Kako ući u Dark Web: Vodič za početnike

Kako Uci U Dark Web

Kako Uci U Dark Web

Dark Web je skriveni dio interneta koji nije dostupan putem običnih pretraživača kao što su Google ili Bing. To je podzemni svijet koji je namijenjen prije svega anonimnim aktivnostima i kojeg karakterizira visoka razina sigurnosti i privatnosti. Dark Web je postao poznat po ilegalnim aktivnostima poput prodaje droge, oružja i hakiranja, ali također pruža mogućnosti za slobodnu razmjenu informacija, zaštitu privatnosti i politički aktivizam. U ovom vodiču za početnike saznat ćete kako ući u Dark Web i što trebate znati prije nego što to učinite.

Prva stvar koju trebate napraviti je preuzeti poseban preglednik koji omogućuje pristup Dark Webu. Najpopularniji preglednik je Tor (The Onion Router), koji radi na principu preusmjeravanja vaše internetske veze kroz više poslužitelja diljem svijeta kako bi se osigurala anonimnost. Možete preuzeti Tor preglednik sa službene web stranice i instalirati ga kao bilo koji drugi preglednik.

Nakon što instalirate Tor preglednik, trebate biti svjesni da je korištenje Dark Web-a potencijalno opasno. Mnoge web stranice na Dark Webu su ilegalne i mogu sadržavati zlonamjerne sadržaje poput virusa ili trojanskih konja. Stoga je važno da budete oprezni i ne posjećujete sumnjive web stranice ili preuzimate nepoznate datoteke. Također biste trebali koristiti dodatne sigurnosne mjere poput VPN-a ili virtualnih strojeva kako biste dodatno zaštitili svoj identitet i podatke.

Kada se spojite na Tor preglednik, možete pristupiti Dark Webu tako da posjetite posebne web stranice koje završavaju sa .onion domenom. Ove web stranice su anonimne i teško ih je pratiti. Mnoge od njih zahtijevaju znanje specifičnih adresa ili provjere prije nego što vam omoguće pristup. Međutim, budite svjesni da je posjet Dark Webu ilegalan u nekim zemljama, pa provjerite zakone prije nego se pokušate spojiti.

Šta je Dark Web?

Dark Web, ili Mrak Web, predstavlja deo interneta koji je skriven od uobičajenih pretraživača kao što su Google, Bing ili Yahoo. Za razliku od “Surface Weba” koji je dostupan javnosti i gde možemo pristupiti većini internet stranica, Dark Web je skriven i zahteva posebne alate ili softver za pristup.

Dark Web se sastoji od mreže enkriptovanih veza, poznatih kao Tor mreža (The Onion Router), koja omogućava anonimno i privatno surfanje i komunikaciju. Tor mreža koristi sloj po sloj sistem enkripcije kako bi sakrila lokaciju i identitet korisnika.

Glavni razlog za postojanje Dark Weba je pružanje anonimnosti korisnicima. Ljudi mogu posećivati Dark Web iz različitih razloga, uključujući zaštitu privatnosti, pristupanje sadržaju koji je cenzurisan na Surface Webu, ilegalne aktivnosti, trgovinu drogom, oružjem i drugim ilegalnim stvarima.

Važno je napomenuti da Dark Web nije samo mesto za nezakonite aktivnosti. Postoje i legitimi ciljevi i korisni resursi na Dark Webu, kao što su novinski sajtovi, forumi za anonimnu diskusiju, politički aktivizam i slično. Međutim, zbog prirode anonimnosti i nedostatka zakonske regulative, Dark Web može biti opasan i oprez se mora uvijek držati pri posetama ovom delu interneta.

Zašto biste trebali biti oprezni prilikom pristupanja Dark Webu?

Kada razmišljate o pristupanju Dark Webu, važno je biti svjestan potencijalnih rizika i opasnosti koje mogu biti uključene u takvo iskustvo. Iako Dark Web sama po sebi nije ilegalna, postoje mnoge nezakonite aktivnosti koje se događaju na njemu. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali biti oprezni prilikom pristupanja Dark Webu:

 • Kriminalne aktivnosti: Dark Web je poznat kao mjesto gdje se događa trgovina ilegalnim i opasnim stvarima poput droga, oružja, hakera, ukradenih podataka i još mnogo toga. Pristupom Dark Webu izlažete sebe mogućnosti da se suočite s kaznenim aktivnostima i potencijalnim pravnim posljedicama.

