Kako vratiti izbrisane slike - praktični vodič za oporavak fotografija

Kako Vratiti Izbrisane Slike

Kako Vratiti Izbrisane Slike

Ako ste ikada nenamjerno izbrisali važne slike sa svog računara ili digitalne kamere, vjerovatno znate kakav stres i paniku to može izazvati. Međutim, ne brinite se – postoji nekoliko načina da povratite izbrisane slike i vratite dragocene uspomene koje ste izgubili.

Jedan od načina da vratite izbrisane slike je korištenje softverskih alata za oporavak podataka. Takvi alati su obično jednostavni za upotrebu i omogućavaju vam da pretražujete vaš hard disk ili memorijsku karticu kako biste pronašli izbrisane slike. Ovi alati mogu skenirati i oporaviti slike koje su slučajno izbrisane, formatirane ili izgubljene usljed kvara na uređaju.

Drugi način da vratite izbrisane slike je korištenje cloud usluga za sigurnosno kopiranje. Ako ste koristili neku od popularnih cloud usluga kao što su Google Drive, Dropbox ili iCloud, postoji mogućnost da su vaše slike automatski sigurnosno kopirane i mogu se vratiti putem ovih usluga. Proverite da li ste možda aktivirali automatsko sigurnosno kopiranje i pristupite svojem računu da pronađete i vratite svoje izbrisane slike.

U svakom slučaju, važno je da odmah reagujete kada primjetite da su slike izbrisane. Što više koristite računar ili pametni telefon nakon brisanja slika, to će biti manje šansi da se one uspješno oporave. Ako savjeti ne pomognu i ne možete oporaviti slike sami, možda je najbolje da potražite pomoć profesionalaca za oporavak podataka.

Provjerite mapu za smeće na uređaju

Nakon brisanja slika, one se ne odmah trajno uklanjaju s uređaja. Umjesto toga, one se premještaju u mapu za smeće ili smeće. Ova funkcionalnost omogućava korisniku da povrati obrisane datoteke ako se predomisli ili slučajno izbriše.

Da biste provjerili mapu smeća na svom uređaju, slijedite ove korake:

 1. Idite na izbornik ili aplikaciju “Datoteke” na svom uređaju.
 2. Pronađite ikonu za smeće ili smeće. Ova ikona može biti smeće ili kanta za smeće i obično se nalazi na dnu ili u gornjem dijelu prozora.
 3. Kliknite na ikonu smeća kako biste otvorili mapu smeća.
 4. Unutar mape za smeće, pretražujte datoteke i pronađite izbrisane slike koje želite oporaviti.
 5. Odaberite izbrisane slike koje želite vratiti.
 6. Kliknite desnim klikom na odabranu sliku i odaberite opciju “Vrati” ili “Premjesti natrag”.

Nakon što slike vratite iz mape smeća, one će se ponovno pojaviti u izvornoj lokaciji ili mapi na vašem uređaju. Važno je napomenuti da slike koje su predugo u mapi smeća mogu biti trajno izgubljene zbog automatskog brisanja.

Ako ne možete naći mapu za smeće na svom uređaju ili ako slike koje želite oporaviti nisu tamo, možda ćete trebati koristiti poseban softver za oporavak podataka ili se obratite stručnjaku za oporavak podataka kako biste pokušali oporaviti izbrisane slike.

Iskoristite cloud usluge za oporavak slika

Iskoristite cloud usluge za oporavak slika

Uz brz razvoj tehnologije, cloud usluge postaju sve popularnije u svakodnevnom korištenju. Osim što nam pružaju sigurno i jednostavno čuvanje podataka, cloud usluge također nude mogućnost oporavka obrisanih slika.

Prednosti korištenja cloud usluga za oporavak slika

 • Sigurnost podataka: Cloud usluge često koriste enkripciju kako bi osigurale da su vaši podaci zaštićeni. To znači da je vjerojatnost gubitka slika zbog kvara uređaja ili slučajnog brisanja smanjena na najmanju moguću mjeru.
 • Jednostavan pristup: Cloud usluge omogućuju vam da pristupite svojim slikama s bilo kojeg uređaja s internetskom vezom. Uz samo nekoliko klikova možete dobiti pristup svim svojim slikama koje ste prethodno pohranili u cloud.
 • Mogućnost automatske sinkronizacije: Mnoge cloud usluge nude funkciju automatske sinkronizacije, što znači da se sve vaše slike automatski pohranjuju u oblak kad god se promjene. Tako možete biti sigurni da su vaše slike ažurirane i sigurne na beskonačnom prostoru koji cloud usluga nudi.

