Broj policije u Hrvatskoj - Koji broj pozvati?

Koji Je Broj Policije

Koji Je Broj Policije

Kada se nađete u situaciji kada vam je potrebna pomoć policije u Hrvatskoj, važno je biti upoznat s brojem koji trebate pozvati. Ovisno o vrsti hitne situacije, dostupni su različiti brojevi policije na koje možete računati.

Jedan od najpoznatijih i najčešće upotrebljavanih brojeva policije u Hrvatskoj je 192. Taj broj je namijenjen za hitne slučajeve, poput ozbiljnih nesreća s ozlijeđenima, iznenadnih zdravstvenih problema ili kaznenih djela koja su u tijeku. Kada nazovete broj 192, operator će vam pružiti upute o tome kako se nositi s hitnom situacijom i poslati policijske službenike na mjesto događaja.

Za manje hitne slučajeve ili pritužbe koje nisu hitne prirode, možete nazvati broj 112. Ovaj broj je dostupan u cijeloj Europskoj uniji i može se koristiti za pozive policiji, hitnoj medicinskoj pomoći ili vatrogasnoj službi. Kada nazovete broj 112, operator će vas povezati s odgovarajućom službom, što uključuje i policiju ako je to potrebno.

Ako imate informacije o kaznenom djelu koje nije u tijeku, možete kontaktirati broj 192. Ovo je broj koji koristite kako biste podijelili informacije s policijom o mogućim sumnjivim aktivnostima ili informacijama o kaznenom djelu koje je već počinjeno. Vaša dojava može pomoći policiji u njihovim istragama i osigurati sigurnost zajednice.

Uz ove brojeve, uvijek možete kontaktirati lokalnu policijsku postaju ako imate manje hitne upite ili ako trebate općenite informacije. Adresu i broj telefona lokalne postaje možete pronaći u internetskom telefonskom imeniku ili na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova.

Contents

Policija u Hrvatskoj – osnovne informacije

 • Policija je jedna od ključnih institucija u Hrvatskoj odgovorna za održavanje reda, sigurnosti i pružanje pomoći građanima.
 • Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske je nadležno za organizaciju i upravljanje policijom.

Nadležnosti policije u Hrvatskoj:

 1. Prevencija i otkrivanje kaznenih djela.
 2. Očuvanje javnog reda i mira.
 3. Zaštita ljudi i imovine.
 4. Regulisanje prometa i kontrola saobraćaja.
 5. Pružanje pomoći građanima u situacijama hitnih intervencija.

Organizacija policije:

Policija u Hrvatskoj organizirana je na nacionalnoj i lokalnoj razini.

 • Nacionalna razina: Hrvatska policija (Policijska uprava Republike Hrvatske) je centralna policijska snaga u zemlji, odgovorna za provođenje zakona na nacionalnom nivou.
 • Lokalna razina: Policijske postaje su smještene u gradovima i općinama širom Hrvatske. One su odgovorne za održavanje reda i sigurnosti na lokalnoj razini.

Kontaktiranje policije u Hrvatskoj:

U slučaju hitne situacije ili kada je potrebna intervencija policije, građani mogu pozvati broj 192 koji je broj za hitne situacije u Hrvatskoj.

Vrsta hitne situacije Broj
Opća hitna situacija 192
Prometna nesreća 194
Požar 193
Hitna medicinska pomoć 194

Važno je da se brojevi za hitne situacije koriste samo u stvarnim hitnim situacijama kako bi se osiguralo brzo i adekvatno djelovanje policije i drugih hitnih službi.

Povijest hrvatske policije

Ranija povijest

Hrvatska policija ima dugu povijest koja seže unatrag stoljećima. Tijekom vremena, uloga i funkcija policije evoluirale su i prilagođavale se promjenama društva i političkog sustava.

Austro-Ugarsko razdoblje

Tijekom razdoblja Austro-Ugarske Monarhije, od 1867. do 1918. godine, Hrvatska je imala svoju policijsku službu pod nazivom “Hrvatsko-slavonska zemaljska straža”. Ta je služba bila odgovorna za održavanje reda i sigurnosti u Hrvatskoj.

U to vrijeme, policijski dužnosnici su nosili karakterističnu uniformu i bili su pod strogom vojnom kontrolom. Policijska postaja se nazivala “stražarnica”, a policajci su služili u okviru lokalne zajednice.

You might be interested:  Kako Izgleda Kurje Oko

Prva Jugoslavija

Nakon Prvog svjetskog rata, Hrvatska je postala dio Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije poznatije kao Kraljevina Jugoslavija. U sklopu te države, uspostavljena je jedinstvena policijska služba koja je bila odgovorna za održavanje reda i sigurnosti na području cijele zemlje.

