Kako prepoznati da je pukla cista na jajniku: simptomi i liječenje

Kako Znati Da Je Pukla Cista Na Jajniku

Kako Znati Da Je Pukla Cista Na Jajniku

Ciste na jajnicima su uobičajene kod žena i obično prolaze bez ikakvih simptoma. Međutim, u nekim slučajevima cista se može razviti, narasti ili čak puknuti, što može izazvati neugodne simptome i zahtijevati liječenje.

Jedan od najčešćih simptoma pucanja ciste na jajniku je iznenadna jaka bol u donjem dijelu trbuha ili zdjelici. Ova bol može biti oštra ili tupava i obično se javlja na jednoj strani tijela. Ponekad se bol može proširiti na leđa ili bedra. Uz bol, mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, umor i vrtoglavica.

Ako sumnjate da je pukla cista na jajniku, važno je da potražite medicinsku pomoć. Liječnik će moći potvrditi dijagnozu i preporučiti odgovarajuće liječenje. U nekim slučajevima, posebno ako je došlo do krvarenja ili infekcije, može biti potrebna hitna operacija.

U većini slučajeva, liječenje pucanja ciste na jajniku uključuje kontrolu boli i praćenje stanja. Liječnik može propisati lijekove za ublažavanje boli i upale, kao i preporučiti mirovanje i toplinu na području trbuha. U nekim slučajevima, može biti potrebno ukloniti cistu kirurškim zahvatom.

Da biste smanjili rizik od pucanja cista na jajniku, važno je voditi zdrav način života. Jedenje uravnotežene prehrane, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje stresa mogu pomoći u održavanju zdravih jajnika. Također je važno redovito posjećivati ginekologa kako bi se otkrile eventualne promjene ili probleme na vrijeme.

Imajte na umu da su ovi savjeti općenite smjernice i nije ih zamjena za individualno savjetovanje medicinskog stručnjaka. Ako imate bilo kakve simptome ili zabrinutosti, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Kako prepoznati puknuća ciste jajnika

Puknutje jajničke ciste može biti ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju. Budući da jajnici imaju važnu ulogu u reproduktivnom sistemu žene, važno je prepoznati simptome puknuća ciste kako bi se brzo pružila adekvatna medicinska pomoć.

Simptomi puknuća ciste jajnika:

 • Jaki, oštri ili probadajući bol u donjem stomaku ili karlici
 • Bol može biti lokaliziran s jedne strane stomaka ili se može širiti na obje strane
 • Bol može biti konstantan ili se javlja u obliku kratkih napada
 • Bol tijekom seksualnog odnosa
 • Bol prilikom odlaska na nuždu ili mokrenja
 • Nelagoda u donjem dijelu stomaka
 • Nadutost ili osjećaj težine u stomaku
 • Nelagoda pri naprezanju ili fizičkoj aktivnosti
 • Povraćanje ili mučnina
 • Vrućica ili drhtavica

Liječenje puknuća ciste jajnika:

Ako postoji sumnja na puknuće ciste jajnika, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će provesti pregled i moguće dodatne pretrage kako bi postavio dijagnozu. Liječenje može uključivati sljedeće metode:

 • Nekirurško liječenje – Ako je puknuće manje ozbiljno i stabilno, liječnik može propisati lijekove za bol i pratiti stanje pacijenta
 • Kirurško liječenje – Ako je puknuće ozbiljno ili postoji rizik od komplikacija, može biti potrebna operacija. Uklanjanje ciste ili cijelog jajnika može biti potrebno
 • Antibiotska terapija – U slučaju infekcije, liječnik može propisati antibiotike kako bi suzbio infekciju
You might be interested:  Kako Se Rijesiti Boli U Uhu

Važno je naglasiti da samo stručnjak može postaviti dijagnozu i odrediti najbolji tretman za puknuće ciste jajnika. Stoga, nikada nemojte ignorirati simptome ili odgađati posjet liječniku ako postoji sumnja na puknuće ciste.

