Koji kondenzacijski bojler kupiti: vodič za odabir pravog bojlera

Koji Kondenzacijski Bojler Kupiti

Koji Kondenzacijski Bojler Kupiti

U današnje vrijeme, kada su energetska učinkovitost i očuvanje okoliša sve važniji, odabir pravog kondenzacijskog bojlera igra ključnu ulogu. Kondenzacijski bojleri su vrsta bojlera koja koristi otpadnu toplinu iz dimnih plinova kako bi zagrijavala vodu, što je ujedno i energetski učinkovitije od tradicionalnih konvencionalnih bojlera. Međutim, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje kondenzacijskog bojlera.

Prvo što trebate uzeti u obzir je veličina bojlera. Kondenzacijski bojleri dolaze u različitim veličinama, pa je važno odabrati odgovarajući bojler za svoje potrebe. Trebate razmotriti koliko vode koristite dnevno i koliko je velik vaš dom. Na taj način možete odabrati bojler koji može zadovoljiti vaše potrebe za toplom vodom.

Također, trebate razmisliti o snazi bojlera. Snaga se mjeri u kilovatima (kW) i određuje koliko brzo bojler može zagrijati vodu. Manji bojleri obično imaju nižu snagu, dok veći bojleri imaju veću snagu. Važno je odabrati bojler s dovoljnom snagom kako bi se osiguralo konstantno zagrijavanje vode, bez obzira na potrošnju.

Tip bojlera: Također morate odabrati između vrsta kondenzacijskih bojlera. Postoje plinski i električni kondenzacijski bojleri. Plinski bojleri su obično energetski učinkovitiji, ali zahtijevaju prirodni plin ili propan-butan. S druge strane, električni bojleri zahtijevaju samo električnu energiju, ali su obično manje energetski učinkoviti od plinskih bojlera.

Pravilan odabir kondenzacijskog bojlera može dovesti do uštede na računima za energiju, a istovremeno smanjiti emisiju štetnih plinova u okoliš. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da donesete informirane odluke prilikom kupovine kondenzacijskog bojlera koji će odgovarati vama i vašim potrebama.

Contents

Mogućnosti kondenzacijskih bojlera

Kondenzacijski bojleri su moderni, energetski učinkoviti uređaji koji pružaju mnoge prednosti u usporedbi s tradicionalnim bojlerima. Evo nekoliko mogućnosti koje nude kondenzacijski bojleri:

1. Visoka energetska učinkovitost

 • Kondenzacijski bojleri koriste toplinsku energiju koja se obično gubi pri kondenzaciji pare, čime povećavaju iskoristivost goriva i smanjuju troškove grijanja.
 • Ovi bojleri mogu postići energetsku učinkovitost do 90%, što značajno smanjuje potrošnju energije i emisiju stakleničkih plinova.

2. Ušteda na računima za grijanje

 • Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti, kondenzacijski bojleri mogu značajno smanjiti troškove grijanja u domaćinstvu.
 • Kombiniranjem kondenzacijskog bojlera s solarnim sustavom grijanja ili drugim obnovljivim izvorima energije, moguće je još više smanjiti račune za energiju.

3. Bolje performanse u radu s niskom temperaturom vode

Kondenzacijski bojleri mogu učinkovito raditi s niskom temperaturom vode, čineći ih idealnim za sustave grijanja s podnim grijanjem ili radijatorima velike površine.

4. Kompaktni i praktični dizajn

 • Kondenzacijski bojleri su obično manji i kompaktniji od tradicionalnih bojlera, što omogućava jednostavnu ugradnju čak i u malim prostorima poput kupaonica ili kuhinja.
 • Ti bojleri obično imaju moderni i estetski privlačan dizajn koji se lako uklapa u bilo koji interijer.

5. Tihi rad

Kondenzacijski bojleri imaju izolaciju koja smanjuje buku i vibracije, što rezultira tišim radom u usporedbi s tradicionalnim bojlerima.

6. Dugi vijek trajanja

6. Dugi vijek trajanja

Kondenzacijski bojleri su izrađeni od kvalitetnih materijala i opremljeni su naprednom tehnologijom koja osigurava dug vijek trajanja i pouzdanost.

7. Jednostavno održavanje

Većina kondenzacijskih bojlera ima sustav samočišćenja koji olakšava održavanje i sprječava nakupljanje kamenca i drugih nečistoća.

8. Pametne funkcije

Neki kondenzacijski bojleri imaju pametne funkcije poput bežične povezivosti, daljinskog upravljanja i programabilnih termostata, što olakšava upravljanje i podešavanje temperature.

