Kako znati kada su plodni dani - savjeti i taktike

Kako Znati Kad Su Plodni Dani

Kako Znati Kad Su Plodni Dani

Za parove koji planiraju trudnoću, itekako je važno znati kada su ženski plodni dani. Ovo je vrijeme u menstrualnom ciklusu žene kada je najveća vjerojatnost za trudnoću. Identifikacija plodnih dana pomaže parovima da se usklade s ovim razdobljem i povećaju svoje šanse za začeće.

Postoji nekoliko savjeta i taktika koje parovi mogu koristiti kako bi prepoznali plodne dane. Prva i najjednostavnija metoda je praćenje menstrualnog ciklusa. To uključuje bilježenje prvog dana menstruacije i bilježenje duljine ciklusa tijekom nekoliko mjeseci. Na taj način žena može utvrditi kada će sljedeći put biti plodni dani.

Također je važno obratiti pažnju na promjene u tijelu koje se javljaju tijekom plodnih dana. To uključuje promjene u vaginalnom iscjedku, kao i blagi porast temperature tijela. Ove promjene mogu ukazivati na prisutnost plodnih dana i ukazati na najbolje vrijeme za začeće. Postoje i brojni testovi plodnosti koji mogu pomoći u otkrivanju plodnih dana.

Za parove koji su već duže vrijeme u pokušaju začeća, posjet ginekologu ili specialistu za reproduktivno zdravlje također može biti koristan. Stručnjaci mogu pružiti dodatne savjete i taktike za identifikaciju plodnih dana, kao i pružiti druge metode za povećanje šansi za trudnoću.

Ukupno, prepoznavanje plodnih dana može biti izazovan proces, ali je ključan za parove koji žele zatrudnjeti. Kombinacija praćenja menstrualnog ciklusa, promjena u tijelu i stručnih savjeta može pomoći u identifikaciji najboljeg vremena za začeće. Stoga, parovi koji planiraju trudnoću trebaju biti informirani o ovim savjetima i taktikama kako bi povećali svoje šanse za uspjehom.

Contents

Kako znati kada su plodni dani

Plodni dani predstavljaju period u menstrualnom ciklusu žene kada je najveća mogućnost da dođe do začeća. Ovi dani obično padaju između 11. i 21. dana od početka menstrualnog ciklusa. Pronalaženje plodnih dana može biti korisno za parove koji žele da zatrudne ili izbegnu trudnoću.

Simptomi plodnih dana

Postoji nekoliko fizičkih simptoma koji mogu ukazivati na dolazak plodnih dana. Jedan od njih je promjena boje i konzistencije cervikalne sluzi. Tokom plodnih dana, sluz postaje providna i ljepljiva, što olakšava prolazak sperme kroz grlić materice.

Takođe, mogu se primijetiti bolovi u donjem dijelu stomaka, slični menstrualnim bolovima. Ovi bolovi se nazivaju mittelschmerz i ukazuju na oslobađanje jajne ćelije iz jajnika. Takođe, promjene u bazalnoj tjelesnoj temperaturi mogu ukazivati na plodne dane. Oslabljen osjećaj kod žene također može ukazivati na plodne dane.

Metode za određivanje plodnih dana

Postoji nekoliko metoda koje žena može koristiti kako bi odredila plodne dane. Jedna od najjednostavnijih metoda je praćenje menstrualnog ciklusa. Žena treba voditi evidenciju o trajanju svog ciklusa nekoliko mjeseci kako bi otkrila svoj pattern. Plodni dani su obično između 11. i 21. dana od prvog dana menstrualnog perioda.

Takođe, postoje i komercijalni testovi plodnosti koji mogu pomoći u određivanju plodnih dana. Ovi testovi se zasnivaju na detekciji hormona luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu, koji dostiže vrhunac neposredno prije oslobađanja jajne ćelije.

Zaključak

Prepoznavanje plodnih dana može biti korisno za žene koje žele zatrudnjeti ili izbjegavaju trudnoću. Praćenje menstrualnog ciklusa, promjene cervikalne sluzi i vaginalne temperature mogu pomoći u određivanju plodnih dana. Korištenje komercijalnih testova plodnosti takođe je popularan način identifikacije plodnih dana.

