Koji je moj MBO: sve što trebate znati o maticnom broju osiguranika

Koji Je Moj Mbo

Koji Je Moj Mbo

Matični broj osiguranika (MBO) je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom osiguraniku u Republici Hrvatskoj. Ovaj broj ima važnu ulogu u administrativnom sustavu zdravstvene zaštite i osiguranja u zemlji.

MBO je sastavljen od 10 znamenki koje pružaju informacije o osiguranikovom datumu rođenja, spolu i regiji. Prve tri znamenke predstavljaju kod regije, sljedeće tri znamenke su kod mjesta rođenja, a preostale četiri znamenke su kod osiguranika. Ovaj broj omogućuje jedinstvenu identifikaciju svakog osiguranika i olakšava administrativne postupke u zdravstvenom sustavu.

Važno je napomenuti da je MBO obavezan za sve osiguranike u Hrvatskoj, uključujući i građane kao i strance s prebivalištem u zemlji. Ovaj broj se koristi prilikom podnošenja zahtjeva za zdravstvenu skrb, prijave na zdravstveno osiguranje, te prilikom ostvarivanja prava iz sustava zdravstvene zaštite. Također, MBO je važan i prilikom izdavanja zdravstvenih iskaznica i upućivanja na specijalističke preglede i bolničko liječenje.

Napomena: Važno je čuvati MBO broj kao povjerljivu informaciju i ne dijeliti ga s drugima. Ovaj broj je povezan s vašim zdravstvenim podacima i može biti zloupotrijebljen ako padne u krive ruke.

Što je MBO i za što se koristi

MBO (Matematski broj osiguranika) je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom osiguraniku u Hrvatskoj. Ovaj broj ima važnu ulogu u osiguravanju prava osiguranika u zdravstvenom sustavu.

MBO se koristi za identifikaciju osiguranika i omogućuje pristup različitim zdravstvenim uslugama i pogodnostima. Na primjer, s MBO brojem osiguranik može imati pristup ljekarni, bolnicama, liječnicima i drugim zdravstvenim ustanovama.

Osim toga, MBO se koristi i u administrativnim postupcima. Osiguranik će obično morati navesti svoj MBO broj prilikom prijave na posao, otvaranja bankovnog računa, prijave na fakultet ili sličnih situacija gdje se zahtijeva identifikacija osiguranika.

MBO broj je jedinstven i ne mijenja se tijekom života osiguranika. Dodjeljuje se prilikom upisa u osnovno zdravstveno osiguranje i ostaje isti čak i ako osiguranik promijeni status, npr. ako promijeni ime ili prezime zbog braka ili razvoda.

Ukratko, MBO je važan broj koji osigurava prava osiguranika i olakšava identifikaciju u zdravstvenom sustavu. Bilo da ste osiguranik ili zdravstveni djelatnik, MBO broj je bitan za pružanje i dobivanje zdravstvenih usluga u Hrvatskoj.

Kako dobiti MBO

Da biste dobili Matični broj osiguranika (MBO), morate slijediti određene korake i dostaviti potrebne dokumente. Evo uputa kako dobiti MBO:

 1. Pripremite potrebne dokumente:

  – Važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu

  – Potvrdu o prebivalištu (ne stariju od 6 mjeseci)

  – Potvrdu o zaposlenju ili radnoj knjižici

  – Potvrdu o socijalnom statusu (ako je primjenjivo)

 2. Posjetite najbliži ured Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZO)

  – Pronađite najbliži ured HZO u vašem području i posjetite ih osobno

  – Ponesite sve pripremljene dokumente sa sobom

 3. Predajte dokumente i popunite obrasce

  – Nakon što dođete u ured, ispunite sve potrebne obrasce koje će vam pružiti djelatnici HZO

  – Predajte sve potrebne dokumente, zajedno s ispunjenim obrascima

 4. Pričekajte na izdavanje MBO-a

  – Nakon što ste predali dokumente, trebate pričekati na izdavanje MBO-a

  – Obično će vam dati privremeni MBO dok se vaš službeni MBO ne izda

  – Službeni MBO obično dolazi poštom na vašu adresu

You might be interested:  Kako Izazvati Spontani Kod Kuce Forum

Nakon što dobijete svoj MBO, imate pristup različitim zdravstvenim uslugama i mogućnost ostvarivanja prava osiguranika.

