Kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja - savjeti i tretmani

Kako Zaustaviti Obilna Menstrualna Krvarenja

Kako Zaustaviti Obilna Menstrualna Krvarenja

Obilna menstrualna krvarenja, poznata i kao menoragija, mogu biti iznimno neugodna i utjecati na kvalitetu života žene. Ovo stanje karakterizira intenzivno i produženo krvarenje tijekom menstrualnog ciklusa, koje može dovesti do anemije, iscrpljenosti i drugih zdravstvenih problema.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih žene mogu imati obilna krvarenja tijekom menstruacije, uključujući hormonalne disbalanse, fibroide, polipe i infekcije. Važno je pravovremeno potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok problema i primijenio odgovarajući tretman.

U ovom članku pružit ćemo nekoliko savjeta i tretmana koji mogu pomoći zaustaviti obilna menstrualna krvarenja ili barem smanjiti njihov intenzitet. Važno je napomenuti da se savjetujemo s liječnikom prije nego što počnete bilo kakav tretman kako biste bili sigurni da je on odgovarajući za vaše stanje.

Koristite tople obloge: Nanesite toplu oblogu na donji dio trbuha kako biste smanjili grčeve i poboljšali cirkulaciju.

Prehrana bogata željezom: Konzumirajte namirnice koje su bogate željezom kako biste nadoknadili gubitak krvi tijekom menstruacije. To mogu biti mrkva, kelj, špinat, govedina i riba.

Contents

Zaustaviti obilna menstrualna krvarenja

Obilna menstrualna krvarenja mogu biti frustrirajuća i neugodna za mnoge žene. Međutim, postoji nekoliko načina kako se može zaustaviti obilno krvarenje tijekom menstruacije.

1. Primjena topline

Jedan od načina kako se može smanjiti obilno krvarenje je primjena topline na donji dio trbuha. Možete koristiti grijaću podlogu ili toplu vodu u bočici kako biste ublažili bolove i smanjili krvarenje.

2. Promjena prehrane

Prehrana igra važnu ulogu u regulaciji menstrualnih ciklusa. Konzumiranje hrane bogate vitaminom K, kao što su tamnozeleno povrće, orašasti plodovi i sjemenke, može pomoći u smanjenju obilnog krvarenja.

3. Korištenje menstrualnih čašica

Umjesto tampona ili uložaka, možete isprobati menstrualne čašice koje mogu smanjiti obilnost krvarenja. Ove čašice su ekološki prihvatljivije i mogu se koristiti ponovno.

4. Konzumiranje biljnih kapi

Postoje mnoge biljne kapi koje se mogu koristiti za regulaciju menstrualnog ciklusa i smanjenje obilnog krvarenja. Biljne kapi kao što su crvena djetelina, kopriva i shepard’s purse mogu biti korisne u smanjenju krvarenja.

5. Konzultacija sa liječnikom

Ako imate problem s obilnim menstrualnim krvarenjem, najbolje je konzultirati se s liječnikom. On ili ona mogu vam preporučiti dodatne tretmane ili lijekove koji mogu pomoći u zaustavljanju obilnog krvarenja.

Zaključak

Zaustavljanje obilnih menstrualnih krvarenja može biti izazovno, ali postoje mjere koje se mogu poduzeti kako bi se smanjila količina krvi i ublažili simptomi. Slijedeći neke od navedenih savjeta i razgovarajući s liječnikom, možete pronaći odgovarajući način kako da se nosite s obilnim krvarenjem tijekom menstruacije.

Uzroci i simptomi obilnih menstrualnih krvarenja

Uzroci

 • Hormonalni disbalans: Promjene u hormonalnom ciklusu mogu dovesti do obilnih menstrualnih krvarenja. To može biti uzrokovano neravnotežom estrogena i progesterona, što ima utjecaj na debljinu sluznice maternice.
 • Uterinske abnormalnosti: Anatomske abnormalnosti maternice, poput mioma, polipa ili endometrioze, mogu uzrokovati obilna menstrualna krvarenja. Ove promjene mogu povećati površinu sluznice maternice i izazvati jače krvarenje.
 • Upalne bolesti: Infekcije i upalne bolesti u reproduktivnom sustavu također mogu dovesti do obilnih menstrualnih krvarenja. Upalni procesi mogu oštetiti sluznicu maternice i uzrokovati jaku krvarenje.
 • Genetski faktori: Određene genetske predispozicije mogu utjecati na sklonost obilnim menstruacijama. Ako u obitelji postoje slučajevi obilnih menstrualnih krvarenja, postoji veća vjerojatnost da će i druge žene u obitelji imati isti problem.