Menstrualni ciklus i plodni dani

Što je menstrualni ciklus?

Što je menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus je proces kojim žensko tijelo prolazi mjesečno kako bi se pripremilo za moguću trudnoću. Ciklus počinje prvog dana menstrualnog krvarenja i završava dan prije sljedećeg menstrualnog krvarenja. Prosječni menstrualni ciklus traje oko 28 dana, ali može varirati od žene do žene.

Kako se računaju plodni dani?

Plodni dani su dani tijekom menstrualnog ciklusa u kojima je vjerojatnost za trudnoću najveća. Najčešći način za izračunavanje plodnih dana je praćenje menstrualnog ciklusa i mjerenje bazalne temperature tijekom nekoliko ciklusa. Plodni dani obično padaju oko pola puta između dvije menstruacije.

Kako prepoznati plodne dane?

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na plodne dane:

 • Povećanje vaginalnog iscjetka – tijekom plodnih dana vaginalni iscjetak postaje bistar i proziran, sličan sirovom bjelanjku.
 • Povećana seksualna želja – mnoge žene primjećuju povećanje seksualne želje tijekom plodnih dana, što je prirodni način da tijelo signalizira potencijalnu plodnost.
 • Bol u donjem dijelu trbuha – neke žene mogu osjetiti blagu bol ili nelagodu u donjem dijelu trbuha tijekom plodnih dana.
You might be interested:  Što Policija Ne Smije

Kako pomoći pri određivanju plodnih dana?

Osim praćenja vaginalnog iscjetka, seksualne želje i boli u donjem dijelu trbuha, postoje i drugi načini da se pomogne u određivanju plodnih dana:

 1. Korištenje ovulacijskih testova – ovulacijski testovi su dostupni u ljekarnama i mogu otkriti prisutnost hormona koji signaliziraju ovulaciju.
 2. Praćenje bazalne temperature – mjerenje bazalne temperature svakog jutra prije ustajanja može pomoći u praćenju promjena koje se javljaju tijekom menstrualnog ciklusa.
 3. Praćenje kalendara – vodeći evidenciju o datumu kada dolazi do menstrualnog krvarenja može pomoći u praćenju uzoraka i predviđanju plodnih dana.

Zaključak

Menstrualni ciklus je važan proces u ženskom tijelu koji određuje plodne dane. Praćenje i razumijevanje menstrualnog ciklusa može biti korisno za parove koji žele zatrudnjeti ili izbjeći trudnoću. Korištenje različitih metoda praćenja i prepoznavanja plodnih dana može pomoći u postizanju željenih ciljeva.

Fizički simptomi plodnih dana

Žene mogu primijetiti nekoliko fizičkih simptoma tijekom svojih plodnih dana. Ovi simptomi mogu ukazivati na to da je tijelo spremno za začeće i povećavaju šanse za uspješnu trudnoću.

Povećan vaginalni sekret

Jedan od glavnih simptoma plodnih dana je povećan vaginalni sekret. Tijekom ovulacije, cervikalna sluz postaje bistrija, raste količina i postaje rastezljivija, slična sirovoj bjelancu. Ovo povećanje sekreta pomaže spermijima u lakšem kretanju kroz cervikalni kanal prema jajovodu.

Bolovi ili osjetljivost u donjem dijelu trbuha

Neke žene mogu osjetiti blage bolove ili osjetljivost u donjem dijelu trbuha tijekom plodnih dana. Ovi bolovi, poznati kao mittelschmerz, mogu biti uzrokovani oslobađanjem jajne stanice iz folikula jajnika i njenim putovanjem kroz jajovod. Osjetljivost traje kratko vrijeme i može biti popraćena blagim krvarenjem.

Povećana seksualna želja

Neki parovi primjećuju da se seksualna želja povećava tijekom plodnih dana. Ovo je prirodni mehanizam koji bi povećao intimnost i šanse za začeće. Hormonske promjene tijekom ovulacije mogu dovesti do povećane prokrvljenosti u području zdjelice i povećanja libida.