Zahtjev za izdavanje MBO-a

Što je MBO?

MBO je skraćenica za “maticni broj osiguranika” i jedinstven je identifikator svakog osiguranika u Hrvatskoj. MBO se dodjeljuje svakom osiguraniku prilikom upisa u Registar osiguranih osoba i koristi se za evidenciju zaposlenih, umirovljenika, studenata, nezaposlenih osoba i drugih korisnika socijalne sigurnosti.

Kako podnijeti zahtjev za izdavanje MBO-a?

Da biste podnijeli zahtjev za izdavanje MBO-a, morate se obratiti nadležnom tijelu koje je zaduženo za izdavanje MBO-a. U Hrvatskoj je nadležno tijelo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Kontaktirajte najbližu podružnicu HZZO-a ili posjetite njihovu web stranicu.
 2. Preuzmite obrazac zahtjeva za izdavanje MBO-a.
 3. Ispunite obrazac sa svojim osobnim podacima, kao što su ime, prezime, datum rođenja, OIB i adresa.
 4. Dodatno, možda ćete trebati priložiti i određene dokumente kao dokaz o vašem statusu osiguranika, kao što su zamolba za zapoljavec ili potvrda o studentskom statusu.
 5. Dostavite ispunjeni zahtjev i sve potrebne dokumente nadležnom tijelu HZZO-a.

Koliko traje izdavanje MBO-a?

Izdavanje MBO-a obično traje nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o nadležnom tijelu i njihovim trenutnim postupcima. Neki HZZO-ovi područni uredi omogućuju podnošenje zahtjeva putem interneta, što može skratiti vrijeme obrade zahtjeva.

Koje su moguće naknade za izdavanje MBO-a?

Izdavanje MBO-a je besplatno za osigurane osobe u Hrvatskoj. Međutim, ako tražite zamjenu izgubljenog ili oštećenog MBO-a, može biti potrebno platiti administrativnu naknadu. Provjerite nadležno tijelo HZZO-a za trenutne naknade.

Kome je potreban MBO?

MBO je potreban svim osobama koje su osigurane u Hrvatskoj ili koje koriste socijalne sigurnosne usluge. To uključuje zaposlene osobe, umirovljenike, studente, nezaposlene osobe, invalidne osobe i mnoge druge kategorije osiguranih osoba. MBO se koristi za identifikaciju osigurane osobe u sustavu socijalne sigurnosti.

Zaključak

Zahtjev za izdavanje MBO-a može biti jednostavan proces, ali trebate slijediti određene korake i pružiti potrebne informacije i dokumente. Obratite se nadležnom tijelu HZZO-a kako biste dobili točne informacije o procesu i koracima za izdavanje MBO-a.

Važnost MBO-a u zdravstvenom sustavu

Matični broj osiguranika (MBO) je jedinstven identifikacijski broj koji pruža informacije o osiguraniku u zdravstvenom sustavu. Ovaj broj ima važnu ulogu u različitim aspektima zdravstvene skrbi i planiranja u Hrvatskoj. U nastavku su navedene neke od ključnih razloga zašto je MBO važan u zdravstvenom sustavu:

Jedinstvena identifikacija

MBO se koristi kao jedinstvena oznaka za identifikaciju svakog osiguranika u zdravstvenom sustavu. Ovaj broj omogućuje precizno praćenje medicinskih podataka, povijesti bolesti i transakcija povezanih s osiguranikom.

Pristup zdravstvenim uslugama

MBO je ključan za pristup zdravstvenim uslugama. Osiguranici s važećim MBO-om imaju pravo na zdravstvenu zaštitu koju pružaju javni zdravstveni fondovi. Bez MBO-a, osiguranik može imati poteškoće u korištenju tih usluga.