Kako koristiti cloud usluge za oporavak slika

Da biste iskoristili cloud usluge za oporavak slika, prvo morate odabrati pouzdane i sigurne cloud usluge. Evo nekoliko popularnih cloud usluga koje nude ove mogućnosti:

 1. Google Photos: Google Photos je jedna od najpopularnijih cloud usluga za pohranu i dijeljenje slika. Kroz Google račun možete pohranjivati neograničen broj slika i video zapisa.
 2. Dropbox: Dropbox je još jedna popularna cloud usluga koja vam omogućuje pohranu slika i dijeljenje datoteka s drugima.
 3. OneDrive: OneDrive je cloud usluga koja dolazi s Microsoft računom. Slike pohranjene na OneDriveu možete jednostavno sinkronizirati sa svojim uređajima i dijeliti s drugima.
You might be interested:  Kada Posumnjati Na Leukemiju

Nakon što odaberete cloud uslugu, morate prenijeti slike koje želite oporaviti. Ovisno o usluzi, postupak pohrane slika može se razlikovati. Obično će vam biti ponuđena aplikacija ili web sučelje putem kojeg možete jednostavno prenijeti sve željene slike.

Kada sve slike budu prenesene u cloud, možete ih pristupiti sa svojih uređaja bilo kada i bilo gdje. Ako slučajno izbrišete sliku s uređaja, jednostavno se prijavite na svoj cloud račun i preuzmite sliku natrag na uređaj.

Cloud usluga Prednosti
Google Photos Neograničeno pohranjivanje, jednostavan pristup, dijeljenje s drugima
Dropbox Pouzdana usluga, mogućnost dijeljenja datoteka
OneDrive Lako sinkroniziranje s uređajima, integracija s Microsoft računom

Uz korištenje cloud usluga za pohranu slika, više ne morate brinuti o gubitku ili brisanju slika. Vaše slike bit će sigurne u oblaku i uvijek dostupne kad god vam zatrebaju.

Koristite aplikacije za oporavak slika

Ako nemate sreće sa pronalaženjem izgubljenih slika na uređaju ili ako su slike bile izbrisane s vašeg uređaja, možda ćete morati upotrijebiti aplikaciju za oporavak podataka kako biste ih povratili. Postoji nekoliko aplikacija za oporavak slika dostupnih za različite platforme, uključujući Windows, Mac, Android i iOS.

1. DiskDigger

DiskDigger je popularna aplikacija za oporavak slika koja je dostupna za Windows, Mac i Android. Ova aplikacija omogućuje vam skeniranje uređaja kako biste pronašli izbrisane slike i povratili ih. DiskDigger nudi duboko skeniranje koje može pronaći i oporaviti slike čak i ako su izbrisane sa uređaja prije nekog vremena.

2. EaseUS Data Recovery Wizard

EaseUS Data Recovery Wizard je još jedna moćna aplikacija za oporavak podataka koja podržava oporavak izgubljenih slika. Ova aplikacija je dostupna za Windows i Mac i omogućuje vam skeniranje uređaja kako biste pronašli izbrisane slike i povratili ih. EaseUS Data Recovery Wizard također podržava oporavak slika s formatiranih uređaja ili izgubljenih particija.

3. Dr.Fone – Data Recovery

Dr.Fone – Data Recovery je popularna aplikacija za oporavak podataka koja je dostupna za Android i iOS. Ova aplikacija omogućuje vam skeniranje uređaja kako biste pronašli izbrisane slike i povratili ih. Dr.Fone – Data Recovery podržava oporavak slika iz različitih izvora, uključujući unutarnju memoriju uređaja, SD kartice i iCloud sigurnosne kopije.

4. PhotoRec

PhotoRec je besplatna otvorena aplikacija za oporavak podataka koja radi na Windows, Mac i Linux operativnim sustavima. Ova aplikacija podržava oporavak slika, ali također podržava oporavak drugih vrsta datoteka, kao što su dokumenti, videozapisi i arhive. PhotoRec je moćan alat koji koristi napredne tehnike oporavka podataka kako bi pronašao i obnovio izgubljene slike.