Osjetljivost grudi

Osjetljivost i oticanje grudi također mogu biti simptomi plodnih dana. Ove promjene u grudima mogu biti uzrokovane hormonalnim fluktuacijama tijekom ovulacije. Neki parovi primijete da su grudi osjetljivije na dodir ili da su nešto veće uoči ili tijekom plodnih dana.

Povećana tjelesna temperatura

Mjerenje bazalne tjelesne temperature može biti korisno za utvrđivanje plodnih dana. Nakon ovulacije, tijelo proizvodi više progesterona, što rezultira laganim povećanjem bazalne tjelesne temperature. Mjerenje temperature svakog jutra prije ustajanja iz kreveta može pomoći u određivanju vremena ovulacije i plodnih dana.

Tabela: Fizički simptomi plodnih dana
Simptom Opis
Povećan vaginalni sekret Bistar i rastezljiv sekret sličan sirovom bjelancu.
Bolovi ili osjetljivost u donjem dijelu trbuha Blagi bolovi ili osjetljivost u donjem dijelu trbuha.
Povećana seksualna želja Povećana želja za seksualnim odnosom.
Osjetljivost grudi Otečene i osjetljive grudi.
Povećana tjelesna temperatura Lagano povećanje bazalne tjelesne temperature nakon ovulacije.

Metode praćenja plodnih dana

Kalendar metoda

Kalendar metoda je jedna od najčešće korištenih metoda praćenja plodnih dana. Ova metoda se temelji na praćenju trajanja menstrualnog ciklusa i dobivanju podataka o tome kada žena obično ovulira. Prema tome, plodni dani se smatraju danima prije i tijekom ovulacije.

Mjerenje bazalne tjelesne temperature

Mjerenje bazalne tjelesne temperature može biti korisna metoda za određivanje plodnih dana. Ova metoda uključuje svakodnevno mjerenje tjelesne temperature prije ustajanja iz kreveta. Tijekom ovulacije, tjelesna temperatura malo raste, jer hormoni koji su odgovorni za ovulaciju utječu na temperaturu. Kada primijetite porast temperature, to ukazuje na plodne dane.

Praćenje cervikalne sluzi

Praćenje cervikalne sluzi također može pomoći u određivanju plodnih dana. Cervikalna sluz mijenja se tijekom menstrualnog ciklusa i postaje prozirnija i klizava tijekom plodnih dana. Ovo je prirodni znak da je tijelo spremno za ovulaciju i da su plodni dani u tijeku.

Komercijalni testovi ovulacije

Postoji nekoliko komercijalnih testova ovulacije dostupnih na tržištu koji mogu pomoći u određivanju plodnih dana. Ovi testovi mjeraju razinu hormona LH (luteinizirajućeg hormona) u mokraći, koji se povećava tijekom ovulacije. Kada test pokaže pozitivan rezultat, to ukazuje na plodne dane.

Ultrazvuk

Ultrazvuk je napredna metoda za praćenje plodnih dana koja se može koristiti pod nadzorom stručnjaka. Ova metoda uključuje pregled jajnika i praćenje rasta i razvoja folikula, koji sadrže jajašce. Kada se folikuli javljaju i dosegnu optimalnu veličinu, to ukazuje da su plodni dani blizu.

Osnovni načini praćenja plodnih dana

Da biste odredili plodne dane svog menstrualnog ciklusa, postoje različiti načini praćenja. Evo nekoliko osnovnih metoda koje vam mogu pomoći da saznate kada su vam plodni dani:

Metoda praćenja bazalne temperature

Jedan od načina praćenja plodnih dana je mjerenje bazalne temperature tijekom menstrualnog ciklusa. Bazalna temperatura je temperatura tijela u potpuno opuštenom stanju, koju možete izmjeriti svako jutro prije nego ustanete iz kreveta. Tijekom ovulacije, bazalna temperatura može porasti za 0,5 do 1 stupanj Celzijusa. Bilježenje ovih promjena temperature tijekom ciklusa može vam pomoći u određivanju kada su vam plodni dani.