Simptomi puknuća ciste jajnika

Simptomi puknuća ciste jajnika

 • Jaki bolovi u donjem dijelu trbuha su najčešći simptom puknuća ciste jajnika. Bolovi mogu biti oštri i intenzivni, a mogu se širiti na jednu ili obje strane trbuha.
 • Osjećaj pritiska ili punoće u trbuhu.
 • Nepravilan vaginalni krvarenje ili krvarenje izvan menstrualnog ciklusa.
 • Upala trbuha koja može uzrokovati mučninu, povraćanje i vrućicu.
 • Problemi s mokrenjem ili bol prilikom mokrenja.
 • Brzi ili nepravilni otkucaji srca.
 • Gubitak svijesti ili osjećaj slabosti.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, važno je da se odmah obratite svom liječniku ili potražite hitnu medicinsku pomoć kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje. Puknuće ciste jajnika može biti opasno i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Kada se javljaju simptomi

Klinička slika puknuća ciste na jajniku može varirati ovisno o veličini, vrsti ciste i prisutnosti komplikacija. Simptomi se mogu pojaviti odmah nakon puknuća ili se postupno pogoršavati tijekom vremena. Tipični simptomi puknuća ciste na jajniku uključuju:

 • – Iznenadna, oštra bol u donjem dijelu trbuha ili zdjelici
 • – Bol koja zrači prema leđima ili bedrima
 • – Mučnina i povraćanje
 • – Vrtoglavica ili nesvjestica
 • – Povećana tjelesna temperatura
 • – Nepravilan menstrualni ciklus

Ako imate ove simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć odmah. Liječnik će provesti fizički pregled i može naručiti dodatne pretrage, kao što su ultrazvuk ili CT skeniranje, kako bi potvrdio dijagnozu.

Što uzrokuje ciste jajnika da puknu

Cista na jajniku može puknuti iz različitih razloga. To može biti posljedica hormonalnih promjena, trauma ili drugih zdravstvenih problema. Neki od uobičajenih uzroka pucanja ciste jajnika uključuju:

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene u tijelu mogu izazvati prekomjerni rast cista na jajnicima. Ove ciste mogu postati prevelike i uzrokovati pritisak na zidove jajnika, što dovodi do njihovog pucanja.

Trauma

Fizička trauma, kao što su udarci u područje trbuha ili spolovila, može uzrokovati pucanje ciste jajnika. Ova vrsta ozljede može biti uzrokovana nesrećom ili sportom.

Prekomjerni tlak

Povećani tlak u trbušnoj šupljini može također uzrokovati pucanje ciste jajnika. Ovo se može dogoditi tijekom napora tijekom defekacije ili tijekom teške fizičke aktivnosti.

Inflamacija ili infekcija

Inflamacija ili infekcija jajnika može oslabiti zidove ciste, što povećava rizik od njezinog pucanja. Ove upalne ili infektivne stanja mogu biti uzrokovane bakterijskom infekcijom ili stanjem poput endometrioze.

Nenormalni rast

Nenormalni rast ciste jajnika može uzrokovati pucanje. Neki rizici od nenormalnog rasta cista uključuju policistične jajnike, endometriozu ili druge hormonske poremećaje.

Ostali čimbenici

Ostali čimbenici koji mogu povećati vjerojatnost pucanja ciste jajnika uključuju trudnoću, upotrebu određenih lijekova ili terapija plodnosti, kao i prethodne operacije na jajnicima.

U svakom slučaju, ako postoji sumnja na pucanje ciste jajnika, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdila dijagnoza i pružilo odgovarajuće liječenje.

You might be interested:  Kako Ga Staviti Prvi Put

Kada potražiti liječničku pomoć

Ako sumnjate da je pukla cista na jajniku, važno je potražiti liječničku pomoć kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju. U sljedećim slučajevima je važno hitno potražiti medicinsku pomoć:

Jaki abdominalni bol

Ako osjetite iznenadni i jak abdominalni bol koji se pogoršava, posebno ako je praćen mučninom, povraćanjem ili vrtoglavicom, važno je hitno potražiti liječničku pomoć. Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na puknuće ciste na jajniku, ali također mogu biti znak drugih ozbiljnih stanja poput rupturirane ektopične trudnoće ili upale slijepog crijeva.

