Kako smanjiti šećer u krvi - savjeti i prirodni načini

Kako Smanjiti Ureu U Krvi

Kako Smanjiti Ureu U Krvi

Šećer u krvi je važan pokazatelj zdravlja i većina ljudi želi održavati normalne vrijednosti šećera radi prevencije dijabetesa i drugih bolesti. Visok nivo šećera u krvi može biti rezultat loše ishrane, pretjeranog unosa šećera ili smanjene funkcije pankreasa. Srećom, postoje prirodni načini da smanjite nivo šećera u krvi i poboljšate svoje zdravlje općenito.

Jedan od prvih koraka koji možete poduzeti je da promijenite svoju ishranu. Izbjegavanje prerađene hrane, brze hrane i gaziranih pića može vam pomoći da smanjite unos šećera. Umjesto toga, fokusirajte se na konzumiranje voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina niskog udjela masti.

Osim pravilne ishrane, fizička aktivnost je također važna za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Vježbanje pomaže tijelu da iskoristi šećer kao izvor energije i poboljšava osjetljivost na insulin. Redovna šetnja, trčanje, biciklizam ili bilo koja druga aktivnost koju volite mogu biti korisne.

Da biste dodatno smanjili šećer u krvi, možete isprobati i prirodne dodatke i biljne lijekove. Cimet, đumbir, kurkuma i listovi borovnice su samo neki od prirodnih sastojaka koji su pokazali sposobnost da smanje nivo šećera u krvi. Međutim, uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarom prije nego što počnete koristiti bilo kakve dodatke ili lijekove na prirodnoj bazi.

Smanjenje šećera u krvi može biti izazovan proces, ali uz pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i eventualno korištenje prirodnih dodataka, možete poboljšati svoje zdravlje i održavati normalne vrijednosti šećera u krvi.

Contents

Dijeta i prehrana

Prirodni načini za smanjenje šećera u krvi

Prirodni načini za smanjenje šećera u krvi

 • Unosite više vlakana u prehranu: konzumirajte namirnice poput povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova koji su bogati vlaknima. Vlakna pomažu usporiti apsorpciju šećera i održavaju stabilan nivo šećera u krvi.
 • Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate: smanjite unos bijelog šećera, bijelog brašna, slatkiša i gaziranih pića. Umjesto toga, birajte složene ugljikohidrate poput integralnih žitarica, voća i povrća.
 • Povećajte unos proteina: proteini su važni za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi. Uključite ribu, perad, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke u svoju prehranu kako biste povećali unos proteina.
 • Konzumirajte zdrave masti: masti su također važne za ravnotežu šećera u krvi. Birajte zdrave izvore masti poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki.
 • Pijte dovoljno vode: hidratacija je ključna za održavanje ravnoteže šećera u krvi. Pijte dovoljno vode svaki dan kako biste podržali zdravlje i pomažete tijelu u regulaciji razine šećera.

Dijeta s niskim glikemijskim indeksom

Dijeta s niskim glikemijskim indeksom (GI) može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Namirnice s niskim GI sporije otpuštaju šećer u krvotok, što pomaže u izbjegavanju naglih promjena razine šećera. Evo nekoliko namirnica s niskim GI koje biste mogli uključiti u svoju prehranu:

 • Cjelovite žitarice poput smeđe riže, kvinoje i prosoa.
 • Povrće poput brokule, kupusa, špinata i rajčica.
 • Nisko glikemijsko voće poput naranče, jabuka, kruške i bobica.
 • Mahunarke kao što su grah, leća i slanutak.
 • Orašasti plodovi i sjemenke poput badema, lana i suncokreta.

Razumna veličina porcija

Pored pravilnog odabira namirnica, važno je obratiti pažnju i na veličinu porcija koje konzumirate. Prekomjerna konzumacija hrane može dovesti do naglog povećanja nivoa šećera u krvi. Pokušajte kontrolirati veličinu obroka tako da jedete manje porcije, a češće tijekom dana. Korisno je pratiti preporučene servirne veličine i čitati etikete kako biste bili sigurni koliko kalorija i šećera se nalazi u hrani koju konzumirate.

Redoviti obroci i pravilno vrijeme obroka

Redoviti obroci i pravilno vrijeme obroka

Važno je redovito jesti kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi. Jedenje manjih, uravnoteženih obroka tijekom dana može vam pomoći u održavanju ravnoteže šećera. Pokušajte jesti svakih nekoliko sati i izbjegavajte preskakanje obroka. Također, važno je jesti u pravilno vrijeme, pogotovo za osobe koje koriste lijekove za kontrolu šećera u krvi. Prethodna konzumacija hrane prije uzimanja lijekova može pomoći u izbjegavanju niskog nivoa šećera.