Praćenje cervikalne sluzi

Jedan od prirodnih znakova plodnih dana je promjena cervikalne sluzi. Tijekom plodnih dana, cervikalna sluz postaje bistrija, elastičnija i klizavija nego što je obično. Možete pratiti ovu promjenu tako da svaki dan provjeravate svoju cervikalnu sluz, dodirujući je prstima i promatrajući njenu konzistenciju. Kada promijenite sluz, to ukazuje da ste u plodnim danima i da je vrijeme za seksualne odnose.

Praćenje promjena grlića maternice

Još jedan način praćenja plodnih dana je promatranje promjena grlića maternice. Tijekom menstrualnog ciklusa, grlić maternice mijenja svoju teksturu, položaj i otvor. Tijekom ovulacije, grlić maternice postaje mekši, skloniji podizanju i otvoreniji kako bi olakšao prodiranje sperme. Redovito praćenje tih promjena može vam pomoći da odredite kada su vam plodni dani.

Kalendarska metoda

Kalendarska metoda podrazumijeva praćenje menstrualnog ciklusa i proricanje plodnih dana na temelju dužine ciklusa. Ova metoda uključuje bilježenje prvog dana svake menstruacije i izračunavanje prosječnog trajanja ciklusa. Plodni dani obično padaju oko 14. dana prije sljedeće menstruacije. Međutim, ova metoda može biti manje pouzdana jer se dužina menstrualnog ciklusa može mijenjati iz mjeseca u mjesec.

You might be interested:  Kako Prepoznati Inficiranu Ranu

Testovi za ovulaciju

Testovi za ovulaciju su još jedan način praćenja plodnih dana. Ovi testovi mjeri nivo luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu, koji se povećava neposredno prije ovulacije. Kada test pokaže pozitivan rezultat, to znači da ste vrlo vjerojatno u plodnim danima i da je vrijeme za seksualne odnose.

Metoda Pouzdanost Potrebna oprema
Metoda praćenja bazalne temperature Umjerena Termometar
Praćenje cervikalne sluzi Umjerena Nema potrebne opreme
Praćenje promjena grlića maternice Visoka Ogledalo ili cervikalni bris
Kalendarska metoda Niska Kalendar
Testovi za ovulaciju Visoka Testovi za ovulaciju

Metode praćenja bazalne temperature

Praćenje bazalne temperature može biti korisno za određivanje plodnih dana žene. Bazalna temperatura je temperatura tijela koja se mjeri odmah nakon buđenja, prije bilo kakve aktivnosti ili konzumiranja hrane ili pića. Slijede neke od metoda koje se koriste za praćenje bazalne temperature.

1. Klasični termometar

Jednostavna metoda praćenja bazalne temperature je korištenje klasičnog termometra. Prije spavanja, žena stavlja termometar pored kreveta tako da ga lako može dosegnuti ujutro. Nakon buđenja, prije ustajanja iz kreveta, mjeri svoju bazalnu temperaturu. Ova metoda zahtijeva dosljednost i svakodnevno praćenje kako bi se dobili pouzdani rezultati.

2. Elektronički termometar

Elektronički termometri su precizniji od klasičnih termometara i mogu olakšati mjerenje bazalne temperature. Oni obično imaju alarme i memoriju koja omogućuje ženi da jednostavno zabilježi svoju bazalnu temperaturu svako jutro. Elektronički termometri također mogu biti priključeni na računalne programe ili aplikacije koje pomažu u praćenju i interpretaciji podataka.

3. Pametni uređaji i aplikacije

Pametni uređaji poput pametnih satova, narukvica i drugih fitness tracker-a mogu pratiti i snimati bazalnu temperaturu žene. Također postoje aplikacije koje pomažu u praćenju i interpretaciji bazalne temperature te pružaju korisne informacije o plodnim danima i plodnosti uopće.

4. Ovulacijski testovi

4. Ovulacijski testovi

Ovulacijski testovi, koji mjeri razinu luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu, također mogu biti korisni za praćenje plodnih dana. Ovulacijski testovi određuju kada se događa ovulacija, a bazalna temperatura se može koristiti za potvrdu ovulacije. Ova kombinacija metoda pruža preciznije informacije o plodnosti žene.