Simptomi

 • Produženo trajanje menstruacije: Obilna menstrualna krvarenja obično traju duže od standardnog 5-7 dana. Krvarenje može biti obilno u početku, ali često blijedi i postupno se smanjuje.
 • Pojačani bolovi: Obilna krvarenja često su praćena jakim bolovima u donjem dijelu trbuha. Ovi bolovi mogu biti grčeviti i intenzivni.
 • Povećana količina krvi: Žene s obilnim menstrualnim krvarenjem često primjećuju da moraju mijenjati higijenske uloške ili tampone češće nego obično. Krvarenje može biti tako obilno da se prođe kroz uloške i donje rublje.
 • Ostali simptomi: Obilna menstrualna krvarenja mogu biti praćena i drugim simptomima kao što su umor, glavobolje, vrtoglavica i promjene raspoloženja.
You might be interested:  Sataras Kako Se Pravi

Prevencija obilnih menstrualnih krvarenja

Ako imate problema s obilnim menstrualnim krvarenjem, postoji nekoliko mjera prevencije koje možete poduzeti kako biste smanjili krvarenje i olakšali simptome. Evo nekoliko savjeta:

Promjene u prehrani

 • Povećajte unos hrane bogate željezom kako biste nadomjestili gubitak krvi. Ovo može uključivati namirnice poput crvenog mesa, mahunarki, zelenog lisnatog povrća i sušenog voća.
 • Izbjegavajte hranu koja može povećati krvarenje, poput masne hrane, alkohola i kofeina.
 • Povećajte unos hrane bogate vitaminom C kako biste poboljšali apsorpciju željeza. Agrumi, brokula i paprika su dobri izvori vitamina C.

Vježbanje

Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa i smanjenju obilnih krvarenja. Uključite aerobne vježbe poput trčanja, plivanja ili plesa u svoju rutinu kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili simptome.

Alternativni tretmani

Neki alternativni tretmani mogu pomoći u smanjenju obilnih menstrualnih krvarenja, poput akupunkture, biljnih suplemenata i aromaterapije. Prije korištenja tih metoda, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom za zdravlje.

Hormonska terapija

Ako obilno menstrualno krvarenje uzrokuje hormonalna neravnoteža, može vam biti propisana hormonska terapija. Ova terapija može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa i smanjenju krvarenja.

Konzultacija s liječnikom

Ako imate problema s obilnim menstrualnim krvarenjem, važno je posjetiti svog ginekologa i dobiti stručno mišljenje i tretman. Oni će moći pružiti najbolje savjete i terapiju prilagođenu vašim individualnim potrebama.

Prirodni načini za reguliranje menstrualnog krvarenja

1. Ishrana bogata željezom

Da bi se reguliralo menstrualno krvarenje, važno je konzumirati hranu koja je bogata željezom. Preporučuje se da se uključe namirnice poput mesa, ribe, jaja, zelenog lisnatog povrća, graha i orašastih plodova u ishranu. Ove namirnice će pomoći u održavanju normalnih nivoa željeza u tijelu, što je posebno važno tijekom menstruacije kada se izgubi velika količina krvi.

2. Biljni čajevi

Neke biljke imaju svojstva koje mogu pomoći u reguliranju menstrualnog krvarenja. Primjerice, kopriva i crvena djetelina su biljke koje su poznate po svojim adstrigentnim svojstvima, što znači da mogu pomoći u sužavanju krvnih žila i smanjenju krvarenja. Možete pripremiti biljni čaj od ovih biljaka i redovito ga piti tijekom menstruacije.

3. Vitamini i minerali

Određeni vitamini i minerali mogu imati pozitivan učinak na regulaciju menstrualnog krvarenja. Preparati koji sadrže vitamin C, vitamin E, magnezij i omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju obilnog krvarenja. Također se može koristiti dodatak prehrani s vitamini i mineralima kako bi se osigurao adekvatan unos ovih hranjivih tvari.