Policijska obuka i organizacija su se prilagođavali novim uvjetima, a broj policijskih stanica se povećao kako bi se osigurala veća prisutnost policije u ruralnim područjima.

Nezavisna Hrvatska

Tijekom Drugog svjetskog rata, Hrvatska je postala Nezavisna Država Hrvatska (NDH). U tom razdoblju, policija je igrala ključnu ulogu u provedbi politike toga režima, uključujući progon i deportaciju židovskog stanovništva.

Nakon završetka rata, Jugoslavija je obnovljena, a policija je postala središnja institucija održavanja reda i sigurnosti u zemlji.

Samostalna Hrvatska

Nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Hrvatska je postala samostalna država 1991. godine. U sklopu toga, uspostavljena je Hrvatska policija koja je odgovorna za održavanje reda i sigurnosti na teritoriju zemlje.

Hrvatska policija je održavala red i sigurnost tijekom Domovinskog rata, a zatim se prilagodila novim izazovima i promjenama u modernom društvu. Danas, brojna policijska postaja diljem Hrvatske osigurava sigurnost građana i provodi zakon.

Organizacija policije u Hrvatskoj

Organizacija policije u Hrvatskoj

Policija je ključna državna institucija koja je odgovorna za održavanje javnog reda i mira, sprečavanje i otkrivanje zločina, te zaštita sigurnosti građana. U Hrvatskoj, organizacija policije se temelji na Zakonu o policiji i podijeljena je na nekoliko razina.

1. Nacionalna razina

Na nacionalnoj razini, policija je organizirana kroz Ministarstvo unutarnjih poslova. Ministarstvo ima nadležnost nad cijelom policijskom službom u zemlji i odgovorno je za donošenje politika i strategija policije. Na vrhu Ministarstva unutarnjih poslova nalazi se ministar, koji je politički odgovoran za djelovanje policije.

2. Policijska uprava

Sljedeća razina organizacije policije su policijske uprave. Hrvatska ima ukupno 20 policijskih uprava koje prema teritorijalnom principu pokrivaju cijelu zemlju. Svaka policijska uprava ima svoj operativni centar i nadležnost nad određenim područjem. Na čelu svake policijske uprave se nalazi načelnik, koji je zadužen za vođenje operativnih aktivnosti.

3. Policijska postaja

Najniža razina organizacije policije su policijske postaje. One su smještene u gradovima i općinama diljem Hrvatske i zadužene su za obavljanje svakodnevnih policijskih zadataka na lokalnoj razini. Načelnik policijske postaje je odgovoran za vođenje policijskih aktivnosti na području koje pokriva njegova postaja.

Policija i specijalne jedinice

Pored redovne policijske službe, Hrvatska također ima i specijalne jedinice policije koje su osposobljene za izvršavanje posebnih zadataka. To uključuje specijalne postrojbe za protuterorizam, interventnu policiju, prometnu policiju, kriminalističku policiju i druge jedinice koje se bave specifičnim kriminalnim aktivnostima.

Vrste specijalnih jedinica policije u Hrvatskoj
Tip jedinice Zadatak
Specijalna postrojba policije Protuterorističke operacije
Interventna jedinica policije Intervencije u slučaju visokog rizika
Prometna policija Nadzor prometa i sigurnost na cestama
Kriminalistička policija Istraživanje i prevencija kriminalnih djela

Organizacija policije u Hrvatskoj osigurava da se policijski resursi pravilno raspodjeljuju i da se zadaci izvršavaju na učinkovit način u svim dijelovima zemlje. To omogućava građanima da se osjećaju sigurno i pouzdano, te da imaju povjerenje u policijske snage.

Policija u hitnim situacijama

U hitnim situacijama kada je potrebno reagirati brzo, građani Hrvatske se mogu obratiti policiji kako bi dobili pomoć i zaštitu. Postoje brojevi telefona koji su namijenjeni za pozive u hitnim situacijama, a građani trebaju biti upoznati s njima kako bi mogli brzo reagirati u slučaju potrebe.

Brojevi telefona za hitne situacije:

U Hrvatskoj postoje sljedeći brojevi telefona koje građani mogu nazvati u hitnim situacijama:

 • 192 – Poziv u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći
 • 193 – Poziv u slučaju požara
 • 194 – Poziv u slučaju nesreća na cestama
 • 195 – Poziv u slučaju narušavanja javnog reda i mira
 • 1987 – Poziv u slučaju zlouporabe droga
 • 112 – Opći europski broj za hitne službe koji se koristi i u Hrvatskoj

Prema važećim propisima, pozivi na hitne brojeve telefona su besplatni i mogu se obaviti s bilo kojeg mobilnog ili fiksnog telefona.