Krvarenje izvan menstrualnog ciklusa

Ako primijetite krvarenje izvan redovitog menstrualnog ciklusa, posebno ako je obilno ili praćeno jakim abdominalnim bolom, trebali biste se obratiti liječniku. To može biti simptom pukle ciste na jajniku ili druge ginekološke probleme poput endometrioze ili fibroida.

Simptomi infekcije

Ako osjetite simptome infekcije poput povišene temperature, nelagode pri mokrenju ili vaginalnog iscjedka neobičnog mirisa, važno je posjetiti liječnika kako biste dobili potrebnu terapiju. Infekcija može biti uzrokovana puknućem ciste na jajniku ili drugim ginekološkim problemima.

Pojačana bol ili simptomi koji ne prolaze

Ako imate kronične simptome poput bolova u trbuhu, nelagode tijekom spolnog odnosa ili promjene u menstrualnim ciklusima koje ne prolaze, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Ti simptomi mogu biti povezani s prisutnošću ciste na jajniku i treba ih pravilno dijagnosticirati i liječiti.

Kada se pojave bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti liječničku pomoć što je prije moguće kako bi se pravodobno dijagnosticirala pukotina ciste na jajniku i provodila odgovarajuća terapija. Liječnik će provesti fizički pregled, može naručiti dodatne pretrage poput ultrazvuka ili CT-a te predložiti terapiju koja se može sastojati od analgetika, hormonske terapije ili, u težim slučajevima, operacije.

Dijagnostika puknuća ciste jajnika

Kako biste saznali je li pukla cista na jajniku, važno je obratiti pažnju na simptome i potražiti medicinsku pomoć radi dijagnostike. Ovdje su neki od načina kako se vrši dijagnostika puknuća ciste jajnika:

 1. Anamneza i fizički pregled: Liječnik će postaviti pitanja o vašim simptomima i obaviti fizički pregled kako bi provjerio prisutnost osjetljivosti u području jajnika.
 2. Ultrazvuk: Ovo je najčešći način dijagnostike puknuća ciste jajnika. Ultrazvukom se koriste zvučni valovi za stvaranje slika unutarnjih organa. Ultrazvuk može otkriti prisutnost tekućine u trbušnoj šupljini ili znakove krvarenja.
 3. Krvne pretrage: Liječnik može naručiti krvne pretrage kako bi provjerio prisutnost infekcije ili drugih abnormalnosti.
 4. CT ili MRI: U slučajevima gdje se puknuće ciste ne može jasno vidjeti ultrazvukom, liječnik može naručiti CT ili MRI skeniranje kako bi dobili detaljniji pregled unutarnjih organa.

Ako se utvrdi da je cista na jajniku pukla, liječnik će vam pružiti odgovarajući tretman kako bi se ublažili simptomi i spriječile potencijalne komplikacije.

U svakom slučaju, važno je potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće kako bi se postavila dijagnoza i započeo odgovarajući tretman.

Liječenje puknuća ciste jajnika

Ako se pukne cista jajnika, to može uzrokovati bol i nelagodnost. Liječenje ovisi o ozbiljnosti puknuća i simptomima koje osoba doživljava. U nekim slučajevima, blagi simptomi mogu se tretirati kod kuće, dok ozbiljni slučajevi mogu zahtijevati medicinsku intervenciju.

Liječenje blagog puknuća ciste jajnika kod kuće:

 • Lezite i odmorite se kako biste smanjili bol i nelagodu.
 • Primijenite toplinu na donji trbuh kako biste ublažili bolove.
 • Uzimajte redovite doze protuupalnih lijekova poput ibuprofena ili acetaminofena za olakšanje boli.
 • Slijedite upute liječnika u vezi preporučenog tretmana.
You might be interested:  Kako Izracunati Kalorijski Deficit

Liječenje ozbiljnog puknuća ciste jajnika:

Liječenje ozbiljnog puknuća ciste jajnika:

Ako se simptomi puknuća ciste jajnika smatraju ozbiljnima, to može zahtijevati medicinsku intervenciju. Moguća liječenja za ozbiljan slučaj puknuća ciste jajnika uključuju:

 • Hospitalizacija kako bi se pružila adekvatna medicinska skrb i kontrolirala bol.
 • Intrakavitarna aspiracija kako bi se uklonila tekućina iz trbušne šupljine.
 • Kirurški zahvat ako postoji potreba za uklanjanjem ciste ili jajnika.
 • Terapija antibioticima ako je prisutna infekcija.

