Kako zaustaviti krvarenje hemoroida: savjeti i trikovi

Kako Zaustaviti Krvarenja Hemoroida

Kako Zaustaviti Krvarenja Hemoroida

Hemoroidi mogu biti vrlo neugodna i bolna stanja koja često prate krvarenje. Krvarenje iz hemoroida može biti alarmantan simptom, ali postoje načini kako ga zaustaviti i ublažiti neugodnosti.

Jedan od prvih savjeta je da obratite pažnju na svoju prehranu. Dijeta bogata vlaknima može pomoći u sprječavanju zatvora, koji je čest uzrok hemoroida i krvarenja. Povećajte unos voća, povrća, cjelovitih žitarica i vlaknastih namirnica.

Također je važno voditi računa o higijeni analnog područja. Redovito perite područje toplom vodom i blagim sapunom. Izbjegavajte grubo brisanje i koristite mekani toaletni papir ili vlažne maramice. Također možete koristiti blagi sapun ili posebne proizvode namijenjene za čišćenje analnog područja.

Uz to, postoje i brojni kućni lijekovi i trikovi koji mogu pomoći u zaustavljanju krvarenja hemoroida. Led može biti vrlo učinkovit u smanjenju upale i zaustavljanju krvarenja. Nanesite komadić leda umotan u čistu tkaninu na zahvaćeno područje nekoliko minuta. Također možete koristiti prirodne lijekove poput aloe vere ili hamamelisa.

Obratite se liječniku ako krvarenje iz hemoroida ne prestaje ili se često ponavlja, jer to može biti znak ozbiljnijeg problema.

Uz pravilnu njegu, promjene u prehrani i primjenu kućnih lijekova, možete ublažiti simptome hemoroida i zaustaviti krvarenje. Međutim, ako se simptomi ne poboljšaju ili postanu gori, svakako se obratite liječniku kako biste dobili odgovarajuću terapiju i savjete za upravljanje hemoroidima.

Uzroci krvarenja hemoroida

Hemoroidi su proširene vene u rektumu i anusu koje mogu dovesti do različitih simptoma, uključujući krvarenje. Uzroci krvarenja hemoroida mogu biti različiti, a neki od njih uključuju:

 • Pretjerano naprezanje tijekom defekacije: Naprezanje tijekom pražnjenja crijeva može dovesti do povećanog pritiska na hemoroide i oštetiti krvne žile, što rezultira krvarenjem.
 • Zatvor: Osobe koje pate od zatvora često imaju problema s hemoroidima i mogu iskusiti krvarenje uslijed trenja i napora tijekom pražnjenja crijeva.
 • Proljev: Proljev može dovesti do nadražaja crijevnog zida i uzrokovati krvarenje hemoroida.
 • Nasljednost: Neke osobe su genetski predisponirane za razvoj hemoroida i krvarenja povezanog s njima.

Važno je napomenuti da se krvarenje hemoroida može pojaviti i uslijed drugih medicinskih stanja kao što je analna fisura, rak debelog crijeva ili upalna bolest crijeva. Ako primijetite krvarenje iz anusa, uvijek se obratite svom liječniku radi dijagnoze i odgovarajućeg liječenja.

Kako može doći do krvarenja kod hemoroida?

Krvarenje kod hemoroida je čest simptom koji se javlja kada krvarenje nastaje iz unutrašnjih ili spoljašnjih hemoroida. Hemoroidi su proširene vene u analnom području koje mogu biti uzrokovane povećanim pritiskom u venama rektuma.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti pojavi krvarenja kod hemoroida:

 • Loša prehrana: Nedostatak vlakana u prehrani može uzrokovati zatvor i stvaranje napetosti prilikom pražnjenja crijeva, što može izazvati hemoroide i krvarenje.
 • Nedovoljna tjelesna aktivnost: Nedostatak fizičke aktivnosti može usporiti probavni proces i uzrokovati zatvor, što pridonosi razvoju hemoroida i krvarenju.
 • Pretjerano naprezanje tijekom pražnjenja crijeva: Naprezanje tijekom pražnjenja crijeva može izazvati povećani pritisak u venama rektuma i uzrokovati krvarenje kod hemoroida.
 • Trudnoća: Povećani pritisak u venama rektuma tijekom trudnoće može uzrokovati pojavu ili pogoršanje hemoroida, što može dovesti do krvarenja.
 • Nasljedna predispozicija: Ako imate obiteljsku anamnezu problema s hemoroidima, imate veću vjerojatnost da ćete ih razviti i iskusiti krvarenje.