You might be interested:  Kako Podignuti Željezo U Krvi Forum

Vježba i fizička aktivnost

Vježba i fizička aktivnost mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi. Redovita tjelesna aktivnost pomaže tijelu da bolje koristi šećer i poboljšava osjetljivost na inzulin. Pokušajte uključiti barem 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti u svoj dnevni raspored, kao što su brza šetnja, vožnja bicikla ili plivanje.

Konzumiranje preporučenih vitamina i minerala

Nekoliko vitamina i minerala može biti korisno za smanjenje šećera u krvi. Evo nekih hranjivih tvari koje biste mogli uključiti u svoju prehranu:

 • Magnezij: je mineral koji može pomoći u regulaciji šećera u krvi. Izvori magnezija uključuju tamnozeleno lisnato povrće, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice.
 • Krom: je mineral koji pomaže tijelu u metabolizmu šećera. Izvori kroma uključuju brokulu, zeleni grašak, orašaste plodove i jetru.
 • Vitamin D: neki istraživači sugeriraju da nizak nivo vitamina D može biti povezan s visokom razinom šećera u krvi. Izvori vitamina D uključuju losos, tune, jaja i obogaćene namirnice.
 • Antioksidansi: hrana bogata antioksidansima, poput bobica, zelenog čaja i tamne čokolade, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale koji su povezani s visokom razinom šećera u krvi.

Konkretni plan obroka

Evo primjera jednodnevnog plana obroka koji može pomoći u smanjenju šećera u krvi:

Doručak Užina Ručak Užina Večera Užina
Cjelovite pahuljice s mlijekom i bobicama Orašasti plodovi Piletina s povrćem na žaru Jabuka s maslacem od kikirikija Riba sa smeđom rižom i salatom Jogurt sa svježim voćem

Napomena: Ovaj plan obroka je samo primjer i može biti prilagođen individualnim potrebama i preferencijama. Potražite savjet od stručnjaka ili nutricionista za personalizirane prehrambene smjernice.

Vježbanje i tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost ima veliku ulogu u reguliranju razine šećera u krvi. Redovita vježba može pomoći u snižavanju šećera u krvi i povećanju osjetljivosti na inzulin. Evo nekoliko savjeta o tome kako iskoristiti tjelesnu aktivnost u svakodnevnom životu kako biste smanjili razinu šećera u krvi:

2. Razina intenziteta vježbe

Vježbanje treba biti umjereno ili intenzivno kako bi se postigao najbolji učinak na razinu šećera u krvi. Umjerena tjelesna aktivnost uključuje hodanje, biciklizam ili plivanje, dok se intenzivnom vježbom smatra aerobik, trčanje ili trening otpora.

3. Redovita vježba

Konzistentnost je ključna. Potrebno je vježbati najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, ili 75 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti. Tjelesnu aktivnost treba raspodijeliti tijekom tjedna kako bi se postigao najbolji učinak.

4. Snaga i otpor

Dodavanje treninga snage i otpora u rutinu vježbanja može pomoći povećanju mišićne mase i smanjenju razine šećera u krvi. Ovo uključuje vježbe poput podizanja utega, guranja, vučenja i trbušnjaka.

5. Ravnoteža i fleksibilnost

Vježbe ravnoteže i fleksibilnosti poput joge ili tai chija mogu pružiti brojne koristi za zdravlje, uključujući smanjenje rizika od ozljeda, povećanje fleksibilnosti i smirivanje uma.

6. Aktivnosti u svakodnevnom životu

Uključivanje tjelesne aktivnosti u svakodnevni život može se postići na mnogo načina. Primjeri uključuju hodanje ili vožnju biciklom umjesto vožnje automobilom, penjanje stepenicama umjesto korištenja dizala, ili sudjelovanje u kućanskim poslovima ili vrtlarstvu.

Redovita tjelesna aktivnost i vježbanje prilagođeno osobnim potrebama i mogućnostima mogu biti ključni u snižavanju razine šećera u krvi te su izuzetno korisni za opće zdravlje i dobrobit.

