Koji TV kupiti? - Forum

Koji Tv Kupiti Forum

Koji Tv Kupiti Forum

Dobrodošli na forum “Koji TV kupiti?”, mjesto na kojem možete dobiti odgovore na sve svoje dileme vezane za kupovinu televizora. U današnje vrijeme, kada je na tržištu velik izbor televizora različitih marki, veličina ekrana i tehnologija, često se javlja pitanje koji TV odabrati. Na ovom forumu možete pronaći savjete, mišljenja i iskustva drugih korisnika koji će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Jedno od ključnih pitanja na koja se često postavlja jest koji je najbolji televizor za gledanje filmova ili sportskih prijenosa. Na forumu možete pronaći preporuke za televizore s visokom rezolucijom i brzim odzivom kako biste uživali u realističnom prikazu slika i glatkom prikazu brzih akcija.

Naši korisnici također će vam rado podijeliti svoja iskustva i mišljenja o televizorima različitih marki, kao što su Samsung, LG, Sony i Philips. Moći ćete saznati više o kvaliteti slike, zvuka, povezivosti, kao i o osobinama Smart TV funkcionalnosti.

Ne propustite priliku da se pridružite našem forumu i postavite pitanje ili podijelite svoje iskustvo s drugima. Sigurni smo da ćete dobiti korisne informacije koje će vam pomoći u kupnji pravog televizora za vaše potrebe.

Contents

Koji TV kupiti?

Veličina ekrana

Prije nego što kupite TV, važno je razmisliti o veličini ekrana koju želite imati. Ovo ovisi o vašim prostorijama i načinu na koji ćete koristiti TV. Ako je prostor ograničen, možda ćete preferirati manji TV kako biste ga lakše smjestili. S druge strane, veći ekrani pružaju bolji doživljaj gledanja, pogotovo ako često gledate filmove ili sportske događaje.

Rezolucija

Rezolucija je još jedan važan faktor koji trebate uzeti u obzir pri odabiru TV-a. Uznapredovala tehnologija omogućila je različite rezolucije TV ekrana, od HD (720p) do 4K Ultra HD (2160p). Što je rezolucija veća, slika će biti oštrija i detaljnija. Ako volite gledati filmove ili igrate video igre, možda ćete cijeniti visoku rezoluciju.

Vrsta panela

Postoje različite vrste panela koje se koriste u TV ekranima, uključujući LED, OLED i QLED. LED paneli su najčešći i pružaju dobru sliku po pristupačnoj cijeni. OLED paneli su skuplji, ali nude bolju kvalitetu slike i veću kontrast. QLED paneli koriste kvantnu točkastu tehnologiju za napredniju boju i svjetlinu.

Prilagodljivost

Kod odabira TV-a važno je provjeriti kakve su prilagodljive mogućnosti. Na primjer, trebali biste provjeriti koliko HDMI i USB priključaka ima TV, kao i podržava li bežično povezivanje putem Wi-Fi ili Bluetooth-a. Također, imajte na umu mogućnosti povezivanja s drugim uređajima kao što su igraće konzole, Blu-ray playeri ili računala.

Cijena

Na kraju, razumijevanje vašeg proračuna je ključno pri odabiru TV-a. Cijene TV-a se mogu značajno razlikovati ovisno o veličini ekrana, rezoluciji, vrsti panela i dodatnim značajkama. Napravite istraživanje i provjerite razne brendove i modele kako biste pronašli TV koji odgovara vašem proračunu.

Zaključak

Prilikom kupovine TV-a važno je uzeti u obzir nekoliko faktora, kao što su veličina ekrana, rezolucija, vrsta panela, prilagodljivost i cijena. Pronalaženje ravnoteže između ovih faktora pomoći će vam da odaberete TV koji odgovara vašim potrebama i proračunu. Uzmite si vremena za istraživanje i usporedbu različitih opcija prije nego što donesete konačnu odluku.