Sve ove metode zahtijevaju dosljednost i redovito praćenje kako bi se dobili pouzdani rezultati. Važno je napomenuti da su ove metode korisne za praćenje plodnosti, ali ne mogu pružiti 100% jamstvo za uspješno začeće. Ako imate poteškoća u začeću, preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za plodnost.

Ostali načini praćenja plodnih dana

Kalendarska metoda

Jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina praćenja plodnih dana je kalendarska metoda. Ova metoda se temelji na praćenju menstrualnog ciklusa i predviđanju plodnih dana na temelju njegovog trajanja. Da biste pratili plodne dane koristeći kalendarsku metodu, morate voditi evidenciju o danima vaše menstruacije tijekom nekoliko mjeseci. Zatim možete predvidjeti plodne dane tako da oduzmite 14 dana od najkraćeg ciklusa i 18 dana od najdužeg ciklusa.

Metoda bazalne temperature

Metoda bazalne temperature uključuje mjerenje temperature tijela svakog jutra prije nego što ustaneš iz kreveta. Tijekom plodnih dana, bazalna temperatura tijela će se povećati za 0,5° do 1° Celzijev stupanj zbog hormonskih promjena. Zato je važno svakodnevno bilježiti temperaturu kako biste utvrdili kada su plodni dani. Ova metoda zahtijeva pažljivo bilježenje i praćenje temperature tijekom nekoliko ciklusa kako bi bio precizniji.

Metoda cervikalne sluzi

Metoda cervikalne sluzi se temelji na promjenama u cervikalnoj sluzi tijekom menstrualnog ciklusa. Tijekom plodnih dana, sluz postaje bistrija, vodenasta i rastezljiva. Ova vrsta sluzi olakšava prijenos spermatozoida prema jajovodu, što povećava šanse za začeće. Mjerenje i praćenje karakteristika cervikalne sluzi može pomoći u utvrđivanju plodnih dana.

Metoda za praćenje hormonskih promjena

Postoje i razni testovi koji mjere razinu hormona u tijelu kako bi se odredili plodni dani. Najpoznatiji je test za praćenje razine luteinizirajućeg hormona (LH) koji raste prije ovulacije. Testiranje kod kuće pomoću testova za ovulaciju može pomoći u određivanju plodnih dana na temelju hormonskih promjena.

Metoda nadzora prirodnog planiranja obitelji

Metoda nadzora prirodnog planiranja obitelji uključuje kombinaciju različitih načina praćenja plodnih dana, kao što su kalendarska metoda, metoda bazalne temperature i metoda cervikalne sluzi. Ova metoda zahtijeva obuku i edukaciju kako bi se pravilno pratili znakovi tijela i utvrdili plodni dani. Neki parovi koriste i pomagala poput termometara za bazalnu temperaturu ili aplikacija za praćenje ciklusa kako bi lakše pratili plodne dane.

Konzultacija s liječnikom

Ako imate poteškoće s praćenjem plodnih dana ili imate nepravilne menstrualne cikluse, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom. Liječnici mogu provesti dodatne pretrage i testove kako bi vam pomogli u određivanju plodnih dana i poboljšanju šansi za začeće.

Metoda Prednosti Mane
Kalendarska metoda Jednostavna i jeftina Nije uvijek točna zbog varijacija u menstrualnom ciklusu
Metoda bazalne temperature Preciznija od kalendarske metode Može biti neudobno i zahtijeva konzistentnost
Metoda cervikalne sluzi Pomaže u identifikaciji plodnih dana Zahtijeva pažljivo praćenje i promatranje simptoma tijekom ciklusa
Metoda praćenja hormonskih promjena Precizna i brza Mogu biti skupi i neprikladni za sve
Metoda nadzora prirodnog planiranja obitelji Kombinacija različitih metoda za veću točnost Može biti složeno i zahtijeva edukaciju

U konačnici, odabir metode praćenja plodnih dana ovisi o preferencijama i potrebama svakog pojedinca. Važno je biti svjestan da ove metode nisu uvijek 100% pouzdane i da ne postoji jamstvo začeća. Ako imate poteškoće s začećem, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za plodnost.

