 0.4 g
Vlakna 6 g
Željezo 2.7 mg
Magnezij 48 mg

Grah iz konzerve je hranjiv i praktičan sastojak za mnoge recepte. Isprobajte ove inovativne načine korištenja graha i otkrijte nove okuse i teksture u svojoj kuhinji.

Grah iz konzerve u raznim jelima

Grah je vrlo popularna namirnica u mnogim jelima diljem svijeta. On je izvor bjelančevina, vlakana, vitamina i minerala, te je stoga odličan izbor za uravnoteženu prehranu. Grah iz konzerve je posebno praktičan jer je već kuhan i spreman za upotrebu. U nastavku su navedeni neki od najpopularnijih načina kako možete koristiti grah iz konzerve u raznim jelima.

Varivo s grahom

Jedan od klasičnih načina pripreme graha je kao varivo. Za ovo jelo će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 konzerva graha
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar i začini po ukusu

1. Na ulju pirjajte sitno sjeckani luk i češnjak dok ne postanu staklasti.

2. Dodajte nasjeckane mrkve i krumpire, te pirjajte još nekoliko minuta.

3. Dodajte grah iz konzerve i dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte malo vode.

4. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne bude mekano.

5. Posolite, popaprite i začinite po ukusu.

Poslužite varivo s grahom toplo, uz svježi kruh.

Grah salata

Grah iz konzerve također možete koristiti za pripremu osvježavajuće salate. Za salatu sa grahom će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 konzerva graha
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 glavica luka
  • sok od limuna
  • maslinovo ulje
  • sjeckani peršin
  • sol i papar po ukusu

1. Izmiješajte grah iz konzerve, papriku, tikvicu i luk narezane na kockice.

2. Posolite i popaprite po ukusu, te dodajte sok od limuna i maslinovo ulje.

3. Dobro promiješajte, pospite sjeckanim peršinom i poslužite hladno.

Enchiladas s grahom

Grah iz konzerve može poslužiti kao ukusni nadjev za enchilade. Za pripremu ovog jela će vam biti potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 konzerva graha
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 glavica kupusa
  • salsa umak
  • tortilje
  • ribani sir
  • sour cream
  • sol, papar i začini po ukusu

1. Na ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, te dodajte nasjeckane paprike i kupus. Pirjajte sve zajedno dok povrće ne omekša.

2. Dodajte grah iz konzerve i začinite po ukusu.

3. Zagrijte tortilje u tavi i stavite nadjev od graha na svaku tortilju.

4. Savijte tortilje i složite ih u vatrostalnu posudu.

5. Prelijte enchilade salsom umakom i pospite ribanim sirom.

6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta, dok se sir ne rastopi i jelo se ne zagrije.

Poslužite enchilade s grahom uz sour cream.

Tablica s prijedlozima jela sa grahom iz konzerve

Jelo Sastojci
Grah s kobasicama Grah, kobasice, luk, češnjak, začini
Grah juha Grah, povrće po izboru, začini, juha začin
Grah s rižom Grah, riža, luk, češnjak, začini

Ove su samo neke od ideja kako možete koristiti grah iz konzerve u raznim jelima. Grizite maštu i eksperimentirajte sa svojim omiljenim jelima. Uživajte u bogatom okusu i hranjivim sastojcima koje vam grah pruža!

Salate s grahom iz konzerve koje morate probati

Evo nekoliko ideja za ukusne salate koje možete pripremiti koristeći grah iz konzerve:

1. Salata s grahom i tunom

U zdjeli pomiješajte konzervu graha, konzervu tune, sjeckani luk, nasjeckani cherry rajčice i svježu peršin. Začinite solju, paprom i prelijte s malo maslinovog ulja i limunovog soka. Dobro promiješajte i poslužite.

2. Meksička salata s grahom

U zdjeli pomiješajte konzervu crvenog graha, kukuruz, sjeckanu crvenu papriku, nasjeckanu crvenu luk i nasjeckani svježi korijander. Dodajte malo soka od limete, maslinovog ulja i soli po ukusu. Promiješajte sve sastojke i poslužite uz tortilje ili kao prilog.

3. Salata s grahom i povrćem

Skuhajte tjesteninu po uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i ohladite je. U zdjelu dodajte grah, kockice svježe krastavce, narezane cherry rajčice, sjeckanu crvenu papriku i narezanu crnu maslinu. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i balzamičnim octom. Promiješajte sve sastojke i poslužite.

4. Salata s grahom i avokadom

U zdjelici vilicom zgnječite avokado. Dodajte ocijeđeni grah, narezanu papriku, sitno sjeckani crveni luk i nasjeckani peršin. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Dobro promiješajte i poslužite kao salatu ili kao punjenje za tortilju.

5. Salata s grahom i feta sirom

U zdjeli pomiješajte konzervu graha, nasjeckani krastavac, nasjeckane cherry rajčice, sjeckani luk i izmrvljeni feta sir. Začinite solju, paprom i prelijte s malo maslinovog ulja i balzamičnog octa. Dobro promiješajte i poslužite kao lagani obrok ili prilog.

Istražite ove recepte s grahom iz konzerve i uživajte u ukusnim i zdravim salatama. Slobodno eksperimentirajte s različitim sastojcima i začinima kako biste pronašli svoju omiljenu kombinaciju.