Kriteriji pri odabiru televizora

Pri odabiru televizora, postoji nekoliko ključnih kriterija koje treba uzeti u obzir. Evo nekoliko važnih faktora koje bi trebali razmotriti prije nego što donesete svoju odluku:

1. Veličina ekrana

Jedan od prvih faktora na koji trebate obratiti pažnju je veličina ekrana televizora. Velika većina televizora danas ima dijagonalu ekrana između 32 i 65 inča. Važno je odabrati veličinu koja je kompatibilna s veličinom prostorije u kojoj će televizor biti smješten.

You might be interested:  Kako Zaustaviti Menstruaciju Koja Dugo Traje

2. Rezolucija

Rezolucija je još jedan bitan faktor. Ona označava koliko piksela se može prikazati na ekranu. U današnje vrijeme, najpopularnije rezolucije su Full HD (1920×1080 piksela) i 4K Ultra HD (3840×2160 piksela). Ako želite vrhunsku oštrinu slike, preporučuje se televizor s 4K rezolucijom.

3. Tehnologija ekrana

Tehnologija ekrana je također važan faktor za uzeti u obzir pri odabiru televizora. Postoje tri glavne tehnologije ekrana koje se koriste danas: LCD, LED i OLED. LCD i LED televizori su najčešći na tržištu, dok OLED televizori pružaju iznimno kvalitetnu sliku i veliku razinu kontrasta.

4. Smart funkcionalnost

Ako želite pristupiti internetu, gledati streaming usluge ili koristiti aplikacije na televizoru, važno je provjeriti ima li televizor “smart” funkcionalnost. Smart televizori imaju ugrađen Wi-Fi i mogućnost povezivanja s internetom, što omogućuje pristup raznim online sadržajima.

5. Broj HDMI i USB priključaka

Ako planirate povezivati ​​vanjske uređaje kao što su igraće konzole, Blu-ray playeri ili USB uređaji s televizorom, važno je provjeriti koliko HDMI i USB priključaka televizor ima. Preporučuje se odabir televizora s najmanje 3 HDMI i 2 USB priključka.

6. Cijena

Naravno, cijena je također bitan faktor pri odabiru televizora. Prije odlaska u trgovinu, dobro je postaviti budžet i uskladiti svoje potrebe s raspoloživim financijskim sredstvima. Također, uvijek je dobro provjeriti recenzije i usporediti cijene različitih modela kako biste dobili najbolju vrijednost za svoj novac.

7. Brend i povjerenje

Na kraju, važno je uzeti u obzir brend i povjerenje. Mnogi ljudi se osjećaju sigurnije kupujući televizore od poznatih i pouzdanih brendova. Prije donošenja odluke, istražite i uporedite brendove te provjerite recenzije korisnika kako biste dobili jasniju sliku o kvaliteti određenog modela.

Uzimajući u obzir ove kriterije, bit će vam lakše donijeti informiranu odluku i odabrati televizor koji najbolje odgovara vašim potrebama i preferencijama.

Vrste televizora

Postoji nekoliko vrsta televizora koje su popularne na tržištu danas. Evo nekoliko najčešćih:

LED televizori

LED televizori koriste Light Emitting Diodes (dioda koja emituje svetlost) kao izvor osvetljenja ekrana. Ova tehnologija omogućava bolju reprodukciju boja, veći kontrast i nižu potrošnju energije u poređenju sa tradicionalnim LCD televizorima.

OLED televizori

OLED televizori koriste Organic Light Emitting Diodes koji su vrsta dioda koje emituju svetlost kada se električna struja provodi kroz njih. Ova tehnologija omogućava veću fleksibilnost u dizajnu televizora, bolju reprodukciju boja i kontrast, kao i brže odzive ekrana.

Plazma televizori

Plazma televizori koriste gas u plazmenom stanju kako bi generisali sliku na ekranu. Imaju visoku reprodukciju boja, veći ugao gledanja i bolje reakcije na brze pokrete. Međutim, plazma televizori imaju veću potrošnju energije i teži su od drugih vrsta televizora.

Smart televizori

Smart televizori su povezani sa internetom i omogućavaju gledanje sadržaja sa striming servisa kao što su Netflix, YouTube i druge aplikacije. Ova vrsta televizora također može imati ugrađene funkcije pametnog doma kao što su glasovne komande i mogućnost povezivanja sa drugim pametnim uređajima.