 • Cyber prijetnje: Pristupanjem Dark Webu izlažete se većem riziku od cyber napada, hakiranja ili krađe identiteta. Dark Web je poznato stanište hakera koji pokušavaju pristupiti vašim osobnim informacijama i iskoristiti ih u svoju korist.

 • Nedostatak sigurnosti: Dark Web je poznat po nedostatku sigurnosti i transparentnosti. Kada pristupate Dark Webu, nikada ne možete biti sigurni tko stoji iza web stranica i tko ima pristup vašim informacijama. To stvara prostor za prevare i manipulacije.

You might be interested:  Kako Iskoristit Stari Kruh

Ukratko, Dark Web je opasno mjesto koje je ispunjeno kriminalnim aktivnostima i cyber prijetnjama. Ako nemate iskustva i znanja o sigurnosnim mjerama, pristupanje Dark Webu može biti vrlo opasno. Trebali biste biti svjesni rizika i pažljivo razmotriti svoje odluke prije nego što se upustite u istraživanje Dark Weba.

Koraci za pristup Dark Webu

Korak 1: Preuzimanje sigurnog internet preglednika

Da biste pristupili Dark Webu, prvi korak je preuzeti siguran internet preglednik koji vam omogućuje anonimnost. Preporučeni preglednici su Tor Browser i I2P.

Korak 2: Instalacija i konfiguracija preglednika

Nakon preuzimanja sigurnog preglednika, slijedite upute za instalaciju i konfiguraciju kako biste osigurali privatnost i anonimnost. Ovi koraci mogu se razlikovati ovisno o odabranom pregledniku, pa pažljivo pročitajte upute koje dolaze uz preglednik.

Korak 3: Korištenje VPN-a

Kako biste dodatno osigurali svoju anonimnost, preporučljivo je koristiti Virtual Private Network (VPN). VPN skriva vašu stvarnu IP adresu i šifrira vaše podatke, osiguravajući tako sigurnu vezu s Dark Webom.

Korak 4: Pronalaženje .onion web adresa

Na Dark Webu većina web stranica koristi .onion domene umjesto uobičajenih .com ili .org. Kako biste pristupili tim stranicama, trebate pronaći .onion web adrese. To možete učiniti posjetom specijaliziranim tražilicama za Dark Web ili prikupljanjem adresa iz pouzdanih izvora.

Korak 5: Korištenje sigurnosti pri pristupu

Pri pristupanju Dark Webu važno je voditi računa o sigurnosti. Izbjegavajte klikanje na sumnjive ili nepoznate veze, ne otkrivajte svoje osobne ili financijske informacije i koristite dodatne sigurnosne alate poput ad blocker-a i antivirusnog programa.

Korak 6: Istraživanje opreza

Dark Web je poznat po ilegalnim aktivnostima, pa je važno biti oprezan tijekom istraživanja. Budite svjesni svojih postupaka, izbjegavajte ilegalne aktivnosti i slijedite etičke smjernice prilikom korištenja ove mreže.

Dodatni koraci pristupa Dark Webu:
Broj Korak
7 Upoznavanje s pravilima i uvjetima poslovanja Dark Web stranica
8 Kontroliranje vlastite sigurnosti i privatnosti
9 Kontaktiranje pouzdanih izvora za dodatne informacije i savjete o korištenju Dark Weba

Korišćenje Tor pregledača

Tor pregledač je specijalni web pregledač koji omogućava pristup Dark Webu. Evo kako koristiti Tor pregledač:

 1. Preuzmite Tor pregledač: Prvo što trebate učiniti je preuzeti Tor pregledač sa službene Tor web stranice. Tor pregledač je dostupan za Windows, Mac i Linux operativne sustave.
 2. Instalirajte Tor pregledač: Nakon preuzimanja Tor pregledača, slijedite upute za instalaciju na vašem operativnom sustavu. Instalacija je jednostavna i obično traje samo nekoliko minuta.
 3. Pokrenite Tor pregledač: Nakon instalacije, pokrenite Tor pregledač s vašeg radne površine ili iz mape u koju ste ga instalirali.
 4. Podesite sigurnosne postavke: Pri prvom pokretanju Tor pregledača, bit će vam prikazana korisnička kontrolna ploča koja će vam omogućiti da prilagodite sigurnosne postavke. Preporučljivo je ostaviti zadane postavke, ali možete ih prilagoditi prema svojim potrebama.
 5. Surfajte po Dark Webu: Sada ste spremni za pregledanje Dark Weba pomoću Tor pregledača. Jednostavno unesite željenu adresu u adresnu traku, a Tor pregledač će vam omogućiti pristup tim stranicama.