Krvarenje kod hemoroida može biti manje ili više ozbiljno, ovisno o izvoru krvarenja i veličini hemoroidalnog čvora. U nekim slučajevima može biti blago i prati pražnjenje crijeva ili može biti teže i zahtijevati medicinsku intervenciju.

U slučaju pojave krvarenja kod hemoroida, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio točan uzrok krvarenja i preporučio odgovarajući tretman. Liječnik će vam moći pružiti savjete i trikove kako zaustaviti krvarenje te vam preporučiti pravilnu prehranu i promjene životnog stila kako biste ublažili simptome hemoroida i spriječili daljnje krvarenje. Također, mogu biti potrebni dodatni tretmani kao što su lijekovi ili medicinske procedure za uklanjanje hemoroida.

You might be interested:  Što Muškarci Misle O Svojim Ljubavnicama

Najčešći simptomi krvarenja hemoroida

Krvarenje hemoroida je jedan od najčešćih simptoma koji prati ovu neprijatnu i bolnu stanju. Evo nekoliko najčešćih simptoma koji su povezani sa krvarenjem hemoroida:

 • Krvav feces: Krv je vidljiva na toaletnom papiru, u WC šolji ili na stolici. Boja krvi može biti svetla ili tamna, u zavisnosti od toga da li se krvarenje javlja iz unutarnjeg ili spoljašnjeg hemoroida.
 • Svrab: Krvarenje može biti praćeno i svrabom u području anusa. Ovaj svrab je često veoma neprijatan i može dovesti do dodatne iritacije.
 • Bol: Krvarenje hemoroida može biti praćeno bolom, posebno pri pražnjenju creva ili sedenju. Ovaj bol se često opisuje kao peckanje ili osećaj pritiska u anusu.
 • Oteklina: U nekim slučajevima, krvarenje hemoroida može biti praćeno oteklom i ispupčenom venskom masom koja se javlja oko anusa.
 • Proktologiski simptomi: Krvarenje hemoroida može biti praćeno drugim proktologiskim simptomima kao što su analni svrab, peckanje ili bol pri varenju.
 • Poteškoće pri pražnjenju creva: Krvarenje hemoroida može dovesti do otežanog pražnjenja creva i osećaja nepotpunog pražnjenja.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite lekaru kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i lečenje. Iako krvarenje hemoroida može biti zastrašujuće, većina slučajeva se može uspešno tretirati sa odgovarajućom medicinskom negom i promenama u načinu života.

Koji su glavni znakovi krvarenja u području hemoroida?

Krvarenje je jedan od najčešćih simptoma hemoroida i može biti znak ozbiljnog problema. Glavni znakovi krvarenja u području hemoroida uključuju:

 • Krvarenje tijekom ili nakon pražnjenja crijeva
 • Krv na toaletnom papiru, na stolici ili u WC školjci
 • Krvave mrlje na donjem rublju
 • Krvarenje koje se može pojaviti i izvan crijeva, kao kapljanje ili curi

U većini slučajeva, krvarenje iz hemoroida nije opasno i može se zaustaviti pravilnom njegom i promjenom načina života. Međutim, ako primijetite jaku ili stalnu krvarenje, potrebno je potražiti medicinsku pomoć jer to može biti znak ozbiljnijeg problema kao što su analne fisure, analni apscesi ili čak rak debelog crijeva.

Uzroci krvarenja hemoroida mogu biti različiti, uključujući pretjerano naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, sjedilački način života, zatvor, dijeta s niskim udjelom vlakana, trudnoća, pretilost i nasljedna predispozicija.

Ako primijetite znakove krvarenja u području hemoroida, važno je da se obratite svom liječniku radi procjene i dijagnoze. On će vam moći dati preporuke za liječenje i olakšanje simptoma hemoroida, te utvrditi je li potrebno daljnje liječenje ili testiranje.

