Kako smanjiti LDL kolesterol na prirodan način - Saveti i metode

Kako Smanjiti Ldl Kolesterol

Kako Smanjiti Ldl Kolesterol

LDL kolesterol, poznat i kao “loš” kolesterol, može biti štetan za naše zdravlje ako se nalazi u visokim koncentracijama u krvi. Visok nivo LDL holesterola može povećati rizik od srčanih bolesti, kao što su srčani udar i koronarna bolest srca. Srećom, postoji nekoliko načina da se smanji LDL kolesterol na prirodan način, bez upotrebe lekova.

Jedan od najvažnijih načina smanjenja LDL holesterola je usvajanje zdrave ishrane. Trebali bismo izbegavati namirnice bogate zasićenim i trans mastima, kao što su prerađeni proizvodi, maslac, punomasni mlečni proizvodi i meso. Umesto toga, trebali bismo se fokusirati na unos hrane bogate nezasićenim mastima, kao što su orašasti plodovi, avokado i maslinovo ulje. Ove namirnice mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola u krvi.

Pored ishrane, redovna fizička aktivnost može biti od velike pomoći u smanjenju LDL holesterola. Vežbanje ima sposobnost da poveća nivo HDL holesterola, poznatog kao “dobar” holesterol, dok istovremeno smanjuje nivo LDL holesterola. Bilo koji oblik fizičke aktivnosti, kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla, može biti koristan. Preporučuje se najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti pet puta nedeljno.

Contents

Kako smanjiti LDL kolesterol

LDL kolesterol (loš kolesterol) je vrsta lipoproteina visoke gustoće koja može uzrokovati nakupljanje masnih naslaga u arterijama, povećati rizik od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih problema. Smanjenje LDL kolesterola na prirodan način može pomoći u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Promjena prehrambenih navika

Promjena prehrambenih navika može imati veliki utjecaj na razinu LDL kolesterola u tijelu. Evo nekoliko savjeta kako smanjiti LDL kolesterol kroz prehranu:

 • Izbjegavati zasićene i trans masti koje se nalaze u prerađenoj hrani, brzoj hrani i slatkišima.
 • Povećati unos voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova.
 • Uključiti u prehranu hranu bogatu vlaknima kao što su zobena kaša, ječam, smeđa riža i grah.
 • Konzumirati ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama kao što su losos, tuna i skuša.
 • Izbjeći konzumaciju alkohola i pušenje koje mogu pogoršati razinu LDL kolesterola.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost može pomoći u smanjenju LDL kolesterola i poboljšanju cjelokupnog zdravlja srca. Evo nekoliko načina kako povećati tjelesnu aktivnost:

 • Uključiti se u aerobne vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja ili biciklizma barem 30 minuta dnevno.
 • Raditi vježbe snage kako biste povećali mišićnu masu i ubrzali metabolizam.
 • Uključiti se u aktivnosti poput joge, pilatesa ili tai chija za smanjenje stresa i održavanje fleksibilnosti tijela.

Prirodni dodaci

Neke biljke i dodaci prehrani mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola na prirodan način. Evo nekoliko prirodnih dodataka koji su pokazali povoljne rezultate:

 • Crni čaj: Sastojci u crnom čaju mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola.
 • Crveni kvasac riže: Ovaj prirodni dodatak sadrži sastojak koji može smanjiti razinu LDL kolesterola.
 • Beta-sitosterol: Prirodni spoj koji se nalazi u biljkama poput soje i pšenične klica, koji može smanjiti razinu LDL kolesterola.

Praćenje razine kolesterola

Redovito praćenje razine kolesterola može vam pomoći pratiti napredak i provjeriti djelotvornost promjena načina života. Posjetite svog liječnika kako biste provjerili razinu kolesterola i dobili preporuke za smanjenje LDL kolesterola.

Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i prirodne dodatke, možete smanjiti LDL kolesterol na prirodan način i održavati zdravlje srca i krvnih sudova.