Važno je napomenuti da je prilikom korištenja Tor pregledača potrebno biti oprezan i voditi računa o sigurnosti. Budući da se Dark Web često koristi za ilegalne aktivnosti, uvijek je važno biti svjestan zakona i pridržavati se lokalnih propisa pri pregledanju takvih stranica.

Kako se kretati na Dark Webu?

Dark Web je mračna i tajna strana interneta koja zahteva posebne alate i znanje kako bi se pristupilo. Evo nekoliko koraka za kretanje na Dark Webu:

 1. Preuzmite Tor Browser: Tor Browser je poseban web preglednik koji vam omogućuje pristup Dark Webu. Možete ga preuzeti sa zvanične Tor Project stranice.

 2. Podešavanje Tor Browsera: Kada preuzmete Tor Browser, instalirajte ga i pokrenite. Možete izabrati jezik na kojem želite koristiti Tor Browser i konfigurisati dodatne postavke ukoliko želite.

 3. Povežite se na Tor mrežu: Kada pokrenete Tor Browser, preglednik će se povezati na Tor mrežu kako bi vam omogućio pristup Dark Webu. Ovo može potrajati nekoliko minuta.

 4. Koristite sigurne linkove: Dark Web je poznat po ilegalnim aktivnostima, stoga je važno koristiti pouzdane i sigurne linkove kako biste bili zaštićeni. Možete pronaći takve linkove na pouzdanim direktorijumima.

 5. Kretanje kroz Dark Web: Kada pristupite Dark Webu, možete koristiti pretraživače i direktorijume da biste pretraživali sadržaj. Budite oprezni i izbegavajte klikanje na nepoznate ili sumnjive linkove.

You might be interested:  Što Policija Ne Smije

Uvek je važno zapamtiti da Dark Web može biti opasan i ilegalne aktivnosti su uobičajene. Preduzmite korake kako biste zaštitili svoju privatnost i budite oprezni prilikom istraživanja Dark Web sadržaja.

Bezbednost na Dark Webu

Bezbednost na Dark Webu

1. Korišćenje VPN-a

Prva i najvažnija mera zaštite prilikom ulaska na Dark Web je korišćenje virtualne privatne mreže (VPN). VPN kreira sigurnu i šifrovanu vezu između vašeg uređaja i interneta, čime se obezbeđuje privatnost i sprečava praćenje vaše IP adrese. Korišćenjem VPN-a možete sakriti svoj identitet i lokaciju prilikom pristupa Dark Webu.

2. Anonimnost preglednika

Da biste dodatno ojačali svoju bezbednost na Dark Webu, preporučuje se korišćenje preglednika koji podržava anonimnost. Tor preglednik je popularan izbor za pristupanje Dark Webu zbog svog sposobnosti da sakrije vašu IP adresu i enkriptuje podatke. Ovaj preglednik je namenjen posebno za pristupanje mreži dubokog weba.

3. Pažljivo birajte sajtove

Napuštanje tradicionalnog weba i ulazak na Dark Web zahteva pažljivo biranje sajtova na koje ćete posetiti. Većina sajtova na Dark Webu su ilegalni ili sadrže ilegalne materijale, poput narkotika, oružja ili hakera. Budite oprezni prilikom klikanja na linkove i izbegavajte sumnjive sajtove koji mogu da sadrže zlonameran softver.

4. Kriptovanje podataka

Da biste osigurali svoje podatke prilikom komunikacije na Dark Webu, preporučuje se korišćenje kriptovanih poruka. Kriptovanje podataka pomaže da se osigura da samo odabrani primatelj može pročitati sadržaj poruke. Ovo vam pomaže da održite privatnost i sprečite neovlašćeni pristup vašim podacima.