Policija u Hrvatskoj ima dobro organiziranu sustav za reagiranje na hitne situacije i osposobljeno osoblje koje će pravilno odgovoriti na pozive za pomoć.

Preporuke u slučaju hitne situacije:

U slučaju hitne situacije, važno je zadržati mir i brzo djelovati. Evo nekoliko preporuka koje bi građani trebali slijediti:

 1. Odaberite ispravan broj telefona za poziv u određenoj hitnoj situaciji.
 2. Ostanite smireni i jasno izrazite svoje ime, adresu i prirodu situacije.
 3. Slijedite upute koje će vam dati osoba na drugom kraju linije.
 4. Ne prekidajte poziv dok vam ne bude rečeno da to učinite.
 5. Pokušajte pružiti sve potrebne informacije kako biste pomogli policiji ili drugim hitnim službama da što brže reagiraju.

U hitnim situacijama svaka sekunda je bitna, stoga građani trebaju biti spremni i znati kako ispravno reagirati i kome se obratiti za pomoć. Poznavanje brojeva telefona za hitne slučajeve može spasiti živote i osigurati sigurnost građana.

Hitne službe u Hrvatskoj

Hitna medicinska pomoć

Dolazak hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj možete pozvati biranjem broja 194. Ova besplatna hitna linija je dostupna 24 sata dnevno i omogućuje brz dolazak medicinskog osoblja na mjesto nesreće ili hitne situacije.

You might be interested:  Kada Je Mladi Mjesec

Policijska pomoć

Za sva pitanja ili potrebu za policijskom intervencijom, možete pozvati broj 192. Policija će odgovoriti na vaše pozive i pružiti pomoć u slučaju krađe, napada, nesreće ili drugih situacija koje zahtijevaju prisutnost policije.

Vatrogasna služba

U slučaju požara ili potrebe za intervencijom vatrogasnih ekipa, trebate pozvati broj 193. Vatrogasna služba je opremljena za gašenje požara i pružanje pomoći u opasnim situacijama s vatrom.

Hitno spašavanje na vodi

Biranje broja 195 omogućuje pozivanje hitne službe za spašavanje na vodi. Ova služba je posebno obučena za spašavanje na riječnim tokovima, jezerima i moru.

Centar za kontrolu otrovnih tvari

U slučaju trovanja, možete kontaktirati Centar za kontrolu otrovnih tvari na broj 062 555 555. Ovaj broj je dostupan 24 sata dnevno i pruža savjete i hitnu podršku u slučajevima trovanja.

Centar za podršku žrtvama nasilja

U slučaju nasilja ili zlostavljanja, možete se obratiti Centru za podršku žrtvama nasilja na broj 0800 303 030. Ova linija je dostupna 24 sata dnevno i nudi podršku, informacije i smjernice za osobe koje su žrtve nasilja.

Kada zvati broj policije?

Ako se nalazite u Hrvatskoj i svjedočite ili ste uključeni u bilo koju vrstu hitne situacije koja zahtijeva intervenciju policije, trebali biste pozvati broj policije. Međutim, važno je znati kada je prikladno zvati broj policije i kada je bolje rješenje koristiti druge brojeve. Evo situacija u kojima biste trebali pozvati broj policije:

1. Hitne situacije

Ako se nalazite u hitnoj situaciji koja uključuje ozbiljnu prijetnju vašoj sigurnosti ili sigurnosti drugih osoba, kao što su napad, krađa, nasilje ili bilo koji oblik ozbiljnog kriminala, hitno biste trebali pozvati policiju. Oni su obučeni za takve situacije i mogu brzo reagirati kako bi vam pomogli.

2. Prometne nesreće

Ako ste svjedok prometne nesreće ili ste uključeni u prometnu nesreću u kojoj su ozlijeđene osobe ili je došlo do velike materijalne štete, trebali biste pozvati broj policije. Oni će doći na mjesto nesreće, osigurati sigurnost, izvršiti neophodne radnje i voditi istragu o nesreći.

3. Prisutnost sumnjivih ili opasnih osoba

Ako primijetite sumnjive ili opasne osobe u vašem okruženju koje mogu predstavljati prijetnju vama ili drugima, trebali biste odmah obavijestiti policiju. Oni će poduzeti potrebne mjere kako bi osigurali vašu sigurnost i sigurnost drugih.