Hitne mjere za zaustavljanje krvarenja

Krvarenje hemoroida može biti izuzetno neugodno i izazvati nelagodu. Ako se krvarenje javlja, važno je poduzeti hitne mjere kako biste ga zaustavili i spriječili daljnje komplikacije. Evo nekoliko korisnih savjeta i trikova koje možete isprobati kako biste zaustavili krvarenje hemoroida:

1. Stiskanje

Koristite čistu krpu ili komad gaze da biste nježno pritisnuli krvarenje područje. Držite pritisak oko 10 minuta. Ovo može pomoći zaustaviti krvarenje tako da se krvne žile suže i krvarenje se smanji.

2. Led

Primjena leda na područje hemoroida može smanjiti oticanje i zaustaviti krvarenje. Zamotajte led u čistu krpu ili plastičnu vrećicu i držite ga na hemoroidima oko 15 minuta. Pazite da ne stavljate led izravno na kožu, već ga uvijek prekrijte tankom tkaninom.

3. Sitz kupke

Topla voda može pomoći ublažavanju simptoma hemoroida i zaustavljanju krvarenja. Napunite kadu toplom vodom i sjednite u nju 10-15 minuta. Ovo će pomoći opustiti mišiće i smanjiti pritisak na području hemoroida.

4. Hemostatski agensi

Ako krvarenje ne prestaje ili je vrlo obilno, možete razmisliti o upotrebi hemostatskih agenasa. To su lijekovi koji pomažu zaustaviti krvarenje. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije upotrebe takvih lijekova.

Usvajanje hitnih mjera za zaustavljanje krvarenja hemoroida može biti vrlo korisno u ublažavanju simptoma i sprječavanju daljnjih komplikacija. Međutim, ako se krvarenje nastavi ili se simptomi pogoršaju, uvijek se posavjetujte s liječnikom radi daljnjih savjeta i terapije.

Što poduzeti kada primijetite krvarenje hemoroida?

Krvarenje hemoroida može biti prilično zastrašujuće iskustvo, ali važno je zadržati mirnoću i poduzeti odgovarajuće korake kako bi se krvarenje zaustavilo. U nastavku su neki savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći kod krvarenja hemoroida:

Komprimirajte područje

Kada primijetite krvarenje hemoroida, možete pokušati komprimirati područje kako biste zaustavili krvarenje. Stavite hladnu kompresu ili ledenu vrećicu na područje hemoroida. Hladnoća će suziti krvne žile i smanjiti protok krvi, pomažući tako da se krvarenje zaustavi. Važno je primijeniti kompresu samo kratko vrijeme, ne duže od 10 minuta, kako ne biste oštetili kožu.

Koristite hemostatske obloge

Prištiće hemoroida možete koristiti kako biste zaustavili krvarenje. Hemostatske obloge mogu pomoći u sužavanju krvnih žila i zaustavljanju krvarenja. Možete koristiti posebne obloge s hemostatskim svojstvima koje se mogu pronaći u ljekarni.

Konzumirajte vlaknima bogatu hranu

Povećana konzumacija vlaknima bogate hrane može pomoći kod hemoroida i krvarenja. Vlakna pomažu u omekšavanju stolice i olakšavaju prolazak kroz crijeva, smanjujući pritisak na hemoroide i smanjujući mogućnost krvarenja.

Izbjegavajte naprezanje

Izbjegavajte naprezanje

Naprezanje tijekom pražnjenja crijeva može dovesti do krvarenja hemoroida. Kako biste smanjili mogućnost krvarenja, izbjegavajte naprezanje koliko god je to moguće. Pokušajte opustiti tijelo i koristiti svoju težinu kako biste olakšali prolazak stolice.

You might be interested:  Kako Izračunati Godišnji Odmor

Konferirajte s liječnikom ili ljekarnikom

Ako krvarenje hemoroida ne prestaje ili se često javlja, važno je konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom. Oni vam mogu pružiti detaljnije informacije o prevenciji i liječenju krvarenja hemoroida, kao i preporučiti odgovarajuće lijekove ili tretmane.

Krvarenje hemoroida može biti neugodno i zastrašujuće iskustvo, ali uz odgovarajuće mjere opreza i liječenje, može se uspješno kontrolirati. Važno je pratiti svoje simptome, konzultirati se s medicinskim stručnjakom i voditi zdrav stil života kako biste smanjili mogućnost krvarenja hemoroida.