Biljni lijekovi i dodaci prehrani

Biljni lijekovi

Biljni lijekovi mogu biti korisni u smanjenju šećera u krvi. Neke biljke imaju svojstva koja pomažu u smanjenju razine šećera u krvi i poboljšanju inzulinske osjetljivosti tijela. Ovo su neki od biljnih lijekova koji se mogu koristiti za kontrolu šećera u krvi:

 • Muratovina
 • Ginseng
 • Gorka tikva
 • Biljka stevija
 • Korijen đumbira

Ovi biljni lijekovi mogu imati blagotvoran učinak na regulaciju razine šećera u krvi, ali treba ih koristiti s oprezom i pod nadzorom stručnjaka.

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani mogu biti korisni u smanjenju razine šećera u krvi. Neki dodaci prehrani sadrže prirodne sastojke koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i poboljšanju općeg zdravlja. Evo nekih dodataka prehrani koje možete uzeti u obzir:

 • Cimet
 • Krom
 • Magnenzij
 • Alfa-lipoična kiselina
 • Kanabidiol (CBD) ulje

Ovi dodaci prehrani mogu biti korisni, ali je važno konzultirati se sa stručnjakom ili ljekarnikom prije nego ih počnete uzimati, posebno ako imate druge zdravstvene probleme ili koristite druge lijekove.

Pravilna hidratacija

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja tijela i pravilnog funkcioniranja svih organa, uključujući i reguliranje razine šećera u krvi. Voda je osnovni izvor hidratacije, ali postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da održite pravilnu hidrataciju.

Pijte dovoljno vode

Preporučuje se da odrasli dnevno popiju najmanje 8 čaša vode. Međutim, količina vode koju trebate piti može se razlikovati ovisno o različitim faktorima, kao što su tjelesna aktivnost, okružna temperatura i zdravstveno stanje. Ako imate problema sa šećerom u krvi, možda ćete trebati piti još vode kako biste održali hidrataciju i podržali normalnu razinu šećera u krvi.

You might be interested:  Kako Napraviti Screenshot Na Laptopu

Izbjegavajte osvježavajuća pića sa šećerom

Osvježavajuća pića s visokim udjelom šećera mogu brzo podići razinu šećera u krvi. Umjesto toga, birajte pića koja ne sadrže dodane šećere ili se odlučite za prirodne alternative, poput vode s limunom ili zelenog čaja.

Uključite namirnice bogate vodom u prehranu

Voće i povrće s visokim udjelom vode, poput lubenice, krastavaca i naranči, mogu pomoći u hidrataciji. Uključite ove namirnice u svoju prehranu kako biste dobili dodatnu hidrataciju i hranjive tvari koje podržavaju zdravlje tijela.

Pratite boju urina

Boja urina može biti pokazatelj vaše hidratacije. Što je urin svjetlije boje, to je veća vjerojatnost da je tijelo pravilno hidrirano. Tamniji urin ukazuje na nedovoljnu hidrataciju, pa pripazite na boju urina i pijte više vode ako primijetite tamniju boju.

Jedite redovito

Neredoviti obroci mogu poremetiti razinu šećera u krvi. Redovito konzumiranje manjih, uravnoteženih obroka tijekom dana pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i podržava opću hidrataciju tijela.

Pravilna hidratacija je važan aspekt održavanja stabilne razine šećera u krvi. Slijedeći ove savjete, možete osigurati da vaše tijelo ima dovoljno tekućine za pravilno funkcioniranje i podršku vašem zdravlju.

Smanjenje stresa i opuštanje

Stres može imati velik utjecaj na razinu šećera u krvi, pa je važno pronaći načine za smanjenje stresa i opuštanje. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Vježba

Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju stresa i regulaciji razine šećera u krvi. Odaberite aktivnost koja vam se sviđa, poput trčanja, hodanja, plivanja ili joge, i redovito je prakticirajte.

Duboko disanje

Duboko disanje je jednostavna tehnika koju možete primijeniti u bilo kojem trenutku kako biste se opustili. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponovite nekoliko puta.

Opustite se uz omiljenu aktivnost

Posvetite vrijeme aktivnostima koje vas opuštaju i donose radost. To može biti čitanje, slušanje glazbe, crtanje ili gledanje omiljenog filma ili serije. Pronađite ono što vam najviše odgovara i redovito se posvetite tome.

Medicinska masaža

Medicinska masaža može biti izvrsna opcija za smanjenje stresa i opuštanje. Posjetite stručnjaka koji će vam pružiti masažu koja će vam pomoći opustiti se i smanjiti stres.