4. Redovita tjelovježba

Tjelesna aktivnost može pomoći u reguliranju menstrualnog krvarenja tako što poboljšava cirkulaciju i jača mišiće karlice. Preporučuje se redovito vježbanje poput hodanja, trčanja, plivanja ili joge kako bi se održala opća dobrobit tijela i smanjila obilnost krvarenja.

5. Opustite se i smanjite stres

Stres može imati negativan utjecaj na menstrualni ciklus i povećati obilnost krvarenja. Zato je važno pronaći načine za opuštanje i smanjenje stresa. Možete pokušati sa tehnikama opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili yoga kako biste smanjili stres i poboljšali opće stanje tijela.

6. Konzultirajte se s liječnikom

Ako imate problema s obilnim menstrualnim krvarenjem, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Oni mogu provesti dodatne pretrage kako bi utvrdili uzrok problema i preporučili odgovarajući tretman. Možda će biti potrebno uzimanje hormonskih lijekova ili drugih medicinskih intervencija kako bi se reguliralo menstrualno krvarenje.

Uz ove prirodne načine reguliranja menstrualnog krvarenja, važno je voditi brigu o svom zdravlju tijekom menstruacije. Ako primijetite bilo kakve ozbiljne promjene u svom menstrualnom ciklusu ili simptome poput jake boli ili vrtoglavice, odmah se obratite svom liječniku radi daljnje procjene i tretmana.

Prehrambene promjene za smanjenje menstrualnih krvarenja

Obilna menstrualna krvarenja mogu biti neugodna i iscrpljujuća, ali postoji nekoliko prehrambenih promjena koje mogu pomoći u smanjenju intenziteta krvarenja. Pravilna ishrana može imati pozitivan uticaj na hormone i ciklus, što može dovesti do smanjenja obilja krvarenja.

Konzumiranje hrane bogate željezom

Jedan od uzroka obilnih menstrualnih krvarenja može biti nizak nivo željeza u organizmu. Da biste održali normalan nivo željeza, trebali biste konzumirati hranu bogatu ovim nutrijentom. To uključuje crveno meso, mahunarke, povrće lisnatog zelenila, integralne žitarice i suho voće.

Povećajte unos vitamina C

Vitamin C može pomoći u apsorpciji željeza iz hrane. Da biste povećali unos vitamina C, uključite agrume, kao što su narandže, limun i grejpfrut, kao i različito bobičasto voće, u ishranu.

Izbjegavajte masnu hranu

Masna hrana može imati negativan uticaj na hormone i ciklus, što može doprinijeti obilnim menstrualnim krvarenjima. Pokušajte smanjiti unos masne hrane, kao što su pržena i masna mesa, prerađena hrana i brza hrana.

Konzumiranje vlaknaste hrane

Vlakna su važna za zdravlje digestivnog sistema i mogu pomoći u regulisanju nivoa hormona. Konzumirajte namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi.

You might be interested:  Kada Piti Čaj Od Maslačka

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju protivupalno djelovanje i mogu pomoći u smanjenju bolova i upala tokom menstruacije. Uključite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama u ishranu, kao što su losos, skuša, laneno sjeme i orašasti plodovi.

Smanjenje unosa kofeina i soli

Kofein i sol mogu doprinijeti zadržavanju tečnosti i oticanju, što može pogoršati obilna menstrualna krvarenja. Pokušajte smanjiti unos kafe, gaziranih pića i slanih grickalica.

Uz promjene u ishrani, uvijek je važno konsultovati se sa ljekarom kako biste utvrdili uzrok obilnih menstrualnih krvarenja. Ljekar može preporučiti odgovarajuće tretmane i terapije kako bi se smanjila količina krvarenja. Navedene prehrambene promjene mogu biti korisne kao dodatak ljekarskom tretmanu, ali ne bi trebale biti zamjena za profesionalnu medicinsku pomoć.

Vježbe i tehnike opuštanja protiv obilnih menstrualnih krvarenja

Obilna menstrualna krvarenja mogu biti izuzetno neugodna i neugodna iskustva za mnoge žene. Međutim, postoje vježbe i tehnike opuštanja koje mogu pomoći u smanjenju intenziteta menstruacije i ublažavanju nekih simptoma. Ovdje su neke od vježbi i tehnika koje možete isprobati:

1. Vježbe disanja:

Vježbe disanja mogu biti vrlo korisne za smanjenje stresa i opuštanje tijela, što može pomoći smanjiti intenzitet menstrualnog krvarenja. Sjednite u udoban položaj, zatvorite oči i polako udahnite kroz nos. Zatim polako izdahnite kroz usta. Ponavljajte ovaj proces nekoliko minuta svaki dan kako biste postigli najbolje rezultate.