Hrana i dijeta za smanjenje krvarenja

Osnove prehrane za smanjenje krvarenja hemoroida

Osnove prehrane za smanjenje krvarenja hemoroida

Prehrana igra važnu ulogu u smanjenju krvarenja iz hemoroida. Pravilna prehrana može pomoći u olakšanju simptoma i smanjenju upale. Ovdje su neki osnovni principi prehrane za smanjenje krvarenja hemoroida:

 • Povećajte unos vlakana: Vlakna su važna jer pomažu u omekšavanju stolice i sprečavaju zatvor. Hrana bogata vlaknima uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i sjemenke.
 • Unosite dovoljno tekućine: Pijte dovoljno tekućine kako biste održali hidriranost i omekšali stolicu. Voda je najbolji izbor, ali možete unositi i sokove, čajeve i juhe.
 • Izbjegavajte začinjenu hranu: Začinjena hrana može iritirati hemoroide i pogoršati krvarenje. Izbjegavajte začinjene umake, ljuti začini i začinjene marinade.
 • Jedite manje obroke češće: Umjesto da jedete velike obroke, radije jedite manje obroke češće tijekom dana. To će olakšati probavu i smanjiti mogućnost za naprezanje tijekom defekacije.

Hrana koja može smanjiti krvarenje hemoroida

Pored osnovnih principa prehrane, određena hrana može imati blagotvorno djelovanje na smanjenje krvarenja hemoroida. Ovdje su neke namirnice koje možete uključiti u svoju prehranu:

 • Voće: Jabuke, kruške, trešnje, jagode i borovnice bogate su vlaknima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i krvarenja.
 • Povrće: Brokula, špinat, kelj, mrkva i cikla su povrće koje sadrži vlakna i hranjive tvari koje mogu smanjiti krvarenje i olakšati probavu.
 • Cjelovite žitarice: Integralna riža, integralna tjestenina, ječam i zobene pahuljice su cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima i mogu pomoći u regulaciji probave i smanjenju krvarenja hemoroida.
 • Probiotici: Jogurt i kefir su bogati probioticima koji mogu poboljšati probavu i ojačati imunološki sustav, čime se smanjuje rizik od krvarenja hemoroida.

Osim toga, važno je izbjegavati hranu koja može pogoršati simptome hemoroida. To uključuje alkohol, gazirana pića, kofein, prerađenu hranu i hranu s visokim udjelom šećera.

Koji su najbolji savjeti za prehranu kod hemoroida?

Kada imate hemoroide, važno je obratiti posebnu pažnju na svoju prehranu kako biste smanjili upalu, olakšali probavu i izbjegli naprezanje. Evo nekoliko savjeta za prehranu koji mogu pomoći kod hemoroida:

Povećajte unos vlakana

Vlakna su jedan od ključnih nutrijenata za prevenciju i liječenje hemoroida. Vlakna pomažu omekšati stolicu, olakšavajući prolazak kroz crijeva. Povećajte unos voća, povrća, cjelovitog zrna, graha i drugih namirnica bogatih vlaknima.

Pijte dovoljno vode

Važno je piti dovoljno vode kako biste osigurali mekanu stolicu. Voda omekšava stolicu i olakšava njeno prolazak kroz crijeva. Pokušajte piti najmanje 8 čaša vode dnevno.

Izbjegavajte zatvor

Zatvor može pogoršati hemoroide jer povećava pritisak u rektalnom području. Izbjegavajte hranu i piće koje mogu uzrokovati zatvor, poput prerađene hrane, masnih namirnica, mliječnih proizvoda i alkohola.

Jedite manje obroke

Jedenje manjih obroka tijekom dana može pomoći u održavanju redovite probave i smanjenju pritiska u probavnom sustavu. Pokušajte jesti pet manjih obroka umjesto tri velika obroka dnevno.

Izbjegavajte začinjenu hranu

Začinjena hrana može pogoršati simptome hemoroida. Izbjegavajte ljutu papriku, čili, curry i druge začinjene namirnice koje mogu iritirati probavni sustav.

Uključite đumbir

Đumbir ima prirodna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale hemoroida. Uključite svježi đumbir u svoju prehranu, dodajte ga u smoothieje, čajeve ili ga koristite kao začin u jelima.