Prirodni biljni čajevi

Neke biljke imaju umirujuća svojstva koja mogu pomoći u smanjenju stresa. Isprobajte čajeve od kamilice, matičnjaka ili mente koji su poznati po svojim opuštajućim učincima.

Organiyacija vremena

Dobro organizirano vrijeme može smanjiti stres. Napravite popis prioriteta, rasporedite svoje obveze na dnevnoj i tjednoj razini i držite se tog rasporeda. Na taj način ćete osjećati bolju kontrolu nad svojim životom.

Preispitajte svoje misli

Ponekad su naše misli glavni izvor stresa i tjeskobe. Pokušajte prepoznati negativne misli i zamijeniti ih pozitivnim. Promjena načina razmišljanja može značajno utjecati na vašu razinu stresa.

Družite se s voljenim osobama

Druženje s obitelji i prijateljima može biti vrlo korisno za smanjenje stresa. Podijelite svoje osjećaje i brige s njima, upustite se u aktivnosti koje vam donose radost i podršku.

Slijedenje ovih savjeta može pomoći u smanjenju stresa i opuštanju, što može imati pozitivan učinak na vašu razinu šećera u krvi i općenito vaše zdravlje.

Prekomjerna težina i mršavljenje

Prekomjerna težina je čest problem u današnjem društvu. Ona može biti uzrokovana lošim prehrambenim navikama, nedovoljnom fizičkom aktivnošću i drugim faktorima. Prekomjerna težina može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući i povišenje šećera u krvi.

Veze između prekomjerne težine i povišenog šećera u krvi

Kada imate višak kilograma, vaše tijelo može imati veću otpornost na insulin, što znači da vaše tijelo ne može koristiti hormone inzulin na učinkovit način. To može rezultirati povišenim šećerom u krvi i razvojem dijabetesa tipa 2. Prekomjerna težina također povećava rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema povezanih s visokim šećerom u krvi.

Kako mršaviti i smanjiti šećer u krvi

Postizanje zdravije težine može pomoći u smanjenju rizika od povišenog šećera u krvi. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u procesu gubljenja kilograma:

 • Počnite s ciljem gubljenja 0,5 do 1 kilogram tjedno. Ovo je realan i održiv cilj mršavljenja.
 • Povećajte unos voća i povrća. Oni su bogati hranjivim tvarima, a istovremeno niske kalorijske vrijednosti.
 • Izbjegavajte brzu hranu, gazirana pića i slatkiše. Oni su često puni nepotrebnih kalorija i šećera.
 • Uključite fizičku aktivnost u svoju rutinu. Hodanje, trčanje, plivanje ili bilo koja druga aktivnost mogu vam pomoći potrošiti kalorije i ubrzati metabolizam.
 • Pratite svoj unos hrane. Vodite dnevnik prehrane kako biste bili svjesni koliko kalorija unosite i koliko ste fizički aktivni.
 • Konzumirajte manje prerađene hrane i više cjelovitih namirnica poput integralnih žitarica, mahunarki i nemasnih proteina.

Razgovarajte sa svojim liječnikom ili nutricionistom o najboljem načinu za postizanje zdrave težine i kontrole šećera u krvi. Oni mogu pružiti personalizirane savjete i podršku tokom vašeg puta mršavljenja.

You might be interested:  Kako Napraviti Umak Za Mlince

Redovna kontrola šećera u krvi

Kako biste održali normalne nivoe šećera u krvi, važno je redovno pratiti svoje vrednosti kroz kontrolu šećera u krvi. To vam omogućuje da pratite kako se vaše telo nosi sa glukozom i da preduzmete odgovarajuće mere ukoliko primetite promene.

Kako se koristi kontrola šećera u krvi?

Prva stvar koju treba da uradite je da nabavite merdevine za merenje nivoa šećera u krvi. Postoji nekoliko metoda za testiranje šećera u krvi, ali najčešća je korišćenje glukometra. Glukometar je uređaj koji meri koncentraciju glukoze u krvi putem kapljice krvi koju sakupite na test traku.

Kada imate glukometar, evo kako da testirate nivo šećera u krvi:

 1. Operite ruke sapunom i vodom.
 2. Osušite ruke čistim peškirom ili ubrusom.
 3. Umetnite test traku u glukometar.
 4. Probodite prst sterilnom lancetom kako biste dobili kapljicu krvi.
 5. Nanesite kapljicu krvi na test traku.
 6. Sačekajte nekoliko sekundi dok glukometar ne očita rezultat.
 7. Zabeležite rezultat i pratite trendove tokom vremena.