2. Yoga:

Yoga je drevna praksa koja kombinira fizičke pokrete, disanje i meditaciju kako bi se postigao unutarnji mir i ravnoteža. Određeni položaji joge, poput “pozdrava suncu” ili “pozdrava mjesecu”, mogu pomoći u jačanju mišića dna zdjelice i smanjenju obilnog menstrualnog krvarenja. Redovito prakticiranje joge može također pomoći u smanjenju stresa i napetosti, što može doprinijeti smanjenju intenziteta menstruacije.

3. Opća vježba:

Redovito vježbanje može poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti intenzitet menstrualnog krvarenja. Pokušajte uključiti aerobne vježbe poput trčanja, hodanja ili biciklizma u svoj tjedni raspored. Ove vježbe također oslobađaju endorfine, poznate kao “hormoni sreće”, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti negativne simptome povezane s menstruacijom.

4. Tehnike opuštanja:

Tehnike opuštanja poput meditacije, progresivne mišićne relaksacije ili tajlandskog masaže mogu pomoći u smanjenju stresa, opuštanju mišića i ublažavanju simptoma obilnog menstrualnog krvarenja. Redovito prakticiranje ovih tehnika može poboljšati vaše opće zdravlje i dobrobit tijekom menstrualnog ciklusa.

Važno je napomenuti da ove vježbe i tehnike opuštanja možda neće u potpunosti zaustaviti obilna menstrualna krvarenja, ali mogu pomoći u smanjenju intenziteta i ublažavanju simptoma. Ako imate konstantno obilna krvarenja tijekom menstruacije, obratite se svom liječniku kako biste razmotrili druge mogućnosti tretmana.

Medicinski tretmani za kontrolu menstrualnog krvarenja

Postoji nekoliko medicinskih tretmana koji se mogu koristiti za kontrolu obilnih menstruacija. Neki od njih uključuju:

1. Hormonalni kontraceptivi

Hormonalni kontraceptivi, poput pilula za kontrolu rađanja, mogu biti efikasni u smanjenju obilnog menstrualnog krvarenja. Ovi lijekovi sadrže hormone, poput estrogena i progesterona, koji pomažu u regulaciji menstrualnog ciklusa i smanjenju krvarenja. Važno je razgovarati sa svojim ljekarom o odgovarajućem hormonalnom kontraceptivu za vaše potrebe.

2. Traneksamska kiselina

Traneksamska kiselina je lijek koji se koristi za zaustavljanje obilnog menstrualnog krvarenja. Ova kiselina djeluje tako što pomaže u sprečavanju razgradnje krvnih ugrušaka i smanjuje protok krvi. Ljekar će vam propisati odgovarajuću dozu i način primjene ovog lijeka.

3. Prostaglandini

Prostaglandini su grupa hormona koji igraju važnu ulogu u menstrualnom ciklusu. Lijekovi koji sadrže prostaglandine mogu se koristiti za smanjenje obilnog menstrualnog krvarenja. Ovi lijekovi djeluju tako što smanjuju kontrakcije materice i sprečavaju prekomjerno krvarenje.

4. NovaSure ablacija endometrija

NovaSure ablacija endometrija je postupak koji se može koristiti za kontrolu obilnih menstruacija. Ovaj postupak uključuje uklanjanje unutrašnjeg sloja materice, koji uzrokuje obilno krvarenje tokom menstruacije. NovaSure ablacija endometrija se obično izvodi ambulantno i postupak traje samo nekoliko minuta.

5. Hirurške intervencije

Ako druge metode ne daju željene rezultate, hirurška intervencija može se razmotriti kao opcija za kontrolu obilnog menstrualnog krvarenja. Ove intervencije mogu uključivati ​​histeroskopiju, u kojoj se kroz vaginu uvodi tanak instrument kako bi se pregledala unutrašnjost materice i uklonili bilo kakvi problemi koji mogu uzrokovati obilno krvarenje.