Sve ove mogućnosti čine kondenzacijske bojlere sjajnim izborom za učinkovito i ekonomično grijanje doma.

Ušteda energije sa kondenzacijskim bojlerima

Kondenzacijski bojleri su vrsta bojlera koja koristi naprednu tehnologiju kako bi smanjila potrošnju energije i omogućila uštedu na računu za struju ili plin. Ovi bojleri koriste kondenzaciju pare da bi povratili toplinsku energiju koja se obično gubi u obliku pare.

Ključna prednost kondenzacijskih bojlera je ušteda energije. Ovi bojleri mogu uštedjeti i do 30% energije u usporedbi s tradicionalnim bojlerima. To je zato što koriste toplinu koja bi se inače gubila i vraćaju je nazad u sustav za zagrijavanje vode. Ova tehnologija omogućava da se manje energije gubi, čime se smanjuju troškovi grijanja i povećava energetska učinkovitost.

Kako kondenzacijski bojleri štede energiju?

Kondenzacijski bojleri koriste dva ključna mehanizma za uštedu energije:

 • Izgaranje plina s visokim učinkom: Kada se plin sagorijeva, kondenzacijski bojleri koriste uzimanje topline iz ispušnih plinova da zagrije hladnu vodu koja ulazi u bojler. To znači da se manje energije gubi u ispušnim plinovima i više se energije koristi za zagrijavanje vode.

 • Korištenje kondenzacije pare: Kondenzacijski bojleri koriste toplinu koja se inače gubi kada se vodena para kondenzira u tekućem stanju. To znači da se toplinska energija koja inače ne bi koristila, vraća u sustav za zagrijavanje vode, čime se povećava energetska učinkovitost bojlera.

Drugi faktori koji doprinose uštedi energije

Osim samih tehničkih karakteristika kondenzacijskih bojlera, nekoliko drugih faktora može dodatno doprinijeti uštedi energije:

 1. Dobro izolirana toplinska posuda: Kondenzacijski bojleri trebaju biti dobro izolirani kako bi se spriječio gubitak toplinske energije. Kvalitetna izolacija osigurat će da se toplina zadrži unutar bojlera, čime se smanjuje potreba za dodatnim energijom za zagrijavanje vode.

 2. Termostat i programabilni kontroler: Ugradnja termostata i programabilnih kontrolera omogućit će preciznu kontrolu temperature vode i vremena rada bojlera. Na taj način se izbjegava nepotrebno grijanje vode, što rezultira daljnjom uštedom energije.

 3. Redovito održavanje bojlera: Redovito održavanje kondenzacijskih bojlera osigurava njihovu optimalnu učinkovitost i smanjuje potrošnju energije. Praćenje i čišćenje razmjera u bojleru mogu pomoći u sprječavanju gubitka energije i održavanju maksimalne uštede.

Zaključak

Kondenzacijski bojleri su izvrstan izbor za one koji žele uštedjeti energiju i smanjiti račune za grijanje vode. Uz korištenje visokoučinkovite tehnologije i dodatnih mjera uštede energije, kondenzacijski bojleri omogućavaju velike uštede energije i povećavaju energetsku učinkovitost vašeg kućanstva.

Vrste kondenzacijskih bojlera po snazi

Kod odabira kondenzacijskog bojlera važno je uzeti u obzir i njegovu snagu. Snaga bojlera se izražava u kilovatima (kW) i određuje koliko toplinske energije može proizvesti u određenom vremenskom razdoblju.

Postoje različite vrste kondenzacijskih bojlera po snazi, koje se mogu podijeliti u nekoliko kategorija:

1. Mala snaga

 • Kondenzacijski bojleri male snage imaju snagu do 20 kW.
 • Najčešće se koriste u manjim prostorima, kao što su stambeni apartmani ili manje kuće.
 • Ovi bojleri su ekonomični i energetski učinkoviti.

2. Srednja snaga

 • Kondenzacijski bojleri srednje snage imaju snagu od 20 kW do 35 kW.
 • Ovi bojleri se često koriste u većim prostorima, kao što su obiteljske kuće ili manje stambene zgrade.
 • Imaju dobru razinu energetske učinkovitosti i pružaju dovoljno tople vode za normalnu upotrebu.

3. Velika snaga

 • Kondenzacijski bojleri velike snage imaju snagu veću od 35 kW.
 • Koriste se u većim stambenim zgradama, komercijalnim i industrijskim objektima.
 • Ovi bojleri pružaju veliku količinu tople vode i pogodni su za korištenje u objektima s većim brojem korisnika.