4K televizori

4K televizori imaju veću rezoluciju od standardnih HD televizora. Oni pružaju detaljniju sliku i bolju oštrinu, posebno za sadržaj sniman u visokoj rezoluciji. Međutim, kako bi iskoristili pun potencijal 4K televizora, trebat ćete imati sadržaj koji je snimljen u toj rezoluciji.

Curved (zakrivljeni) televizori

Zakrivljeni televizori imaju zakrivljeni ekran koji je dizajniran da pruži bolje iskustvo gledanja. Zakrivljeni ekran može pomoći u smanjenju odsjaja i pružiti imerzivniju sliku. Međutim, ovo može biti stvar ličnog ukusa i moguće je da neće biti svima prijatno gledati na zakrivljeni ekran.

Projekcijski televizori

Projekcijski televizori koriste projektor i ekran kako bi prikazali sliku. Mogu biti veći od standardnih televizora i koriste se u prostorima poput bioskopa ili kućnih bioskopa. Projekcijski televizori mogu pružati veći ekran i bolje iskustvo gledanja za grupu ljudi.

3D televizori

3D televizori omogućavaju gledanje sadržaja snimljenog u 3D formatu. Ovi televizori koriste tehnologiju koja koristi posebne naočare kako bi prikazala sliku u trodimenzionalnom prostoru. Međutim, 3D televizori nisu postali tako popularni kao ostale vrste televizora i većina sadržaja nije dostupna u 3D formatu.

HD televizori

HD televizori pružaju sliku visoke definicije sa rezolucijom od 720p ili 1080p. Ovi televizori su veoma popularni i većina sadržaja danas je dostupna u HD formatu. Međutim, HD televizori nisu tako detaljni i oštri kao 4K televizori.

QLED televizori

QLED televizori koriste Quantum Dot tehnologiju kako bi poboljšali kvalitet boja i kontrasta. Ova tehnologija omogućava da se slika prikazuje sa većom preciznošću i svetlinom. QLED televizori također imaju nižu potrošnju energije u poređenju sa drugim vrstama televizora.

LED ili OLED televizor?

LED televizori koriste tehnologiju pozadinskog osvjetljenja pomoću LED dioda kako bi se stvorila slika na ekranu. LED televizori su popularni zbog svog visokog kontrasta i velike svjetline slike. Oni također imaju širu paletu boja i bolju energetsku učinkovitost u usporedbi s LCD televizorima.

Međutim, LED televizori imaju tendenciju da budu skuplji od drugih televizora. Također, zbog pozadinskog osvjetljenja, moguća je pojava takozvanog “halo efekta” ili neujednačenog osvjetljenja ekrana koji može utjecati na kvalitetu prikaza slike.

Prednosti LED televizora:

 • Visok kontrast i svjetlina slike
 • Šira paleta boja
 • Bolja energetska učinkovitost u usporedbi s LCD televizorima

Nedostaci LED televizora:

 • Moguć “halo efekt” ili neujednačeno osvjetljenje ekrana
 • Viša cijena u usporedbi s drugim televizorima
You might be interested:  Kolač Koji Se Ne Peče

OLED televizori koriste tehnologiju organskih dioda za stvaranje slike na ekranu. OLED televizori su poznati po svojoj izvanrednoj reprodukciji boja, dubokom crnom i visokom kontrastu slike. Ova tehnologija omogućuje i tanje dizajne televizora i veći kut gledanja.

Međutim, OLED televizori su skuplji od LED televizora i mogu biti osjetljiviji na burn-in efekt, što može rezultirati tragovima slike na ekranu. Također, OLED televizori mogu biti manje svijetli od LED televizora i imaju veću potrošnju energije.

Prednosti OLED televizora:

 • Izvanredna reprodukcija boja
 • Visoki kontrast i duboko crna slika
 • Tanji dizajn
 • Veći kut gledanja

Nedostaci OLED televizora:

 • Viša cijena u usporedbi s LED televizorima
 • Osjetljivost na burn-in efekt
 • Manja svjetlina slike
 • Veća potrošnja energije

Ukratko, odluka između LED i OLED televizora ovisi o osobnim preferencijama i proračunu. Ako vam je važna šira paleta boja i bolja energetska učinkovitost, LED televizori su dobar izbor. S druge strane, ako vam je prioritet izvanredna reprodukcija boja i visoki kontrast, OLED televizori nude bolje karakteristike. U svakom slučaju, važno je istražiti i usporediti televizore prije nego što donesete konačnu odluku.