Zaključak

Medicinski tretmani za kontrolu obilnog menstrualnog krvarenja mogu biti efikasni i pomoći u smanjenju neugodnosti koje prate ovaj problem. Važno je konsultovati se sa svojim ljekarom kako biste pronašli najbolju opciju za vas. Uz odgovarajući medicinski tretman, možete kontrolisati obilna menstrualna krvarenja i poboljšati kvalitet svog života.

Hormonalna terapija za smanjenje obilnih menstrualnih krvarenja

Obilna menstrualna krvarenja, poznata i kao menoragija, mogu biti fizički i emocionalno iscrpljujuća stanja za žene. Hormonalna terapija je jedan od načina liječenja obilnih menstrualnih krvarenja. Ova terapija djeluje na ravnotežu hormona u tijelu kako bi se smanjilo krvarenje i simptomi povezani s menstruacijom.

Hormoni koji se koriste u hormonalnoj terapiji

U hormonalnoj terapiji se često koriste hormoni progesteron i estrogen. Ovi hormoni su važni za reguliranje menstrualnog ciklusa i kontrolu rasta i razvoja maternice i sluznice unutar maternice.

Progesteron je poznat kao “hormon trudnoće” jer je prisutan u tijelu tijekom trudnoće. Ovaj hormon pomaže u kontroliranju rasta maternice i sprječava obilno krvarenje.

Estrogen je odgovoran za stimulaciju rasta maternične sluznice. U hormonalnoj terapiji, estrogen se često kombinira s progesteronom kako bi se postigao optimalan učinak u smanjenju obilnog krvarenja.

You might be interested:  Kako Aktivirati Spikalicu A1

Vrste hormonalne terapije

Postoje različite vrste hormonalne terapije koje se koriste za smanjenje obilnih menstrualnih krvarenja. Neke od najčešće korištenih metoda uključuju:

 • Pilule za kontrolu rađanja – ove pilule sadrže kombinaciju estrogena i progesterona i mogu smanjiti obilno krvarenje.
 • Hormonski intrauterini sustavi – ovi uređaji, koji se umetnu u maternicu, ispuštaju hormon progesteron tijekom duljeg vremenskog razdoblja kako bi se smanjilo krvarenje.
 • Hormonske injekcije – ove injekcije sadrže hormon progesteron i mogu se primjenjivati mjesečno ili tromjesečno, ovisno o potrebama pojedinca.

Nuspojave i kontraindikacije

Kao i svaka terapija, hormonalna terapija također može imati nuspojave. Neki od mogućih nuspojava uključuju promjene raspoloženja, povećanje tjelesne težine, osjetljivost dojki i mučninu. Također je važno napomenuti da se hormonalna terapija ne preporučuje za žene koje imaju određene zdravstvene probleme poput krvnih ugrušaka, raka dojke ili jetre.

Savjetovanje s liječnikom

Prije bilo kakve hormonske terapije, važno je konzultirati se s liječnikom koji će moći procijeniti pravu terapiju za vas. Liječnik će uzeti u obzir vaše zdravstveno stanje, povijest bolesti i druge čimbenike kako bi preporučio najbolju opciju za smanjenje obilnog menstrualnog krvarenja.

Važno je biti informiran o mogućnostima terapije i razumjeti potencijalne rizike i koristi prije donošenja odluke o hormonskoj terapiji za smanjenje obilnih menstrualnih krvarenja.

Kirurški zahvati za zaustavljanje obilnih menstrualnih krvarenja

Obilna menstrualna krvarenja mogu biti izuzetno neugodna i remetiti svakodnevne aktivnosti. U nekim slučajevima, konzervativni tretmani poput lijekova i promjena životnog stila ne daju željene rezultate, pa je moguće da će biti potrebni kirurški zahvati kako bi se zaustavilo obilno menstrualno krvarenje.

Dijagnostička kiretaža

Dijagnostička kiretaža je postupak koji se koristi za prikupljanje uzorka tkiva iz unutarnjeg sloja maternice (endometrija) kako bi se mogla obaviti detaljnija analiza. Ovaj postupak se često koristi kada postoji sumnja na ozbiljnija stanja poput fibroida ili polipa, koji mogu uzrokovati obilno menstrualno krvarenje. Dijagnostička kiretaža se obično izvodi pod općom anestezijom, a rezultati dobiveni ovim postupkom pomažu liječnicima u planiranju daljnjeg tretmana.