Namirnice koje pomažu u snižavanju LDL kolesterola

LDL ili “loš” holesterol može biti štetan za naše zdravlje ako se nalazi u visokim koncentracijama u krvi. Srećom, postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola na prirodan način. Uključivanje ovih namirnica u svoju ishranu može biti korisno za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Mahunarke

Mahunarke poput pasulja, sočiva, graška i slanutka su bogate vlaknima i proteinima. One imaju sposobnost da smanje nivo LDL holesterola u krvi. Takođe, sadrže fitosterole koji sprečavaju apsorpciju holesterola iz hrane.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Vlage U Sobi

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi kao što su orasi, bademi, lešnici i indijski orah su bogati zdravim mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Redovno konzumiranje orašastih plodova može smanjiti nivo LDL holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Riba

Riba poput lososa, pastrmke i tune su izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu snižavanju LDL holesterola. Preporučuje se konzumiranje ribe najmanje 2 puta nedeljno.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je bogata beta-glukanima, vrstom rastvorljivih vlakana koja se vezuje za holesterol i pomaže njegovo eliminisanje iz organizma. Konzumiranje ovsene kaše za doručak može biti korisno za snižavanje LDL holesterola.

Voće i povrće

Voće i povrće su bogati vlaknima, antioksidansima i drugim hranljivim materijama koje mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL holesterola. Posebno se preporučuje konzumiranje agruma poput narandže, limuna i grejpfruta koji su bogati pektinom, vrstom vlakna koje može pomoći u smanjenju LDL holesterola.

Belo meso

Belo meso poput pilećeg i ćurećeg mesa ima manje zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom poput govedine i svinjetine. Zamena crvenog mesa belim mesom može biti korisna strategija za snižavanje LDL holesterola.

Soja

Soja i proizvodi od soje kao što su tofu i sojino mleko su bogati biljnim proteinima i vlaknima. Konzumiranje soje može pomoći u snižavanju LDL holesterola i održavanju zdravlja srca.

Uključivanje ovih namirnica u svoju ishranu može biti korisno za snižavanje LDL holesterola na prirodan način. Međutim, važno je imati uravnoteženu ishranu i voditi računa o celokupnom zdravlju kako bi se održao optimalan nivo holesterola u krvi.

Redovna fizička aktivnost za smanjenje LDL kolesterola

Fizička aktivnost je važan faktor za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova. Redovno vežbanje može pomoći u smanjenju nivoa LDL kolesterola, koji je poznat kao “loš” holesterol. Donosimo vam nekoliko saveta i metoda kako se možete aktivno uključiti u smanjenje LDL kolesterola.

1. Aerobne vežbe

Aerobne vežbe, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla ili brzog hodanja, pokazale su se kao izuzetno efikasne u smanjenju nivoa LDL kolesterola. Preporučuje se da se angažujete u ovakvim vežbama najmanje 150 minuta nedeljno.

2. Vežbe snage

Razne vrste treninga snage, poput podizanja tegova i vežbi sa sopstvenom težinom, mogu pomoći u povećanju mišićne mase i smanjenju nivoa LDL kolesterola. Preporučuje se izvođenje ovih vežbi najmanje 2 puta nedeljno.

3. Kombinacija aerobnih vežbi i vežbi snage

Još efikasniji način za smanjenje LDL kolesterola je kombinacija aerobnih vežbi i vežbi snage. Kombinovanje ova dva tipa vežbi može imati sinergijski efekat na smanjenje LDL kolesterola i poboljšanje celokupnog kardiovaskularnog zdravlja.

4. Svakodnevne aktivnosti

Osim redovnog vežbanja, važno je uključiti i svakodnevne aktivnosti u svoj životni stil. To može uključivati hodanje umesto vožnje automobila, penjanje stepenicama umesto korišćenja lifta i angažovanje u kućnim poslovima. Svaka fizička aktivnost doprinosi smanjenju LDL kolesterola.

5. Timski sportovi

Učlanjenje u timski sport može biti odličan način za povećanje fizičke aktivnosti. Neki od sportova koji posebno pomažu u smanjenju LDL kolesterola su fudbal, košarka, tenis i odbojka. Pored toga što ćete se zabaviti, imaćete i benefite za svoje zdravlje.

6. Konsultacija sa stručnjakom

Pre nego što započnete sa novim programom vežbanja, uvek je preporučljivo posavetovati se sa stručnjakom. Fizičke aktivnosti treba prilagoditi vašem trenutnom zdravstvenom stanju i nivou fitnesa kako biste izbegli povrede ili nepotrebne napore.