Veličina ekrana

Prednosti većeg ekrana

 • Veća vidljivost sadržaja: Veći ekran omogućuje veću vidljivost detalja i teksta, što je posebno važno prilikom gledanja filmova, serija ili igranja video igara.
 • Immersivno iskustvo: Veliki ekran pruža ugodnije i imerzivnije iskustvo gledanja, što je važno za filmove, sportske prijenose i druge vrste sadržaja.
 • Bolja podjela zaslona: Veći ekran olakšava podjelu zaslona na više prozora ili aplikacija istovremeno, što je korisno za multitasking i productivnost.

Prednosti manjeg ekrana

 • Prijenost i praktičnost: Manji ekran često znači lakšu i prijenosniju televiziju, što je posebno važno ako je namijenjena za putovanja ili korištenje u prostorijama s ograničenim prostorom.
 • Niža cijena: Televizori s manjim ekranima obično su jeftiniji od onih s većim ekranima, što može biti važno ako ste ograničeni budžetom.
 • Bolje prilagođeno manjim prostorima: Ako imate manji prostor za postavljanje televizora, manji ekran može se bolje uklopiti u okolinu i estetiku prostorije.

Kako odabrati veličinu ekrana

Pri odabiru veličine ekrana televizora, trebate uzeti u obzir nekoliko čimbenika:

 1. Veličina prostorije: Odlučite o veličini ekrana na temelju veličine prostorije i udaljenosti od televizora. Općenito, veći ekrani preporučuju se za veće prostorije i veću udaljenost gledanja.
 2. Vaša preferencija: Odaberite veličinu ekrana koja će zadovoljiti vaše osobne preference i stil gledanja. Ako volite veliku sliku i imate prostora, veći ekran može biti bolji izbor.
 3. Budžet: Razmotrite svoj budžet i koliko ste spremni potrošiti na televizor. Veći ekrani obično su skuplji, pa morate pronaći ravnotežu između cijene i veličine ekrana.

Zaključak

Veličina ekrana televizora je važan faktor pri kupnji teleizora, uzimajući u obzir vaše preference, veličinu prostorije i budžet. Veći ekran može pružiti bolje iskustvo gledanja, dok manji ekran može biti praktičniji i jeftiniji. Važno je pronaći ravnotežu između tih čimbenika kako biste odabrali najbolju veličinu ekrana za vaše potrebe.

Rezolucija ekrana

Što je rezolucija ekrana?

Rezolucija ekrana je broj piksela koji se mogu prikazati na ekranu. Ova brojka označava količinu detalja i kvalitetu slike koju može prikazati televizor.

Standardne rezolucije

Postoje nekoliko standardnih rezolucija koje se često koriste na televizorima:

 • HD Ready (1280 x 720 piksela)
 • Full HD (1920 x 1080 piksela)
 • 4K (3840 x 2160 piksela)
 • 8K (7680 x 4320 piksela)

Kako odabrati odgovarajuću rezoluciju?

Odabir rezolucije ekrana ovisi o Vašim potrebama i preferencijama. Ako planirate gledati filmove u visokoj rezoluciji ili igrati najnovije videoigre, preporučuje se odabir televizora s većom rezolucijom kao što je 4K ili 8K.

HD Ready rezolucija može biti dovoljna za gledanje standardnih TV programa, ali je manje pogodna za visoko-kvalitetni sadržaj.

Utjecaj rezolucije na cijenu

Općenito, televizori s višom rezolucijom imaju veću cijenu. To je zato što se proizvodnja ekrana s većim brojem piksela smatra skupljom. Ako imate ograničeniji proračun, možda ćete morati odabrati televizor s nižom rezolucijom.

Zaključak

Rezolucija ekrana je važan faktor prilikom odabira televizora. Visoka rezolucija omogućuje detaljnije prikazivanje slike, ali također može biti skuplja. Pri odabiru televizora razmislite o svojim potrebama i koliko ste spremni uložiti u kvalitetu slike.