Endometrijska ablacija

Endometrijska ablacija

Endometrijska ablacija je postupak koji se koristi za uklanjanje unutarnjeg sloja maternice (endometrija) kako bi se smanjilo ili zaustavilo obilno menstrualno krvarenje. Postoje različite tehnike endometrijske ablacije koje se mogu koristiti, kao što su termička ablacija, laserska ablacija ili histeroskopska ablacija. Ovi postupci se obično izvode pod općom anestezijom, a cilj im je uništiti ili ukloniti unutarnji sloj maternice koji uzrokuje obilna krvarenja.

Histeroskopija

Histeroskopija je postupak koji se koristi za vizualizaciju unutarnjeg sloja maternice pomoću tankog fleksibilnog instrumenta koji se naziva histeroskop. Ovaj postupak omogućuje liječnicima da pregledaju maternicu iznutra i identificiraju bilo kakve abnormalnosti koje mogu uzrokovati obilno menstrualno krvarenje, poput polipa ili fibroida. Histeroskopija se može koristiti i u kombinaciji s drugim kirurškim zahvatima poput endometrijske ablacije.

Histerektomija

Histerektomija je najradikalniji kirurški zahvat koji se koristi za trajno zaustavljanje obilnih menstrualnih krvarenja. Ovaj postupak uključuje potpuno uklanjanje maternice, što zauvijek sprječava menstrualno krvarenje. Histerektomija se može izvesti laparoskopijom (minimalno invazivna tehnika) ili otvorenom operacijom, ovisno o specifičnim potrebama i uvjetima pacijenta. Važno je napomenuti da je histerektomija trajno rješenje i može imati implikacije na plodnost i hormonalnu ravnotežu. Stoga se ova opcija obično razmatra samo ako su druge metode liječenja neučinkovite ili kontraindicirane.

U zaključku, kirurški zahvati mogu biti učinkovita opcija za zaustavljanje obilnih menstrualnih krvarenja koja nisu reagirala na konzervativni tretman. Važno je konzultirati se s ginekologom kako bi se utvrdila najprikladnija metoda liječenja za svaku pojedinačnu situaciju.

FAQ:

Kako se liječe obilna menstrualna krvarenja?

Postoje razni načini liječenja obilnih menstrualnih krvarenja, uključujući hormonalnu terapiju, primjenu lijekova koji smanjuju krvarenje, dilataciju i kiretažu (D&C), endometrijsku ablacija ili histeroskopiju.

Koja je hormonska terapija učinkovita za smanjenje obilnih menstrualnih krvarenja?

Neki od uobičajenih hormonalnih tretmana koji se koriste za smanjenje obilnih menstrualnih krvarenja uključuju kombinirane oralne kontraceptive, hormonske intrauterine uređaje (IUD) sa progesteronom ili progesteronsku terapiju.

Što je dilatacija i kiretaža (D&C)?

Dilatacija i kiretaža (D&C) je kirurški postupak koji se koristi za uklanjanje unutarnjeg sloja maternice kako bi se zaustavilo obilno menstrualno krvarenje. Ovaj postupak se obično izvodi pod općom anestezijom.

Što je endometrijska ablacija?

Endometrijska ablacija je postupak koji se koristi za uništavanje unutarnjeg sloja maternice kako bi se zaustavilo obilno menstrualno krvarenje. Ovaj postupak može se obaviti različitim metodama, uključujući lasersku ablaciju, hladnu ablaciju, toplinsku ablaciju ili električnu ablaciju.

Kakva je svrha histeroskopije u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja?

Histeroskopija je postupak koji se koristi za ispitivanje unutarnjeg dijela maternice. Može se koristiti i u terapijske svrhe kako bi se uklonili uzroci obilnih menstrualnih krvarenja, kao što su polipi, miomi ili adhezije u maternici.

Mogu li prirodni lijekovi pomoći u zaustavljanju obilnih menstrualnih krvarenja?

Postoje određeni prirodni lijekovi i biljni dodaci koji mogu pomoći u smanjenju obilnih menstrualnih krvarenja, kao što su đumbir, crvena malina, vitex agnus-castus i kopriva. Međutim, prije korištenja bilo kojeg prirodnog lijeka, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.