Upotreba ovulacijskih testova

Ovulacijski testovi su korisni alati za određivanje plodnih dana u menstrualnom ciklusu. Oni se temelje na detekciji hormona luteinizirajućeg hormona (LH) u mokraći koji se povećava tijekom ovulacije. Ovulacijski testovi omogućuju precizno određivanje trenutka kada je najveća šansa za začeće.

You might be interested:  Kada Izlazi Iphone 14

Kako koristiti ovulacijske testove

Da biste koristili ovulacijske testove, pratite ove korake:

 1. Odaberite pravi trenutak: Ovulacijske testove treba koristiti oko sredine menstrualnog ciklusa, obično oko 14. dana. Ako imate nepravilan menstrualni ciklus, koristite kalendarsku metodu ili druge metode kako biste pravilno odredili vrijeme testiranja.
 2. Pravilno prikupite uzorak mokraće: Prikupite prvi jutarnji urin radi najboljih rezultata. Također možete testirati tijekom dana, ali pripazite da ne pijete previše tekućine prije testiranja.
 3. Pročitajte upute: Svaki ovulacijski test ima specifične upute za upotrebu. Pažljivo pročitajte upute prije početka testiranja.
 4. Izvršite test: Uklonite zaštitnu kapicu s testa, uronite vrh testa u prikupljenu mokraću i držite ga na ravnoj površini. Pričekajte nekoliko minuta kako biste vidjeli rezultate.
 5. Pročitajte rezultate: Na testu će se pojaviti crta ili simbol koji ukazuje na pozitivan ili negativan rezultat. Obično pozitivan rezultat ukazuje na pristunost hormona LH, što ukazuje na ovulaciju.

Pravilno tumačenje rezultata

Pravilno tumačenje rezultata ovulacijskih testova ključno je za određivanje najplodnijih dana. Evo nekoliko smjernica koje trebate slijediti:

 • Pozitivan rezultat: Ako se pojavi jasna crta ili simbol na testu, to znači da je razina LH povećana i da je ovulacija blizu. Ovo je najbolje vrijeme za nezaštićeni spolni odnos kako biste povećali šanse za začeće.
 • Negativan rezultat: Ako se ne pojavi niti crta ili simbol na testu, to znači da trenutno nema povećane razine LH i da ovulacija još nije počela. Nastavite testirati svakodnevno kako biste uhvatili trenutak kada se razina LH povećava.

Preporuke i savjeti

Evo nekoliko preporuka i savjeta za upotrebu ovulacijskih testova:

 • Koristite testove redovito: Ako želite precizno odrediti plodne dane, koristite ovulacijske testove svakodnevno tijekom svog plodnog razdoblja.
 • Kombinirajte s drugim metodama: Ovulacijski testovi su korisni, ali moguće je da se neki testovi pokažu netočnima. Kombinirajte ih s drugim metodama, poput praćenja bazalne temperature ili promjena cervikalne sluzi, kako biste bili sigurni u preciznost rezultata.
 • Konzultirajte stručnjaka: Ako imate pitanja ili nedoumice, obratite se svom ginekologu ili liječniku za dodatne savjete i preporuke.

Ovulacijski testovi su korisni alati koji mogu pomoći u određivanju plodnih dana i maksimiziranju šansi za začeće. Pravilno korištenje ovih testova i pažljivo tumačenje rezultata ključni su za uspješnu primjenu ove metode.

Planiranje trudnoće i plodni dani

Koji su plodni dani?

Plodni dani su dani u menstrualnom ciklusu žene kada je vjerojatnost za začeće visoka. Ovi dani obično padaju oko sredine ciklusa, oko 12-14 dana prije sljedeće menstruacije.

Kako izračunati plodne dane?