Fakturiranje i plaćanje

Fakturiranje i plaćanje

MBO je također važan za fakturiranje i plaćanje zdravstvenih usluga. Osiguranik s MBO-om može zahtijevati nadoknadu za pružene zdravstvene usluge od javnog zdravstvenog fonda. Također, MBO pomaže u identifikaciji osiguranika prilikom naplate dodatnog osiguranja ili participacije u troškovima liječenja.

Planiranje zdravstvene skrbi

MBO igra važnu ulogu u planiranju zdravstvene skrbi na razini populacije. Na temelju podataka o MBO-u, mogu se analizirati trendovi, pružiti odgovarajuće zdravstvene usluge i planirati resurse. Ovo je ključno za osiguravanje ravnomjerne raspodjele zdravstvene skrbi i poboljšanje sustava.

Zaštita privatnosti

MBO također igra ulogu u zaštiti privatnosti pacijenta. Ovaj broj se koristi za identifikaciju osiguranika prilikom pružanja zdravstvenih usluga, čime se osigurava sigurnost i povjerljivost medicinskih podataka. Ova identifikacija pomaže osigurati da samo ovlašteni zdravstveni stručnjaci mogu pristupiti relevantnim informacijama o pacijentu.

Sve ove uloge MBO-a čine ga ključnim elementom u zdravstvenom sustavu. Bez MBO-a, pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi i upravljanje zdravstvenim resursima postalo bi izazovnije. Stoga je važno da svaki osiguranik ima valjani MBO i podupire ispravno korištenje ovog broja u zdravstvenom sustavu.

You might be interested:  Kada Piti Čaj Od Maslačka

Kako provjeriti svoj MBO

Matučni broj osiguranika (MBO) je jedinstveni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakoj osobi koja je osigurana u sustavu socijalnog osiguranja. MBO vam omogućuje pristup raznim socijalnim uslugama i pravima, kao što su zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, dječji doplatak i drugi.

Evo nekoliko načina kako provjeriti svoj MBO:

 1. Provjera putem osobne iskaznice:
  MBO se nalazi na poleđini osobne iskaznice, u donjem desnom kutu.
 2. Provjera putem zdravstvene iskaznice:
  Na zdravstvenoj iskaznici MBO se nalazi na prednjoj strani ispod vašeg imena i prezimena.
 3. Provjera putem zdravstvene ustanove:
  Možete posjetiti bilo koju zdravstvenu ustanovu (npr. ljekarnu, ordinaciju) i zatražiti provjeru vašeg MBO-a. Osoblje će vam pomoći u pronalaženju ove informacije.
 4. Provjera putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO):
  Posjetite službenu web stranicu HZZO-a i potražite opciju “Provjera MBO”. Unesite tražene podatke (ime, prezime, OIB ili datum rođenja) i dobit ćete informacije o svom MBO-u.
 5. Kontaktiranje HZZO-a:
  Ako imate poteškoća s provjerom svog MBO-a putem interneta, možete kontaktirati HZZO putem telefona ili e-pošte i zatražiti pomoć.

U slučaju da nemate MBO ili da nemate pristup svojem MBO-u, najbolje je da se obratite HZZO-u ili vašem osiguravajućem društvu kako biste dobili sve potrebne informacije i riješili sve nedoumice.

Brisanje, mijenjanje i obnova MBO-a

MBO (Matični broj osiguranika) je jedinstveni identifikacijski broj koji koristi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za praćenje osiguranih osoba. Međutim, mogu se pojaviti situacije u kojima je potrebno brisati, mijenjati ili obnoviti MBO.

Brisanje MBO-a

Postoje određeni uvjeti u kojima se može zatražiti brisanje MBO-a. To uključuje:

 • Smrt osigurane osobe – u slučaju smrti osigurane osobe, MBO se može brisati iz registra HZZO-a.
 • Preseljenje u inozemstvo – ako se osigurana osoba trajno preseli u inozemstvo, MBO se također može brisati.