Važno je potražiti medicinsku pomoć za puknuće ciste jajnika kako bi se pravilno dijagnosticirala i liječila. Samoliječenje kod kuće može biti prikladno samo za blage slučajeve.

Komplikacije puknuća ciste jajnika

Puknuće ciste jajnika može izazvati određene komplikacije koje zahtijevaju brzu medicinsku intervenciju. Evo nekoliko mogućih komplikacija:

1. Krvarenje

Puknuće ciste jajnika može uzrokovati krvarenje u trbušnu šupljinu. Ovo se naziva hemoperitoneum. Krvarenje može biti blago ili ozbiljno, ovisno o veličini ciste i količini krvi koja se izlila. Teške krvarenje može dovesti do šoka i zahtijevati hitnu operaciju za zaustavljanje krvarenja.

2. Infekcija

Puknuće ciste jajnika može otvoriti put za infekciju. Infekcija se može razviti ako je cista bila zaražena prije puknuća ili ako je upala nastala nakon puknuća. Infekcija može dovesti do razvoja apscesa ili peritonitisa, što su ozbiljna stanja koja zahtijevaju liječenje antibioticima ili čak kiruršku intervenciju.

3. Adhezije

Puknuće ciste jajnika može uzrokovati stvaranje adhezija. Adhezije su ožiljna tkiva koja se mogu formirati između unutarnjih organa i tkiva u trbušnoj šupljini. To može dovesti do kronične boli, poremećaja menstrualnog ciklusa i problema s plodnošću. U nekim slučajevima, adhezije mogu zahtijevati kiruršku intervenciju za uklanjanje.

4. Torsija jajnika

Puknuće ciste jajnika može dovesti do torsije jajnika. Torsija se događa kada se jajnik okrene, što može zaustaviti protok krvi prema jajniku i uzrokovati jaku bol. Torsija jajnika zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, jer ako se ne liječi na vrijeme, može dovesti do oštećenja jajnika i gubitka funkcije.

Rizik od komplikacija puknuća ciste jajnika
Komplikacija Vjerojatnost
Krvarenje Visok
Infekcija Srednji
Adhezije Visok
Torsija jajnika Nizak

Važno je da se kod prvih simptoma puknuća ciste jajnika obratite svom liječniku radi brze dijagnoze i liječenja kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

FAQ:

Kako mogu prepoznati da je pukla cista na jajniku?

Simptomi puknuća ciste na jajniku mogu varirati, ali mogu uključivati ​​naglu pojavu jake boli u donjem dijelu trbuha ili zdjelici, mučninu, povraćanje, groznicu, vrtoglavicu i slabost.

S kojim se simptomima često susreću žene kod pucanja ciste na jajniku?

Simptomi koji se često javljaju kod pucanja ciste na jajniku uključuju iznenadnu i intenzivnu bol u donjem dijelu trbuha ili zdjelici, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i slabost.

Kako liječiti puknutu cistu na jajniku?

Liječenje puknuće ciste na jajniku može uključivati ​​odmor, uzimanje protuupalnih lijekova za ublažavanje boli, pratiti simptome i posjetiti liječnika ako simptomi postanu ozbiljniji ili traju duže.

Mogu li se simptomi puknuća ciste na jajniku javiti iznenada?

Da, simptomi puknuća ciste na jajniku mogu se javiti iznenada i brzo postati intenzivni. U slučaju jakih simptoma, važno je potražiti medicinsku pomoć odmah.

Kako se postavlja dijagnoza puknute ciste na jajniku?

Dijagnoza puknute ciste na jajniku obično se postavlja na temelju simptoma, fizikalnog pregleda, ultrazvučnog pregleda i eventualno drugih dijagnostičkih testova poput CT ili MRI.