Važno je odabrati kondenzacijski bojler čija snaga odgovara potrebama vašeg domaćinstva ili objekta. Prevelika snaga bojlera može rezultirati nepotrebnim gubicima energije, dok premala snaga može uzrokovati nedostatak tople vode. Pravilan odabir bojlera omogućit će vam uštedu energije i udovoljiti vašim potrebama za toplom vodom.

Veličina kondenzacijskog bojlera prema potrebama

Kako biste odabrali pravi kondenzacijski bojler za svoje potrebe, bitno je uzeti u obzir veličinu bojlera. Veličina bojlera trebala bi biti odgovarajuća vašim potrebama za toplom vodom. Ako odaberete premalen bojler, možda nećete imati dovoljno tople vode, a ako odaberete prevelik bojler, možete trošiti više energije nego što je potrebno.

Evo nekoliko čimbenika koje trebate uzeti u obzir pri odabiru veličine kondenzacijskog bojlera:

Broj osoba u kućanstvu

Prva stvar koju trebate uzeti u obzir je broj osoba u kućanstvu. Što je veći broj osoba, to će vam trebati veći bojler kako biste imali dovoljno tople vode za sve.

Potrošnja tople vode

Drugi važan faktor je potrošnja tople vode u kućanstvu. Trebate razmisliti o tome koliko ljudi koristi toplu vodu istovremeno i koliko često se koristi. Na temelju tih informacija možete procijeniti koliko veliki bojler vam je potreban.

Izolacija kuće

Izolacija vaše kuće također može utjecati na veličinu bojlera. Ako je kuća dobro izolirana, trebat će manji bojler jer će se topla voda duže zadržavati. S druge strane, ako kuća nije dobro izolirana, možda će vam trebati veći bojler kako biste održali željenu temperaturu tople vode.

Kombinacija s drugim izvorima tople vode

Ako već koristite neki drugi izvor tople vode, poput solarnih panela ili peći na drva, možda vam neće trebati tako veliki bojler. U tom slučaju možete odabrati manji bojler koji će se koristiti samo kao dodatak kada drugi izvor nije dostatan.

Važno je napomenuti da je ovo samo općeniti vodič za odabir veličine kondenzacijskog bojlera. Za precizniju procjenu, preporučljivo je konzultirati stručnjaka koji će uzeti u obzir sve individualne potrebe i karakteristike vašeg kućanstva.

Instalacija kondenzacijskog bojlera

1. Priprema:

Da biste uspješno instalirali kondenzacijski bojler, potrebno je provesti nekoliko koraka pripreme:

 • Pročitajte upute za instalaciju koje dolaze s bojlerom.
 • Provjerite da li imate potrebne alate i materijale za instalaciju.
 • Izaberite pravo mjesto za postavljanje bojlera. Ono mora biti dovoljno prostorno i pružati lako pristup bojleru za održavanje.
 • Provjerite da li je dostupan izvor plina i odgovarajući ventilacijski sustav.

2. Zakup stručnjaka:

Instalacija kondenzacijskog bojlera je složen proces koji zahtjeva stručno znanje i iskustvo. Stoga je najbolje iznajmiti stručnjaka za obavljanje posla. Obratite se ovlaštenom plinskom instalateru ili servisu za grijanje i klimatizaciju kako biste osigurali sigurnu i ispravnu instalaciju.

3. Postavljanje bojlera:

Nakon dolaska stručnjaka, može početi proces postavljanja kondenzacijskog bojlera:

 1. Bojler se mora postaviti na odabrano mjesto u skladu sa smjernicama proizvođača i lokalnim propisima.
 2. Provjera pravilnog spajanja plina. Bojler će se obično povezati na postojeću plinsku liniju u domu.
 3. Provjera ventilacijskog sustava. Kondenzacijski bojleri zahtijevaju odgovarajući sustav ispuštanja plinova.
 4. Provjera dovoda vode. Bojler će trebati pristup hladnoj vodi za opskrbu vodom, kao i odvod za kondenzat.
 5. Spajanje električnih kabela i provjera električnog spoja. Bojler će morati biti spojen na električnu mrežu za napajanje.

4. Testiranje i podešavanje:

Nakon postavljanja bojlera, stručnjak će provesti testiranje i podešavanje kako bi se osiguralo da bojler ispravno radi:

 • Provjerite plinsku liniju i brzinu protoka.
 • Podesite postavke temperature i tlaka.
 • Provjerite rad ventila za sigurnost.