Mijenjanje MBO-a

MBO se može mijenjati u nekim situacijama, kao što su:

 • Promjena osobnih podataka – ako dođe do promjene podataka kao što su ime, prezime ili datum rođenja, može se zatražiti promjena MBO-a.
 • Promjena statusa osiguranja – promjena zaposlenja ili promjena osiguravatelja može rezultirati promjenom MBO-a.

Obnova MBO-a

U slučaju gubitka ili oštećenja MBO-a, moguće je zatražiti obnovu. Uobičajena praksa je da se pruži dokumentacija koja dokazuje identitet osobe kako bi se izdao novi MBO.

U svim ovim situacijama, važno je kontaktirati HZZO kako biste dobili točne informacije i upute o postupku brisanja, mijenjanja ili obnove MBO-a. Oni će vam pružiti potrebne informacije i voditi vas kroz postupak.

Kako koristiti MBO prilikom pružanja zdravstvenih usluga

Kada pružate zdravstvene usluge pacijentima, vrlo je važno imati informacije o njihovom MBO-u (matični broj osiguranika). MBO je jedinstveni identifikacijski broj koji svaki osiguranik dobiva od HZZO-a (Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje).

Zašto je važno koristiti MBO?

Korištenje MBO-a je važno iz nekoliko razloga:

 • Olakšava identifikaciju pacijenta
 • Pomaže u praćenju zdravstvenog stanja pacijenta
 • Omogućava bolju koordinaciju između različitih zdravstvenih ustanova

Kako koristiti MBO prilikom pružanja zdravstvenih usluga?

Prilikom pružanja zdravstvenih usluga, MBO se mora uzeti u obzir na različite načine:

 1. Pri prijemu pacijenta: Prilikom prijema pacijenta, osoblje zdravstvene ustanove treba zatražiti MBO kako bi mogli jednoznačno identificirati pacijenta u svom sustavu. MBO se može provjeriti putem osobne iskaznice ili HZZO-ove zdravstvene iskaznice.
 2. Prilikom pregleda ili liječenja: Tijekom pregleda ili liječenja, zdravstveno osoblje treba pratiti MBO pacijenta kako bi imalo sve potrebne podatke o njegovom zdravstvenom stanju. Također, MBO se može koristiti za komunikaciju i razmjenu informacija sa drugim zdravstvenim ustanovama koje pružaju usluge pacijentu.
 3. Pri izdavanju recepata: Prilikom izdavanja recepata, liječnici trebaju zapisati MBO pacijenta kako bi se recept mogao pravilno izdati i evidentirati u sustavu.
 4. Pri slanju izvještaja: Ako je potrebno poslati izvješće o pacijentu drugoj zdravstvenoj ustanovi, MBO je ključan za pravilnu identifikaciju pacijenta i primanje izvješća.

Kako pravilno provjeriti i koristiti MBO?

Prilikom provjere i korištenja MBO-a, važno je slijediti određene korake kako bi se osigurala točnost i sigurnost podataka:

 1. Provjerite ispravnost MBO-a: Prije korištenja MBO-a, provjerite je li točan i pripada li pacijentu. To možete učiniti usporedbom MBO-a na osobnoj iskaznici pacijenta s brojem koji je zabilježen u svom sustavu.
 2. Zabilježite MBO ispravno: Kada koristite MBO, pobrinite se da ga pravilno zabilježite u svim dokumentima i sustavima.
 3. Čuvajte MBO povjerljivo: MBO je osjetljiv osobni podatak, stoga ga treba čuvati povjerljivo i osigurati od neovlaštenog pristupa.
You might be interested:  M Veličina Koji Je To Konfekcijski Broj

Korištenje MBO-a prilikom pružanja zdravstvenih usluga osigurava točnost i koordinaciju u zdravstvenom sustavu. Pravilno korištenje MBO-a pomaže zdravstvenim ustanovama da pruže kvalitetne usluge pacijentima i bolje prate njihovo zdravlje.