5. Stellar Photo Recovery

Stellar Photo Recovery je još jedna popularna aplikacija za oporavak slika koja je dostupna za Windows i Mac. Ova aplikacija vam omogućuje skeniranje uređaja kako biste pronašli izbrisane slike i povratili ih. Stellar Photo Recovery podržava oporavak slika s različitih izvora, uključujući tvrdi disk, memorijsku karticu, USB pogon i čak fotoaparat.

Prednosti i nedostaci aplikacija za oporavak slika
Aplikacija Prednosti Nedostaci
DiskDigger
 • Dostupan za različite platforme
 • Duboko skeniranje za oporavak izbrisanih slika
 • Može biti potrebno neko vrijeme za skeniranje uređaja
EaseUS Data Recovery Wizard
 • Podržava oporavak slika s formatiranih uređaja
 • Jednostavan za korištenje
 • Dostupan samo za Windows i Mac
Dr.Fone – Data Recovery
 • Podržava oporavak slika iz različitih izvora
 • Jednostavan za korištenje
 • Dostupan samo za Android i iOS
PhotoRec
 • Besplatna i otvorena aplikacija
 • Podržava oporavak različitih vrsta datoteka
 • Zahtijeva neko tehničko znanje za upotrebu
Stellar Photo Recovery
 • Podržava oporavak slika s različitih izvora
 • Jednostavan za korištenje
 • Dostupan samo za Windows i Mac

Povežite uređaj s računalom i koristite program za oporavak podataka

Za oporavak izbrisanih slika s mobilnog uređaja, prvi korak je povezati uređaj s računalom. To možete učiniti putem USB kabela koji ste dobili uz uređaj. Ako imate bežični način povezivanja između uređaja i računala, koristite tu opciju.

Kada ste uspješno povezali uređaj s računalom, trebat ćete izabrati i koristiti program za oporavak podataka. Postoji mnogo različitih programa koji vam mogu pomoći u oporavku izgubljenih slika. Evo nekoliko popularnih programa za oporavak podataka:

 • Recuva: Besplatni program za oporavak podataka koji je vrlo jednostavan za korištenje. Podržava oporavak slika, dokumenata, videozapisa i drugih datoteka.
 • PhotoRec: Još jedan besplatni program za oporavak podataka koji se može koristiti za oporavak izgubljenih slika. Ima napredne značajke, ali zahtijeva malo više tehničkog znanja.
 • Dr.Fone: Plaćeni program koji nudi napredne opcije oporavka podataka, uključujući oporavak izgubljenih slika s mobilnih uređaja.

Kada odaberete program za oporavak podataka, slijedite upute za instalaciju programa na računalu. Zatim pokrenite program i slijedite korake za oporavak izgubljenih slika. Obično ćete morati odabrati uređaj s kojeg želite oporaviti datoteke, a zatim odabrati vrstu podataka koje želite oporaviti (u ovom slučaju, slike).

Program će zatim skenirati uređaj i prikazati pronađene izbrisane slike. Ovisno o programu, možda ćete moći pregledavati slike prije nego što ih zapravo oporavite. Nakon što odaberete slike koje želite oporaviti, program će vam pružiti opciju da ih spremiti na željeno mjesto na računalu.

Važno je napomenuti da uspješnost oporavka ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući koliko je vremena prošlo od izbrisa slika, jesu li slike zamijenjene novim podacima i da li je uređaj bio izložen bilo kojem obliku oštećenja ili kvara.

You might be interested:  Kako Moliti Za Svoju Odraslu Djecu

Da biste povećali šanse za uspješan oporavak slika, važno je ne koristiti uređaj odmah nakon što primijetite da su fotografije izbrisane. Što prije započnete s postupkom oporavka, veća je vjerojatnost da ćete uspjeti vratiti izbrisane slike.

Iskoristite usluge stručnjaka za oporavak podataka

Kada izgubite slike s vašeg uređaja, može biti veoma frustrirajuće pokušavati ih povratiti sami. U takvim situacijama, najbolja opcija može biti da angažujete stručnjaka za oporavak podataka. Stručnjaci za oporavak podataka su obučeni profesionalci koji imaju iskustvo u oporavku izgubljenih ili oštećenih podataka, uključujući slike.