4. Krađa ili gubitak važnih osobnih dokumenata

Ako vam je ukraden novčanik, putovnica, osobna iskaznica ili neki drugi važan osobni dokument, trebali biste o tome obavijestiti policiju. Oni će vam pomoći s postupkom prijave krađe i poduzeti mjere kako bi spriječili zloupotrebu vaših osobnih podataka.

5. Nasilje u obitelji ili zlostavljanje

5. Nasilje u obitelji ili zlostavljanje

Ako ste svjedok nasilja u obitelji ili zlostavljanja bilo koje vrste, hitno biste trebali pozvati broj policije. Oni su obučeni za postupanje s takvim situacijama i mogu pružiti podršku žrtvama te poduzeti mjere kako bi ih zaštitili od daljnjeg zlostavljanja.

Ovo su samo neke od situacija u kojima biste trebali pozvati broj policije. Međutim, važno je da procijenite situaciju i koristite vlastiti sud kako biste odredili kada je to najbolje rješenje. U nekim situacijama, možda je prikladnije pozvati hitnu medicinsku pomoć ili vatrogasce. Stoga je važno biti svjestan različitih hitnih brojeva i znati kada koristiti koju službu.

Općenite informacije o broju 192

Broj 192 je jedan od hitnih brojeva koji se koristi u Hrvatskoj za pozivanje policije. Ovaj broj je dostupan 24 sata dnevno i služi da građani prijave bilo kakve incidente, nesreće ili sumnjive aktivnosti.

Kada pozovete broj 192, operator koji se javi će vam tražiti osnovne informacije o vašoj situaciji, kao što su vaše ime, lokacija i priroda problema. Važno je da ostanete mirni i jasno objasnite svoju situaciju kako bi policija mogla pružiti adekvatnu pomoć.

Broj 192 se koristi za sve hitne situacije u kojima je prisutna opasnost za život ili imovinu, uključujući:

 • Napadi ili nasilje
 • Krađe ili razbojništva
 • Prometne nesreće
 • Nasilje u obitelji
 • Ilegalna droga ili oružje
 • Sumnjive ili nepoštene aktivnosti

Ako niste sigurni trebate li pozvati broj 192, bolje je biti siguran i pozvati kako biste bili na sigurnoj strani. Operateri će ocijeniti situaciju i proslijediti je nadležnim policijskim službenicima.

Iako je broj 192 namijenjen za hitne situacije, važno je imati na umu da postoje i drugi brojevi koji se mogu koristiti za manje hitne ili non-urgentne situacije. Ako trebate prijaviti manji prekršaj ili non-urgentne situacije, možete koristiti lokalni kontakt broj policijske postaje koja je vama najbliža.

Broj policijske postaje Grad/Mjesto Broj telefona
1. policijska postaja Zagreb Zagreb 01 3655 011
2. policijska postaja Split Split 021 504 040
3. policijska postaja Rijeka Rijeka 051 342 777
4. policijska postaja Osijek Osijek 031 235 001
5. policijska postaja Zadar Zadar 023 345 700

U slučajevima kada niste sigurni koju policijsku postaju pozvati, možete pozvati broj 192 i operator će vam dati upute za daljnje postupanje.

You might be interested:  Zašto Embriotransfer Ne Uspije

Broj hitne pomoći

Ako se nalazite u Hrvatskoj i hitno je potrebna medicinska pomoć, možete nazvati broj 112. Ovaj broj je centralni broj za sve hitne službe u Hrvatskoj, uključujući hitnu medicinsku pomoć.

Kada pozovete broj 112, operater će vas upitati o prirodi vašeg hitnog slučaja i pružiti vam savjete i informacije o tome kako postupati dok ne stigne medicinska pomoć.

Napomena: Broj 112 je besplatan i dostupan je 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.

Također, ako posjedujete mobilni telefon, možete direktno pozvati broj 194 koji je posebno namijenjen za hitne medicinske slučajeve.

Ukoliko ste u hitnoj situaciji i nemate pristup telefonu, potražite pomoć od prolaznika ili zaposlenih na javnim mjestima, kao što su trgovine, restorani ili benzinske postaje. Oni će biti u mogućnosti pozvati hitnu pomoć za vas.

Broj hitnih službi

Ako se nađete u hitnoj situaciji u Hrvatskoj, važno je znati brojeve hitnih službi na koje možete pozvati pomoć. U nastavku su navedeni brojevi hitnih službi koji se koriste u Hrvatskoj.

1. Hrvatska vatrogasna zajednica

Poziv na broj: 193

Vatrogasna služba odgovorna je za gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine u slučaju požara. Kada se suočite s požarom, odmah pozovite broj 193 kako biste doveli vatrogasce na mjesto događaja.