5. Edukacija korisnika:

Kada je bojler instaliran i testiran, stručnjak će vam pružiti osnovne informacije o korištenju bojlera i održavanju. Obratite posebnu pozornost na sigurnosne upute i redovito održavanje kako biste osigurali dugotrajno i pouzdano funkcioniranje kondenzacijskog bojlera.

Održavanje i servis kondenzacijskog bojlera

Redovito čišćenje i održavanje

Jedan od najvažnijih aspekata održavanja kondenzacijskog bojlera je redovito čišćenje i održavanje. To će osigurati optimalno funkcioniranje bojlera i produžiti njegov vijek trajanja.

Prilikom čišćenja bojlera, važno je isključiti napajanje i slijediti upute proizvođača. Očistite vanjsku površinu bojlera mekanom krpom i blagim sredstvom za čišćenje. Također, redovito provjeravajte unutarnje dijelove, poput izmjenjivača topline i ventilatora, te uklonite eventualne naslage ili prljavštinu.

Zamjena filtera

Filteri su važan dio kondenzacijskog bojlera i trebaju se redovito provjeravati i mijenjati. Filteri sprečavaju ulazak nečistoća u bojler i održavaju čistoću zraka. Prema preporukama proizvođača, filtere treba mijenjati barem jednom godišnje ili prema potrebi. Prilikom zamjene filtera, uvijek koristite prikladne rezervne dijelove kako biste osigurali ispravno funkcioniranje bojlera.

Redoviti pregled od strane stručnjaka

Uz redovito održavanje, preporučljivo je redovito pregledavati kondenzacijski bojler od strane stručnjaka. Ova usluga može biti dio servisnog ugovora ili se može dogovoriti posebno.

Stručnjak će provjeriti sve dijelove bojlera, uključujući izmjenjivač topline, ispušni sustav, plamenik i elektroničke komponente. Tijekom pregleda, stručnjak može identificirati potencijalne probleme ili oštećenja i pružiti odgovarajuće preporuke za popravak ili zamjenu dijelova.

Preventivno održavanje

Preventivno održavanje je ključno za osiguravanje dugotrajnosti kondenzacijskog bojlera. Redovito provjeravajte tlak i temperaturu vode u bojleru kako biste bili sigurni da su unutar preporučenih granica. Također, pazite na neobične zvukove ili mirise koji bi mogli ukazivati na probleme u bojleru.

Ako primijetite bilo kakve probleme ili kvarove u radu bojlera, odmah se obratite stručnjaku za servisiranje. Odmah reagiranje na potencijalne probleme može spriječiti ozbiljnije kvarove i skuplje popravke u budućnosti.

Prijava problema Redoviti pregled Zamjena filtera
U slučaju problema s radom bojlera, odmah obavijestite servisnog tehničara. Redovito provjeravajte kondenzacijski bojler kako biste identificirali potencijalne probleme prije nego što postanu ozbiljni. Redovito mijenjajte filtere u skladu s preporukama proizvođača.
Nemojte pokušavati rješavati probleme sami, jer to može dovesti do ozbiljnijih oštećenja bojlera. Stručnjak će provesti detaljni pregled i pružiti preporuke za popravak ili zamjenu dijelova. Koristite samo prikladne rezervne dijelove kako biste osigurali ispravno funkcioniranje bojlera.

Cijena kondenzacijskog bojlera i troškovi eksploatacije

Cijena kondenzacijskog bojlera

Cijena kondenzacijskog bojlera može značajno varirati ovisno o različitim faktorima kao što su snaga bojlera, proizvođač, model i ostale dodatne značajke. U Hrvatskoj, cijene kondenzacijskih bojlera mogu se kretati od nekoliko tisuća kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna.

Prilikom kupnje kondenzacijskog bojlera važno je usporediti različite modele i proizvođače te uzeti u obzir njihovu energetsku učinkovitost, pouzdanost i jamstvo. Jeftiniji modeli obično imaju manju snagu i osnovne funkcionalnosti, dok skuplji modeli često imaju više naprednih značajki i mogućnosti prilagodbe.