Važno je zapamtiti da redovna fizička aktivnost igra ključnu ulogu u smanjenju nivoa LDL kolesterola. Uz pravilnu ishranu i zdrav stil života, možete efikasno smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati svoje opšte zdravlje.

Prirodni dodaci ishrani koji smanjuju LDL kolesterol

LDL kolesterol je poznat kao “loš” kolesterol, jer prekomerna količina može povećati rizik od srčanih bolesti. Srećom, postoji nekoliko prirodnih dodataka ishrani koji mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola i održavanju zdravlja srca.

1. Beta-sitosterol

Beta-sitosterol je biljni sterol koji se prirodno nalazi u biljkama. On je strukturno sličan holesterolu i može pomoći u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima. Studije su pokazale da uzimanje beta-sitosterola kao dodatak ishrani može smanjiti nivo LDL holesterola.

2. Crvena riža

Crvena riža je poznata po svojim antioksidantima i svojoj sposobnosti da smanji nivo holesterola. Ona sadrži spojeve koji se nazivaju monakoloni, koji mogu inhibirati enzime odgovorne za proizvodnju holesterola u organizmu. Crvena riža se može koristiti kao dodatak ishrani u obliku suvih ekstrakata ili kao prah.

3. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ribi, kao što su losos i skuša. One mogu pomoći u smanjenju nivoa triglicerida, kao i LDL holesterola. Dodatak ishrani omega-3 masnim kiselinama može pomoći u održavanju zdravlja srca.

4. Crni čaj

Crni čaj je bogat flavonoidima, antioksidantima koji mogu smanjiti nivo LDL holesterola. Studije su pokazale da konzumiranje crnog čaja može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Možete piti crni čaj svakodnevno kao dodatak ishrani za smanjenje LDL holesterola.

5. Soja proteini

Soja proteini sadrže fitosterole koji mogu smanjiti nivo LDL holesterola. Dodatak ishrani soja proteinima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Možete konzumirati soja proteine u obliku tofu-a, sojinih mleka ili dodataka ishrani.

Dodatak ishrani Opis
Beta-sitosterol Prirodni biljni sterol koji smanjuje apsorpciju holesterola
Crvena riža Sadrži monakoline koje inhibiraju enzime za proizvodnju holesterola
Omega-3 masne kiseline Smanjuju nivo triglicerida i LDL holesterola
Crni čaj Bogat flavonoidima koji smanjuju LDL holesterol
Soja proteini Sadrže fitosterole koji smanjuju nivo LDL holesterola

Pre nego što započnete bilo koji dodatak ishrani, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom kako biste se uverili da je bezbedan za vas i da neće izazvati neželjene efekte.

Saveti za zdravu ishranu i smanjenje LDL kolesterola

Konstantno visok nivo LDL kolesterola može biti štetan za zdravlje srca i krvnih sudova. Srećom, postoje načini da se smanji nivo LDL kolesterola prirodnim putem, posebno kroz pravilnu ishranu. Evo nekoliko saveta za zdravu ishranu i smanjenje LDL kolesterola:

You might be interested:  Kako Se Riješiti Genitalnog Herpesa Zauvijek

Izbegavajte zasićene i trans masti

Zasićene masti koje se uglavnom nalaze u crvenom mesu, prerađenoj hrani i mlečnim proizvodima mogu povećati nivo LDL kolesterola. Slično tome, trans masti koje se nalaze u prženoj hrani, pekarskim proizvodima i nekim margarinima, takođe mogu povećati nivo LDL kolesterola. Umesto toga, fokusirajte se na unošenje zdravih masti kao što su maslinovo ulje i orašasti plodovi.

Povećajte unos vlakana

Vlakna igraju važnu ulogu u snižavanju nivoa LDL kolesterola. Hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća, mahunarki i celih žitarica, pomaže u snižavanju LDL kolesterola. Postepeno povećavajte unos ovih namirnica kako biste izgradili zdrave prehrambene navike.