5. Izbegavajte otkrivanje ličnih podataka

Jedna od ključnih mera opreza prilikom korišćenja Dark Weba je izbegavanje otkrivanja svojih ličnih podataka. Ovo uključuje izbegavanje deljenja vašeg pravog imena, adrese, telefonskog broja ili bilo kakvih drugih ličnih podataka koji bi mogli biti zloupotrebljeni. Budite oprezni i ne poveravajte svoje podatke nepoznatim osobama ili sajtovima.

Tabela: Saveti za bezbednost na Dark Webu
Broj Saveti za Bezbednost
1 Koristite VPN
2 Preuzmite Tor preglednik
3 Izbegavajte sumnjive sajtove
4 Koristite kriptovane poruke
5 Ne otkrivajte lične podatke

Legalne upotrebe Dark Weba

1. Zastupanje slobode govora

Dark Web može se koristiti za zaštitu slobode govora i privatnosti. Kroz anonimne kanale komunikacije, korisnici mogu razgovarati o kontroverznim temama i izražavati svoje mišljenje bez straha od osvete ili pravnih posljedica.

2. Istraživačko novinarstvo

2. Istraživačko novinarstvo

Novinari i istraživači mogu koristiti Dark Web kako bi pristupili informacijama koje nisu dostupne na tradicionalnom dijelu Interneta. Ova vrsta istraživačkog novinarstva može biti ključna za otkrivanje korupcije, zloupotrebe vlasti i drugih nepravilnosti.

3. Zaštita privatnosti

Dark Web pruža anonimnost i privatnost korisnicima koji žele zaštititi svoje osobne podatke od pratnje i nadzora. Ovo može biti korisno za aktiviste, novinare, političare i druge osobe koje su potencijalno ugrožene.

4. Održavanje tehničke sigurnosti

Dark Web se može koristiti za održavanje tehničke sigurnosti, kao što je testiranje sigurnosti web stranica ili komunikacija između stručnjaka za informacijsku sigurnost. Ova vrsta aktivnosti može pomoći poboljšanju online sigurnosti za sve korisnike.

5. Edukacijske svrhe

Dark Web se može koristiti u edukacijske svrhe, kao platforma za učenje o računalnoj sigurnosti, kriptografiji i drugim povezanim temama. Mnoge edukativne materijale i resurse moguće je pronaći na Dark Webu.

6. Zaštita od cenzure

U državama s restrikcijama na slobodu izražavanja, Dark Web može pružiti kanale komunikacije koji su nepristupačni vlastima. To omogućuje građanima da razmjenjuju informacije i mišljenja bez straha od cenzure ili represije.

7. Etičko hakiranje

Dark Web je također dom za mnoge hakere i sigurnosne stručnjake koji koriste svoje vještine u etičke svrhe. Kroz suradnju s drugim stručnjacima, oni rade na identifikaciji ranjivosti i poboljšanju sigurnosti mrežnih sustava i aplikacija.

You might be interested:  Što To Bješe Ljubav Akordi

8. Research i razvoj

Dark Web može biti koristan za istraživače i developere koji rade na naprednim tehnologijama i inovacijama, kao što su umjetna inteligencija, blockchain ili kriptovalute. Na ovom tamnom dijelu interneta moguće je pronaći specijalizirane alate, forume i resurse potrebne za takve projekte.

9. Online trgovina

Unatoč negativnoj reputaciji Dark Weba u vezi ilegalne trgovine, postoje i legalne online trgovine na tamnom webu koje nude određene proizvode i usluge. To uključuje prodaju umjetnina, antikviteta i drugih rijetkih predmeta koji se možda ne mogu pronaći na redovnim internetskim trgovinama.

10. Testiranje ranjivosti

Mnoge organizacije i tvrtke koriste Dark Web za testiranje sigurnosti svojih web stranica i sustava. Kroz takve testove, moguće je identificirati ranjivosti i poduzeti korake za poboljšanje sigurnosti prije nego što napadači pronađu i iskoriste te ranjivosti.

Saveti za nove korisnike Dark Weba

1. Upoznajte se sa sigurnosnim merama

Pri ulasku u Dark Web, prva stvar koju trebate da uradite je da se upoznate sa sigurnosnim merama. Korišćenje VPN-a (Virtual Private Network) je obavezno kako biste sakrili svoju pravu IP adresu i očuvali svoju anonimnost. Takođe, koristite sigurne i anonimne pretraživače kao što su Tor ili I2P.