Kada se obratite stručnom timu za oporavak podataka, oni će prvo proceniti situaciju i vrstu problema s kojim se suočavate. Nakon toga, oni će vam pružiti detaljnu analizu o šansama za uspešan oporavak vaših slika i mogućim metodama koje će koristiti. Ovi stručnjaci su opremljeni posebnom hardverskom i softverskom opremom koja će im omogućiti da pristupe i oporave izgubljene slike sa vašeg uređaja.

Koristeći svoje stručne veštine i iskustvo, stručnjaci za oporavak podataka mogu obraditi različite vrste uređaja, uključujući računare, mobilne telefone, digitalne kamere i memorijske kartice. Njihova sposobnost da oporave izgubljene ili oštećene slike zavisi od mnogih faktora, uključujući vrstu problema i stepen oštećenja uređaja. Međutim, u mnogim slučajevima, stručnjaci za oporavak podataka mogu uspešno oporaviti većinu ili sve izgubljene slike.

Angažovanje stručnjaka za oporavak podataka može biti malo skuplje u poređenju sa pokušajima oporavka podataka na vlastitu ruku. Međutim, postoji veća verovatnoća da će stručnjaci uspjeti da oporave veliki broj ili sve slike koje su izgubljene sa vašeg uređaja. Takođe, kroz ovu uslugu ćete dobiti stručni nadzor i pomoć tokom celog procesa oporavka podataka.

Ako izgubite važne slike ili podatke, razmislite o tome da iskoristite usluge stručnjaka za oporavak podataka. Oni će vam pomoći da povećate šanse za uspešan oporavak izgubljenih podataka i pružiti stručnu podršku tokom celog procesa.

Prekasno? Pokušajte oporaviti slike s kartice ili diska

Ako ste slučajno izbrisali slike sa svoje kartice za memorijske kartice ili sa tvrdog diska, sve nije izgubljeno. Postoje alati i tehnike oporavka podataka koji vam mogu pomoći da povratite izbrisane slike, čak i ako ste ih već izbrisali iz koša za smeće.

Korištenje softvera za oporavak podataka

Jedan od načina da pokušate oporaviti izbrisane slike je korištenje softvera za oporavak podataka. Postoji mnogo dostupnih softverskih alata koji mogu skenirati vašu karticu ili disk i pronaći izbrisane slike koje mogu biti obnovljene.

Evo nekoliko popularnih softvera za oporavak podataka:

 1. Recuva – Besplatan alat za oporavak podataka koji podržava oporavak slika sa različitih izvorova kao što su memorijske kartice, tvrdi diskovi i USB uređaji.
 2. PhotoRec – Otvorenog koda alat za oporavak podataka koji može oporaviti slike s različitih izvora kao što su kartice za memorijske kartice, tvrdi diskovi i CD-i.
 3. Stellar Photo Recovery – Komercijalni alat za oporavak podataka koji podržava oporavak slika s različitih izvora kao što su memorijske kartice, tvrdi diskovi i USB uređaji.

Poslužiteljski oporavak podataka

Ako softver za oporavak podataka ne uspije oporaviti izbrisane slike, možda će vam biti potrebna profesionalna pomoć za oporavak podataka. Postoje specijalizirane tvrtke koje pružaju usluge oporavka podataka i imaju napredne tehnike i opremu za oporavak podataka sa oštećenih medija.

Neki od popularnih poslužiteljskih alata za oporavak podataka uključuju:

 1. Ontrack EasyRecovery – Poslužiteljski alat za oporavak podataka koji podržava oporavak izbrisanih slika, kao i drugih izgubljenih podataka.
 2. DriveSavers – Komercijalna tvrtka koja pruža usluge oporavka podataka za različite medije i uređaje.
 3. Data Rescue – Alat za oporavak podataka koji podržava oporavak slika s različitih izvora kao što su tvrdi diskovi, memorijske kartice, USB uređaji i još mnogo toga.