Postoji nekoliko metoda za izračunavanje plodnih dana:

 • Kalendar metoda: Ova metoda uključuje praćenje vašeg menstrualnog ciklusa i izračunavanje plodnih dana koristeći kalendar.
 • Ovulacijski testovi: Ovi testovi mjeri razine hormona kako bi odredili kada će se dogoditi ovulacija.
 • Temperaturna metoda: Ova metoda uključuje praćenje bazalne tjelesne temperature kako bi se odredio plodni period.
 • Metoda cervikalne sluzi: Ova metoda uključuje praćenje promjena u cervikalnoj sluzi kako bi se odredio plodni period.

Kako planirati trudnoću?

Ako planirate trudnoću, važno je da imate seksualne odnose tijekom plodnih dana kako biste povećali šanse za začeće. Osim toga, slijedite ove savjete:

 1. Prestanite koristiti kontracepciju i omogućite tijelu da se prirodno pripremi za trudnoću.
 2. Zdravo se hranite i redovito vježbajte kako biste održali optimalno zdravlje tijela prije trudnoće.
 3. Uzmite prenatalne vitamine kako biste osigurali adekvatan unos hranjivih tvari potrebnih za razvoj djeteta.
 4. Razmotrite posjet ginekologu kako biste se uvjerili da ste spremni za trudnoću i da nemate nikakve zdravstvene probleme.
 5. Smanjite stres i opustite se, jer stres može utjecati na plodnost.

Vrste plodnih dana

Postoje tri vrste plodnih dana:

 1. Kritični dan: Ovo je dan u menstrualnom ciklusu kada je vjerojatnost za začeće najviša.
 2. Plodni period: Ovo je razdoblje od nekoliko dana prije i poslije kritičnog dana kada je vjerojatnost za začeće visoka.
 3. Neplodni period: Ovo je razdoblje u menstrualnom ciklusu kada je vjerojatnost za začeće niska ili gotovo nula.

Suradnja s partnerom

Važno je razgovarati i surađivati ​​s partnerom kada planirate trudnoću. Oboje biste trebali biti svjesni plodnih dana i biti otvoreni za seksualne odnose tijekom tog razdoblja. Komunikacija između partnera ključna je za uspješno planiranje trudnoće.

Zaključak

Planiranje trudnoće uključuje praćenje plodnih dana i osiguravanje optimalnih uvjeta za začeće. Različite metode mogu se koristiti za određivanje plodnih dana, ali je važno surađivati ​​s partnerom i slijediti zdrav način života kako biste povećali šanse za uspješno začeće.

FAQ:

Kakve su šanse da zatrudnim ako imam redovite menstruacije?

Ako imaš redovite menstruacije, imaš veće šanse da zatrudniš. Vaši plodni dani obično dolaze oko sredine vašeg ciklusa. Međutim, to nije uvijek pouzdan način praćenja plodnih dana, stoga je bolje pratiti simptome tijela kao što su cervikalna sluz i bazalna temperatura kako bi se bolje razumjelo kada su najplodniji dani.

Koje su metode praćenja plodnih dana najpouzdanije?

Najpouzdanije metode praćenja plodnih dana su praćenje cervikalne sluzi, bazalne temperature i praćenje cerviksa. Cervikalna sluz postaje bistrija, rastezljivija i slična sirovoj jaj white tijekom plodnih dana. Bazalna temperatura raste nakon ovulacije. Cerviks također mijenja svoju teksturu i položaj tijekom plodnih dana.

Kako mogu pratiti cervikalnu sluz?

Da biste pratili cervikalnu sluz, svakodnevno pregledajte izlučevinu iz vagine. Plodni dani obično se javljaju kada primijetite više izlučevine koja je bistrija, rastezljivija i slična sirovoj jaj white. Možeš također koristiti toaletni papir ili čistu ruku kako bi se pregledalo lučenje.

Koja je veza između bazalne temperature i plodnih dana?

Bazalna temperatura je tvoja tjelesna temperatura u mirovanju. Tijekom plodnih dana, temperatura može lagano porasti zbog otpuštanja hormona prilikom ovulacije. Možeš pratiti bazalnu temperaturu svakog jutra prije nego što ustanete iz kreveta i zabilježiti je. Kada primijetiš povećanje temperature tijekom određenog razdoblja, to može ukazivati na plodne dane.