Troškovi eksploatacije

Troškovi eksploatacije kondenzacijskog bojlera sastoje se od nekoliko elemenata:

 • Potrošnja plina: Kondenzacijski bojleri su vrlo učinkoviti i koriste manje plina u odnosu na starije modele bojlera. To rezultira nižim troškovima plina za grijanje vode i centralnog grijanja.
 • Održavanje: Redovito održavanje kondenzacijskog bojlera je važno kako bi se osigurala optimalna učinkovitost i smanjili rizici od kvara. Održavanje može biti dodatni trošak koji treba uzeti u obzir prilikom planiranja budžeta.
 • Amarilisacije vode: Kondenzacijski bojleri koriste vodu iz zraka za kondenzaciju pare, što može rezultirati stvaranjem kiselog kondenzata. Ako se bojler koristi u područjima s tvrdom vodom, može biti potrebno dodatno amariliranje vode kako bi se spriječila korozija i produžio vijek trajanja bojlera.

Važno je napomenuti da unatoč početnoj višoj cijeni kondenzacijskih bojlera u usporedbi s konvencionalnim bojlerima, njihova veća energetska učinkovitost i niži troškovi eksploatacije mogu rezultirati dugoročnom uštedom novca i boljim povratom investicije.

Preporuke za odabir pravog kondenzacijskog bojlera

 • Snaga bojlera: Pri odabiru kondenzacijskog bojlera važno je provjeriti snagu bojlera kako bi se osiguralo da može zadovoljiti potrebe za toplom vodom u vašem domu. Snaga bojlera se obično mjeri u kilovatima (kW), a preporučuje se odabrati bojler s dovoljnom snagom da osigura dovoljno tople vode u svakom trenutku.
 • Veličina spremnika: Spremnik kondenzacijskog bojlera određuje koliko tople vode može pohraniti. Ovisno o broju stanara u vašem domu i vašim potrebama za vodom, trebate odabrati odgovarajuću veličinu spremnika. Manji spremnici mogu biti prikladniji za manje obitelji ili manje domove, dok veći spremnici mogu biti bolji za veće obitelji ili domove s više kupaonica.
 • Energetska učinkovitost: Kondenzacijski bojleri su poznati po svojoj energetskoj učinkovitosti. Provjerite energetsku oznaku bojlera kako biste utvrdili koliko je učinkovit. Bojleri s oznakom A+ ili A++ su najučinkovitiji i mogu vam pomoći uštedjeti na računima za energiju.
 • Garancija: Pri odabiru kondenzacijskog bojlera, također je važno provjeriti koja vrsta garancije dolazi s bojlerom. Garancija može pokriti kvarove i popravke u određenom vremenskom razdoblju. Preporučuje se odabrati bojler s dugom garancijom kako biste bili sigurni da ste zaštićeni u slučaju bilo kakvih problema s uređajem.
 • Cijena: Konačno, važno je uzeti u obzir cijenu kondenzacijskog bojlera. Cijena može varirati ovisno o marki, modelu i dodatnim značajkama. Preporučuje se postaviti budžet i uspoređivati ​​cijene različitih bojlera kako biste pronašli pravi bojler koji vam odgovara i odgovara vašim financijskim mogućnostima.

Uzimajući u obzir ove preporuke, možete biti sigurni da ćete odabrati pravi kondenzacijski bojler koji će zadovoljiti vaše potrebe za toplom vodom u vašem domu.

FAQ:

Koje su prednosti kondenzacijskog bojlera u odnosu na običan bojler?

Kondenzacijski bojleri imaju veću energetsku učinkovitost od običnih bojlera jer koriste toplinu koja se inače gubi kroz dimne plinove. Također, imaju niže emisije štetnih plinova i mogu smanjiti troškove grijanja.

Koje vrste kondenzacijskih bojlera postoje?

Postoje kondenzacijski bojleri za prirodni plin i kondenzacijski bojleri za lož ulje. Ovisno o potrebama, možete odabrati odgovarajuću vrstu za vaše kućanstvo.

Kakva je snaga kondenzacijskog bojlera potrebna za moj dom?

Snaga kondenzacijskog bojlera ovisi o površini prostora koji želite zagrijati i broju osoba u kućanstvu. Na primjer, za manje stanove dovoljna je snaga od 24 kW, dok za veće kuće može biti potrebno 35 kW ili više.

Koliko je potrebno prostora za postavljanje kondenzacijskog bojlera?

Kondenzacijski bojleri dolaze u različitim veličinama, ali općenito zahtijevaju više prostora od običnih bojlera. Prilikom odabira bojlera, provjerite dimenzije i provjerite ima li dovoljno prostora za njegovu ugradnju.

Koje su cijene kondenzacijskih bojlera?

Cijene kondenzacijskih bojlera variraju ovisno o marki, snazi i dodatnim funkcijama. Općenito, cijena se kreće između 3000 i 7000 kuna. Preporučljivo je provjeriti različite trgovine i brendove kako biste pronašli najbolju ponudu.