Preventivne mjere za budućnost

Iako je moguće oporaviti izbrisane slike, uvijek je bolje biti preventivan i izbjegavati situacije u kojima je potreban oporavak podataka. Evo nekoliko preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste osigurali sigurnost vaših slika:

 • Pazite da slučajno ne izbrišete slike – provjerite dva puta prije nego što izbrišete bilo koju sliku s kartice ili diska.
 • Redovito izrađujte kopije sigurnosnih kopija svojih slika na drugom mjestu, kao što su vanjski tvrdi diskovi ili oblak pohrane.
 • Koristite softver za oporavak podataka kako biste redovito provjeravali integritet podataka na vašoj kartici ili disku.

Prateći ove korake, možete minimizirati rizik od gubitka slika i lakše se oporaviti ako se to dogodi.

Koristite softver za oporavak slika s memorijske kartice

Kada izgubite slike s memorijske kartice, postoji mogućnost da se one mogu oporaviti korištenjem softvera za oporavak podataka. Ovi softveri su posebno dizajnirani za pronalaženje i povrat izgubljenih ili izbrisanih slika.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste koristili softver za oporavak slika s memorijske kartice:

 1. Prvo, preuzmite i instalirajte softver za oporavak podataka. Postoji mnogo različitih softvera dostupnih na internetu, pa odaberite onaj koji vam najviše odgovara.
 2. Zatim, umetnite svoju memorijsku karticu u čitač kartica koji je povezan s računalom. Preporučljivo je koristiti čitač kartica umjesto povezivanja fotoaparata ili telefona s računalom, kako bi se izbjeglo daljnje oštećenje kartice ili sadržaja.
 3. Pokrenite softver za oporavak podataka i odaberite opciju za oporavak slika. Ovisno o softveru koji koristite, ovaj korak može biti malo drugačiji, ali općenito, trebali biste pronaći opciju za oporavak slika ili opciju za oporavak iz memorijske kartice.
 4. Softver će skenirati memorijsku karticu i prikazati popis svih pronađenih slika koje je moguće oporaviti. Ovisno o softveru, možda ćete imati mogućnost pregledavanja slika prije oporavka.
 5. Odaberite slike koje želite oporaviti i odaberite odredište na vašem računalu gdje želite spremiti oporavljene slike. Preporučljivo je odabrati drugu lokaciju osim memorijske kartice kako biste izbjegli zamjenu izgubljenih slika.
 6. Kliknite na gumb za oporavak ili sličnu opciju koja će pokrenuti postupak oporavka. Pričekajte dok softver ne završi oporavak slika s memorijske kartice.
 7. Kada softver završi oporavak, provjerite odredišno odredište na računalu kako biste potvrdili da su slike uspješno oporavljene.
You might be interested:  Kako Napraviti Screenshot Na Laptopu

Važno je napomenuti da šanse za uspješan oporavak slika ovise o mnogim čimbenicima, kao što su vrsta oštećenja memorijske kartice, starost izbrisanih slika i drugi faktori. Stoga je uvijek preporučljivo koristiti softver za oporavak slika što je prije moguće nakon gubitka slika.

Uz pravilan softver za oporavak slika, možete imati velike šanse za povrat izgubljenih ili izbrisanih slika s memorijske kartice. Slijedite korake opisane u ovom vodiču kako biste započeli proces oporavka slika i povratili dragocjene uspomene.

Napravite sigurnosnu kopiju fotografija kako biste izbjegli gubitak podataka

Gubitak fotografija može biti izuzetno frustrirajući, pogotovo ako se radi o važnim ili dragocenim uspomenama. Kako biste izbjegli takvu situaciju, važno je redovito praviti sigurnosne kopije svojih fotografija. Ovdje su neki koraci koje možete slijediti kako biste osigurali svoje fotografije od mogućeg gubitka podataka:

1. Koristite vanjski tvrdi disk

Jedan od najjednostavnijih načina da napravite sigurnosnu kopiju svojih fotografija je korištenje vanjskog tvrdog diska. Ovaj uređaj vam omogućuje da pohranite svoje fotografije izvan svog računala ili mobilnog uređaja. Uključite vanjski tvrdi disk u svoje računalo ili prijenosno računalo i prenesite sve svoje fotografije na njega. Na taj način ćete imati kopiju svih svojih fotografija na sigurnom mjestu.