Pripremite ciljano jelo

Određene namirnice mogu pomoći u poboljšanju probave i smanjenju upale hemoroida. Možete pripremiti jelo s kombinacijom namirnica poput avokada, špinata, sjemenki lana i naranče koje su učinkovite u smirivanju hemoroida.

Povrće: Voće: Cjelovite žitarice: Mahunarke:
Špinat Naranče Integralna riža Grah
Kupus Jabuke Ječam Leća
Krastavci Kruške Ovas Slanutak

Svi ovi savjeti mogu vam pomoći da promijenite svoju prehranu kako biste smanjili simptome hemoroida i ubrzali proces ozdravljenja. Međutim, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije nego što napravite značajne promjene u prehrani.

Fizičke vježbe za smanjenje krvarenja hemoroida

1. Hodanje

Hodanje je jednostavna i učinkovita vježba koja potiče cirkulaciju i pomaže u sprječavanju krvarenja hemoroida. Pokušajte svakodnevno provesti barem 30 minuta u šetnji. Možete povećavati tempo i udaljenost kako biste postigli još bolje rezultate.

2. Kegelove vježbe

Kegelove vježbe koriste se za jačanje mišića zdjelice, uključujući mišiće anusa. Ove vježbe mogu pomoći u smanjivanju krvarenja hemoroida i ublažavanju simptoma. Da biste izvodili kegelove vježbe, jednostavno stisnite i opustite mišiće anusa kao da pokušavate zaustaviti protok mokraće. Držite svaku kontrakciju za 5 sekundi, a zatim se opustite. Ponovite ovu vježbu 10 puta, najmanje tri puta dnevno.

3. Vježbe za jačanje trbušnih mišića

Jačanje trbušnih mišića može pomoći u smanjivanju pritiska na području rektuma, što može smanjiti krvarenje hemoroida. Postoje razne vježbe koje možete izvoditi kako biste ojačali trbušne mišiće, poput trbušnjaka, planka i podizanja nogu u ležećem položaju. Redovito izvodite ove vježbe kako biste postigli najbolje rezultate.

You might be interested:  Kako Spojiti Mobitel Na Tv Koji Nije Smart

4. Vježbe istezanja

Istezanje mišića zdjelice može pomoći u smanjenju krvarenja hemoroida. Jednostavne vježbe istezanja poput sjedenja na rubu stolice i istezanja ruku prema naprijed mogu pomoći u opuštanju mišića zdjelice i smanjenju pritiska na području rektuma.

5. Kardio vježbe

Kardio vježbe poput trčanja, biciklizma ili plivanja mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju krvarenja hemoroida. Pokušajte izvoditi neku od ovih kardio vježbi barem tri puta tjedno, po 20-30 minuta.

Fizičke vježbe za smanjenje krvarenja hemoroida
Vježba Opis
Hodanje 30 minuta šetnje svakodnevno
Kegelove vježbe Stiskanje i opuštanje mišića anusa
Vježbe za jačanje trbušnih mišića Trbušnjaci, plank, podizanje nogu u ležećem položaju
Vježbe istezanja Sjedenje na rubu stolice i istezanje ruku prema naprijed
Kardio vježbe Trčanje, biciklizam, plivanje

Prije nego što započnete s izvođenjem bilo kakvih vježbi, uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom ili stručnjakom za tjelovježbu kako biste bili sigurni da su ove vježbe sigurne i prikladne za vas. Također je važno slušati svoje tijelo i prestati s vježbanjem ako osjetite bol ili nelagodu.

Koje su najefikasnije vježbe za hemoroide i krvarenje?

Ako vas muče hemoroidi i krvarenje, vježbe mogu biti jedan od načina za ublažavanje simptoma i poboljšanje vašeg stanja. Redovito izvođenje određenih vježbi može pomoći u jačanju mišića oko anusa i zdjelice, poboljšati cirkulaciju i ublažiti bolove povezane s hemoroidima.

1. Vježbe disanja

Disanje vježbe mogu pomoći u opuštanju mišića zdjelice i ublažavanju napetosti. Evo jedne jednostavne vježbe:

 1. Sjednite u udoban položaj sa ravnom leđima.
 2. Polako udahnite kroz nos, zadržite dah na sekundu, a zatim polako izdahnite kroz usta.
 3. Ponavljajte ovu vježbu nekoliko minuta, fokusirajući se na duboko disanje i opuštanje tijela.