2. Hitna medicinska pomoć

Poziv na broj: 194

Hitna medicinska pomoć pruža medicinsku pomoć u slučajevima ozljeda, bolesti i drugih hitnih stanja. Ako trebate hitnu medicinsku pomoć, hitno nazovite broj 194 kako biste dobili pomoć vrhunskih stručnjaka na području medicine.

3. Policijska uprava

Poziv na broj: 192

Policija je odgovorna za održavanje javnog reda i mira, kao i za pružanje sigurnosti i zaštite svim građanima. Ako se nalazite u situaciji koja zahtijeva intervenciju policije, odmah pozovite broj 192 kako biste dobili pomoć i zaštitu.

4. Nacionalna služba za traganje i spašavanje na moru

Poziv na broj: 195

Ako se nalazite na moru i u hitnoj ste situaciji, možete nazvati broj 195 kako biste kontaktirali Nacionalnu službu za traganje i spašavanje na moru. Oni će pružiti hitnu pomoć u slučaju nesreće, spašavanja na moru ili drugih hitnih situacija.

5. Nacionalna služba za traganje i spašavanje u planinama

Poziv na broj: 112

Ako se nalazite u planinama i u hitnoj ste situaciji, možete pozvati broj 112 kako biste kontaktirali Nacionalnu službu za traganje i spašavanje u planinama. Oni će pružiti hitnu pomoć u slučaju nesreće, spašavanja u planinama ili drugih hitnih situacija.

Važno je uvijek zapamtiti ove brojeve hitnih službi i znati kako pravilno reagirati u hitnim situacijama. Ne oklijevajte ih pozvati ako vam je potrebna pomoć, a uvijek budite spremni pružiti jasne informacije o svojoj lokaciji i prirodi hitne situacije kako bi se pomoć brže pružila.

Ostali važni brojevi za kontakt s policijom

 • Hitna pomoć

  Ako je u pitanju hitna situacija koja zahtijeva medicinsku pomoć, trebate nazvati broj 112.

 • Protuprovalna zaštita

  Ako imate pitanja o sigurnosti svog doma ili želite prijaviti sumnjive aktivnosti vezane uz provale, možete nazvati broj 192.

 • Zaštita od nasilja u obitelji

  Ako ste žrtva nasilja u obitelji ili sumnjate da netko može biti žrtva nasilja, možete nazvati broj 192 za pomoć i podršku policije.

 • Centar za nestale i zlostavljane osobe

  Ako imate informacije o nestaloj osobi ili sumnjate da je netko zlostavljao, možete kontaktirati Centar za nestale i zlostavljane osobe na broj 0800 88 92.

 • Prevare i cyber kriminal

  Ako sumnjate da ste žrtva prevare ili cyber kriminala, trebate se obratiti Centru za redistribuciju brojeva i informacija na broj 07 1267 114.

FAQ:

Koje su najčešće situacije u kojima bih trebao/zvala broj policije u Hrvatskoj?

Najčešće situacije u kojima biste trebali/zvali broj policije u Hrvatskoj su krađe, nasilje, prometne nesreće i slične hitne situacije koje zahtijevaju intervenciju policije.

Koje informacije trebam pružiti kada zovem broj policije u Hrvatskoj?

Kada zovete broj policije u Hrvatskoj, bitno je da pružite točne informacije o lokaciji incidenta, opisu situacije i svim drugim bitnim detaljima koji će im pomoći da shvate hitnost situacije i adekvatno reagiraju.

Koliko dugo će policija obično trebati da stigne nakon što potražim njihovu pomoć?

Vrijeme dolaska policije ovisi o mnogo faktora, uključujući hitnost situacije i dostupnost policijskih snaga u vašem području. U hitnim situacijama, policija će nastojati stići što je brže moguće, ali ne postoji točan vremenski okvir koji se može dati.

Postoji li broj policije u Hrvatskoj na koji mogu nazvati ako nije hitna situacija?

Da, u Hrvatskoj postoji i broj za nehitne slučajeve na koji možete nazvati ako situacija nije hitna. Taj broj je 192. Na taj broj možete nazvati i za manje hitne situacije koje ne zahtijevaju trenutnu intervenciju policije.

Što trebam učiniti ako zovem broj policije, ali nitko ne odgovara?

Ako zovete broj policije u Hrvatskoj, a nitko ne odgovara, pokušajte nazvati ponovno ili pokušajte dobiti pomoć putem drugih kanala, poput službenih policijskih postaja ili hitne pomoći. Bitno je da ostanete smireni i uporni dok ne dobijete potrebnu pomoć.