Unosite omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje se nalaze u ribi poput lososa, sardina i tuna. One mogu pomoći u snižavanju nivoa LDL kolesterola. Ako ne volite ribu, možete razmotriti uzimanje dodataka ishrani koji sadrže omega-3 masne kiseline.

Pripazite na unos soli i šećera

Prekomeran unos soli i šećera može negativno uticati na nivo LDL kolesterola. Smanjite unos prerađene hrane koja često sadrži visok nivo soli i šećera. Umesto toga, birajte sveže namirnice i pridržavajte se preporučenih dnevnih doza soli i šećera.

Jedite više voća i povrća

Voće i povrće su važan deo zdrave ishrane koja može pomoći u smanjenju LDL kolesterola. Zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, bogato je antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL kolesterola. Voće bogato vlaknima, poput jabuka i krušaka, takođe može biti korisno.

Unosite više biljnih proteina

Biljni proteini, kao što su mahunarke i žitarice, mogu biti dobar izvor proteina bez zasićenih masti. Zamena crvenog mesa i prerađene hrane biljnim proteinima može pomoći u smanjenju nivoa LDL kolesterola.

Ograničite unos alkohola

Prekomeran unos alkohola može negativno uticati na nivo LDL kolesterola. Ako konzumirate alkohol, ograničite unos na preporučene doze. Isto tako, izbegavajte konzumiranje visoko kaloričnih alkoholnih pića koja mogu povećati nivo LDL kolesterola.

Smanjite unos pržene hrane

Smanjite unos pržene hrane

Pržena hrana može sadržati trans masti koje povećavaju nivo LDL kolesterola. Pokušajte smanjiti unos pržene hrane i umesto toga birajte zdravije načine pripreme hrane, kao što je pečenje ili kuvanje na pari.

Vodite računa o porcijama hrane

Prekomerno unošenje hrane može dovesti do gojaznosti i povećanog nivoa LDL kolesterola. Vodite računa o veličini porcija hrane i pokušajte jesti manje obroke, ali češće tokom dana. Pridržavajte se preporučenih dnevnih kalorijskih unosa kako biste održali zdravu težinu.

Hrana koja pomaže u smanjenju LDL kolesterola
Hrana Prirodna svojstva
Orašasti plodovi Sadrže zdrave masti i vlakna
Maslinovo ulje Sadrži mononezasićene masti koje mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola
Riba (losos, sardine, tuna) Bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola
Celovite žitarice Sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola
Voće Bogato antioksidansima i vlaknima koji mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola
Povrće Bogato antioksidansima i vlaknima koji mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola
Mahunarke Bogate vlaknima i biljnim proteinima koji mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola

Napomena: Pre nego što promenite svoju ishranu ili počnete sa dodacima ishrani, posavetujte se sa svojim lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da su ove metode pogodne za vas.

Eliminacija loših navika i smanjenje LDL kolesterola

Prestanak pušenja

Pušenje ima negativan uticaj na nivo LDL kolesterola u organizmu. Cigarete sadrže razne otrovne supstance koje povećavaju nivo LDL holesterola, a istovremeno smanjuju nivo HDL holesterola, koji se smatra “dobrim” holesterolom. Prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati nivo LDL kolesterola.

Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost može pomoći u sagorevanju viška masti i smanjenju nivoa LDL holesterola. Održavanje redovne fizičke aktivnosti, kao što su hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili plivanje, može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Uravnotežena ishrana

Ishrana bogata zasićenim i trans mastima može povećati nivo LDL holesterola. Prehrambene navike treba prilagoditi kako bi se smanjio unos ovih štetnih masnoća. Umesto toga, treba se fokusirati na ishranu bogatu biljnim vlaknima, voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom i mahunarkama. Ove namirnice bogate su vlaknima i antioksidansima koji mogu smanjiti nivo LDL holesterola.

Reducirati unos alkohola

Pretjerano konzumiranje alkohola može povećati nivo LDL holesterola. Umjerena konzumacija alkohola (jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce) može imati koristi za srce. Međutim, prekomjerna konzumacija treba se izbjegavati kako bi se održao nivo LDL holesterola na preporučenim nivoima.