2. Vježbe za jačanje mišića zdjelice

Jačanje mišića zdjelice može pomoći u sprečavanju hemoroida i smanjenju rizika od krvarenja. Evo nekoliko vježbi koje možete isprobati:

 • Kegelove vježbe: Stisnite mišiće zdjelice kao da pokušavate zaustaviti mokrenje i držite ih stisnute nekoliko sekundi. Zatim se opustite i ponovite vježbu nekoliko puta.
 • Most: Lezite na leđa s savijenim nogama. Stisnite mišiće zdjelice i podižite zdjelicu prema gore dok ne osjetite napetost u mišićima stražnjice i trbuha. Držite položaj nekoliko sekundi, zatim se spustite i ponovite vježbu nekoliko puta.
 • Vježbe klečeći: Kleknite na pod, stavite ruke na pod ispred sebe i polako se spuštajte prema dolje, oslanjajući se na ruke. Držite položaj nekoliko sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite vježbu nekoliko puta.

3. Vježbe aerobika

Aerobne vježbe mogu poboljšati cirkulaciju, ublažiti zatvor i smanjiti rizik od krvarenja kod hemoroida. Evo nekoliko primjera aerobnih vježbi koje možete uključiti u svoju rutinu:

 • Hodanje
 • Trčanje
 • Plivanje
 • Vožnja bicikla
 • Joga

Važno je napomenuti da prije početka vježbanja uvijek trebate konzultirati svog liječnika ili fizioterapeuta, posebno ako imate ozbiljnije probleme s hemoroidima ili drugim zdravstvenim stanjima. Oni vam mogu pružiti personalizirane savjete i preporuke o tome koje su vježbe najprikladnije za vaše stanje.

FAQ:

Koje su neke metode zaustavljanja krvarenja hemoroida?

Postoje nekoliko metoda koje možete primijeniti kako biste zaustavili krvarenje hemoroida. Prva je upotreba hladnih obloga na području anusa kako bi se smanjilo oticanje i zaustavilo krvarenje. Druga metoda je nanošenje kreme ili masti protiv hemoroida koja može ublažiti simptome i zaustaviti krvarenje. Također možete koristiti supozitorije protiv hemoroida koje će pružiti olakšanje i zaustaviti krvarenje. Ako se krvarenje ne zaustavi ili se ponovno javi, važno je potražiti savjet od stručnjaka.

Postoji li hrana koju trebam izbjegavati kako bih zaustavio krvarenje hemoroida?

Da, postoji neka hrana koju biste trebali izbjegavati kako biste zaustavili krvarenje hemoroida. To uključuje začinjenu hranu, ljutu hranu, alkohol, kavu i čokoladu. Ova hrana može iritirati crijeva i pogoršati simptome hemoroida. Umjesto toga, trebali biste jesti hranu bogatu vlaknima kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, jer će vam pomoći u održavanju probavnog trakta zdravim i spriječiti zatvor.

Kako mogu spriječiti krvarenje hemoroida?

Postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti krvarenje hemoroida. Prvi korak je održavanje redovite probave i izbjegavanje zatvora. To možete postići povećanjem unosa vlakana i tekućine, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću. Također biste trebali izbjegavati naprezanje prilikom pražnjenja crijeva i dugotrajno sjedenje. Ako već imate hemoroide, važno je izbjegavati začinjenu hranu, alkohol i kofein, jer mogu pogoršati simptome. Također, trebali biste izbjegavati sjedenje ili stajanje na istom mjestu duže vrijeme i redovito raditi vježbe za jačanje mišića zdjelice.

Kako mogu dobiti brzo olakšanje od krvarenja hemoroida?

Ako želite brzo olakšanje od krvarenja hemoroida, možete pokušati s nekoliko metoda. Prva je upotreba hladnih obloga na području anusa kako bi se smanjilo oticanje i zaustavilo krvarenje. Također možete koristiti kreme ili masti protiv hemoroida koje će pružiti olakšanje i zaustaviti krvarenje. Supozitoriji protiv hemoroida također mogu biti učinkoviti u ublažavanju simptoma i zaustavljanju krvarenja. Međutim, ukoliko krvarenje ne prestaje ili se ponovno javlja, trebate se posavjetovati s liječnikom.