Operativni sustav

Operativni sustav

Što je operativni sustav?

Operativni sustav je programska podrška koja omogućuje komunikaciju i upravljanje računalnim hardverom. On je temeljni softver koji se nalazi na računalu i omogućuje izvršavanje drugih programa i rad s različitim datotekama. Operativni sustav je odgovoran za upravljanje najvažnijim resursima računalnog sustava, kao što su procesori, memorija, periferni uređaji i mreža.

Popularni operativni sustavi

 • Windows: Windows je jedan od najpoznatijih operativnih sustava koji je razvio Microsoft. Nudi širok spektar mogućnosti i kompatibilan je s mnogim aplikacijama.
 • Mac OS: Mac OS je operativni sustav koji je ekskluzivan za Appleove računalne uređaje, kao što su Macbook i iMac. Dizajniran je da pruži intuitivno sučelje i optimizirano iskustvo korisnicima.
 • Linux: Linux je otvoreni izvor operativni sustav koji se temelji na UNIX-u. Ima mnoge distribucije, kao što su Ubuntu i Fedora, i popularan je među programerima i entuzijastima računala.

Windows, Mac OS ili Linux?

Izbor operativnog sustava ovisi o potrebama i preferencijama korisnika. Windows nudi široku podršku za aplikacije i igre, Mac OS je popularan među dizajnerima i kreativcima, dok Linux pruža veću kontrolu korisnicima i često se koristi u server okruženjima. Važno je odabrati operativni sustav koji će najbolje odgovarati vašim potrebama i omogućiti vam da obavljate željene zadatke na računalu.

You might be interested:  Što Jesti Kad Boli Želudac

Operativni sustav na televizoru

Većina modernih televizora dolazi s ugrađenim operativnim sustavom koji omogućuje pristup različitim aplikacijama i internetskim sadržajima. Najčešći operativni sustavi na televizorima su Android TV, webOS i Tizen. Svaki od njih ima svoje prednosti i aplikacije koje podržava, pa je važno proučiti ove sustave pri odabiru televizora.

Smart funkcionalnosti

Smart televizori danas imaju mnoge funkcionalnosti koje korisnicima omogućavaju pristup brojnim internet servisima direktno na televizoru. Ove funkcionalnosti često se nazivaju “smart TV” i omogućavaju korisnicima pristup aplikacijama, gledanje video sadržaja sa streamin servisa, surfovanje internetom i još mnogo toga.

Pristup aplikacijama

Smart televizori imaju mogućnost pristupa raznim aplikacijama koje korisnici mogu instalirati iz digitalnih prodavnica. Ove aplikacije omogućavaju korisnicima gledanje omiljenih filmova i serija na platformama kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Hulu i mnoge druge. Također, korisnici mogu koristiti aplikacije za slušanje muzike na platformama kao što su Spotify, Apple Music, Deezer, itd.

Surfovanje internetom

Smart televizori imaju ugrađen internet pretraživač koji omogućava korisnicima da surfaju internetom direktno na televizoru. Korisnici mogu posjećovati omiljene web stranice, pregledavati društvene mreže, čitati vijesti i još mnogo toga.

Gledanje video sadržaja sa streamin servisa

Smart televizori imaju ugrađene aplikacije za gledanje video sadržaja sa popularnih streamin servisa kao što su Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, YouTube i mnoge druge. Korisnici mogu jednostavno pristupiti ovim servisima putem aplikacija i gledati svoje omiljene filmove, serije, dokumentarce, muziku i još mnogo toga.

Screen mirroring

Smart televizori često podržavaju funkcionalnost screen mirroring, koja omogućava korisnicima da bežično prikazuju sadržaj sa svojeg pametnog telefona ili tableta na velikom ekranu televizora. Ova funkcionalnost je posebno korisna za gledanje fotografija i videa sa putovanja ili za igranje mobilnih igara na većem ekranu.