Pitanja i odgovori o MBO-u

1. Što je MBO?

MBO (Matični broj osiguranika) je jedinstveni broj koji se koristi za identifikaciju osiguranika u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

2. Koje informacije se sadrže u MBO-u?

MBO se sastoji od 10 brojki i sadrži informacije o osiguraniku kao što su datum rođenja, spol i redni broj osiguranika.

3. Kako mogu dobiti svoj MBO?

MBO se automatski generira prilikom davanja zahtjeva za zdravstveno osiguranje. Nakon obrade zahtjeva, MBO će vam biti dodijeljen i poslan poštom na vašu adresu.

4. Mogu li promijeniti svoj MBO?

Ne, MBO je jedinstveni broj i nije moguće mijenjati ga. Ukoliko su vam potrebne ispravke ili izmjene podataka u vezi MBO-a, trebali biste kontaktirati nadležnu zdravstvenu ustanovu.

5. Je li MBO isto što i OIB?

Ne, MBO i OIB (Osobni identifikacijski broj) su različiti identifikacijski brojevi. MBO se koristi u zdravstvenom sustavu, dok se OIB koristi za identifikaciju građana u drugim područjima, kao što su porezi, financiranje i sl.

6. Trebam li MBO prilikom posjeta liječniku?

Da, MBO se obično traži prilikom posjeta liječniku ili drugim zdravstvenim ustanovama kako bi se vaša medicinska povijest i podaci uskladili s vašim osiguranjem.

7. Koliko dugo je MBO važeći?

MBO je važeći sve dok ste osigurani u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ako se promijeni vaša osiguravajuća tvrtka ili status osiguranja, može se dogoditi da će vam biti dodijeljen novi MBO.

8. Što učiniti ako izgubim svoj MBO?

Ako izgubite svoj MBO, trebali biste kontaktirati nadležnu zdravstvenu ustanovu kako biste zatražili zamjenu ili doznali postupak za ponovno dobivanje vašeg MBO-a.

9. Kakve su kazne za krivo korištenje ili lažiranje MBO-a?

Krivo korištenje ili lažiranje MBO-a smatra se kaznenim djelom i može rezultirati novčanom kaznom i/ili kaznenim progonom prema važećim zakonima. Važno je pridržavati se propisa i koristiti MBO samo u skladu s namjenom zdravstvenog sustava.

10. Može li netko drugi koristiti moj MBO?

Ne, vaš MBO je osobni broj i ne bi ga trebali davati drugim osobama. Samo vi kao osiguranik trebate koristiti svoj MBO prilikom komunikacije ili pružanja zdravstvenih usluga.

FAQ:

Koji je MBO?

MBO (Matični broj osiguranika) je jedinstveni identifikacijski broj dodijeljen svakom osiguraniku u Hrvatskoj. On je važan za različite administrativne postupke, kao što su zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Kako saznati svoj MBO?

Da biste saznali svoj MBO, možete se obratiti svojoj lokalnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Također, možete provjeriti svoju zdravstvenu iskaznicu ili mirovinsku karticu, jer je MBO obično naveden na tim dokumentima.

Koliko je dug MBO?

MBO se sastoji od 11 brojeva koji su jedinstveni za svakog osiguranika. Prva tri broja označavaju godinu rođenja, sljedeći dva broja označavaju mjesec rođenja, a preostalih šest brojeva su redni broj osiguranika.

Zašto je MBO važan?

MBO je važan jer omogućava identifikaciju svakog osiguranika u Hrvatskoj. On se koristi za različite administrativne svrhe, kao što su prijava pacijenta u zdravstvenim ustanovama, obračun doprinosa za mirovinsko osiguranje i slanje prava i povlastica osiguraniku.

Mogu li promijeniti svoj MBO?

Ne, MBO se dodjeljuje jednom i nije moguće promijeniti ga. On ostaje isti za cijelog vašeg života. Ako primijetite da je došlo do pogreške u vašem MBO-u, trebate se obratiti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako biste ispravili tu pogrešku.