You might be interested:  Kako Napraviti Avion Od Papira

Zdravstvene prednosti konzerviranog graha

Grah je iznimno zdrava namirnica koja ima mnoge prednosti za naše zdravlje. Konzervirani grah je praktična opcija koju možemo koristiti kad nemamo vremena za kuhanje graha na tradicionalan način. Ovdje su neke od zdravstvenih prednosti konzerviranog graha:

1. Visok nutritivni sadržaj

Grah je bogat vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Konzervirani grah ima bogat nutritivni profil koji može pružiti mnoge hranjive tvari našem tijelu. Posebno je bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravog probavnog sustava.

2. Izvor proteina

Grah je odličan izvor biljnih proteina. Konzervirani grah može biti dobar izbor za vegetarijance i vegane koji žele povećati unos proteina. Proteini su važni za izgradnju i obnovu stanica, mišića i tkiva u našem tijelu.

3. Snaga antioksidanata

Grah je bogat antioksidantima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Antioksidanti mogu smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i neke vrste raka.

4. Regulacija šećera u krvi

Grah ima niski glikemijski indeks, što znači da sporije otpušta šećer u krvotok. To može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i održavanju stabilne razine energije tijekom dana. Konzervirani grah može biti dobar izbor za dijabetičare ili one koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi.

5. Upravljanje tjelesnom težinom

Grah može pomoći u regulaciji tjelesne težine zbog svoje visoke razine vlakana i proteina. Vlakna mogu pružiti osjećaj sitosti, sprečavajući prejedanje, dok proteini mogu pomoći u održavanju mišićne mase i poticanju metabolizma.

6. Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Redovita konzumacija graha može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Grah je bogat vlaknima, proteinima i antioksidantima koji mogu pomoći u održavanju zdravog srca i krvnih žila. Konzervirani grah može biti pristupačna i praktična opcija za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Ukratko, konzervirani grah može biti zdrav izvor hranjivih tvari koji može spriječiti razne zdravstvene probleme. Međutim, uvijek je važno provjeriti sastav i dodatke u konzervama kako biste bili sigurni da birate zdravu opciju. Također se preporučuje kombiniranje konzerviranog graha s drugim svježim i zdravim namirnicama kako biste osigurali raznoliku i uravnoteženu prehranu.

Grah iz konzerve kao brzi obrok

Da li vam se nekada dogodilo da nemate vremena da spremate ručak, a želite nešto ukusno i zdravo? U takvim situacijama, grah iz konzerve je odličan izbor za brzi obrok. Ovaj recept će vam pokazati kako pripremiti ukusan grah iz konzerve bez puno truda i vremena.

Sastojci:

  • 1 konzerva graha (400g)
  • 1 luk
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 konzerva pelata (400g)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 1 žličica mljevene paprike
  • sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Prvo, luk i češnjak nasjeckajte na sitno.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
  3. Dodajte sjeckani luk i češnjak te pirjajte ih nekoliko minuta dok ne postanu staklasti.
  4. Zatim dodajte crvenu papriku u prahu i mljevenu papriku. Dobro promiješajte.
  5. U tavu dodajte grah iz konzerve i pelate. Dobro promiješajte sve sastojke.
  6. Začinite solju i paprom po ukusu.
  7. Pustite da se sve zajedno kuha na laganoj vatri oko 10-15 minuta.
  8. Kad je grah gotov, poslužite ga vrućeg i uživajte!

Grah iz konzerve kao brzi obrok je izvrstan za dane kada nemate mnogo vremena za kuhanje. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Dodajte svježu salatu ili kruh i imate jednostavan, a ukusan obrok. Uživajte u ovom brzom i zdravom grahu iz konzerve!

FAQ:

Koje su najbolje tehnike kuhanja graha iz konzerve?

Najbolje tehnike kuhanja graha iz konzerve su klasično kuhanje na štednjaku i kuhanje u električnom loncu pod pritiskom.

Koliko dugo treba kuhati grah iz konzerve?

Vrijeme kuhanja graha iz konzerve može varirati ovisno o preferencijama, ali obično treba kuhati oko 10-15 minuta.

Koje začine mogu dodati u grah iz konzerve kako bih mu dao više okusa?

Možete dodati razne začine poput češnjaka, luka, papra, soli, origana, crvene paprike ili peršina kako biste grahu dali više okusa.

Mogu li dodati meso u grah iz konzerve?

Da, možete dodati meso poput slanine, kobasica ili suhomesnatih proizvoda kako biste obogatili okus graha iz konzerve. Samo pazite na vrijeme kuhanja mesa kako biste bili sigurni da je potpuno kuhano.

Koje su najbolje vrste graha za kuhanje iz konzerve?

Najpopularnije vrste graha za kuhanje iz konzerve su crveni grah, bijeli grah i crni grah. Odaberite onu koja vam najbolje odgovara prema vašem ukusu.

Ima li nekih trikova da grah iz konzerve bude još ukusniji?

Da, jedan trik je da grah prije kuhanja isperete kako biste se riješili viška soli i tekućine. Također možete koristiti domaću juhu umjesto obične vode za kuhanje, to će dodati više okusa grahu.

Mogu li zamrznuti grah iz konzerve?

Da, možete zamrznuti grah iz konzerve. Preporučuje se da ga prvo izvadite iz konzerve, operete i osušite prije nego ga zamrznete kako biste spriječili kvarenje.