2. Budite pažljivi pri pretraživanju

Prilikom pretraživanja na Dark Webu, morate biti pažljivi. Mnoge stranice mogu biti ilegalne ili sadržavati sumnjiv sadržaj. Stoga je važno da izbegavate klikanje na linkove ili preuzimanje datoteka sa nepoznatih izvora. Takođe, ne delite lične podatke ili informacije o sebi na mračnim veb stranicama.

3. Proučite kriptovalute

Većina transakcija na Dark Webu se obavlja putem kriptovaluta poput Bitcoina. Ako planirate kupovinu ili učestvovanje u trgovanju na Dark Webu, bitno je da proučite kako funkcioniraju kriptovalute i kako ih koristiti.

4. Koristite dobar antivirusni program

Prilikom pregledavanja Dark Weba, postoji velika šansa da ćete naići na zlonamerne ili virusne datoteke. Da biste se zaštitili od takvih pretnji, osigurajte se da imate instaliran jak antivirusni program i da ga redovno ažurirate.

5. Redovno ažurirajte svoje šifre

Dark Web je pun hakera i kriminalaca koji će pokušati da pristupe vašim nalozima. Da biste se zaštitili, redovno menjajte šifre svojih naloga i ne koristite istu šifru na različitim platformama.

6. Ne pokušavajte da sakrijete zločinačke aktivnosti

Učestvovanje u nezakonitim aktivnostima na Dark Webu može imati ozbiljne pravne posledice. Ne pokušavajte da sakrijete svoje zločinačke aktivnosti jer će sigurnosne agencije i forenzički stručnjaci biti u mogućnosti da vas prate. Budite svesni zakona i nemojte se upuštati u ilegalne radnje.

Opasnosti koje vrebaju na Dark Webu
Opasnost Opis
Hakerski napadi Hakeri mogu pokušati da pristupe vašim ličnim podacima, kreditnim karticama ili drugim osetljivim informacijama.
Falsifikovanje identiteta Na Dark Webu je lako nalaziti lažne identitete i kradu identiteta.
Prevara i prevare Mnoge stranice na Dark Webu su prazne prevara i prevare koje mogu uzeti vaš novac ili podatke.
Ilegalni sadržaj Na Dark Webu možete naići na ilegalne sadržaje poput pedofilije, narkotika ili oružja.

7. Budite anonimni i oprezni

Kako biste očuvali svoju anonimnost na Dark Webu, izbegavajte otkrivanje ličnih podataka, koristite pseudonime i izbegavajte povezivanje sa postojećim online nalozima koji otkrivaju vaš identitet. Takođe, budite oprezni prilikom komunikacije sa drugim korisnicima i nikada ne delite previše informacija o sebi.

FAQ:

Kako mogu pristupiti Dark Webu?

Da biste pristupili Dark Webu, trebat će vam posebna softverska aplikacija, kao što je Tor. Tor vam omogućuje anonimno surfanje po internetu i pristupanje Dark Webu.

Postoji li neki siguran način za surfanje na Dark Webu?

Surfanje na Dark Webu može biti rizično jer postoje mnoge ilegalne aktivnosti tamo. Da biste bili sigurniji, preporučljivo je koristiti virtualnu privatnu mrežu (VPN) kako biste dodatno sakrili svoj identitet i zaštitili svoje podatke.

Koje vrste sadržaja mogu pronaći na Dark Webu?

Na Dark Webu možete pronaći razne vrste sadržaja, uključujući ilegalne proizvode, drogu, oružje, hakere za najam, kao i druge vrste kriminalnih aktivnosti. Međutim, važno je napomenuti da pristupanje i sudjelovanje u takvim aktivnostima protuzakonito.

Postoje li zakonite svrhe za koje bih mogao koristiti Dark Web?

Iako je većina aktivnosti na Dark Webu ilegalna, postoji nekoliko zakonitih svrha za koje možete koristiti Dark Web. Na primjer, novinari i istraživači često koriste Dark Web kako bi pristupili informacijama i dokumentima koji su cenzurirani u određenim zemljama. Također, aktivisti za privatnost mogu koristiti Dark Web kako bi zaštitili svoje podatke i komunicirali anonimno.