Upotreba glasovnih komandi

Mnogi smart televizori podržavaju upotrebu glasovnih komandi, što omogućava korisnicima da jednostavno upravljaju televizorom koristeći svoj glas. Korisnici mogu promijeniti kanal, prilagoditi glasnoću, pretraživati sadržaj i još mnogo toga samo izgovarajući komande.

Povezivanje sa drugim uređajima

Smart televizori imaju mogućnost povezivanja sa drugim uređajima kao što su igraće konzole, DVD/Blu-ray plejeri, zvučne trake i još mnogo toga. Na taj način, korisnici mogu proširiti funkcionalnosti svog televizora i uživati u boljem kvalitetu zvuka ili igranju video igara na velikom ekranu.

Cijena i kvaliteta

Cijena

Cijena televizora je često jedan od glavnih faktora pri odabiru. Na tržištu možete pronaći televizore u različitim cjenovnim rangovima, od jeftinijih do vrlo skupih modela. Prilikom odabira, trebate uzeti u obzir svoj budžet i što dobijate za tu cijenu. Skuplji modeli često imaju bolju kvalitetu slike, veći broj funkcija i naprednih tehničkih mogućnosti, ali to ne znači da je jeftiniji model loš. Važno je pronaći ravnotežu između cijene i kvalitete koja odgovara vašim potrebama i očekivanjima.

Kvaliteta

Kvaliteta televizora ovisi o mnogim faktorima, kao što su rezolucija ekrana, kontrast, osvjetljenost, boje i brzina osvježavanja. Važno je obratiti pozornost na ove tehničke karakteristike pri odabiru televizora. Također je dobro istražiti iskustva i recenzije drugih korisnika televizora koje vas zanimaju. Visoka kvaliteta slike omogućuje bolje uživanje u gledanju filmova i emitiranju, kao i igranju video igara. Također, obratite pozornost na izradu samog televizora, njegov dizajn i stabilnost. Kvalitetan televizor može trajati duže vrijeme i pružiti vam vrhunsko iskustvo gledanja.

Zaključak

Prilikom odabira televizora, cijena i kvaliteta su važni faktori koje treba uzeti u obzir. Pronađite ravnotežu između cijene i kvalitete te potreba i očekivanja koje imate od televizora. Istražite tehničke karakteristike, čitajte recenzije korisnika i usporedite različite modele kako biste donijeli najbolju odluku. Kvalitetan televizor omogućuje vam vrhunsko iskustvo gledanja i dugotrajnost, dok će cijena odgovarati vašem budžetu.

FAQ:

Koje su najbolje marke televizora na tržištu?

Najbolje marke televizora na tržištu su Samsung, LG, Sony i Philips. Sve ove marke su poznate po visokom kvalitetu slike i zvuka, kao i po naprednim tehničkim karakteristikama.

Koju veličinu televizora trebam kupiti?

Odabir veličine televizora ovisi o preferencijama i prostoru koji imate. Ako imate dovoljno prostora i želite maksimalno iskustvo gledanja, preporučuje se kupovina televizora od 55 inča ili više. Ako vam prostor ograničava, možete razmotriti kupovinu televizora od 40 do 50 inča.

Koje su najvažnije tehničke karakteristike koje trebam tražiti kod televizora?

Najvažnije tehničke karakteristike koje trebate tražiti kod televizora su rezolucija ekrana, osvježavanje ekrana, kontrast, HDR podrška, broj HDMI i USB priključaka, kao i operativni sustav i dostupne aplikacije.

Koliko novca trebam izdvojiti za dobar televizor?

Novčani iznos koji trebate izdvojiti za dobar televizor ovisi o vašim potrebama i budžetu. Možete pronaći dobar televizor s osnovnim funkcijama u rasponu od 1000 do 2000 kuna, dok će televizori s naprednijim funkcijama i većim veličinama biti skuplji, obično u rasponu od 3000 do 5000 kuna.

Kako mogu provjeriti kvalitet slike i zvuka televizora prije kupovine?

Da biste provjerili kvalitet slike i zvuka televizora prije kupovine, možete posjetiti lokalne trgovačke centre ili elektroničke trgovine i zatražiti da vam demonstriraju različite modele. Također možete pročitati recenzije televizora na internetu i pogledati ocjene drugih korisnika.