2. Koristite cloud usluge

2. Koristite cloud usluge

Cloud usluge su još jedan popularan način za pohranu sigurnosnih kopija fotografija. Mnoge usluge, poput Google Drive-a, Dropbox-a ili iCloud-a, nude besplatno ili plaćeno skladište na koje možete prenijeti svoje fotografije. Ove usluge vam omogućuju pristup svojim fotografijama s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu. Sigurnosne kopije fotografija na cloud uslugama također štite od moguće fizičke štete na tvrdom disku ili mobilnom uređaju.

3. Redovito ažurirajte sigurnosne kopije

Da biste osigurali svoje fotografije, važno je redovito ažurirati sigurnosne kopije. Održavajte svoje sigurnosne kopije sinkronizirane s najnovijim fotografijama koje ste snimili ili preuzeli. Na taj način ćete uvijek imati najnoviju verziju svojih fotografija sačuvanu na sigurnom mjestu.

4. Organizirajte svoje fotografije

Prije nego što napravite sigurnosnu kopiju svojih fotografija, dobro je organizirati ih kako biste imali jasan pregled. Možete koristiti razne alate ili aplikacije za organiziranje svojih fotografija po datumu, imenu ili kategorijama. Na taj način ćete lakše pronaći određene fotografije koje želite vratiti ili izbrisati.

5. Provjerite integritet sigurnosnih kopija

Redovito provjeravajte integritet svojih sigurnosnih kopija. Nakon što napravite sigurnosnu kopiju fotografija, provjerite jesu li sve fotografije uspješno prenesene i čitljive. Ovo je važno jer vas provjera može obavijestiti o potencijalnim problemima s upisom ili čitanjem podataka. Ako primijetite da sigurnosna kopija nije ispravna, ponovite postupak prenosa kako biste osigurali da su sve fotografije sačuvane na sigurnom mjestu.

Slijedeći ove korake, možete osigurati svoje fotografije od mogućeg gubitka podataka. Imajte na umu da je prevencija uvijek najbolji pristup, stoga redovito izrađujte sigurnosne kopije svojih fotografija kako biste se zaštitili od potencijalnih neugodnosti.

FAQ:

Koje su glavne metode oporavka izbrisanih slika?

Postoje nekoliko metoda kojima možete pokušati vratiti izbrisane slike. To uključuje korištenje softvera za oporavak podataka, povezivanje uređaja s računalom ili koristeći usluge oporavka podataka treće strane.

Kako mogu koristiti softver za oporavak podataka za povraćaj izbrisanih slika?

Da biste koristili softver za oporavak podataka, prvo ga morate preuzeti i instalirati na svoje računalo. Zatim povežite uređaj na kojem su bile izbrisane slike s računalom i pokrenite softver. Slijedite upute softvera kako biste pronašli i vratili izbrisane slike.

Mogu li vratiti izbrisane slike ako sam izvadio memoriju iz fotoaparata ili mobilnog telefona?

Da, i dalje postoji mogućnost oporavka izbrisanih slika čak i ako ste izvadili memoriju iz fotoaparata ili mobilnog telefona. Možete koristiti čitač kartica ili adapter memorijske kartice kako biste povezali memoriju s računalom i koristili softver za oporavak podataka za povraćaj slika.

Postoji li besplatni softver za oporavak izbrisanih slika?

Da, postoje mnogi besplatni softveri za oporavak izbrisanih slika dostupni za preuzimanje. Međutim, važno je napomenuti da besplatni softver može imati ograničene značajke ili mogućnosti oporavka. Ako želite potpune značajke, možda ćete morati razmotriti plaćeni softver ili uslugu oporavka podataka.

Postoji li način da oporavim slike s formatirane memorijske kartice?

Da, postoji mogućnost oporavka slika s formatirane memorijske kartice. Možete koristiti softver za oporavak podataka koji ima opciju za oporavak s formatiranog diska ili kartice. Međutim, budući da se formatiranjem brišu sve datoteke, šanse za potpuno oporavak svih slika mogu biti smanjene.

Kako mogu spriječiti gubitak slika u budućnosti?

Da biste spriječili gubitak slika u budućnosti, važno je redovito izrađivati sigurnosne kopije svojih slika. Možete to učiniti na nekoliko načina, kao što su spremanje slika na vanjske diskove ili koristeći usluge oblaka za pohranu podataka. Također je preporučljivo biti pažljiv prilikom brisanja slika s uređaja kako ne biste slučajno izbrisali važne fotografije.