Stres menadžment

Stres može povećati nivo LDL holesterola. Pronalaženje strategija za upravljanje stresom, poput meditacije, joge ili dubokog disanja, može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola i poboljšanju općeg zdravlja.

Redovni medicinski pregledi

Redovni medicinski pregledi su važni kako bi se utvrdili nivoi LDL holesterola i pratili generalno zdravlje srca. Liječnik može preporučiti dodatne korake za smanjenje LDL kolesterola, kao što su dijeta bogata vlaknima, kao i eventualno uvođenje lijekova ako su nivoi holesterola vrlo visoki.

Sve ove korake treba primjenjivati ​​uz konsultaciju sa stručnjakom. Pored toga, održavanje zdravog načina života koji uključuje zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbjegavanje loših navika može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola i poboljšanju općeg zdravlja srca.

Metode za kontrolu stresa i smanjenje LDL kolesterola

Stres može imati negativan utjecaj na nivo LDL kolesterola u tijelu, ali postoje metode koje mogu pomoći u smanjenju stresa i smanjenju LDL kolesterola na prirodan način. Evo nekoliko metoda koje možete isprobati:

1. Vježba

Redovna tjelovježba je važna za smanjenje stresa i pomaže u povećanju nivoa HDL kolesterola (dobrog kolesterola). Pokušajte svakodnevno vježbati najmanje 30 minuta, kao što su hodanje, trčanje, biciklizam ili plivanje.

You might be interested:  Kako Napisati Motivacijsko Pismo

2. Meditacija

Meditacija je tehnika koja može pomoći u opuštanju uma i tijela. Redovna meditacija može smanjiti stres i pomoći u smanjenju nivoa LDL kolesterola. Pokušajte pronaći vrijeme svakodnevno za meditaciju i duboko disanje.

3. Zdrava ishrana

Konzumiranje zdrave i uravnotežene ishrane bogate vlaknima može pomoći u smanjenju LDL kolesterola. Neka hrana koju treba uključiti u ishranu su voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, riba bogata omega-3 masnim kiselinama i maslinovo ulje.

4. Redovni odmor

Redovni odmor igra ključnu ulogu u kontroli stresa. Pokušajte spavati najmanje 7-8 sati svake noći i pronaći vrijeme za opuštanje tijekom dana kako biste smanjili stres i smanjili nivo LDL kolesterola.

5. Socilizacija

Povezivanje s prijateljima i voljenima može pomoći u smanjenju stresa. Razgovarajte s osobama koje vam je ugodno i provedite vrijeme s njima kako biste smanjili stres i poboljšali opći osjećaj blagostanja.

6. Izbjegavajte loše navike

Izbjegavajte pušenje i konzumiranje alkohola jer mogu povećati nivo LDL kolesterola. Njihovo izbjegavanje može pomoći u smanjenju kolesterola i poboljšanju ukupnog zdravlja.

Pokušajte primijeniti ove metode u svakodnevnom životu kako biste kontrolirali stres i smanjili LDL kolesterol na prirodan način. Redovno praćenje nivoa kolesterola u krvi i posjet zdravstvenom radniku također je važno kako bi se osiguralo da su rezultati zadovoljavajući i da se održava opće zdravlje.

Kako regulisati telesnu težinu radi smanjenja LDL kolesterola

Visok nivo LDL kolesterola može biti povezan sa niskim nivoom HDL kolesterola i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Jedan od načina da se smanji LDL holesterol je regulisanje telesne težine.

1. Povećajte unos vlakana

Vlakna, posebno rastvorljiva vlakna, mogu pomoći u smanjenju LDL holesterola. Hrana bogata vlaknima uključuje oatmeal, pasulj, jabuke, kruške, orahe i semenke lana. Pokušajte da povećate unos ovih namirnica u svakodnevnoj ishrani.

2. Smanjite unos zasićenih i trans masti

Zasićene masti koje se nalaze u crvenom mesu, punomasnom mleku i mlečnim proizvodima, kao i trans masti koje se nalaze u prženoj i brzoj hrani mogu povećati nivo LDL holesterola. Pokušajte da smanjite unos ovih masti i birajte zdrave izvore masti kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi.