Kada trebam da kontrolišem nivo šećera u krvi?

Frekvencija kontrola zavisi od vaše situacije i uputstava lekara. Međutim, evo nekoliko situacija u kojima je preporučljivo da redovno kontrolišete šećer u krvi:

 • U slučaju dijabetesa, preporučuje se kontrola šećera u krvi nekoliko puta dnevno, uključujući pre i posle obroka.
 • Ukoliko imate faktore rizika za dijabetes, kao što su genetska predispozicija ili prekomerna težina, redovna kontrola šećera u krvi može biti korisna za rano otkrivanje i sprečavanje dijabetesa.
 • Ako imate simptome povezane sa promenom nivoa šećera u krvi, kao što su česta žeđ, učestalo mokrenje, umor ili promene telesne težine, savetuje se redovna kontrola šećera u krvi.

Redovna kontrola šećera u krvi je ključna

Kontrola šećera u krvi je važan korak ka održavanju zdravlja i prevenciji bolesti. Redovna kontrola omogućuje vam da pratite efikasnost vašeg lečenja i da preduzmete potrebne korektivne mere ukoliko je potrebno. Ne zaboravite da se posavetujete sa svojim lekarom o učestalosti i načinu kontrole šećera u krvi koji je najbolji za vas.

Izbjegavanje alkohola i cigareta

Uzimanje alkohola i pušenje cigareta može negativno utjecati na razinu šećera u krvi i općenito na zdravlje. Stoga je važno izbjegavati ove loše navike kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi.

Alkohol

Alkohol može sadržavati veliku količinu šećera koji se brzo apsorbira u krvotok. To može izazvati nagli porast šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Također, alkohol može ometati rad jetre i gušterače, organa koji su ključni za regulaciju šećera u krvi. Stoga je važno smanjiti ili izbjegavati konzumiranje alkohola.

Evo nekoliko savjeta za izbjegavanje alkohola:

 • Izbjegavajte pretjerano konzumiranje alkohola
 • Ako ipak konzumirate alkohol, ograničite količinu i konzumirajte ga zajedno s hranom
 • Pijte umjerene količine alkohola i birajte visokokvalitetna pića

Cigarete

Pušenje cigareta može imati negativan utjecaj na šećer u krvi jer duhan može ometati proizvodnju inzulina i smanjiti osjetljivost na inzulin. To može dovesti do povećanja razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Osim toga, pušenje cigareta povećava rizik od razvoja drugih zdravstvenih problema kao što su srčane bolesti i razne vrste raka.

Slijedeći su koraci za izbjegavanje pušenja:

 1. Odlučite se prestati pušiti i postavite si datum prestanka
 2. Zatražite podršku od obitelji, prijatelja i zdravstvenih stručnjaka
 3. Razmislite o pridruživanju programima za odvikavanje od pušenja
 4. Izbjegavajte situacije u kojima biste mogli biti izloženi pušenju
 5. Potražite alternativne načine relaksacije i suočavanja sa stresom

Zaključak

Ako želite održavati stabilnu razinu šećera u krvi i poboljšati svoje zdravlje, važno je izbjegavati alkohol i cigarete. Ove loše navike mogu utjecati na regulaciju šećera u krvi i povećati rizik od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema. Umjesto toga, fokusirajte se na zdrave životne stilove i potražite alternative za opuštanje i suočavanje sa stresom.

FAQ:

Koji su najčešći simptomi visokog šećera u krvi?

Najčešći simptomi visokog šećera u krvi su pretjerana žeđ, često mokrenje, umor, suha usta, gubitak težine, promjene vida i sporo zacjeljivanje rana.

Koje namirnice mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi?

Namirnice koje mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi su cimet, jabuke, orašasti plodovi, bobičasto voće, zeleni lisnato povrće i avokado.

Koje vrste vježbi mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi?

Različite vrste vježbi mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi, kao što su aerobne vježbe poput hodanja, trčanja i biciklizma, ali i snaga vježbe poput podizanja utega.

Koliko spavanja trebam dobiti da biste smanjio šećer u krvi?

Preporučuje se da odrasli dobiju između 7 i 9 sati sna svake noći kako bi održali zdravu razinu šećera u krvi.

Mogu li prirodni lijekovi pomoći u smanjenju šećera u krvi?

Određeni prirodni lijekovi, kao što su dodaci cimeta, ginsenga i čaj od koprive, mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi. Međutim, važno je konzultirati se s liječnikom prije nego što počnete uzimati bilo kakve dodatke ili biljne lijekove.