3. Povećajte fizičku aktivnost

Redovna fizička aktivnost može pomoći u gubitku težine i smanjenju LDL holesterola. Pokušajte da se fizički aktivirate najmanje 150 minuta nedeljno. To može uključivati brzo hodanje, trčanje, biciklizam ili plivanje.

4. Smanjite unos šećera i rafinisanih ugljenih hidrata

Unos velike količine šećera i rafinisanih ugljenih hidrata može doprineti povećanju telesne težine i nivou LDL holesterola. Pokušajte da ograničite unos gaziranih pića, slatkiša, belog hleba i testenine. Umesto toga, birajte integralne žitarice, voće i povrće.

5. Ograničite unos alkohola

Unos velike količine alkohola može povećati nivo LDL holesterola. Pokušajte da ograničite unos alkohola na preporučene dnevne količine.

Regulisanje telesne težine može biti koristan način za smanjenje LDL holesterola i poboljšanje opšteg zdravlja. Uzimajte u obzir ove savete i konsultujte se sa lekarom pre nego što napravite bilo kakve promene u ishrani ili načinu života.

Konsultacija sa lekarom i redovna provera nivoa LDL kolesterola

Visok nivo LDL kolesterola je faktor rizika za razvoj srčanih bolesti. Kada se suočite sa problemom povišenog LDL kolesterola, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste napravili adekvatan plan lečenja.

Lekar će vam dati stručne savete i preporučiti odgovarajuće promene u ishrani i načinu života koje mogu pomoći u smanjenju nivoa LDL kolesterola. Takođe, lekar može propisati određene lekove koji mogu biti neophodni za regulisanje nivoa LDL kolesterola.

Redovna provera nivoa LDL kolesterola je takođe veoma važna. Lekar će vam preporučiti laboratorijske analize koje će meriti vaš nivo LDL kolesterola. Na osnovu rezultata testa, lekar će moći da proceni da li plan lečenja funkcioniše i da li su potrebne dodatne promene u terapiji.

Redovna provera nivoa LDL kolesterola omogućava praćenje situacije i reagovanje na vreme kako bi se sprečio dalji rast nivoa LDL kolesterola i smanjio rizik od srčanih bolesti.

Jednom kada postignete ciljane vrednosti LDL kolesterola, lekar će vam dati preporuke o tome koliko često treba da se vrši provera. Moguće je da će biti potrebno periodično praćenje, posebno ako imate i druge faktore rizika za srčane bolesti.

FAQ:

Koje su namirnice bogate vlaknima i mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola?

Namirnice koje su bogate vlaknima, a mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola su integralne žitarice, voće, povrće, mahunarke i orašasti plodovi.

Koliko često treba konzumirati ribu kako bi se smanjio LDL kolesterol?

Preporučuje se konzumirati ribu najmanje 2 puta sedmično kako bi se smanjio LDL kolesterol. Riba, posebno masne ribe poput lososa i skuše, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola.

Koje su najbolje vrste biljnih sterola za smanjenje LDL kolesterola?

Najbolje vrste biljnih sterola za smanjenje LDL kolesterola su stanolskerole koji se nalaze u biljkama poput povrća, voća, oraha i sjemenki suncokreta. Oni imaju sposobnost da smanje apsorpciju holesterola u organizmu.

Koliko često treba vježbati da bi se smanjio LDL kolesterol?

Preporučuje se vježbati najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti sedmično ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti sedmično kako bi se smanjio LDL kolesterol. Tjelesna aktivnost može pomoći u podizanju nivoa “dobrog” HDL kolesterola i snižavanju nivoa “lošeg” LDL kolesterola.

Koje vrste masti treba izbjegavati kako bi se smanjio LDL kolesterol?

Treba izbjegavati zasićene i trans masti kako bi se smanjio LDL kolesterol. Zasićene masti se nalaze u crvenom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i prerađenoj hrani, dok se trans masti najčešće nalaze u industrijski prerađenoj hrani, brzoj hrani i pecivima.

Koje namirnice treba uključiti u ishranu radi smanjenja LDL kolesterola?

Namirnice koje se preporučuju za smanjenje LDL kolesterola su avokado, maslinovo ulje, riba, orašasti plodovi, peršun, cimet, integralne žitarice, šparoge, brokula, mrkva i maslac od kikirikija.